Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Vodafone: Τριακοστή επέτειος από την πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου μέσω του δικτύου της
Vodafone

Vodafone: Τριακοστή επέτειος από την πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου μέσω του δικτύου της

απο Kostas Gliatiotis

Η πρώτη κλήση μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία πριν 30 χρόνια. Ο Μάικλ Χάρρισον, γιος του Σερ Έρνεστ Χάρρισον, πρώην Προέδρου της Vodafone, ήταν ο πρώτος που έκανε τη δοκιμαστική κλήση συνομιλώντας με τον πατέρα του την 1η Ιανουαρίου 1985.

Michael_Harrison_photo

Ο Μάικλ Χάρρισον έφυγε κρυφά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το σπίτι της οικογένειάς του στο στο Σάρρεϋ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κάνει μια έκπληξη στον πατέρα του, καλώντας τον με κίνητό τηλέφωνο από την πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο. Ο Χάρρισον έκανε την ιστορική κλήση από μία από τις πρώτες φορητές συσκευές – ένα κινητό Vodafone VT1, που ζύγιζε  5 κιλά και είχε δυνατότητα χρόνου ομιλίας περίπου 30 λεπτά. Ο Χάρρισον θυμάται ότι η γραμμή ήταν πολύ καλή και άκουγε καθαρά τον πατέρα του παρά τη φασαρία που προκαλούσαν οι ενθουσιασμένοι παρευρισκόμενοι στην πλατεία που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο.

Όταν ο  Σερ Έρνεστ Χάρρισον απάντησε στο τηλέφωνο, ο Μάικλ είπε: «Γεια σου μπαμπά. Είμαι ο Μάικ. Αυτή είναι η πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας». Στο άλλο άκρο της γραμμής, φελλοί σαμπάνιας έσκαγαν και φωτογράφοι κατέγραφαν τη στιγμή – το αποκορύφωμα τη σκληρής δουλειάς τριών ετών, δεδομένου ότι η εταιρεία έλαβε την άδεια το 1982.

Ernest_Harrison_photo

 

Μερικές μέρες αργότερα, ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στην αποβάθρα της Αγίας Αικατερίνης στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει τον κωμικό Έρνι Γουάιζ να κάνει την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο δημοσίως. Ο Γουάιζ μίλησε το κινητό του τηλέφωνο πηγαίνοντας στην αποβάθρα της Αγίας Αικατερίνης με μια παλιά ταχυδρομική άμαξα του 19ου αιώνα, χρησιμοποιώντας μια από τις παλαιότερες μορφές επικοινωνίας που είναι η αποστολή γραμμάτων για να αναδείξει την ταχύτητα και την ευκολία που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα.  

Η κλήση του Έρνι Γουάιζ έγινε προς τα κεντρικά γραφεία της Vodafone, όπου μια χούφτα εργαζομένων είχαν στήσει τη βάση της εταιρείας πάνω από ένα ινδικό εστιατόριο στο Νιούμπερυ του Μπέρκσαϊρ.

Για τις πρώτες εννέα ημέρες του 1985, η Vodafone ήταν η μόνη εταιρεία με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βαριά και δυσκίνητη, η πρώτη γενιά κινητών τηλεφώνων ήταν εμπορικά διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1984 πριν από την επίσημη λειτουργία του δικτύου. Ήταν τέτοια η ζήτηση για ένα πλήρως φορητό, κινητό τηλέφωνο, που πάνω από 2.000 παραγγελίες είχαν ληφθεί από την ομάδα πωλήσεων της Vodafone πριν ακόμη ο Μάικλ Χάρρισον κάνει την πρώτη κλήση από την πλατεία του Κοινοβουλίου. Μέχρι το τέλος του 1985, πάνω από 12.000 συσκευές είχαν πωληθεί.

Vodafone_Transportable_VT1_photo

Παρά το μέγεθος και το κόστος απόκτησης των κινητών τηλέφωνων εκείνης της εποχής που έφτανε περίπου τις 2000 στερλίνες που σε σημερινές τιμές σοδυναμούν με  6.500 ευρώ, τα πρώτα κινητά τηλέφωνα αποτέλεσαν επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες και έγιναν αντικείμενα επιθυμίας από τους λίγους που μπορούσαν τότε να τα αποκτήσουν.

Τριάντα χρόνια αργότερα, η τεχνολογία της Vodafone παίζει κεντρικό ρόλο στις ζωές  περισσότερων των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Vodafone αποτελεί έναν παγκόσμιο πρωτοπόρο της κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής επανάστασης αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ιδιώτες και επιχειρήσεις επικοινωνούν σε όλο τον κόσμο. Η Vodafone συνεχίζει να καινοτομεί και να οδηγεί τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επικοινωνίας των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων παρέχοντας καινοτόμα και υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες επικοινωνίας μέσα από ένα πρωτοπόρο τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, ποιότητα και υψηλές ταχύτητες mobile internet και εκτενή κάλυψη 3G και 4G.

Η Vodafone συνεχίζει να εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα : το 2013, η Vodafone ξεκίνησε την εφαρμογή του Project Spring  – το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της –  δεσμεύοντας περίπου 19 δισεκατομμύρια βρετανικές στερλίνες για την επέκταση των δικτύων και των υπηρεσιών της σε αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights