Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Apple iPhone 6 Plus Review

Apple iPhone 6 Plus Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας αλλάζει συνεχώς, με τις απαιτήσεις αλλά και τις ανάγκες των χρηστών να αλλάζουν και αυτές με τη σειρά τους και τους κατασκευαστές να πρέπει μονίμως να τις ακολουθούν (ή και πολλές φορές να τις δημιουργούν…). Από αυτή τη λογική δεν θα μπορούσε να «ξεφύγει» ούτε η Apple, μια εταιρεία που επί πολλά χρόνια επέμενε να αποφασίζει αυτή ουσιαστικά τι νέο θα προσφέρει στους χρήστες κάθε νέου iPhone με την αγορά σε πολλές περιπτώσεις να την ακολουθεί στη συνέχεια. Στη περίπτωση του iPhone 6 και ακόμα περισσότερο του iPhone 6 Plus, η Apple «αναγκάστηκε» να προσφέρει και αυτή με τη σειρά της χαρακτηριστικά που ο ανταγωνισμός ήδη διέθετε εδώ και αρκετά χρόνια. Αρχικά στο iPhone 6 η Apple αύξησε σημαντικά τη διαγώνιο της οθόνης του αφού κατάλαβε πλέον και η ίδια ότι η αγορά το ζητά αλλά κυρίως αφού είδε πολλούς από τους χρήστες των συσκευών της να τις αλλάζουν με κάποια ανταγωνιστική πρόταση με μεγαλύτερη οθόνη.

Η περίπτωση του iPhone 6 Plus όμως, το οποίο είναι και το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτή ουσιαστικά η Apple παραδέχεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός και την ενδιαφέρει πλέον και επίσημα να «μπει» σε μια κατηγορία συσκευών. Σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική της να προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι ουσιαστικά ή όχι νέο και να πείσει ανάλογα τους χρήστες για αυτό, με το iPhone 6 Plus η Apple συμμετέχει ουσιαστικά σε μια κατηγορία που ήδη υπάρχει η οποία δεν είναι άλλη από αυτή των phablets. Οι συσκευές αυτής της κατηγορίας, διακρίνονται για ένα κυρίως χαρακτηριστικό, την αυξημένη διαγώνιο της οθόνης τους. Η διαγώνιος αυτή «πρέπει» να είναι μεγαλύτερη από ότι στις … συνηθισμένες συσκευές, με πολλούς κατασκευαστές να έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει και προτάσεις που είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς αν είναι κινητά τηλέφωνα ή… Tablet. Η Apple με το iPhone 6 Plus παρά το ότι στην επίσημη παρουσίαση του και μέχρι σήμερα δεν το έχει επίσημα κατατάξει στη κατηγορία αυτή, δημιούργησε ουσιαστικά μια συσκευή με οθόνη 5.5 ιντσών και λειτουργικότητα που είναι τόσο διαφορετική από αυτή του iPhone 6 όσο είναι συνήθως και στις αντίστοιχες Phablet συσκευές του ανταγωνισμού σε σύγκριση με τις δικές τους «φυσιολογικές» συσκευές.

Με την Apple να επιμένει στη παράδοση που τη θέλει να παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά στα νέα τις μοντέλα, αλλά και να προσπαθεί να πείσει την αγορά ότι η δική της συσκευή κάνει καλύτερα κάτι που ήδη προσφέρει και ο ανταγωνισμός, το iPhone 6 Plus είναι πραγματικά ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η συγκεκριμένη παρουσίαση εκτός από το ότι είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως, εστιάζει περισσότερο στη σύγκριση με τον ανταγωνισμό αλλά και στις αναφορές στο παρελθόν της ίδιας της Apple.

Σχέδιο Μέγεθος και βάρος

iphone-6-plus-in2mobile-review (1)

Όσα αρνητικά και να ψάχνει να βρει κανείς στις συσκευές της Apple (που πολλές φορές υπάρχουν…) είναι δύσκολο να κατηγορήσει κανείς την εταιρεία ότι δεν κατασκευάζει όμορφες και εντυπωσιακές σε εμφάνιση αλλά και κατασκευή συσκευές. Το iPhone 6 Plus όπως είναι λογικό, μοιράζεται τη σχεδιαστική φιλοσοφία του iPhone 6 αυξάνοντας τις συνολικές διαστάσεις ώστε να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη οθόνη. Η εταιρεία επιμένει και καλά κάνει στη χρήση αλουμινίου στις συσκευές της αφού το υλικό αυτό χαρίζει μια ξεχωριστή «αίσθηση» και υφή πολυτέλειας που το πλαστικό είναι αδύνατον να αντιγράψει.

iphone-6-plus-in2mobile-review (28)

Σε αντίθεση με τα iPhone 5 και iPhone 5S όμως, το iPhone 6 Plus (και το iPhone 6) έχουν ένα αρκετά διαφορετικό σχέδιο που συνολικά εντυπωσιάζει αρκετά περισσότερο αλλά κάνει και τη συσκευή πιο ευχάριστη στο χέρι. Με το iPhone 6 Plus να διαθέτει πλέον καμπύλες στα πλαϊνά του τμήματα, είναι σαφώς πιο ευχάριστο όταν το κρατά κανείς. Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι με τη σειρά της εντυπωσιακή, με το iPhone 6 Plus να είναι αλλά και να δίνει την αίσθηση ενός μονοκόμματου συνόλου.

iphone-6-plus-in2mobile-review (17)

Το βασικότερο όμως χαρακτηριστικό του, αλλά και ο λόγος ύπαρξης του είναι το μεγαλύτερο του μέγεθος με σκοπό τη «φιλοξενία» μιας σημαντικά μεγαλύτερης οθόνης σε σύγκριση με το iPhone 6. Με την οθόνη θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα στο αντίστοιχο κομμάτι της παρουσίασης, ενώ εδώ θα αναφερθούμε στο πως η Apple καταφέρνει να αντιμετωπίσει το μοναδικό ουσιαστικό πρόβλημα των συσκευών της κατηγορίας, αυτό της φορητότητας. Το iPhone 6 Plus είναι μια μεγάλη σε εξωτερικές διαστάσεις συσκευή και δεν προσπαθεί να το κρύψει. Αντίθετα, με το χαμηλό του βάρος αλλά και τον σχεδιασμό του με καμπύλες, προσπαθεί να γίνει όσο το δυνατόν ευκολότερο στη μεταφορά του αλλά και στη χρήση.

iphone-6-plus-in2mobile-review (9)

Η συσκευή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στη χρήση με το ένα χέρι τουλάχιστον σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στη χρήση ενός phablet. Με δεδομένο πως το iPhone 6 Plus έχει σκοπό να «τραβήξει» στο iOS και την Apple υποψήφιους αγοραστές που έχουν ήδη κάποιο Phablet στη κατοχή τους, το συγκεκριμένο «πρόβλημα» δεν είναι τόσο σημαντικό. Για τους χρήστες όμως συσκευών της ίδιας της Apple που δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο μεγάλες συσκευές είναι πιθανόν αρχικά τουλάχιστον το iPhone 6 Plus να χρειαστεί προσπάθεια ώστε να συνηθίσουν να το χρησιμοποιούν, ειδικά με το ένα χέρι.

Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή δεν είναι ούτε ευκολότερη αλλά ούτε και πιο δύσκολη στη χρήση της από τις περισσότερες ανάλογες προτάσεις του ανταγωνισμού. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως ακόμα και η Apple στο συγκεκριμένο θέμα δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι περισσότερο.

Σε ότι έχει να κάνει με τη μεταφορά του τώρα, το iPhone 6 Plus για μια ακόμα φορά εντάσσεται στη λογική που θέλει τις συσκευές σαν και αυτό να απαιτούν επιπλέον «προσπάθεια» αλλά και εξοικείωση μαζί τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσει κανείς το iPhone 6 Plus σε μια τσέπη όπως θα έκανε με το iPhone 6 ή ακόμα περισσότερο με κάποια παλαιότερη συσκευή της εταιρείας χωρίς όμως αυτό να είναι παράλογο ή μη αναμενόμενο. Για τους περισσότερους ήδη χρήστες κάποιας συσκευής της Apple και κυρίως παλαιότερων όπως οι δύο εκδόσεις του iPhone 4 και οι αντίστοιχες του iPhone 5, που έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος, η προσαρμογή στις διαστάσεις του iPhone 6 Plus θα είναι σίγουρα δυσκολότερη.

 

Ουσιαστικά όμως, η συσκευή υπάρχει για να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις χρηστών, που η Apple αναγνώρισε ότι υπάρχουν. Με αυτό σαν δεδομένο, το iPhone 6 Plus, παρά τις διαστάσεις του εξυπηρετεί απόλυτα και σωστά τις ανάγκες του χρήστη που θα το επιλέξει συνειδητά.

Οθόνη

Ο λόγος ύπαρξης του iPhone 6 Plus όπως ήδη αναφέραμε αλλά είναι έτσι και αλλιώς γνωστό είναι φυσικά η οθόνη του που έχει την ασυνήθιστη για την Apple (όχι όμως και για την αγορα…) αρκετά μεγάλη διαγώνιο των 5.5 ιντσών. Σαν συσκευή της Apple όμως, και με δεδομένη και την σημαντικά υψηλή τιμή πώλησης, το iPhone 6 Plus πρέπει να έχει μια οθόνη άριστη σε όλους τους τομείς, ώστε να δικαιολογεί και ουσιαστικά την ύπαρξη του αλλά και τη τιμή του.

iphone-6-plus-in2mobile-review (34)

Σε ότι έχει να κάνει με τη χρωματική της απόδοση, η οθόνη του iPhone 6 Plus επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η Apple έχει τη δυνατότητα να εξοπλίζει τις συσκευές της με τις καλύτερες ουσιαστικά LCD οθόνες τις αγοράς. Εξαιρώντας τις AMOLED του ανταγωνισμού, που έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα (αλλά και μειονεκτήματα) η Apple φροντίζει τουλάχιστον από το iPhone 4 και μετά, οι συσκευές της να έχουν τις καλύτερες LCD οθόνες που επιτρέπει η τεχνολογία κατά τη περίοδο παρουσίασης τους. Έτσι λοιπόν και το iPhone 6 Plus διαθέτει μια οθόνη με χρωματική απόδοση που εντυπωσιάζει κάτω από όλες τις συνθήκες. Τα χρώματα της παραμένουν ζωντανά ακόμα και υπό υπερβολική γωνία θέασης ενώ το μαύρο χρώμα παρουσιάζεται με τη μικρότερη δυνατή «αντανάκλαση» λόγω του φωτισμού της ακόμα και όταν αυτός ρυθμιστεί χειροκίνητα στο μέγιστο. Ο φωτισμός με τη σειρά του είναι περισσότερο από απλά ικανοποιητικός με τη μέγιστη ένταση του να είναι αρκετή για τη χρήση της συσκευής ακόμα και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Για μια ακόμα χρονιά η εταιρεία κατάφερε να προσφέρει στο νέο της  iPhone μια οθόνη που πραγματικά ξεχωρίζει με την απόδοση της.

Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη οθόνη έχει και ένα αρκετά σημαντικό μειονέκτημα με δεδομένη την τιμή πώλησης της αλλά και τη χρονική στιγμή που κυκλοφορεί. Παρά το ότι ο ανταγωνισμός προσφέρει ήδη συσκευές με οθόνη QHD ανάλυσης δηλαδή 2560 x 1440 pixels ακόμα και σε οθόνες με μικρότερη διαγώνιο, η Apple επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια οθόνη με ανάλυση 1920 x 1080 pixels ή αλλιώς 1080p. Μπορεί η συγκεκριμένη ανάλυση να είναι η μεγαλύτερη που έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί σε συσκευή της Apple, δεν είναι όμως η μεγαλύτερη διαθέσιμη στην αγορά. Μάλιστα σχεδόν όλες οι συσκευές με οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης είναι από λίγο έως αρκετά φθηνότερες από το iPhone 6 Plus, με αποτέλεσμα η συσκευή να «χάνει» αισθητά στη συγκεκριμένη σύγκριση. Σίγουρα, για το τμήμα Marketing της Apple η οθόνη καλύπτει τα κριτήρια ώστε να έχει το χαρακτηρισμό «Retina» και τα 401 πίξελ ανά ίντσα είναι επίσης απόλυτα ικανοποιητικά.

Συνολικά, η οθόνη του iPhone 6 Plus έχει ουσιαστικά ένα και μόνο στόχο. Να δώσει στην Apple τη δυνατότητα να προσφέρει και αυτή με τη σειρά της μια συσκευή στη κατηγορία των Phablets με απόδοση που δεν είναι χαμηλότερη από αυτή που περιμένει κανείς από την εταιρεία, τη συγκεκριμένη κατηγορία αλλά και τη τιμή πώλησης του iPhone 6 Plus.

Λειτουργικό σύστημα

Η Apple συνηθίζει να παρουσιάζει με κάθε νέο iPhone και την αντίστοιχα νεότερη και τελευταία έκδοση του iOS, του λειτουργικού της συστήματος για φορητές συσκευές. Στη περίπτωση των iPhone 6 και iPhone 6 Plus όμως η εταιρεία έπρεπε ουσιαστικά να προσφέρει στο δεύτερο μερικές έστω επιπλέον δυνατότητες. Αυτό έγινε με σκοπό να εκμεταλλευτεί πρακτικά το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης του. Στο συγκεκριμένο κομμάτι της παρουσίασης θα ασχοληθούμε περισσότερο με το τι διαφορετικό προσφέρει το iPhone 6 Plus και λιγότερο με τις νέες δυνατότητες του iOS 8.xx αφού η συσκευή που είναι και το αντικείμενο αυτής της παρουσίασης «θέλει» να ξεχωρίσει ακριβώς με το τι προσφέρει η οθόνη αυτή.

Ένα βασικό πρόβλημα των συσκευών με τόσο μεγάλη οθόνη και ένα που η Apple δείχνει να αναγνωρίζει, είναι φυσικά η χρήση της με το ένα χέρι μόνο. Ο ανταγωνισμός σε πολλές περιπτώσεις δίνει στο χρήστη την επιλογή προσαρμογής πολλών λειτουργιών στη χρήση με το ένα χέρι μόνο, η Apple όμως (κατά τη συνηθισμένη της τακτική…) ακολούθησε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Το iPhone 6 Plus προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει το μενού του να εμφανίζεται με απλά μεγάλα εικονίδια που να εκμεταλλεύονται ουσιαστικά μόνο το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης ή αν επιθυμεί εναλλακτικά να εκμεταλλευτεί και την αυξημένη της ανάλυση ώστε να «χωράει» στο ίδιο μέγεθος περισσότερα εικονίδια, επιλογές αλλά και πληροφορίες.

iphone-6-plus-in2mobile-screen-view (1) iphone-6-plus-in2mobile-screen-view (2) iphone-6-plus-in2mobile-screen-view (3)

Με δεδομένο πως μια οθόνη αυτών των διαστάσεων προσφέρεται για την καλύτερη διαχείριση περισσότερων πληροφοριών, επιλέξαμε αυτή τη δεύτερη επιλογή.

iphone-6-plus-in2mobile-screen-size-use (1) iphone-6-plus-in2mobile-screen-size-use (2) iphone-6-plus-in2mobile-screen-size-use (3)

Η εκμετάλλευση της αυξημένης επιφάνειας αλλά και της ανάλυσης της οθόνης του iPhone 6 Plus γίνεται με έναν η αλήθεια είναι ξεχωριστό τρόπο από ότι έχουμε συνηθίσει από τον ανταγωνισμό, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές καλύτερο και άλλες απλά «περίεργο».

Στην εφαρμογή μηνυμάτων για παράδειγμα είναι πραγματικά «απολαυστικό» να μπορεί κανείς να δει σημαντικά περισσότερο κείμενο άμεσα χωρίς να χρειάζεται να την κυλίσει προς τα κάτω. Για τον συντάκτη της παρουσίασης που ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήστης ενός iPhone 5, η συγκεκριμένη αλλαγή είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη και είναι βέβαιο πως θα εκτιμηθεί δεόντως από τους περισσότερους χρήστες παλαιότερων συσκευών της εταιρείας.

iphone-6-plus-screen-size-more-room (1) iphone-6-plus-screen-size-more-room (2)

Αντίστοιχα ο Safari εκμεταλλεύεται την αυξημένη ανάλυση ώστε να παρουσιάσει περισσότερο περιεχόμενο σε κάθε σελίδα, όμως οι επιλογές που έχουν μεταφερθεί στο κάτω μέρος της οθόνης παρουσιάζονται πλέον σε εικονίδια αρκετά μικρότερα ειδικά στη χρήση με το ένα χέρι.

IMG_0062

 

Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως, δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα στη δυνατότητα που έχει το iPhone 6 Plus να παρουσιάζει τη οθόνη αναμονής σε Landscape με τη συσκευή δηλαδή «οριζόντια». Αντίστοιχα η δυνατότητα προβολής επιπλέον επιλογών στο πληκτρολόγιο στο πλάι μπορεί να είναι κάτι νέο για τις συσκευές της Apple, δεν παύει όμως να είναι κάτι που ο ανταγωνισμός προσφέρει εδώ και αρκετά πλέον χρόνια.

IMG_0053 IMG_0056

Συνολικά, το iPhone 6 Plus προσφέρει ένα αρκετά μεγάλο σύνολο επιπλέον λειτουργιών που εκμεταλεύονται την μεγαλύτερη οθόνη του, ενώ κάποιες άλλες απλά εμφανίζουν περισσότερες πληροφορίες σε αυτή.

Κάμερα

Η λογική της Apple που θέλει τις συσκευές της εδώ και αρκετά πλέον χρόνια να περιορίζονται στη χρήση ενός αισθητήρα με ανάλυσης μόλις 8 Mpixels παραμένει μέχρι  και σήμερα για πολλούς απλά «περίεργη» . Η εταιρεία κάθε χρονιά φροντίζει να τονίσει πόσο βελτίωσε τα χαρακτηριστικά του αισθητήρα αλλά και του φακού της κάμερας κάθε νέου iPhone χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει συνοδεύσει τις βελτιώσεις αυτές με μια αύξηση στην ανάλυση. Το iPhone 6 Plus όμως είναι η πρώτη συσκευή της εταιρείας που προσφέρει μια ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο και αυτή δεν είναι άλλη από την ύπαρξη του Optical Image Stabilization στη κάμερα της συσκευής.

iphone-6-plus-in2mobile-review (28)

Οι συσκευές της εταιρείας είχαν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να βγάζουν φωτογραφίες με πολύ σωστή χρωματική απεικόνιση και λεπτομέρεια που αγγίζει τα όρια της ανάλυσης του αισθητήρα που χρησιμοποιούν, εκμεταλλευόμενες φυσικά το ισχυρό τους Hardware ειδικά για τη διαχείριση ενός αισθητήρα των μόλις 8 Mpixels. Στη περίπτωση του iPhone 6 Plus, η προσθήκη του Optical Image Stabilization όμως αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα, αφού η συσκευή είναι ικανή πλέον να βγάλει αντίστοιχα εντυπωσιακές φωτογραφίες ακόμα και κάτω από συνθήκες αρκετά χαμηλού φωτισμού. Η λειτουργία του μάλιστα είναι εντυπωσιακά απλή, αφού η συσκευή χωρίς τη παραμικρή καθυστέρηση, πριν ακόμα ουσιαστικά «ανοίξει» η εφαρμογή της κάμερας έχει αναγνωρίσει τις συνθήκες φωτισμού και έχει προσαρμόσει ανάλογα τον αισθητήρα.  Οι φωτογραφίες διαθέτουν εντυπωσιακά επίπεδα φωτισμού που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από αυτό που μπορεί να δει ο ίδιος ο χρήστης του iPhone 6 Plus την ίδια στιγμή.

 

Εδώ όμως θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποια «πλεονεκτήματα» που έχει η κάμερα του iPhone 6 Plus που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με τις … ικανότητες σχεδιασμού των μηχανικών της Apple. Για παράδειγμα οι φωτογραφίες που καταγράφει η συσκευή με τη χρήση του Optical Image Stabilization έχουν σε πολλές περιπτώσεις την ίδια λεπτομέρεια με συσκευές που έχουν αντίστοιχη τεχνολογία αλλά σε συνδυασμό με αισθητήρα σημαντικά μεγαλύτερης ανάλυσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά η Apple εκμεταλλεύεται το ότι το iPhone 6 Plus έχει να επεξεργαστεί σημαντικά λιγότερα δεδομένα για την αποθήκευση της φωτογραφίας σε σύγκριση με συσκευές όπως το Lumia 930 της Nokia ή ακόμα περισσότερο το Lumia 1020 ή ακόμα και το Galaxy Note 4 της Samsung λόγω του αισθητά μικρότερης ανάλυσης αισθητήρα του.

Φυσικά αυτό δεν αλλάζει το ότι το iPhone 6 Plus καταφέρνει τελικά να βγάλει πολύ καλές φωτογραφίες παρά τη μικρή ανάλυση του αισθητήρα του. Η Apple όμως μέχρι και σήμερα, με τις συσκευές της να διαθέτουν αρκετά ισχυρό Hardware αποφεύγει να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερης ανάλυσης αισθητήρα που θα την «αναγκάσει» να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι συσκευές της. Για παράδειγμα η λήψη μιας φωτογραφίας με αισθητήρα των 16 Mpixels χωρίς αλλαγές στο υπόλοιπο Hardware της συσκευής, απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο στην επεξεργασία των δεδομένων, κάτι που σημαίνει πως οι συσκευές της εταιρείας θα έχαναν το πλεονέκτημα της γρήγορης λήψης φωτογραφιών. Εναλλακτικά θα έπρεπε να αποθηκεύσουν στο τελικό αρχείο της φωτογραφίας σημαντικά λιγότερες πληροφορίες από αυτές που μπορεί να καταγράψει ένας αισθητήρας μεγαλύτερης ανάλυσης, προκειμένου να διατηρήσουν το χρόνο επεξεργασίας στο ίδιο επίπεδο.

Σίγουρα όλες αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες λίγο απασχολούν τον τελικό χρήστη, όμως έχουν ένα υπαρκτό «αποτέλεσμα». Παρά την άριστη χρωματική τους απόδοση και τη χρήση του Optical Image Stabilization, το iPhone 6 Plus δημιουργεί εντυπωσιακές φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό.

IMG_0074 IMG_0075 IMG_0076 IMG_0078

Συνολικά , δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι ακόμα και με τα συγκεκριμένα «μειονεκτήματα» της κάμερας του iPhone 6 Plus, η Apple κατάφερε για μια ακόμα φορά να βελτιώσει σημαντικά τη συσκευή σε σχέση με τις προηγούμενες και να προσφέρει κάτι το διαφορετικό σε σύγκριση με αυτές. Η κάμερα του iPhone 6 Plus είναι πραγματικά εντυπωσιακή σε όλες τις συνθήκες και είναι πραγματικά κρίμα που το Optical Image Stabilization δεν υπάρχει και στο iPhone 6.

Επεξεργαστής Μνήμη

Η Apple φημίζεται για τη πολιτική που ακολουθεί να μην αποκαλύπτει σχεδόν κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό των επεξεργαστών που η ίδια σχεδιάζει για τις φορητές της συσκευές. Αντίθετα περιορίζεται απλά στην αναφορά της ονομασίας κάθε καινούριου επεξεργαστή και στη σύγκριση του με τον αμέσως προηγούμενο σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση του. Με βάση αυτή τη λογική, ο A8 επεξεργαστής της Apple που βρίσκεται στο εσωτερικό του iPhone 6 Plus είναι απλά «25%» γρηγορότερος συνολικά από τον A7 του iPhone 5S.

Έτσι λοιπόν και ο A8 επεξεργαστής της Apple, στην έκδοση που  χρησιμοποιείται στο iPhone 6 Plus, διαθέτει δύο «Μόλις» πυρήνες αρχιτεκτονικής Cyclone της ίδιας της Apple χρονισμένους στο 1.4 GHz. Όπως όμως απέδειξε ο Cyclone στο εσωτερικό του iPhone 5s, η ύπαρξη μόνο δύο πυρήνων και ο χαμηλός χρονισμός τους δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και χαμηλή τελική απόδοση. Με δεδομένο πως ο Cyclone είναι αρχιτεκτονικής 64bit και το iOS της Apple διανύει πλέον τη δεύτερη χρονιά που είναι σχεδιασμένο να υποστηρίζει σωστά τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, οι δύο Cyclone πυρήνες στο εσωτερικό του iPhone 6 Plus αποδίδουν εντυπωσιακά παρά τον χαμηλό τους χρονισμό.

Είναι πραγματικά αδύνατον να παρατηρήσει κανείς ακόμα και τη παραμικρή καθυστέρηση στη λειτουργία της συσκευής, ακόμα και κατά την εκτέλεση και εκκίνηση απαιτητικών εφαρμογών.

IMG_0072

Στον τομέα των γραφικών τώρα, ο A8 διαθέτει την PowerVR GX6450 κάρτα γραφικών της Imagination Technologies, με τέσσερις πυρήνες επεξεργασίας χρονισμένους αρκετά «χαμηλά» στα μόλις 200 MHz με σκοπό τη «καλή» απόδοση με χαμηλή κατανάλωση αλλά και χαμηλή παραγωγή θερμότητας. Μέχρι σήμερα οι συσκευές της Apple διέθεταν κάρτες γραφικών με εντυπωσιακή απόδοση παρά το χαμηλό χρονισμό τους. Σε αυτό όμως βοηθούσε σημαντικά η αρκετά χαμηλή ανάλυση της οθόνης των συσκευών αυτών αφού ουσιαστικά οι κάρτες γραφικών είχαν σαφώς ευκολότερο έργο από τις συσκευές του ανταγωνισμού που εδώ και χρόνια πλέον προσφέρει οθόνες ανάλυσης 1080p. Στη περίπτωση του iPhone 6 η ανάλυση της οθόνης έχει αυξηθεί μεν, όχι όμως σημαντικά ώστε να δημιουργεί «πρόβλημα» στην απόδοση.

Το iPhone 6 Plus όμως με την οθόνη των 1920 x 1080 pixels έχει να διαχειριστεί πρακτικά σχεδόν τρεις φορές περισσότερα Pixels από ότι ένα iPhone 5S. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η απόδοση της PowerVR GX6450 να είναι απλά αυτή που χρειάζεται για τη λειτουργία της συσκευής χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Θεωρητικά, η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών είναι απόλυτα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών παιχνιδιών που σχεδιάζονται για τις συσκευές της Apple. Η αλήθεια όμως είναι πως είμαστε περίεργοι να δούμε πως οι δημιουργοί τους θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της διαφορετικής απόδοσης στο συγκεκριμένο τομέα μεταξύ των iPhone 6 και iPhone 6 Plus.

IMG_0063 IMG_0064

Πιστή για μια ακόμα φορά στις «παραδόσεις» της και εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του iOS, η Apple εφοδίασε το iPhone 6 Plus (αλλά και το iPhone 6)  με μόλις 1 GB μνήμης RAM. Στη πράξη όμως ακόμα και κατά τη χρήση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα, είναι πραγματικά δύσκολο να παρατηρήσει κανείς τη συσκευή να «δυσκολεύεται» με μοναδικό μειονέκτημα το χρόνο εναλλαγής μεταξύ εφαρμογών όταν αυτές είναι όλες αρκετά απαιτητικές.

Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο, η Apple φημίζεται για την άρνηση της να εξοπλίσει τις συσκευές της με υποδοχή για κάρτες μνήμης, ενώ ταυτόχρονα χρεώνει σημαντικά υψηλότερα τις συσκευές με επιπλέον ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο.

Στα iPhone 6 και iPhone 6 Plus, μετά τη «βασική» έκδοση των 16GB, η επόμενη διαθέσιμη είναι πλέον αυτή των 64GB και όχι των 32, με αποτέλεσμα οι χρήστες να πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα χρήματα αν δεν τους αρκούν τα 16 GB αποθηκευτικού χώρου και δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των cloud υπηρεσιών της εταιρείας.

Μπαταρία

Στον τομέα της μπαταρίας η Apple, πιθανόν αναγνωρίζοντας ότι συσκευές σαν το iPhone 6 Plus έχουν σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση από ότι οι μέχρι σήμερα προτάσεις της, φρόντισε να το εφοδιάσει με μια μπαταρία χωρητικότητας 2915 mAh, σημαντικά μεγαλύτερης από αυτή όλων των μέχρι σήμερα συσκευών της μεταξύ αυτών και του iPhone 6. Ταυτόχρονα η εταιρεία για μια ακόμα φορά χωρίς να το «παραδέχεται» επισήμως, αναγνωρίζει πιθανότατα ότι οι χρήστες συσκευών της κατηγορίας των Phablet έχουν «συνηθίσει» σε αρκετά καλύτερους χρόνους αναμονής και λειτουργίας από τις υπόλοιπες συσκευές, αφού συνήθως τις επιλέγουν για έστω και εν μέρει επαγγελματικούς σκοπούς.

Οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας που προσφέρει το iPhone 6 Plus είναι πραγματικά εντυπωσιακοί ακόμα και για τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας, με τη συσκευή να εκμεταλλεύεται άριστα τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του επεξεργαστή της, παρά την ύπαρξη της οθόνης των 5.5 ιντσών.

Με χρήση για ομιλία, γραπτή επικοινωνία κάθε είδους και πρόσβαση σε on line υπηρεσίες, το iPhone 6 Plus μπορεί να παραμείνει ενεργό για σχεδόν δύο ολόκληρες ημέρες, ένα αποτέλεσμα που σίγουρα «ζηλεύουν» πολλές συσκευές του ανταγωνισμού (αλλά και το ίδιο το iPhone 6…)

Σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες χρήσης για τις οποίες όμως είναι μάλλον δύσκολο να επιλέξει κανείς το iPhone 6 Plus αντί του iPhone 6, η συσκευή μπορεί χωρίς πρόβλημα να παραμείνει ενεργή για τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Συμπέρασμα

Το iPhone 6 Plus είναι η συσκευή που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο και πιο έντονα από το iPhone 6, ότι η Apple δεν μπορεί πλέον να «αγνοεί» το τι ζητάει η αγορά.

iphone-6-plus-in2mobile-review (19)

Η συσκευή σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά, ταυτόχρονα με το iPhone 6 που επίσης προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη οθόνη από τον προκάτοχο του, ακριβώς επειδή η Apple αναγνωρίζει ότι υπάρχει πλέον κοινό στη συγκεκριμένη κατηγορία και ταυτόχρονα παραδέχεται ότι την ενδιαφέρει.

Σε αυτό που καλείται να κάνει, να προσφέρει την εναλλακτική της Apple και του iOS στη κατηγορία των Phablets, τα καταφέρνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τα όποια του μειονεκτήματα να οφείλονται αποκλειστικά στους «περιορισμούς» του iOS κυρίως σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού που βασίζονται στο Android της Google.

Μπορεί δίπλα σε ένα iPhone 6, το iPhone 6 Plus να «φαίνεται» περιττό, δεν είναι όμως στη πραγματικότητα, αφού έρχεται να καλύψει τα κενά που αυτό αφήνει σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς που πλέον η εταιρεία θέλει να κερδίσει.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights