Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S4 review (i9505)

Samsung Galaxy S4 review (i9505)

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Όταν η Samsung σχεδιάζει  κινητό της σειράς Galaxy S, δεν αρκείται μόνο στο να το «εξοπλίσει» με  ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία. Το  τεχνολογικό σύνολο κάθε κινητού της σειράς πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύνολο δυνατοτήτων και εφαρμογών που ξεχωρίζουν με την πρωτοτυπία τους και την ευρηματικότητά τους. Το Galaxy S4  είναι ακριβώς αυτό, ένα κινητό που τεχνολογικά ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την παρουσίασή του, αλλά και που λειτουργικά προσφέρει σχεδόν τα πάντα και λίγο… περισσότερα.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Galaxy S4, καθώς και τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Επιπλέον θα ανακαλύψουμε, αν τελικά το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει, είναι τόσο ξεχωριστό όσο υπόσχεται η Samsung.

Σχέδιο, Μέγεθος, Βάρος

Το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσει κάποιος όταν πιάσει για πρώτη φορά το Galaxy S4 στα χεριά του είναι, πως πρόκειται για μια εντυπωσιακή συσκευή. Τόσο το πολυτελές φινίρισμα του, όσο και το ότι σχεδόν ολόκληρο το μπροστά μέρος καλύπτεται από την οθόνη του, δημιουργούν την εικόνα μιας συσκευής που έχει σχεδιαστεί για να εντυπωσιάζει.

galaxy_s4_i9505_1

Σε μία προσπάθεια να πετύχει  ξεχωριστή εμφάνιση, αποφεύγοντας εξεζητημένες σχεδιαστικές επιλογές, η Samsung δημιούργησε μια συσκευή που εντυπωσιάζει κυρίως με τον «χαρακτήρα» της και όχι με τις ιδιαιτερότητές της. Η συγκεκριμένη επιλογή καταφέρνει να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην πρώτη αυτή εντύπωση και στην αίσθηση που συνεχίζει να δημιουργεί στον χρήστη της μετά από αρκετούς μήνες χρήσης. Οι συνολικές διαστάσεις παραμένουν σε όσο το δυνατόν μικρότερα επίπεδα, με δεδομένο πάντα το μέγεθος της οθόνης.

galaxy_s4_i9505_2 galaxy_s4_i9505_3

Μάλιστα είναι άξιο αναφοράς, ότι συγκριτικά με το Galaxy S3 το όποιο αντικαθιστά, το Galaxy S4 καταφέρνει να είναι λεπτότερο και ελάχιστα πιο «κοντό» σε ύψος, παρά την αισθητή αύξηση στη διαγώνιο της οθόνης. Η καθημερινή μεταφορά γίνεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και σε αυτό βοήθα και το χαμηλό βάρος της συσκευής που περιορίζεται σε μόλις 130 γραμμάρια.

Η αλήθεια είναι πως η Samsung έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια, να χρησιμοποιεί στις συσκευές της σειράς Galaxy S υλικά, τα όποια πολλές φορές δεν ταιριάζουν απόλυτα με τον χαρακτήρα των συσκευών σαν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Υπήρξαν σίγουρα φορές που χρησιμοποιώντας το Galaxy S4 μας έλειπε η αίσθηση, ειδικά στην αφή που αφήνουν άλλες συσκευές αυτής της κατηγορίας. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι λείπει από την συσκευή ο «αέρας» πολυτέλειας που πρέπει να υπάρχει στην κατηγορία αυτή. Η διαφορά είναι ότι το Galaxy S4 βασίζεται περισσότερο στον σχεδιασμό του, αλλά και τις δυνατότητές του και λιγότερο στο πως απλά θα «δείχνει» κορυφαία συσκευή.

galaxy_s4_i9505_4 galaxy_s4_i9505_5 galaxy_s4_i9505_6

Οθόνη

Η πρώτη επαφή με το Galaxy S4 και την οθόνη του είναι κάτι που δύσκολα θα αφήσει κάποιον μη εντυπωσιασμένο. Η χρήση μιας SUPER ΑΜΟLED οθόνης προσφέρει πλεονεκτήματα (αλλά και μειονεκτήματα ταυτόχρονα ) που δεν συναντά κάνεις σε οθόνες LCD, άσχετα με το ποσό καλές σε απόδοση μπορεί να είναι. Ο τρόπος που οι οθόνες αυτές παρουσιάζουν κάθε είδους χρώμα είναι μοναδικός, με την «ζωντάνια» τους να παραμένει ξεχωριστή, έστω και αν αυτή πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.

galaxy_s4_i9505_8

Η Samsung αναγνωρίζοντας ότι το χαρακτηριστικό αυτό των AMOLED οθονών μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό ή ακόμα και ενοχλητικό από μια μερίδα υποψήφιων αγοραστών, δημιούργησε ένα σετ επιλογών το οποίο προσαρμόζει τον τρόπο που λειτουργεί η οθόνη. Έτσι για παράδειγμα, μπορεί κανείς, αν το επιθυμεί, να προσαρμόσει τη χρωματική της απεικόνιση σε κάτι πιο «φυσιολογικό» ή αν θέλετε πιο ξεκούραστο σε καθημερινή χρήση. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή να λειτουργεί η οθόνη με τη μέγιστη δυνατή αντίθεσή της και τη «ζωντάνια» των χρωμάτων να γίνεται εντυπωσιακή, αλλά ταυτόχρονα χρήσιμη περισσότερο για τον «θαυμασμό» της οθόνης και όχι την ευκολία  χρήση της.

Η ανάλυσή της είναι της τάξης των 1920×1080 pixels, όπως αρμόζει σε ένα κινητό της κατηγορίας. Εδώ και χρόνια είναι γνωστό, ότι για να επιτύχει την εύκολη κατασκευή οθονών SUPER AMOLED, η Samsung έχει επιλέξει την «εύκολη» λύση της χρήσης λιγότερων “Sub pixel”. Αυτό στο παρελθόν υπό συνθήκες είχε κάποια μειονεκτήματα, αφού η θεωρητική της ανάλυση ήταν μεγαλύτερη από την πραγματική της απόδοση. Στο επίπεδο του 1920×1080 πλέον όμως και ειδικά στη διαγώνιο των 5 ιντσών της οθόνης του Galaxy S4, τα όποια μειονεκτήματα του συγκεκριμένου τρόπου κατασκευής της, αποκτούν μόνο θεωρητική σημασία και δεν επηρεάζουν την απόδοση.

galaxy_s4_i9505_7

Σε ό,τι έχει να κάνει με την φωτεινότητα, αυτή κυμαίνεται μεν σε κορυφαία επίπεδα, ωστόσο στην πράξη υπάρχουν αισθητές διαφορές. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο που έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί η αυτόματη φωτεινότητα, η όποια στις περισσότερες συνθήκες αφήνει την οθόνη πιο «σκοτεινή» από όσο θα έπρεπε. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της αυτόματης λειτουργίας σε έως και δέκα διαφορετικά επίπεδα. Ακόμα όμως και έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές, ειδικά σε συνθήκες με έντονη ηλιοφάνεια, που είναι απαραίτητη η χειροκίνητη ρύθμισή της σε κάποιο επίπεδο φωτισμού, που να είναι ευανάγνωστο αλλά ταυτόχρονα και ευχάριστο.

galaxy_s4_i9505_10

Συνολικά, με δεδομένη την ανάλυσή της αλλά και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, η οθόνη του Galaxy S4 καταφέρνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο έχει να προσφέρει ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η Samsung αναγνωρίζοντας τα «μειονεκτήματα» της συγκεκριμένης τεχνολογίας δημιούργησε τα σετ ρυθμίσεων που μεταβάλουν την χρωματική απόδοσή της, ώστε να πλησιάζει πιο κοντά σε αυτή των LCD πάνελ (όσο αυτό είναι δυνατόν), καλύπτοντας έτσι και τους χρήστες εκείνους, που έχουν δισταγμούς ή απλά δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι συγκεκριμένες οθόνες.

Λειτουργικό σύστημα

Πριν την παρουσίαση του Galaxy S4, ήταν ήδη σχεδόν καθιερωμένη τακτική της Samsung να προσθέτει κάποιες επιπλέον δυνατότητες στις συσκευές της, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει μια εικόνα εντυπωσιασμού γύρω από αυτές αλλά και να τις διαχωρίσει όσο είναι δυνατόν από τον ανταγωνισμό τους. Η παρουσίαση του Galaxy S4 έδειξε, ότι η Samsung είναι ικανή να προχωρήσει αυτή την τακτική ακόμα πιο μακριά, με το σύνολο των δυνατοτήτων με τις οποίες «εφοδίασε» τη συσκευή, να ξεφεύγει  πέρα από κάθε όριο.

Πολλές από αυτές μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά χρήσιμες σε καθημερινές συνθήκες, ενώ άλλες  έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα περισσότερο τον εντυπωσιασμό και τέλος κάποιες δημιουργούν ακόμα και αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της ύπαρξής τους. Ωστόσο καταφέρνουν να δώσουν στο Galaxy S4  ξεχωριστό χαρακτήρα και να πετύχουν αυτό ακριβώς που ήθελε η Samsung, να το διαχωρίσουν δηλαδή όσο είναι δυνατόν από τον ανταγωνισμό του. Η συσκευή κυκλοφόρησε στην αγορά με την 4.2.2 έκδοση του Android, ενώ πριν λίγο καιρό έγινε διαθέσιμη η αναβάθμισή της στην έκδοση 4.3. Η έκδοση 4.4.2 Kitkat έχει επίσης αρχίσει να γίνεται σταδιακά διαθέσιμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύντομα θα φτάσει και στη χώρα μας.

Η Samsung είναι η εταιρεία, η οποία θα λέγαμε, πως πραγματοποιεί τις πλέον εκτενείς επεμβάσεις στην εμφάνιση και στη λειτουργικότητα του Android, σε σύγκριση σχεδόν με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία της αγοράς.  Οι επεμβάσεις αυτές είναι τόσο εκτενείς, που πολλές φορές η αλλαγή της έκδοσης του Android δεν είναι εμφανής σε κανένα σημείο του μενού της συσκευής και η αλλαγή γίνεται αισθητή μόνο από τις επιπλέον δυνατότητες που προστίθενται σε κάθε νέα έκδοση από την Google.

Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν τη σχεδίαση και τις χρωματικές επιλογές της Samsung ως υπερβολικές και πολλές φορές λιγότερο «σοβαρές» από ό,τι αρμόζει στο χαρακτήρα των συσκευών της. Η άποψη μας είναι, πως τελικά αυτές γίνονται με σκοπό να διαχωρίσουν τις συσκευές της εταιρείας όσο είναι δυνατόν από τον ανταγωνισμό τους, αλλά και για να τονίσουν σε πολλές περιπτώσεις τα πλεονεκτήματα των οθονών SUPER AMOLED που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

galaxy_s4_i9505_standby galaxy_s4_i9505_menugalaxy_s4_i9505_messaging

Οι σημαντικότερες από αυτές και αυτές που θεωρούμε ότι πραγματικά προσφέρουν κάτι στην καθημερινή χρήση της συσκευής, είναι αυτές που ακολουθούν.

Η «γενική ιδέα» της Samsung είναι, να μπορεί ο χρήστης του Galaxy S4 να πραγματοποιήσει όσες περισσότερες λειτουργίες μπορεί, χωρίς να είναι απαραίτητο να «αγγίζει» τη συσκευή του. Αυτό είναι εφικτό με την έξυπνη διαχείριση και χρήση των διαφόρων αισθητήρων που διαθέτει η συσκευή.

Για παράδειγμα, η μπροστινή του κάμερα διαθέτει αισθητήρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται πότε πλησιάζει η συσκευή σε κάποιο αντικείμενο ή στο πρόσωπο του χρήστη. Υπάρχουν κι άλλοι, όπως το γυροσκόπιο το οποίο καταλαβαίνει τον προσανατολισμό της και η δυνατότητα της οθόνης να αναγνωρίζει το δάχτυλο του χρήστη, όταν αυτό την πλησιάζει χωρίς όμως να την ακουμπά.

Μια χρήσιμη εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των αισθητήρων είναι η δυνατότητα να εμφανίζονται πληροφορίες για την κατάσταση της συσκευής, ενώ αυτή είναι κλειδωμένη σε κατάσταση αναμονής. Αυτό γίνεται με το να πλησιάζει ο χρήστης το χέρι του στο πάνω μέρος, όπου βρίσκεται ο αισθητήρας απόστασης και να το απομακρύνει στη συνέχεια.

Το Galaxy S4 θα ενεργοποιήσει αυτόματα την οθόνη του, θα εμφανίσει τις πιο χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ώρα, την κατάσταση της μπαταρίας του και το εάν υπάρχουν μη αναγνωσμένα γεγονότα κάθε είδους και μετά από μερικά δευτερόλεπτα θα την απενεργοποιήσει και πάλι αυτόματα.

galaxy_s4_i9505_glance_1 galaxy_s4_i9505_glance_2 galaxy_s4_i9505_glance_3

Κατά την προβολή αρχείων βίντεο εάν ο χρήστης πλησιάσει στην οθόνη της συσκευής το δάχτυλό του, χωρίς όμως να την αγγίξει και συγκεκριμένα στην μπάρα προόδου, το Galaxy S4 θα εμφανίσει μια μικρογραφία με την πρόοδό του, ώστε να μπορεί ο χρήστης να μεταβεί στο σημείο που θέλει. Ακόμα κατά την προβολή βίντεο, η συσκευή μπορεί να αναγνωρίσει πότε ο χρήστης απομακρύνει το βλέμμα του από αυτή και να σταματήσει προσωρινά την αναπαραγωγή, η όποια συνεχίζεται μόλις αυτός κοιτάξει και πάλι την οθόνη.

Στην πράξη βεβαία θα πρέπει να αναφέρουμε, πως η συγκεκριμένη δυνατότητα λειτουργεί σωστά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, με καλό φωτισμό και τη συσκευή να κοιτά ευθεία το πρόσωπο του χρήστη. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αναπαραγωγή βίντεο θα πρέπει να αναφέρουμε αλλά και να αναγνωρίσουμε στην Samsung, ότι διακρίνει  την ποικιλομορφία των αρχείων βίντεο και έχει φροντίσει ώστε το Galaxy S4 να μπορεί να παραγάγει βίντεο κάθε μορφής και ανάλυσης έως και 1080p.

galaxy_s4_i9505_smart_pause galaxy_s4_i9505_smart_view

Μια μάλλον «αστεία» τουλάχιστον εμφανισιακά δυνατότητα είναι αυτή της απάντησης εισερχόμενων κλήσεων χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να αγγίξει την συσκευή. Κατά την λήψη μιας κλήσης λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να «κουνήσει» αριστερά δεξιά το χέρι του μπροστά στο Galaxy S4 και αυτό θα απαντήσει την εισερχόμενη κλήση. Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και η ανοιχτή συνομιλία, αφού η Samsung θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι χρήσιμη όταν για κάποιο λόγο ο χρήστης δεν μπορεί να κρατήσει στα χέρια του το Galaxy S4.

galaxy_s4_i9505_smart_answer

Με τη λίστα των συγκεκριμένων λειτουργιών να είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, κάπου εδώ θα πρέπει να σταματήσουμε την αναφορά μας σε αυτές κάνοντας ένα τελευταίο σχόλιο. Οι περισσότερες είναι χρήσιμες στην πράξη, μόνο αφού ο χρήστης εξοικειωθεί μαζί τους, κάτι που πολλές φορές απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι είναι διατιθέμενος να αφιερώσει κανείς. Κάποιες από αυτές στη συνέχεια θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής χρήσης του Galaxy S4 και θα συμβάλουν πραγματικά στην ξεχωριστή εικόνα και  στο χαρακτήρα που έχει η συσκευή.

Κάποιες άλλες υπάρχουν περισσότερο για την «ψυχολογική» ικανοποίηση του χρήστη, δηλαδή, πως η συσκευή του είναι ξεχωριστή και η αλήθεια είναι, ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως αυτός ήταν και ο λόγος που τις προσέθεσε αρχικά η Samsung.

Από την έκδοση 4.2.2 του Android και μετά, η οθόνη ειδοποιήσεων που εμφανίζεται όταν ο χρήστης «σύρει» με το δάχτυλο του προς τα κάτω στην οθόνη αναμονής περιέχει συντομεύσεις για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συχνά χρησιμοποιούμενων λειτουργιών. Στην περίπτωση του Galaxy S4 η συγκεκριμένη λίστα περιέχει πολλές περισσότερες επιλογές από όσες είναι διαθέσιμες από το ίδιο το Android και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα προσθαφαίρεσής τους, αλλά και την αλλαγή της διάταξής τους.

galaxy_s4_i9505_notfication

Η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων για την ταξινόμηση των εφαρμογών, όχι μόνο στην οθόνη αναμονής αλλά και μέσα στο μενού της συσκευής, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και μάλιστα δίνει την επιπλέον δυνατότητα, να «κρύψει» από το μενού ο χρήστης τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιεί χωρίς αυτές να διαγράφουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προεγκατεστημένες εφαρμογές, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

galaxy_s4_i9505_menu_folder

Οι επιλογές της Samsung για το σύνολο των δυνατοτήτων με τις οποίες έχει εξοπλίσει τη συσκευή, αφήνουν μάλλον ανάμικτα συναισθήματα. Το Galaxy S4, σε καθημερινή χρήση, λειτουργεί όπως τα περισσότερα Android κινητά τηλεφωνά της κατηγορίας του και μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες είναι δυνατή η εκμετάλλευση αυτών των επιπλέον δυνατοτήτων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσθήκες και αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές, αυτές κυμαίνονται στο μέσο ορό που εφαρμόζεται πλέον από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές ανάλογων συσκευών.

galaxy_S4_i9505_gallery galaxy_s4_i9505_music galaxy_s4_i9505_my_files

Κάμερα

Το Galaxy S4 διαθέτει κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13Mpixel. Όπως είναι αναμενόμενο η κάμερα αυτή συνοδεύεται από μια εφαρμογή για τη χρήση της, στην όποια έχει προστεθεί πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων. Με κίνδυνο να γίνουμε ακόμα πιο κουραστικοί, από όσο γινόμαστε με το μέγεθος της συγκεκριμένης παρουσίασης, θα αναφέρουμε για άλλη μια φορά, ότι κάποιες από αυτές είναι πραγματικά χρήσιμες ενώ κάποιες άλλες υπάρχουν απλά για να εντυπωσιάσουν. Όπως είναι λογικό λοιπόν θα ασχοληθούμε μόνο με αυτές που έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα της κάμερας να αναγνωρίζει αυτόματα πότε ο χρήστης επιθυμεί να βγάλει μια φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και να ενεργοποιεί αυτόματα την λειτουργιά νυχτερινής λήψης. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα δυνατότητα είναι η λήψη φωτογραφιών με την πίσω αλλά και την μπροστινή κάμερα ταυτόχρονα. Η λήψη από την μπροστινή κάμερα προστίθεται σε ένα μικρό κομμάτι της φωτογραφίας , το μέγεθος αλλά και το σχέδιο του οποίου είναι επιλέξιμα μέσα από μια λίστα.

Η ποιότητα των φωτογραφιών κυμαίνεται σε εντυπωσιακά επίπεδα, με τη χρωματική πιστότητά τους να είναι άριστη αλλά και το επίπεδο λεπτομέρειας να μην αφήνει περιθώρια αρνητικού σχολιασμού. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το επίπεδο θορύβου είναι ανύπαρκτο και μόνο μειονέκτημα είναι ότι για να το επιτύχει αυτό το Galaxy S4 αποθηκεύει φωτογραφίες με μειωμένη λεπτομέρεια, που όμως είναι εμφανής μόνο μετά από ιδιαίτερα προσεκτική «εξέταση» της φωτογραφίας, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα πρακτικής χρήσης. Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε, ότι οι χρόνοι εστίασης της κάμερας είναι λίγο μεγαλύτεροι από όσο θα έπρεπε και κάποιες φορές η κάμερα δεν εστιάζει αυτόματα μετά τη μετακίνησή της σε κάποιο άλλο σημείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο χρήστης να πρέπει να κρατήσει πατημένο το εικονικό πλήκτρο λήψης και να περιμένει να εστιάσει η κάμερα πριν το αφήσει, ώστε να βγει η φωτογραφία.

Η εγγραφή αρχείων βίντεο τώρα, έχει σαφώς λιγότερες  επιλογές από αυτή της λήψης φωτογραφίας όπως είναι αναμενόμενο. Η δυνατότητα λήψης και με τις δυο κάμερες ταυτόχρονα παραμένει δημιουργώντας πάντως ενδιαφέροντα τελικά αρχεία που μπορούν να είναι και «αστεία» αφού καταγράφουν τις εκφράσεις του προσώπου του χρήστη. Η μεγίστη ανάλυση των βίντεο είναι της τάξης του 1080p αφού κατά την παρουσίαση του Galaxy S4 η εξάπλωση των βίντεο ανάλυσης 2160p ήταν ακόμα μικρότερη από ότι είναι μέχρι και σήμερα.

Η ποιότητα των βίντεο είναι επίσης κορυφαία με την λεπτομέρεια τους να εντυπωσιάζει και την καταγραφή των χρωμάτων να πλησιάζει το άριστο υπό συνθήκες κάλου φωτισμού. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ιδιαίτερα σε εσωτερικό χώρο η λεπτομέρεια των αρχείων έχει μια μείωση ανάλογη αυτής των φωτογραφιών ενώ και η χρωματική πιστότητα μειώνεται αισθητά. Η ανταπόκριση της κάμερας σε γρήγορη κίνηση αλλά και απότομες αλλαγές φωτισμού είναι ακαριαία συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην καταγραφή εντυπωσιακών βίντεο.

Το μόνο «αρνητικό» κατά την εγγραφή είναι ότι το Galaxy S4 περιορίζεται σε ένα ιδιαίτερα μικρό «κάδρο» από το σύνολο της επιφάνειας που βλέπει ο φακός του περιορίζοντας έτσι ιδιαίτερα το ποσό μεγάλο μέρος του χώρου γύρω του μπορεί να καταγράψει. Σε συνθήκες λήψης σε εξωτερικούς χώρους αυτό αλλοιώνει την θετική εικόνα της κάμερας αφού απαιτεί την κίνηση της συσκευής ώστε να καταγράψει το σύνολο αυτών που βλέπει ο χρήστης.

Επεξεργαστής μνήμης

Το Galaxy S4 ήταν η πρώτη συσκευή της σειράς Galaxy S στην όποια δεν έγινε χρήση κάποιου επεξεργαστή κατασκευασμένου από την ίδια την Samsung, στην έκδοση που έγινε διαθέσιμη στο μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό μάλλον χρήζουν ξεχωριστής αναφοράς και εδώ θα περιοριστούμε στην επίσημη εξήγηση της εταιρείας, η όποια αναφέρει, πως αυτό έγινε λόγω της αυξημένης εξάπλωσης των δικτύων LTE ή αλλιώς 4G.

Η έκδοση λοιπών που υποστηρίζει την χρήση αυτών των δικτύων έρχεται εξοπλισμένη με τον Snapdragon 600 επεξεργαστή της Qualcomm, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait 300 χρονισμένους στην υψηλή για την εποχή παρουσίασης του Galaxy S4 ταχύτητα των 1.9 GHz. Σε συνδυασμό με μια Adreno 320 κάρτα γραφικών επίσης χρονισμένη υψηλότερα από το «φυσιολογικό» χαρίζει στο Galaxy S4 μια απόδοση που μπορεί πλέον σήμερα να μην είναι κορυφαία, αυτό όμως περιορίζεται περισσότερο σε μετρήσιμη μέσω κάποιου benchmark απόδοση παρά σε καθημερινή χρήση.

Στην καθημερινή χρήση λοιπόν το Galaxy S4 είναι απλά κορυφαίο σε ταχύτητα. Η εκτέλεση των εφαρμογών γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση, ακόμα και για τις πιο απαιτητικές από αυτές, όπως η πλοήγηση σε βαριές σελίδες μέσω του Chrome να πραγματοποιείται χωρίς πρόβλημα.

galaxy_s4_i9505_3d_mark galaxy_s4_i9505_antutu galaxy_s4_i9505_quadrant

Το Galaxy S4 διαθέτει 2 GΒ μνήμης RAM τα όποια είναι αρκετά για την χωρίς κανένα πρόβλημα χρήση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Συμβάλουν επίσης  στην χρήση των επιπλέον δυνατοτήτων της συσκευής χωρίς να μειώνουν το διαθέσιμο χώρο για την εκτέλεση εφαρμογών. Μόνο η απόδοση της κάρτας γραφικών του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου έχει αισθητά μειονεκτήματα, που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του και αφορούν στη θερμοκρασία λειτουργίας της. Το Galaxy S4 λοιπόν ζεσταίνεται έως και σε ενοχλητικό βαθμό, όταν ο χρήστης του εκτελέσει κάποια απαιτητική σε γραφικά εφαρμογή, όπως κάποιο παιχνίδι. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα έκανε τη χρήση της συσκευής, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενοχλητική, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που μετά από «βαριά» χρήση, όταν πλησιάζαμε τη συσκευή στο πρόσωπό μας για να μιλήσουμε, η θερμότητα από αυτή ήταν αισθητή σε μεγάλο βαθμό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης αυτός ανέρχεται σε θεωρητικά 16 GB με την έκδοση των 32GB να μην έχει γίνει επίσημα διαθέσιμη στη χώρα μας και αυτή των 64GΒ να μην έχει κάνει σχεδόν καθόλου την εμφάνισή της παγκοσμίως. Όπως είναι γνωστό το Galaxy S4 ακολουθεί την πλέον συνηθισμένη τακτική, να μην κάνει το σύνολο αυτού του χώρου διαθέσιμο στο χρήστη. Το κομμάτι που δεν είναι διαθέσιμο για χρήση καταλαμβάνεται από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα.

Στην περίπτωση του Galaxy S4  ο μεγάλος αριθμός των εφαρμογών αυτών δημιουργεί μια κατάσταση στην όποια από τα 16 GB μνήμης, τελικά στο χρήστη είναι διαθέσιμα λιγότερα από 9 GB αποθηκευτικού χώρου. Η συσκευή διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι για την χωρίς συμβιβασμούς χρήση της είναι μάλλον απαραίτητη η τοποθέτηση μιας κάρτας μνήμης, λόγω του περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου.

galaxy_s4_i9505_storage

 

Μπαταρία

Το Galaxy S4 διαθέτει μια μπαταρία χωρητικότητας 2.600 mAh, η οποία περιορίστηκε, ώστε να διατηρηθεί το πάχος αλλά και το βάρος της συσκευής σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς όμως με δεδομένο το πλήθος των δυνατοτήτων, αλλά και την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από τον επεξεργαστή και την οθόνη της συσκευής, η μπαταρία του δυσκολεύεται να προσφέρει χρόνους αναμονής περισσότερο από απλά αποδεκτούς.

Σε καθημερινή χρήση του συνόλου των δυνατοτήτων του Galaxy S4 είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρηθεί η συσκευή ενεργή χωρίς πρόβλημα, ακόμα και για το εργάσιμο κομμάτι της ημέρας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που νωρίς το βράδυ ή ακόμα και αργά το απόγευμα, το Galaxy S4 είχε επίπεδο φόρτισης που έκανε σχεδόν απαραίτητη τη σύνδεσή του με τον φορτιστή.

Με μια κάπως πιο περιορισμένη χρήση, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενες – εξερχόμενες κλήσεις,  αποστολή – λήψη γραπτών μηνυμάτων, πρόσβαση στο internet και την ανταλλαγή e-mail, το Galaxy S4 θα καταφέρει να παραμείνει ενεργό χωρίς πρόβλημα για μια ολόκληρη ημέρα.

Η συγκεκριμένη χρήση όμως, αφήνει εκτός όλες τις επιπλέον δυνατότητες της συσκευής, ακόμα και αυτές που την κάνουν να ξεχωρίζει.  Τέλος για να καταφέρει κάποιος να κρατήσει τη συσκευή εν λειτουργία για δυο ημέρες, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα «μαζεμένος» στη χρήση της και πιστεύουμε ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, αφού δύσκολα κάποιος θα επιλέξει το Galaxy S4 για μια τόσο περιορισμένη χρήση.

galaxy_s4_i9505_battery

 

Συμπέρασμα

Η Samsung ήταν ξεκάθαρη κατά την παρουσίαση της συσκευής, θέλοντας να θέσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, για το τι μπορεί να προσφέρει ένα κινητό τηλέφωνο σε αυτή την κατηγορία και αυτό ακριβώς κατάφερε. Δημιούργησε ένα σύνολο από δυνατότητες που ξεπερνούν κάθε απαίτηση και φτάνουν στο σημείο να θεωρούνται υπερβολικές. Αυτός όμως ακριβώς ο χαρακτηρισμός σαν «υπερβολικό» είναι που κάνει το Galaxy S4 να ξεχωρίζει, αφού πλέον κανείς δεν αμφισβητεί πως η συσκευή μπορεί να κάνει τα «πάντα».

Με ένα σχέδιο που ξεχωρίζει, χωρίς να «προσπαθεί» γι’ αυτό με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο και με εμφάνιση που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ενοχλήσει, το μόνο που λείπει για την δημιουργία του τέλειου συνόλου είναι τα υλικά κατασκευής. Σε καμία περίπτωση αυτά δεν είναι φτηνά ή αν θέλετε φτωχά, όμως σίγουρα δεν αρμόζουν σε μία συσκευή αυτής της κατηγορίας.

Το Galaxy S4 είναι λοιπόν, ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Μια συσκευή που όποιος την επιλέξει, θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από το σύνολο με εξαίρεση ίσως την μπαταρία, ενώ στη συνέχεια δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει την επιλογή του και να θεωρήσει ότι ήταν λανθασμένη.

[easyreview title=”Samsung Galaxy S4″ cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Καλή” cat1rating=”3″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Εξαιρετική” cat2rating=”4.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Πολύ καλή” cat3rating=”4″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Πολύ καλό” cat4rating=”4″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Εξαρετική” cat5rating=”4.5″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

Alex133 07/09/2016 - 15:07

Γεια σας,
Ειμαι αναμεσα σε αυτα τα κινητα(sony z2,z3,z3compact,galaxy s4 και galaxy a5 2016)
Δεν με νοιαζει πιο ειναι πιο καινουργιο.Θα ηθελα να μου σχετικα με την μπαταρια των κινητων,πιο ειναι πιο γρηγορο και εχει καλυτερη μπροστινη και πισινη καμερα!
Ευχαριστω πολυ

Reply
Kostas Gliatiotis 07/09/2016 - 23:01

Καλησπέρα !

Στον τομέα της μπαταρίας, οι συσκευές της Sony σχεδόν πάντα είναι καλύτερες σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό τους. Όμως σε κάθε άλλο τομέα, μάλλον πλέον δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές. Το Ζ3 είναι η μοναδική από αυτές τις συσκευές που έχει πλέον έστω και λίγο ενδιαφέρον και σημασία να την πάρει κανείς. Όμως το ότι είναι παλιό είναι σημαντικό, αφού η Sony έχει αρχίσει να σταματάει την υποστήριξη του. Υπάρχει καλή πιθανότητα αν πάθει κάτι σε βάθος χρόνου να στο αλλάξουν με κάποια νεότερη και θεωρητικά αντίστοιχη συσκευή όπως είναι το Μ5.
Το Α5 2016 είναι ίσως η καλύτερη επιλογή αφού συνδυάζει τις ίδιες δυνατότητες με πολύ καλή απόδοση στην κάμερα και την οθόνη του !

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights