Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Apple: Παράνομη η φορολόγηση της στην Ιρλανδία

Apple: Παράνομη η φορολόγηση της στην Ιρλανδία

απο Kostas Gliatiotis

Η Ευρωπαική ένωση ανακοίνωσε πως μετά από έρευνα της, ο τρόπος που φορολογείται η Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομος σύμφωνα με την νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαικής Ένωσης, διεξήγαγε έρευνα για το αν οι συμφωνίες φορολόγησης που έχει κάνει η εταιρεία με την Ιρλανδία είναι νόμιμες με βάση την Ευρωπαική νομοθεσία, και αν ταυτόχρονα παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ιρλανδία κατηγορείται πως “βοηθάει” την Apple να πληρώσει λιγότερους φόρους από ότι θα έπρεπε με βάση τη νομοθεσία της χώρας μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ τους. Η επιτροπή της Ευρωπαικής Ένωσης ζήτησε στη συνέχεια από την Ιρλανδία να της παρέχει επιπλέον λεπτομέρειες για τη συμφωνία που έχει κάνει με την Αμερικάνικη εταιρεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι γνωστό με ποιο τρόπο και αν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με βάση τη νομοθεσία, όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν μια “έδρα” σε κάποια Ευρωπαική χώρα ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά ταυτόχρονα να είναι και υποχρεωμένες να τηρούν την Ευρωπαική νομοθεσία σε θέματα όπως η διατήρηση και η χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.

Όπως είναι φυσικό, εταιρείες όπως η Apple και όχι μόνο, αναζητούν στη συνέχεια μια χώρα της οποίας η φορολογική νομοθεσία να είναι όσο το δυνατόν ευνοικότερη για αυτές με σκοπό να αποφύγουν την υπερβολική φορολόγηση.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Apple κατηγορείται ότι “εκμεταλλεύεται” προς όφελος της τη νομοθεσία. Η Αμερικάνικη Γερουσία πριν λίγο καιρό είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Apple “μετακινεί” τα χρήματα της με διάφορους τρόπους σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης με σκοπό να αποφύγει εώς και 20 εκατομμύρια δολάρια φόρους κάθε ημέρα. Η Αμερικάνικη Γερουσία όμως δεν έχει τη δυνατότητα να “τιμωρήσει” την εταιρεία για τον τρόπο που λειτουργεί εντός Ευρώπης και μένει να δούμε αν η Ευρωπαική Ένωση θα επιλέξει να κάνει αυτή κάτι ανάλογο ή όχι.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights