Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy K Zoom Review
k-zoom-in2mobile-feattured-image

Samsung Galaxy K Zoom Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή.

Η Samsung «φημίζεται» για τη πολιτική της που τη θέλει να δημιουργεί κατά καιρούς συσκευές που δεν εμπίπτουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, προσπαθώντας να δοκιμάσει και τις «ανοχές» της αγοράς σε κάθε τι νέο. Μετά τη σειρά Galaxy Note που απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η αγορά  ζητά συσκευές με αυξημένη διαγώνιο οθόνης και ξεχωριστά χαρακτηριστικά, η Samsung αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντιδράσεις του κόσμου σε ένα προϊόν που ενώ θεωρείται ουσιαστικά φωτογραφική μηχανή  θα προσφέρει και δυνατότητες κινητού τηλεφώνου. Η πρώτη συσκευή της συγκεκριμένης κατηγορίας, η Galaxy Camera προσέφερε περιορισμένες δυνατότητες κινητού τηλεφώνου αφού στην ουσία επέτρεπε μόνο τη χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας για την αποστολή και λήψη των φωτογραφιών που έβγαζε ο χρήστης. Η Galaxy Camera 2 με τη σειρά της προσέθεσε το σύνολο σχεδόν των δυνατοτήτων ενός κινητού τηλεφώνου ενώ ένα χρόνο αργότερα, το Galaxy S4 Zoom ήταν στην ουσία η πρώτη συσκευή της σειράς που προσπαθούσε να συνδυάσει το σύνολο των δυνατοτήτων και από τα δύο είδη συσκευών. Φαίνεται πως η εταιρεία δεν έχει σκοπό να σταματήσει άμεσα τη δημιουργία νέων συσκευών της συγκεκριμένης κατηγορίας. Για μια ακόμα χρονιά παρουσίασε την επόμενη πρόταση της με την ονομασία Galaxy K Zoom που αποτελεί και το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης. Το K στην ονομασία του K Zoom έχει «ενδιαφέρον» αφού Κ ονομαζόταν το Galaxy S5 στο στάδιο του σχεδιασμού του, με την… Zoom έκδοση του να διατηρεί την ονομασία και στο στάδιο της εμπορικής διάθεσης της.

Με το K Zoom να αποτελεί έναν «ασυνήθιστο» και πολλές φορές «περίεργο» συνδυασμό κινητού τηλεφώνου και φωτογραφικής μηχανής, στη παρουσίαση του αντιμετωπίσαμε τη μάλλον αναμενόμενη δυσκολία στο αν θα πρέπει να το χαρακτηρίσουμε κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, η να προσπαθήσουμε να το «δούμε» σαν και τα δύο μαζί. Αυτό δηλαδή που θέλει η Samsung. Επιλέξαμε τη τελευταία λύση αφού ουσιαστικά είναι και η μόνη πρακτικά «εφικτή» αφού το K Zoom είναι άδικο να κριθεί σαν απλά φωτογραφική μηχανή αλλά και σαν απλά ένα κινητό τηλέφωνο.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Σε ότι έχει να κάνει με τη σχεδιαστική φιλοσοφία του K Zoom η λογική της Samsung είναι μάλλον ξεκάθαρη. Όσο «αστείο» και αν ακούγεται αρχικά, το πίσω μέρος του K Zoom είναι όπως ακριβώς μια φωτογραφική μηχανή, ενώ αντίστοιχα στη μπροστινή του όψη βρίσκεται ένα κινητό τηλέφωνο που θυμίζει έντονα το Galaxy S5 σε σχεδιασμό και εμφάνιση και προφανώς όχι τυχαία.

k-zoom-in2mobile-design-main

Αναμενόμενο όμως είναι με δεδομένο πως το πίσω μέρος του K Zoom διαθέτει το μηχανικό σύνολο του φακού μιας φωτογραφικής μηχανής, το μέγεθος του αλλά και το βάρος του να είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με ένα κινητό τηλέφωνο. Το K Zoom έχει αρκετά μεγαλύτερο πάχος από τις περισσότερες συσκευές της αγοράς, ενώ και το βάρος του είναι αρκετά σημαντικό. Αντίστοιχα, ακόμα και μια φωτογραφική μηχανή είναι πλέον σημαντικά ελαφρύτερη και λεπτότερη από το K Zoom αλλά δεν διαθέτει τις λειτουργίες κινητού τηλεφώνου. Σαν συνδυασμός λοιπόν των δύο αυτών κατηγοριών, το Κ Zoom αποτελεί μια «ιδιαίτερη» συσκευή που αντίστοιχα απαιτεί και εξοικείωση στη χρήση της.

k-zoom-in2mobile-design (3)

Σε ότι αφορά την εμφάνιση του, η Samsung δυστυχώς δεν επέλεξε να το διαχωρίσει από τη σχεδιαστική φιλοσοφία του Galaxy S5 με αποτέλεσμα το K Zoom να «δείχνει» σαν μια συσκευή που απλά προσπαθεί να προσφέρει κάτι το διαφορετικό στον τομέα των δυνατοτήτων του. Η μπροστινή του όψη είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή του Galaxy S5 με μοναδική διαφορά τη μικρότερη διαγώνιο της οθόνης του. Στο πίσω μέρος του τώρα όπου και κυριαρχεί ο φακός της κάμερας με το μηχανικό του σύνολο, το K Zoom χρησιμοποιεί τα υλικά και το σχέδιο που περιμένει κανείς να βρει σε μια συσκευή της Samsung με όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που αυτό πιθανόν να έχει.

k-zoom-in2mobile-design-back

Σίγουρα σε καθημερινή χρήση αλλά κυρίως στη μεταφορά του, το K Zoom απαιτεί εξοικείωση μαζί του ακόμα και από χρήστες που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες από ότι συνήθως συσκευές, αφού είναι και σημαντικά βαρύτερο αλλά και με μεγαλύτερο.

k-zoom-in2mobile-design (2)

Με δεδομένο το «διπλό» του χαρακτήρα είναι μάλλον καλύτερα να μην καταδικάσει κανείς το K Zoom αποκλειστικά και μόνο λόγω του μεγέθους και του βάρους του, τουλάχιστον όχι αν τον ενδιαφέρει και η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών που προσφέρει.

Οθόνη.

Σαν συσκευή κατασκευασμένη από τη Samsung και με δεδομένο το ότι συνδυάζει μια φωτογραφική με ένα κινητό τηλέφωνο και μάλιστα όχι σε χαμηλή τιμή πώλησης, το K Zoom δεν θα μπορούσε να διαθέτει κάτι λιγότερο από μια SUPER AMOLED οθόνη, η διαγώνιος της οποίας είναι 4.8 ίντσες, μικρότερη από αυτή του Galaxy S5 αλλά απόλυτα ικανοποιητική. Δυστυχώς η Samsung επέλεξε πιθανότατα για λόγους κόστους να χρησιμοποιήσει μια οθόνη με ανάλυση 1280 x 720 pixels αντί αυτής των 1920 x 1080 pixels του Galaxy S5. Στη πράξη με δεδομένο και το ότι το K Zoom δεν σχεδιάστηκε ώστε να ανταγωνιστεί τον «μεγάλο του αδερφό» η συγκεκριμένη οθόνη είναι απόλυτα ικανή να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη με δεδομένη και την εντυπωσιακή της απόδοση χάρη στη χρήση του SUPER AMOLED panel.

k-zoom-in2mobile-screen

Η χρωματική της απόδοση είναι ακριβώς αυτή που περιμένει κανείς να συναντήσει σε μια οθόνη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ενώ για μια ακόμα φορά η Samsung έχει φροντίσει ώστε η ένταση των χρωμάτων της να προσαρμόζεται αυτόματα είτε και χειροκίνητα ώστε να είναι λιγότερο «ενοχλητική» για όσους χρήστες θεωρούν ότι μπορεί έστω υπό συνθήκες να είναι υπερβολική. Στη περίπτωση του K Zoom όμως παρατηρήσαμε ότι η αυτόματη προσαρμογή της χρωματικής της απόδοσης είναι περισσότερο «επιθετική» από ότι θα έπρεπε, ειδικά στη προβολή φωτογραφιών, με τα χρώματα να είναι λιγότερο ζωντανά από ότι θα έπρεπε.

k-zoom-in2mobile-screen-2

Στο K Zoom η οθόνη έχει να καλύψει ταυτόχρονα και τις ανάγκες της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει η συσκευή και σε αυτή τη περίπτωση η ανάλυσή της αλλά κυρίως το μέγεθος της είναι σαφώς μεγαλύτερα από ότι μπορεί να βρει συνήθως κανείς σε μια φωτογραφική μηχανή. Έτσι λοιπόν, για τη χρήση της κάμερας του K Zoom η οθόνη είναι πραγματικά … απολαυστική αφού προσφέρει άνετη θέαση του αντικειμένου στο οποίο έχει εστιάσει η κάμερα αλλά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ρύθμισης των διαφόρων επιλογών από την ίδια την οθόνη.

Συνολικά η οθόνη του K Zoom είναι απόλυτα αποδεκτή για μια συσκευή που παρά την υψηλή τιμή πώλησης της δεν ανήκει στη κατηγορία των High End κινητών τηλεφώνων ενώ ταυτόχρονα είναι περισσότερο από αρκετή για τη χρήση της συσκευής σαν φωτογραφική μηχανή.

Λειτουργικό Σύστημα.

Το Galaxy K Zoom εκτελεί χρέη φωτογραφικής μηχανής αλλά δεν παύει να είναι και ένα πλήρως λειτουργικό Smartphone. Βασίζεται στο Android της Google και συγκεκριμένα στην έκδοση 4.4.2 kitkat. Πάνω σε αυτή υπάρχει φυσικά το γραφικό περιβάλλον της Samsung στην ίδια έκδοση και με τις ίδιες σχεδιαστικές αλλαγές που υπάρχουν και στο Galaxy S5.

k-zoom-in2mobile-ui (1) k-zoom-in2mobile-ui (2) k-zoom-in2mobile-ui (3)

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι «ιδιαίτεροι» αισθητήρες του, δηλαδή ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως και αυτός της μέτρησης των καρδιακών παλμών. Το γραφικό περιβάλλον της Samsung όπως και των περισσοτέρων κατασκευαστών αλλάζει σημαντικά την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα των εφαρμογών του λειτουργικού συστήματος ενώ προσφέρει και επιπλέον δυνατότητες.

k-zoom-in2mobile-main-menu (1) k-zoom-in2mobile-main-menu (2)

Στη περίπτωση μας η ουσιαστική διαφορά σχετίζεται με την εφαρμογή της κάμερας με την οποία και θα ασχοληθούμε στο ανάλογο κομμάτι της παρουσίασης. Σε ότι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες εφαρμογές, το K Zoom προσφέρει τον ίδιο πλήρως λειτουργικό Video Player με τις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας, ενώ και η εφαρμογή της έκθεσης με τη σειρά της αναλαμβάνει να προβάλει τις φωτογραφίες που βγάζει ο χρήστης με τη κάμερα του.

k-zoom-in2mobile-gallery (1) k-zoom-in2mobile-gallery (2) k-zoom-in2mobile-gallery (3)

Σε γενικές γραμμές το K Zoom λειτουργεί ακριβώς όπως οι νεότερες Android συσκευές της εταιρείας, με τη χρήση του να είναι ελάχιστα διαφορετική σε καθημερινή χρήση κυρίως λόγω του όγκου του.

Κάμερα.

k-zoom-in2mobile-camera-main

Ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του K Zoom είναι φυσικά η φωτογραφική του μηχανή και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε σύγκριση με τη κάμερα των υπόλοιπων Smartphones της αγοράς. Στο K Zoom η Samsung επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν «περίεργο» συνδυασμό χαρακτηριστικών που κάνει το τελικό αποτέλεσμα το ίδιο πολύπλοκο και σύνθετο με την ίδια τη συσκευή. Το μηχανικό μέρος της κάμερας είναι ίδιο με αυτό μιας φωτογραφικής μηχανής προσφέροντας μηχανικό ζουμ μέσω του κινούμενου φακού, η ποιότητα του οποίου είναι αντίστοιχη αυτής που συναντά κανείς σε μια φωτογραφική μηχανή. Το «παράδοξο» είναι πως η Samsung επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν αισθητήρα σχεδιασμένο για κινητά τηλέφωνα στη κάμερα του K Zoom με ότι αυτό συνεπάγεται σε αρνητικά και θετικά χαρακτηριστικά απόδοσης. Στα θετικά του χαρακτηριστικά, το σημαντικότερο είναι η ύπαρξη του Optical Image Stabilization που επιτρέπει τη χρήση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς τη χρήση του φλας για τη λήψη αρκετά πιο «φωτεινών» φωτογραφιών. Εναλλακτικά, το K Zoom διαθέτει και το φλας που μάλιστα είναι ένα «κανονικό» Xenon φλας από φωτογραφική μηχανή και όχι ένα απλό LED που υπάρχει στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα.

Η απόδοση του είναι σαφώς καλύτερη από αυτή οποιουδήποτε LED με αποτέλεσμα η χρήση του να βελτιώνει σημαντικά τη ποιότητα των φωτογραφιών. Το μειονέκτημα της χρήσης του συγκεκριμένου αισθητήρα αφορά στη ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να καταγράψει. Η χρωματική πιστότητα και η λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή για τα δεδομένα ενός κινητού τηλεφώνου και η απόδοση του είναι συνολικά καλύτερη από τις περισσότερες συσκευές της αγοράς ακριβώς λόγω του συνδυασμού του με τα υπόλοιπα μέρη της κάμερας. Η απόδοση δεν είναι ανάλογη αυτής που θα περίμενε κανείς από μια φωτογραφική μηχανή, δείχνοντας για μια ακόμα φορά πως το K Zoom είναι μια προσπάθεια «συνύπαρξης» των δύο κόσμων. Το τελικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ανώτερο από αυτό των περισσότερων κινητών τηλεφώνων της αγοράς όχι όμως αντίστοιχο μιας φωτογραφικής μηχανής.

20141030_032025

Η εφαρμογή της κάμερας τώρα δανείζεται την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα των τελευταίων συσκευών της εταιρείας όπως το Galaxy S5 και το Galaxy Alpha, προσθέτοντας τις επιλογές για τις επιπλέον δυνατότητες της κάμερας του K Zoom. Η ταχύτητα του κλείστρου, η ευαισθησία του αισθητήρα στο φωτισμό και πολλές ακόμα παράμετροι μπορούν να ρυθμιστούν στο μενού της εφαρμογή της κάμερας.

k-zoom-in2mobile-camera (1) k-zoom-in2mobile-camera (2) k-zoom-in2mobile-camera (3) k-zoom-in2mobile-camera (4) k-zoom-in2mobile-camera (5) k-zoom-in2mobile-camera (6)

Δυστυχώς όμως οι επιπλέον αυτές επιλογές δεν έχουν «ενσωματωθεί» στις ρυθμίσεις της κάμερας και έχουν απλά προστεθεί σαν επιπλέον επιλογές η ρύθμιση των οποίων είναι περισσότερο δύσκολη από ότι θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, προσφέρει σχετικά εύκολη χρήση τουλάχιστον όταν ο χρήστης επιλέγει τις αυτόματες ρυθμίσεις.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το K Zoom είναι όπως ήδη αναφέραμε ένα πλήρως λειτουργικό Smartphone και με δεδομένο το σχετικά υψηλό του κόστος δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει απόλυτα αξιοπρεπές Hardware στο εσωτερικό του. Εκεί λοιπόν βρίσκουμε τον Exynos 5260 της ίδιας της Samsung με συνολικά… έξι πυρήνες επεξεργασίας, τον ίδιο επεξεργαστή που βρίσκεται και στο εσωτερικό του Galaxy Note 3 Neo. Από τους 6 πυρήνες, οι τέσσερις είναι αρχτεκτονικής ARM A-7 χρονισμένοι στο 1.3 GHz και οι υπόλοιποι δύο είναι ARM A-15 με το μέγιστο χρονισμό τους να αγγίζει το 1.7 GHz. Οι έξι συνολικά επεξεργαστές μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα αν αυτό χρειαστεί, αυξάνοντας σημαντικά τις συνολικές επιδόσεις του K Zoom. Σε καθημερινή χρήση, ο επεξεργαστής είναι απόλυτα ικανός να κατανέμει τις εργασίες σωστά εκμεταλλευόμενος τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας των A-7 πυρήνων, προσφέροντας εκτός από κορυφαία απόδοση και πολύ καλούς χρόνους αναμονής.

Η κάρτα γραφικών με τη σειρά της είναι η Mali T624 της ARM, η απόδοση της οποίας είναι χαμηλότερη από αυτή που βρίσκεται στο εσωτερικό των Exynos 5420 και Exynos 5430 που χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως το Galaxy Alpha και τα Galaxy Tab S. Ταυτόχρονα όμως το K Zoom διαθέτει και οθόνη με χαμηλότερη ανάλυση, βοηθώντας τη Mali T624 να αποδίδει πολύ καλά για τις συγκεκριμένες συνθήκες και απαιτήσεις.

k-zoom-in2mobile-antutu k-zoom-in2mobile-geekbench k-zoom-in2mobile-quadrant

Σε συνδυασμό με 2 GB μνήμης RAM, το K Zoom είναι ταχύτατο σε καθημερινή χρήση, πολλές φορές μάλιστα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ισχυρότερο από θεωρητικά καλύτερες συσκευές. Το βασικότερο είναι πως με το συγκεκριμένο Hardware ο χρήστης δεν θυσιάζει κάτι στον τομέα της απόδοσης σαν SmartPhone επειδή η συσκευή είναι ταυτόχρονα και φωτογραφική μηχανή.

Ο αποθηκευτικός χώρος στη συσκευή που μας παραχώρησε η Samsung για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παρουσίασης περιορίζεται σε μόλις 8 GB από τα οποία περίπου 4.5 GB είναι ουσιαστικά διαθέσιμα στο χρήστη. Ασφαλώς και με την αγορά της συσκευής είναι αναγκαία και η αγορά μιας κάρτας μνήμης.

Μπαταρία.

Το Galaxy K Zoom διαθέτει μια μπαταρία χωρητικότητας 2.430 mAh, που καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες χρήσης της συσκευής σαν Smartphone αλλά και σαν φωτογραφική μηχανή.

Σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση του σαν Smartphone, το K Zoom εκμεταλλευόμενο τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και χαμηλής κατανάλωσης του επεξεργαστή του μπορεί χωρίς πρόβλημα να παραμείνει ενεργό για έως και δύο ημέρες λειτουργίας όλων των χαρακτηριστικών του σαν SmartPhone.

Αντίστοιχα, η χρήση του K Zoom σαν φωτογραφική μηχανή, δεν εξαντλεί τη μπαταρία του γρηγορότερα από ότι σε οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο της αγοράς. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η χρήση του Xenon Flash που όπως είναι αναμενόμενο απαιτεί επιπλέον ενέργεια για τη λειτουργία του. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα το Xenon Flash και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το K Zoom και σαν κινητό τηλέφωνο είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διάρκεια της μπαταρίας αν αυτή δεν είναι πλήρως φορτισμένη.

Σαν συνδυασμός τώρα όλων των χαρακτηριστικών του, μπορεί να παραμείνει ενεργό για μια ολόκληρη ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συμπέρασμα.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή (αλλά και κατά τη διάρκεια) της συγκεκριμένης παρουσίασης, το K Zoom είναι μια συσκευή που δημιουργεί «πρόβλημα» στο χαρακτηρισμό της σαν κινητό τηλέφωνο λόγω της διαφορετικής κάμερας του και ταυτόχρονα δεν μπορεί να κριθεί σαν Smartphone αλλά ούτε αυστηρά σαν φωτογραφική μηχανή λόγω του διπλού χαρακτήρα του.

Σαν μια συσκευή που προσπαθεί να συνδυάσει και τους δυο αυτούς κόσμους καταφέρνει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία να πετύχει το στόχο του. Η απόδοση της κάμερας του είναι σαφώς καλύτερη από αυτή των περισσότερων κινητών τηλεφώνων της αγοράς και η απόδοση του σαν Smartphone είναι άριστη με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του που είναι περισσότερο από αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε χρήστη.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι σαν συσκευή είναι κάτι το διαφορετικό και «ασυνήθιστο» με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αλλά είναι έτοιμοι ταυτόχρονα να προσαρμοστούν και στις ιδιαιτερότητες του, με κυριότερη από αυτές τις αυξημένες του διαστάσεις και το υψηλό του βάρος.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

Zaxos 14/01/2015 - 16:45

Καλησπέρα ξέρετε αν θα βγει καινούργιο μοντέλο και αν θα παίρνει android 5??

Reply
Kostas Gliatiotis 16/01/2015 - 13:51

Θεωρητικά, κάποια στιγμή το Android Lollipop θα διατεθεί και για το Galaxy K Zoom, απλά δεν είναι από τις πρώτες συσκευές που θα το πάρουν. Η Samsung μέχρι σήμερα υποστηρίζει αρκετά καλά τις συσκευές της σειράς Zoom οπότε εκτός απροόπτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγάλει και νεότερο κάποια στιγμή στο μέλλον

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights