Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony E4G Review: Η οικονομική 4G πρόταση της εταιρείας

Sony E4G Review: Η οικονομική 4G πρόταση της εταιρείας

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η ενασχόλησή μας με την μεσαία κατηγορία της αγοράς των κινητών συνεχίζεται και,  μετά από καιρό, είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε μία νέα πρόταση από την Sony. Ο λόγος για το Xperia E4g Dual, το οποίο φιλοδοξεί να συνεχίσει στα… χνάρια της σειράς «Ε» που χάραξε αρχικά το γνωστό Xperia E1 και αργότερα το Xperia E3 (E2 δεν υπήρξε ποτέ).

DSC_0088

Εάν δεν έχετε έρθει σε επαφή με την εν λόγω σειρά της Sony, πολύ περιληπτικά θα αναφέρουμε ότι απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μια οικονομική συσκευή χωρίς όμως να πρέπει να κάνουν… «παραχωρήσεις» στα πάντα.

Στα πλαίσια αυτά και έχοντας υπόψη μας ότι η τιμή του θα κυμανθεί στα 150-200 ευρώ, το νέο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας φιλοδοξεί να σας κάνει να το προτιμήσετε προσφέροντάς σας οθόνη 4,7 ιντσών, Android, κάμερα 5 MP, επέκταση μνήμης και υποστήριξη για ταυτόχρονη λειτουργία δύο καρτών SIM (φυσικά, υπάρχει και η έκδοση για μία κάρτα). Εμείς λοιπόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημοσιεύσουμε την αναλυτική παρουσίασή του ελπίζοντας ότι θα καλύψουμε τις περισσότερες απορίες σας, οπότε προχωράμε στο κείμενό μας.

Να σημειώσουμε μόνο πως ό,τι διαβάσετε ισχύει και για το Xperia E4g, στο οποίο η μόνη διαφορά με το E4g Dual είναι – προφανώς – το ότι δεν έχει υποστήριξη για δύο SIM.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Παρά το ότι – όπως ήδη αναφέραμε – το Xperia E4g Dual έχει οθόνη 4,7 ιντσών, η δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί της Sony είχε ως αποτέλεσμα οι διαστάσεις του να κρατηθούν σε λογικά επίπεδα μην ξεπερνώντας τα 133 x 71 x 10,8 χιλιοστά, ενώ το ίδιο συνέβη και με το βάρος του, το οποίο είναι 135 γραμμάρια. Στην πράξη λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν θα συναντήσετε προβλήματα σε ό,τι έχει να κάνει με την φορητότητα ης συσκευής, ούτε με το να το λειτουργήσετε με το ένα χέρι.

DSC_0106

 

DSC_0094

Το πίσω μέρος του Xperia E4g Dual καταλαμβάνεται από το αφαιρούμενο καπάκι του, το οποίο «αγκαλιάζει» και το πλαίσιο γύρω από την οθόνη, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, να μιλάμε για κατασκευή δύο κομματιών. Το πλαστικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, είναι όσο σκληρό πρέπει να είναι, η αίσθηση που δίνει στον χρήστη είναι αρκετά στιβαρή και, επίσης, η υφή του είναι «ματ» με αποτέλεσμα να μην γλυστράει εύκολα από το χέρι μας.

DSC_0100 DSC_0102

Αφαιρώντας το καπάκι (μια διαδικασία πολύ εύκολη, παρεπιπτόντως) έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουμε πρόσβαση στις δύο υποδοχές για SIM και στην ανάλογη για κάρτες επέκτασης μνήμης microSD με χωρητικότητα έως 32GB. Δυστυχώς, η μπαταρία είναι μη-αφαιρούμενη, οπότε εάν χρειαστεί να την αλλάξετε θα πρέπει  να απευθυνθείτε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service center της Sony.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Xperia E4g Dual, στην οπίσθια όψη του θα συναντήσουμε την βασική του κάμερα με φακό 5MP και δίπλα της το led flash ενώ, γυρίζοντάς το, στο δεξί του μέρος βρίσκεται το on/off-lock key το οποίο μάλιστα προεξέχει αρκετά κάνοντας αφενός πολύ εύκολη την χρήση του, αφετέρου όμως είναι επίσης αρκετά εύκολο να… πατηθεί κατά λάθος. Μια παράδοξη σχεδιαστική επιλογή, είναι η τοποθέτηση του πλήκτρου αυξομείωσης της έντασης, το οποίο βρίσκεται κάτω από το πλήκτρο κλειδώματος, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε ότι βρίσκουμε ιδιαίτερα χρηστικό.

DSC_0096

Κλείνοντας το πρώτο κομμάτι της παρουσίασής μας, πάνω από την οθόνη θα βρούμε – φυσικά – το ακουστικό και δίπλα του το led ειδοποιήσεων και την εμπρόσθια κάμερα του κινητού.

DSC_0092

 

DSC_0090

Να αναφέρουμε επίσης ότι υπάρχει αισθητήρας φωτός που επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης μας και, τέλος, ότι δεν υπάρχουν μηχανικά πλήκτρα αφής μιας και όπως συνηθίζεται με τα μοντέλα της Sony, βρίσκονται «ενσωματωμένα» στην οθόνη. Τέλος, η υποδοχή miniUSB για τον φορτιστή και την σύνδεση με τον Η/Υ σας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πλαισίου του κινητού, ενώ η θύρα για τα ακουστικά σας, στο πάνω μέρος.

Οθόνη

Η ανάλυση που επέλεξε η Sony για την οθόνη του Xperia E4g Dual είναι τα 540×960 pixels (πυκνότητα 234 ppi) η οποία για τα δεδομένα της κρίνεται ικανοποιητική για την κατηγορία τιμής του κινητού και αποδεκτή για το μέγεθός της. Μια ανάλυση της τάξεως των 720p σίγουρα θα ήταν πιο… καλοδεχούμενη, ωστόσο φανταζόμαστε ότι θα είχε επίπτωση στο κόστος της συσκευής.

DSC_0109

Όπως προαναφέραμε, η πυκνότητα των pixels δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο η χρωματική απόδοση είναι αρκετά καλή και η φωτεινότητα επαρκής (θυμίζουμε ότι ρυθμίζεται αυτόματα, εάν το επιθυμείτε). Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο μέσος χρήστης δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο  ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθημερινότητά του, δεδομένου του ότι έτσι και αλλιώς οι απαιτητικοί καταναλωτές θα κοιτάξουν σε υψηλότερες κατηγορίες τιμής, στις οποίες θα συναντήσουν και καλύτερες οθόνες.

DSC_0111

Στα θετικά, θα προσθέσουμε ότι τα χρώματα δεν αλλοιώνονται όταν αλλάζουμε γωνίες θέασης καθώς και το ότι αν και το γυαλί δεν είναι Corning Gorilla, εν τούτοις η Sony έχει χρησιμοποιήσει κάποιο είδος το οποίο – σύμφωνα με τις προδιαγραφές της – είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές.

DSC_0112

Λειτουργικό Σύστημα

Η έκδοση του Android με την οποία κυκλοφορεί στην αγορά το Xperia E4g Dual είναι η 4.4.4 (KitKat) και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει δυνατότητα αναβάθμισης στην Lollipop. Φυσικά, το περιβάλλον εργασίας είναι της Sony, το οποίο είναι αρκετά εύχρηστο και «ευχάριστο» στο μάτι. Για παράδειγμα, για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα widgets, στις εφαρμογές, τα θέματα κτλ μπορούμε απλά να κλείσουμε δύο δάχτυλα στην αρχική οθόνη μας ή να την πατήσουμε παρατεταμένα.

22 23 24 25 26 27

Η δημιουργία φακέλων είτε σε κάποια αρχική οθόνη είτε μέσα στο μενού εφαρμογών γίνεται με απλή μετακίνηση ενός εικονιδίου πάνω σε κάποιο άλλο, ενώ μέσα σε αυτό με μία κύλιση προς τα αριστερά ανοίγει ένα υπο-μενού μέσα από το οποίο μπορούμε να ψάξουμε για κάποια εφαρμογή, να απεγκαταστήσουμε όσες δεν χρειαζόμαστε, να τις ταξινομήσουμε όπως θέλουμε ή και να μπούμε στο Play Store.

19 20 21

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων χωρίζεται σε δύο καρτέλες, μια στην οποία προβάλλονται τα διάφορα συμβάντα που… απαιτούν την προσοχή μας και μια στην οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορα shortcuts και, φυσικά, να τα επεξεργαστούμε.

7 8 9

Το μενού των Ρυθμίσεων δεν είναι ιδιαίτερα «φορτωμένο» και χωρίζεται σε πέντε ενότητες που βρίσκονται όλες μαζί σε μια σελίδα. Ένα θετικό είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα εικονίδια που φαίνονται στην Γραμμή Κατάστασης της οθόνης μας και άλλο ένα είναι η ύπαρξη Ραδιοφώνου, κάτι που θα… εκτιμηθεί κυρίως από τις νεότερες ηλικίες (και όχι μόνο).

10 11 12

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, κάτι στο οποίο υπάρχει «συνωστισμός» είναι οι προεγκατεστημένες εφαρμογές της Sony και της Google οι οποίες, ευτυχώς, εύκολα ομαδοποιούνται σε φακέλους όπως ήδη αναφέραμε. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το καθαρά τηλεφωνικό κομμάτι, δύσκολα θα μείνετε παραπονεμένοι μιας και οι επιλογές διαχείρισης των επαφών σας, η οργάνωση των κλήσεων και των μηνυμάτων σας είναι αυτή που… αρμόζει σε ένα smartphone του 2015.

13 14 15 16

Κάμερα

Η κάμερα του Xperia E4g Dual έχει φακό 5MP, αυτόματη εστίαση και led flash. Στην πράξη, δεν μπορούμε να πούμε ότι… ενθουσιαστήκαμε με την απόδοσή της, αλλά δεν μπορούμε επίσης να πούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει το κινητό. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η απόδοση του flash είναι αρκετά καλή, ωστόσο ο φακός δεν βοηθάει ιδιαίτερα ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι πολύ λεπτομερές.

 

Η εφαρμογή της κάμερας έχει πληθώρα επιλογών και υπο-μενού και είναι αρκετά εύχρηστη. Επίσης, η δυνατότητα καταγραφής video φτάνει τα 1080p με 30fps και η δυνατότητα επέκτασης μνήμης (τα 8GB που ήδη διαθέτει η συσκευή είναι λίγα) θα εξυπηρετήσει όσους αποθανατίζουν… τακτικά τα διάφορα στιγμιότυπα και γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους.

30 31 32 33 34 35

Τέλος, για τους λάτρες των selfies και των βιντεοκλήσεων, η μπροστινή κάμερα έχει φακό 2MP με απόδοση που κινείται στον μέσο όρο της κατηγορίας της.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Σε μια ασυνήθιστη για τη Sony κίνηση, το E4g όπως και το “απλό” E4 χρησιμοποιούν επεξεργαστές της MediaTek αντί για αυτούς της Qualcomm. Φυσικά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί απαραίτητα μειονέκτημα, αφού όπως διαπιστώσαμε στην πράξη, ο ΜΤ6752 στο εσωτερικό του E4g αποδίδει το ίδιο και πολλές φορές καλύτερα από τον αντίστοιχο Snapdragon 410 της Qualcomm που χρησιμοποιείται συνήθως στις συσκευές αυτής της κατηγορίας.

Στο εσωτερικό του επεξεργαστή της Mediatek βρίσκονται για μια ακόμα φορά τέσσερις συνολικά Α-53 πυρήνες επεξεργασίας, χρονισμένοι ελαφρώς υψηλότερα από ότι στις λύσεις της Qualcomm, φτάνοντας το 1.5 GHz. Σε συνδυασμό με το έτσι και αλλιώς σωστά σχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον της Sony χαρίζουν στην συσκευή άνετη και χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις λειτουργία που βρίσκεται στο άνω άκρο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Σύμφωνα με την ίδια την Mediatek, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής προσφέρει εκτός των άλλων και δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων βίντεο ανάλυσης 4k, κάτι που πάντως δεν μπορεί να κάνει το E4g χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι μειονέκτημα στην κατηγορία του, και με δεδομένη την ανάλυση της οθόνης του.

Η Mali-T760 κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του, διαθέτει μόνο δύο πυρήνες επεξεργασίας, με αποτέλεσμα η απόδοση της να είναι αισθητά “χειρότερη” από αυτή που έχουν οι επεξεργαστές της Samsung που τη χρησιμοποιούν (Exynos 5433 και Exynos 7420). Με την σχετικά χαμηλή ανάλυση της οθόνης του E4g όμως, η Mali T760 ακόμα και σε αυτή τη “φτωχή” έκδοση της προσφέρει απόλυτα ικανοποιητική απόδοση, επιτρέποντας στη συσκευή να λειτουργεί χωρίς ενοχλητικά κολλήματα.

4 5 6

Μοναδικό ουσιαστικό μειονέκτημα του E4g είναι η μικρή μνήμη RAM που διαθέτει, η οποία περιορίζεται σε μόλις 1 GB από το οποίο είναι διαθέσιμα περίπου 770 ΜΒ στο λειτουργικό σύστημα.Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών και η εναλλαγή μεταξύ τους δεν είναι από τα “δυνατά” σημεία του E4g ακριβώς λόγω της περιορισμένης μνήμης RAM που διαθέτει.

Θεωρητικά, χάρη στους Α-53 πυρήνες επεξεργασίας που διαθέτει, αν κάποια στιγμή στο μέλλον το E4g αναβαθμιστεί σε Android Lollipop, θα μπορεί να λειτουργήσει σε 64-bit mode, κάτι που μέχρι στιγμής δεν προσφέρεται στην κατηγορία του.

Ο αποθηκευτικός χώρος τέλος έχει ονομαστικό μέγεθος 8 GB, όμως στην πραγματικότητα είναι διαθέσιμα στον χρήστη λίγο περισσότερα από τα μισά, δηλάδη 4 GB. Με την εγκατάσταση των συνηθισμένων εφαρμογών, αλλά και την αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση αυτών που είναι προεγκατεστημένες στο E4g ο χώρος αυτός μειώνεται σε λιγότερα από 2 GB. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η συσκευή να χρειάζεται σχεδόν “αναγκαστικά” την ύπαρξη μιας κάρτας μνήμης microSD προκειμένου να μπορεί να προσφέρει χωρίς προβλήματα στον χρήστη τις Multimedia δυνατότητες της. Με δεδομένη την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το E4g το συγκεκριμένο μειονέκτημα είναι μάλλον αποδεκτό, είναι κρίμα πάντως που μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν μπορεί να βρει κανείς συσκευή με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο από κάποιον “μεγάλο” κατασκευαστή.

Μπαταρία

Η απόδοση της 2.300mAh μπαταρίας του Sony Xperia E4 Dual κινείται στον μέσο όρο που συναντάμε σε πολλές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν περίπου δύο μέρες πριν χρειαστεί να επαναφορτίσετε το κινητό σας, με λογική χρήση πάντα.

Στο παραπάνω αποτέλεσμα συνεπικουρούν τόσο η σχετικά χαμηλή ανάλυση της οθόνης, όσο και το όχι απαιτητικό hardware της συσκευής. Επίσης, εάν θελήσετε να… εξασφαλίσετε ακόμα λίγο χρόνο αναμονής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία «STAMINA» και «Λειτουργία χαμηλής μπαταρίας» που θα βρείτε στην Διαχείριση Ενέργειας στις Ρυθμίσεις.

1 2 3

Συμπέρασμα

Εάν θέλετε μια προσιτή οικονομικά συσκευή με υποστήριξη για δύο κάρτες SIM,  αρκετά μεγάλη οθόνη, Android και δυνατότητα επέκτασης μνήμης, τότε το Sony Xperia E4 Dual θα είναι μέσα στις επιλογές σας.

43 44 45

Τα κυριότερα πλεονεκτήματά του, είναι οι αρκετά compact διαστάσεις του, η αίσθηση στιβαρότητας που προσδίδει, το αρκετά εύχρηστο και όμορφο UI της Sony, όπως επίσης και το ότι σαν hardware κινείται άνω του μέσου όρου της κατηγορίας στην οποία ανήκει. Η ύπαρξη led ειδοποιήσεων και αισθητήρα φωτός είναι επιπλέον «ατού» που δεν τα συναντάμε σε αρκετά παραπλήσια μοντέλα του ανταγωνισμού.

40 41 42

Θεωρούμε πραγματικά ότι το Xperia E4g Dual αποτελεί μία από τις πληρέστερες και καλύτερες επιλογές για την κατηγορία των 150-200 ευρώ. Έτσι, εάν βρεθείτε σε κάποιο μαγαζί και ψάχνετε κάτι ανάλογο, δοκιμάστε το μιας και υπάρχει μια καλή πιθανότητα να σας… κερδίσει.

Πριν σας αφήσουμε, όμως, σας προτρέπουμε να διαβάσετε την τελευταία παράγραφο που ακολουθεί, στην οποία αναφέρουμε τις διαφορές του Xperia E4g Dual με το «απλό» Xperia E4 Dual το οποίο επίσης είχαμε στην κατοχή μας για λίγες μέρες, κυκλοφορεί ταυτόχρονα στα μαγαζιά και για προφανείς λόγους δεν θεωρήσαμε ότι χρειαζόταν να κάνουμε ξεχωριστό review.

Διαφορές E4g και Ε4

1) Η οθόνη του Xperia Ε4 έχει μεγαλύτερη διαγώνιο, που φτάνει τις 5 ίντσες, ενώ η ανάλυση είναι η ίδια με αυτή του E4g. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πυκνότητα των pixels να είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με το E4g (220 ppi).

2) Οι διαστάσεις και το βάρος του Xperia E4 είναι μεγαλύτερες και φτάνουν τα 137×74,6×10,5mm και τα 144 γραμμάρια, αντίστοιχα.

3) Η σοβαρότερη διαφορά αφορά τον επεξεργαστή καθώς και την κάρτα γραφικών με αποτέλεσμα χαμηλότερες επιδόσεις, κάτι που αποτυπώνεται και στα ανάλογα benchmarks.

97 98 99

4) Κλείνοντας, στο Xperia E4 απουσιάζει η υποστήριξη για LTE δίκτυα, σε αντίθεση με το E4g.

 

 

 

 

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights