Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia Z Ultra Review

Sony Xperia Z Ultra Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Όλοι οι κατασκευαστές που «σέβονται» τον εαυτό τους θέλουν πλέον να έχουν τουλάχιστον μια συσκευή στην κατηγορία των «Phablets» ή αλλιώς των συσκευών με αρκετά μεγάλη οθόνη ώστε να μην θεωρούνται ακριβώς κινητά τηλεφωνά αλλά ταυτόχρονα … μικρή ώστε να μην θεωρούνται ακριβώς… Tablet.

Θέλοντας να συμμετάσχει λοιπόν σε αυτή την κατηγορία συσκευών η Sony παρουσίασε το Χperia  Z Ultra μια συσκευή που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολα κινητό τηλέφωνο. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψουμε μαζί αν το Xperia Z Ultra έχει ότι χρειάζεται ώστε να «επιβιώσει» στην δύσκολη αυτή κατηγορία αλλά και αν είναι έστω και οριακά «βολικό» για καθημερινή χρήση.

generic (1)

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος

Το πρώτο που θα παρατηρήσει κάποιος όταν δει από κοντά το Ζ Ultra είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο ούτε καν για την κατηγορία συσκευών στην όποια (οριακά είναι η αλήθεια ) συμπεριλαμβάνεται. Με μια οθόνη 6.4 ιντσών πλησιάζει περισσότερο σε μέγεθος ένα Tablet. Μπορεί η διαγώνιος της οθόνης της να καθορίζει σε  μεγάλο βαθμό τις εξωτερικές της διαστάσεις, το Z Ultra παραμένει όμως μια ιδιαίτερα λεπτή συσκευή με εντυπωσιακό σχεδιασμό.

design (1) design (2)

 

Το μικρό πάχος του Z Ultra καταφέρνει να αλλάζει αρκετά προς το καλύτερο την εικόνα που δίνει η συσκευή και ταυτόχρονα να κάνει όποιον την πιάσει στα χεριά του να σκεφτεί ότι τελικά μπορεί να είναι δυνατόν να συμβιώσει μαζί του χρησιμοποιώντας το για κινητό τηλέφωνο. Σε αυτό βοήθα και το χαμηλό συνολικό βάρος της συσκευής που παρά το μέγεθος της κυμαίνεται σε 212 γραμμάρια τα όποια είναι όμως  άριστα μοιρασμένα στο σύνολο της με αποτέλεσμα να δημιουργούν την «ψευδαίσθηση» ότι τελικά είναι ελαφρύτερη.

Σίγουρα τίποτα από όλα αυτά δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο κινητό τηλέφωνο  (αφού σε αυτή την κατηγορία έχει επιλέξει να το τοποθετήσει η Sony) απλά με αυτά τα δυο θετικά χαρακτηριστικά το Z Ultra καταφέρνει να μην είναι αποτρεπτικό με το μέγεθος του τουλάχιστον όχι με την πρώτη επαφή που θα έχει κάποιος μαζί του.

design (5) design (6)

 

Φυσικά όπως και οι υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας τον τελευταίο χρόνο, έτσι και το Z Ultra προσφέρει προστασία από το νερό με το θεωρητικό μέγιστο να φτάνει για έως και μίση ώρα σε βάθος ενός μέτρου νερού. Είναι σίγουρο ότι η συσκευή δύσκολα θα βρει κάποιον αγοραστή διατιθέμενο να ανακαλύψει αν είναι αληθής ο ισχυρισμός της Sony για την χρονική αυτή διάρκεια, είναι όμως το ίδιο σίγουρο ότι η συγκεκριμένη προστασία είναι καλοδεχούμενη.

Οθόνη

Όπως ήδη αναφέραμε το Z Ultra κατατάσσεται επίσημα στην κατηγορία των «Phablets»  φτάνοντας όμως στο ανώτατο άκρο αυτής, αφού η διαγώνιος της οθόνης του φτάνει τις 6.4 ίντσες με ελάχιστη πλέον διάφορα από την μικρότερη διαθέσιμη διαγώνιο σε κανονικό Tablet! Η ανάλυση της οθόνης του απαριθμεί 1920×1080 pixels και τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα  δεν απογοητεύει. Δυστυχώς όμως ακλουθώντας για άλλη μια φορά την όχι καλή παράδοση της Sony σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, αφήνει αρνητικές εντυπώσεις με την συνολική της απόδοση.

Ο φωτισμός της ένια ιδιαίτερα δυνατός και καταφέρνει να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή πρώτη εικόνα σε συνδυασμό με την άριστη χρωματική της απεικόνιση. Αυτή η αρχική εικόνα όμως στην συνεχεία δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα μόλις ο χρήστης κοιτάξει την οθόνη του Z Ultra έστω και από μικρή οπτική γωνία.

screen

Σε αυτή την περίπτωση η χρωματική αλλοίωση είναι μεγαλύτερη από ότι θα περίμενε κάνεις ενώ ταυτόχρονα ο δυνατός φωτισμός της μετατρέπεται σε μια ενοχλητική αντανάκλαση που κάνει το αποτέλεσμα αρνητικότερο.

Η χρήση της τεχνολογίας X-reality Engine της Sony υπόσχεται εντυπωσιακή απεικόνιση χρωμάτων και αυξημένη αντίθεση κατά την προβολή εικόνων και βίντεο. Στην πράξη προσφέρει όντως ένα αποτέλεσμα απόλυτα ικανοποιητικό όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κοιτά κάνεις ευθεία το Z Ultra. Είναι κρίμα που ακόμα και σε μια τέτοια συσκευή η Sony επέλεξε να μην βελτιώσει την αρνητική αυτή απόδοση των οθονών της μειώνοντας  σε μεγάλο βαθμό την συνολική εικόνα μιας συσκευής που από κάθε άλλη άποψη προσφέρεται για την ανάγνωση κειμένου αλλά και την προβολή κάθε είδους πολυμέσων.

Λειτουργικό σύστημα

Το Z Ultra «τρέχει» την 4.3 έκδοση του Android έχοντας ήδη δεχτεί μια αναβάθμιση σε σχέση με την έκδοση 4.2.2 με την όποια είχε αρχικά κυκλοφορήσει αναμένοντας την 4.4.2 που μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμα διαθέσιμη.

Οι επεμβάσεις της Sony είναι έντονες στο λειτουργικό σύστημα της Google και σε αισθητικό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο. Το θετικό στοιχειό εδώ σε σχέση με πολλές εταιρείες του ανταγωνισμού είναι ότι οι επεμβάσεις της αυτές είναι στο σύνολο τους προς το καλύτερο.

Calendar Clock Dialler Messaging Pc Connect

Έτσι λοιπόν πολλές προεγκατεστημενες εφαρμογές έχουν δεχθεί και σχεδιαστικές αλλά και λειτουργικές αλλαγές με πιο ενδιαφέρουσες την εφαρμογή αναπαραγωγής της μουσικής η όποια πλέον φέρει την ονομασία «Walkman» και προσφέρει ταυτόχρονα και βελτιωμένη λειτουργικότητα.

Music (1) Music (2) Music (3) Music (4) Music (5)

Άλλη μια θετική προσθήκη είναι η δυνατότητα αλλαγής «θεμάτων» εμφάνισης του μενού και της οθόνης αναμονής, τα όποια όμως δεν τροποποιούν την εμφάνιση των εικονιδίων της συσκευής. Οι αλλαγές περιορίζονται στις εικόνες για την οθόνη αναμονής και κλειδώματος αλλά και στο χρώμα της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται σε διάφορα στοιχειά του μενού.

Tα περισσότερα από τα εικονίδια εμφανίζονται αρκετά μικρά ώστε η συσκευή να μπορεί να εμφανίσει αρκετά από αυτά ταυτόχρονα αλλά και με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, κάνοντας χρήση της υψηλής ανάλυσης της οθόνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το περιβάλλον εργασίας του Z Ultra να δείχνει πιο «άνετο» με την ταυτόχρονη παρουσίαση περισσότερων επιλογών, εκμεταλλευόμενο ταυτόχρονα και το μέγεθος της οθόνης του. Ήταν αρκετές οι φορές που απολαύσαμε την χρήση της συσκευής ακριβώς για το πλήθος των πληροφοριών που εμφανίζει στην οθόνη της, που πολλές φορές είναι μεγαλύτερο και από αυτό πολλών Tablet με οθόνη ακόμα και 10 ιντσών.  Η συγκεκριμένη δυνατότητα του Z Ultra δείχνει ότι η Sony δεν αρκέστηκε στο να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη έκδοση του Z1 αλλά φρόντισε να την κάνει ξεχωριστή και λειτουργική.

Stand By 2 Stand By Menu 1

Υπάρχουν και εφαρμογές που εκμεταλλεύονται το μέγεθος τέτοιου είδους οθονών όπως η εφαρμογή Sketch που δίνει την δυνατότητα δημιουργίας «σχεδίων». Βέβαια η συσκευή δεν διαθέτει κάποιου είδους πένας για την εύκολη χρήση κάνοντας την ύπαρξη τους μια μάλλον αμφίβολης χρηστικότητας.

Skecth 2 Sketch

 

Κάμερα

Εδώ συναντάμε και τον μόνο τομέα στον όποιο το Z Ultra έχει κάτι να «ζηλέψει» από τον μικρό του αδελφό το Ζ1. H κάμερα της συσκευής διαθέτει αισθητήρα χαμηλότερης ανάλυσης η όποια περιορίζεται σε… μόλις 8 Μpixels. Συνολικά έχει χειρότερη απόδοση από αυτή του Ζ1 η όποια κυμαίνεται χαμηλότερα και από αυτή των υπολοίπων συσκευών της αγοράς με κάμερα ανάλογης ανάλυσης.

Οι φωτογραφίες που καταφέρνει να βγάλει το Z Ultra διαθέτουν λιγότερη λεπτομέρεια από ότι θα περίμενε κάνεις και η χρωματική τους πιστότητα επίσης είναι απλά ικανοποιητική. Δυστυχώς τα επίπεδα θορύβου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι μεγάλα και ίσως σε μια μελλοντική αναβάθμιση θα χρειαστεί βελτιώσει ο αλγόριθμος επεξεργασίας των φωτογραφιών πριν την αποθήκευση τους.

Η εγγραφή βίντεο τώρα καταφέρνει να είναι καλύτερη με το Z Ultra να καταφέρνει να εγγράψει αρχεία με ικανοποιητική ποιότητα και λεπτομέρεια χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την εγγραφή αντικειμένων που κινούνται γρήγορα.  Η δυνατότητα χρήσης του HDR κατά την εγγραφή βίντεο είναι σίγουρα εντυπωσιακή αν και το τελικό αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές δεν έχει κάποια έμμεσα εμφανή διάφορα παρά μόνο σε συνθήκες εντόνου φωτισμού ή έντονων χρωμάτων.

 

Επεξεργαστής, μνήμη

Το Ζ Ultra βασίζεται στον Snapdragon 800 επεξεργαστή της Qualcomm ο όποιος διαθέτει 4 πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait 400 χρονισμένους στα 2.2 GHz. Σε συνδυασμό με την Adreno 330  κάρτα γραφικών η όποια θεωρείται πλέον κορυφαίας απόδοσης (αλλά και κατανάλωσης ρεύματος) η συσκευή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό της. Μάλιστα η ταχύτητα με την όποια λειτούργει το Z Ultra είναι σε αίσθηση αλλά και σε μετρήσιμη μορφή οριακά μεγαλύτερη από αυτή του Ζ1 που βασίζεται επίσης στον ίδιο επεξεργαστή.

Η εκτέλεση των εφαρμογών γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση με τις πιο απαιτητικές από αυτές να εκκινούν σε χρόνο που είναι ελάχιστα αντιληπτός από τον χρηστή. Η συνολικά άριστη αυτή απόδοση συνδυάζεται καταπληκτικά με την μεγάλη οθόνη της συσκευής και κάνει πραγματική απόλαυση την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών αλλά και την πλοήγηση σε πολλές απαιτητικές σελίδες ταυτόχρονα.

Σε αυτό φυσικά βοηθούν και τα 2 GΒ μνήμης RAM που διαθέτει η συσκευή τα όποια πλέον μπορεί να μην θεωρούνται η κορυφαία τιμή αφού υπάρχουν συσκευές με 3GB μνήμης, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται ο χρήστης του Ζ Ultra να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Screenshot_2014-01-29-15-12-34 Screenshot_2014-01-29-23-26-06 Screenshot_2014-01-29-23-28-16

Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής ανέρχεται σε 16 GΒ μνήμης από τα όποια είναι διαθέσιμα στον χρηστή λίγο περισσότερα από 12 κατά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής. Ο χώρος αυτός μπορεί να επεκταθεί περεταίρω με την χρήση καρτών μνήμης με αποτέλεσμα το Z Ultra να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα αφού μπορεί να αναγνωρίσει κάρτες χωρητικότητας έως και 64 GΒ.

Μπαταρία

Σε αυτό το μέγεθος θα περίμενε κάνεις να συναντήσει μια μπαταρία με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 3050 mAh αυτής του Z Ultra. Η αλήθεια είναι βεβαία ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να συνδυαστεί με το ιδιαίτερα μικρό πάχος της συσκευής και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που η Sony δεν επέλεξε την χρήση μιας μεγαλύτερης μπαταριάς.

Η χωρητικότητα αυτή δυσκολεύεται να χαρίσει στο Z Ultra κάτι περισσότερο από απλά φυσιολογικούς χρόνους αναμονής και λειτουργιάς για την κατηγορία του. Σε καθημερινή χρήση όλων των δυνατοτήτων της συσκευής και πλήρη εκμετάλλευση της οθόνης του το Z Ultra θα καταφέρει να παραμείνει ενεργό χωρίς κανένα πρόβλημα για μια ολόκληρη ημέρα και στο τέλος αυτής να έχει ακόμα διαθέσιμο ένα ποσοστό φόρτισης το όποιο όμως δεν είναι αρκετό για να «αντέξει» η συσκευή να λειτουργήσει και για δεύτερη ημέρα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα παρότι περίπου το 20 % της μπαταρίας να είναι ακόμα διαθέσιμο μετά από μια ημέρα απαιτητικής λειτουργίας η συσκευή να πρέπει να φορτιστεί σαν να είχε αδειάσει αφού το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μικρότερο στην αρχή της επόμενης ημέρας. Ταυτόχρονα όμως προσφέρει απροβλημάτιστη χρήση μέχρι την ολοκλήρωση ακόμα και μιας ιδιαίτερα μεγάλης εργάσιμης ημέρας, και μάλλον αυτός είναι ο στόχος που είχε θέσει η Sony για την συσκευή.

Σε συνθήκες λιγότερο απαιτητικής χρήσης το Z Ultra καταφέρνει να προσφέρει δυο ημέρες αυτονομίας, όμως είναι μάλλον απίθανο να επιλέξει κάνεις αυτή την συσκευή για την πραγματοποίηση κλήσεων και χρήση ελαχίστων ακόμα δυνατοτήτων της αφού όλες αυτές είναι διαθέσιμες και σε συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα στην καθημερινότητα.

Συμπέρασμα

Η Sony ήθελε να δημιουργήσει μια συσκευή η όποια να εντάσσεται στην κατηγορία των «Phablets» θέλοντας όπως είναι εμφανές να αποφύγει την άμμεση σύγκριση με τις καλύτερες αυτής της κατηγορίας και συγκεκριμένα με της συσκευές της σειράς Note της Samsung. Έτσι τοποθέτησε μια οθόνη η όποια είναι αρκετά μεγάλη ώστε να κάνει τον υποψήφιο αγοραστή να θεωρήσει το Z Ultra συσκευή μιας άλλης κατηγορίας ή απλά να μην την φέρει σε άμμεση αντιπαράθεση με τον ανταγωνισμό της.

Η εκμετάλλευση του μεγέθους αλλά και της ανάλυσης της οθόνης είναι άριστη ενώ το λειτουργικό της συσκευής είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένο προσφέροντας και άριστη λειτουργικότητα. Το μέγεθος της  είναι μεν ιδιαίτερα μεγάλο αλλά με το χαμηλό βάρος και το μικρό της πάχος να κάνουν τον χρηστή να μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Με δυσκολία μεν αλλά χωρίς το σύνολο να είναι τελικά αποτρεπτικό.

Το σχέδιο και η κατασκευή του Z Ultra προσδίδουν έναν επιπλέον χαρακτήρα πολυτελείας που πραγματικά βοήθα ακόμα περισσότερο την συσκευή στο δύσκολο έργο της, να πείσει δηλαδή την αγορά, για την ύπαρξη της.

Εν τέλη η Sony κατάφερε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό που δύσκολα κάνεις μπορεί να χαρακτηρίσει σαν περιττό καταφέρνοντας μάλλον με τον καλύτερο τρόπο να πετύχει τον στόχο της.

[easyreview title=”Sony Xperia Z Ultra” cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Πολύ καλή” cat1rating=”4″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Πολύ καλή” cat2rating=”4″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Καλό” cat4rating=”3″ cat5title=”Σχέση τιμής/απόδοσης” cat5detail=”Καλή” cat5rating=”3.5″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights