Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia Z2 review (D6503)
sony_xperia_z2_in2mobile_featured_image

Sony Xperia Z2 review (D6503)

απο Kostas Gliatiotis

Μερικούς μόνο μήνες μετά την παρουσίαση και την κυκλοφορία του Xperia Z1 η Sony… το αντικατέστησε με το Xperia Z2, μια συσκευή με περιορισμένες ουσιαστικές αλλαγές. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα ανακαλύψουμε μαζί ποιες είναι αυτές, το αν θα μπορούσαν να έχουν ενσωματωθεί από την αρχή στο Xperia Z1, αλλά και το εάν δικαιολογούν την ύπαρξη της νέας συσκευής.

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος

Το πρώτο που θα παρατηρήσει κάνεις στο Xperia Z2 είναι ότι δύσκολα ξεχωρίζει από τη συσκευή που αντικαθιστά. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο εντοπισμός των διαφορών μοιάζει με «άσκηση παρατηρητικότητας», αφού αυτές εντοπίζονται ουσιαστικά στη διαφορετική τοποθέτηση των υποδοχών για τις κάρτες SIM και MicroSD όπως και της MicroUSB θύρας.

sony_xperia_z2_in2mobile_microSD

sony_xperia_z2_in2mobile_microSD

sony_xperia_z2_in2mobile_back_full

sony_xperia_z2_in2mobile_back_full

Η μόνη σημαντική διαφορά, που όμως δεν είναι οπτικά εμφανής, είναι η τοποθέτηση ηχείου ακριβώς κάτω από την οθόνη της συσκευής, το οποίο σε συνδυασμό με αυτό  που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτή, δίπλα στο ακουστικό της, δίνουν στο Xperia Z2 τη δυνατότητα αναπαραγωγής στερεοφωνικού ήχου όταν την κρατά κανείς οριζόντια. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν τονίστηκε αρκετά από τη Sony κατά την παρουσίαση της συσκευής, παρότι αποτελεί μια από τις κύριες διαφορές συγκριτικά με το Xperia Z1.

sony_xperia_z2_in2mobile_lower_speaker

sony_xperia_z2_in2mobile_lower_speaker

Ακλουθώντας «πιστά» την παράδοση της Sony να σχεδιάζει συσκευές με «περίεργα» μεγάλο πλαίσιο γύρω από την οθόνη τους, το Xperia Z2 παραμένει μια μεγάλη σε εξωτερικές διαστάσεις συσκευή. Οι διαστάσεις αυτές όπως και στην περίπτωση του προκάτοχού του δε δικαιολογούνται από τη διαγώνιο της οθόνης του, με αποτέλεσμα η συσκευή να είναι αισθητά μεγαλύτερη από τον ανταγωνισμό της σε αυτή την κατηγορία.

sony_xperia_z2_in2mobile_front_full

sony_xperia_z2_in2mobile_front_full

Το θετικό στοιχείο είναι η διατήρηση των υλικών κατασκευής υψηλής ποιότητας. Τα υλικά αυτά σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του, καταφέρνουν να του «χαρίσουν» τον αέρα πολυτέλειας που αρμόζει σε αυτή την κατηγορία τιμής. Οπτικά, αλλά και στην αίσθηση που αφήνει στο χέρι του ιδιοκτήτη του, το Xperia Z2 είναι μια εντυπωσιακή συσκευή με το σύνολο να είναι μέχρι και σήμερα σαφώς ανώτερο από πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις. Φυσικά η «αδιαβροχοποίηση» που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια οι ακριβές συσκευές της Sony υπάρχει και στο Xperia Z2. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνεχίζει λοιπόν να προσφέρει σιγουριά στον χρήστη της, αφού η συσκευή του δεν κινδυνεύει από κάποια ατυχή επαφή με νερό ή κάποιο άλλο υγρό.

sony_xperia_z2_in2mobile_up_plug

sony_xperia_z2_in2mobile_front_full

Οθόνη

Η οθόνη του Xperia Z2 είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η διαφορά σε σύγκριση με το Xperia Z1 είναι άμεσα εμφανής και ιδιαίτερα σημαντική. Μετά το Z1 Compact, η συσκευή αποτελεί τη δεύτερη πρόταση της εταιρείας που «κόβει» τους δεσμούς με το παρελθόν σε αυτόν τον τομέα. Εκεί λοιπόν που η οθόνη του Xperia Z1 προσέφερε μειωμένη χρωματική απόδοση και φωτισμό που αλλοίωνε ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα, αυτή του Xperia Z2 έρχεται πραγματικά να εντυπωσιάσει με την απόδοσή της. Δίχως υπερβολή, δεν ήταν λίγες οι φορές που πραγματικά θαυμάσαμε την οθόνη της συσκευής, με τη χρωματική της απόδοση να πλησιάζει το τέλειο για οθόνη τεχνολογίας LCD. Η αντίθεση και η πιστότητα των χρωμάτων κάνουν την οθόνη να ανταγωνίζεται σχεδόν με ίσους όρους τις SUPER AMOLED οθόνες της Samsung

sony_xperia_z2_screen_in2mobile_black_background

sony_xperia_z2_screen_in2mobile_black_background

Η διαγώνιός της έχει αυξηθεί ελάχιστα από τις 5 ίντσες στις 5.2, χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτές οι διαφορές σε καθημερινή χρήση. Η ανάλυσή της παραμένει στα 1920×1080 pixels, με τη διαφορά στην απόδοσή της όμως, να τονίζει για πρώτη φορά σε Sony συσκευή τα πλεονεκτήματα μιας οθόνης με τόσο υψηλή ανάλυση. Οι γωνίες θέασης είναι και αυτές με τη σειρά τους εκπληκτικές, με τη χρωματική αλλοίωση να είναι σχεδόν ανύπαρκτη ακόμα και υπό υπερβολικά μεγάλη γωνία.

sony_xperia_z2_screen_in2mobile_viewing_angle

sony_xperia_z2_screen_in2mobile_viewing_angle

Ο φωτισμός της τέλος είναι ιδιαίτερα έντονος στη μέγιστη ρύθμισή του, η όποια ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητη. Η λειτουργία αυτόματης ρύθμισής του καταφέρνει να «πετύχει» σε όλες τις συνθήκες φωτισμού τον τέλειο συνδυασμό αναγνωσιμότητας και έντασης με τη βελτίωση, σε σύγκριση με το Xperia Z1, να είναι για άλλη μια φορά εντυπωσιακή. Μάλιστα ακόμα και στη μέγιστη αυτή ρύθμιση, ο φωτισμός δεν αλλοιώνει τη χρωματική απόδοση της οθόνης, με ακόμα και το μαύρο χρώμα να εμφανίζεται σωστά χωρίς ενοχλητικές αντανακλάσεις.

sony_xperia_z2_screen_in2mobile_color_distortion

sony_xperia_z2_screen_in2mobile_color_distortion

 

Λειτουργικό σύστημα

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Android συσκευών της Sony είναι το σωστά σχεδιασμένο, σοβαρό σε εμφάνιση αλλά και πολυτέλεια γραφικό τους περιβάλλον. Στο Xperia Z2 συναντάμε τη νεότερη έκδοση αυτού, βασιζόμενη στην 4.4.2 Kitkat έκδοση του Android. Έχοντας λοιπόν ήδη μια άριστη «βάση», η Sony αρκέστηκε στο να τροποποιήσει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα μερικών εφαρμογών, όσο ακριβώς είναι απαραίτητο ώστε να είναι αισθητή η αλλαγή στην 4.4.2 Kitkat.

Στην αλλαγή των εικονιδίων σε άσπρο χρώμα από την Google, η Sony προσέθεσε την ένδειξη σε ποσοστό της χωρητικότητας της μπαταρίας, με αυτή να εμφανίζεται μέσα στο εικονίδιο, μια αλλαγή «έξυπνη» αλλά ταυτόχρονα και όμορφη.

sony_xperia_Z2_in2mobile_standby

sony_xperia_Z2_in2mobile_standby

Η οθόνη ειδοποιήσεων που εμφανίζεται «τραβώντας» την οθόνη προς τα κάτω, χωρίζεται πλέον σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη από αυτές αναλαμβάνει να ενημερώνει τον χρήστη για γεγονότα, όπως κάποιο νέο e-mail ή αναπάντητη κλήση. Η δεύτερη από αυτές περιέχει τις συντομεύσεις για τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες, όπως η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Wi-Fi και η ρύθμιση της έντασης του φωτισμού. Μάλιστα είναι δυνατή η επιλογή των συντομεύσεων αυτών μέσα από μια μεγάλη γκάμα, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει μόνο αυτές που του είναι πραγματικά χρήσιμες.

sony_xperia_Z2_in2mobile_notification

sony_xperia_Z2_in2mobile_notification

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εμφάνιση και τις δυνατότητες του υπόλοιπου γραφικού περιβάλλοντος της συσκευής είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κανείς κάποια σχεδιαστική ή λειτουργική διαφορά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

sony_xperia_Z2_in2mobile_menu

sony_xperia_Z2_in2mobile_menu_2 sony_xperia_Z2_in2mobile_messaging

Η Sony έχει ήδη προσθέσει από την 4.3 έκδοση του Android τη δυνατότητα αλλαγής του «θέματος» εμφάνισης του μενού της συσκευής. Στην 4.4.2 Kitkat έκδοση αύξησε ακόμα περισσότερο τα γραφικά στοιχεία και τις επιλογές που μπορούν να τροποποιηθούν με τη χρήση διαφορετικού θέματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή όχι μόνο των εικόνων σε οθόνη αναμονής και κλειδώματος καθώς και των ήχων κλήσης, αλλά και των εικονιδίων πολλών ρυθμίσεων και εφαρμογών.

Δυστυχώς προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα «θέματα» για εγκατάσταση στο Xperia Z2 που να αξιοποιούν τις επιπλέον δυνατότητες αυτές πέρα από τα προεγκατεστημένα  που έχει δημιουργήσει η ίδια η Sony.

Η πλοήγηση σε ακόμα και ιδιαίτερα βαριές σελίδες μέσω του Chrome πραγματοποιείται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στο άνοιγμά τους. Μάλιστα η βελτιωμένη απόδοση της οθόνης του Xperia Z2 κάνει και εδώ αισθητή την παρουσία της, με τη συνολική εμπειρία να είναι σαφώς ανώτερη σε σχέση με τον προκάτοχο της συσκευής.

sony_xperia_Z2_in2mobile_chrome_2

Η εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής διατηρεί όπως είναι φυσικό την ονομασία Walkman και προσφέρει εντυπωσιακή εμφάνιση συνδυάζοντας και άριστη ηχητική ποιότητα. Μάλιστα, τα εφέ που μπορεί να παρουσιάζει κατά την αναπαραγωγή είναι τόσο εντυπωσιακά, που πραγματικά αξίζουν την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος από τη συσκευή.

sony_xperia_Z2_in2mobile_music_1 sony_xperia_Z2_in2mobile_music_2

sony_xperia_Z2_in2mobile_music_3sony_xperia_Z2_in2mobile_music_4

Η εφαρμογή «Ταινίες» προσφέρει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών για κάθε ταινία που υπάρχει στη συσκευή, μέσω της υπηρεσίας GraceNote, που πρέπει να σημειώσουμε ότι προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις συσκευές της Sony. Το Xperia Z2 υποστηρίζει την αναπαραγωγή κάθε πιθανού συνδυασμού εικόνας και ήχου σε κάθε μορφής βίντεο. Μπορεί να αναπαράγει αρχεία ανάλυσης μέχρι και 2160p ή αλλιώς 4k με εντυπωσιακή άνεση, εκμεταλλευόμενο το ισχυρό του Hardware. Εδώ δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο αυτό αναπαράγει βίντεο.

Όπως αναφέραμε ήδη στην περιγραφή του σχεδιασμού του, το Xperia Z2 διαθέτει δύο ηχεία τοποθετημένα ακριβώς κάτω και πάνω από την οθόνη του. Η διάταξη αυτή είναι ιδανική όταν κρατάει κάποιος «οριζόντια» τη συσκευή για την παρακολούθηση μιας ταινίας. Η απόδοση των ηχείων είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η μέγιστη έντασή τους είναι αρκετά υψηλή, χωρίς όμως να αλλοιώνεται στο παραμικρό η ποιότητά τους. Σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή οθόνη του Xperia Z2 προσφέρουν μια εμπειρία θέασης που είχαμε αρκετά χρόνια να συναντήσουμε σε κινητό τηλέφωνο.

sony_xperia_Z2_in2mobile_video_2 sony_xperia_Z2_in2mobile_video_4 sony_xperia_Z2_in2mobile_video_5

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε αντίθεση με την πολιτική στην κατηγορία των κορυφαίων προτάσεων άλλων εταιρειών, η Sony φαίνεται ότι θεωρεί πως αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και από ανθρώπους που επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνησή τους και θεωρεί ότι η ύπαρξη του ραδιοφώνου δεν είναι «περιττή».  Το Xperia Z2 διαθέτει στερεοφωνικό ραδιόφωνο, για τη χρήση του οποίου φυσικά είναι απαραίτητη η σύνδεση των ακουστικών του.

sony_xperia_Z2_in2mobile_radio

Σε ένα σχόλιο που δεν αφορά αποκλειστικά το Xperia Z1, θα πρέπει να αναφέρουμε την τακτική της εταιρείας σε ό,τι έχει να κάνει με την αναβάθμιση των προηγούμενων συσκευών της στην 4.4.2 kitkat και τη διάθεση σε αυτές των αλλαγών της. Με το Xperia Z2 να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμα επίσημα στην αγορά, είναι προς τιμήν της Sony το γεγονός, ότι έχει αρχίσει να κάνει διαθέσιμη τη νέα έκδοση για τις παλαιότερες συσκευές της, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό της σε αυτούς που τις έχουν επιλέξει.

Αρχικά η αναβάθμιση είναι διαθέσιμη για το Xperia Z1 Ultra, με το Z1 Compact να πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και το αρχικό Ζ1 αμέσως μετά.

Μέχρι την κυκλοφορία του Xperia Z2 η αναβάθμιση θα έχει ήδη διατεθεί σχεδόν στο σύνολο των χρηστών των προηγούμενων συσκευών της εταιρείας ανά τον κόσμο. Η πολιτική αυτή διαφέρει σημαντικά από αυτή πολλών ανταγωνιστών της Sony που κάνουν ανάλογες αναβαθμίσεις διαθέσιμες για παλαιότερες συσκευές, αφού κυκλοφορήσει κάποια νέα με αυτή προεγκατεστημένη και μάλιστα πολλές φορές η αναβάθμιση αυτή δεν περιέχει το σύνολο των βελτιώσεων της νεότερης συσκευής

Κάμερα

Με τα Xperia Z1 και Xperia Z1 Compact να χρησιμοποιούν μια κάμερα της οποίας ο αισθητήρας έχει σημαντικά υψηλότερη ανάλυση από τον ανταγωνισμό τους, το Xperia Z2 δε θα μπορούσε σε αυτόν τον τομέα να προσφέρει κάτι λιγότερο.  Διατηρεί λοιπόν και αυτό τον αισθητήρα των 20.7 Mpixels των προηγούμενων δύο συσκευών. Η λειτουργία της εφαρμογής της κάμερας διατηρεί τα μειονεκτήματα του παρελθόντος, με την αυτόματη λειτουργία να επιμένει να βγάζει φωτογραφίες ανάλυσης μόλις 8 Mpixels. Η εκμετάλλευση της πλήρης ανάλυσης του αισθητήρα της κάμερας απαιτεί και στο Xperia Z2 την επιλογή της χειροκίνητης ρύθμισης, όπου κι εδώ παρατηρούνται τα ίδια μειονεκτήματα. Έτσι μπορεί σε αυτή τη ρύθμιση να είναι δυνατή η χρήση ολόκληρου του αισθητήρα, απουσιάζουν όμως από αυτή πολλές επιλογές. Η αναγνώριση συνθηκών χαμηλού φωτισμού είναι αδύνατη, ακόμα και χειροκίνητα (σε ένα Mode με ονομασία «χειροκίνητη ρύθμιση» ), όπως και η επιλογή για λήψη κοντινών φωτογραφιών.

sony_xperia_z2_in2mobile_camera_1 (1) sony_xperia_z2_in2mobile_camera_1 (2) sony_xperia_z2_in2mobile_camera_1 (3) sony_xperia_z2_in2mobile_camera_1 (4)

Οι φωτογραφίες που καταφέρνει να βγάλει τελικά το Xperia Z2 έχουν σαφή βελτίωση σε σχέση με την κάμερα του προκατόχου του. Η χρωματική τους πιστότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, με την απεικόνιση των χρωμάτων να είναι πλέον πολύ πιο κοντά στο πραγματικό από ό,τι στο παρελθόν. Η λεπτομέρεια που αυτές περιέχουν έχει επίσης αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά, με τις φωτογραφίες πραγματικά πια να δείχνουν πως έχουν ληφθεί με κάμερα που διαθέτει τόσο μεγάλο αισθητήρα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το επίπεδο θορύβου έχει μειωθεί σημαντικά με τη σειρά του, χωρίς όμως να απουσιάζει πλήρως, όπως θα περίμενε κανείς. Σε αντίθεση όμως με πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις, η κάμερα του Xperia Z2 στην προσπάθειά της να μειώσει ψηφιακά το επίπεδο θορύβου δε θυσιάζει μεγάλο ποσοστό λεπτομερειών από τη φωτογραφία.

Περνώντας στην εγγραφή βίντεο συναντάμε την επομένη πραγματική αλλαγή, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Το Xperia Z2 μπορεί να καταγράψει βίντεο ανάλυσης 2160p, τα όποια στην πράξη διαθέτουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο «κάδρο» από αυτά με ανάλυση 1080p. Η ποιότητα των αρχείων για άλλη μια φορά παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση, με το επίπεδο λεπτομέρειας να είναι και εδώ σημαντικά υψηλότερο. Η ανταπόκριση της κάμερας στις απότομες αλλαγές φωτισμού αλλά και στη γρήγορη κίνηση είναι ακαριαία. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ο θόρυβος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, με τη λεπτομέρεια των αρχείων να μη μειώνεται και εδώ.

Η Sony, κατά την παρουσίαση της συσκευής, φρόντισε να τονίσει ότι το Xperia Z2 είναι η πρώτη συσκευή της αγοράς, η οποία υποστηρίζει το πρότυπο MHL 3.0 για τη μεταφορά εικόνας και ήχου υψηλής ανάλυσης μέσω της MicroUSB θύρας. Η συσκευή μπορεί λοιπόν να αναπαράγει χωρίς πρόβλημα αρχεία ανάλυσης 2160p, αλλά και να τα προβάλει χωρίς πρόβλημα σε εξωτερική συσκευή με χρήση καλωδίου HDMI.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι περισσότερες από αυτές τις βελτιώσεις τις κάμερας δεν ήταν δυνατόν να παρέχονται αρχικά και στο Xperia Z1 και μέχρι ένα βαθμό δικαιολογούν την ύπαρξη της νέας συσκευής. Η Sony είναι προφανές ότι βελτίωσε αισθητά την τεχνική κατασκευής του αισθητήρα των 20.7 Mpixels, με την απόδοσή του να είναι σημαντικά καλύτερη. Το ανανεωμένο Hardware της συσκευής βοηθάει επίσης σημαντικά στη διαχείριση, επεξεργασία και αποθήκευση φωτογραφιών με περισσότερη λεπτομέρεια, όπως και στην ψηφιακή μείωση του θορύβου χωρίς να θυσιάζεται μεγάλο μέρος της λεπτομέρειας.

Επεξεργαστής, μνήμη

Μπορεί η Sony να θέλει να παρουσιάζει το Xperia Z2 σαν μια συσκευή που βασίζεται σε έναν Snapdragon 801 επεξεργαστή της Qualcomm, η ίδια η Qualcomm φαίνεται όμως να διαφωνεί με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Η Qualcomm χρησιμοποιεί ξεχωριστές «κωδικές» ονομασίες για τους επεξεργαστές της, με αυτές να διαφέρουν ανάμεσα στους Snapdragon 800 και Snapdragon 801. Συγκεκριμένα, ο επεξεργαστής που χρησιμοποιούταν αρχικά στο Xperia Z1, με την εμπορική ονομασία Snapdragon 800, είχε την κωδική ονομασία MSM8974. Αυτός του Xperia Z2 έχει την κωδική ονομασία MSM8974AB και συνεχίζει, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του να θεωρείται ένας Snapdragon 800. Οι διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις αυτές είναι οι εξής: ο MSM8974AB διαθέτει μια κάρτα γραφικών Adreno 330, χρονισμένη στα 550MHz αντί για τα 450MHz του MSM8974 και η ταχύτητα της μνήμης RAM έχει αυξηθεί στα 933MHz από τα 800MHz. Η μοναδική έκδοση του Snapdragon 801 που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή φέρει την κωδική ονομασία MSM8974AC και οι αλλαγές της είναι εκτενείς. Αρχικά ο χρονισμός των 4 Krait 400 πυρήνων του έχει αυξηθεί στα 2.5 GHz από τα 2.3GHz, ενώ και ο χρονισμός της Adreno 330 έχει δεχθεί μια ακόμα μικρή αύξηση στα 578MHz. Η ταχύτητα της μνήμης RAM είναι πλέον 1033MHz. Όλα αυτά μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με την απόδοση του Xperia Z2, θα θέλαμε όμως από τη Sony να είναι περισσότερο ειλικρινής στο τι τελικά χρησιμοποιεί η συσκευή.

Έτσι λοιπόν το Xperia Z2 διαθέτει 4 πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait χρονισμένους στα 2.3GHz και οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με το Xperia Z1, είναι ο αυξημένος στα 550MHz χρονισμός της κάρτας γραφικών αλλά και η γρηγορότερη μνήμη RAM. Η μνήμη αυτή έχει πλέον χωρητικότητα 3GB, μια αλλαγή που προσφέρει ουσιαστική διάφορα στην απόδοση της συσκευής.

Η ταχύτητα λειτουργίας έχει δεχθεί μια αισθητή αύξηση, με την εκκίνηση κάθε είδους εφαρμογής να πραγματοποιείται στιγμιαία χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Η επιπλέον μνήμη RAM βοηθά σημαντικά στην ταυτόχρονη εκτέλεση ακόμα περισσότερων απαιτητικών εφαρμογών, ενώ η αυξημένη ταχύτητά της κάνει την εναλλαγή μεταξύ τους εκπληκτικά γρήγορη. Μπορεί λοιπόν το Xperia Z2 να μην είναι στην πράξη αυτό που η Sony ισχυρίζεται στα χαρτιά, η απόδοσή του όμως είναι εντυπωσιακή και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται κάνεις να θεωρήσει ότι αυτή υπολείπεται σε κάτι.

Ο αποθηκευτικός χώρος έχει την ονομαστική χωρητικότητα των 16GB, με 12GB από αυτά να είναι πραγματικά διαθέσιμα περίπου κατά την πρώτη ενεργοποίηση. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η συσκευή διαθέτει υποδοχή καρτών μνήμης MicroSD, με τη Sony να αναφέρει σαν μέγιστη υποστηριζόμενη χωρητικότητα τα 64GB. Το Xperia Z2 υποστηρίζει και τη λειτουργία USB Host, μπορεί δηλαδή να αναγνωρίσει εξωτερικές μονάδες μνήμης όπως για παράδειγμα ένα USB Stick. Μοναδική προϋπόθεση είναι η χρήση ενός αναπτήρα για τη σύνδεση στη MicroUSB θύρα του.

Μπαταρία

Ο χρόνος αναμονής και λειτουργίας ήταν και παραμένει ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των συσκευών της Sony και το Xperia Z2 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η συσκευή διατηρεί την μπαταρία χωρητικότητας 3.000mAh του προκατόχου της, με την απόδοσή της όμως να έχει δεχθεί σημαντική βελτίωση. Παρά την καλύτερης απόδοσης οθόνη αλλά και την αυξημένη ισχύ του, το Xperia Z2 σε συνθήκες έντονης χρήσης όλων των δυνατοτήτων του θα παραμείνει εν λειτουργία για μια ολόκληρη ημέρα, με την μπαταρία να διατηρεί περίπου το 25% της φόρτισης στο τέλος αυτής. Το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετό για να παρέχει και δεύτερη ημέρα λειτουργίας, είναι όμως σαφής ένδειξη ότι το Xperia Z2 καταφέρνει να κάνει πολύ καλή διαχείριση ενέργειας. Σε συνθήκες καθημερινής χρήσης για πραγματοποίηση κλήσεων και «περιορισμένη» εκμετάλλευση των υπόλοιπων δυνατοτήτων της, η συσκευή θα παραμείνει ενεργή χωρίς πρόβλημα για δυο ολόκληρες ημέρες λειτουργίας.

Αν τώρα επιλέξει κάνεις να είναι περισσότερο περιορισμένος στη χρήση του, αποκλειστικά για κλήσεις φωνής και αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων, με περιορισμένη πρόσβαση στο internet το Xperia Z2 θα ανταπεξέλθει για τρεις ημέρες. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για μια συσκευή αυτής της κατηγορίας με οθόνη 5.2 ιντσών υψηλής ανάλυσης και τόσο ισχυρό Hardware.

Συνολικά το Xperia Z2 προσφέρει με τους χρόνους αναμονής του μια «ξέγνοιαστη» εμπειρία χρήσης, που πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις αδυνατούν να προσφέρουν βασιζόμενες στο ίδιο κατά βάση Hardware με αυτό, αλλά διαθέτοντας και ανάλογης χωρητικότητας μπαταρία.

Συμπέρασμα

Το Xperia Z2 αφήνει συνολικά ανάμεικτα συναισθήματα σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξής του, με βάση τις περιορισμένες του αλλαγές σε σύγκριση με τη συσκευή που αντικαθιστά. Ταυτόχρονα δημιουργεί σαφώς και συναισθήματα ενόχλησης στους ιδιοκτήτες του Xperia Z1, αφού πολλές από τις βελτιώσεις του μπορούν  να γίνουν και τώρα διαθέσιμες σε αυτό μέσω αναβάθμισης λογισμικού. Κάποιες άλλες θα μπορούσαν εξαρχής να είναι διαθέσιμες σε εκείνη τη συσκευή, με λίγες από αυτές να δικαιολογούνται από τη λογική εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως η απόδοση της κάμερας στο Xperia Z2. Η συσκευή διατηρεί την εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής και τη χρήση πολυτελών υλικών του προκάτοχού του, χωρίς όμως να παρουσιάζει κάτι νέο σχεδιαστικά.

Το συγκεκριμένο μειονέκτημα πιθανόν να κάνει κάποιους ακόμα πιο επιφυλακτικούς στην επιλογή τους, με δεδομένο ότι το Xperia Z1 συνεχίζει να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο στην αγορά. Οι τεχνικές βελτιώσεις του Xperia Z2 είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τον υποψήφιο αγοραστή του. Η ίδια η Sony δεν καταφέρνει να τις παρουσιάσει, όπως ίσως θα έπρεπε, ώστε να δικαιολογήσει την ύπαρξη της συσκευής με βάση αυτές, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση σε όποιον συγκρίνει τις δύο συσκευές «στα χαρτιά». Η εσφαλμένη αναφορά του επεξεργαστή του Xperia Z2 σαν κάτι που δεν είναι, δείχνει πως η εταιρεία γνώριζε από την αρχή ότι δεν προσφέρει κάτι σημαντικά νέο και επέλεξε να φτάσει στο σημείο της «λανθασμένης» αναφοράς του για να παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό.

Τελικά το Xperia Z2 είναι ένας περίεργος συνδυασμός από νέα χαρακτηριστικά, που περισσότερο μοιάζει με μια φυσιολογική ανανέωση του προκάτοχού του, παρά σαν μια εντελώς νέα συσκευή. Με δεδομένη την υψηλή τιμή πώλησης αλλά και την ταυτόχρονη μείωση αυτής του Xperia Z1, η νέα συσκευή της Sony είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει στην αγορά δυσκολότερο έργο από αυτό που θα ήθελε η εταιρεία. Μάλιστα δείχνοντας να το γνωρίζει η Sony αυτό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρει το Xperia Z2 σε συνδυασμό με ένα ελκυστικό πακέτο δώρων, σε μια εμφανή προσπάθεια να προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία αναγνωρίζει την «αδυναμία» της νέας συσκευής, αν και θα θέλαμε να μην καταφεύγει παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη τακτική. Επίσης δεν γνωρίζουμε με ποια λογική ο αντικαταστάτης του, θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 6 μήνες από τώρα όπως ανακοίνωσε η ίδια η Sony.

[easyreview title=”Sony Xperia Z2 (D6503)” cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Εξαιρετική” cat1rating=”4.5″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Εξαιρετική” cat2rating=”4.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Kαλό” cat4rating=”3.5″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Καλή” cat5rating=”3″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

3 σχολια

IGlobal 19/03/2014 - 19:14

Ποιος θα δώσει 700€ τώρα για να πάρει μια συσκευή που σε 6 μήνες θα αντικατασταθεί από το Ζ3;

Reply
alpha 19/03/2014 - 19:23

Εντελώς λάθος τακτική να απαξιώνει το καλύτερο κινητό της μέσα σε 6 μήνες.

Reply
IGlobal 19/03/2014 - 19:34

Και μάλιστα να το ανακοινώνει πριν καν κυκλοφορήσει επίσημα το Ζ2!

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights