Huawei P8 Review: Η χρυσή τομή

Huawei P8 Review: Η χρυσή τομή

Εισαγωγή

Η Huawei έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική στην αγορά των High End συσκευών, πολιτική που έχει «δημιουργήσει» μέχρι σήμερα το Ascend P7 και το Ascend Mate 7, και πλέον το καλύτερο και νεότερο δημιούργημα της εταιρείας, το Huawei P8. Η συγκεκριμένη πολιτική θέλει την Huawei να εστιάζει σε όλους τους τομείς που κάνουν ανταγωνιστική μια High End συσκευή, να βρίσκει την χρυσή τομή ανάμεσα στις επιδόσεις «στα χαρτιά» και την απόδοση στην πράξη ώστε το τελικό σύνολο να είναι πάντα μια πολύ ικανή συσκευή που παραμένει ταυτόχρονα και ανταγωνιστική σε τιμή πώλησης.

huawei-p8-in2mobile-design (16)

Το Huawei P8 είναι η νεότερη και καλύτερη απόδειξη πως η συγκεκριμένη «φιλοσοφία» αν θέλετε της εταιρείας αποδίδει στην πράξη, αφού η συσκευή είναι ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει η εταιρεία και ταυτόχρονα μια άκρως ανταγωνιστική High End συσκευή.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί του Huawei P8 και θα ανακαλύψουμε πως αυτό καταφέρνει να είναι τόσο «ξεχωριστό» όσο πρέπει να είναι ώστε να συνεχίσει την πολύ επιτυχημένη πορεία του προκατόχου του.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Το πρώτο πράγμα που δηλώνει άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Huawei P8 είναι πως πρόκειται για μια πολυτελή συσκευή, κατασκευασμένη με υλικά που θα «ζήλευαν» πολλές ακριβότερες από  αυτό συσκευές.

Το πλαίσιο που «αγκαλιάζει» ολόκληρη τη συσκευή, είναι κατασκευασμένο από ένα ενιαίο κομμάτι αλουμινίου, που όμως είναι «κατεργασμένο» με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του που το κάνουν ξεχωριστό.

huawei-p8-in2mobile-design (14)

Το πίσω μέρος της συσκευής έχει μια «άγρια» υφή που χωρίς να είναι ενοχλητική, δηλώνει με τον καλύτερο τρόπο σε όποιον κρατά το Huawei P8 στα χέρια του ότι είναι κατασκευασμένο από μέταλλο. Τα πλαϊνά του τμήματα έχουν την ίδια υφή, και ταυτόχρονα οι γωνίες τους είναι «γυαλισμένες» ώστε να μην ενοχλούν τον χρήστη όταν το κρατά στα χέρια του, αλλά και για να δίνουν μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας με την εμφάνιση τους.

huawei-p8-in2mobile-design (3) huawei-p8-in2mobile-design (11) huawei-p8-in2mobile-design (15)

Είναι δεδομένο πως η Huawei γνωρίζει αρκετά καλά πώς να κατασκευάζει ποιοτικές σε εμφάνιση αλλά και κατασκευή συσκευές, και το Huawei P8 δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Η μπροστινή όψη του τώρα είναι ίσως λιγότερο «έντονη» εμφανισιακά από ότι θα θέλαμε, αφού σε αυτή δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από την οθόνη του φυσικά, και το ακουστικό πάνω από αυτή μαζί με την μπροστινή κάμερα και τον αισθητήρα που αντιλαμβάνεται πότε πλησιάζει ο χρήστης το Huawei P8 στο πρόσωπο του για να μιλήσει.

huawei-p8-in2mobile-design (7)

Το LED ειδοποιήσεων παρότι υπάρχει στην συσκευή, είναι καλά… κρυμμένο κάτω από την οθόνη ώστε να είναι εμφανές μόνο όταν είναι αναμμένο, με το μειονέκτημα όμως του ότι αυτή η διάταξη επηρεάζει αισθητά την φωτεινότητα του. Η απλότητα αυτή της μπροστινής όψης του Huawei P8 μέχρι ένα σημείο «δυσκολεύει» στην αναγνώριση της συσκευής σαν προϊόν της Huawei με την πρώτη ματιά όμως από την άλλη πλευρά συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην δημιουργία της εικόνας μιας συμπαγούς και μονοκόμματης συσκευής.

huawei-p8-in2mobile-design (1)

Σε ότι έχει να κάνει τέλος με τις εξωτερικές διαστάσεις, αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την 5.2 ιντσών οθόνη της συσκευής. Το πλαίσιο αριστερά και δεξιά από αυτή είναι εντυπωσιακά λεπτό και προσθέτει πόντους στην εμφάνιση του Huawei P8, ενώ ο χώρος αντίστοιχα πάνω και κάτω από την οθόνη παραμένει σε λογικά πλαίσια. Όλα αυτά συμβάλουν στην δημιουργία μιας συσκευής με αρκετά περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις, που ταυτόχρονα είναι και εντυπωσιακά λεπτή για τα χαρακτηριστικά της και την μπαταρία που κρύβει στο εσωτερικό της.

huawei-p8-in2mobile-design (32)

Συνολικά το Huawei P8 είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι ώστε να συνεχίσει την πολύ καλή παράδοση της εταιρείας στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά, συναρμολογημένη με τον καλύτερο τρόπο επίσης ώστε να δίνει την εντύπωση μιας ενιαίας κατασκευής, και η εμφάνιση της είναι περισσότερο πολυτελής από ότι θα περίμενε κανείς με δεδομένη την τιμή πώλησης.

Οθόνη

Η Huawei έχει κάνει γνωστό με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της εταιρείας, πως δεν θεωρεί τις οθόνες ανάλυσης QHD ή αλλιώς 2560 x 1440 pixels «πρακτικές» για την χρήση τους σε κινητά τηλέφωνα. Τα μειονεκτήματα στην κατανάλωση τους, το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής τους, αλλά και οι επιπλέον απαιτήσεις που έχουν από το Hardware της συσκευής, είναι σίγουρα επιχειρήματα με βάση, και η εταιρεία από την πλευρά της έχει επιλέξει προς το παρόν τουλάχιστον να μην χρησιμοποιήσει οθόνες αυτής της ανάλυσης στις συσκευές της.

huawei-p8-in2mobile-design (17)

Έτσι λοιπόν, το Huawei P8 «περιορίζεται» στην χρήση μιας οθόνης ανάλυσης 1080p, η απόδοση της οποίας όμως κάνει ότι μπορεί ώστε να κάνει το χρήστη να ξεχάσει το τουλάχιστον θεωρητικό μειονέκτημα της ανάλυσης της.

Η διαγώνιος των 5.2 ιντσών είναι μέσα στα όρια των διαστάσεων που δεν μειώνουν σημαντικά το Pixel density μιας οθόνης ανάλυσης 1080p, και έτσι αυτή του Huawei P8 δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα απεικόνισης της.

huawei-p8-in2mobile-design (21)

huawei-p8-in2mobile-design (20)

Η χρωματική της απόδοση με τη σειρά της είναι κορυφαία για LCD Panel, με ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα που δεν αλλοιώνονται σχεδόν καθόλου ακόμα και στον μέγιστο φωτισμό της. Αντίστοιχα οι γωνίες θέασης είναι εντυπωσιακές και πάλι για LCD Panel, και η χρωματική αλλοίωση όπως και η μείωση του φωτισμού τις εμφανίζονται σε γωνία από την οποία δεν είναι πρακτική η χρήση του Huawei P8.

huawei-p8-in2mobile-design (18) huawei-p8-in2mobile-design (19)

Οι επιλογές ρύθμισης της , όπως και σε πολλές συσκευές της εταιρείας μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την «θερμοκρασία» χρώματος, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει την ρύθμιση που ταιριάζει περισσότερο στις δικές του απαιτήσεις.

huawei-p8-in2mobile-screen-settings (1) huawei-p8-in2mobile-screen-settings (2) huawei-p8-in2mobile-screen-settings (3)

Αφήνοντας στην άκρη την ανάλυση της, η οθόνη του Huawei P8 προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης της συσκευής για την καθημερινή της χρήση.  Για λόγους εντυπωσιασμού και άμεσης … σύγκρουσης με τον ανταγωνισμό, η Huawei θα μπορούσε και αυτή με τη σειρά της να χρησιμοποιήσει μια οθόνη ανάλυσης QHD, όμως η επιλογή της 1080p οθόνης σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον πραγματικά εντυπωσιακό χαρακτήρα του Huawei P8 στην πράξη.

Λειτουργικό Σύστημα

H Huawei έχει δημιουργήσει εδώ και μερικά χρόνια πλέον το δικό της γραφικό περιβάλλον για τα Android Smartphones της, με εμφάνιση και λειτουργικότητα που διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπολοίπων κατασκευαστών και αυτή του Stock Android της Google.

huawei-p8-in2mobile-user-interface (1) huawei-p8-in2mobile-user-interface (2) huawei-p8-in2mobile-user-interface (3)

huawei-p8-in2mobile-messaging (1) huawei-p8-in2mobile-messaging (2) huawei-p8-in2mobile-messaging (3)

Το EMUI ή αλλιώς Emotion User Interface της εταιρείας, αναβαθμίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και όπως είναι φυσικό, κάθε νέα συσκευή της εταιρείας διαθέτει την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του. Στο Huawei P8 η εταιρεία βασίζει την τελευταία έκδοση του EMUI στο αντίστοιχα νεότερο Android Lollipop της Google, και η συσκευή εκμεταλλευόμενη το Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό της, λειτουργεί σε 64-bit mode.

Η νεότερη έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος της εταιρείας περιλαμβάνει αρκετές βελτιώσεις σε σύγκριση με αυτή του Ascend Mate 7 και του Honor 6, ενώ και η εμφάνιση του είναι σαφώς βελτιωμένη, έχοντας στο σύνολο της έναν πιο «σοβαρό» χαρακτήρα που ταιριάζει απόλυτα με το Huawei P8.

huawei-p8-in2mobile-user-interface (4) huawei-p8-in2mobile-user-interface (5) huawei-p8-in2mobile-user-interface (6)

Φυσικά όπως και όλες οι συσκευές της εταιρείας, το Huawei P8 προσφέρει την δυνατότητα αλλαγής του «θέματος» εμφάνισης της συσκευής μέσα από μια λίστα προεγκατεστημένων θεμάτων αλλά και μια μεγάλη συλλογή που είναι διαθέσιμη On-line από την εταιρεία.

huawei-p8-in2mobile-themes (1) huawei-p8-in2mobile-themes (2) huawei-p8-in2mobile-themes (3)

Η οθόνη κλειδώματος του Huawei P8 παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του EMUI αφού προσφέρει την δυνατότητα συνεχούς εναλλαγής της εικόνας που εμφανίζεται σε αυτή. Μάλιστα η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε η λίστα αυτή να μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα όταν υπάρχουν διαθέσιμες νέες εικόνες.

huawei-p8-in2mobile-lock-screen (1) huawei-p8-in2mobile-lock-screen (2) huawei-p8-in2mobile-lock-screen (3)

Το χαρακτηριστικό του EMUI που ξεχωρίζει περισσότερο τουλάχιστον για τον γράφων, είναι οι δυνατότητες παραμετροποίησης και ελέγχου της συσκευής που προσφέρει. Η εφαρμογή «διαχείριση τηλεφώνου» συγκεντρώνει πολλές από αυτές σε ένα σημείο, και προσφέρει στον χρήστη αρκετά μεγαλύτερη ελευθερία στο πως θα λειτουργεί το Huawei P8 σε σύγκριση με τις συσκευές του ανταγωνισμού.

huawei-p8-in2mobile-phone-manager (1) huawei-p8-in2mobile-phone-manager (2) huawei-p8-in2mobile-phone-manager (3)

Από την αυτόματη εκκαθάριση αρχείων που δεν χρειάζονται, μέχρι την επιλογή των εφαρμογών που θα λειτουργούν όταν το Huawei P8 είναι κλειδωμένο, η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί ο χρήστης που θέλει να ασχοληθεί με τη συσκευή του και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί.

huawei-p8-in2mobile-phone-manager (4) huawei-p8-in2mobile-phone-manager (5) huawei-p8-in2mobile-phone-manager (6)

Η εφαρμογή της «έκθεσης» φωτογραφιών είναι ένα ακόμα παράδειγμα στο οποίο οι αλλαγές της Huawei έχουν βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση και την λειτουργικότητα της, με το Huawei P8 να προσφέρει και πολλές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες για την επεξεργασία των φωτογραφιών.

huawei-p8-in2mobile-gallery (1) huawei-p8-in2mobile-gallery (2) huawei-p8-in2mobile-gallery (3)

huawei-p8-in2mobile-editting (1) huawei-p8-in2mobile-editting (2) huawei-p8-in2mobile-editting (3)

Η Huawei είναι μια από τις λίγες εταιρείες πλέον που προσφέρουν προεγκατεστημένη εφαρμογή για την διαχείριση των αρχείων που βρίσκονται στην μνήμη της συσκευής (αλλά και την κάρτα μνήμης microSD).

huawei-p8-in2mobile-file-manager (1) huawei-p8-in2mobile-file-manager (2) huawei-p8-in2mobile-file-manager (3)

Ταυτόχρονα παρά το ότι το Huawei P8 δεν διαθέτει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων για επιπλέον ασφάλεια, η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει έναν επιπλέον «ξεχωριστό» αποθηκευτικό χώρο που μπορεί να κλειδωθεί με κωδικό και στον οποίο ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει αρχεία που θα είναι προσβάσιμα μόνο από αυτόν.

huawei-p8-safe-storage (1) huawei-p8-safe-storage (2) huawei-p8-safe-storage (3)

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και στο παρελθόν σε παρουσιάσεις προηγούμενων συσκευών της εταιρείας, το γραφικό περιβάλλον του Huawei P8 απαιτεί ένα έστω και μικρό διάστημα εξοικείωσης για όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με συσκευές της. Είναι όμως σίγουρο πως η διαφορετικότητα αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να… τρομάζει τον υποψήφιο αγοραστή, αφού το EMUI ανταποδίδει την εξοικείωση που απαιτεί με επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες που στο σύνολο τους δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές του ανταγωνισμού.

Για τους χρήστες παλαιότερων συσκευών της εταιρείας τώρα, το Huawei P8 είναι μια επίσης ευχάριστη αλλαγή, αφού προς το παρόν τουλάχιστον η νεότερη διαθέσιμη έκδοση του EMUI είναι διαθέσιμη μόνο σε αυτό, μαζί με τις προσθήκες που αυτή έχει.

Κάμερα.

Όπως και στον τομέα της οθόνης, έτσι και σε αυτόν της κάμερας, η Huawei έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει την «τάση» της αγοράς για χρήση όλο και μεγαλύτερων σε ανάλυση αισθητήρων που πολλές φορές εκτός από εντυπωσιασμό με τον αριθμό των Mpixels δεν εντυπωσιάζουν ανάλογα και στην πράξη με την απόδοση τους.

huawei-p8-in2mobile-design (10)

Η εταιρεία συνεχίζει λοιπόν να χρησιμοποιεί μια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13 Mpixels στο Huawei P8, κάθε χαρακτηριστικό της όμως, τεχνικό και μη έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες συσκευές της.

 

Αρχικά, το Huawei P8 είναι το πρώτο κινητό της εταιρείας που διαθέτει μηχανικό Optical Image Stabilization για καλύτερη απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μάλιστα η λειτουργία του είναι τόσο… καλή που σε πολλές περιπτώσεις πρέπει ο χρήστης να το απενεργοποιήσει χειροκίνητα και να ξαναβγάλει την ίδια φωτογραφία ώστε να καταλάβει ότι το Huawei P8 το έχει χρησιμοποιήσει.

Αυτό από την μια πλευρά δείχνει πόσο γρήγορη χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις είναι η λειτουργία του Optical Image Stabilization στο Huawei P8, και από την άλλη κάνει ξεκάθαρο πως η συσκευή είναι η μοναδική ως τώρα που κυκλοφορεί στην αγορά και προσφέρει την δυνατότητα χειροκίνητης απενεργοποίησης του από τις ρυθμίσεις της κάμερας.

Screenshot_2015-05-09-19-18-54

Σε ότι έχει να κάνει τώρα με το σημαντικότερο κριτήριο που είναι η απόδοση της κάμερας στην πράξη και την ποιότητα των φωτογραφιών που αυτή βγάζει, η Huawei φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρό τις δυνατότητες του αισθητήρα των 13 Mpixels.

Το οπτικό πεδίο της κάμερας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να «χωράει» αυτό που θέλει να φωτογραφίσει ο χρήστης, και ταυτόχρονα όσο μεγάλο χρειάζεται ώστε ο αισθητήρας των 13 Mpixels να μπορεί να αποθηκεύσει το μέγιστο δυνατό σε λεπτομέρεια.

Εκμεταλλευόμενο το αρκετά ισχυρό Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του, το Huawei P8 βγάζει την τελική φωτογραφία σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα, και μόνο η λειτουργία εστίασης μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να καθυστερήσει λίγο περισσότερο από ότι θα έπρεπε.

Η εφαρμογή της κάμερας τέλος είναι σχεδιασμένη και αυτή σχεδόν από το μηδέν προκειμένου να προσφέρει στον χρήστη του Huawei P8 όλες τις διαθέσιμες επιλογές και ρυθμίσεις της κάμερας σε ένα εύκολο στην χρήση περιβάλλον.

Screenshot_2015-05-09-19-19-47 Screenshot_2015-05-09-19-19-54

Οι προεπιλογές για συγκεκριμένες συνθήκες λήψης είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες στο μενού της κάμερας, ενώ για τους χρήστες που θέλουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία υπάρχουν και επιπλέον επιλογές που όμως χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια για να φτάσουν σε αυτές.

Screenshot_2015-05-09-19-20-06 Screenshot_2015-05-09-19-20-12 Screenshot_2015-05-09-19-20-33

Η εταιρεία κατά την παρουσίαση του Huawei P8 φρόντισε να δηλώσει όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί ότι δεν χρειάζεται ένας αισθητήρας με εντυπωσιακά μεγάλη ανάλυση ώστε μια συσκευή να έχει μια πραγματικά καλή σε απόδοση κάμερα στην πράξη. Η συσκευή το επιβεβαιώνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο, και ακόμα και αν κάποιες συσκευές του ανταγωνισμού προσφέρουν μια συνολικά καλύτερη κάμερα σε απόδοση, αυτές είναι σημαντικά ακριβότερες από το Huawei P8.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Η διαφοροποίηση του Huawei P8 από τις συσκευές του ανταγωνισμού του συνεχίζεται και στο Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του, με περισσότερους από απλά έναν τρόπους.

Αρχικά η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή σχεδιασμένο από την ίδια, όπως άλλωστε και σε όλες τις νεότερες συσκευές της. Αυτός είναι ο Kirin 930, ότι καλύτερο έχει να προσφέρει αυτή την στιγμή η Huawei, και διαθέτει αρκετές και σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον ανταγωνισμό του. Η βασικότερη από αυτές είναι η χρήση συνολικά 8 πυρήνων επεξεργασίας, που είναι στο σύνολο τους της ίδιας αρχιτεκτονικής, όχι όμως και ίδιοι μεταξύ τους. Οι τέσσερις από αυτούς, που έχουν το 1.5 GHz σαν μέγιστη συχνότητα λειτουργίας είναι οι γνωστοί A-53 της ARM, που συνδυάζουν μια απλά ικανοποιητική απόδοση σε απλές εργασίες με πολύ καλή κατανάλωση ενέργειας. Οι υπόλοιποι τέσσερις τώρα είναι και αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για επίσης 4 συνολικά A-53 που η Huawei ονομάζει A-53E και σύμφωνα με την εταιρεία έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές από την ίδια προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση τους. Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να αυξηθεί σημαντικά ο χρονισμός τους στα 2 GHz, μια συχνότητα που μέχρι και τον Kirin 930 δεν ήταν δυνατή στον A-53 και ταυτόχρονα η απόδοση τους να είναι βελτιωμένη ακόμα περισσότερο από όσο προσφέρει η αυξημένη ταχύτητα τους. Στόχος είναι ταυτόχρονα η κατανάλωση ενέργειας τους να μην αυξηθεί σημαντικά προκειμένου το Huawei P8 να προσφέρει και ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας, αλλά και η ταυτόχρονη χρήση και των 8 πυρήνων να μην δημιουργεί προβλήματα υπερθέρμανσης στη συσκευή.

huawei-p8-in2mobile-antutu huawei-p8-in2mobile-cpu-prime huawei-p8-in2mobile-geekbench

Στην πράξη η Huawei έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό αυτό που υπόσχεται με τον Kirin 930. Η απόδοση του μπορεί να μην φτάνει αυτή του Exynos 7420 της Samsung που βρίσκεται στο εσωτερικό των Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, όμως δεν είναι σημαντικά χειρότερη από αυτή του Snapdragon 810 της Qualcomm. Αυτό φυσικά οφείλεται στα προβλήματα υπερθέρμανσης αυτού, που έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της απόδοσης του ακόμα και σε καθημερινή όχι εντατική χρήση. Ο Kirin 930 ακόμα και όταν δοκιμάσαμε επίτηδες να τον «αναγκάσουμε» να χρησιμοποιήσει και τους 8 πυρήνες του στη μέγιστη συχνότητα τους συνεχόμενα, ανταποκρίθηκε ακριβώς όπως υπόσχεται η Huawei, και κατάφερε να παραμείνει σε αυτή για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν πως το Huawei P8 μπορεί να προσφέρει το μέγιστο της απόδοσης του για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις περισσότερες έστω συσκευές του ανταγωνισμού, που χάνουν την απόδοση τους λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τους. Ταυτόχρονα η κατανάλωση ενέργειας παραμένει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα, κάτι που επιτρέπει στο Huawei P8 να εκμεταλλεύεται το σύνολο της ισχύος του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πάλι χωρίς προβλήματα.

Στα πιο «καθημερινά» τώρα χαρακτηριστικά του, η κάρτα γραφικών που βρίσκεται στο εσωτερικό του είναι για μια ακόμα φορά η Mali T628 της ARM. Η απόδοση της δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον κορυφαία, είναι όμως περισσότερο από απλά αρκετή για τις απαιτήσεις της 1080p οθόνης του Huawei P8. Όπως και για το σύνολο των πυρήνων επεξεργασίας του Kirin 930, έτσι και για την κάρτα γραφικών του, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι διατηρεί την απόδοση της σταθερή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους θέλουν να παίζουν ακόμα και σχετικά απαιτητικά παιχνίδια με τη συσκευή τους.

Η μνήμη RAM τέλος έχει χωρητικότητα 3 GB και επιτρέπει στο Huawei P8 την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών, χωρίς η εναλλαγή μεταξύ τους να έχει την παραμικρή καθυστέρηση.

Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο τώρα, το Huawei P8 δυστυχώς αντιμετωπίζει τα «προβλήματα» που έχουν και οι συσκευές του ανταγωνισμού που έχουν ονομαστική χωρητικότητα 16 GB και «τρέχουν» το Android Lollipop. Οι διαφορές στον τρόπο που εγκαθιστά η νέα έκδοση τις εφαρμογές (και αντίστοιχα ο διαφορετικός τρόπος που τις εκτελεί) απαιτεί περισσότερο χώρο για κάθε μια από αυτές, με την λίστα να περιλαμβάνει και αυτές που είναι προεγκατεστημένες από την Huawei. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τα θεωρητικά 16 GB να είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη σχεδόν 10 GB χώρου που επίσης μειώνονται αισθητά μετά την εγκατάσταση εφαρμογών από τον χρήστη. Το Huawei P8 όμως προσφέρει την δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών μνήμης MicroSD, και σε μεγάλο βαθμό λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

huawei-p8-in2mobile-storage (1) huawei-p8-in2mobile-storage (2) huawei-p8-in2mobile-storage (3)

Μπαταρία

Παρά τη χρήση μιας μπαταρίας χωρητικότητας «μόλις» 2680 mAh, οι επιλογές της Huawei στον τομέα του Hardware συνολικά επιτρέπουν στην συσκευή να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.

Οι επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει το EMUI για την διαχείριση και τον περιορισμό της κατανάλωσης από τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης, βοηθούν ώστε οι χρόνοι αυτοί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αρκεί αυτός να αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να ρυθμίσει την συσκευή του.

huawei-p8-in2mobile-battery (1) huawei-p8-in2mobile-battery (2) huawei-p8-in2mobile-battery (3)

Η πιο χρήσιμη από αυτές τις δυνατότητες είναι η συνεχόμενη παρακολούθηση των εφαρμογών που μένουν αυτόματα ή από επιλογή του χρήστη μόνιμα ανοιχτές, με το Huawei P8 να ενημερώνει όταν κάποια από αυτές καταναλώνει υπερβολικά ποσά ενέργειας.

huawei-p8-in2mobile-battery (4) huawei-p8-in2mobile-battery (5) huawei-p8-in2mobile-battery (6)

Σε καθημερινή εντατική χρήση, ακόμα και με τη χρήση του 4G για την μετάδοση δεδομένων, το Huawei P8 μπορεί να παραμείνει ενεργό χωρίς προβλήματα για μια ολόκληρη ημέρα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι σίγουρα ικανοποιητικό με δεδομένη την χωρητικότητα της μπαταρίας του και τις δυνατότητες που προσφέρει σαν συσκευή.

Αν τώρα ο χρήστης είναι λιγότερο απαιτητικός με το Huawei P8 και αφιερώσει και τον χρόνο που αναφέραμε ώστε να προσαρμόσει τη συσκευή κατάλληλα, ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε λίγο περισσότερο από δύο ημέρες χρήσης χωρίς προβλήματα.

Η Huawei σε γενικές γραμμές δίνει την δυνατότητα επιλογής στον χρήστη για το πώς θα αποδίδει το Huawei P8 ανάλογα με τις συνθήκες και τις επιλογές του χρήστη, και φυσικά προσφέρει τα συνηθισμένα πλέον «προφίλ» απόδοσης που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση σε μεγάλο βαθμό δείχνει πως το Huawei P8 είναι ένα σύνολο από «παραχωρήσεις» από την πλευρά της εταιρείας προκειμένου να δημιουργήσει μια συσκευή που τελικά να είναι οικονομικότερη από τον ανταγωνισμό της.

Η πραγματικότητα είναι όμως πως η Huawei έχει επιλέξει να διαχωρίζει τις High End συσκευές της από αυτά που προσφέρει ο ανταγωνισμός, και να τις εξοπλίζει με εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται ώστε να προσφέρουν στην πράξη κορυφαία απόδοση για την κατηγορία τους.

Μπορεί «στα χαρτιά» το Huawei P8 να μην είναι άμεσος ανταγωνιστής πολλών συσκευών από άλλες εταιρείες, στην καθημερινότητα όμως και στην πραγματική χρήση του, σε καμία περίπτωση δεν έχει κάτι να… ζηλέψει από αυτές. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του προσφέρουν ότι καλύτερο υπάρχει από υλικά και ποιότητα, ενώ το Hardware στο εσωτερικό του προσφέρει αντίστοιχη απόδοση χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, καταφέρνοντας τελικά να πετύχει τον σκοπό του.

Η ιστορία έχει δείξει πως αυτές οι επιλογές τη Huawei εκτιμούνται από τους υποψήφιους αγοραστές και όσους έχουν ήδη κάποια συσκευή της εταιρείας, και η επιλογή της ίδιας.. πολιτικής στο Huawei P8 είναι η καλύτερη λύση. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι πως οι χρήστες που θα το επιλέξουν για συσκευή τους θα νιώθουν και θα έχουν πραγματικά μια High End συσκευή στα χέρια τους που δεν θα τους απογοητεύσει σε καμία περίπτωση.

28 σχολια

 1. alex

  καλησπέρα πολύ ωραια παρουσιαση !πηρα το Huawei p8 οι εντυπώσεις μου ηταν θετικες πολυ ομορφο κινητο με καλη κατασκευη καλη καμερα οθονη γρηγορο χωρις να κολλαει όλα αυτά μεχρι που το συγκρινα με το galaxy s6 το οποιο υπερειχε σε ολους τους τομεις από λιγο..δηλαδή η οθονη ηταν πιο φωτεινη πιο ωραια χρωματα η καμερα ηταν καλυτερη το βραδυ και σε αναλογια 16:9 και όχι 4:3 και είναι κατι που μου κανει εντυπωση που δεν το αναφερει κανεις το βιντεο επισης ηταν καλυτερο και με πολλες επιλογες!ακομα το s6 εχει γρηγορη φορτιση είναι πολύ σημαντικο οποτε θα μπορουσε να ηταν και πιο φτηνο το P8..όταν μπορεις να βρεις το g4 στην ιδια περιπου τιμη και το s6 80 ευρω παραπανω νομιζω είναι τζαμπα λεφτα να προτιμήσεις το p8..ποια η γνωμη σας?


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα ! Ευχαριστούμε καταρχήν για τα καλά σου λόγια 🙂

   Στην παρουσίαση κάθε συσκευής επιλέγουμε να εστιάσουμε περισσότερο στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάθε μιας αποφεύγοντας όταν αυτό είναι δυνατόν την άμεση σύγκριση με τις προτάσεις του ανταγωνισμού. Αυτό γίνεται κυρίως επειδή η κάθε είδους σύγκριση περιέχει την υποκειμενική άποψη του γράφοντος περισσότερο από όσο θεωρούμε ότι είναι “καλό” να υπάρχει σε μια παρουσίαση συσκευής.

   Σε ότι αφορά την σύγκριση που κάνεις τώρα, εξ’αρχής να αναφέρω ότι θεωρώ και εγώ το Galaxy S6 μια αρκετά πιο “δυνατή” στο σύνολο της πρόταση. Όμως θεωρώ ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με βάση την επίσημη τιμή πώλησης αντιπροσωπείας για κάθε συσκευή και όχι αυτή στην οποία μπορεί να την βρει κανείς στα καταστήματα της αγοράς. Ο λόγος είναι κυρίως το ότι η τιμή πώλησης σε αυτά τα καταστήματα καθορίζεται από πολλούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική αξία κάθε συσκευής και αντίστοιχα δεν αντιπροσωπεύει πολλές φορές της δυνατότητες τους.

   Σαν επίσημη τιμή πώλησης, το P8 έχει μια διαφορά της τάξης των 170 ευρώ με το Galaxy S6 και με βάση αυτή τη διαφορά θεωρώ ότι η διαφορά τους σε απόδοση είναι σχετικά δικαιολογημένη.

   Η κάμερα του Ρ8 είναι εντυπωσιακή από μόνη της και μπορεί να βρει κανείς αδυναμίες συγκρίνοντας την κυρίως με συσκευή μεγαλύτερης τιμής πώλησης, κάτι που από μόνο του είναι θετικό για την Huawei. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι χρησιμοποιεί μικρότερο αισθητήρα χαμηλότερης ανάλυσης από αυτή του Galaxy S6 και αντίστοιχα δεν μπορεί να προσφέρει να ίδια αποτελέσματα.

   Στον τομέα της οθόνης το Galaxy S6 χρησιμοποιεί μια από τις καλύτερες οθόνες που μπορεί να βρει κάποιος σε συσκευή, αφού συνδυάζει την τεχνολογία SUPER AMOLED με αρκετά υψηλότερη ανάλυση. Σίγουρα υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού και του Ρ8 όμως στην τιμή αυτού και η Samsung δεν έχει κάποια συσκευή με οθόνη αντίστοιχη του S6.

   Το Ρ8 στο σύνολο του θεωρώ προσωπικά ότι είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή που αξίζει τον κόπο να την επιλέξει κάποιος με δεδομένο το ότι η εταιρεία δεν ζητά τα χρήματα πολλών συσκευών του ανταγωνισμού. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει και καλύτερη από αυτή σε ανώτερη κατηγορία τιμής.

   Τέλος υποκειμενικά πάντα θεωρώ ότι την καλύτερη κάμερα πάντως μεταξύ των συσκευών που αναφέρεις έχει με σημαντική διαφορά το G4 της LG 🙂

 2. alex

  Με καλυψες πλήρως!!πολη αναλυτικη η απαντηση σου!παντως θεωρω λιγο κοροιδια το να λνε οι εταιριες 13 megapixel αλλα να τραβαει στα 10 Megapixel σε αναλογια 16:9 δεν ξερω τι γνωμη εχεις σε αυτό?αν μπορεις να μου απαντησεις θα ηθελα να ρωτησω από τι εξαρτάται ι τιμη πωλησης σε αυτά τα τα καταστήματα που λες ?και γενικα πως γινεται και είναι πιο φτηνα όλα από τις επισημες αντιπροσωπιες δεν προερχοντε?


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Το “κάδρο” της φωτογραφίας αλλάζει σημαντικά ανάμεσα σε αναλογία 16:9 και 4:3. Σε 16:9 η φωτογραφία έχει σημαντικά μεγαλύτερο “πλάτος” αλλά μικρότερο ύψος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φακός έχει ένα δεδομένο ύψος και πλάτος που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Για να βγει λοιπόν μια φωτογραφία σε 16:9 έχοντας μεγαλύτερο πλάτος χρησιμοποιείται μικρότερο θεωρητικά “ύψος” από τον αισθητήρα. Στην πράξη όμως οι κατασκευαστές επιλέγουν να “κλείσουν” το κάδρο που βλέπει ο φακός σε 16:9 επειδή χρησιμοποιούν ολόκληρο το ύψος σε 4:3. Κλείνοντας το κάδρο της φωτογραφίας χρησιμοποιείται μικρότερο κομμάτι του αισθητήρα και αντίστοιχα μειώνεται ο αριθμός των pixels (ή Mpixels) που χρησιμοποιεί.

   Υπάρχουν ελάχιστες συσκευές, μεταξύ των οποίων το Galaxy S6 και το Galaxy S5 που ο αισθητήρας τους έχει αναλογία 16:9 από την κατασκευή του και τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν σε αυτή την αναλογία ολόκληρη την ανάλυση του φακού.
   Αν θες την άποψη μου, η αναλογία 16:9 είναι περισσότερο χρήσιμη στην εγγραφή βίντεο και λιγότερο στην φωτογραφία αφού εξ ορισμού ότι κερδίζεις σε πλάτος το χάνεις σε ύψος. Στην εγγραφή βίντεο τώρα, ένα αρχείο ανάλυσης 1080p χρειάζεται έναν αισθητήρα μόλις 2 Mpixels θεωρητικά πάντα για να εγγραφεί (αφου 1920 x 1080 = 2073600 pixels ). Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες “στέλνουν” στην συσκευή περισσότερες πληροφορίες και της επιτρέπουν να τις επεξεργάζεται και στο τελικό αρχείο να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ώστε να αποθηκεύσει περισσότερη λεπτομέρεια. Ακόμα όμως και το hardware των πιο ισχυρών συσκευών έχει ένα σημαντικό περιορισμό. Η κάμερα του Galaxy S6 (και των S6 Edge και Edge Plus) μπορεί να “δει” 5312 x 2988 pixes που μεταφράζονται σε 15,87 Mpixels που δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία τους λόγω όγκου. Για αυτό όλες οι συσκευές έχουν στην εγγραφή βίντεο μικρότερο (από λίγο έως πολύ ) κάδρο από ότι στην φωτογραφία, το οποίο περιορίζεται από τις δυνατότητες του υπόλοιπου Hardware να επεξεργαστεί τα δεδομένα που λαμβάνει.

   Σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές πώλησης, δεν είναι σωστό να αναφέρω πολλές λεπτομέρειες για το πως αυτές διαμορφώνονται στις συσκευές που μπορεί να βρει κανείς στο skroutz για παράδειγμα. 🙂

 3. alex

  να πω τα καταλαβα όλα θα πω ψεμματα!αλλα εμαθα αρκετα που δεν ηξερα όπως αυτό ότι κερδίζεις σε πλατος ψανεις σε υψος..ευχαριστω πολύ και παλι για την απαντηση!

 4. alex

  παρολα αυτά εβγαλα με το s6 την ιδια φωτο και σε στα 16 megapixel με αναλογια 16:9 και στα 12 megapixel σε αναλογια 4:3 και δεν εχασε καθολου σε υψος

 5. Άκης Λουκοπουκος

  Πρώτον πολύ ωραία η παρουσιαση σας.Εγώ θέλω να ρωτήσω το Samsung galaxy s5 neo η το huawei p8 Έχει καλυτερες καμερες και δυνατοτερο επεξεργαστη?


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα και χρόνια πολλά !

   Η κάμερα του P8 Της Huawei είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή του S5 Neo παρά την ονομαστικά χαμηλότερη ανάλυση της! Το Optical Image Stabilization αλλά και η ίδια η κάμερα είναι αρκετά καλύτερα με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να έχουν περισσότερη λεπτομέρεια και πολύ καλύτερη ποιότητα ειδικά σε χαμηλό φωτισμό.
   Σε επεξεργαστική ισχύ έχει και πάλι ένα μικρό “προβάδισμα” το P8 καθώς οι συνολικά 8 πυρήνες Α-53 του επεξεργαστή του είναι χρονισμένοι λίγο ψηλότερα στα 2 GHz.

 6. Άκης Λουκοπουκος

  Καλημέρα και καλές γιορτες!Και για τις δύο κάμερες του huawei ισχύει αυτό η μόνο για την προστινη?


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλημέρα !

   Συνολικά, μαζί με την μπροστινή κάμερα το P8 είναι καλύτερο στον τομέα της φωτογραφίας.

   Η Huawei βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία ώστε να αλλάξει η εικόνα της αλλά και η νοοτροπία της από αυτή μιας “Κινέζικης” εταιρείας σε μια παγκόσμια εταιρεία που σχεδιάζει προϊόντα για όλες τις αγορές. Παρότι το έχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνολικά σε όλους τους τομείς ακόμα δεν έχει γίνει Samsung και θεωρώ ότι χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για να γίνει.

   Αυτό δεν αφορά τόσο την ποιότητα κατασκευής των συσκευών της που είναι έτσι και αλλιώς κορυφαία, αλλά τον τρόπο που η ίδια τις υποστηρίζει στην συνέχεια.

 7. Άκης Λουκοπουκος

  Α και ως εταιρίες η σαμσουνγκ είναι σαφώς ανώτερη από την χαβει η κάτι τέτοιο δεν ισχυει ?

 8. Άκης Λουκοπουκος

  Δλδ εσείς ποιο θα επιλεγατε απο το samsung galaxy s5 neo και το Hawvei p8?


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Παρότι “φίλος” της Samsung, αποκλειστικά και μόνο λόγω των δυνατοτήτων του, το Ρ8. Αν θες όμως ρίξε μια ματιά στο review του ή αν μπορείς να δεις κάπου από κοντά την συσκευή γιατί το γραφικό περιβάλλον της Huawei, το “μενού” δηλαδή είναι αρκετά διαφορετικό και πιθανόν να χρειάζεται λίγη εξοικείωση.

 9. Άκης Λουκοπουκος

  Εγώ είχα το p8 lite και το έδωσα γιατι δεν μου άρεσε η φωτογραφικη και μετά απο τους 2 πρώτους μήνες άρχισε να κολλάει χωρίς να το έχω φωρτοσει με παιχνίδια και βαριές εφαρμογες γι’αυτόν τον λόγο “φοβάμαι” να ξανα παω σε huawei.Όσον αναφορά το γραφικό περιβάλλον της Huawei το συνηθησα.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Είναι αρκετά διαφορετικές συσκευές μεταξύ τους. Ουσιαστικά το Lite είναι η “οικονομική” έκδοση του Ρ8 και αντίστοιχα οι δυνατότητες του είναι μειωμένες. Η κάμερα του Ρ8 είναι σημαντικά καλύτερη και σίγουρα καλύτερη από αυτή του J5 και του Zero της LG.

   Το Ρ8 παρά την μειωμένη πλέον τιμή του, είναι η πρόταση της εταιρείας στην High end κατηγορία, οι διαφορές του με συσκευές σαν το S6 και το G4 της LG είναι υπαρκτές μεν αλλά σχετικά περιορισμένες. Το J5 και το Zero είναι θεωρητικά και πρακτικά λιγότερο “ισχυρές” συσκευές από το P8 Lite που αναφέρεις οπότε θεωρώ ότι και με αυτές θα έχεις μελλοντικά “πρόβλημα” με την ταχύτητα απόκρισης τους. Αν θες σε αυτά τα χρήματα μπορείς να κοιτάξεις και το S5 Neo που είναι σαφώς ανώτερη συσκευή από τις άλλες δύο. Είναι το ίδιο γρήγορο με το Ρ8 συνολικά, έχει καλύτερη οθόνη και μόνο η κάμερα του είναι ελάχιστα κατώτερη επειδή της λείπει το Optical Image Stabilization. (Εννοείται έχουμε Review και για το S5 Neo 🙂 )

 10. Άκης Λουκοπουκος

  Ναι το γνωρίζω και την έχω διαβάσει απλώς εγώ διαθέτω χρήματα και για τα δυο δλδ και για το p8 και το s5 neo απλώς έχω ρωτήσει πολλά άτομα και με έχουν συμβουλεψει να πάρω το σαμσουνγκ μόνο και μόνο για την εταιρία και εγώ αυτο ήμουν έτοιμος να κάνω μέχρι που διάβασα την κριτικη του p8 στο σάιτ σας και τότε αρχισα και να το ξανασκεφτομαι


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Το P8 είναι μια εντυπωσιακή συσκευή για τα δεδομένα της huawei και όχι μόνο. Ο μόνος “προβληματισμός” μου στο να το προτείνω σε σύγκριση με το S5 Neo είναι ότι το μενού και η λογική του είναι αρκετά διαφορετικά και μπορεί να μην αρέσουν σε όλους.

   Σε ότι έχει να κάνει με την υποστήριξη και προσωπικά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αυτή της Samsung Hellas είναι καλύτερη. Αν αυτό είναι αρκετά σημαντικός λόγος για εσένα, το S5 Neo είναι αντίστοιχα αρκετά καλή συσκευή ώστε η διαφορά μεταξύ τους να μην είναι “μεγάλη”

 11. Άκης Λουκοπουκος

  Εντάξει κατάλαβα. Ευχαριστώ πολύ για την βοηθεια

 12. Periklis

  Καλησπέρα.
  Δεδομένου ότι ή τιμή το P8 ,του LG G4 και του Sony Z3 είναι στα ίδια επίπεδα (300-330€) , ποιο θα προτιμάτε για αγορά; Με προβληματίζει το πολύ υψηλό sar του P8


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Αρχικά η τιμή που αναφέρεται στο SAR είναι το μέγιστο επίπεδο εκπομπής που μετριέται σε κάθε συσκευή, και όχι ο μέσος όρος. Σε καθημερινή χρήση ειδικά μέσα σε αστικά κέντρα ακόμα και στην χώρα μας, η κάλυψη των δικτύων είναι αρκετά καλή πλέον και όλες οι συσκευές λειτουργούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο εκπομπής από το μέγιστο τους που καθορίζει και την τιμή του SAR που δηλώνει ο κάθε κατασκευαστής 🙂

   Σαν συσκευή όμως το G4 θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή συνολικά. Μπορεί να μην έχει την μεταλλική κατασκευή του P8 ή την αντοχή στο νερό του Ζ3, είναι όμως καλύτερο σε όλους τους πρακτικούς τομείς. Η οθόνη του είναι η καλύτερη LCD οθόνη που μπορείς να βρεις σε συσκευή, η κάμερα του πραγματικά είναι εντυπωσιακή και προσωπικά την θεωρώ την καλύτερη που υπάρχει γενικότερα σε συσκευή. Είναι πρακτικά το ίδιο γρήγορο με το P8 και ίσως λίγο γρηγορότερο σε καθημερινή χρήση των συνηθισμένων εφαρμογών, ενώ και οι δύο συσκευές είναι σαφώς καλύτερες από το Ζ3 σε όλους τους τομείς.
   Αν η εμφάνιση είναι σημαντικό κριτήριο για εσένα, το P8 είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αν τώρα οι πραγματικές δυνατότητες είναι πιο σημαντικές, θεωρώ ότι για την κάμερα και την οθόνη του, το G4 είναι συνολικά καλύτερο. Το Ζ3 κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι η τρίτη και με διαφορά επιλογή !

 13. Periklis

  Σε ευχαριστώ Κώστα για την αναλυτική απάντηση. Εκεί που έλεγα ότι οι 5.5΄΄ είναι μεγάλη διάσταση και ότι θα πάω στο Ζ3, με προβλημάτισες! Να βάλω στο παιχνίδι και το Nexus 5X; Εδώ με προβληματίζουν τα 2GB ram. Τώρα έχω το Nexus 4. Εξαιρετικό κινητό αλλα η μπαταρία…ασθενεί! Κρατάει μισή ημέρα μετά από 2.5 χρόνια. Θέλω το νέο μου κινητό να κρατάει άνετα για μία ημέρα και οχι να σκέφτομαι ότι πρέπει να κλείσω τα δεδομένα ώστε να κρατήσει η μπαταρία.
  Καμία άλλη πρόταση σε ίντσες 5 μέχρι 5.3”;


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Αν η απόδοση στην πράξη είναι πιο σημαντική από τα τεχνικά χαρακτηριστικά “στα χαρτιά” σου προτείνω να δεις από κοντά το Galaxy A5 2016. Η μπαταρία του είναι εκπληκτική, όπως και η οθόνη και η κατασκευή του, που μοιάζει πολύ σε αυτή του Galaxy S6.

   Το G4 είναι και θα παραμείνει για καιρό ακόμα η καλύτερη συσκευή σε αυτή την κατηγορία, συνολικά με βάση τις δυνατότητες του. Η κάμερα του είναι καταπληκτική και δύσκολα θα αφήσει παράπονο με την απόδοση της. Αν δεν είχε αυτή την πλαστική κατασκευή με το δερμάτινο καπάκι πίσω, θα ήταν η καλύτερη επιλογή και για όσους δίνουν σημασία στην εμφάνιση.

   Το Nexus 5x λειτουργεί άψογα, αφού τα 2 GB μνήμης RAM είναι αρκετά για το Stock Android που έχει 🙂

 14. Periklis

  Οπότε αν θέλαμε να συγκρίνουμε Nexus 5X και Samsung A5 2016 νομίζω ότι θα μου προτείνεις το δεύτερο. Θα το πιστέψεις όμως ότι το θεωρώ πολύ ελάφρύ, σαν ψεύτικο? :))
  Ζ3 γιατί το απορρίπτεις και το θεωρείς 3η και πλεον επιλογή; Ποιότικά είναι πολύ καλό, ram έχει 3GB και οθόνη 5.2΄΄. Το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι ότι η Sony βγαζει συνέχεια νέα μοντέλα οπότε μπορεί να μείνει πίσω σε αναβαθμίσεις.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Για να είμαι ειλικρινής, εμένα αντίθετα το Galaxy A5 2016 μου φαίνεται πιο “βαρύ” από ότι θα έπρεπε, θα σου πρότεινα να το δεις από κοντά αν υπάρχει η δυνατότητα, αφού προσωπικά το θεωρώ μια από τις πιο στιβαρές και ποιοτικές συσκευές που έχει κατασκευάσει η Samsung τα τελευταία χρόνια.

   Το Nexus 5x είναι μια κατά την γνώμη μου εντυπωσιακή συσκευή σε δυνατότητες που “χάνει” μόνο λόγω της απαράδεκτης κατασκευής του για συσκευή της κατηγορίας χρημάτων στην οποία ανήκει. Το δεύτερο “μειονέκτημα” του είναι η οθόνη του, όχι λογω της 1080p ανάλυσης που είναι απλά αποδεκτή στην διάσταση αυτή, αλλά επειδή η χρωματική της απόδοση είναι λίγο φτωχή, κάτι πραγματικά περίεργο για συσκευή κατασκευασμένη από την LG

   Την άποψη μου για τα Sony αποφεύγω να την αναλύσω, επειδή δεν είναι καθόλου ευγενική, όμως αφού μιλάμε για το αρκετά παλιό πλέον Z3 θα κάνω μια εξαίρεση 🙂

   H Κάμερα στο πίσω μέρος τους δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που ισχυρίζεται η εταιρεία, και μάλιστα παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια πλέον αρνείται ακόμα να βελτιώσει πραγματικά και ουσιαστικά την απόδοση της σε όλες τις συσκευές. Η ποιότητα των φωτογραφιών σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει με την ονομαστική ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας, επιμένει να μην χρησιμοποιεί Optical Image Stabilization σε καμία συσκευή της, ενώ όλες μέχρι και το Ζ5 έχουν σημαντικό πρόβλημα με το θόρυβο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κυρίως λόγω της υπερβολικής αύξησης της ευαισθησίας στο φως που έχει επιλέξει η εταιρεία. Η εφαρμογή της κάμερας, συνεχίζει να μην επιτρέπει την χρήση των ρυθμίσεων και των επιπλέον επιλογών στο Manual Mode όταν έχεις επιλέξει την μέγιστη ανάλυση των 21 Mpixels (στην περίπτωση του Z3). Το Superior Auto βγάζει φωτογραφίες των 8 Mpixels που ακόμα και έτσι δεν έχουν κορυφαία ποιότητα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με εκμετάλλευση του Pixel Binning όπως έκανε η Nokia στις Pure View συσκευές της. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή την “λεπτομέρεια” της λήψης σε 8 Mpixels (μέχρι και το Z5 όπου έχει διορθωθεί πλέον αυτό) η Sony ξεχνάει να την αναφέρει στα χαρακτηριστικά των συσκευών της αλλά και σε κάθε περιγραφή τους, με αποτέλεσμα να αφήνει τους χρήστες ειδικά των Ζ1, Ζ2 και Ζ3 να νομίζουν ότι βλέπουν φωτογραφίες που στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερες.

   Οι σχεδιαστικές επιλογές της επίσης με ενοχλούν και μάλιστα αρκετά. Η πίσω επιφάνεια, ειδικά στο Ζ3 είναι κατασκευασμένη από πλαστικό που η Sony χαρακτηρίζει γυαλί χωρίς να είναι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει κανενός είδους προστασία από γρατζουνιές και χτυπήματα, με αποτέλεσμα ακόμα και ο πιο προσεκτικός χρήστης μετά από λίγο καιρό να έχει μια συσκευή γεμάτη σημάδια που μειώνουν την κάποτε πολυτελή του εμφάνιση. Σε μια συσκευή που όταν σχεδιάστηκε προορίζονταν να είναι η καλύτερη και ακριβότερη της εταιρείας, η συγκεκριμένη έλλειψη είναι απαράδεκτη.

   Η πολιτική της συχνής αντικατάστασης των συσκευών της με νεότερες σε προσωπικό επίπεδο δεν με ενοχλεί (αφού δεν έχω αγοράσει καμία δική της) όμως είναι ένα πρόβλημα για όσους εμπιστεύονται την εταιρεία με τα χρήματα τους.

 15. Periklis

  Θα ήθελα και την γνώμη σου για το Moto X Play. Να υποθέσω ότι το θεωρεις την χειρότερη επιλογή από ολα τα προηγουμενα; Το βάζω στο παιχνίδι λόγω stock android και εξαιρετικής μπαταρίας. Έχει όμως 2GB ram και snapdragon σειράς 6 (615) σε αντίθεση με τα αλλά κινητά που συζητάμε που είναι της σειράς 8.
  Νομίζω πάντως ότι με την παραπάνω ανάλυση έχουμε κάνει ένα πολύ καλό συγκριτικό για κινητά με εύρος τιμής 270-350€.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Ο Snapdragon 615 είχε κάποια θέματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του, όμως ήταν εμφανή σε κάποιες συσκευές, ενώ κάποιες άλλες είχαν κάνει καλύτερο σχεδιασμό στην απαγωγή της θερμότητας. Για παράδειγμα η έκδοση του M4 της Sony με μια κάρτα SIM έχει ενοχλητικό πρόβλημα θερμοκρασίας, η έκδοση με τις δύο SIM όμως λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Δεν έχω πιάσει στα χέρια μου το Moto X Play για να σου πω την γνώμη μου συνολικά σαν συσκευή. Η σχεδόν Stock έκδοση του Android που χρησιμοποιεί η Motorola έχει τα πλεονεκτήματα της, όμως οι ελάχιστες εφαρμογές που είναι δικές της και κάποιες επιπλέον λειτουργίες, καθυστερούν έστω και λίγο τις αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις.

   Το προηγούμενο Moto X 2014 ήταν και παραμένει μια από τις καλύτερες συσκευές που έχουν περάσει από τα χέρια μου, που ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσα μέχρι και σήμερα. Ο Snapdragon 801 όμως στο εσωτερικό του είναι συνολικά καλύτερος από τον 615. Η βασική μου “ένσταση” με τους Mid range επεξεργαστές της Qualcomm είναι η κάρτα γραφικών στο εσωτερικό τους. Η adreno 405 του Snapdragon 615 είναι φυσικά καλύτερη από την 306 στον 410 όμως και πάλι είναι απλά “οριακή” για 1080p οθόνη.

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.