Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Microsoft Lumia 640 LTE Review: Windows Phone για όλους

Microsoft Lumia 640 LTE Review: Windows Phone για όλους

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που καταπιαστήκαμε για τελευταία φορά με κάποιο Windows Phone μοντέλο (συγκεκριμένα, το Nokia Lumia 735). Από τότε, το brandname «Nokia» έχει πάψει να υφίσταται στις συσκευές που κυκλοφορεί πλέον η Microsoft, ως απόρροια της εξαγοράς της πρώτης από την αμερικάνικη εταιρεία και τα Windows ετοιμάζονται με την σειρά τους να περάσουν στην επόμενη «εποχή», πηγαίνοντας από την έκδοση 8.1 στην 10.

lumia-640-in2mobile-design (8)

Στα πλαίσια αυτά, αποφασίσαμε και εμείς από την πλευρά μας ότι η στιγμή είναι κατάλληλη ώστε να ασχοληθούμε με μια συσκευή – εκπρόσωπο της Microsoft στην μεσαία κατηγορία μέσω της οποίας θα δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή την στιγμή το λειτουργικό της σύστημα και, φυσικά, πως μπορεί να… κονταροχτυπηθεί με τις υπόλοιπες εταιρείες του ανταγωνισμού σε ένα «ράφι» της αγοράς το οποίο παραδοσιακά είναι αρκετά απαιτητικό για κάθε κατασκευαστή λόγω πληθώρας μοντέλων για όλα τα γούστα.

Ο λόγος λοιπόν για το Microsoft Lumia 640 LTE το οποίο κοστίζει 150-200 ευρώ, διαθέτει οθόνη 5 ιντσών, κάμερα 8MP, υποστήριξη για 4G δίκτυα και, φυσικά, Windows Phone 8.1 (update 2) με την προσαρμοσμένη έκδοση Denim.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Είναι τουλάχιστον… περίεργο να βλέπει κανείς για πρώτη φορά μια συσκευή στην οποία αντί για «Nokia» να υπάρχει το όνομα της γνωστής αμερικάνικης εταιρείας, πόσο μάλλον όταν το Lumia 640 LTE ακολουθεί πιστά την σχεδιαστική γραμμή που έχουμε συνηθίσει από τα προηγούμενα μοντέλα της φινλανδικής εταιρείας.

lumia-640-in2mobile-design (2)

Η λέξη «ουδέτερο», λοιπόν, είναι κατά την γνώμη μας εκείνη που περιγράφει καλύτερα το design της συσκευής, από την οποία απουσιάζουν οποιεσδήποτε… πρωτοτυπίες, όπως π.χ. γωνίες, κυρτές επιφάνειες κτλ. Οι μόνες καμπύλες που υπάρχουν είναι αυτές στις γωνίες και γενικά το τηλέφωνο αποπνέει μια «σοβαρότητα» η οποία μπορεί να γίνει περισσότερο ή λιγότερο έντονη ανάλογα με το χρώμα της οπίσθιας όψης.

lumia-640-in2mobile-design (1) lumia-640-in2mobile-design (4)

Εφόσον μιλάμε για ένα τηλέφωνο με οθόνη 5 ιντσών, οι διαστάσεις του Lumia 640 LTE κινούνται σε σχετικά αποδεκτά πλαίσια και φτάνουν τα 141,3 x 72,2 x 8,8 χιλιοστά, ενώ το βάρος του κρίνεται… φυσιολογικό καθώς αγγίζει τα 145 γραμμάρια. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σχετικά μεγάλα bezels της συσκευής τα οποία δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα ήταν εφικτό να έχουν περιοριστεί εφόσον δεν υπάρχουν μηχανικά πλήκτρα αφής. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του τηλεφώνου με ένα χέρι πιθανόν να δυσκολέψει άτομα με μικρές παλάμες, χωρίς να είναι κάτι το απαγορευτικό.

Το Lumia 640 LTE αποτελείται ουσιαστικά από δύο μέρη με το ένα να είναι – προφανώς – η οθόνη και το άλλο το πίσω καπάκι το οποίο είναι αφαιρούμενο και «αγκαλιάζει» όλο το πλαίσιο. Η υφή του είναι σχετικά «γλυστερή», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φεύγει από τα χέρια σας με το… παραμικρό και κάτω από αυτό – όπως είναι αναμενόμενο θα συναντήσουμε την μπαταρία του κινητού (χωρητικότητα 2.500 mAh), την υποδοχή για την Micro-SIM μας και εκείνη για κάρτες μνήμης microSD με χωρητικότητα έως 128 GB.

lumia-640-in2mobile-design (6)

Όπως συμβαίνει με όλα τα Lumia μέχρι στιγμής, όλα τα πλαϊνά πλήκτρα (αυξομείωση έντασης και κλείδωμα οθόνης) βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του τηλεφώνου, ενώ η αριστερή είναι εντελώς κενή. Στην βάση είναι τοποθετημένη η miniUSB θύρα μέσω της οποίας μπορούμε να φορτίσουμε την συσκευή ή να την συνδέσουμε με τον H/Y μας και στην κορυφή θα διακρίνουμε την υποδοχή για 3,5mm ακουστικά.

lumia-640-in2mobile-design (5)

lumia-640-in2mobile-design (3)

Κλείνοντας, πάνω από την οθόνη υπάρχει η μπροστινή κάμερα του κινητού η οποία είναι ανάλυσης 1MP με δυνατότητα καταγραφής βίντεο 720p καθώς και ο απαραίτητος αισθητήρας φωτεινότητας ο οποίος δεν είναι… ευδιάκριτος μιας και βρίσκεται πίσω από το τζάμι της οθόνης.

Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που αφήνει στο χέρι το Lumia 640 LTE δεν ενθουσιάζει αλλά ταυτόχρονα δεν απογοητεύει κιόλας. Ο λόγος για αυτό το αποτέλεσμα έχει να κάνει με το πίσω καπάκι της συσκευής το οποίο σαν κατασκευή θύμισε στον γράφοντα ανάλογες υλοποιήσεις της Samsung, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Οθόνη

Η LCD οθόνη του Lumia 640 LTE προσφέρει την «λογική» για τις διαστάσεις της ανάλυση των 1280 x 720 pixels, με πυκνότητα 294 ppi. Η απόδοσή της είναι αρκετά καλή σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, κάτι στο οποίο βοηθάει αρκετά η ClearBlack τεχνολογία που «κληρονόμησε» η Microsoft από τη Nokia.

lumia-640-in2mobile-screen (1)

Ο αισθητήρας φωτεινότητας αποδίδει σωστά, αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τις μεταβολές του φωτισμού και, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε κάποιο σκούρο backround θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και με έντονη ηλιοφάνεια η οθόνη του Lumia 640 LTE είναι πολύ ευδιάκριτη.

lumia-640-in2mobile-screen (2)

Το ίδιο ισχύει και για την χρωματική απόδοση η οποία είναι πολύ καλή, καθώς τα χρώματα είναι αρκετά «ζωντανά» και δεν ξεθωριάζουν ανάλογα με την γωνία θέασης.

lumia-640-in2mobile-screen (3)

Σαν γενικό συμπέρασμα, θα πούμε ότι για τα δεδομένα της κατηγορίας της, η οθόνη του Lumia 640 LTE δύσκολα θα δυσαρεστήσει τον χρήστη και, πιθανόν, αποτελεί ένα από τα «ατού» του κινητού.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Lumia 640 LTE διατίθεται με την έκδοση 8.1 των Windows Phone update 2, όπως ήδη αναφέραμε, και φυσικά «φοράει» την Denim η οποία είναι και ό,τι νεώτερο υπάρχει αυτή την στιγμή για συσκευές με το OS της αμερικάνικης εταιρείας, τουλάχιστον επίσημα (δεν συμπεριλαμβάνουμε, φυσικά, τις πειραματικές εκδόσεις των Windows 10 που ήδη κυκλοφορούν).

lumia-640-in2mobile-design (9)

1 2 3

Για όσους δεν έχουν εμπειρία από το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, θα προτείνουμε να διαβάσουν το σχετικό άρθρο – οδηγό που ήδη έχουμε δημοσιεύσει και αφορά την έκδοση 8.1, ώστε να πάρουν μια πρώτη εικόνα. Για λόγους πληρότητας του παρόντος κειμένου πάντως, θα επαναλάβουμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία που… διέπουν τα Windows Phone.

Καταρχήν, η οθόνη αναμονής καταλαμβάνεται από τα λεγόμενα «Live Tiles» τα οποία ουσιαστικά είναι «ζωντανές» συντομεύσεις των εφαρμογών και των λειτουργιών του τηλεφώνου μας. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε όπου και όπως επιθυμούμε, ενώ το μέγεθος του καθενός μπορεί να είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

4 5 6 7 8 9

Επιλέγοντας οποιοδήποτε backround επιθυμούμε, μπορούμε να δώσουμε το δικό μας, προσωπικό στυλ στο τηλέφωνό μας με αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

10 11 12

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε φακέλους, αρκεί να μετακινήσουμε ένα tile πάνω σε κάποιο άλλο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι φάκελοι μπορούν να είναι επίσης σε τρία μεγέθη.

13 14 15

Στον πίνακα ειδοποιήσεων μπορούμε να τοποθετήσουμε έως 4 συντομεύσεις, ενώ στην οθόνη κλειδώματος έχουμε την δυνατότητα να καθορίσουμε τόσο εάν θέλουμε να βλέπουμε κάποια εικόνα, είτε να δώσουμε σε κάποια εφαρμογή να… αναλάβει τα ηνία. Επίσης, μπορούμε να ορίσουμε έως και 5 ειδοποιήσεις που θα φαίνονται σε αυτήν, όπως αναπάντητες, SMS, mail, Skype ή ακόμα και τις ενδείξεις κάποια εφαρμογής.

16 17 18 19 20 21 22 23 24

Ένας… νεωτερισμός που φέρνει το update 2, είναι ότι – επιτέλους – οι Ρυθμίσεις είναι ομαδοποιημένες και, παράλληλα, κάτι που είναι πάντα καλοδεχούμενο είναι η υποστήριξη της λειτουργίας «Οθόνη Γρήγορης Ματιάς» η οποία αναλαμβάνει να εμφανίζει ανά πάσα στιγμή διάφορες πληροφορίες όπως η ώρα, η ημερομηνία, κάποιο συμβάν και, επίσης, τις ειδοποιήσεις που έχουμε ορίσει στην Οθόνη Κλειδώματος. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που ανεβάζει κατακόρυφα την χρηστικότητα της συσκευής και είναι κρίμα που ακριβότερα μοντέλα όπως π.χ. το Lumia 930 δεν το διαθέτουν.

25 26 27 28 29 30

Για τους… οργανωτικούς τύπους, η ατζέντα της Microsoft είναι πολύ προσεγμένη και εύχρηστη, ενώ η διαχείριση των επαφών μας πολύ καλή, ιδιαίτερα όταν επιτρέπει την συγχώνευση λογαριασμών από την Google, το Skype, το Facebook κτλ.

31 32 33 34 35 36

Κλείνοντας, όσον αφορά το… παραδοσιακό τηλεφωνικό κομμάτι, δύσκολα ο χρήστης θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα καθώς οι εφαρμογές κλήσεων και SMS/mail είναι πολύ εύχρηστες.

37 38 39

Ένα μειονέκτημα που εξακολουθεί να υφίσταται προς το παρόν είναι ότι στο μενού των εφαρμογών ο τρόπος απεικόνισής τους περιορίζεται ακόμα σε μορφή λίστας, με αποτέλεσμα να πρέπει να «σέρνουμε» την οθόνη πάνω-κάτω εάν θέλουμε να βρούμε κάποια, αν και υπάρχει η δυνατότητα πατώντας σε κάποιο γράμμα να επιλέξουμε γρήγορα μία. Παρόλαυτά, θα θέλαμε να υπάρχει και εδώ η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων, είτε να μπορούμε να βλέπουμε και άλλες μορφές απεικόνισης, όπως π.χ. το πλέγμα. Επίσης, αν και στα Windows 10 η κατάσταση θα είναι διαφορετική, η δυνατότητα να τοποθετήσουμε μόνο 4 συντομεύσεις στον Πίνακα Ειδοποιήσεων οπωσδήποτε είναι περιοριστική.

40 41 42

Σε κάθε περίπτωση, τα Windows Phone βρίσκονται στον σωστό δρόμο, οι βελτιώσεις που αναμένονται στην έκδοση 10 αναμένονται να είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, ενώ επιφυλασσόμαστε σύντομα να δημοσιεύσουμε ένα κείμενο που θα αφορά το Technical Preview της, ώστε να πάρουμε μια, έστω και πρώιμη, πρώτη γεύση.

43 44 45

Κάμερα

lumia-640-in2mobile-design (7)

Η κάμερα του Lumia 640 LTE διαθέτει φακό 8MP με δυνατότητα αυτόματης εστίασης και LED flash. Παραδοσιακά, λόγω Nokia φυσικά, οι Lumia συσκευές αποδίδουν πολύ καλά στο θέμα της φωτογραφίας και το νέο μοντέλο της Microsoft δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα αποτελεί η εφαρμογή της κάμερας που φυσικά ακούει στο όνομα «Lumia Camera» και είναι μάλλον από τις καλύτερες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα εμπλουτισμού του τηλεφώνου μας με την υπόλοιπη… σειρά που δημιούργησε η Nokia: Lumia Selfie / Panorama / Storyteller / Moments κτλ.

46 47 48 49 50 51

Κλείνοντας, η δυνατότητα καταγραφής βίντεο είναι της τάξης των 1080p με 30fps, ενώ υπενθυμίζουμε την υποδοχή για κάρτες microSD έως 128GB για όσους… ανησυχούν ότι τα 8GB της συσκευής είναι λίγα.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft από τις πρώτες του εκδόσεις μέχρι και σήμερα είναι ιδιαίτερα περιορισμένο στο είδος των επεξεργαστών που μπορεί να χρησιμοποιήσει και δυστυχώς και στην εταιρεία που τους κατασκευάζει. Έτσι λοιπόν και το Lumia 640 LTE βασίζεται καλώς ή κακώς σε επεξεργαστή της Qualcomm και συγκεκριμένα τον αρκετά παλιό πλέον Snapdragon 400. Τα Windows phone έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε 64-bit mode και έτσι η χρήση του Snapdragon 410 με τους τέσσερις Α-53 στο εσωτερικό του θα ήταν μάλλον άσκοπη, παρά τη μικρή διαφορά σε ισχύ.

Οι τέσσερις Α-7 στο εσωτερικό του Snapdragon 400 λειτουργούν με την απόδοση που περιμένει κανείς από αυτούς, σε Windows Phone συσκευές όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά, θετική ή αρνητική ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός. Το λειτουργικό της Microsoft είναι “γεμάτο” με εφέ μετάβασης από την μια σελίδα στην άλλη και κατά την εκκίνηση των εφαρμογών, μια επιλογή της εταιρείας που κρύβει αρκετά καλά πίσω της την τυχόν καθυστέρηση στην εκτέλεση εντολών. Ταυτόχρονα περιορίζει αρκετά τον χρήστη που θέλει να πλοηγείται στο μενού της συσκευής του γρήγορα, και έτσι το Lumia 640 LTE δεν δείχνει αργό ακόμα και στις περιπτώσεις που θα περίμενε κανείς να είναι.

Η Adreno 305 κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του Snapdragon 400 είναι όπως και οι περισσότερες κάρτες γραφικών της Qualcomm για μεσαίας κατηγορίας συσκευές, απλά αρκετή για τις ανάγκες του Lumia 640 LTE με την 720p οθόνη του. Έτσι και αλλιώς για Windows Phone είναι μάλλον δύσκολο ακόμα να βρει κανείς παιχνίδια με υψηλές απαιτήσεις σε γραφικά, και έτσι και αυτό το “μειονέκτημα” είναι λιγότερο εμφανές από ότι σε μια Android συσκευή με τον ίδιο επεξεργαστή στο εσωτερικό της.

Η μνήμη RAM τέλος περιορίζεται σε 1 GB που είναι μάλλον φυσιολογικό μέγεθος για μια συσκευή της κατηγορίας τιμής του Lumia 640 LTE. Με δεδομένο και πάλι ότι το λειτουργικό της συσκευής περιορίζει σημαντικά τις εφαρμογές που μπορούν να τρέχουν στο παρασκήνιο, ο χρήστης πολύ δύσκολα θα αντιληφθεί καθυστέρηση στην λειτουργία του που να οφείλεται στην RAM.

Τα 8 GΒ αποθηκευτικού χώρου ονομαστικά μεταφράζονται σε περίπου 4 GB πραγματικά διαθέσιμου στο χρήστη χώρου που όμως μπορούν να επεκταθούν περισσότερο με τη χρήση καρτών μνήμης MicroSD.

Μπαταρία

Η απόδοση της μπαταρίας με χωρητικότητα 2.500 mAh που διαθέτει το Lumia 640 LTE κινείται στον μέσο όρο και αρκεί για να περάσουν τουλάχιστον 2 μέρες πριν χρειαστεί επαναφόρτιση. Πιθανόν η επίδοση αυτή να είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν δεν χρησιμοποιείτε πακέτο δεδομένων, LTE δίκτυο, WiFi ή… ενεργοβόρες εφαρμογές και να φτάσει ακόμα και τις 3 μέρες, πάντως είναι δεδομένο ότι δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα με την αυτονομία του κινητού.

Συμπέρασμα

Το Microsoft Lumia 640 LTE αποτελεί μια από πρώτες προσπάθειες της αμερικάνικης εταιρείας στον χώρο της μεσαίας κατηγορίας και καλείται να… αναμετρηθεί με πληθώρα συσκευών του ανταγωνισμού.

52 53 54

Τα Windows Phone αυτή την στιγμή αποτελούν μια καλή εναλλακτική πρόταση για όποιον θέλει ένα λειτουργικό σύστημα  εύχρηστο, αρκετά παραμετροποιήσιμο και… «μαζεμένο» (ας μας επιτραπεί ο όρος).

55 56 57

Η έκδοση 10 θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, σημείο – σταθμό για το εν λόγω OS και ένα θετικό είναι ότι όπως έχει ανακοινώσει η Microsoft όλες οι συσκευές με 8.1 θα αναβαθμιστούν σε αυτήν, οπότε το Lumia 640 LTE θα αποτελέσει ένα είδος «επένδυσης» και για το μέλλον.

61 62 63

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια συσκευή που είναι αρκετά πιθανό να εξυπηρετήσει τον μέσο χρήστη που θέλει ένα σχετικά απλό – για την σημερινή εποχή –  και οικονομικό τηλέφωνο με πολύ καλή οθόνη, αξιοπρεπή κάμερα, υποστήριξη για δίκτυα LTE, WiFi και δυνατότητα επέκτασης μνήμης.

58 59 60

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε από κοντά τις επόμενες προτάσεις της Microsoft, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικές με την έλευση των Windows 10, των οποίων το Technical Preview θα προσπαθήσουμε να σας το παρουσιάσουμε, όπως ήδη υποσχεθήκαμε.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights