Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Google: Διαμάχη για το μπλοκάρισμα του Mobile HotSpot σε ξενοδοχεία
google-canada-in2mobile-featured-image

Google: Διαμάχη για το μπλοκάρισμα του Mobile HotSpot σε ξενοδοχεία

απο Kostas Gliatiotis

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια ακόμα φορά έρχεται μια αρκετά παράξενη είδηση, που αφορά τη διαμάχη της Google και της Microsoft με τις αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας, επειδή αυτά “μπλοκάρουν” τη χρήση των Mobile hotspot που μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει με το Smartphone του.

Πριν λίγο καιρό το ξενοδοχείο Marriot πλήρωσε στην FCC ( την αντίστοιχη Αρχή της δικής μας Ε.Ε.Τ.Τ ) επειδή εμπόδιζε τη δημιουργία mobile hotspot στους παρευρισκόμενους σε συνέδριο. Το πρόστιμο των 600,000 δολαρίων στη συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε πως η FCC δεν συμφωνεί με  αυτή τη πολιτική των ξενοδοχείων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξενοδοχείο χρησιμοποιούσε εξοπλισμό που “μπλόκαρε” τις διαθέσιμες στο wi-fi συχνότητες λειτουργίας εκτός φυσικά από αυτή στην οποία λειτουργούσε το δικό του δίκτυο. Ακόμα και αν κάποιος δοκίμαζε να δημιουργήσει ένα ασύρματο δίκτυο στην ίδια συχνότητα, λόγω του τρόπου που λειτουργεί το πρότυπο του wi-fi το δίκτυο του ξενοδοχείου “υπερίσχυε” χάρη και στην ισχυρότερη εκπομπή του.

Η “επίσημη” εξήγηση από τη πλευρά των ξενοδοχείων είναι πως ο εξοπλισμός για το “μπλοκάρισμα” των mobile hotspot είναι νόμιμος, επειδή με αυτόν τον τρόπο το ξενοδοχείο “προστατεύει” τους πελάτες του από τη χρήση μη ασφαλών δικτύων που μπορεί να λειτουργούν στην ίδια περιοχή, αλλά και εξασφαλίζει πως το δικό του δίκτυο θα λειτουργεί σωστά χωρίς παρεμβολές. Φυσικά στην πραγματικότητα, τα ξενοδοχεία ενδιαφέρονται να εμποδίσουν την δημιουργία δικτύου μέσα σε αυτά ώστε οι επισκέπτες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το δικό τους (φυσικά επί πληρωμή) ασύρματο δίκτυο.

Η άποψη της Google και της Microsoft (η οποία είναι και η λογική πλευρά) είναι πως οι συχνότητες που χρησιμοποιεί το Wi-fi είναι δωρεάν και από το νόμο ελεύθερες στη πρόσβαση από όλους. Αυτό σημαίνει πως έμμεσα έστω τα ξενοδοχεία παρεμποδίζουν τη χρήση μιας ραδιοσυχνότητας που δεν έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται. Ταυτόχρονα θεωρούν πως η ευθύνη για τη σωστή λειτουργία του δικτύου σε κάθε ξενοδοχείο είναι κάτι που επίσης δεν τους δίνει το δικαίωμα να παρεμποδίζουν τη λειτουργία οποιουδήποτε άλλου δικτύου. Την πλευρά της Google φαίνεται πως παίρνουν σταδιακά και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της χώρας, αφού η συγκεκριμένη “παρεμπόδιση” των ξενοδοχείων έχει επιπτώσεις και σε αυτά με τους πελάτες να πληρώνουν για μια υπηρεσία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί συνδρομητές που ταξιδεύουν συχνά στη χώρα και διαμένουν σε ξενοδοχεία, πληρώνουν ακριβώς για να έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, κάτι που πιθανόν να επιλέξουν να σταματήσουν αν η υπηρεσία τους είναι ουσιαστικά άχρηστη.

Μέχρι στιγμής (ευτυχώς) η FCC δείχνει πως συνεχίζει να συμφωνεί με τη Google και τις υπόλοιπες εταιρείες και μέχρι στιγμής παρότι δεν έχει πάρει επίσημα μια “μόνιμη” θέση στο συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται πως στο τέλος οι συνδρομητές των δικτύων κινητής τηλεφωνίας της χώρας θα μπορούν να κάνουν το αυτονόητο, να χρησιμοποιούν δηλαδή τη σύνδεση δεδομένων που πληρώνουν στο δίκτυο τους.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights