Αρχικη MWC2014 Exynos 5422 και Exynos 5260 από την Samsung

Exynos 5422 και Exynos 5260 από την Samsung

απο Kostas Gliatiotis

Στην παρουσίαση δύο νέων επεξεργαστών προχώρησε η Samsung, τους Exynos 5422 και Exynos 5260 κατά την διάρκεια του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Ο Exynos 5422 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του Exynos 5420 που ήδη βρίσκεται στο εσωτερικό αρκετών συσκευών της εταιρείας όπως η wi-fi έκδοση του Note 10.1 2014 Εdition.

Η νέα έκδοση αυξάνει σημαντικά τον χρονισμό και των οχτώ πυρήνων της με τους τέσσερις CortexA-15 να τρέχουν πλέον στα 2.1GHz (από 1.8GHz) και τους τέσσερις CortexA-7 στο 1.5GHz (από 1.3GHz). Η κάρτα γραφικών παραμένει η Mali-T628  της ARM διαθέτοντας 6 «πυρήνες» επεξεργασίας. Η Samsung δηλώνει πάντως ότι η απόδοση τους θα είναι αυξημένη χάρη στην χρήση νεότερων Drivers. Τέλος ο Exynos 5422 μπορεί να καταγράψει και να αναπαράγει βίντεο ανάλυσης 3840×2160 pixels ή αλλιώς 4k και να υποστηρίζει και την προβολή τους σε εξωτερικές συσκευές.

exynos5422_exynos5260

Ο Exynos 5260 Hexa τώρα έχει ήδη τοποθετηθεί στο εσωτερικό του Galaxy Note 3 Neo. Διαθέτει όπως δηλώνει η ονομασία του έξι συνολικά πυρήνες με τους δύο από αυτούς να είναι αρχιτεκτονικής CortexA-15 και τους τέσσερις Cortex A-7. Η συγκεκριμένη υλοποίηση σύμφωνα με την εταιρεία παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό απόδοσης αλλά και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος. Οι δύο A-15 είναι χρονισμένοι στο 1.7GHz με τους τέσσερις Α-7 στο 1.3GHz. Η κάρτα γραφικών είναι η Mali T-624 χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για αυτή.

Η σημαντική αλλαγή των δύο νέων αυτών επεξεργαστών σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι υποστηρίζουν το Heterogeneous Multi-Processing, την δυνατότητα δηλαδή να λειτουργούν όλοι οι πυρήνες τους ταυτόχρονα. Το λειτουργικό σύστημα μπορεί πλέον να κατανέμει τις διεργασίες σε οποιονδήποτε πυρήνα ανάλογα με την απαίτηση τους σε επεξεργαστική ισχύ. Μέχρι σήμερα ο Exynos 5410 μπορούσε να έχει ενεργή είτε την μια είτε την άλλη «τετράδα» επεξεργαστών, ενώ ο Exynos 5420 προσέθετε σε αυτό την δυνατότητα να λειτουργούν σε διαφορετική συχνότητα οι πυρήνες της «τετράδας» που ήταν ενεργή.

Το Heterogeneous Multi-Processing επιτρέπει πλέον την χρήση, όσων και όποιων πυρήνων θεωρεί το λειτουργικό ότι είναι απαραίτητοι για την εκτέλεση των διεργασιών. Τέλος σε κάτι που έχει μάλλον περισσότερο «εμπορική» παρά πραγματική σημασία, είναι δυνατή η χρήση του συνόλου των 6 ή 8 πυρήνων στα δύο νέα ολοκληρωμένα.

Οι Exynos 5422 και Exynos 5260 κατασκευάζονται σε λιθογραφία των 28nm όπως και οι προκάτοχοι τους.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights