Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo Vibe Z2 Review: Το mid-range Phablet

Lenovo Vibe Z2 Review: Το mid-range Phablet

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Με την Lenovo να συνεχίζει την αρκετά επιτυχημένη για τα δεδομένα της πορεία στην χώρα μας, η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να προσφέρει συσκευές σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερων αγοραστών.

Μετά το S90 που παρουσιάσαμε πριν από μερικές ημέρες, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε από κοντά μια ακόμα συσκευή της εταιρείας, το Vibe Z2 που ανήκει και πάλι στην μεσαία κατηγορία τιμής, με ένα όμως διαφορετικό «προσανατολισμό» ή αν θέλετε συνδυασμό χαρακτηριστικών.

 

Το Vibe Z2 απευθύνεται στους χρήστες που αναζητούν μια συσκευή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη, που να βρίσκεται λίγο πριν τον χαρακτηρισμό της σαν “Phablet” και να προσφέρει δυνατότητες που δεν τους περιορίζουν αλλά δεν κοστίζουν και αρκετά χρήματα.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Σε πλήρη αντίθεση με το S90 το Vibe Z2 προσπαθεί να «αναδείξει» ένα σχέδιο που είναι επιλογή της ίδιας της Lenovo και δεν προσπαθεί, τουλάχιστον όχι με την πρώτη ματιά, να αντιγράψει κάποια άλλη συσκευή του ανταγωνισμού. Με δεδομένες τις διαστάσεις του που καθορίζονται κυρίως από την διαγώνιο της οθόνης του, το Vibe Z2 διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα που επιτρέπουν σχεδόν χωρίς προβλήματα την χρήση του ακόμα και με το ένα μόνο χέρι.

20150706_111439

 

Το πίσω μέρος της συσκευής είναι κατασκευασμένο για μια ακόμα φορά από αλουμίνιο όπως και στο S90, με τον σχεδιασμό του να είναι αρκετά διαφορετικός. Αρχικά οι «στρογγυλεμένες» γωνίες του S90 έχουν αντικατασταθεί από πιο τετράγωνη γραμμή που ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη μπορεί να θεωρηθεί από καλύτερη έως απλά ανεκτή.

lenovo-vibe-z2-in2mobile (15)

 

lenovo-vibe-z2-in2mobile (1)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ποιότητα κατασκευής του πίσω μέρους της συσκευής είναι εντυπωσιακή όπως και στο S90 και όπως  και σε αυτό, εκτείνεται και στο πλαϊνό μέρος με αποτέλεσμα να «αγκαλιάζει» το Vibe Z2 αυξάνοντας και την στιβαρότητα του.

lenovo-vibe-z2-in2mobile (4)

Στο μπροστινό μέρος τώρα, η οθόνη του Vibe Z2 καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια με μοναδική προφανή εξαίρεση τα πλήκτρα χειρισμού της συσκευής κάτω από αυτή. Όπως και στο S90 έτσι και εδώ τα πλήκτρα αυτά δεν έχουν τον καλύτερο σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα είναι και αρκετά μικρότερα από ότι θα έπρεπε προκειμένου να κάνουν ευκολότερη τη χρήση του Vibe Z2.

20150706_111519

 

Συνολικά η συσκευή προσφέρει ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς από ένα Smartphone της συγκεκριμένης κατηγορίας. Συνδυάζει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία τον κομψό σχεδιασμό και τα υλικά κατασκευής με ένα μέγεθος που επιτρέπει την χρήση χωρίς προβλήματα, όπως και την μεταφορά της.

Οθόνη.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο έπρεπε να γίνει μια «παραχώρηση» προκειμένου το Vibe Z2 να προσφέρεται σε σχεδόν την ίδια τιμή πώλησης με το S90 είναι αυτός της οθόνης. Παρά την μεγαλύτερη διαγώνιο της, η οθόνη του Vibe Z2 διατηρεί την ανάλυση της στα 1280 x 720 pixels όντας LCD Panel αντί της AMOLED οθόνης του S90.

lenovo-vibe-z2-in2mobile (12)

Όπως είναι αναμενόμενο, η χρήση της LCD οθόνης έχει σημαντικά διαφορετική απόδοση σε καθημερινή χρήση σε σύγκριση με μια AMOLED οθόνη. Χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητική, η οθόνη του Vibe Z2 παρουσιάζει όλα τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, με την Lenovo να έχει κάνει την καλύτερη προσπάθεια που θα μπορούσε ώστε αφού δεν μπορεί να τα εξαλείψει να τα μειώσει στο ελάχιστο. Οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές με δεδομένη πάντα και την τιμή πώλησης του Vibe Z2, με την χρωματική αλλοίωση να είναι έντονη μεν, αλλά μόνο υπό αρκετά μεγάλη γωνία θέασης.

lenovo-vibe-z2-in2mobile (14)

Η ζωντάνια των χρωμάτων είναι απόλυτα αποδεκτή, και η Lenovo έχει επιλέξει την χρήση μιας όχι έντονης χρωματικής παλέτας προκειμένου η οθόνη του Vibe Z2 να είναι όσο το δυνατόν πιο «φυσική» Ο φωτισμός της τέλος στην μέγιστη ρύθμιση του είναι αρκετά έντονος ώστε να βοηθά στην ανάγνωση της οθόνης σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως ενώ η συσκευή διαθέτει και αισθητήρα που της επιτρέπει να ρυθμίζει αυτόματα την ένταση του.

Screenshot_2015-07-06-11-20-10 Screenshot_2015-07-06-11-20-17 Screenshot_2015-07-06-11-20-29

Το Vibe Z2 απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια συσκευή με μεγάλη οθόνη που μπορεί να προσφέρει απόδοση που δεν ενοχλεί σε καθημερινή χρήση, και πετυχαίνει με απόλυτη επιτυχία τον συγκεκριμένο στόχο του. Σίγουρα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά συσκευές με καλύτερη οθόνη συνολικά, πιθανότατα όμως αυτές θα έχουν και αρκετά μεγαλύτερη τιμή πώλησης.

Λειτουργικό Σύστημα.

Οι συσκευές της Lenovo διαθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με το Stock Android γραφικό περιβάλλον εργασίας που επιλέγει να «καταργήσει» το ξεχωριστό μενού και να προβάλει όλες τις εφαρμογές σε διαδοχικές οθόνες αναμονής.

Screenshot_2015-07-06-11-16-58 Screenshot_2015-07-06-11-17-05 Screenshot_2015-07-06-11-17-11

Σε γενικές γραμμές, το γραφικό περιβάλλον της Lenovo και του Vibe Z2 χρειάζεται μερικές ακόμα διορθώσεις ώστε να φτάσει στο επίπεδο ευχρηστίας αυτού της Huawei που χρησιμοποιεί παρόμοια λογική. Σε καθημερινή χρήση, το γραφικό περιβάλλον της εταιρείας προσφέρει πάντως την ευκολία χρήσης και τις δυνατότητες που περιμένει κανείς να βρει πλέον σε μια Android συσκευή.

Screenshot_2015-07-06-11-18-40 Screenshot_2015-07-06-11-18-50 Screenshot_2015-07-06-11-18-59

Το Vibe Z2 προσφέρει την δυνατότητα αλλαγής του θέματος εμφάνισης του μενού του, μέσα από μια σχετικά μικρή ποικιλία επιλογών που πάντως μπορεί να προσφέρει στους χρήστες την «μοναδικότητα» που θέλουν να έχει η συσκευή τους.

Screenshot_2015-07-06-11-19-28 Screenshot_2015-07-06-11-19-34 Screenshot_2015-07-06-11-19-42

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές έχουν αρκετά αλλαγμένη εμφάνιση και λειτουργικότητα σε σύγκριση με την μορφή που έχουν στο Stock Android της Google, με την Lenovo να έχει πετύχει πάντως μια αρκετά καλή ισορροπία ανάμεσα στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα.

Screenshot_2015-07-06-11-21-27 Screenshot_2015-07-06-11-21-34 Screenshot_2015-07-06-11-21-39

Για τους χρήστες που προέρχονται από συσκευή κάποιου άλλου κατασκευαστή, το Vibe Z2 αρχικά θα τους «ξενίσει» με την εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας του χωρίς όμως να τους δημιουργήσει προβλήματα. Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα πάντως των συσκευών της εταιρείας είναι ότι αυτές δεν αναβαθμίζονται αρκετά γρήγορα ή πολλές φορές και καθόλου σε νεότερες εκδόσεις του Android. Το Vibe Z2 έρχεται στην αγορά με την αρκετά παλιά πλέον έκδοση 4.4.4 kitkat την στιγμή που μπορεί κανείς να βρει εύκολα στην κατηγορία του πλέον συσκευές με το Android Lollipop.

Κάμερα.

Στα χαρτιά τουλάχιστον, το Vibe Z2 έχει μια κάμερα που προσφέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές δυνατότητες που μπορούν να της προσφέρουν πολύ καλή απόδοση. Στην πράξη όμως, η Lenovo φαίνεται πως έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει στον συγκεκριμένο τομέα αφού η απόδοση της κάμερας εξαρτάται σημαντικά από τις συνθήκες λήψης.

lenovo-vibe-z2-in2mobile (2)

Θεωρητικά το Vibe Z2 διαθέτει μια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13 Mpixels που ταυτόχρονα διαθέτει και Optical Image Stabilization, κάνοντας το μια από τις φθηνότερες συσκευές στην αγορά με την δυνατότητα αυτή.

Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, η κάμερα του Vibe Z2 προσφέρει σχεδόν αυτό που περιμένει ο χρήστης με την χρωματική πιστότητα των φωτογραφιών να είναι αρκετά καλή, και το επίπεδο λεπτομέρειας να καλύπτει τις απαιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν υπάρχουν στην αγορά συσκευές με κάμερα της ίδιας ανάλυσης που προσφέρουν καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, με αυτή του Vibe Z2 να δείχνει πως απλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά στον τομέα της εφαρμογής της κάμερας και του πως αυτή επεξεργάζεται και αποθηκεύει τα δεδομένα από τον αισθητήρα της κάμερας.

Σε χαμηλό φωτισμό τώρα, δυστυχώς το Vibe Z2 δεν καταφέρνει να προσφέρει αυτό που υπόσχεται η κάμερα του και ειδικά το Optical Image Stabilization που θεωρητικά έχει. Το πρώτο και ίσως ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι πως η κάμερα του χρειάζεται υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να «αυξήσει» την ευαισθησία της στο φως ενώ στην συνέχεια χρειάζεται επίσης αρκετό χρόνο ώστε να βρει ένα σημείο και να εστιάσει αυτόματα. Η συνέχεια δυστυχώς δεν είναι καλύτερη αφού ακόμα και όταν ο χρήστης πιέσει το αντίστοιχο πλήκτρο στην οθόνη για να βγάλει μια φωτογραφία, το  Vibe Z2 χρειάζεται για μια ακόμα φορά αρκετό χρόνο ώστε να την βγάλει και ταυτόχρονα πρέπει να είναι και αρκετά σταθερό ώστε αυτή να μην βγει «κουνημένη» κάτι που ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την πρακτική χρησιμότητα του Optical Image Stabilization.

Στην κατηγορία των σχεδόν 300 ευρώ που απευθύνεται το Vibe Z2 μπορεί εύκολα να βρει κανείς πλέον συσκευές με αρκετά καλύτερη σε συνολική απόδοση κάμερα από αυτό, κάτι που δυστυχώς μειώνει αρκετά την εικόνα της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση η Lenovo πρέπει σίγουρα να αφιερώσει χρόνο (και χρήματα) στην βελτίωση της απόδοσης της κάμερας όχι μόνο του Vibe Z2 αλλά και σχεδόν όλων των συσκευών της.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Όπως ίσως οι περισσότερες συσκευές της κατηγορίας του πλέον, και παρά το ότι σαν εταιρεία από την Κίνα η Lenovo θα μπορούσε να επιλέξει την χρήση κάποιου επεξεργαστή της Mediatek, το Vibe Z2 «κρύβει» τον Snapdragon 410 της Qualcomm στο εσωτερικό του.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής απλά τυπικά θα αναφέρουμε για μια ακόμα φορά ότι διαθέτει συνολικά 4 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του, αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM χρονισμένους στο 1.2 GHz. Σε συνδυασμό με την Adreno 306 κάρτα γραφικών και την οθόνη ανάλυσης 1280 x 720 pixels προσφέρουν στο Vibe Z2 την απόδοση που έχουν και οι περισσότερες συσκευές της αγοράς με αυτόν τον επεξεργαστή στο εσωτερικό τους. Η μοναδική αρκετά σημαντική διαφορά είναι η ύπαρξη 2 GB μνήμης RAM, κάτι που δεν μπορεί να βρει κανείς σε πολλές συσκευές με τον Snapdragon 410. Η μεγαλύτερη αυτή μνήμη RAM επιτρέπει στο Vibe Z2 να εναλλάσσεται  με μεγαλύτερη ευκολία μεταξύ εφαρμογών.

Screenshot_2015-07-06-11-23-39

Όπως και το S90, το Vibe Z2 δεν διαθέτει υποδοχή για κάρτα μνήμης MicroSD. Η συσκευή όμως έχει συνολικά 32 GB ονομαστικού χώρου από τα οποία περίπου 25 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη. Ο αποθηκευτικός αυτός χώρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καλύψει τις ανάγκες του χρήστη του Vibe Z2 αφού στην κατηγορία του δύσκολα θα βρει κανείς μια συσκευή με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Μπαταρία.

Το μεγάλο μέγεθος του Vibe Z2 επέτρεψε στην Lenovo να το εφοδιάσει με μια αρκετά μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία που φτάνει τα 3.000 mAh.

Με δεδομένο το όχι ιδιαίτερα απαιτητικό Hardware στο εσωτερικό του και την χαμηλής ανάλυσης οθόνη του (παρά την μεγάλη της διαγώνιο) η μπαταρία αυτή βοηθά το Vibe Z2 να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους λειτουργίας.

Screenshot_2015-07-06-11-22-07 Screenshot_2015-07-06-11-22-15 Screenshot_2015-07-06-11-22-23

Σε καθημερινή σχετικά «εντατική» χρήση, το Vibe Z2 μπορεί να μείνει ενεργό για περισσότερες από δύο ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Με τη χρήση 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας και την συχνή πρόσβαση στο Internet ο χρόνος αυτός μειώνεται σε λίγο περισσότερο από μια ημέρα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, το Vibe Z2 δεν θα αφήσει τον χρήστη του από μπαταρία μέσα στην ημέρα που είναι τελικά και το σημαντικότερο ζητούμενο.

Συμπέρασμα.

Η Lenovo μέχρι στιγμής βρίσκεται ακόμα στο στάδιο που γίνεται γνωστή σαν κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται ανταγωνιστικές συσκευές που εκτός από καλή τιμή πώλησης πρέπει να έχουν και όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένουν οι χρήστες και ταυτόχρονα να «πείσει» την αγορά πως πρόκειται να συνεχίσει να κάνει το ίδιο και στο μέλλον.

Συσκευές σαν το Vibe Z2 και το S90 αλλά και πολλές πριν από αυτές δείχνουν πως η εταιρεία βρίσκεται στον «σωστό δρόμο» αλλά προς το παρόν δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι ώστε να αντιμετωπίσει με ίσους όρους εταιρείες όπως η Samsung η Sony ή ακόμα και η HTC. Με το γραφικό περιβάλλον των συσκευών της εταιρείας να δείχνει αρκετά ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά και πολλά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά να μην αποδίδουν στην πράξη ακριβώς ότι υπόσχονται στα χαρτιά όπως για παράδειγμα η κάμερα του Vibe Z2, η Lenovo δείχνει τουλάχιστον ότι επιθυμεί να βελτιώνει συνεχώς τις συσκευές της σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights