Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia Lumia 735 Review

Nokia Lumia 735 Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η σειρά 7xx των Lumia κινείται σε μια αρκετά «δύσκολη» αγορά, εκείνη των 250-300 ευρώ, στην οποία ο ανταγωνισμός είναι πολλές φορές… αβάσταχτος λόγω της πληθώρας των ανταγωνιστικών συσκευών που επίσης «συγκατοικούν» σε αυτήν.

Δεδομένης της επιτυχίας που είχε το 720, ο νέος εκπρόσωπος της εν λόγω σειράς, ονόματι 735, έρχεται να συνεχίσει την επιτυχία του προκάτοχού του, εξοπλισμένος με HD AMOLED οθόνη, 6,7MP κάμερα, επεκτάσιμη μνήμη και, βεβαίως-βεβαίως, Windows Phone 8.1 Update 1 (8.1.1 για συντομία, όπως συνηθίζουμε) «πακέτο» με την έκδοση Denim. Και αν δεν σας καλύπτουν αυτά, το νέο Lumia διαθέτει επίσης μπροστινή κάμερα ανάλυσης 5MP εάν θέλετε να δώσετε… άλλη διάσταση στον όρο «selfie photo», στιβαρή ποιότητα κατασκευής και προσεγμένο σχέδιο.

IMG_0423

Όπως είναι εμφανές, το Lumia 735 απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να δαπανήσουν πολλά χρήματα για το επόμενο κινητό τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις στην ποιότητα κατασκευής, στην ύπαρξη ορισμένων λειτουργιών που κάνουν πιο διασκεδαστική την καθημερινότητά τους και στην εμπειρία χρήσης γενικότερα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα εάν το  νέο μοντέλο της Microsoft ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις…

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

Ο σχεδιασμός του Lumia 735 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια χρυσή τομή ανάμεσα στο «κλασσικό» και «νεανικό» στυλ. Μπορεί να απουσιάζουν οι καμπύλες και η συσκευή να είναι τετραγωνισμένη, ωστόσο η «ελαφριά» και compact αίσθηση που αφήνει στο χέρι δείχνει ότι ο κατασκευαστής το δημιούργησε έχοντας στο μυαλό του τον μέσο χρήστη ο οποίος θέλει μια συσκευή που να μην τον… πονοκεφαλιάζει κατά την μεταφορά της.

IMG_0427

Στα πλαίσια αυτά, οι διαστάσεις και το βάρος του 735 (134,7 x 68,5 x 8,9 χιλιοστά και 134 γραμμάρια, αντίστοιχα) είναι στην σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι «φιλοξενούν» μια οθόνη με διαγώνιο 4,7 ιντσών και μια μπαταρία της τάξης των 2.200 mAh. Και μιλώντας για «νεανικό στυλ», να αναφέρουμε ότι τα διαθέσιμα χρώματα για το πίσω καπάκι (πορτοκαλί, πράσινο, άσπρο και μαύρο) και οι ανάλογες αποχρώσεις τους, θα εκτιμηθούν από όσους θέλουν ένα «ξεχωριστό» feeling για την συσκευή τους.

IMG_0443

Όπως συχνά συμβαίνει με τα Lumia, το πλαστικό που έχει επιλεγεί για το 735 (polycarbonate) εξασφαλίζει απουσία τριγμών και δίνει την αίσθηση ποιοτικής κατασκευής. Το πίσω καπάκι είναι αφαιρούμενο και κάτω από αυτό «κρύβεται» η επίσης αφαιρούμενη μπαταρία του κινητού, οι υποδοχές για nano-SIM και για κάρτα μνήμης microSD (έως 128GB) και, φυσικά, η βασική κάμερα με φακό 6,7MP, led flash και Carl Zeiss οπτικά. Εάν ψάξετε για hardware πλήκτρα αφής στην εμπρόσθια όψη του κινητού… άδικα θα το κάνετε μιας και το 735 είναι το πρώτο Lumia με εικονικά που εμφανίζονται όταν είναι αναμμένη η οθόνη του.

IMG_0421

Πάνω από την οθόνη, όπως θα περίμενε κανείς, βρίσκεται το ακουστικό και η δευτερεύουσα κάμερα των 5MP, ενώ σε ό,τι αφορά το πλαίσιο στο πάνω μέρος βρίσκεται η υποδοχή 3,5mm για ακουστικά, στο κάτω η microUSB θύρα για φόρτιση και σύνδεση με H/Y και, τέλος, στο δεξί συναντάμε τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης και το lock – on/off key. Κάτι που… απουσιάζει, είναι dedicated πλήκτρο για την κάμερα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να την εκκινείτε από το μενού της συσκευής, από κάποια συντόμευση στο Action Center ή από το ανάλογο Live Tile που μπορείτε να «καρφιτσώσετε» στην οθόνη.

IMG_0453

ΟΘόνη

Η οθόνη του 735 είναι τεχνολογίας AMOLED, διαγωνίου 4,7 ιντσών όπως ήδη αναφέραμε και ανάλυσης 720 x 1280 pixels. Σε καθημερινή χρήση οπωσδήποτε δεν φτάνει την απόδοση της επίσης AMOLED του 930, ωστόσο τα χρώματα είναι αρκετά «ζωντανά» και η ευκρίνειά της παραμένει αναλλοίωτη όταν αλλάζουμε γωνία θέασης. Η φωτεινότητά της είναι πολύ ικανοποιητική κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και, γενικά, θεωρούμε ότι δεδομένης της κατηγορίας στην οποία ανήκει το 735, ο στόχος… επετεύχθη.

IMG_0429

Φυσικά, στο ανάλογο μενού των ρυθμίσεων μπορούμε να την φέρουμε στα… μέτρα μας αφού μπορούμε να καθορίσουμε τόσο το προφίλ φωτεινότητας όσο και των χρωμάτων.

61 62 63

Μιας και, όπως είπαμε, το 735 έχει εικονικά πλήκτρα αφής, υπάρχει πλέον ένας κατάλογος ρυθμίσεων και για αυτά, τον οποίο θα βρείτε στο «Γραμμή Περιήγησης». Να σημειώσουμε εδώ ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της διάταξής τους, κάτι που μπορεί να δούμε σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού.

65

Κάτι που δεν μας άρεσε, είναι ότι δεν υπάρχει η λειτουργία «Γρήγορη Ματιά» (Glance Screen). Όπως είναι εμφανές, στα πρότυπα του 930 ο κατασκευαστής επέλεξε και πάλι για λόγους κόστους AMOLED οθόνες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια δυνατότητά η οποία, κατά την γνώμη του συντάκτη, δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από κανένα Lumia μιας και – ως γνωστόν – δεν υπάρχει ανάλογο led ώστε να ειδοποιούμαστε για κάποιο συμβάν (αναπάντητη, μήνυμα, e-mail κτλ) που μας έχει διαφύγει.

Θεωρούμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικό να πρέπει συνεχώς να πατάει κανείς το lock key ώστε να δει εάν έχει συμβεί οτιδήποτε που δεν ήταν σε θέση να το αντιληφθεί, ιδιαίτερα όταν παλαιότερα Lumia μοντέλα με AMOLED οθόνες όπως το 925 και το 1020 υποστήριζαν την εν λόγω δυνατότητα. Καλώς ή κακώς, μια τέτοια λειτουργία επιβάλλεται να υπάρχει, ιδιαίτερα όταν ο ανταγωνισμός… καραδοκεί.

Λειτουργικό Σύστημα

Μπορεί να γίναμε λίγο… γκρινιάρηδες στην προηγούμενη παράγραφο (δικαίως πιστεύουμε) όμως ήρθε η ώρα να επανέλθουμε σε… θετικά πράγματα όπως το ότι το 735 «φοράει» τα Windows Phone 8.1.1 και έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση Denim η οποία είναι και το πιο πρόσφατο firmware για τις Lumia συσκευές.

1 2

Σας προτρέπουμε να διαβάσετε το αναλυτικό review-οδηγό μας που θα βρείτε εδώ. Όπως συμβαίνει συνήθως, το λειτουργικό της Microsoft δουλεύει χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και σε αυτό βοηθάει το hardware της συσκευής το οποίο είναι  το ίδιο με του Lumia 830, παρόλη την διαφορά τιμής και κατηγορίας.

10 11 12 13 14 15 16

Δύσκολα θα παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα σε συνθήκες καθημερινής χρήσης και το επίπεδο προσαρμοστικότητας που προσφέρουν πλέον τα 8.1.1 θα σας επιτρέψει να φέρετε το τηλέφωνο στα μέτρα σας, αφού πλέον – μεταξύ άλλων – μπορείτε να δημιουργείτε φακέλους στην επιφάνεια εργασίας, να δημιουργήσετε ταχείες κλήσεις, να ειδοποιείστε μέσω του Κέντρου Ειδοποιήσεων για οτιδήποτε συμβαίνει κτλ.

3 4 5 6 7 8 9

Αυτή την στιγμή, το βασικό σημείο στο οποίο το λειτουργικό της Microsoft υπολείπεται σε σχέση με το Android και το iOS είναι ο αριθμός των εφαρμογών στο Store, ο οποίος ωστόσο ολοένα και αυξάνεται και τα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Βεβαίως, οι βασικές εφαρμογές βρίσκονται ήδη και στην διάθεση των Windows Phone users και η native υποστήριξη Office είναι ένα «ατού», ωστόσο θα χρειαστεί και άλλος χρόνος ώστε το Store της αμερικάνικης εταιρείας να φτάσει τα επίπεδα των ανταγωνιστών του.

17 18 19 20 50 51 52

Κάμερα

Μπορεί τα 6,7MP της βασικής κάμερας να ακούγονται λίγα, ωστόσο στην πράξη το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές για τα δεδομένα του 735 και της κατηγορίας στην οποία ανήκει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα καταγραφής βίντεο με μέγιστη ανάλυση 1080p και 30fps.

70 71 72 73

 

 

Σε αυτό βοηθάει και η… πλειάδα εφαρμογών που αφορούν το φωτογραφικό κομμάτι, όπως Lumia (πλέον) Camera / Panorama / Refocus / Storyteller κτλ. Όπως και στο 830, η Denim έφερε την δυνατότητα να μπορούμε να τραβήξουμε «ζωντανές» εικόνες, εφέ αρκετά διασκεδαστικό.

Για τους… λάτρεις των selfies, η εφαρμογή Lumia Selfie και η μπροστινή κάμερα των 5MP υπόσχονται καλά και… fun αποτελέσματα, ιδιαίτερα καθώς η εν λόγω εφαρμογή είναι αρκετά εύχρηστη και προσφέρει διάφορα backrounds.

 

Επεξεργαστής, Μνήμη

Στο εσωτερικό του Lumia 735 βρίσκεται για μια ακόμα φορά ο SnapDragon 400 της Qualcomm με τους τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής A-7 της ARM χρονισμένους στο 1.2 GHz μαζί με 1 GB μνήμης RAM. Με δεδομένο το ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής βρίσκεται και στο εσωτερικό του Lumia 830, η απόδοση του είναι ουσιαστικά η ίδια σε καθημερινή χρήση. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την AMOLED οθόνη που χρησιμοποιεί η εταιρεία στο Lumia 735, η συσκευή θα μπορούσε υπό συνθήκες να θεωρηθεί “καλύτερη” από το Lumia 830 αν δεν είχε κάμερα μικρότερης ανάλυσης και κατασκευή από πλαστικό.

Μπαταρία

Όπως ήδη αναφέραμε η μπαταρία του 735 έχει χωρητικότητα 2.200mAh η οποία κατά μέσο όρο θα επαρκέσει ώστε να περάσετε τουλάχιστον δύο με τρεις μέρες – με λογική χρήση πάντα – πριν αρχίσετε να αναζητάτε τον φορτιστή σας.

Σε αυτό βοηθάει η AMOLED οθόνη της συσκευής η οποία έτσι και αλλιώς είναι «οικονομικότερη» σε σχέση με τις LCD σε μαύρα backrounds, όπως και το αρκετά οικονομικό σε απαιτήσεις hardware της.

Συμπέρασμα

Το Lumia 735 προσεγγίζει αρκετά αυτό που περιμένει κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του: καλή ποιότητα κατασκευής, αξιοπρεπής οθόνη, όμορφος σχεδιασμός, καθώς επίσης και compact διαστάσεις και βάρος. Η κάμερά του μπορεί να μην εντυπωσιάζει αλλά δεν θα σας απογοητεύσει κιόλας, ενώ αν βγάζετε selfies με… το κιλό, τα 5MP της μπροστινής θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα.

40

41 42 43

Η μη υποστήριξη Glance είναι οπωσδήποτε κάτι αρνητικό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο μέλλον η Microsoft θα αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα αυτό. Κλείνοντας, θεωρούμε ότι με μια σχετικά μικρή πτώση της τιμής του, το 735 θα αποτελέσει μια καλή αγορά, ιδιαίτερα όταν οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν… ολοταχώς.

44 45 46 47 80 81 82 83 84

Τέλος, να σημειώσουμε ότι εάν τελικά αποφασίσετε ότι το Lumia 735 θα είναι το επόμενο κινητό σας, έχετε υπόψη σας και το 730 Dual SIM, το οποίο έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά μείον υποστήριξη LTE και, όπως είναι ευνόητο, δέχεται δύο κάρτες SIM.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights