Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ LG F60 Review: 4G σε οικονομική “συσκευασία”

LG F60 Review: 4G σε οικονομική “συσκευασία”

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή.

Η αρκετά μεγάλη επιτυχία που έχει στην αγορά το G3 της LG και η αντίστοιχα θετική εικόνα που έχει δημιουργήσει στην εταιρεία είναι κάτι που η ίδια έχει κάθε λόγο να εκμεταλλευτεί προς όφελος της. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία συσκευών σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τιμής, και η ενσωμάτωση σε αυτές όσων δυνατοτήτων του G3 είναι δυνατόν ώστε να «θυμίζουν» αυτό αλλά και να δείχνουν πως η εταιρεία δεν ξεχνάει και όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν την κορυφαία της συσκευή. Το LG F60 ανήκει ακριβώς σε αυτή τη κατηγορία συσκευών, αφού κάνοντας παραχωρήσεις μόνο όπου αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή πώλησης του, προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες. Βασικότερη από αυτές είναι η υποστήριξη LTE ή αλλιώς 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ένα χαρακτηριστικό που μέχρι σήμερα είναι δύσκολο να βρει κανείς σε συσκευές με τόσο χαμηλή τιμή πώλησης. Η δημιουργία «οικονομικών» 4G συσκευών είναι άλλωστε ένας από τους βασικότερους στόχους σχεδόν όλων των κατασκευαστών, είτε γιατί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τις «χρειάζονται» για να βοηθήσουν στην εξοικείωση του κόσμου με αυτό, είτε γιατί και οι ίδιες οι εταιρείες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη κατηγορία.

 

Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το F60, μια συσκευή που αποτελεί ένα μάλλον… παράξενο σύνολο κορυφαίων για την κατηγορία του χαρακτηριστικών αλλά ταυτόχρονα και ελλείψεων που δημιουργούν απορίες με την ύπαρξη τους.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Ακολουθώντας κατά βάση την ίδια σχεδιαστική γραμμή που χρησιμοποιεί η LG στις νεότερες συσκευές της, το F60 ξεχωρίζει σε ένα βασικό σημείο. Δεν διαθέτει στο πίσω μέρος του τα πλήκτρα έντασης και κλειδώματος που η εταιρεία χρησιμοποιεί στις περισσότερες συσκευές της από τη παρουσίαση του G2 και μετά. Με το ακόμα φθηνότερο LG L Fino να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη, η LG προφανώς είχε τους δικούς της λόγους που δεν έκανε το ίδιο και στο F60.

lg-f60-in2mobile-design (5)

Η κατασκευή του τηλεφώνου έχει γίνει με πλαστικά πολύ καλής ποιότητας και παρά το ότι το πίσω μέρος του αφαιρείται για την πρόσβαση στη μπαταρία του και τις υποδοχές για κάρτα SIM και κάρτα μνήμης, αυτό εφαρμόζει άριστα στην υπόλοιπη συσκευή χωρίς να παρουσιάζονται ενοχλητικά φαινόμενα τριγμών. Οι συνολικές του διαστάσεις είναι αρκετά περιορισμένες γεγονός που οφείλεται φυσικά και στη χρήση μιας οθόνης με σχετικά μικρή διαγώνιο μόλις 4,5 ιντσών. Μοναδικό «παράπονο» αποτελεί το σχετικά αυξημένο βάρος του F60 που όμως δεν δημιουργεί προβλήματα στη μεταφορά του.

lg-f60-in2mobile-design (14)

Συνολικά η ποιότητα κατασκευής και το «φινίρισμα» του F60 δίνουν την εικόνα μιας αρκετά ακριβότερης συσκευής, ένα γεγονός σίγουρα θετικό που δείχνει με τη σειρά του τη σημασία που δίνει η εταιρεία στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Οθόνη.

Ένα από τα «μειονεκτήματα» του F60 είναι η μικρής διαγωνίου, μόλις 4,5 ιντσών, αλλά ταυτόχρονα και χαμηλής ανάλυσης οθόνη του. Με ανάλυση μόλις 800 x 480 pixels αλλά και μικρή συνολικά επιφάνεια, η οθόνη αυτή είναι απλά αρκετή για την πραγματοποίηση των βασικών καθημερινών αναγκών του χρήστη, ενώ πολλές φορές η χρήση της συσκευής γίνεται δύσκολη αφού είναι σχεδόν αδύνατον να εμφανιστούν σε αυτή πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα.

lg-f60-in2mobile-design (12)

Παρά τη χαμηλή της ανάλυση όμως, η οθόνη του F60 διακρίνεται για την άριστη χρωματική της απόδοση με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει, ξεπερνώντας σημαντικά το μέσο όρο αυτής. Η ένταση των χρωμάτων είναι ικανοποιητική, ενώ ταυτόχρονα ο φωτισμός της είναι αρκετά έντονος στη μέγιστη ρύθμιση του, κάνοντας τη χρήση του F60 αρκετά εύκολη ακόμα και κάτω από έντονο ηλιακό φως. Οι γωνίες θέασης είναι απόλυτα ικανοποιητικές, με τη χρωματική αλλοίωση να παραμένει ελάχιστη ακόμα και υπό μεγάλη γωνία.

lg-f60-in2mobile-design (2)

Συνολικά η οθόνη του F60 δίνει την εντύπωση ότι ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα η τιμή πώλησης της συσκευής. Προς τιμήν της LG πάντως, οι παραχωρήσεις στη διαγώνιο και την ανάλυση της εξισορροπούνται όσο αυτό είναι δυνατόν από τη πολύ καλή χρωματική της απόδοση.

Λειτουργικό σύστημα.

Η LG έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο (αλλά και χρήματα) ώστε να μεταφέρει στις χαμηλότερης κατηγορίας συσκευές της όσο το δυνατόν περισσότερες από τις σχεδιαστικές και λειτουργικές δυνατότητες του G3. Στην περίπτωση του F60 η εταιρεία δεν έχει αφαιρέσει σχεδόν καμία από τις ενδιαφέρουσες δυνατότητες αυτού, πέραν από όσες βασίζονται σε χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει η συσκευή.

lg-f60-in2mobile-main-menu (1) lg-f60-in2mobile-main-menu (2) lg-f60-in2mobile-notification-screen

Παρά την απουσία πλήκτρων στη πίσω όψη της συσκευής, που θα έκαναν ουσιαστικά «απαραίτητη» την ύπαρξη του knock lock, της δυνατότητας δηλαδή κλειδώματος και ξεκλειδώματος της συσκευής με διπλό χτύπημα στην οθόνη της, η συγκεκριμένη δυνατότητα υπάρχει κανονικά στο F60 και λειτουργεί ακριβώς όπως περιμένει κανείς από συσκευή της LG.

lg-f60-in2mobile-settings lg-f60-in2mobile-messaging (1) lg-f60-in2mobile-dialler

Αντίστοιχα το γραφικό περιβάλλον του F60 είναι «ίδιο» σε εμφάνιση με αυτό του G3 και των υπόλοιπων συσκευών της εταιρείας, ενώ πολλές εφαρμογές διαθέτουν και επιπλέον λειτουργικότητα όπως η δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους του πληκτρολογίου στην οθόνη.

Screenshot_2014-12-04-01-03-06 Screenshot_2014-12-04-01-03-10 Screenshot_2014-12-04-01-03-14

Το μοναδικό σοβαρό μειονέκτημα του F60 στην έκδοση με τα 4GB αποθηκευτικού χώρου που είχαμε στα χέρια μας, είναι ο περιορισμένος χώρος που διαθέτει. Με λιγότερο από 2GB να είναι ουσιαστικά διαθέσιμα στο χρήστη, που μειώνονται ακόμα περισσότερο μετά την αναβάθμιση των περισσότερων προεγκατεστημένων εφαρμογών, ο χρήστης είναι αναγκασμένος να προμηθευτεί μια κάρτα μνήμης ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί χωρίς προβλήματα τη συσκευή.

lg-f60-in2mobile-file-manager

Κάμερα.

Η κάμερα είναι ο δεύτερος τομέας μετά την οθόνη στον οποίο η LG «αναγκάστηκε» να συμβιβαστεί ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε προκειμένου να πετύχει τη συγκεκριμένη τιμή πώλησης του F60. Με τον αισθητήρα της κάμερας να έχει ανάλυση μόλις 5 Mpixels, η απόδοση της είναι πραγματικά οριακά αποδεκτή σε συνθήκες κανονικού φωτισμού ενώ σε χαμηλό φωτισμό μάλλον απογοητεύει με το αποτέλεσμα.

lg-f60-in2mobile-design (9)

Οι φωτογραφίες περιέχουν αρκετή λεπτομέρεια, για αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με μια κάμερα τόσο χαμηλής ανάλυσης και είναι πραγματικά κρίμα που το F60 δεν διαθέτει μια κάμερα με λίγο καλύτερη ανάλυση που θα του επέτρεπε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό του.

Η εγγραφή βίντεο τώρα μπορεί να γίνει σε ανάλυση μέχρι και 1080p γεγονός ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που οφείλεται στο αρκετά ισχυρό Hardware του F60. Η λεπτομέρεια των αρχείων είναι ικανοποιητική, όπως και η απόκριση στη γρήγορη κίνηση και τις εναλλαγές φωτισμού. Το συνολικό αποτέλεσμα όμως για μια ακόμα φορά περιορίζεται σημαντικά από την χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας.

Screenshot_2014-12-03-23-28-08 Screenshot_2014-12-03-23-28-12 Screenshot_2014-12-03-23-28-16 Screenshot_2014-12-03-23-28-20

Η εφαρμογή της κάμερας διατηρεί το σχεδιασμό αυτής του G3 και των υπόλοιπων νέων συσκευών της εταιρείας, χωρίς να προσφέρει τις δυνατότητες ρύθμισης που έτσι και αλλιώς δεν υποστηρίζονται από την κάμερα του F60.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το σημείο στο οποίο ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό του το F60 είναι αυτό του επεξεργαστή που χρησιμοποιεί. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο SnapDragon 410 της Qualcomm που πέρα από την υποστήριξη δικτύων 4G που προσφέρει ξεχωρίζει και για έναν ακόμα λόγο. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαθέτει συνολικά τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής A-53 της ARM, πυρήνες που είναι αρχιτεκτονικής 64bit. Ουσιαστικά το F60 είναι η πρώτη 64bit συσκευή της LG, αρχιτεκτονική που όμως μένει ανεκμετάλλευτη μέχρι η συσκευή να αναβαθμιστεί σε Android Lollipop που υποστηρίζει τη χρήση των επεξεργαστών αυτών.

Σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση των τεσσάρων A-53, αυτή είναι άριστη για τα δεδομένα της συσκευής, με το χρονισμό τους στο 1.2 GHz να είναι υπέρ-αρκετός για την εκτέλεση κάθε είδους εφαρμογής, μέσα πάντα στα πλαίσια της συγκεκριμένης κατηγορίας. Μπορεί θεωρητικά το F60 να μην είναι το ίδιο γρήγορο με ακριβότερες συσκευές όταν χρησιμοποιεί κάποιος το Photoshop Express σε αυτό για παράδειγμα, με τη μικρή του οθόνη όμως και το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν προορίζεται ουσιαστικά για τέτοια χρήση. Με συνολικά 1 GB Μνήμης RAM η μετάβαση από τη μια εφαρμογή στην άλλη γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ και χάρη στη χαμηλή ανάλυση της οθόνης, η Adreno 306 κάρτα γραφικών έχει σχετικά εύκολο έργο το οποίο και εκτελεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Μόλις το F60 αναβαθμιστεί σε Android Lollipop κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο, η ύπαρξη των A-53 και της αρχιτεκτονικής 64bit που προσφέρουν θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη συσκευή που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σε κάποια ανταγωνιστική πρόταση της κατηγορίας αυτής.

Μπαταρία.

Με χωρητικότητα 2.100 mAh η μπαταρία του F60 είναι αρκετά μεγάλη για να προσφέρει στη συσκευή αρκετά καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας με δεδομένη και τη μικρή του οθόνη.

Screenshot_2014-12-04-01-03-29 Screenshot_2014-12-04-01-03-33 Screenshot_2014-12-04-01-03-37

Σε συνθήκες καθημερινής χρήσης το F60 μπορεί να παραμείνει ενεργό για περισσότερο από δύο ημέρες πλήρους  λειτουργίας, χρόνος που μπορεί να επεκταθεί και στις τρεις ημέρες όταν ο χρήστης του το χρησιμοποιεί κατά βάση για κλήσεις φωνής και μηνύματα και περιορισμένη χρήση υπηρεσιών δεδομένων.

Συμπέρασμα.

Όταν ο στόχος είναι η διατήρηση της τιμής όσο το δυνατόν χαμηλότερα χωρίς να γίνουν ενοχλητικές παραχωρήσεις που θα μειώσουν την εικόνα μιας συσκευής και του κατασκευαστή της αντίστοιχα, κάθε ευρώ μετράει. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που η LG επέλεξε τη χρήση μιας οθόνης με χαμηλή ανάλυση και μιας κάμερας με όχι καλή απόδοση προκειμένου να προσφέρει στο F60 την υποστήριξη 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και σχεδιασμό και κατασκευή αντάξια της εικόνας της εταιρείας.

lg-f60-in2mobile-design (15)

Με στόχο τη χαμηλή τιμή πώλησης, το F60 θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από χρήστες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καλύψει και χωρίς προβλήματα τις περισσότερες απαιτήσεις του νεανικού κοινού που κατά κανόνα αναζητά μια οικονομική συσκευή.

Με δεδομένα λοιπόν τα κριτήρια που έπρεπε να καλύπτει σαν συσκευή, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό, με το F60 να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα, με κυριότερο χαρακτηριστικό του τον SnapDragon 410 που θα του επιτρέψει να εκμεταλλευτεί και τις βελτιώσεις του Android Lollipop μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο για τη συσκευή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights