Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Note 4 Review
galaxy-note-4-in2mobile-design (6)

Samsung Galaxy Note 4 Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Μια ακόμα χρόνια, ένα ακόμα νέο Galaxy Note. Αυτή είναι ίσως η λογική που πολλοί μπορεί να θεωρούν πως ακολουθεί η Samsung με τη παρουσίαση κάθε νέας έκδοσης του Galaxy Note και μέχρι ένα βαθμό τουλάχιστον είναι σωστή.  Η εταιρεία φροντίζει εδώ και τέσσερα χρόνια, ακριβώς την ίδια εποχή και στο ίδιο Event, να παρουσιάζει την επόμενη συσκευή της συγκεκριμένης σειράς. Με τον ανταγωνισμό να έχει ήδη δημιουργήσει και παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις στη κατηγορία των Phablets, είναι λογικό η εταιρεία να αναζητά τρόπους να παραμείνει στη κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το Galaxy Note 4, το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης, είναι ακριβώς αυτό, η συσκευή που προορίζεται να «βοηθήσει» τη Samsung να παραμείνει στη κορυφή της κατηγορίας συσκευών που η ίδια δημιούργησε. Ανανεωμένο πλήρως σε όλους τους σημαντικούς τομείς, το Galaxy Note 4 αποτελεί τη κορυφαία πρόταση της εταιρείας, αφού πάντα οι συσκευές της σειράς ήταν και συνεχίζουν να είναι μια «κλάση» ανώτερες από αυτές της σειράς Galaxy S. Η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο «σειρών» είναι πως τα Galaxy S είναι η σειρά που φέρνει τις πωλήσεις στην εταιρεία, ενώ τα Galaxy Note είναι οι συσκευές που δείχνουν τις τεχνολογικές της ικανότητες. Στη πράξη, τα τελευταία χρόνια συσκευές όπως το Galaxy Note II και ακόμα περισσότερο το Galaxy Note 3 καταφέρνουν να «αποσπάσουν» και τη προσοχή του κόσμου αλλά και σημαντικό μερίδιο πωλήσεων από τις αντίστοιχες συσκευές της σειράς Galaxy S.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

galaxy-note-4-in2mobile-design (6)

Το Galaxy Alpha είναι η συσκευή που δηλώνει (με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο) πως η Samsung επιθυμεί να αλλάξει την εικόνα του κατασκευαστή που δεν χρησιμοποιεί «ποιοτικά» σε αίσθηση και εμφάνιση υλικά κατασκευής στις κορυφαίες της συσκευές. Το Galaxy Note 4 με τη σειρά του, είναι η συσκευή που επιβεβαιώνει με το σχεδιασμό της πως αυτή η πολιτική της Samsung άλλαξε ριζικά, αφού «δανείζεται» όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το Galaxy Alpha μια πραγματικά ξεχωριστή συσκευή. Το Galaxy Note 4 μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο κατασκευασμένο από αλουμίνιο που δίνει σαφώς στη συσκευή μια διαφορετική, πολυτελέστερη αίσθηση στο χέρι, αλλά συμβάλει και στην αίσθηση «στιβαρότερης» κατασκευής. Σε αντίθεση όμως με το Galaxy Alpha, στο Galaxy Note 4 το πλαίσιο είναι βαμμένο στο χρώμα της συσκευής, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά διαφορετικό σε εμφάνιση. Στο Galaxy Note 4 το αλουμινένιο πλαίσιο δεν «φωνάζει» με την ύπαρξη του και περιμένει τον χρήστη να κρατήσει τη συσκευή στα χέρια του για να κάνει αισθητή τη παρουσία του.

Το πίσω μέρος της συσκευής με τη σειρά του συνεχίζει τη «παράδοση» της χρήσης πλαστικού που προσπαθεί να δώσει την υφή του δέρματος, αυτή τη φορά όμως με έναν πολύ πιο «ήπιο» τρόπο ακριβώς όπως στα Galaxy Alpha και Galaxy S5. Η υφή του παραμένει ξεχωριστή, απουσιάζουν όμως οι «ραφές» του προκατόχου του που υπό συνθήκες έδειχναν ίσως περισσότερο… τεχνητές από ότι θα έπρεπε.

galaxy-note-4-in2mobile-design (8)

Συνολικά, η κατασκευή του Galaxy Note 4 πετυχαίνει το σκοπό της που δεν είναι άλλος από το να δείχνει πλέον και ποιοτική κατασκευή, και λέμε δείχνει αφού και οι προηγούμενες συσκευές της σειράς ήταν αντίστοιχα άριστα κατασκευασμένες, δεν κατάφερναν όμως να το δείξουν με την υφή και την εμφάνιση των υλικών τους.

Το μέγεθος του Galaxy Note 4 όπως είναι φυσικό είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις περισσότερες συσκευές της αγοράς. Σε αυτό το μέγεθος όπως είναι γνωστό, φιλοξενείται και μια οθόνη με σημαντικά μεγαλύτερη διαγώνιο, μια οθόνη που είναι και ο λόγος ύπαρξης του Galaxy Note 4 όπως και των προκατόχων του. Σε σύγκριση με το Galaxy Note 3, η νέα συσκευή είναι οριακά πιο «ψηλή» αφού η οθόνη παρά το ότι έχει διατηρήσει την διαγώνιο των 5.7 ιντσών, έχει ελαφρά μεγαλύτερο μήκος όντας όμως ταυτόχρονα λεπτότερη και σημαντικά ελαφρύτερη. Σίγουρα το Galaxy Note 4 δεν είναι μια συσκευή που μπορεί κανείς να μεταφέρει εύκολα σε μια τσέπη. Οι περισσότεροι χρήστες της σειράς Galaxy Note όμως, δηλαδή αυτοί που έχουν επιλέξει εν γνώσει τους μια από αυτές τις συσκευές γνωρίζουν τι πλεονεκτήματα χρηστικότητας αποκτούν «θυσιάζοντας» τη φορητότητα. Με δεδομένο πως ο ανταγωνισμός προσφέρει και αυτός τις δικές του «ανάλογες» προτάσεις είναι μάλλον βέβαιο πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς που είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει μια τόσο μεγάλη συσκευή.

Οθόνη

in2mobile-galaxy-note-4-screen (1)

Όπως ήδη αναφέραμε και όπως είναι άλλωστε γνωστό εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, οι συσκευές της σειράς Galaxy Note υπάρχουν κυρίως λόγω δύο συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Το βασικότερο από αυτά είναι η οθόνη τους και το δεύτερο η «γραφίδα» που διαθέτουν και προσφέρει σημαντικά αυξημένη χρηστικότητα. Σε ότι έχει να κάνει με την οθόνη, το Galaxy Note 4 είναι μια συσκευή σημαντικά αναβαθμισμένη σε σύγκριση με τον προκάτοχο της. Μπορεί η διαγώνιος να παρέμεινε σταθερή στις 5.7 ίντσες, κάθε άλλο χαρακτηριστικό της όμως έχει βελτιωθεί και μάλιστα αρκετά. Σημαντικότερη διαφορά αποτελεί η αυξημένη ανάλυση που αγγίζει πλέον τα 2560 x 1440 pixels και έχει την εμπορική ονομασία QHD. Η συγκεκριμένη ανάλυση χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε συσκευή ευρείας διάθεσης από τη Samsung και με εξαίρεση το G3 της LG, είναι η δεύτερη συσκευή της αγοράς που διαθέτει οθόνη με τη συγκεκριμένη ανάλυση. Στη περίπτωση του Galaxy Note 4 όμως η ανάλυση αυτή προσφέρεται σε ένα Panel τεχνολογίας SUPER AMOLED με όλα τα πλεονεκτήματα (και κάποια μειονεκτήματα για μερικούς χρήστες) που αυτή προσφέρει.

Η οθόνη του Galaxy Note 4 είναι χωρίς υπερβολή η καλύτερη οθόνη που έχουμε δει σε κινητό τηλέφωνο τα τελευταία χρόνια. Η αυξημένη της ανάλυση κάνει πραγματικά εντυπωσιακή την απεικόνιση κάθε στοιχείου και κυρίως φωτογραφιών και βίντεο. Ειδικά κατά τη προβολή αρχείων ανάλυσης 4k η διάφορα στην εικόνα είναι αισθητή, αφού με τη συγκεκριμένη ανάλυση η οθόνη του Galaxy Note 4 είναι πολύ πιο κοντά στην ανάλυση των συγκεκριμένων βίντεο.

galaxy-note-4-in2mobile-video-player (1) galaxy-note-4-in2mobile-video-player (2)

Η χρωματική της απόδοση είναι ακριβώς αυτή που περιμένει κανείς από μια SUPER AMOLED οθόνη, με χρώματα εντυπωσιακά ζωντανά και γωνίες θέασης που δεν αλλοιώνουν του περιεχόμενο της ακόμα και υπό γωνία που δεν είναι δυνατή πρακτικά η χρήση της συσκευής. Όπως και σε όλες τις συσκευές της που χρησιμοποιούν οθόνη SUPER AMOLED τα τελευταία χρόνια, έτσι και στο Galaxy Note 4, η Samsung προσφέρει τη δυνατότητα «προσαρμογής» της χρωματικής της απόδοσης είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Στην αυτόματη λειτουργία της συγκεκριμένης δυνατότητας, το Galaxy Note 4 «αναγνωρίζει» το περιεχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη του και προσαρμόζει ανάλογα την ένταση των χρωμάτων του. Στη προβολή φωτογραφιών για παράδειγμα η αυτόματη λειτουργία «μειώνει» αισθητά το φαινόμενο προβολής χρωμάτων με υπερβολική ζωντάνια, σε μια προσπάθεια να δείξει στο χρήστη τη χρωματική παλέτα που όντως διαθέτει η φωτογραφία.

Με διαγώνιο 5.7 ιντσών και εντυπωσιακά υψηλή πλέον ανάλυση, η οθόνη του Galaxy Note 4 προσφέρεται πραγματικά και για εργασία, το σκοπό ύπαρξης των συσκευών της σειράς, αλλά ταυτόχρονα και για ψυχαγωγία. Στο δεύτερο συμβάλει σημαντικά η αυξημένη της ανάλυση αλλά φυσικά και η χρήση της τεχνολογίας SUPER AMOLED που χαρίζει στο Galaxy Note 4 χρωματική απόδοση που μέχρι και σήμερα δεν μπορεί κανείς να βρει σε LCD οθόνη.

Συνολικά, ο τομέας της οθόνης αποτελεί μια ουσιαστική αναβάθμιση σε σύγκριση με τον προκάτοχο του Galaxy Note 4, και δικαιολογεί απόλυτα σχεδόν από μόνος του την ύπαρξη της νέας συσκευής.

Λειτουργικό Σύστημα.

Κάθε συσκευή της σειράς Galaxy Note έρχεται με πολλές επιπλέον δυνατότητες που βασίζονται στην ύπαρξη της «γραφίδας» με την οποία είναι εξοπλισμένες οι συσκευές. Ταυτόχρονα όμως, είναι και οι συσκευές που «παρουσιάζουν» στην αγορά κάθε φορά τη νεότερη έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος που έχει σχεδιάσει η Samsung για τις συσκευές της. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα και τα δύο αυτά «χαρακτηριστικά» του Galaxy Note 4.

galaxy-note-4-in2mobile-user-interface (1) galaxy-note-4-in2mobile-user-interface (2) galaxy-note-4-in2mobile-user-interface (4)

Ξεκινώντας από τις αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα, αυτές περιορίζονται ουσιαστικά στη διαφορετική εμφάνιση πολλών εφαρμογών, με τη λειτουργικότητα μερικών από αυτών να έχει αλλάξει επίσης κυρίως λόγω της ύπαρξης της γραφίδας. Μέχρι και σήμερα, οι συσκευές της εταιρείας διέθεταν κατά βάση «μαύρο» γραφικό περιβάλλον στις περισσότερες εφαρμογές, κυρίως για να τονίζουν και να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα των SUPER AMOLED οθονών. Στο Galaxy Note 4 η «τακτική» αυτή αλλάζει σε σημαντικό βαθμό, με πολλές από τις εφαρμογές να παρουσιάζονται πλέον σε άσπρο φόντο, αλλάζοντας σημαντικά προς το καλύτερο τη γενικότερη εικόνα του μενού και όχι μόνο. Η εφαρμογή των μηνυμάτων για παράδειγμα χρησιμοποιεί αρκετά πιο ζωντανά χρώματα σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο ευχάριστη στο μάτι, με την ίδια τακτική να ακολουθείται και στο μενού των ρυθμίσεων.

galaxy-note-4-in2mobile-user-interface (3) galaxy-note-4-in2mobile-user-interface (6) Screenshot_2014-10-21-11-37-32

Σε ότι έχει να κάνει με τη γραφίδα τώρα και την επιπλέον λειτουργικότητα που αυτή προσφέρει, το Galaxy Note 4 έχει «δύσκολη» αποστολή, αφού οι δυνατότητες των προηγούμενων συσκευών της σειράς και κυρίως του Galaxy Note 3 ήταν ήδη… πολλές. Η σημαντικότερη προσθήκη έχει να κάνει με την διαφορετική λειτουργία της εφαρμογής «Multi Window» που δίνει τη δυνατότητα χρήσης πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Στο Galaxy Note 3 υπήρχε η δυνατότητα χρήσης εφαρμογών σε «παράθυρο» που καταλάμβανε μόνο ένα κομμάτι της οθόνης του, η δυνατότητα αυτή όμως περιορίζονταν σε συγκεκριμένες προ εγκατεστημένες εφαρμογές και έναν μικρό αριθμό τρίτων εφαρμογών. Στο Galaxy Note 4 η δυνατότητα αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά στον τρόπο λειτουργίας της και πλέον υποστηρίζει το σύνολο των προ εγκατεστημένων εφαρμογών αλλά και τις περισσότερες εφαρμογές τρίτων αρκεί αυτές να είναι σχεδιασμένες με βάση τα Guidelines της Google για το Android 4.4 Kitkat. Με την «κύλιση» της γραφίδας από μια πάνω γωνία της οθόνης, η τρέχουσα εφαρμογή μπορεί να μετατραπεί σε «παράθυρο» που στη συνέχεια μπορεί να μετακινηθεί στην οθόνη, να αυξομειωθεί σε μέγεθος αλλά και να ελαχιστοποιηθεί σε ένα απλό εικονίδιο ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Screenshot_2014-10-21-11-38-58 Screenshot_2014-10-21-11-39-36

Στις υπόλοιπες δυνατότητες του Galaxy Note 4 τώρα, η συσκευή διαθέτει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως και τα Galaxy S5 και Galaxy Alpha. Τον συνδυάζει με τη λειτουργία του Private Mode που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να αποθηκεύει δεδομένα σε συγκεκριμένες εφαρμογές σε προστατευμένη μορφή που είναι προσβάσιμα μόνο από τον ίδιο. Στο Galaxy Note 4 το Private Mode περιλαμβάνει εκτός των υπόλοιπων εφαρμογών και αυτή του S-Note, της εφαρμογής δηλαδή σημειώσεων της Samsung που διαθέτουν όλες οι συσκευές της σειράς.

galaxy-note-4-in2mobile-private-mode (1) galaxy-note-4-in2mobile-private-mode (2) galaxy-note-4-in2mobile-private-mode (3) galaxy-note-4-in2mobile-private-mode (4) galaxy-note-4-in2mobile-private-mode (5) galaxy-note-4-in2mobile-private-mode (6)

Με σκοπό μάλλον περισσότερο το Galaxy Note 4 να είναι «ίδιο» σε δυνατότητες με το Galaxy S5 και το Galaxy Alpha ώστε οι ιδιοκτήτες του να μη θεωρούν πως η συσκευή τους είναι «κατώτερη» από αυτές σε κάποιον τομέα, αυτό περιλαμβάνει και τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακών παλμών που διαθέτουν και οι άλλες δύο συσκευές. Μαζί φυσικά υπάρχει και ολόκληρη η σουίτα του S-Health που είτε αυτόνομα είτε κυρίως σε συνδυασμό με κάποιο από τα Smart Watches της εταιρείας όπως το Gear Fit, ενημερώνει το χρήστη για τη καθημερινή του «άσκηση» και τη γενικότερη πορεία της υγείας του. Στη προσπάθεια της να χαρίσει ένα ακόμα “ξεχωριστό” χαρακτηριστικό στο Galaxy Note 4, η Samsung το εφοδίασε με έναν αισθητήρα μέτρησης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η χρησιμότητα του μπορεί να είναι “αμφίβολη” για τους περισσότερους χρήστες, η εταιρεία πάντως θεώρησε σκόπιμο να τον προσθέσει στη σουίτα του S-Health ώστε να ενημερώνει το χρήστη (υποθέτουμε) αν οι συνθήκες είναι ιδανικές για τη άσκηση του.

galaxy-note-4-in2mobile-s-health (1) galaxy-note-4-in2mobile-s-health (3) galaxy-note-4-in2mobile-s-health (4)

Με τη Samsung να προσφέρει στις συσκευές της ένα ήδη σχεδόν ατελείωτο σύνολο δυνατοτήτων, το Galaxy Note 4 θα μπορούσε να προσφέρει μόνο ένα μικρό επιπλέον σύνολο, που κατά κύριο λόγο θα αφορούσε τη γραφίδα του και αυτό συμβαίνει στη πράξη. Παρόλα αυτά, με την ύπαρξη της σημαντικά μεγαλύτερης οθόνης του με την εντυπωσιακή της ανάλυση, οι περισσότερες εφαρμογές είναι πιο «άνετες» στη καθημερινή τους χρήση, προσφέροντας στο Galaxy Note 4 τη διαφορετικότητα που πρέπει να έχει σαν συσκευή.

Κάμερα.

Το Galaxy Note 4 είναι η πρώτη συσκευή της σειράς που προσφέρει κάμερα σημαντικά καλύτερη σε χαρακτηριστικά αλλά και στη πράξη από την αντίστοιχη συσκευή της σειράς Galaxy S, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Galaxy S5. Μπορεί η ανάλυση του αισθητήρα του να παραμένει στα 16 Mpixels, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του όμως είναι σημαντικά βελτιωμένα. Αρχικά, ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος από τη Sony και όχι από την ίδια τη Samsung όπως στη περίπτωση του Galaxy S5. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιεί τη τεχνολογία «ISOCELL» που αποτελεί την εναλλακτική της Samsung για καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αντί αυτής όμως, η κάμερα του Galaxy Note 4 διαθέτει Optical Image Stabilization, που για να είμαστε ειλικρινείς, έχει στη πράξη σημαντικά καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Οι φωτογραφίες που βγάζει το Galaxy Note 4 σε συνθήκες κανονικού φωτισμού είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές του Galaxy S5 αλλά και του Galaxy Alpha. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς αν η διαφορά οφείλεται στη κάμερα αποκλειστικά ή είναι σε συνδυασμό με το σημαντικά ισχυρότερο Hardware του Galaxy Note 4, σε κάθε περίπτωση όμως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι φωτογραφίες περιέχουν εξαιρετική λεπτομέρεια και άριστη χρωματική απεικόνιση, με τη συσκευή να μπορεί να καταγράψει σωστά ακόμα και κινούμενα αντικείμενα.

Η σημαντικότερη διαφορά όμως της κάμερας του Galaxy Note 4 είναι το Optical Image Stabilization που διαθέτει. Η Samsung κατάφερε να προσαρμόσει τη λειτουργία του σε τέτοιο βαθμό που βοηθά στη λήψη καλύτερων φωτογραφιών ακόμα και σε εσωτερικό χώρο με απλά όχι έντονο φωτισμό. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το Galaxy Note 4 απλά εντυπωσιάζει με την απόδοση του, αλλά και με τη ταχύτητα λειτουργίας του OIS. Σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από όλες τις αντίστοιχες υλοποιήσεις του ανταγωνισμού, το Galaxy Note 4 αναγνωρίζει τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, προσαρμόζει το φακό, βγάζει τη φωτογραφία και την αποθηκεύει, τόσο γρήγορα που αρχικά μας ήταν δύσκολο να καταλάβουμε αν χρησιμοποιεί ή όχι το Optical Image Stabilization. Βεβαιωθήκαμε τελικά ότι λειτουργεί όταν διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει στο μενού ρυθμίσεων της εφαρμογής της κάμερας κάποια συγκεκριμένη επιλογή για την ενεργοποίηση του που σημαίνει απλά πως είναι πάντα διαθέσιμο όταν το Galaxy Note 4 αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητο.

Η εφαρμογή της κάμερας τέλος, έχει δεχθεί μερικές τροποποιήσεις στην εμφάνιση και τη λειτουργία της, με μια από αυτές να είναι η σημαντικότερη. Πλέον εμφανίζει μια λίστα με ελάχιστες ρυθμίσεις που είναι πιο συχνά απαραίτητες και πρέπει ο χρήστης να αναζητήσει την αναλυτικότερη λίστα ρυθμίσεων που περιέχει. Για να είμαστε ειλικρινείς, η συγκεκριμένη αλλαγή δεν είναι απαραίτητα προς το καλύτερο, απλά βοηθάει στη πιο «εύκολη» καθημερινή χρήση της κάμερας.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή της περιγραφής της κάμερας, το Galaxy Note 4 διαθέτει σημαντικά καλύτερη απόδοση στο τομέα αυτό από το Galaxy S5. Αυτό από μόνο του δείχνει πως η Samsung επιθυμούσε να χαρίσει στο Galaxy Note 4 ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που να δείχνει πως πρόκειται για μια πραγματικά νέα συσκευή.

Επεξεργαστής Μνήμη

Όπως πολλές από τις συσκευές της Samsung τα τελευταία χρόνια, έτσι και το Galaxy Note 4 κατασκευάζεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, μια με επεξεργαστή κατασκευασμένο από τη Qualcomm και μια με Exynos επεξεργαστή κατασκευασμένο από την ίδια τη Samsung. Παρά το ότι πλέον και η έκδοση με Exynos επεξεργαστή υποστηρίζει τη λειτουργία σε δίκτυα LTE / 4G, η Samsung επέλεξε να φέρει στη χώρα μας την έκδοση με τον SnapDragon 805 της Qualcomm. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής αποτελεί τη κορυφαία σε ισχύ πρόταση της Qualcomm και το Galaxy Note 4 ακολουθεί τη «παράδοση» που θέλει τις συσκευές της σειράς να χρησιμοποιούν τον καλύτερο διαθέσιμο επεξεργαστή κατά τη παρουσίαση και τη κυκλοφορία τους.

galaxy-note-4-in2mobile-cpu-z (1) galaxy-note-4-in2mobile-cpu-z (2) galaxy-note-4-in2mobile-geekbench-3 (3)

Ο Snapdragon 805 συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους Krait πυρήνες της Qualcomm, αυτή τη φορά στην έκδοση Krait 450. Οι συγκεκριμένοι πυρήνες είναι ελάχιστα διαφορετικοί σε αρχιτεκτονική από τους Krait 400 των SnapDragon 800/801 με τις διαφορές αυτές να επιτρέπουν το χρονισμό τους ακόμα υψηλότερα και συγκεκριμένα στα 2.7 GHz στη περίπτωση του Galaxy Note 4. Η σημαντικότερη αλλαγή όμως είναι η Adreno 420 κάρτα γραφικών την οποία διαθέτει ο SnapDragon 805.

Η Adreno 420 αποτελεί τη πρώτη από τις κάρτες γραφικών «επόμενης γενιάς» της Qualcomm με χαρακτηριστικά που πλησιάζουν (τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας) αυτή των καρτών γραφικών για υπολογιστές. Στη πράξη, η Adreno 420 έχει την ισχύ που απαιτείται για τη παραγωγή γραφικών στην οθόνη των 2560 x 1440 pixels του Galaxy Note 4 χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Το σύνολο ολοκληρώνεται από 3 GB μνήμης RAM και η απόδοση του είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Ακόμα και με την οθόνη που διαθέτει το Galaxy Note 4, είναι πραγματικά αδύνατον να παρατηρήσει κανείς έστω και μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα και την εκτέλεση οποιασδήποτε εφαρμογής. Μάλιστα ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι και ο πρώτος της Qualcomm που διαθέτει το απαραίτητο Hardware για την αποκωδικοποίηση αρχείων που χρησιμοποιούν το νέο Codec H265 ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνο και για την χωρίς προβλήματα εγγραφή αρχείων βίντεο ανάλυσης 4k με την εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ομαλή κίνηση που μπορεί να καταγράψει το Galaxy Note 4.

Σε «μετρήσιμη» ισχύ όλα τα διαθέσιμα Benchmarks δείχνουν σαν μέσο όρο την συνολική απόδοση μιας συσκευής και στη περίπτωση του Galaxy Note 4 αυτά επηρεάζονται σημαντικά από τα αποτελέσματα στη παραγωγή γραφικών στη QHD οθόνη του. Ακόμα όμως και σε αυτή τη περίπτωση το Galaxy Note 4 επιτυγχάνει ανάλογα με τις συσκευές του ανταγωνισμού αποτελέσματα χρησιμοποιώντας όμως μια οθόνη με σημαντικά υψηλότερη ανάλυση.

galaxy-note-4-in2mobile-antutu galaxy-note-4-in2mobile-geekbench-3 (1) galaxy-note-4-in2mobile-quadrant

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερος από αυτόν του προκατόχου του και έτσι το Galaxy Note 4 διαθέτει 32 GB αποθηκευτικού χώρου ενώ φυσικά υπάρχει και υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD. Σε αντίθεση όμως με το Galaxy Note 3, η Samsung αφαίρεσε από τη νέα συσκευή τη USB 3 θύρα στο κάτω μέρος της αφού η χρήση της αποδείχθηκε και προβληματική στη πράξη αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις μη απαραίτητη. Το Galaxy Note 4 πάντως όπως και οι περισσότερες συσκευές της εταιρείας υποστηρίζουν το USB Host που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης συσκευών όπως USB Stick στο ίδιο το κινητό.

Μπαταρία

Παρά το ότι η συσκευή έχει σαφώς μεγαλύτερη ισχύ και μια αρκετά καλύτερη συνολικά οθόνη, η Samsung επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια μπαταρία χωρητικότητας 3.220 mAh στο Galaxy Note 4, ελάχιστα δηλαδή μεγαλύτερης από αυτή του προκατόχου του. Στη πράξη όμως το Galaxy Note 4 αποδείχθηκε πως έχει βελτιωθεί σημαντικά και στον τομέα της κατανάλωσης με αποτέλεσμα να προσφέρει χρόνους αναμονής και λειτουργίας απόλυτα ικανοποιητικούς για τα δεδομένα της κατηγορίας του και όχι μόνο.

Σε συνθήκες πλήρους χρήσης όλων των δυνατοτήτων του, το Galaxy Note 4 μπορεί να παραμείνει ενεργό χωρίς κανένα πρόβλημα για μια ολόκληρη ημέρα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, για μια συσκευή όμως που προορίζεται κατά βάση για επαγγελματική χρήση, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στον ιδιοκτήτη της.

Σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες χρήσης, το Galaxy Note 4 μπορεί να παραμείνει ενεργό για έως δύο ημέρες, επίσης χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

galaxy-note-4-in2mobile-battery

Παρά το ότι θεωρητικά το Galaxy Note 3 υποστήριζε τη δυνατότητα «γρήγορης φόρτισης» (που παρέχεται από το Hardware της Qualcomm…) αυτή δεν ήταν ενεργή, κάτι που έχει αλλάξει στο Galaxy Note 4. Με την συγκεκριμένη λειτουργία ενεργή και τη χρήση ενός αντίστοιχης παροχής ρεύματος φορτιστή, η συσκευή μειώνει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται και για να φορτίσει πλήρως, αλλά το σημαντικότερο, να φορτίσει αρκετά ώστε να μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα

Το Galaxy Note 4 είναι η συσκευή που για μια ακόμα χρονιά αναλαμβάνει εκτός των άλλων να «διαφημίσει» τις τεχνολογικές ικανότητες της Samsung. Ταυτόχρονα είναι ουσιαστικά βελτιωμένο σε όλους τους σημαντικούς τομείς όπως η οθόνη του και η ισχύς του, ενώ προσφέρει και επιπλέον βελτιώσεις όπως η εντυπωσιακή του κάμερα και η αλλαγή στα υλικά κατασκευής.

DSC_0036

Με τη κατασκευή του αυτή να είναι πλέον ακόμα και για τους πιο «δύσπιστους» αρκετά ποιοτική και σε εμφάνιση, το Galaxy Note 4 είναι σίγουρα η συσκευή που για μια ακόμα χρονιά θα αποτελέσει τη κορυφαία πρόταση της εταιρείας αλλά και τη συσκευή που θα πρέπει να «φτάσει» ο ανταγωνισμός.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights