Nokia X Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Όταν πριν μερικά χρόνια η Nokia αναζητούσε ένα λειτουργικό σύστημα ώστε να αντικαταστήσει το «γερασμένο» και μη ανταγωνιστικό Symbian OS πολλοί ήταν αυτοί που δικαίως ήλπιζαν ότι η Φινλανδική εταιρεία θα επέλεγε το Android της Google σαν… τη σανίδα σωτηρία της. Πολλοί ταυτόχρονα ήλπιζαν να συνεχίσει την ανάπτυξη του Meego (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) αφού το δημιουργημένο από την ίδια, βασισμένο στο Linux λειτουργικό σύστημα ήταν πολλά υποσχόμενο. Τίποτα από αυτά όμως δεν έγινε πράξη και η εταιρεία προτίμησε τη λιγότερη λογική επιλογή των Windows Phone της Microsoft με την αιτιολογία ότι στον χώρο του Android δε θα είχε τη δυνατότητα να… ξεχωρίσει.

Όπως λέει ο σοφός λαός μας, από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» και η Nokia έφτασε σήμερα να θεωρείται ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής Windows Phone συσκευών, με μάλλον όμως ανύπαρκτο ανταγωνισμό. Τώρα πλέον που η Nokia έχει αποκτήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που χρειαζόταν για να κατασκευάζει ανταγωνιστικές προτάσεις βασιζόμενες στο λειτουργικό της Microsoft, έκανε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει πριν μερικά χρόνια. Μπήκε στον κόσμο του Android, και μάλιστα όχι με μία, αλλά με τρεις διαφορετικές συσκευές. Από αυτές έχουμε στα χεριά μας και θα σας παρουσιάσουμε στο κείμενο που ακολουθεί το Nokia X, το οποίο είναι το πιο οικονομικό.

nokia_x_in2mobile_full_frontal

nokia_x_in2mobile_full_frontal

Οι λόγοι που «ανάγκασαν» τη Nokia να χρησιμοποιήσει τελικά το Android είναι λιγότερο «εντυπωσιακοί» από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μέχρι και σήμερα ήταν αδύνατη η χρήση των Windows Phone σε συσκευές με τιμή πώλησης κάτω των 100 ευρώ. Αυτό οφείλεται στους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η Microsoft στο Hardware των συσκευών που τρέχουν το λειτουργικό της σύστημα και δε δέχονται τη χρήση Hardware που επιτρέπει τόσο χαμηλή τελική τιμή πώλησης. Η Nokia ταυτόχρονα, έχοντας χάσει το μέγεθος αλλά και την οικονομική άνεση του παρελθόντος είχε ανάγκη από ένα λειτουργικό σύστημα αρκετά «ελαφρύ», ώστε να μπορεί να τρέξει σε όσο το δυνατόν φθηνότερο Hardware. Με αυτό το σκεπτικό αλλά πιθανόν και με μια δόση… αντίδρασης στην πώλησή της πλέον στη Microsoft, οι μηχανικοί και σχεδιαστές της εταιρείας πήραν το Android της Google, το μεταμόρφωσαν όσο αυτό ήταν δυνατόν, ώστε να ταιριάζει στη λογική και στις ανάγκες τους και δημιούργησαν το Nokia X.

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος

Αυτό που είναι αμέσως εμφανές, μόλις κρατήσει κάποιος για πρώτη φορά στο χέρι του το Nokia Χ, είναι ότι πρόκειται για μια φθηνή συσκευή. Τα υλικά κατασκευής του, η συναρμολόγησή του αλλά και ο σχεδιασμός του είναι αυτά ακριβώς που πρέπει να είναι ώστε η συσκευή να ξεχωρίζει από … μακριά ότι είναι Nokia και να το καταφέρνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

nokia_x_in2mobile_full_front_screen_off

nokia_x_in2mobile_full_front_screen_off

Το καπάκι της μπαταρίας  επεκτείνεται και στο πλαϊνό μέρος της συσκευής με αποτέλεσμα όταν ο χρήστης την κρατάει στα χεριά του να ακουμπάει στην ουσία αυτό, σε παρόμοια λογική με τις ακριβότερες «μονοκόμματες» Windows Phone συσκευές της εταιρείας. Το υλικό του είναι «ματ» σε ύφη αλλά ταυτόχρονα δεν καταφέρνει να κρύψει την φτηνή κατασκευή του, χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι μειονέκτημα σε μία συσκευή που κοστίζει 129 ευρώ.

nokia_x_in2mobile_battery

nokia_x_in2mobile_battery

Το μέγεθος του Nokia X καθορίζεται από το μέγεθος της οθόνης του, το πλαίσιο γύρω από αυτή αλλά και από το καπάκι της μπαταριάς που «αγκαλιάζει» το πλαϊνό του μέρος περιμετρικά. Οι συνολικές διαστάσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες από αυτές που θα περίμενε κανείς σε μια συσκευή με διαγώνιο οθόνης μόλις 4 ιντσών. Παρόλα αυτά οπτικά, οι έντονοι χρωματισμοί που έχει επιλέξει η εταιρεία καταφέρνουν να κάνουν τη συσκευή να δείχνει μικρότερη από όσο πραγματικά είναι. Ταυτόχρονα χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί όμορφη ή εντυπωσιακή καταφέρνει να είναι απόλυτα αποδεκτή χωρίς το σχέδιο της να προκαλεί. Το βάρος του Nokia X είναι μόλις 128 γραμμάρια και είναι σωστά μοιρασμένο στο σύνολό του, με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση ακόμα ελαφρύτερης συσκευής.

nokia_x_in2mobile_battery

nokia_x_in2mobile_battery

Συνολικά το Nokia X είναι ό,τι περιμένει κάποιος από μία συσκευή σε αυτή την τιμή πώλησης και μάλλον και αυτό ακριβώς που ήθελε η Nokia να είναι. Δηλαδή, μία συσκευή που δηλώνει αμέσως από που προέρχεται, χωρίς όμως να προσπαθεί να «πείσει» κανέναν πως είναι κάτι παραπάνω από αυτό που πληρώνει. Γι΄ αυτόν τον λόγο καταλήγει να είναι ιδιαίτερα συμπαθητική οπτικά αλλά και στη χρήση της, αρκεί ο χρήστης της να θυμάται πάντα ότι δεν κρατάει αυτό που τυχόν ήλπιζε, δηλαδή ένα κορυφαίο Android κινητό κατασκευασμένο από τη Nokia αλλά μία φτηνή συσκευή που απλά κάνει τη δουλειά της.

Λειτουργικό σύστημα

Είναι μάλλον αδύνατον να μεταφέρει κανείς σε κείμενο αναλυτικά χωρίς να γίνει κουραστικός, αλλά και το κείμενο απαράδεκτα μεγάλο σε μέγεθος, το πώς η Nokia πήρε, μεταμόρφωσε και χρησιμοποίει το λειτουργικό σύστημα της Google. Οι μετατροπές σε αυτό, στην εμφάνιση και στη λειτουργικότητά του είναι δυστυχώς πολύ περισσότερες από τις ομοιότητες που έχουν «μείνει» για να θυμίζουν ότι πρόκειται για μια Android συσκευή. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν ένας συνδυασμός της προσπάθειας της Nokia να κάνει το Nokia Χ να μοιάζει στα κινητά της σειράς Asha όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα να «κρύψει» το λειτουργικό σύστημα της Google.

nokia_x_in2mobile_messaging nokia_x_in2mobile_messaging_2 nokia_x_in2mobile_dialler

Σε μια λογική που θυμίζει τις Windows Phone συσκευές της εταιρείας, το γραφικό περιβάλλον της Nokia δε χωρίζεται σε οθόνη αναμονής και μενού που παρουσιάζει τις εφαρμογές που υπάρχουν εγκατεστημένες. Μετά το ξεκλείδωμα της συσκευής από την οθόνη κλειδώματος που μοιάζει όσο γίνεται σε αυτή των Windows Phone, το Nokia X παρουσιάζει μια λίστα με εφαρμογές και συντομεύσεις που αποτελούν και τη μόνη υπαρκτή δομή του μενού. Σε αυτή την οθόνη η οποία είναι παρόμοια με την οθόνη αναμονής για άλλη μια φορά με αυτή των Windows Phone, παρουσιάζεται το σύνολο των εγκατεστημένων αλλά και «εργοστασιακών» εφαρμογών.

nokia_x_in2mobile_lock_screen nokia_x_in2mobile_standbynokia_x_in2mobile_active_apps

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρόλα αυτά, το γραφικό περιβάλλον της Nokia διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει σε καμία άλλη υλοποίηση του Android μέχρι σήμερα. Αυτό είναι η δυνατότητα χρήσης του με μόνο ένα πλήκτρο, τοποθετημένο ακριβώς κάτω από την οθόνη της συσκευής. Το πλήκτρο αυτό επιστρέφει τον χρηστή ένα επίπεδο πιο πάνω με το πάτημά του, ενώ με παρατεταμένο πάτημα εμφανίζει τη λίστα των εφαρμογών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Με αυτόν τον πολύ απλό και λειτουργικό τρόπο, η Nokia κατάφερε να δημιουργήσει μια Android συσκευή που σε απλή καθημερινή χρήση είναι αισθητά ευκολότερη από τον ανταγωνισμό της.

nokia_x_in2mobile_back_key

Για να το πετύχει αυτό όμως, έπρεπε να περιορίσει τις εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν στο Nokia Χ σε αυτές που η ίδια έχει θεωρητικά τουλάχιστον βεβαιώσει, πως λειτουργούν σωστά στο γραφικό αυτό περιβάλλον. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι η έλλειψη της ύπαρξης του Play Store της Google και η ύπαρξη ξεχωριστού On-line καταστήματος εφαρμογών της ίδιας της Nokia. Σε αυτό η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι θα είναι διαθέσιμος μεγάλος αριθμός εφαρμογών. Δήλωσε μάλιστα, ότι οι Android συσκευές της θα είναι συμβατές με το 75% περίπου του συνόλου των εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο Play Store της Google. Στο υπόλοιπο 25% πάντως περιλαμβάνονται και οι γνωστές σε όλους τους χρήστες Android συσκευών εφαρμογές της Google, όπως αυτή για τη χρήση του Gmail, του YouTube αλλά όπως είναι μάλλον αναμενόμενο και του Google Maps.

nokia_x_in2mobile_nokia_store nokia_x_in2mobile_nokia_store nokia_x_in2mobile_nokia_store

Οι προεγκατεστημενες εφαρμογές έχουν χωριστεί σε κατηγορίες ανάλογα με τη λειτουργία τους και εμφανίζονται σε σειρές των τριών εικονιδίων. Για παράδειγμα η πρώτη σειρά από αυτές περιλαμβάνει τον Dialer για την πραγματοποίηση κλήσεων, τα γραπτά μηνύματα και τις επαφές. Σε πλήρη αντίθεση τώρα με το λειτουργικό της Microsoft και σε μια ευχάριστη κίνηση που η αλήθεια είναι ότι εκπλήσσει, η Nokia προσέθεσε στο γραφικό περιβάλλον της τη δυνατότητα δημιουργίας φακέλων, όπως και τη δυνατότητα «ανακατάταξης» των εφαρμογών στη σειρά που τις θέλει ο χρήστης. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά και αξιοπερίεργο είναι ότι τα εικονίδια των εφαρμογών έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν σε μέγεθος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και αυτά της οθόνης αναμονής των Windows Phone. Για άλλη μια φορά, σε μια ανεξήγητη πραγματικά προσπάθεια, η Nokia κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει στη δική της εκδοχή του Android την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του λειτουργικού της Microsoft.

nokia_x_in2mobile_main_menu

Αυτό που πολλοί χρήστες Android συσκευών είναι βέβαιο πως ζήλευαν στα Windows Phone της Nokia, είναι η εφαρμογή πλοήγησης της εταιρείας με την ονομασία Here Maps. Μετά από αρκετά χρόνια «υπομονής» αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και για το Android, έστω και αν (θεωρητικά πάντα) μπορεί να τη βρει κάποιος μόνο στις συσκευές της Nokia. Το Here Maps λοιπόν ζει και βασιλεύει και στο Android δίνοντας στο Nokia X τη δυνατότητα πλοήγησης μέσω δορυφόρων, ιδιαίτερα αναλυτικών και σωστών χαρτών αλλά και μιας άριστα σχεδιασμένης και λειτουργικής εφαρμογής. Με το Nokia X να είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας με το λειτουργικό αυτό σύστημα, είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα προσάρμοσε την εφαρμογή της σε αυτό, αλλά και ποσό άνετη είναι η χρήση της ακόμα και στη μικρού μεγέθους και ανάλυσης οθόνη του Nokia X.

nokia_x_in2mobile_here_maps_1 nokia_x_in2mobile_here_maps_2 nokia_x_in2mobile_here_maps_3 nokia_x_in2mobile_here_maps_4 nokia_x_in2mobile_here_maps_5 nokia_x_in2mobile_here_maps_6

Οι εφαρμογές γραφείου του Nokia X είναι μάλλον περιορισμένες, κάτι πιθανότατα αποδεκτό στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής αφού η συσκευή δεν προσφέρεται για καθαρά επαγγελματική χρήση. Έτσι λοιπόν αυτές περιορίζονται στην ύπαρξη ημερολογίου, με δυνατότητα προσθήκης σημειώσεων και ειδοποιήσεων, μίας αριθμομηχανής και στο απαραίτητο ρολόι και ξυπνητήρι.

nokia_x_in2mobile_calc nokia_x_in2mobile_calendar nokia_x_in2mobile_clock

Οι εφαρμογές πολυμέσων παρουσιάζονται με την ονομασία «Συλλογή», η οποία αναλαμβάνει να εμφανίσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που υπάρχουν αποθηκευμένα στη μνήμη του Nokia X. Η λειτουργικότητά της είναι αισθητά περιορισμένη και μπορεί να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες αναπαραγωγής βίντεο και προβολής φωτογραφιών. Διαθέτει μεν τις τυπικές επιλογές επεξεργασίας φωτογραφιών όμως η χρήση τους θεωρείται μάλλον δύσκολη, αφού ο σχεδιασμός της εφαρμογής υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να συναντήσει κάποιος εμφανισιακές αλλά και λειτουργικές ομοιότητες με το Android στην «φυσιολογική» του μορφή είναι στο μενού των ρυθμίσεων. Εκεί το Nokia X θυμίζει Android κινητό τηλέφωνο για πρώτη και μοναδική φορά, με τη διαρρύθμιση και το σύνολο των επιλογών να είναι σχεδόν ίδιο με αυτό των υπόλοιπων κινητών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Google.

nokia_x_in2mobile_settings nokia_x_in2mobile_settings nokia_x_in2mobile_settings

Συνολικά, αν πρέπει να περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το γραφικό περιβάλλον που δημιούργησε η Nokia πάνω στο Android της Google, θα λέγαμε ότι αυτός είναι απλά… περίεργος. Η εταιρεία προσπάθησε περισσότερο από όσο θα έπρεπε να κάνει το περιβάλλον αυτό να θυμίζει το λειτουργικό σύστημα της Microsoft και στην πορεία πέτυχε πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί με αυτό. Αρχικά κατάφερε να δείξει στους χρήστες του Nokia X πως θα μπορούσε να είναι ένα Windows Phone κινητό (και το πως θα είναι σε λίγο καιρό) με τη χρήση της οθόνης ειδοποιήσεων και τη δυνατότητα δημιουργίας φακέλων σε ένα περιβάλλον με την εμφάνιση να μοιάζει σε αυτό της Microsoft. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι υπέρ των Windows Phone συσκευών της εταιρείας, αλλά και αν σαν λογική αρέσει στη Microsoft τουλάχιστον μέχρι το λειτουργικό αυτής να αποκτήσει ανάλογες δυνατότητες και επιλογές.  Ταυτόχρονα όμως η Nokia κατάφερε στην προσπάθειά της να κρύψει το λειτουργικό σύστημα της Google, να δημιουργήσει ένα σύνολο το όποιο περιέχει βελτιώσεις και επεμβάσεις που άλλοι κατασκευαστές με πολυετή εμπειρία χρήσης του Android ακόμα δεν έχουν καταφέρει. Όλα αυτά έγιναν σε μία συσκευή με προορισμό τη χαμηλότερη δυνατή κατηγορία τιμής και πιθανότατα σε ελάχιστο χρόνο με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Είναι πραγματικά κρίμα που η Nokia δεν είχε αρχικά επιλέξει το Android στη θέση των Windows Phone, αφού το Nokia X είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα του τι θα μπορούσε η εταιρεία να προσφέρει στο λειτουργικό σύστημα της Google.

Οθόνη

Με ανάλυση 800×480 pixels και διαγώνιο 4 ιντσών η οθόνη του Nokia X δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που πρέπει να είναι για να καλύψει τις ανάγκες της συσκευής σε καθημερινή χρήση. Για ακόμα μια φορά η χαμηλή τιμή πώλησης του Nokia Χ δικαιολογεί «εν μέρει» τουλάχιστον αυτή την επιλογή, αν και θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι στην κατηγορία των 130 ευρώ μπορεί κανείς να βρει ανταγωνιστικές προτάσεις με σημαντικά καλύτερη οθόνη.

nokia_x_in2mobile_screen_1

Η χρωματική της απόδοση είναι απλά ικανοποιητική με την αντίθεσή της να επαρκεί οριακά για την προβολή εικόνων και βίντεο. Οι γωνίες θέασης είναι αισθητά μικρές και η χρωματική αλλοίωση κάνει την εμφάνισή της σχεδόν αμέσως ακόμα και υπό μικρή γωνία θέασης, δυσκολεύοντας αισθητά τη χρήση του Nokia X. Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί η αυξημένη ένταση του φωτισμού της, κάνοντάς την ευανάγνωστη μέχρι και σε έντονη ηλιοφάνεια.

nokia_x_in2mobile_screen_2

Κάμερα

Το Nokia X είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα ανάλυσης μόλις 3.15 mpixels  η οποία μάλιστα δε διαθέτει και δυνατότητα εστίασης ή αλλιώς auto-focus. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κάμερα μπορεί να καλύψει οριακά τις ανάγκες του χρήστη. Στα θετικά της στοιχεία θα πρέπει να αναφέρουμε τη σωστή χρωματική απόδοση σε συνθήκες καλού φωτισμού, αρκεί βέβαια το αντικείμενο της φωτογραφίας να είναι σε σωστή απόσταση αφού όπως είπαμε το Nokia X δε διαθέτει auto-focus. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι φωτογραφίες έχουν υψηλό επίπεδο θορύβου κάτι που δικαιολογείται όμως από τη χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα. Η εγγραφή βίντεο περιορίζεται ακόμα περισσότερο από τη χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας, με την ανάλυσή τους να φτάνει το 480p ή αλλιώς 640×480 pixels. Εκτός από τη μικρή τους διάσταση, η ποιότητα και η λεπτομέρειά τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή ακόμα και για τη συγκεκριμένη κάμερα, κάτι που με τη σειρά του οφείλεται στο αδύναμο hardware της συσκευής.

nokia_x_in2mobile_camera

Σε γενικές γραμμές η κάμερα του Nokia X υπάρχει περισσότερο απλά για να υπάρχει, με το αποτέλεσμα να μπορεί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες να θεωρηθεί έστω αποδεκτό. Μπορεί η τιμή πώλησης της συσκευής να είναι αρκετά χαμηλή, όμως ακόμα και σε αυτή την κατηγορία μπορεί να βρει κανείς εύκολα συσκευές με αισθητά καλύτερη κάμερα.

Επεξεργαστής, μνήμη

Με δεδομένη τη χαμηλή τιμή πώλησης του Nokia X αλλά πιθανόν και την επιθυμία της εταιρείας να μην το φέρει σε άμεση αντιπαράθεση με τις ελάχιστα ακριβότερες Windows Phone συσκευές της, επέλεξε να χρησιμοποιήσει σε αυτό το λιγότερο ισχυρό Hardware που θα μπορούσε. Έτσι λοιπόν το Nokia X βασίζεται σε έναν Snapdragon S4 Play, τεχνολογίας 3 ετών που διαθέτει 2 πυρήνες αρχιτεκτονικής Cortex A-5 χρονισμένους στο μόλις 1GHz σε συνδυασμό με 512MB μνήμης RAM. Οι πυρήνες αυτοί είναι βασισμένοι στην απλούστερη σε σχεδιασμό και με τη χαμηλότερη ισχύος αρχιτεκτονική που έχει διαθέσιμη η ARM, με αποτέλεσμα ακόμα και σε αυτόν τον χρονισμό να προσφέρουν απλά αποδεκτή ταχύτητα λειτουργίας. Τα 512MB μνήμης RAM επαρκούν απλά για τη χρήση της εκάστοτε ενεργής εφαρμογής, κάνοντας την ταυτόχρονη χρήση περισσότερων από μία σχεδόν αδύνατη. Οι χρόνοι εκκίνησης ακόμα και μη απαιτητικών εφαρμογών είναι αρκετά μεγάλοι με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.

nokia_x_in2mobile_antutu nokia_x_in2mobile_antutu

Η πλοήγηση μέσω του ενσωματωμένου Browser είναι οριακά αποδεκτή σε ταχύτητα «φόρτωσης» των σελίδων αλλά και στο πόσο εύκολα πλοηγείται ο χρήστης σε αυτές. Δυστυχώς ο Chrome της Google δεν είναι διαθέσιμος στο κατάστημα εφαρμογών της Nokia, με αποτέλεσμα ο ενσωματωμένος browser να είναι και η μοναδική επιλογή.

nokia_x_in2mobile_internet nokia_x_in2mobile_internet_2 nokia_x_in2mobile_internet_3

 

nokia_x_in2mobile_browser

Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής περιορίζεται σε μόλις 4GB, ένα νούμερο απόλυτα αποδεκτό στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Υπάρχει όμως η δυνατότητα χρήσης καρτών μνήμης MicroSD, με δεδομένη όμως τη χαμηλή απόδοση του Nokia X η χρησιμότητά τους περιορίζεται περισσότερο στην αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο.

nokia_x_in2mobile_storage

Μπαταρία

Η μπαταρία χωρητικότητας 1.500 mAh με την οποία είναι εξοπλισμένο το Nokia X αποδεικνύεται αρκετά «μεγάλη» για να προσφέρει στη συσκευή εντυπωσιακούς χρόνους αναμονής και χρήσης. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην χωρητικότητά της αλλά και στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του Nokia X. Η ισχύς που λείπει από τους δύο ARM A-5 πυρήνες του επεξεργαστή του μεταφράζεται ταυτόχρονα σε πολύ χαμηλή κατανάλωση. Σε καθημερινή «απλή» χρήση για την οποία άλλωστε και προορίζεται το Nokia X, η μπαταρία του καταφέρνει να το κρατήσει ενεργό για τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Η συσκευή απευθύνεται έτσι κι αλλιώς σε κοινό που αναζητά μια οικονομική πρόταση που να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και το Nokia X ανταποκρίνεται σε αυτόν ακριβώς τον ρόλο προσφέροντας και αυξημένους χρόνους λειτουργίας. Αν τώρα κάποιος είναι περισσότερο απαιτητικός μαζί του (αλλά ταυτόχρονα και υπομονετικός…) , το Nokia Χ θα καταφέρει και πάλι να παραμείνει ενεργό για δύο ολόκληρες ημέρες. Οι χρόνοι αυτοί επιτυγχάνονται με την ταυτόχρονη χρήση δύο καρτών SIM στην συσκευή, με τους χρόνους αναμονής να είναι ακόμα μεγαλύτεροι όταν ο χρήστης έχει μόνο μια κάρτα τοποθετημένη σε αυτό.

nokia_x_in2mobile_battery

Συμπέρασμα

Είναι σίγουρο ότι η Nokia κατάφερε να επιτύχει ακριβώς αυτό που ήθελε με την κυκλοφορία του Nokia X, όπως και με αυτή των δυο υπολοίπων Android προτάσεών της. Η εταιρεία δεν έκρυψε το γεγονός ότι θέλει με αυτές να μπει στην αγορά των οικονομικών συσκευών με αυξημένες δυνατότητες, κάτι που μέχρι σήμερα είναι αδύνατον να κάνει με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Στην προσπάθειά της όμως να κρύψει τη χρήση του Android στο Nokia X κατάφερε να δημιουργήσει ένα γραφικό περιβάλλον που παρά τις ελλείψεις που δημιουργεί, κυρίως το χαμηλών επιδόσεων Hardware, καταφέρνει να εντυπωσιάζει με τον βαθμό ολοκλήρωσής του.  Οι ομοιότητες με τα Windows Phone είναι υπαρκτές αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό και εν μέρει δικαιολογούνται από τον «φόβο» της εταιρείας να φέρει τις Android προτάσεις της σε άμεση αντιπαράθεση με τις οικονομικότερες από τις Windows Phone συσκευές της. Με το Nokia X να μοιάζει σαν ένα πείραμα περισσότερο για το τι θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία αν είχε επιλέξει το λειτουργικό σύστημα της Google, είναι σίγουρο πως όσοι το επιλέξουν θα πρέπει να γνωρίζουν εξαρχής τι ακριβώς αγοράζουν. Η συσκευή δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που θα ήθελαν πολλοί (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) δηλαδή μια έστω και αποδεκτών επιδόσεων και χαρακτηριστικών Android πρόταση. Το Nokia X είναι μια καθαρά οικονομική συσκευή η όποια μάλιστα φαίνεται ότι προσπαθεί συνειδητά να μην «ενοχλήσει»  την αγορά των Windows Phone συσκευών της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, η αρχική απογοήτευση πριν από μερικά χρόνια όταν η Nokia επέλεξε το λειτουργικό σύστημα της Microsoft καταφέρνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη σε όποιον έχει την «τύχη» να χρησιμοποιήσει το Nokia X. Η συσκευή δείχνει ξεκάθαρα το τι θα μπορούσε να επιτύχει η Nokia εάν είχε επιλέξει το Android σαν κύριο λειτουργικό της σύστημα και το είχε συνδυάσει με το άριστο Hardware των περισσότερων κορυφαίων της συσκευών. Τέλος, όπως θα παρατηρήσατε η συσκευή που σας παρουσιάσαμε ήταν η έκδοση Dual που δέχεται δυο κάρτες SIM.

[easyreview title=”Nokia X” cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Εξαιρετική” cat1rating=”4.5″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Μέτρια” cat2rating=”2″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Μέτρια” cat3rating=”2″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Καλό” cat4rating=”3″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Πολύ καλή” cat5rating=”3.5″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]

 

Επίσημη Σελίδα του Nokia X

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

iGlobal 26/03/2014 - 12:12

Αυτό που ακόμα σκέφτομαι συχνά είναι το τι θα γινόταν αν η Nokia έβγαζε μια Premium Android συσκευή και αν είχε υιοθετήσει το Android εξ αρχής…

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights