Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινή πολιτική “ψηφιακού περιεχομένου”

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινή πολιτική “ψηφιακού περιεχομένου”

απο Kostas Gliatiotis

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες on-line υπηρεσίες επί πληρωμής περιεχόμενου, έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο τους ανά χώρα, ανάλογα με τα δικαιώματα χρήσης και την πολιτική που εφαρμόζουν σε κάθε μια από αυτές. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά μια συνδρομητική υπηρεσία on-line μουσικής ή ταινιών που λειτουργεί στην Γερμανία, έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την πρόσβαση σε χρήστες που προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν από κάποια άλλη χώρα.

Φαίνεται όμως πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας, αφού σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο που να την απαγορεύει. Η ιδέα πίσω από την προσπάθεια αυτή, είναι να έχει κάθε χώρα της Ένωσης το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες που λειτουργούν σε κάποια άλλη χώρα χωρίς περιορισμούς.

Στη θεωρία αυτό σημαίνει πως συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Netflix που λειτουργεί στην Γερμανία, δεν θα μπορεί πλέον να εμποδίσει την πρόσβαση σε χρήστη που προέρχεται από την Ισπανία ή ακόμα και τη χώρα μας, αρκεί φυσικά να πληρώνει την αντίστοιχη συνδρομή.

Το πρόβλημα για τις εταιρείες διανομής περιεχομένου, είναι πως μέχρι σήμερα, οι συμφωνίες που “κλείνουν” είναι σε τοπικό επίπεδο κάθε χώρας, με το κόστος να καθορίζεται από το μέγεθος της χώρας, τον πιθανό αριθμό συνδρομητών κάθε υπηρεσίας και πολλούς ακόμα παράγοντες που καθορίζονται πάντα σε τοπικό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο αυτό, όταν εφαρμοστεί στην πράξη, και με δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει σημαντικά μέχρι τον Μάιο, θα αλλάξει σημαντικά αυτή την πολιτική των εταιρειών διανομής, που πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν το περιεχόμενο ανάλογα με την κάθε χώρα και τις δικές της οικονομικές δυνατότητες.

Όσο “ιδανικό” και αν φαίνεται αυτό πάντως, μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη, μένει να δούμε ποιες αλλαγές θα γίνουν και κατά πόσο αυτές θα είναι τελικά προς όφελος του καταναλωτή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights