Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S5 Review

Samsung Galaxy S5 Review

απο Kostas Gliatiotis

Οι συσκευές της σειράς Galaxy S της Samsung έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή να εκτελέσουν κάθε χρόνο με την παρουσίασή τους. Αυτή είναι ο συνδυασμός του όσο το δυνατόν εντυπωσιακότερου σχεδίου με ένα επίσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων βασισμένων σε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία. Σίγουρα στο παρελθόν και περισσότερο πριν από περίπου ένα χρόνο κατά την παρουσίαση του Galaxy S4, το σύνολο των χαρακτηριστικών αυτών μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί υπερβολικό και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς πρακτική χρησιμότητα. Με την παρουσίαση του Galaxy S5 η Samsung έκανε ξεκάθαρο προς όλους πως ο μεγάλος αριθμός χαρακτηριστικών και «ξεχωριστών» δυνατοτήτων θα είναι πλέον και σωστά σχεδιασμένος ώστε αυτά να είναι και πρακτικά χρήσιμα. Φρόντισε επίσης να το εξοπλίσει με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία, αλλά και να επανασχεδιάσει σε μεγάλο βαθμό και το γραφικό του περιβάλλον, αναγνωρίζοντας ίσως πως στο παρελθόν αυτό δεν «ταίριαζε» απόλυτα με τον σοβαρό (αλλά και ακριβό…) χαρακτήρα των συσκευών της. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Galaxy S5, τις καινοτομίες που για μια ακόμα χρονιά αυτό εισάγει στην αγορά των κορυφαίων Android συσκευών, αλλά και το πως η εταιρεία θέλει να πείσει το κοινό ότι η συσκευή είναι σχεδιασμένη για να κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα του ιδιοκτήτη της.

galaxy_S5_in2mobile_stand_by_1

 

Σχέδιο, Μέγεθος, Βάρος

Το Galaxy S5 ακολουθεί την πολιτική της εταιρείας που τη θέλει κάθε χρόνο να «ανανεώνει» στα σημεία τη σχεδιαστική της φιλοσοφία ξεκινώντας με τα κινητά της σειράς Galaxy S και στη συνέχεια να μεταφέρει τις αλλαγές αυτές και στις οικονομικότερες προτάσεις της. Μπορεί το σχέδιο του Galaxy S5 να είναι ορατά διαφορετικό από αυτό του Galaxy S4 που αντικαθιστά, σε κάθε περίπτωση όμως κάνει απολύτως ξεκάθαρο πως πρόκειται για συσκευή σχεδιασμένη από τη Samsung. Οι σχεδιαστικές αλλαγές μοιάζουν περισσότερο να έχουν γίνει με σκοπό το Galaxy S5 να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας απλά και μόνο για να δείχνει ότι είναι το Galaxy S5 και λιγότερο για να προσφέρει κάτι νέο σε σχέδιο.

galaxy_s5_in2mobile_full_front_screen_off

Η διατήρηση του μεταλλικού σε εμφάνιση και αίσθηση περιβλήματος φανερώνει πως η εταιρεία επιμένει να θεωρεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σαν ένδειξη «πολυτελούς» σχεδιασμού. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή αυτή είχε στο παρελθόν «ανάμεικτη» αποδοχή από το αγοραστικό κοινό και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και με το Galaxy S5.

galaxy_s5_in2mobile_volume_keys

Το πίσω μέρος της συσκευής αλλάζει γι’ άλλη μια φορά την εμφάνιση και το υλικό κατασκευής του, μετατρέποντας τη γυαλιστερή εμφάνιση και υφή αυτού του Galaxy S4 σε μια «ματ» κατασκευή με ανάγλυφη υφή. Η αλλαγή αυτή καταφέρνει να δημιουργήσει μια αρκετά καλύτερη αίσθηση σε όποιον κρατάει τη συσκευή στα χέρια του, αν και θα θέλαμε να μην συνδυάζεται με το αμφίβολης αισθητικής μεταλλικό περίβλημα.

galaxy_s5_in2mobile_back_full

Η μπροστινή όψη του καταλαμβάνεται, όπως είναι φυσικό, κυρίως από την οθόνη με το Home Key κάτω από αυτή αλλά και τη συνολική της εμφάνιση να θυμίζει αμέσως πως πρόκειται για συσκευή της Samsung.

Το συνολικό του μέγεθος έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με αυτό του Galaxy S4 κυρίως για να προστεθεί στη συσκευή η πιστοποίηση IP67 που της προσφέρει αντοχή σε σκόνη και νερό. Αυτό που μας έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ενώ η διαφορά αυτή στο μέγεθος είναι άμεσα εμφανής σε φωτογραφίες που συγκρίνουν το Galaxy S5 με τον προκάτοχό του, όταν το κρατήσει κάποιος για πρώτη φορά στα χέρια του καταφέρνει με κάποιον περίεργο τρόπο να αφήσει την αίσθηση μικρότερης σε συνολικές διαστάσεις συσκευή.

galaxy_s5_in2mobile_comparison_s4_front

Σε αυτό βοηθάει σημαντικά το ακόμα πιο μειωμένο βάρος του σε σχέση με το παρελθόν. Το βάρος αυτό πλησιάζει πολύ κοντά στο να θεωρεί κανείς πως πρόκειται για μια «ψεύτικη» απομίμηση της συσκευής. Παρόλα αυτά συμβάλει ιδιαίτερα στο να δημιουργείται στον χρήστη η αίσθηση πως έχει μια μικρότερη σε διαστάσεις συσκευή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Συνολικά ο σχεδιασμός του Galaxy S5 δείχνει πως επιλέχθηκε με δύο συγκεκριμένα κριτήρια και μόνο. Το πρώτο είναι φυσικά το να μπορέσει να «φιλοξενήσει» τις απαραίτητες κατασκευαστικές αλλαγές ώστε η συσκευή να γίνει ανθεκτική στο νερό και στη σκόνη. Το δεύτερο είναι, όπως αναφέραμε, η ανάγκη να ξεχωρίζει το Galaxy S5 από τη συσκευή που αντικαθιστά αλλά και συνολικά από τις «παλαιότερες» συσκευές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του Galaxy Note 3.

galaxy_s5_in2mobile_comparison_s4_n3

 

Οθόνη

Το Galaxy S5 αποτελεί την κορυφαία μέχρι στιγμής συσκευή της Samsung και ο τομέας στον οποίο η εταιρεία το κάνει αυτό ξεκάθαρο (πέρα από τον σχεδιασμό του) είναι φυσικά η οθόνη του.  Η διαγώνιός της έχει αυξηθεί ελάχιστα από τις 5 ίντσες του Galaxy S4 στις… 5.1 ίντσες με τη διαφορά να μην είναι εύκολα αντιληπτή σε καθημερινή χρήση. Αυτό όμως που αντιλαμβάνεται κανείς μόλις κρατήσει για πρώτη φορά στα χέρια του το Galaxy S5 είναι πως η SUPER AMOLED οθόνη του είναι βελτιωμένη σημαντικά σε όλους τους τομείς. Η φωτεινότητά της έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη ζωντάνια των χρωμάτων να ακολουθεί, δημιουργώντας για μια ακόμα φορά μια αίσθηση εντυπωσιασμού στον χρήστη της συσκευής. Οι γωνίες θέασης αγγίζουν το μέγιστο δυνατό των 90 μοιρών χωρίς όπως είναι αναμενόμενο να υπάρχει η παραμικρή χρωματική αλλοίωση ακόμα και υπό αυτή τη γωνία.galaxy_s5_in2mobile_screen_1

Η ανάλυσή της «δυστυχώς» παραμένει στο 1080p ή αλλιώς 1920×1080 pixels και λέμε δυστυχώς γιατί ήταν πολλοί αυτοί που περίμεναν από τη Samsung να κάνει τη μετάβαση σε οθόνες ακόμα μεγαλύτερης ανάλυσης με την παρουσίαση του Galaxy S5. Αυτό όμως δε σημαίνει, όπως ήδη αναφέραμε, ότι η οθόνη αυτή δεν είναι βελτιωμένη σε κάθε άλλο τομέα εκτός από την ανάλυσή της. Ένας σημαντικός από αυτούς είναι η συμπεριφορά της στο μαύρο χρώμα. Η απεικόνισή του αποτελούσε πάντα το βασικότερο πλεονέκτημα των SUPER AMOLED οθονών της εταιρείας αφού για την απεικόνισή του η οθόνη απενεργοποιεί πλήρως τα pixels της που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο χρώμα. Στις πρώτες όμως 1080p οθόνες αυτής της τεχνολογίας υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στην επανενεργοποίησή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φαινόμενο «Ghosting” στη γρήγορη κύλιση της οθόνης. Στο Galaxy S5 το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει λυθεί πλήρως με την οθόνη να ανταποκρίνεται άμεσα στη γρήγορη κίνηση ακόμα και όταν το περιεχόμενό της έχει κατά βάση μαύρο χρώμα.

Φυσικά η εταιρεία συνεχίζει να αναγνωρίζει πως πολλοί υποψήφιοι αγοραστές δεν «εκτιμούν» τη χρωματική απεικόνιση των SUPER AMOLED οθονών και επιθυμούν λιγότερο έντονους χρωματικούς συνδυασμούς. Η δυνατότητα επιλογής της έντασης των χρωμάτων ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλει ο χρήστης του Galaxy S5 συνεχίζει λοιπόν να υπάρχει, με την αυτόματη αναγνώρισή του να λειτουργεί ακόμα καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα κατά την προβολή μιας φωτογραφίας που έχει βγάλει κάποιος με την κάμερα Galaxy S5, αυτό αναγνωρίζει ότι προβάλει φωτογραφία και προσαρμόζει τη χρωματική αντίθεση της οθόνης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, αποφεύγοντας την προβολή έντονων χρωμάτων.

galaxy_s5_in2mobile_screen_settings

 

Λειτουργικό σύστημα

Η πολιτική της Samsung να «γεμίζει» τις συσκευές της σειράς Galaxy S με όσες γίνεται περισσότερες εφαρμογές είτε αυτές είναι χρήσιμες είτε όχι συνεχίζεται και στο Galaxy S5 όχι όμως με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Η σχεδόν ατελείωτη ποικιλία ρυθμίσεων, εφαρμογών και δυνατοτήτων είναι πλέον σημαντικά καλύτερα οργανωμένη και «δομημένη» στο γραφικό περιβάλλον της συσκευής. Για παράδειγμα η δυνατότητα απάντησης της κλήσης με το «πέρασμα» του χεριού πάνω από την οθόνη, πλέον έχει μεταφερθεί στην καρτέλα με όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση κλήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες «εξεζητημένες» επιλογές που στο παρελθόν αποτελούσαν ξεχωριστά στοιχεία στο μενού των συσκευών της εταιρείας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το Galaxy S5 δεν απέκτησε και πλήθος νέων εφαρμογών και δυνατοτήτων, απλά αυτές είναι πλέον σαφώς πιο «σωστά» δομημένες στο γραφικό του περιβάλλον.

galaxy_s5_in2mobile_menu_1

Αυτό ακριβώς το γραφικό περιβάλλον αποτελεί και τη…. σημαντικότερη αλλαγή στο Galaxy S5. Ο σχεδιασμός του και η εμφάνισή του έχουν τροποποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Τα εικονίδια έχουν πλέον μια λιγότερο «γυαλιστερή» εμφάνιση με πιο στρογγυλεμένες γωνίες και πολύ πιο σοβαρό χαρακτήρα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι έντονοι χρωματισμοί απουσιάζουν εντελώς από το γραφικό περιβάλλον του Galaxy S5 και πως θα μπορούσαν άλλωστε. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των κορυφαίων συσκευών της Samsung είναι οι SUPER AMOLED οθόνες τους, και το γραφικό τους περιβάλλον έχει σχεδιαστεί ώστε να τονίζει τη χρωματική τους απόδοση. Η διαφορά στην περίπτωση του Galaxy S5 είναι πως για πρώτη φορά καταφέρνει να συνδυάσει τους έντονους αυτούς χρωματισμούς με μια αρκετά πιο σοβαρή εμφάνιση.

galaxy_s5_in2mobile_menu Galaxy_s5_in2mobile_stand_by Galaxy_s5_in2mobile_stand_by

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες του δυνατότητες, θα γνωρίσουμε μαζί αυτές που πραγματικά αποτελούν κάτι νέο, αλλά και το πώς κάποιες άλλες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Η Samsung όπως δηλώνει θέλησε να σχεδιάσει μια συσκευή που να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στην καθημερινή ζωή του χρήστη.

Ακολουθώντας την τάση της εποχής, το Galaxy S5 προσφέρει ένα διευρυμένο σύνολο εφαρμογών και δυνατοτήτων που αφορούν στη σωματική υγεία και στην άσκηση του ιδιοκτήτη του. Η περισσότερο εντυπωσιακή από αυτές είναι η ικανότητά του να μετράει τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη του μέσω ενός αισθητήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος, ακριβώς κάτω από την κάμερα. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι λειτουργεί αρκετά πιο καλά από ό,τι περιμέναμε όταν μάθαμε για την ύπαρξή της, αν και στην πραγματικότητα χρησιμεύει περισσότερο για εντυπωσιασμό. Οι υπόλοιπες δυνατότητες περιλαμβάνουν το «μέτρημα» των βημάτων του χρήστη, όταν αυτός τρέχει ή περπατά για άθληση, καθώς και για τον υπολογισμό των θερμίδων που αυτός καταναλώνει ασκούμενος. Όπως δηλώνει η Samsung, η πρόσβαση στις λειτουργίες αυτές δεν περιορίζεται στις δικές της εφαρμογές καθώς είναι «ανοιχτές» για να χρησιμοποιηθούν και από εφαρμογές τρίτων.

Galaxy_S5_in2mobile_s_health Galaxy_S5_in2mobile_s_health Galaxy_S5_in2mobile_s_health

Ένα μάλλον «περίεργης» χρησιμότητας τουλάχιστον σε καθημερινή βάση χαρακτηριστικό του Galaxy S5 είναι το “Emergency Mode”, το οποίο αναλαμβάνει να ενημερώσει κάποιο κοντινό πρόσωπο του χρήστη εάν αυτός βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ενδιαφέρον στοιχείο της εφαρμογής αυτής είναι ο βαθμός ολοκλήρωσής της, αφού αναλαμβάνει να αποστείλει ένα σύνολο πληροφοριών που περιλαμβάνουν τη γεωγραφική θέση του χρήστη, μαζί με μια φωτογραφία από την μπροστά και από την πίσω κάμερα καθώς κι ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα. Μπορεί στην πραγματικότητα κανείς να μη θέλει να του χρειαστεί η συγκεκριμένη εφαρμογή, δεν παύει όμως να είναι εντυπωσιακό το πόσο ασχολήθηκε η Samsung με αυτή.

Το επόμενο χαρακτηριστικό του Galaxy S5 που χρήζει ξεχωριστής αναφοράς είναι η βελτιωμένη σε απόδοση και τρόπο λειτουργίας εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή πλέον χωρίζεται σε δύο διαφορετικές επιλογές, τη φυσιολογική λειτουργία της και αυτή του Ultra Power Saving Mode. Στην πρώτη περίπτωση το Galaxy S5 μειώνει αισθητά την ταχύτητα λειτουργίας του μαζί με τον φωτισμό της οθόνης του, αλλά και την απενεργοποίηση πολλών λειτουργιών του. Το πραγματικά πρωτοποριακό στοιχείο όμως είναι η δυνατότητα μετατροπής της οθόνης του σε … ασπρόμαυρη, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης.

galaxy_s5_in2mobile_power_save_black_and_white_screen

Η λειτουργία Ultra Power Saving Mode προχωρά ένα βήμα μακρύτερα και πέρα από την αλλαγή της οθόνης σε ασπρόμαυρη προβολή απενεργοποιεί σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Galaxy S5, και προσφέρει την πρόσβαση σε μία μόνο οθόνη από την οποία είναι δυνατή η χρήση των βασικών λειτουργιών, όπως η πραγματοποίηση κλήσεων και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων.

Screenshot_2014-03-28-22-54-33 Screenshot_2014-03-28-22-54-39

Προχωρώντας σε πιο «απλές» αλλά ενδιαφέρουσες αλλαγές, θα πρέπει να αναφέρουμε τη δυνατότητα εμφάνισης πληροφοριών κατά τη διάρκεια της κλήσης  για την επαφή που καλεί ο χρήστης του Galaxy S5. Αυτές περιλαμβάνουν την τελευταία κλήση προς την ίδια επαφή και τη διάρκειά της ή το πότε κάλεσε και ο χρήστης δεν απάντησε την κλήση. Η ένδειξη της εισερχόμενης κλήσης με τη σειρά της πλέον μπορεί να εμφανίζεται σε αναδυόμενο παράθυρο, όταν ο χρήστης βρίσκεται σε κάποια άλλη εφαρμογή και να μην τον διακόπτει από αυτή.

Η εφαρμογή της «Συλλογής» που αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βρίσκονται στη συσκευή, απέκτησε με τη σειρά της διαφορετικό σχεδιασμό αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Αυτό είναι η δυνατότητα αναγνώρισης συγκεκριμένων ειδών φωτογραφίας μέσα από τη συλλογή και την παρουσίαση μόνο αυτών. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τις εξής:  Συμβάν, Άνθρωποι, Σκηνικό, Έγγραφα, Φαγητό, Κατοικίδια, Οχήματα και Λουλούδια. Στην πράξη η συγκεκριμένη λειτουργία καταφέρνει να ξεχωρίζει αρκετά σωστά τις φωτογραφίες και να παρουσιάζει μόνο αυτές που ανήκουν στην κατηγορία που επιλέγει ο χρήστης.

galaxy_s5_in2mobile_gallery galaxy_s5_in2mobile_gallery galaxy_s5_in2mobile_gallery

Η εφαρμογή βίντεο περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του σχεδιασμού της και τη δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων ανάλυσης 2160p ή αλλιώς 4k. Ακολουθώντας την πολύ καλή παράδοση της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα, το Galaxy S5 μπορεί να αναπαράγει βίντεο κάθε μορφής.

Galaxy_S5_in2mobile_video_player Galaxy_S5_in2mobile_video_player Galaxy_S5_in2mobile_video_player

Συνολικά το Galaxy S5 καταφέρνει με την εμφάνιση του μενού του αλλά και την αλλαγή στη «δόμησή» του να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό την ίσως όχι απόλυτα ταιριαστή με τον χαρακτήρα των συσκευών της σειράς εμφάνιση του παρελθόντος. Ταυτόχρονα καταφέρνει να προσθέσει σε ένα ήδη εντυπωσιακά μεγάλο σύνολο δυνατοτήτων, καινούριες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί σωστά κι ολοκληρωμένα, έστω κι αν αυτές σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι χρήσιμες σε καθημερινή βάση. Το μόνο σημείο του μενού του Galaxy S5 που είναι εμφανές πως η συσκευή έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από ό,τι στο παρελθόν είναι αυτό των ρυθμίσεων, όπου πλέον η λίστα των επιλογών είναι σχεδόν ατελείωτη. Μάλιστα η Samsung αναγνωρίζοντας ίσως αυτό το γεγονός, δίνει πλέον τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει την εμφάνιση των ρυθμίσεων ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τρόπους προβολής.

galaxy_s5_in2mobile_settings_view galaxy_s5_in2mobile_settings_view galaxy_s5_in2mobile_settings_view

Δακτυλικό αποτύπωμα…

Το χαρακτηριστικό του Galaxy S5 που ίσως ξεχωρίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα κυρίως λόγω της «άμεσης» σύγκρισης με το iPhone 5s της Apple, είναι η δυνατότητα αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη. Η αναγνώρισή του πραγματοποιείται με την κύλιση του δακτύλου πάνω από το Home Key που βρίσκεται κάτω από την οθόνη.

galaxy_s5_in2mobile_home_key

Το Galaxy S5 μπορεί να θυμάται έως τρία διαφορετικά αποτυπώματα ταυτόχρονα, ενώ για την αποθήκευση του κάθε ενός από αυτά, η συσκευή απαιτεί οχτώ επαναλήψεις του «σκαναρίσματος» σε κάθε δάχτυλο ώστε να είναι βέβαιο ότι έχει αποθηκευθεί σωστά.  Οι επιλογές ασφαλείας που αυτό προσφέρει αφορούν στο κλείδωμα της συσκευής, αλλά και στην «απόρρητη» λειτουργία .  Το Galaxy S5 ζητά ταυτόχρονα και τη δημιουργία ενός κωδικού ασφαλείας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά για το ξεκλείδωμα της συσκευής. Όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη με τη χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος, κάποιος τρίτος που γνωρίζει τον κωδικό μπορεί να την ξεκλειδώσει με αυτόν, όμως δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και για την «Απόρρητη» λειτουργία.

galaxy_s5_in2mobile_finger_print_scanner galaxy_s5_in2mobile_finger_print_scanner galaxy_s5_in2mobile_finger_print_scanner

Στην «Απόρρητη» λειτουργία ο χρήστης μπορεί να κλειδώσει περιεχόμενο από συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως τη συλλογή φωτογραφιών, περιεχόμενο το οποίο μπορεί να προβληθεί μόνο όταν είναι ενεργοποιημένη η απόρρητη λειτουργία. Μάλιστα η συσκευή αποκρύπτει εντελώς το περιεχόμενο που έχει κλειδωθεί με αποτέλεσμα όταν δεν είναι ενεργή η απόρρητη λειτουργία αυτό να μη φαίνεται πουθενά σαν «κλειδωμένο».

Galaxy_s5_in2mobile_private_mode Galaxy_s5_in2mobile_private_mode Galaxy_s5_in2mobile_private_mode

Η Samsung κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της συσκευής στην Ελλάδα, στην οποία το in2mobile.gr ήταν παρόν, δήλωσε υπερήφανα πως η λειτουργία αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος είναι ελεύθερη προς χρήση από προγραμματιστές για τη δημιουργία εφαρμογών. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αυτό προσφέρει, με τη Samsung να αναφέρει την δυνατότητα πληρωμών μέσω PayPal σαν μια από αυτές.

Κάμερα

Το Galaxy S5 είναι η πρώτη κορυφαία συσκευή της εταιρείας μετά από αρκετό καιρό που χρησιμοποιεί κάμερα, της οποίας ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος από την ίδια. Ο αισθητήρας αυτός πέρα από την αυξημένη ανάλυση των 16Mpixels σε σύγκριση με τα 13Mpixels των Note 3 και Galaxy S4, προσφέρει μερικές ακόμα καινοτομίες σε σχέση με το παρελθόν. Η πιο «άμεσα» αντιληπτή από αυτές είναι ο σημαντικά μειωμένος χρόνος εστίασης και λήψης φωτογραφιών. Σύμφωνα με την ίδια τη Samsung η κάμερα του Galaxy S5 μπορεί να εστιάσει σε μόλις 0.3 δευτερόλεπτα. Στην πράξη ο χρόνος εστίασης είναι όντως εντυπωσιακά μικρός με τη συσκευή να είναι «έτοιμη» να βγάλει μία φωτογραφία σε αρκετά μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τον προκάτοχό της αλλά και με τον ανταγωνισμό. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της που χρήζει ξεχωριστής αναφοράς είναι η τεχνολογία κατασκευής του αισθητήρα με την ονομασία ISOCELL. Η τεχνολογία αυτή είναι «δημιουργία» της ίδιας της Samsung και υπόσχεται ακόμα καλύτερη απόδοση στη λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

galaxy_s5_in2mobile_camera

Στην πράξη τώρα, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ευκολία στη χρήση της εφαρμογής της κάμερας καθώς και το πώς η εφαρμογή αυτή εκμεταλλεύεται με εύκολο και άμεσο τρόπο τις επιπλέον ρυθμίσεις και δυνατότητές της. Στο παρελθόν ο πραγματικά μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων και επιλογών της κάμερας των συσκευών της εταιρείας ήταν διαχωρισμένος σε πολλές «ομάδες» ρυθμίσεων, η επιλογή των οποίων ήταν χρονοβόρα αλλά και δύσκολη στην… εύρεσή τους. Η εφαρμογή της κάμερας του Galaxy S5 ακολουθώντας τη λογική «απλούστευσης» του υπόλοιπου τηλεφώνου, παρουσιάζει πλέον το σύνολο των επιλογών και ρυθμίσεων σε ένα και μόνο μενού ρυθμίσεων που εμφανίζεται με την πίεση του ανάλογου εικονιδίου στην οθόνη.

galaxy_s5_in2mobile_camera galaxy_s5_in2mobile_camera

Πολλές από τις επιπλέον αυτές επιλογές αλλά και «λειτουργίες» λήψης κάνουν χρήση της εντυπωσιακής ισχύος της συσκευής και παρουσιάζονται με έναν διαφορετικό αλλά και ενδιαφέροντα τρόπο. Για παράδειγμα η λειτουργία HDR εμφανίζει τον χρωματικό συνδυασμό που θα αποθηκευθεί τελικά στη φωτογραφία ΠΡΙΝ ΑΥΤΗ ΛΗΦΘΕΙ, με αποτέλεσμα να μπορεί ο χρήστης να «δει» το αποτέλεσμα και να επιλέξει τη χρήση ή όχι της λειτουργίας αυτής.  Οι λειτουργίες λήψης με διαγραφή κάποιου αντικειμένου, γρήγορης κίνησης κλπ που υπάρχουν και στις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας, στο Galaxy S5 μπορούν να εφαρμοστούν στη φωτογραφία μετά τη λήψη της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν ο χρήστης του βγάζει μια και μόνο φωτογραφία, αυτό αποθηκεύει περισσότερες και συγκεκριμένα όσες είναι απαραίτητες για την εκ των υστέρων εφαρμογή του κάθε ενός από αυτά τα εφέ. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία δημιουργίας χαρακτηριστικών που είναι εντυπωσιακά αλλά και εύκολα στη χρήση, αφού με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης του Galaxy S5 μπορεί απλά να βγάζει μια φωτογραφία χωρίς να καθυστερεί από πριν στο να διαλέξει κάποια από αυτές τις λειτουργίες.

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από μια κορυφαία συσκευή σαν το Galaxy S5. Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους , οι φωτογραφίες εντυπωσιάζουν με τη χρωματική τους πιστότητα αλλά και με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειάς τους. Σε εσωτερικούς χώρους  το Galaxy S5 ακολουθεί πιστά τη λογική της Samsung που θέλει τις συσκευές της να βγάζουν φωτογραφίες με σχεδόν ανύπαρκτα επίπεδα θορύβου, μειώνοντας όμως τη λεπτομέρειά τους για να το επιτύχουν. Ακόμα όμως και έτσι, το Galaxy S5 εκμεταλλευόμενο την υψηλή ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας  καταφέρνει να καταγράψει σημαντικά υψηλότερο αριθμό πληροφοριών σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

 

Η λειτουργία εγγραφής βίντεο εκμεταλλεύεται άριστα με τη σειρά της και την αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα αλλά και την επεξεργαστική ισχύ του Galaxy S5. Είναι η δεύτερη συσκευή της εταιρείας μετά το Galaxy Note 3 που μπορεί να καταγράψει αρχεία βίντεο ανάλυσης 2160p ή αλλιώς 4k και μάλιστα η ποιότητά τους έχει δεχθεί σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το Note 3.

galaxy_s5_in2mobile_camera

Η ανταπόκριση της κάμερας στη γρήγορη κίνηση είναι εντυπωσιακά γρήγορη όπως και στις απότομες αλλαγές φωτισμού, ακόμα και κατά την εγγραφή αρχείων τόσο υψηλής ανάλυσης. Μάλιστα με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό πληροφοριών που μπορεί να διαχειριστεί η συσκευή, τα βίντεο που καταγράφει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού «χάνουν» λιγότερη λεπτομέρεια σε σύγκριση και πάλι με το Galaxy Note 3 στην προσπάθεια να μην υπάρχει σε αυτά ψηφιακός θόρυβος.

Συνολικά η κάμερα του Galaxy S5 καταφέρνει να εκτελέσει με απόλυτη επιτυχία τον σκοπό της. Η απόδοσή της είναι αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με τη συσκευή που αντικαθιστά, ενώ ταυτόχρονα με τη βελτιωμένη απόδοση της εφαρμογής της καταφέρνει να είναι και σημαντικά ευκολότερη στη χρήση της.

Επεξεργαστής, Μνήμη

Το Galaxy S5 είναι η μοναδική συσκευή της αγοράς που χρησιμοποιεί τον SnapDragon 801 επεξεργαστή της Qualcomm ή αν θέλετε η μόνη συσκευή της οποίας ο χαρακτηρισμός του σαν SnapDragon 801 «συμφωνεί» με τις ονομασίες που δίνει η Qualcomm στους επεξεργαστές της. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής το Galaxy S5 είναι η μοναδική συσκευή της αγοράς που εκμεταλλεύεται τους τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait 400 χρονισμένους ακόμα υψηλότερα στα 2.5 GHz σε σύγκριση με την πιο «συνηθισμένη» συχνότητα των 2.3GHz. Σύμφωνα με την Qualcomm ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαθέτει και υψηλότερα χρονισμένη κάρτα γραφικών, στα 578 MHz από τα … 550MHz. Μπορεί «στα χαρτιά» οι διαφορές αυτές να μη φαίνονται ιδιαίτερα μεγάλες, στην πράξη όμως χαρίζουν ακριβώς την αυξημένη απόδοση που υπόσχεται η Samsung όταν δηλώνει πως το Galaxy S5 είναι… ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί ή πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.

galaxy_s5_in2mobile_3dmark galaxy_s5_in2mobile_antutu galaxy_s5_in2mobile_quadrant

Το πρώτο πράγμα που «προδίδει» την σημαντικά αυξημένη ισχύ του Galaxy S5 είναι ο εντυπωσιακά μικρός χρόνος που χρειάζεται η συσκευή για να «εκκινήσει» μετά την ενεργοποίησή της.  Στη συνέχεια η εκτέλεση οποιασδήποτε εφαρμογής, όσο απαιτητική και αν είναι αυτή, γίνεται σε πραγματικά μηδενικό χρόνο, με το Galaxy S5 να μη δείχνει στο παραμικρό ότι «δυσκολεύεται» σε κάθε περίπτωση. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε σύγκριση με την έκδοση του Galaxy S4, η οποία βασιζόταν επίσης σε επεξεργαστή της Qualcomm και συγκεκριμένα στον SnapDragon 600, το Galaxy S5 δεν αντιμετωπίζει στο παραμικρό τα προβλήματα υπερθέρμανσης του προκατόχου του κατά τη «σκληρή» χρήση. Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς μετά την παρουσίαση του Galaxy Note 3 με 3GB μνήμης RAM, το Galaxy S5 «περιορίζεται» σε μόλις 2GB. Στην πράξη όμως χάρη στη βελτιωμένη σημαντικά διαχείριση μνήμης αλλά και το αλλαγμένο του γραφικό περιβάλλον, η συγκεκριμένη χωρητικότητα είναι απόλυτα ικανή να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη του. Η εκτέλεση πολλών απαιτητικών εφαρμογών ταυτόχρονα γίνεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και χωρίς καθυστερήσεις στην εναλλαγή μεταξύ τους.

Τη στιγμή που γράφεται η συγκεκριμένη παρουσίαση έγινε γνωστό πως και το Galaxy S5 πρόκειται να κυκλοφορήσει σε έκδοση βασισμένη σε επεξεργαστή της ίδιας της Samsung και συγκεκριμένα του Exynos 5422, με την εμπορική ονομασία Adonis  Prime 2. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι μάλλον απίθανο να φτάσει επίσημα στη χώρα μας, το in2mobile.gr όμως θα την αναζητήσει και θα προσπαθήσει να συγκρίνει την απόδοσή της με αυτή της βασισμένης στον SnapDragon 801 της Qualcomm.

Ο αποθηκευτικός χώρος του Galaxy S5 είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο η Samsung φαίνεται ότι «μαθαίνει» από το πρόσφατο παρελθόν της. Στην περίπτωση του Galaxy S4 ο αποθηκευτικός χώρος που ήταν τελικά διαθέσιμος στον χρήστη ήταν σημαντικά λιγότερος από τον «ονομαστικό» τουλάχιστον στην έκδοση των 16GB. Στο Galaxy S5 και συγκεκριμένα στην έκδοση των 16GB που αναφέραμε, ο πραγματικά διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος αγγίζει τα 12GB όσος είναι δηλαδή και ο πραγματικός χώρος αποθήκευσης των περισσότερων ανταγωνιστών του. Φυσικά υπάρχει διαθέσιμη υποδοχή για χρήση καρτών μνήμης micro SD με τη μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει το Galaxy S5 να φτάνει τα 128GB.

Galaxy_S5_in2mobile_storage Galaxy_S5_in2mobile_storage

 

“Κρυμμένη” κάτω απο το προστατευτικο κάλυμα βρίσκουμε και την MicroUSB υποδοχή, που όπως και στην περίπτωση του Galaxy Note 3 είναι τύπου USB 3.0.  Η συγκεκριμένη υποδοχή υποστηρίζει χωρίς πρόβλημα την χρήση και “απλών” microUSB καλωδίων, ενώ υποστηρίζει και την λειτουργία USB Host για την σύνδεση εξωτερικών συσκευών στο Galaxy S5

galaxy_S5_in2mobile_usb_cover

 

Μπαταρία

Με τη χωρητικότητα της μπαταρίας του Galaxy s5 να είναι 2.800 mAh, ελάχιστα δηλαδή μεγαλύτερη από αυτή των 2.600mAh του Galaxy S4, θα περίμενε κανείς ότι οι επιπλέον δυνατότητες της νέας συσκευής καθώς και η αυξημένη ισχύς του θα μεταφράζονταν σε ίδιους ή και ελάχιστα μικρότερους χρόνους αναμονής και λειτουργίας. Η πράξη όμως πολλές φορές απέχει από τη θεωρία κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Galaxy S5. Αρχικά ο «βελτιωμένος» σε χρονισμό SnapDragon 801 διατηρεί την πολύ καλή διαχείριση ενέργειας του SnapDragon 800 που χρησιμοποιείται στο Galaxy Note 3 αλλά και πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις. Περαιτέρω το Galaxy S5 φαίνεται πως διαχειρίζεται ακόμα καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα, παρά τη μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία του αλλά και την αυξημένη ισχύ του, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας του να πλησιάζουν αυτούς του Note 3. Σε καθημερινή εντατική χρήση του συνόλου των χαρακτηριστικών του το Galaxy S5 θα καταφέρει να μείνει ενεργό για το σύνολο της ημέρας και στο τέλος αυτής η μπαταρία του θα διατηρεί περίπου το 15% της φόρτισής της. Αυτό το ποσοστό δεν είναι φυσικά ικανό να «βγάλει» και δεύτερη ημέρα λειτουργίας, είναι όμως μια σαφής ένδειξη πως η συσκευή δεν πρόκειται να αφήσει τον ιδιοκτήτη της από μπαταρία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε πιο «φυσιολογικές» συνθήκες χρήσης ή αν θέλετε μόλις ο ιδιοκτήτης του σταματήσει να ασχολείται «διερευνητικά» με το σύνολο των δυνατοτήτων του όπως τον πρώτο καιρό που θα έχει αποκτήσει το Galaxy S5, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας αυξάνονται αισθητά. Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα για δύο ολόκληρες ημέρες χρήσης που περιλαμβάνουν εκτός των κλήσεων και των μηνυμάτων, τη συνεχή σύνδεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή ασύρματο δίκτυο για τη μεταφορά δεδομένων.

Με τη χρήση της εξοικονόμησης ενέργειας μόλις το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας φτάσει σε χαμηλά επίπεδα και κυρίως όταν ο χρήστης έχει επιλέξει αυτή να μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη, ο χρόνος αναμονής μπορεί να επεκταθεί στο σύνολό του κατά περίπου ένα 15%. Το Ultra Power Saving Mode με τη σειρά του είναι χρήσιμο μόνο όταν το ποσοστό φόρτισης είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλό, συνήθως κάτω του 10% και καταφέρνει να κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται, να κρατήσει το Galaxy S5 ενεργό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, κυρίως όμως για την πραγματοποίηση κλήσεων και την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Συμπέρασμα

Για μια ακόμα χρονιά η Samsung έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει και αυτό που περίμενε από αυτή το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Ανανέωσε την κορυφαία συσκευή της σειράς Galaxy S τόσο, όσο χρειαζόταν ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξή της. Ταυτόχρονα προχώρησε ακόμα περισσότερο και πλέον φρόντισε ώστε τα νέα χαρακτηριστικά αυτής όπως και τα «παλαιότερα» να είναι ευκολότερα στη χρήση τους. Στα «χαρτιά» το Galaxy S5 είναι ισχυρότερο από τον προκάτοχό του, με σημαντική διαφορά σε αντίθεση με πολλές νέες συσκευές του ανταγωνισμού, με το συγκεκριμένο γεγονός να οφείλεται κυρίως στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την παρουσίαση του προκατόχου του. Η κάμερα του Galaxy S5 δικαιολογεί με τη σειρά της την ύπαρξη της νέας συσκευής αφού πέρα από την αύξηση του αριθμού των MegaPixels, η συνολική ποιότητα των φωτογραφιών έχει δεχθεί σημαντική βελτίωση κάνοντας μάλιστα χρήση φακού κατασκευασμένου από την ίδια τη Samsung.

Οι διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση του Galaxy S5 είναι ακριβώς αυτές και όσες πρέπει να είναι, ώστε να δείχνουν πως πρόκειται για μια νέα συσκευή ενώ η αντοχή στο νερό και στη σκόνη είναι σαφώς ευπρόσδεκτη και κάτι που προσφέρεται από τον ανταγωνισμό εδώ και αρκετό καιρό πλέον.

Συνολικά η Samsung κατάφερε με το Galaxy S5 να δημιουργήσει μια συσκευή που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξή της αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να «πείσει» τους υποψήφιους αγοραστές να αντικαταστήσουν με αυτή ακόμα και το Galaxy S4. H άμεση σύγκριση με τον ανταγωνισμό αφήνει σαν μοναδικό μειονέκτημα πλέον τον αριθμό των MegaPixels της κάμερας και αυτό δείχνει, πως η κορεάτικη εταιρεία αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανταγωνισμός και φροντίζει η νέα της συσκευή να μπορεί να σταθεί απέναντι σε αυτόν.
[easyreview title=”Samsung Galaxy S5″ cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Πολύ Καλή” cat1rating=”4″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Εξαιρετική” cat2rating=”4.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Πολύ Καλό” cat4rating=”4″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Καλή” cat5rating=”3″ summary=”Εξαιρετικο” icon=”star3″]

 

 

Επίσημη σελίδα του Galaxy S5 

 

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights