Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Παράνομη η διατήρηση δεδομένων
european union

Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Παράνομη η διατήρηση δεδομένων

απο alpha

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε παράνομη οδηγία που υποχρέωνε τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να διατηρούν δεδομένα από την επικοινωνία των ευρωπαίων πολιτών μέχρι και για δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη οδηγία είχε εμφανιστεί το 2006 μετά από τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν γίνει στη Μαδρίτη και το Λονδινο με τη δικαιολογία ότι θα έδινε μεγαλύτερες δυνατότητες στις αρχές για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, όπου υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια θέματα λόγω όσων είχαν συμβεί στο παρελθόν με παρόμοιες ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι αυτή η οδηγία, απαιτώντας την αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων καθώς και επιτρέποντας την πρόσβαση σε αυτά στις αρχές της κάθε χώρας, είναι αντίθετη με τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά διατηρούνται και χρησιμοποιούνται χωρίς να το γνωρίζει ο συνδρομητής θα μπορούσε να δημιουργεί την αίσθηση ότι παρακολουθείται συνεχώς. Εκτός αυτού, όμως, δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αποφυγή χρήσης των δεδομένων αυτών με λάθος τρόπο. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών ήταν υποχρεωμένοι να διατηρούν δεδομένα σχετικά με την κίνηση, την τοποθεσία και άλλα στοιχεία που θα επέτρεπαν να αναγνωριστεί ο συνδρομητής, μέχρι και για δύο χρόνια. Δεν θα γινόταν καταγραφή, όμως, του περιεχομένου.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights