Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Microsoft: Συνεχίζεται η διαμάχη με την Αμερικάνικη κυβέρνηση
microsoft-us-legal-battle-3-featured-image-in2mobile

Microsoft: Συνεχίζεται η διαμάχη με την Αμερικάνικη κυβέρνηση

απο Kostas Gliatiotis

Η Microsft εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη με τη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια να την εμποδίσει να έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών που δεν ειναι αποθηκευμένα σε εγκαταστάσεις της εταιρείας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα η Αμερικάνικη κυβέρνηση ζητά από τη Microsoft να της παρέχει δεδομένα ενός e-mail λογαριασμού που σχετίζονται με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ο συγκεκριμένος χρήστης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρισκόταν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και τα δεδομένα των συνομιλιών του αποθηκεύτηκαν σε Servers της Microsoft στην Ιρλανδία. Η εταιρεία θεωρεί λοιπόν πως η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ζητά πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα και προσπαθεί δικαστικά να πάρει άδεια να αρνηθεί τη πρόσβαση σε αυτα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε πρόσφατα πως θεωρεί την οπτική της Microsoft λανθασμένη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δική τους (υπεροπτική) άποψη, από τη στιγμή που μια εταιρεία λειτουργεί εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. είναι υποχρεωμένη να συμορφώνεται με τα εντάλματα που εκδίδονται στη χώρα για πρόσβαση σε δεδομένα που αυτή έχει στη κατοχή της. Η άποψη της Αμερικάνικης κυβέρνησης από οτι φαίνεται είναι πως δεν έχει σημασία που είναι αποθηκευμένα αυτά τα δεδομένα από τη στιγμή που η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις εντός της χώρας της και μπορεί να “ανακτήσει” εκεί τα δεδομένα που αρχικά αποθηκεύθηκαν αλλού από τη στιγμή που θα της ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Η Microsoft από τη πλευρά της θεωρεί πως η νομοθεσία της χώρας δεν την υποχρεώνει να κάνει κάτι τέτοιο και ζητά από το δικαστήριο να της επιτρέψει να αρνηθεί τη παροχή τους στην κυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα η εταιρεία θεωρεί πως η εμπιστοσύνη των χρηστών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών έχει μειωθεί αισθητά μετα τις συνεχείς αποκαλύψεις παρακολουθήσεων από την Αμερικάνικη κυβέρνηση ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιρειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν η Microsoft με τη θέληση της ή και αναγκαστικά παρέχει πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα, θεωρεί πως η αξιοπιστία των υπηρεσιών της θα μειωθεί ακόμα περισσότερο και προσπαθεί να το αποφύγει.

Το ενδιαφέρον είναι πως πλεόν στη συγκεκριμένη διαμάχη επιλέγουν να λάβουν μέρος και μάλιστα υπέρ της Microsoft και άλλες εταιρείες του χώρου. Συγκεκριμένα ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Verizon δήλωσε πως αν η Αμερικάνικη κυβέρνηση τελικά κερδίσει την υπόθεση και η Microsoft εξαναγκαστεί να παρέχει πρόσβαση, θα δημιουργηθούν “σοβαρά νομικά, ηθικά και λειτουργικά θέματα για κάθε εταιρεία που λειτουργεί εγκαταστάσεις εκτός Ηνωμένων Πολιτειών”.  Η Apple προχώρησε ένα βήμα ακόμα δηλώνοντας πως σε αυτή τη περίπτωση θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η λειτουργία των εταιρειών όπως και η ίδια που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως οι υπόλοιπες χώρες θα αντιδράσουν και θα αρχίσουν να διώκουν νομικά εταιρείες που ακολουθούν αυτή τη πολιτική.

Η ιδιαίτερα ενοχλητική απάντηση της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη διαμάχη είναι πως σύμφωνα με τη δική της άποψη, η δικαιοδοσία των υπηρεσιών της χώρας πρέπει πλέον να είναι “παγκόσμια” με τη δικαιολογία πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να “βλάψει” τη χώρα της ακόμα και όταν ο χρήστης δεν βρίσκεται επί Αμερικάνικου εδάφους.

Μέχρι στιγμής νομικοί και παράγοντες της αγοράς τεχνολογίας παρακολουθούν τη συγκεκριμένη υπόθεση με ενδιαφέρον αφού θεωρούν πως η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι η αρχή μιας γενικότερα επικίνδυνης κατάστασης για την αγορά των τηλεπικοινωνιών σε περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ της Αμερικάνικης κυβέρνησης.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights