Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Google: Καναδικό δικαστήριο την διατάζει να διαγράψει αποτελέσματα αναζήτησης
google-canada-in2mobile-featured-image

Google: Καναδικό δικαστήριο την διατάζει να διαγράψει αποτελέσματα αναζήτησης

απο Kostas Gliatiotis

Με βάση απόφαση ενός δικαστηρίου στον Καναδά η Google είναι “υποχρεωμένη” να διαγράψει συγκεκριμένα αποτελέσματα αναζήτησης όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα αλλά παγκοσμίως.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια εταιρεία δοκίμασε να πουλήσει προιόν πνευματικής ιδιοκτησίας συνεργάτη της μετφέροντας την έδρα της στον Καναδά ώστε να συνεχίσει από εκει την παράνομη δραστηριότητα της. Αρχικά το δικαστήριο είχε διατάξει τη Google να διαγράφει τα αποτελέσματα αναζητήσεων που παραπέμπουν στη σελίδα της συγκεκριμένης εταιρείας. Όμως στη συνέχεια αυτή ξεκίνησε να δημιουργεί νέες σελίδες πιο γρήγορα από οτι μπορούσε η Google να τις εντοπίσει και να τις διαγράφει απο τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ζητά απο τη Google να διαγράφει τα αποτελέσματα αναζητήσεων για τη συγκεκριμένη εταιρεία, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν προέρχονται αυτά. Πρόκειται για τη πρώτη απόφαση δικαστηρίου που ζητά απο εταιρεία που παρέχει μηχανή αναζήτησης να διαγράφει αποτελέσματα εκτός της χώρας που ανήκει το δικαστήριο και στην οποία έχει ουσιαστικά δικαιοδοσία.

Φυσικά η Google σκοπευέι να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε ανώτερο δικαστήριο του Καναδά, ακριβώς επειδή θεωρεί πως δεν έχει δικαίωμα ένα Καναδικό δικαστήριο να της καθορίσει τη πολιτική της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιστοίχως η συγκεκριμένη απόφαση θέτει θέμα ελέγχου της ελευθερίας του λόγου αφού αποφάσεις σαν και αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην επιλεκτική διαγραφή αποτελεσμάτων αναζήτησης ακόμα και εκτός της χώρας που διατάζει τη διαγραφή τους έαν οι εταιρείες συμορφώνται με αυτές.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως ο δικαστής δεν έδωσε ανάλογη “εντολή” σε άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Yahoo και  η Bing της Microsoft.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights