Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Google Nexus 5 Review

Google Nexus 5 Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η Google για πέμπτη συνεχή χρονιά συνολικά και για δεύτερη έχοντας την LG σαν συνεργάτη στην κατασκευή της συσκευής, παρουσίασε πριν λίγο καιρό το Nexus 5. Μπορεί στα χαρτιά να θεωρείται μια αισθητή αναβάθμιση σε σύγκριση με το Nexus 4, η πραγματικότητα όμως διαφέρει σε κάποια σημεία. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα δούμε μαζί ποια είναι αυτά και αν τελικά το Nexus 5 είναι η αναβάθμιση που περίμενε η αγορά και ο κόσμος που είχε ήδη επιλέξει κάποια από τις προηγούμενες συσκευές της σειράς Nexus.

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος

Μετά το εντυπωσιακό σε υλικά κατασκευής και σχεδιασμό Nexus 4, η Google και η LG επέλεξαν να ακολουθήσουν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο στην περίπτωση του Nexus 5. Εκεί λοιπόν που το Nexus 4 προσέφερε ένα αρκετά εντυπωσιακό σε εμφάνιση σχέδιο και με την χρήση “γυαλιού” στο πίσω μέρος της συσκευής έδινε μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας, το nexus 5 έρχεται να τα αντικαταστήσει όλα αυτά με μια μάλλον αδιάφορη εμφάνιση. Το σχέδιο απλά δεν εντυπωσιάζει και τα υλικά κατασκευής  δείχνουν να έχουν κάνει ένα  βήμα πίσω τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την ύφη τους.

Η πρώτη εντύπωση που δίνει η συσκευή σε όποιον την πιάσει στα χέρια του και έχει ήδη χρησιμοποιήσει το Nexus 4 είναι από αδιάφορη έως και… απογοητευτική. Δυστυχώς το μαύρου χρώματος ματ πλαστικό στο πίσω μέρος της συσκευής έχει μια υφή που θυμίζει φτηνή συσκευή χαμηλότερης κατηγορίας τιμής.

1design (3) design (2)

Το μέγεθος του Nexus 5 καθορίζεται όπως είναι λογικό σε μεγάλο βαθμό από την διαγώνιο της οθόνης του που φτάνει τις 4.95 ίντσες με το πλαίσιο γύρω από αυτή να έχει διατηρηθεί στο ελάχιστο δυνατό. Σε γενικές γραμμές το Nexus 5 δεν θα προβληματίσει τον χρήστη στην καθημερινή χρήση με το μέγεθος του, ενώ σε αυτό βοήθα και το χαμηλό του  βάρος .

Το Nexus 5 σαν σύνολο λοιπόν αφήνει ανάμικτα συναισθήματα αφού από την μια τα υλικά κατασκευής θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε αίσθηση αλλά και το σχέδιο περισσότερο “ξεχωριστό”. Από την άλλη παρά την αύξηση στο μέγεθος της οθόνης οι διαστάσεις του παρέμειναν σε αποδεκτά επίπεδα .

2

Οθόνη

Η οθόνη του Nexus 5 είναι μια καλοδεχούμενη βελτίωση σε όλους τους τομείς σε σχέση με αυτή του Nexus 4. Η διαγώνιος της αυξήθηκε στις 4.95 ίντσες και η ανάλυση της σε 1920×1080 pixels αλλά η συνολική της βελτίωση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους τομείς. Οι χρήστες του Nexus 4 ξέρουν πολύ καλά ότι η οθόνη της συσκευής απέχει πολύ από το ιδανικό σε χρωματική απόχρωση αλλά και γωνίες θέασης. Στην περίπτωση του Nexus 5  τα δυο αυτά προβλήματα πλέον δεν υπάρχουν, με την χρωματική απεικόνιση να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τις γωνίες θέασης να πλησιάζουν το ιδανικό για LCD panel. Θα θέλαμε η χρωματική της απεικόνιση να είναι λίγο πιο “ζωντανή” ειδικά κατά την προβολή εικόνων και βίντεο, όμως η βελτίωση σε σχέση με αυτή του Nexus 4  είναι αισθητή και κάνει την εμπειρία χρήσης της συσκευής σαφώς καλύτερη.

scr

Η φωτεινότητα της τώρα είναι άλλος ένας τομέας που δέχτηκε βελτίωση αφού ειδικά σε αυτόν τον τομέα το Nexus 4 άγγιζε τα όρια του ενοχλητικού σε καθημερινή χρήση υπό το φως του ήλιου ακόμα και τους χειμερινούς μήνες με μειωμένη ηλιοφάνεια. Πλέον η οθόνη δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αναγνωσιμότητας ακόμα και κάτω από έντονο φωτισμό, σε σημείο μάλιστα που για να σιγουρευτούμε για την διαφορά αλλά και να την απολαύσουμε αναζητούσαμε σημεία με ηλιοφάνεια για να φέρουμε την συσκευή σε απευθείας επαφή με τον ήλιο ακόμα και αν βρισκόμαστε στην μέση του χειμώνα !

Λειτουργικό σύστημα

Οι συσκευές της σειράς Nexus υπάρχουν για έναν και μοναδικό λόγο. Για να κάνουν διαθέσιμο στους χρήστες το λειτουργικό σύστημα της Google στην μορφή που αυτή το σχεδιάζει χωρίς επιπλέον επεμβάσεις στο σχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος αλλά και χωρίς επιπλέον δυνατότητες πραγματικής ή αμφιβόλου χρησιμότητας.

scrz (1) scrz (3) scrz (2)

Το Nexus 5 έφτασε στα καταστήματα αρχικά με την 4.4 έκδοση του λειτουργικού συστήματος ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε διαθέσιμη και η αναβάθμιση στην 4.4.2 έκδοση η οποία και διόρθωνε τις παιδικές ασθένειες της συσκευής.

Gallery (6) Gallery (5) Gallery (2)About Phone

Οι αλλαγές της συγκεκριμένης έκδοσης είναι αρκετές με πολλές από αυτές να χαρακτηρίζονται χρήσιμες αλλά δυστυχώς και κάποιες άλλες να θεωρούνται από αμφίβολες έως και ενοχλητικές. To Νexus 5 κάνει χρήση ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας το οποίο έχει δεχτεί σχεδιαστικές αλλαγές στην έκδοση 4.4 του Android για όλες τις συσκευές της σειράς Nexus αλλά στο Nexus 5 συγκεκριμένα, το μενού της συσκευής παρουσιάζεται πλέον σε σειρές των τεσσάρων εικονιδίων αντί για πέντε.

Ταυτόχρονα σε αντίθεση με το παρελθόν, η εικόνα που έχει ρυθμίσει ο χρήστης να εμφανίζεται στην οθόνη αναμονής είναι ορατή και κατά την πλοήγηση στο μενού μια δυνατότητα που οι κατασκευαστές Android συσκευών είχαν προσθέσει εδώ και καιρό στις δικές τους “παραλλαγές” του λειτουργικού συστήματος.

Menu Stand By (1) Stand By (2)

Τα εικονίδια στο άνω άκρο της οθόνης που πληροφορούν για την κατάσταση της μπαταρίας και το επίπεδο λήψης μεταξύ άλλων, έχουν πλέον άσπρο αντί για μπλε χρώμα μια μάλλον ευχάριστη αλλαγή αφού είναι πιο εύκολα αναγνώσιμα ειδικά με μια γρήγορη ματιά .

DSC_0183

Στις αρνητικές και ενοχλητικές αλλαγές τώρα οι δυο πιο σοβαρές από αυτές είναι οι εξής Αρχικά η συσκευή δεν διαθέτει πλέον εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων αφού αυτή η δυνατότητα έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή του Hangouts που ήρθε πριν από μερικούς μήνες να αντικαταστήσει το Google Talk την εφαρμογή ανταλλαγής αμέσων μηνυμάτων της Google.

Το Hangouts έχει την δυνατότητα να ενοποιηθεί με την εφαρμογή των μηνυμάτων σε οποιαδήποτε συσκευή “τρέχει” έκδοση του λειτουργικού από την 4.0.4 και νεότερη, απλά στο Nexus 5 δεν είναι θέμα επιλογής αλλά… ανάγκης. Ένα αρνητικό που εντοπίσαμε στην χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι ότι εάν σε αυτή είναι ρυθμισμένοι περισσότεροι του ενός Google λογαριασμοί η συσκευή εμφανίζει γραπτά μηνύματα που έχουν ληφθεί στον λογαριασμό που ήταν επιλεγμένος εκείνη την στιγμή.

Αυτό δημιουργεί αρκετές αστείες καταστάσεις αφού εάν κάποιος αλλάζει από τον ένα λογαριασμό στον άλλο συχνά θα βρεθεί με δυο διαφορετικές συνομιλίες με τον ίδιο παραλήπτη αφού κάθε μήνυμα θα αποθηκεύεται στην συνομιλία που ήταν επιλεγμένη την στιγμή που παραλήφθηκε το γραπτό μήνυμα.

Μπορεί με αυτόν τον τρόπο η Google να δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύονται τα γραπτά μηνύματα στους server της εταιρείας και να μπορούν να ανακτηθούν στην συσκευή μετά από τυχόν επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων δημιουργούν όμως αστείες καταστάσεις σαν και αυτή που περιγράψαμε.

Messaging (1) Messaging (2)

Το Nexus 4 μετά την αναβάθμιση του στην 4.4.2 έκδοση του Android συνεχίζει να έχει την εφαρμογή των μηνυμάτων και να δίνει την επιλογή ενοποίησης τους με το Hangouts αν το επιθυμεί ο χρήστης και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει αφαιρεθεί από το Nexus 5.

Η δεύτερη αλλαγή που δυστυχώς στην πράξη δημιουργεί αρνητική εικόνα για την συσκευή είναι η εφαρμογή του Dialler που είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση κλήσεων. Αυτός πλέον έχει χωριστεί σε διαφορετικά τμήματα, με αυτό που είναι εμφανές μετά την εκκίνηση της εφαρμογής να είναι μια λίστα με τις συχνά χρησιμοποιούμενες επαφές κάτω από τις οποίες εμφανίζονται οι τρεις πρώτες από τις επαφές που ο χρήστης έχει ορίσει σαν αγαπημένες.

Το αριθμητικό πληκτρολόγιο για την σχηματίσει αριθμούς προς κλήση πρέπει ο χρήστης να πατήσει το ανάλογο εικονίδιο στο κάτω μέρος της οθόνης, το οποίο πληκτρολόγιο τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζεται με το πρώτο πάτημα αλλά με το δεύτερο μια κατάσταση που σύντομα καταντά ενοχλητική και απορούμε γιατί δεν έχει ακόμα διορθωθεί από την Google.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή όμως δεν κουράζει μόνο με τις σχεδιαστικές αλλαγές της. Στην οθόνη αυτή με τις συχνά χρησιμοποιούμενες επαφές, για να καλέσει κάποιος μια από αυτές αρκεί να την διαλέξει πατώντας την οθόνη πάνω σε οποιοδήποτε σημείο της επαφής. Στην συγκεκριμένη λίστα όμως δεν εμφανίζονται οι αριθμοί που σε έχουν καλέσει αφού η λίστα κλήσεων εμφανίζεται με την επιλογή του ανάλογου εικονιδίου στο κάτω αριστερό μέρος. Στην λίστα κλήσεων τώρα συνεχίζει να απαιτείται η επιλογή του εικονιδίου κλήσης στο δεξί μέρος της οθόνης διπλά στο όνομα της επαφής.

Αυτό δημιουργεί μια ενοχλητική κατάσταση που αν θέλεις να καλέσεις κάποιον που εμφανίζεται άμεσα με την ενεργοποίηση του dialler αυτό γίνεται με πίεση της οθόνης σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά αν βιαστικά μεταβείς στο αρχείο κλήσεων και κάνεις το ίδιο, η συσκευή θα σου εμφανίσει τις πληροφορίες της επαφής. Η πραγματοποίηση της ίδιας λειτουργίας στην ιδία εφαρμογή με δυο διαφορετικούς τρόπους είναι ένα επίπεδο πολυπλοκότητας που δεν θα περίμενε κάνεις να συναντήσει σε μια Nexus συσκευή.

Πάντως  η Google προσφέρει την δυνατότητα αυτόματης αναζήτησης πληροφοριών για τον αριθμό που καλεί τον χρήστη της συσκευής μέσω της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας μια δυνατότητα που ευτυχώς λειτουργεί σωστά και στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν ο χρήστης λάβει μια κλήση από έναν αριθμό που δεν είναι αποθηκευμένος στον κατάλογο του η συσκευή θα αναζητήσει αυτόματα στοιχεία για αυτόν και θα τα εμφανίσει στην θέση του αριθμού μερικά δευτερόλεπτα αφού αρχίσει να καλεί ο αριθμός αυτός. Η συγκεκριμένη δυνατότητα φυσικά απαιτεί πρόσβαση στο ιντερνέτ, μια απαίτηση που πλέον είναι μάλλον δεδομένη σε συσκευή αυτής της κατηγορίας.

Η Google ισχυρίζεται ότι η νεότερη αυτή έκδοση του λειτουργικού είναι λιγότερο απαιτητική σε πόρους συστήματος με αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα ακόμα και σε συσκευές χαμηλών τεχνικών χαρακτηριστικών. Βεβαία η εταιρεία δεν έκανε διαθέσιμη την αναβάθμιση για το δυο ετών πλέον Galaxy Nexus το Hardware του οποίου θεωρείται πλέον μάλλον αδύναμο όποτε θα πρέπει να περιμένουμε την υιοθέτηση της έκδοσης σε κάποια οικονομική πρόταση κάποιου κατασκευαστή για να διαπιστώσουμε κατά ποσό είναι αληθής ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.

Ένας τομέας στον οποίο μέχρι και σήμερα η Google αρνείται να βελτιώσει την “αγνή¨ έκδοση του λειτουργικού της συστήματος είναι αυτός των πολυμέσων και πιο συγκεκριμένα της αναπαραγωγής αρχείων βίντεο. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση του Νexus 5 η προβολή αρχείων βίντεο μορφής  avi , mkv κλπ απαιτεί την εγκατάσταση εφαρμογής τρίτου προγραμματιστή.

Δυστυχώς και η εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής υπολείπεται σχεδιαστικά αλλά και λειτουργικά από αυτές κατασκευαστών όπως η Samsung ή ακόμα περισσότερο η Sony.

Music (2) Music (3) Music (4) Music (5) Music (6)

 Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσαμε η Google να έχει ασχοληθεί να βελτιώσει αυτές τις εφαρμογές από το να τροποποιεί άλλες που ήδη λειτουργούσαν χωρίς προβλήματα όπως ο Dialler.

Είναι μάλλον σίγουρο ότι κάποιες από τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρουν άλλοι κατασκευαστές θα ήταν χρήσιμες και στις συσκευές της σειράς Nexus , αλλά η Google έχει επιλέξει να αφήνει στον χρήστη την ελευθερία επιλογής της εφαρμογής που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του.

Κάμερα

Η LG η εταιρεία που κατασκευάζει το Nexus 5 για λογαριασμό της Google βασίζει την συσκευή σε μεγάλο βαθμό στο G2. Παρότι θα θέλαμε η κάμερα του G2 με τον αισθητήρα των 13 Mpixels να έχει μεταφερθεί στο Nexus 5 , σε αυτό γίνεται χρήση μιας κάμερας των 8 Mpixels η οποία όμως έχει σημαντικές διαφορές από αυτή του Nexus 4 το οποίο επίσης διέθετε αισθητήρα ίδιας ανάλυσης. Η ποιότητα των φωτογραφιών του Nexus 5 είναι βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ η κάμερα του διαθέτει και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας μια δυνατότητα που αυξάνει την ευκολία στην λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες που βγάζει το Nexus 5 έχουν ικανοποιητικό βαθμό λεπτομέρειας και σωστή χρωματική απεικόνιση, ενώ με την έλευση της αναβάθμισης στην 4.4.2 έκδοση οι χρόνοι εστίασης αλλά και η προσαρμογή στις συνθήκες φωτισμού βελτιώθηκαν σημαντικά. Ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας μάλιστα λειτουργεί πιο σωστά από τον αντίστοιχο του G2 της LG με αποτέλεσμα η συσκευή να καταφέρνει να βγάλει ιδιαίτερα καλές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με μηδενικά επίπεδα θορύβου.

Σε ότι έχει να κάνει με την εγγραφή αρχείων βίντεο τώρα, το Nexus 5 περιορίζεται σε βίντεο μεγίστης ανάλυσης “μόνο” 1080p και λέμε μόνο γιατί το Hardware της συσκευής είναι στην θεωρία τουλάχιστον ικανό να καταγράψει βίντεο ανάλυσης 2160p. Μπορεί στην πράξη τα βίντεο αυτά να μην είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένα όμως θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα σε μια συσκευή σαν το Nexus 5 που παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή του σαν η κορυφαία του πρόταση.

Τα βίντεο λοιπόν ανάλυσης “μόνο” 1080p σε μια ευχάριστη για άλλη μια φορά αλλαγή σε σχέση με το Nexus 4 διαθέτουν πολύ καλό επίπεδο λεπτομέρειας ενώ ταυτόχρονα η κάμερα της συσκευής προσαρμόζεται ταχύτητα στις εναλλαγές φωτισμού αλλά και την γρήγορη κίνηση.

Μπορεί λοιπόν ο αριθμός των Mpixels του αισθητήρα να έμεινε ίδιος στα χαρτιά, στην πράξη όμως η κάμερα του Nexus 5 είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτή του Nexus 4, μια βελτίωση που ήταν μάλλον αναγκαία και είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

Επεξεργαστής, μνήμη

Τo Nexus 5 ακολουθεί και εδώ την παράδοση που θέλει τις συσκευές της σειράς να προσφέρουν ότι καλύτερο είναι διαθέσιμο κατά την στιγμή της κυκλοφορίας του. Έτσι λοιπόν στο εσωτερικό του βρίσκεται ο SnapDragon 800 της Qualcomm, με τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait 400 χρονισμένους στην μέγιστη συχνότητα των 2.3 GHz. Σε συνδυασμό με την Adreno 330 κάρτα γραφικών αλλά και τα 2 GB μνήμης RAM χαρίζουν στο Nexus 5 πραγματικά εντυπωσιακή ταχύτητα λειτουργίας.

Οι χρόνοι εκκίνησης και εκτέλεσης των εφαρμογών είναι από μηδενικοί έως ελάχιστοι για τις ποιο απαιτητικές από αυτές ενώ όπως είναι αναμενόμενο, ακόμα και ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια δεν καταφέρνουν να “δυσκολέψουν” το Nexus 5. Η stock έκδοση του Αndroid είναι άλλωστε και ιδιαίτερα ελαφριά και με χαμηλές απαιτήσεις κάτι που κάνει το έργο του επεξεργαστή της συσκευής ακόμα πιο εύκολο σε σημείο που τις περισσότερες φορές να φαντάζει “υπερβολικός” για την συσκευή.

Screenshot_2014-01-29-23-42-36 Screenshot_2014-01-29-23-46-28 Screenshot_2014-01-29-23-48-19

Ο ενσωματωμένος χώρος αποθήκευσης του Nexus 5 στην έκδοση που πωλείται στην Ελληνική αγορά περιορίζεται σε μόλις 16 GB μνήμης από τα οποία περίπου 12 είναι διαθέσιμα στον χρήστη μετά την ενεργοποίηση της συσκευής. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του μέσω καρτών μνήμης με αποτέλεσμα αυτά τα 12 GB να είναι και ο μονός διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης για τον χρήστη.

Οι περιορισμοί που αυτό θέτει στην χρήση της συσκευής για πολυμέσα κάθε είδους όπως μουσική και βίντεο είναι σοβαροί. Με δεδομένη για παράδειγμα την διαγώνιο και την ανάλυση της οθόνης το Nexus 5 προσφέρεται για την προβολή ταινιών, οι οποίες όμως θα πρέπει στην συνεχεία να διαγράφονται από την μνήμη του ώστε αυτή να συνεχίζει να είναι αρκετή για χρήση από άλλες εφαρμογές. Η αλήθεια είναι ότι με αρκετά τραγούδια αποθηκευμένα στην συσκευή και μια εφαρμογή πλοήγησης ο χώρος που μένει επαρκεί οριακά για την λήψη φωτογραφιών και βίντεο αλλά και την εγκατάσταση άλλων εφαρμογών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης να βρίσκεται συχνά στην θέση να πρέπει είτε να διαγράψει κάτι από την μνήμη  είτε να μεταφέρει συχνά σε κάποιον υπολογιστή τις φωτογραφίες που έχει βγάλει με το Nexus 5. Η λύση της Google με την παροχή αποθηκευτικού χώρου στο Google Drive μπορεί να αυξάνει κατά 15 GB τον αποθηκευτικό χώρο, όμως μέχρι και σήμερα η χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για άμεση πρόσβαση σε αρχεία που έχουν αποθηκευθεί σε κάποια cloud υπηρεσία δεν παρέχει πάντα την απαραίτητη ταχύτητα για άνετη χρήση των υπηρεσιών αυτών. Δυστυχώς η έκδοση των 32 GB δεν θα εισάγεται επίσημα στην χωρά μας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό στην επιλογή αυτής των 16 GB .

Μπαταρία

H συσκευή διαθέτει μια μπαταρία χωρητικότητας μόλις 2.300 mAh και λέμε μόλις γιατί πλέον για τις δυνατότητες του Νexus 5, το ισχυρό του Hardware αλλά και την μεγάλη του οθόνη η συγκεκριμένη μπαταρία είναι μάλλον μικρή. Σε μια δυσάρεστη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν και το Nexus 4, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας του Νexus 5 έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό .

Η συσκευή σε καθημερινή χρήση των δυνατοτήτων της καταφέρνει να παραμείνει ενεργή για μια μόλις ολόκληρη μέρα αφού στο τέλος αυτής ακόμα και αν έχει μείνει ένα ποσοστό φόρτισης αυτό δεν είναι αρκετό για να “βγάλει” και την επόμενη μέρα. Σίγουρα πλέον οι χρόνοι αναμονής των κορυφαίων συσκευών είναι μειωμένοι σαν αποτέλεσμα των αυξημένων δυνατοτήτων τους, το Nexus 4 όμως πριν ένα χρόνο προσέφερε για τα δεδομένα του καλύτερα αποτελέσματα από το Nexus 5.

Με μια κάπως πιο περιορισμένη χρήση των επιπλέον δυνατοτήτων της συσκευής πέρα από την πραγματοποίηση κλήσεων και αποστολή γραπτών μηνυμάτων (μέσω του Hangouts…) η συσκευή θα παραμείνει ενεργή για σχεδόν δυο ημέρες ένα κάπως καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά θεωρούμε μάλλον δύσκολο να επιλέξει κάποιος ένα Nexus 5  για απλή καθημερινή χρήση.

 

Συμπέρασμα

Η Google  είναι γνωστό ότι θέλει να διαθέτει τις συσκευές της σειράς Nexus σε τιμή αισθητά χαμηλότερη από αυτή των υπολοίπων συσκευών αναλόγων δυνατοτήτων. Δυστυχώς όμως αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά πρέπει να γίνονται και κάποιες παραχωρήσεις ώστε το κόστος της συσκευής να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να είναι δυνατή η πώληση του και σε χαμηλότερη τιμή.

Πριν ένα χρόνο το Nexus 4 θυσίαζε την ποιότητα της οθόνης του και την αναγνωσιμότητα της σε μια προσπάθεια διατήρησης χαμηλού κόστους ενώ και η κάμερα του θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερη. Ένα χρόνο μετά η Google και η LG σε μια προσπάθεια να λύσουν αυτά τα δυο προβλήματα, αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος του Nexus 5.

Έτσι τα υλικά κατασκευής του άλλαξαν προς το χειρότερο τουλάχιστον σε αίσθηση και εμφάνιση ενώ και το σχέδιο της συσκευής έγινε πιο “γενικό” χωρίς ιδιαιτερότητες σε μια προσπάθεια να απλοποιηθεί η διαδικασία κατασκευής του. Ενώ τα κατασκευαστικά προβλήματα του παρελθόντος έχουν λυθεί, στην θέση τους εμφανιστήκαν μειονεκτήματα που η αλήθεια είναι ότι δεν θα περίμενε κάνεις από μια συσκευή της σειράς Nexus.

Ταυτόχρονα η Google έκανε κάποια “λάθη” στην νεότερη έκδοση του λειτουργικού της με αποτέλεσμα η εμπειρία χρήσης σε κάποιους τομείς να έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Όλα αυτά μπορεί να μην είναι ικανά να αλλάξουν την συνολικά βελτιωμένη εικόνα της συσκευής θα μπορούσαν όμως με μικρή διαφορά στην τιμή πώλησης της να λείπουν.

Σίγουρα όσοι επιλέξουν το Nexus 5 θα το κάνουν με πρωταρχικό κριτήριο το λειτουργικό της συσκευής όπως και τις γρήγορες αναβαθμίσεις του αμέσως μόλις γίνει διαθέσιμη μια νέα έκδοση. Το άριστο hardware που “κρύβεται” στο εσωτερικό της συσκευής εξασφαλίζει άνετη λειτουργία με ταχύτητα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό. Η κάμερα της συσκευής είναι βελτιωμένη σε βαθμό που πλέον ο ιδιοκτήτης του Nexus 5 θα την χρησιμοποιεί χωρίς συμβιβασμούς.

Είναι μάλλον σίγουρο ότι η συσκευή θα έχει μια επιτυχημένη πορεία στην αγορά, ευχόμαστε πάντως στο μέλλον η Google να βρει κάποιον τρόπο να κατασκευάζει τις συσκευές της σειράς χωρίς να αναζητά ποιο χαρακτηριστικό θα θυσιαστεί σε βάρος των υπολοίπων με γνώμονα το χαμηλό τελικό κόστος.

[easyreview title=”Google Nexus 5″ cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Καλή” cat1rating=”3″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Πολύ καλή” cat2rating=”4″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Πολύ καλή” cat3rating=”4″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Πολύ καλό” cat4rating=”4″ cat5title=”Σχέση τιμής/απόδοσης” cat5detail=”Πολύ καλή” cat5rating=”4.5″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights