Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Ευρωπαϊκή Ένωση: Καλύτερος έλεγχος στις «κρυφές» χρεώσεις των εφαρμογών
european union

Ευρωπαϊκή Ένωση: Καλύτερος έλεγχος στις «κρυφές» χρεώσεις των εφαρμογών

απο Kostas Gliatiotis

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσκαλέσει τις Google και Apple σε μια συζήτηση γύρω από την ασφάλεια και τον τρόπο που οι εφαρμογές χρεώνουν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και Tablet.

Μετά από ανησυχίες που εξέφρασαν καταναλωτικές οργανώσεις από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποφασίσει πως μπορεί να βελτιώσει την προστασία των χρηστών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, περισσότερες από τις μισές Online εφαρμογές παρουσιάζονται αρχικά σαν «δωρεάν», ενώ στη συνέχεια κρύβουν χρεώσεις οι οποίες πολλές φορές γίνονται σχεδόν αυτόματα, στην πιστωτική κάρτα που έχει δηλώσει ο χρήστης κατά την εγγραφή του στο Online κατάστημα.

Η επίτροπος Viviane Reding δήλωσε πως η παραπλάνηση των καταναλωτών είναι αντίθετη στους κανόνες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αναμένει επίσης ιδιαίτερα πειστικές και ξεκάθαρες εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Η ευρωπαϊκή αγορά εφαρμογών εκτιμάται από την Κομισιόν, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα «αξίζει» ούτε λίγο ούτε πολύ 63 δισεκατομμύρια ευρώ! Η ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων είναι λοιπόν απαραίτητη, αφού σύμφωνα με στοιχεία το 2011 μόνο οι χρήστες σε Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο έκαναν αγορές σε Online παιχνίδια συνολικής αξίας 16.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Η υπεύθυνη επίτροπος για την πολιτική προστασίας των καταναλωτών Neven Mimica δήλωσε: «Είναι απαραίτητη η καλύτερη προστασία των καταναλωτών από αγορές που γίνονται μέσα από εφαρμογές». Οι αγορές αυτές παρουσιάζονται σαν «αναβαθμίσεις» των παιχνιδιών αυτών,  χωρίς στη συνέχεια να υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση ότι ο χρήστης πρόκειται να χρεωθεί γιa αυτές.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τις αγορές αυτές τις πραγματοποιούν ανήλικοι χρεώνοντας την πιστωτική κάρτα των γονιών τους, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά.

Οι προτεινόμενες από την Κομισιόν πολικές προστασίας περιλαμβάνουν την καλύτερη και πιο ξεκάθαρη ενημέρωση από την εκάστοτε εφαρμογή, για το ότι ο χρήστης πρόκειται να χρεωθεί αλλά και πιο ασφαλείς τρόπους πραγματοποίησης της συναλλαγής.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights