Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia T2 Review

Sony Xperia T2 Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Πριν από μερικά χρόνια η τότε Sony Ericsson, έκανε περισσότερο από εμφανές ότι προτιμούσε να ασχολείται με τη κατηγορία των high end συσκευών δίνοντας λίγη σημασία στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία τιμής. Οι συσκευές αυτές κάλυπταν οριακά τις απαιτήσεις και τις ανάγκες αυτού του αγοραστικού κοινού με αποτέλεσμα η πορεία τους στην αγορά να μεταφράζεται σε χαμηλές πωλήσεις. Μετά τη πλήρη εξαγορά του συνόλου της εταιρείας από τη Sony, η «νέα» διοίκηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ανάγκη σοβαρής συμμετοχής σε κάθε κατηγορία τιμής με τις συσκευές της να διαθέτουν πλέον όλα όσα χρειάζονται ώστε να θεωρούνται ανταγωνιστικές σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες.  Αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι μια συσκευή που ανήκει σε μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, αυτή των Phablets και μάλιστα σε ένα ακόμα πιο περιορισμένο τμήμα της, αυτό των χαμηλής τελικής τιμής πώλησης. Το XPeria T2 λοιπόν προσπαθεί να συνδυάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα πλεονεκτήματα της μεγάλης σε διαστάσεις οθόνης με τις «παραχωρήσεις» που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί η χαμηλή τιμή του.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

Όπως είναι φυσιολογικό, αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξωτερικές διαστάσεις του Xperia T2 είναι η διαγώνιος των 6 ιντσών της οθόνης του. Με αυτή να κυμαίνεται στο άνω άκρο της κατηγορίας των Phablet η εταιρεία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειώσει όσο είναι δυνατόν το πλαίσιο γύρω από αυτή ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες διαστάσεις. Η αλήθεια είναι πως τελικά το Xperia T2 είναι αρκετά «μικρό» για συσκευή με οθόνη 6 ιντσών χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως αποτελεί μια εύκολη στη μεταφορά της συσκευή.

xperia-t2-in2mobile-front-full

Η σχεδιαστική του «γραμμή» δεν αποκλίνει στο παραμικρό από αυτή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στις ακριβότερες συσκευές της με το τελικό αποτέλεσμα να θυμίζει, όσο αυτό είναι δυνατό, το Xperia Z2.

xperia-t2-in2mobile-lower-speaker

Φυσικά αυτή η επιλογή της Sony δεν αποτελεί μειονέκτημα σε καμία περίπτωση, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο καταφέρνει να συνδυάζει επιτυχημένα τη σοβαρότητα με τη πολυτελή εμφάνιση. Τα υλικά κατασκευής του Xperia T2 είναι κορυφαία για τη κατηγορία του και όχι μόνο.  Το πίσω μέρος της συσκευής είναι κατασκευασμένο από πλαστικό σε αντίθεση με  τη «γυάλινη» επιφάνεια του Xperia Z2, και δεν αφαιρείται από τη συσκευή για τη πρόσβαση στη μπαταρία.

xperia-t2-in2mobile-side-back

Το πολύ μικρό πάχος καταφέρνει να δημιουργήσει μια ευχάριστη αίσθηση σε όποιον κρατά τη συσκευή στα χέρια του, ενώ σε αυτό συμβάλει και το πολύ σωστά «μοιρασμένο» στο σύνολο της επιφάνειας βάρος των 171 γραμμαρίων. Συνολικά το Xperia T2 καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά το πολύ όμορφο σχέδιο του με τη άριστη κατασκευή και τη μεγάλη σε διαστάσεις οθόνη του. Η συσκευή καταφέρνει παρά το μέγεθος της να παραμένει εντυπωσιακή σε κάθε περίπτωση, χωρίς να θυμίζει σε καμία περίπτωση το «φτωχό» αδερφό του Xperia Z2 ή αν θέλετε του Xperia Z1 Ultra.

Οθόνη

Το κύριο χαρακτηριστικό του Xperia T2 αλλά και ο λόγος ύπαρξης του είναι η οθόνη των 6 ιντσών με την οποία είναι εξοπλισμένο. Η οθόνη αυτή το κατατάσσει στη κατηγορία των Phablets και είναι αυτή που υπόσχεται να προσφέρει αυξημένη ευκολία χρήσης, σε όσους θεωρούν ότι η αυξημένη ευχρηστία και αναγνωσιμότητα της «αξίζει» τον συμβιβασμό στο μέγεθος και την ευκολία μεταφοράς.

xperia-t2-in2mobile-screen-angle

Με δεδομένη τη τιμή πώλησης του Xperia T2 δεν ήταν δυνατή η χρήση οθόνης ανάλυσης 1920×1080 pixels. Η ανάλυση των 1280×720 Pixels που τελικά επιλέχθηκε μπορεί να θεωρηθεί μικρή για μια οθόνη με τόσο μεγάλη διαγώνιο. Στη πράξη πάντως η οθόνη του XperiaT2 δεν γίνεται σε καμία περίπτωση «ενοχλητική» λόγω της χαμηλής της ανάλυσης ενώ κάθε άλλο της χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε απόδοση. Η ποιότητα των χρωμάτων της είναι κορυφαία και σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας, η χρωματική της απόδοση δεν μειώνεται ακόμα και όταν την κοιτά κανείς υπό υπερβολικά μεγάλη γωνία. Ο φωτισμός της με τη σειρά του κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα ενώ και σε αυτό το τομέα τα χρώματα της δεν αλλοιώνονται ακόμα και με το φωτισμό ρυθμισμένο στο μέγιστο.

Συνολικά μπορεί η χαμηλή της ανάλυση να είναι αποτέλεσμα των περιορισμών που θέτει η τιμή πώλησης της συσκευής, η απόδοση της καλύπτει απόλυτα τις καθημερινές ανάγκες του χρήστη.

Λειτουργικό σύστημα

Το XPeria T2 «τρέχει» τη 4.3 έκδοση του Android της Google με το γραφικό του περιβάλλον να έχει υποστεί τις σχεδιαστικές και λειτουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιεί η Sony σε όλες της τις συσκευές. Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε από την εταιρεία να έχει κυκλοφορήσει εξ αρχής τη συσκευή με τη 4.4.2 έκδοση του λειτουργικού, παρόλα αυτά η πρόθεση της να την αναβαθμίσει σε αυτή σύντομα δείχνει πως «σέβεται» τον αγοραστή του Xperia T2.

Όπως ακριβώς και στη περίπτωση του Xperia Z1 Ultra, η εταιρεία έχει προσαρμόσει το γραφικό της περιβάλλον ώστε να εκμεταλλεύεται τις αυξημένες διαστάσεις της οθόνης του Xperia T2. Πολλά από τα αναδυόμενα παράθυρά καταλαμβάνουν ένα μικρό μέρος της οθόνης δίνοντας έτσι τη «ψευδαίσθηση» της χρήσης ενός Tablet. Ταυτόχρονα τα εικονίδια έχουν αρκετά μικρό μέγεθος ώστε να μπορεί κανείς να τοποθετήσει για παράδειγμα στην οθόνη αναμονής περισσότερα από ότι στις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας.

xperia-t2-in2mobile-screen

Η Sony «φημίζεται» για τις επεμβάσεις της στην εμφάνιση πολλών εφαρμογών, με το τελικό αποτέλεσμα να συνδυάζει ιδανικά την όμορφη εμφάνιση με τη λειτουργικότητα. Η εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής για παράδειγμα με την ονομασία… Walkman εντυπωσιάζει με τους έντονους και διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς της αλλά και την αυξημένη της λειτουργικότητα.

xperia-t2-in2mobile-walkman

Το «Άλμπουμ» με τη σειρά του που αντικαθιστά την εφαρμογή προβολής φωτογραφιών του Android, εμφανίζει σε μια λίστα όλες τις εικόνες και τα βίντεο που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή. Η εμφάνιση τους γίνεται σωστά και όμορφα με την εφαρμογή να προσφέρει τη δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους των μικρογραφιών. Στο σύνολο του το Xperia T2 είναι ακριβώς αυτό που θέλει η Sony να είναι. Μια συσκευή με αυξημένη διαγώνιο οθόνης σε χαμηλή τιμή πώλησης που προσφέρει όμως το σύνολο των δυνατοτήτων και εφαρμογών των ακριβότερων προτάσεων της εταιρείας.

Κάμερα

Το Xperia T2 είναι εφοδιασμένο με μια κάμερα ανάλυσης 13 Mpixels της οποίας όμως η ονομαστική «ανάλυση» δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη απόδοση στη πράξη. Περιοριζόμενο κυρίως από το χαμηλής απόδοσης Hardware της συσκευής (στο οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια) το τελικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς.

xperia-t2-in2mobile-camera

Η εφαρμογή της κάμερας αρχικά είναι ακριβώς ίδια σε σχεδίαση με τις κορυφαίες προτάσεις της εταιρείας ενώ απουσιάζουν από αυτή μόνο οι δυνατότητες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το Hardware του XPeria T2 όπως η εγγραφή βίντεο ανάλυσης 4K του Xperia Z2. Όμως η αυτόματη λειτουργία της κάμερας για παράδειγμα, αναλαμβάνει να αυξήσει την ευαισθησία του φακού στο φωτισμό όταν το περιβάλλον γύρω του είναι αρκετά σκοτεινό. Στο Xperia T2 η έλλειψη της απαραίτητης ισχύος για την επεξεργασία της φωτογραφίας ώστε αυτή να μην περιέχει υψηλά ποσοστά θορύβου έχει αναγκάσει τη Sony να μειώσει αισθητά την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τελική φωτογραφία να είναι ενοχλητικά σκοτεινή. Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού τώρα, οι φωτογραφίες έχουν μεν σωστή χρωματική πιστότητα, δεν διαθέτουν όμως τη λεπτομέρεια που περιμένει κάποιος από έναν αισθητήρα 13 Mpixels.

Η εγγραφή βίντεο με τη σειρά της, μπορεί στη θεωρία να καταγράφει αρχεία ανάλυσης 1080p στη πράξη όμως η ποιότητα τους όπως και η λεπτομέρεια κυμαίνονται σημαντικά χαμηλότερα από ότι θα περίμενε κανείς και πάλι από έναν αισθητήρα αυτής της ανάλυσης. Μάλιστα η ανταπόκριση της κάμερας στη γρήγορη κίνηση και τις απότομες αλλαγές φωτισμού είναι αρκετά αργή με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό.

Συνολικά θεωρούμε πως η Sony θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια κάμερα χαμηλότερης ανάλυσης των 8 Mpixels την οποίο θα μπορούσε το XPeria T2 να διαχειριστεί καλύτερα.

Επεξεργαστής μνήμη

Το XPeria T2 χρησιμοποιεί τον SnapDragon 400 της Qualcomm και συγκεκριμένα την έκδοση MSM8928. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαθέτει τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής ARM A-7 χρονισμένους στο 1.4 GHz. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική όμως έχει σχεδιαστεί από την ARM με κύριο γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και όχι την απόδοση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και με τη χρήση τεσσάρων από αυτούς η συνολική απόδοση να κυμαίνεται ελάχιστα χαμηλότερα από αυτή των κορυφαίων συσκευών προ διετίας. Σε συνδυασμό με το μόλις 1GB μνήμης RAM του Xperia T2 περιορίζουν τη χρήση της συσκευής πρακτικά σε μια μόνο εφαρμογή κάθε φορά. Αν λοιπόν κάποιος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός μαζί του και δεν ζητά από αυτό τη ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών, το Xperia T2 καταφέρνει έστω και οριακά να είναι αρκετά «γρήγορο» σε καθημερινή χρήση.

xperia-t2-in2mobile-cpuz xperia-t2-in2mobile-quadrant

Μόνο η πλοήγηση σε ιδιαίτερα απαιτητικές σελίδες μπορεί να παρουσιάσει μικρές καθυστερήσεις αν και σε αυτή τη περίπτωση μεγαλύτερο ρόλο παίζει η απόδοση της Adreno 305 κάρτας γραφικών. Η κάρτα γραφικών είναι σχεδιασμένη να χρησιμοποιείται σε χαμηλής κατηγορίας συσκευές με αποτέλεσμα να μην προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο σε επιδόσεις.

xperia-t2-in2mobile-3d-mark xperia-t2-in2mobile-antutu

Μπαταρία

Με χωρητικότητα 3.000 mAh η μπαταρία του Xperia T2 καταφέρνει σε συνδυασμό με το μέτριων επιδόσεων hardware της συσκευής, να προσφέρει στη συσκευή εντυπωσιακούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας. Σε καθημερινή χρήση όλων των δυνατοτήτων του ο χρήστης εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη μεγάλη οθόνη θα «βγάλει» σχεδόν δύο ημέρες αναμονής από τη συσκευή. Σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες τώρα το Xperia T2 μπορεί να παραμείνει ενεργό έως και τρεις ολόκληρες ημέρες λειτουργίας, ένα αποτέλεσμα απόλυτα ικανοποιητικό για μια συσκευή με τόσο μεγάλη οθόνη.

Συμπέρασμα

Το Xperia T2 είναι ακριβώς αυτό που σχεδιάστηκε να είναι, μια εναλλακτική πρόταση για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματα που κοστίζει ένα «Phablet” υψηλών επιδόσεων. Δυστυχώς όμως η Sony στη προσπάθεια της να κάνει τη συσκευή να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό της «αναγκάστηκε» να κάνει επιλογές που θα μπορούσε να έχει αποφύγει. Το Hardware της συσκευής είναι υποδεέστερο των δυνατοτήτων που προσφέρει μια τόσο μεγάλη οθόνη, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι θα περίμενε κανείς σε αυτή τη κατηγορία τιμής. Η Sony φαίνεται να «βασίζεται» περισσότερο, στον εντυπωσιακό είναι η αλήθεια, σχεδιασμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία και τα υλικά κατασκευής του Xperia T2 και λιγότερο στις επιδόσεις του.

xperia-t2-in2mobile-back-full

Στη πραγματικότητα η κατηγορία των … οικονομικών Phablet δεν απαριθμεί αυτή τη στιγμή πολλές διαφορετικές συσκευές και αυτό δίνει στη Sony τη δυνατότητα να επιλέξει μέχρι ένα σημείο, το τι θα προσφέρει και σε τι τιμή. Είναι όμως αμφίβολο αν στο μέλλον ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να επιτρέπει τη δημιουργία συσκευών με έμφαση στο σχέδιο και όχι την απόδοση.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights