LG G Flex Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Κάθε τι καινούριο στην αγορά της τεχνολογίας γενικότερα και της κινητής τηλεφωνίας ειδικότερα, αντιμετωπίζει τον «κίνδυνο» να χαρακτηριστεί περίεργο αρχικά και αμφίβολης επιτυχίας στο μέλλον. Οι «κυρτές» οθόνες θα μπορούσε να πει κανείς πως εντάσσονται σε αυτή ακριβώς την κατηγορία νέων τεχνολογιών, αφού όσο εντυπωσιακή ακούγεται η συγκεκριμένη ιδέα και όσο «διαφορετική» και αν είναι στην πράξη μια οθόνη αυτού του είδους, τόσο τελικά αμφιβάλει κανείς για την πρακτική τους χρησιμότητα όσο και για το αν τελικά έχουν… μέλλον σαν τεχνολογία τουλάχιστον σε κινητά τηλέφωνα.

Μετά από έναν «άτυπο» ανταγωνισμό ανακοινώσεων πριν ένα περίπου χρόνο μεταξύ της LG Electronics και της Samsung για το ποια από τις δύο θα … ανακοινώσει πρώτη την κατασκευή εύκαμπτων οθονών, φαίνεται πως η LG «κέρδισε» τον αγώνα αυτό, αφού κατάφερε να είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει στην αγορά συσκευή με οθόνη αυτού του είδους, ή τουλάχιστον η πρώτη που κατάφερε να διαθέσει την συσκευή αυτή και εκτός της εγχώριας αγοράς της Νοτίου Κορέας. Η συσκευή αυτή δεν είναι άλλη φυσικά από το G Flex, το πρώτο κινητό τηλέφωνο που φτάνει στην Ευρώπη και την χώρα μας και διαθέτει μια «εύκαμπτη» αλλά και κυρτή οθόνη. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί την σίγουρα ξεχωριστή αυτή συσκευή και το κατά πόσο η συγκεκριμένη διαφορά από μόνη της μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη της αλλά και να προσελκύσει το κοινό που η LG θεωρεί πως υπάρχει για κινητά τηλέφωνα με οθόνη αυτού του είδους.

Σχέδιο μέγεθος Βάρος

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του G Flex που είναι άμεσα εμφανή σε όποιον κρατήσει την συσκευή για πρώτη φορά στα χέρια του. Το πρώτο είναι φυσικά η κυρτή του οθόνη, ο λόγος ύπαρξης της ίδιας της συσκευής. Το δεύτερο δυστυχώς είναι το αδικαιολόγητα μεγάλο μέγεθος της συσκευής που ακόμα και με αυτή την κυρτή οθόνη δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την πραγματική χρησιμότητα του G Flex. Σχεδιαστικά η συσκευή δεν προσφέρει καμία απολύτως πρωτοπορία εκτός φυσικά της οθόνης του, με τα υλικά κατασκευής να έχουν την ποιότητα και την αίσθηση που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή με τόσο υψηλή τιμή πώλησης.

lg-g-flex-in2mobile-full-front

Το πίσω μέρος του G Flex σύμφωνα με την LG διαθέτει την μοναδική ικανότητα να «επουλώνεται» μόνο του από γρατζουνιές και χτυπήματα χάρη στο υλικό κατασκευής του. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που καταφέρνει να επιτύχει είναι να «εξαφανίζει» μετά από μικρό χρονικό διάστημα τις περισσότερες απλές γρατζουνιές που τυχόν θα προκαλέσει ο χρήστης της συσκευής αρκεί αυτές να μην είναι ιδιαίτερα βαθιές. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως π.χ. αν η συσκευή βρεθεί σε μια τσέπη μαζί με κλειδιά, οι γρατζουνιές που θα προκληθούν στο πίσω μέρος της θα παραμείνουν σε αυτό όπως ακριβώς και σε κάθε άλλη συσκευή της αγοράς.

lg-g-flex-in2mobile-curve-back

Η κυρτή οθόνη του G Flex τώρα έχει σαν φυσικό αποτέλεσμα ολόκληρη η συσκευή να έχει ακριβώς την ίδια «καμπύλη» που θα πρέπει να παραδεχτούμε πως τουλάχιστον βοηθά στο να το κρατάει κανείς στα χέρια του με δεδομένο και το σημαντικά μεγάλο μέγεθος του. Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως, δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιο σενάριο καθημερινής χρήσης στο οποίο η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα του G Flex να το κάνει με οποιονδήποτε τρόπο «καλύτερο» ή πιο βολικό από οποιαδήποτε άλλη συσκευή της κατηγορίας του.  Με το βάρος του να αγγίζει τα 177 γραμμάρια, σε συνδυασμό με το αρκετά μεγάλο μέγεθος, κάνουν το G Flex μια συσκευή που δυσκολεύει αρκετά την μεταφορά του.

Στο πίσω μέρος της συσκευής,  ακριβώς κάτω από την κάμερα, συναντάμε τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης και το πλήκτρο ενεργοποίησης στην ίδια ακριβώς διάταξη με το G2 της εταιρείας. Για κάποιο όχι εύκολα αντιληπτό λόγο όμως, η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την καμπύλη του G Flex δυσκολεύουν περισσότερο από ότι στο G2 την εξοικείωση στην χρήση τους ίσως επειδή λόγω των αυξημένων συνολικών διαστάσεων, η χρήση με το ένα χέρι δεν είναι τόσο εύκολη όσο στο G2.

lg-g-flex-in2mobile-back-keys

Οθόνη

Φτάνοντας λοιπόν στο χαρακτηριστικό του G Flex χάρη στο οποίο υπάρχει ολόκληρη η συσκευή, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την απόδοση της αλλά και με το αν τελικά η καμπυλότητα της προσφέρει κάτι διαφορετικό στην χρήση της συσκευής.

Σύμφωνα με την ίδια την LG πρόκειται για μια Plastic OLED οθόνη, η οποία σαν ξεχωριστό αντικείμενο δεν είναι απλά κυρτή αλλά και εύκαμπτη, δίνοντας θεωρητικά σε ολόκληρη την συσκευή την δυνατότητα να λυγίζει χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει, τουλάχιστον η ίδια η οθόνη. Με δεδομένη τη χρήση OLED τεχνολογίας είναι λογικό σε ότι έχει να κάνει με την χρωματική της απόδοση να περιμένει κανείς πως αυτή θα πλησιάζει αρκετά αυτή των SUPER AMOLED  οθονών της Samsung και σε γενικές γραμμές η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον δεν απέχει πολύ.

lg-g-flex-in2mobile-screen-lower

Με την χρωματική απόδοση να είναι απόλυτα αποδεκτή και να προσφέρει έντονα και εντυπωσιακά χρώματα, θα περίμενε κανείς πως σε αυτή την κατηγορία τιμής αλλά και με δεδομένο τον ξεχωριστό της χαρακτήρα, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της θα ήταν το ίδιο κορυφαία. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα απέχει για μια ακόμα φορά από την θεωρία. Σε ότι έχει να κάνει με τις γωνίες θέασης, αυτές αγγίζουν το τέλειο με την χρωματική αλλοίωση να μην κάνει την εμφάνιση της ακόμα και υπό γωνία σχεδόν ενενήντα μοιρών. Με διαγώνιο 6 ιντσών και με την εντυπωσιακά υψηλή τιμή πώλησης του GFlex θα περίμενε κανείς πως η οθόνη θα διέθετε ανάλυση τουλάχιστον 1920 x 1080 pixels κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Παρά την αυξημένη της διαγώνιο, η ανάλυση περιορίζεται σε μόλις 1280 x 720 pixels ή αλλιώς 720p. Η συγκεκριμένη ανάλυση μπορεί να βρεθεί πλέον σε πολλές συσκευές της μεσαίας κατηγορίας και όχι μόνο και σε καμία περίπτωση δεν συνδυάζεται με την τιμή πώλησης του G Flex. Στην συγκεκριμένη διάσταση όμως δημιουργεί και ένα ακόμα σοβαρό «πρόβλημα» που δεν είναι άλλο από την χαμηλή της πυκνότητα. Με τόσο χαμηλή συνολική ανάλυση, δεν ήταν λίγες οι φορές που η ποιότητα της εικόνας ειδικά κατά την προβολή αρχείων πολυμέσων ήταν σαφώς χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

lg-g-flex-in2mobile-screen-upper

Η συνολικά αρνητική εικόνα που δημιουργεί η οθόνη του G Flex δυστυχώς δεν γίνεται καλύτερη σε ότι έχει να κάνει με τον φωτισμό της. Η ένταση του ακόμα και στην μέγιστη ρύθμιση του δεν είναι αρκετή για να προσφέρει ικανοποιητική εμπειρία θέασης ακόμα και σε κλειστούς χώρους με έντονο φωτισμό. Σε εξωτερικό χώρο τώρα και ειδικά με έντονη ηλιοφάνεια, το G Flex είναι η πρώτη συσκευή μετά από αρκετά χρόνια με οθόνη της συγκεκριμένης τεχνολογίας που αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναγνωσιμότητα της λόγω του χαμηλού της φωτισμού.

Προχωρώντας τώρα σε ότι έχει να κάνει με την ξεχωριστή της ικανότητα να λυγίζει αλλά και με την καμπύλη που διαθέτει, δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε καμία απολύτως πρακτικά εκμεταλλεύσιμη διαφορά σε σύγκριση με τις «φυσιολογικές» οθόνες του ανταγωνισμού. Είναι αλήθεια πως σαν αίσθηση η χρήση μιας συσκευής με κυρτή οθόνη προσφέρει έναν αέρα διαφορετικότητας, που από μόνος του καταφέρνει να προκαλέσει εντύπωση σε όποιον κρατά την συσκευή στα χέρια του. Στην πράξη όμως ο χρήστης του G Flex δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την συσκευή με κάποιον ξεχωριστό ή απλά διαφορετικό τρόπο απλά και μόνο επειδή η οθόνη του είναι κυρτή.

Η δυνατότητα της να λυγίζει χωρίς να σπάει μπορεί στην θεωρία να φαίνεται χρήσιμη σε μια συσκευή με τόσο υψηλή τιμή πώλησης, στην πραγματικότητα όμως το G Flex δεν αποτελείται φυσικά μόνο από την οθόνη του. Αυτό σημαίνει πως η υπόλοιπη συσκευή δεν είναι το ίδιο εύκολο να λυγίσει και για να είμαστε ειλικρινείς ακόμα και αν το προσπαθήσει κανείς, μπορεί να μην σπάσει την οθόνη αλλά δεν πρόκειται να νιώσει ευχάριστα προσπαθώντας.

Συνολικά, το χαρακτηριστικό του G Flex για το οποίο υπάρχει και η ίδια η συσκευή, δηλαδή η οθόνη του δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα στοιχείο εντυπωσιασμού που όμως τιμολογείται αδικαιολόγητα ακριβά. Σε καθημερινή χρήση το G Flex δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από την διαφορετική αίσθηση που δημιουργεί ο σχεδιασμός του, ενώ η ίδια η οθόνη παρά την χρήση OLED τεχνολογίας καταφέρνει συνολικά να αποδίδει χειρότερα από αυτή των υπολοίπων συσκευών της κατηγορίας του, χωρίς να καταφέρνει να προσφέρει και ότι θα περίμενε κανείς λόγω  της αυξημένης διάστασης της.

Λειτουργικό σύστημα

Σε αντίθεση με το G2 της εταιρείας που έχει ήδη αναβαθμιστεί στην έκδοση 4.4.2 Kit kat του Android, το G Flex «παραμένει» προς το παρόν στην έκδοση 4.2.2 Πρακτικά όμως η συσκευή διαθέτει το σύνολο των λειτουργιών και δυνατοτήτων του G2 στο οποίο και βασίζεται. Η εμφάνιση και ο σχεδιασμός του γραφικού περιβάλλοντος της LG διαθέτει σε μεγάλο βαθμό κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με αυτό της Samsung. Τα εικονίδια του μενού και οι χρωματικές επιλογές και στην περίπτωση του G Flex είναι ίσως λίγο εντονότερα από ότι θα περίμενε κανείς και από ότι θα άρμοζε σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας.

lg-g-flex-in2mobile-home-screen lg-g-flex-in2mobile-messaging (1) lg-g-flex-in2mobile-messaging (2)

Η δομή τώρα του μενού, θυμίζει όπως είπαμε και αυτή της συσκευές της Samsung, δείχνει όμως σε κάθε σημείο του πως έχει γίνει προσπάθεια να… ξεχωρίσει από αυτό. Οι ρυθμίσεις για παράδειγμα παρουσιάζονται σε «καρτέλες» όπως και στις συσκευές της Samsung, με την διάταξη των ρυθμίσεων αλλά και την εμφάνιση και τον χρωματισμό τους να προσπαθούν να κάνουν την διαφορά.

lg-g-flex-in2mobile-gallery (4) lg-g-flex-in2mobile-notificationlg-g-flex-in2mobile-screen-settings (1)

Οι ευρηματικές δυνατότητες όπως το αναδυόμενο παράθυρο που επιτρέπει στον χρήστη να διαβάσει ένα νέο μήνυμα χωρίς να φύγει από την εφαρμογή στην οποία βρίσκεται χαρίζουν στο G Flex την διαφορετικότητα που περιμένει κανείς από μια συσκευή σαν και αυτή.

lg-g-flex-in2mobile-floating-window

Δυστυχώς όμως η LG δεν θέλησε να το εφοδιάσει με κάποια ή κάποιες εφαρμογές που να εκμεταλλεύονται την αρκετά μεγάλη του οθόνη με αποτέλεσμα το GFlex να δείχνει στην λειτουργία του ότι πρόκειται για μια μεγαλύτερου μεγέθους έκδοση του G2 που απλά τυγχάνει να έχει κυρτή οθόνη. Το μόνο στοιχείο του μενού που «προσπαθεί» να δείξει πως η οθόνη αυτή έχει κάτι το ξεχωριστό, είναι η οθόνη κλειδώματος που μετακινείται ακολουθώντας την κίνηση του χεριού του χρήστη.

lg-g-flex-in2mobile-notes (2) lg-g-flex-in2mobile-notes (4) lg-g-flex-in2mobile-notes (7)

Κάμερα

Στα… χαρτιά το G Flex διαθέτει μια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13 Mpixels ενώ διαθέτει και μηχανικό σταθεροποιητή εικόνας που υπόσχεται να βοηθήσει την συσκευή στην λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς αυτές να είναι «κουνημένες» από την αυξημένη σε χρόνο έκθεση του αισθητήρα στο φως.  Σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες φωτισμού η κάμερα του G Flex δεν διαθέτει κανένα απολύτως πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό με την ανάλυση του αισθητήρα της να κυμαίνεται πλέον κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Η ποιότητα των φωτογραφιών τώρα είναι ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς από έναν αισθητήρα των 13 Mpixels με το επίπεδο λεπτομέρειας να είναι σε κάθε περίπτωση αρκετά υψηλό. Η χρωματική πιστότητα των φωτογραφιών πλησιάζει το άριστο, και για να είμαστε ειλικρινείς ήταν και το μόνο χαρακτηριστικό της κάμερας του G Flex που κατάφερε να μας εντυπωσιάσει. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ο μηχανικός σταθεροποιητής εικόνας αναλαμβάνει να κρατήσει σταθερό τον αισθητήρα της κάμερας ώστε αυτός να παραμείνει ενεργός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να καταγράψει περισσότερες πληροφορίες με περισσότερο φως. Στην πράξη καταφέρνει να εκτελέσει το έργο του ιδιαίτερα καλά και το G Flex καταφέρνει να βγάλει φωτογραφίες που σχεδόν με οποιοδήποτε άλλο κινητό της αγοράς θα ήταν αδύνατον να μην βγουν «κουνημένες»

Η εγγραφή βίντεο με την σειρά της περιορίζεται σε αρχεία ανάλυσης 1080p ή αλλιώς 1920×1080 pixels. Το «περιορίζεται» έχει να κάνει με την τιμή πώλησης του G Flex αφού πλέον μπορεί να βρει κανείς στην αγορά αρκετές συσκευές με δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε 2160p ή 4k οι οποίες μάλιστα είναι σημαντικά φθηνότερες από αυτό. Το επίπεδο λεπτομέρειας των αρχείων είναι εντυπωσιακό με την συσκευή να εκμεταλλεύεται άριστα το ισχυρό της Hardware, ενώ η προσαρμογή στις γρήγορες εναλλαγές φωτισμού γίνεται χωρίς καθυστέρηση.

Επεξεργαστής Μνήμη

Όπως ακριβώς και το G2 της LG στο οποίο και βασίζεται το G Flex σε μεγάλο βαθμό, ο επεξεργαστής είναι ο SnapDragon 800 της Qualcomm και διαθέτει τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait 400 χρονισμένους στα 2.26 GHz. Η κάρτα γραφικών είναι η Adreno 330 και η μνήμη RAM του G Flex περιορίζεται σε 2GB.  Η χαμηλή ανάλυση της οθόνης του διευκολύνει ιδιαίτερα το έργο του επεξεργαστή αλλά κυρίως της κάρτας γραφικών, με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση του G Flex να είναι αισθητά καλύτερη από αυτή του G2 με την 1920 x 1080 pixels οθόνη. Η εκκίνηση και η εκτέλεση των εφαρμογών γίνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και η πλοήγηση ακόμα και σε ιδιαίτερα απαιτητικές σελίδες δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

lg-g-flex-in2mobile-chrome

Τα 2GB μνήμης RAM με την σειρά τους, είναι αρκετά ώστε να προσφέρουν απροβλημάτιστη χρήση αρκετών εφαρμογών ταυτόχρονα. Η μετρήσιμη απόδοση του GFlex μέσω Benchmarks είναι αυξημένη σε σύγκριση με το G2 χάρη στην χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης του.

lg-g-flex-in2mobile-3d-mark lg-g-flex-in2mobile-cpu-z lg-g-flex-in2mobile-quadrant

Ο αποθηκευτικός χώρος του G Flex ανέρχεται σε 32 GB ονομαστικά από τα οποία περίπου 28 GB είναι διαθέσιμα κατά την πρώτη ενεργοποίηση του. Δυστυχώς όμως η συσκευή δεν διαθέτει υποδοχή για χρήση καρτών μνήμης, περιορίζοντας σημαντικά την χρήση της για προβολή και αποθήκευση πολυμέσων.

Μπαταρία

Οι αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις της συσκευής προσφέρουν αρκετό χώρο για τη χρήση μιας σχετικά μεγάλης μπαταρίας με χωρητικότητα 3.500 mAh. Στη πράξη τώρα η μπαταρία αυτή είναι αρκετή ώστε να χαρίσει στο G Flex έως τρεις ημέρες συνεχόμενης λειτουργίας όλων των δυνατοτήτων του. Σε λιγότερο έντονες συνθήκες χρήσης, η συσκευή μπορεί να παραμείνει ενεργή έως τέσσερις ημέρες χαρίζοντας της απόλυτα ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής.

Συμπέρασμα

Το G Flex είναι μια συσκευή που έρχεται να «συστήσει» στην αγορά τις «εύκαμπτες» οθόνες της LG χωρίς δυστυχώς να καταφέρνει τίποτα περισσότερο από αυτό. Το σύνολο των υπόλοιπων χαρακτηριστικών του είναι ακριβώς αυτά του G2 της κορυφαίας μέχρι αυτή την στιγμή συσκευής της εταιρείας με τις προσθήκες που προσπαθούν να αναδείξουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της οθόνης του να είναι ελάχιστες.

Το μέγεθος του G Flex κάνει την μεταφορά του και την εύκολη χρήση του σχεδόν αδύνατη σε σημείο που μας θύμισε την μια και μοναδική συσκευή που είναι μεγαλύτερη από αυτό χωρίς να χαρακτηρίζεται tablet, το Xperia Z1 Ultra της Sony. Σε αντίθεση όμως με αυτό , η συσκευή της LG δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί την μεγάλη της οθόνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκεφτήκαμε πως η διαγώνιος των 6 ιντσών επιλέχθηκε απλά επειδή σε αυτή την διάσταση είχε η LG την δυνατότητα να κατασκευάσει την οθόνη αυτή αρκετά εύκολα ώστε να την χρησιμοποιήσει σε συσκευή παραγωγής.

lg-g-flex-in2mobile-screen-front

Συνολικά το G Flex δείχνει να είναι περισσότερο από όλα ένα «πείραμα» της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή των οθονών αυτής της τεχνολογίας και να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν με αυτές. Ταυτόχρονα προσπαθεί να γνωρίσει στον κόσμο την συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά σε μεγάλο βαθμό να «δοκιμάσει» την αντίδραση του κοινού σε αυτή πριν την ευρεία χρήση της σε περισσότερες συσκευές. Δυστυχώς όμως σε αυτό το τελευταίο, το G Flex βρίσκει σαν μεγαλύτερο εμπόδιο την αδικαιολόγητα υψηλή τιμή πώλησης του, που είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει σημαντικά μεγάλο κομμάτι της αγοράς από την επιλογή του.

 

 

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights