Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia M4 Aqua Review

Sony Xperia M4 Aqua Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Ο γράφων έχει υπάρξει κατά το παρελθόν θερμός υποστηρικτής και χρήστης των λεγόμενων «tough phones». Πρόκειται για τις συσκευές εκείνες που – ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή – διαθέτουν αυξημένη ανθεκτικότητα στην υγρασία και στο νερό, στην σκόνη, στις πτώσεις κτλ, δηλαδή με άλλα λόγια στα στοιχεία της φύσης που αρκετά συχνά είναι… υπεύθυνα για βλάβες που λίγο-πολύ συναντάμε στις συσκευές μας.

Για τους… νοσταλγούς του παρελθόντος λοιπόν, θα θυμίσουμε χαρακτηριστικές συσκευές που έχουν γράψει την δική τους «ιστορία», όπως τα Siemens ME45/M65/ME75, τα Nokia 5210/5500 Sport ή το Ericsson R310s, μεταξύ πολλών άλλων από διάφορους κατασκευαστές που αυτή την στιγμή σίγουρα μας διαφεύγουν. Σε κάθε περίπτωση, το νόημα του να κατέχει κάποιος ένα «ανθεκτικό» τηλέφωνο, έχει ακριβώς την έννοια ότι για διάφορους λόγους θεωρεί σημαντικό να έχει μια «έξτρα προστασία» ώστε να διασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερο ότι δεν θα… προδοθεί από αυτό σε μια «δύσκολη» στιγμή.

Τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία έχουν κυριαρχήσει οι συσκευές με οθόνη αφής, είναι αρκετά δύσκολο να κατασκευαστούν κινητά που να αντέχουν στις πτώσεις για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την υγρασία, το νερό και την σκόνη, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι ώστε το εκάστοτε κινητό να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι… ερμητικά κλειστό και να μην επιτρέπει την είσοδο σε αυτό τόσο στο νερό όσο και στην σκόνη.

xperia-m4-aqua-in2mobile (6)

Στα πλαίσια αυτά, στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με το Sony Xperia M4 Aqua, το οποίο πέραν των χαρακτηριστικών που περιμένει κανείς από μια σύγχρονη συσκευή, είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στην σκόνη, ακολουθώντας το πρότυπο IP68, το οποίο καθορίζει μια σειρά ανάλογων προδιαγραφών. Επιγραμματικά, θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το Xperia M4 Aqua μπορεί να αντέξει στο νερό σε βάθος έως και 1,5 μέτρο και για 30 λεπτά και, παράλληλα, διαθέτει αυξημένη ανθεκτικότητα στα… βλαβερά σωματίδια της σκόνης.

Πριν προχωρήσουμε στο κυρίως κείμενο, θα αναφέρουμε ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε κατά πόσο το Xperia M4 Aqua είναι όντως αδιάβροχο, καλό όμως είναι να διευκρινήσουμε ότι δεν προτρέπουμε τους μελλοντικούς χρήστες του να προσπαθήσουν να το… πνίξουν μιας και «ανθεκτικότητα» δεν σημαίνει ότι πρέπει να… κυνηγάμε την τύχη μας.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Συνεχίζοντας την αρκετά καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει η Sony, το Xperia M4 Aqua δίνει την αίσθηση στιβαρής κατασκευής και, συνάμα, όχι «χοντροκομμένης». Σε αυτό, εκτός από τα πλαστικά του, βοηθάει τόσο ο σχεδόν απόλυτα τετραγωνισμένος σχεδιασμός του, όσο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αφαιρούμενο καπάκι, με αποτέλεσμα η συσκευή να είναι «μονοκόμματη».

xperia-m4-aqua-in2mobile (24)

Ένα άλλο θετικό που θα αναφέρουμε εδώ, είναι ότι όσοι ανησυχούν ότι το τηλέφωνο μπορεί να γλυστρήσει εύκολα από το χέρι τους, μπορούν να… ησυχάσουν, μιας και για όσο καιρό το χρησιμοποιήσαμε δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο, ούτε είχαμε κάποιο… ατύχημα: τα πλαστικά που έχουν επιλεγεί είναι τέτοια ώστε το τηλέφωνο να «κάθεται» καλά στην παλάμη μας και το «κράτημα» είναι αρκετά καλό.

xperia-m4-aqua-in2mobile (18)

Οι διαστάσεις του Sony Xperia M4 Aqua ανέρχονται στα 145,5 x 72,6 x 7,3 χιλιοστά και το βάρος του αγγίζει τα 136 γραμμάρια, στοιχεία που κρίνονται αποδεκτά σε ό,τι έχει να κάνει με την φορητότητά του, έχοντας υπόψη ότι διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών. Λόγω του «τετραγωνισμένου» σχεδιασμού του, το τηλέφωνο δίνει την εντύπωση μεγαλύτερης συσκευής ενώ δυστυχώς συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας που θέλει τις συσκευές της να διαθέτουν μεγαλύτερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη από ότι θα έπρεπε.

xperia-m4-aqua-in2mobile (5)

Φανταζόμαστε ότι την μεγαλύτερη «ζημιά» την κάνουν τα 145,5 χιλιοστά του μήκους του, μια μάλλον φυσική απόρροια του μικρού του πάχους, καθώς κάπου έπρεπε να… χωρέσει το hardware της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, το Xperia M4 Aqua χωρίς να δίνει την αίσθηση compact κατασκευής εν τούτοις δεν μπορούμε να πούμε ότι «ενοχλεί» κατά την χρήση και την μεταφορά του.

Ερχόμενοι στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της συσκευής, στο πίσω μέρος της συναντάμε την βασική κάμερα με φακό 13MP και ακριβώς από κάτω το απαραίτητο για νυχτερινές λήψεις led flash.

xperia-m4-aqua-in2mobile (15)

xperia-m4-aqua-in2mobile (19)

Στη συνέχεια, γυρίζοντας το Xperia Μ4 Aqua ανάποδα ερχόμαστε σε επαφή – όπως είναι ευνόητο – με την οθόνη του – η οποία όπως προαναφέραμε έχει διαγώνιο 5 ιντσών – και από πάνω της θα συναντήσουμε το ακουστικό, την μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις και selfies με φακό 5MP, καθώς επίσης και το led ειδοποιήσεων, διάφορους αισθητήρες κτλ.

Η miniUSB υποδοχή που χρησιμεύει τόσο για την φόρτιση του κινητού όσο και για την σύνδεσή του με τον Η/Υ μας βρίσκεται στο πάνω αριστερό πλαίσιό του και ακριβώς από κάτω της είναι τοποθετημένη η υποδοχή για microSD κάρτες επέκτασης μνήμης, έως 32GB.

xperia-m4-aqua-in2mobile (1)

Τέλος, από την… αντίπερα όχθη, στο πάνω μέρος υπάρχει η υποδοχή για την nano-SIM μας, στο κέντρο βρίσκεται το (αρκετά μικρό) πλήκτρο κλειδώματος και ξεκλειδώματος του Xperia M4 Aqua, το οποίο φυσικά επιτελεί και on/off χρέη και ακριβώς δίπλα του το δύο κατευθύνσεων πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης, μια παράδοξη σχεδιαστική επιλογή την οποία έχουμε δει σε αρκετά μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας.

xperia-m4-aqua-in2mobile (16) xperia-m4-aqua-in2mobile (17)

Φυσικά, όπως συνηθίζει η Sony, μηχανικά πλήκτρα αφής δεν υπάρχουν και κατά συνέπεια είναι «ενσωματωμένα» στην οθόνη ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι υπάρχει dedicated πλήκτρο για την κάμερα το οποίο επίσης βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της συσκευής.

Οθόνη

Η ανάλυση της 5ιντσης οθόνης του Xperia M4 Aqua ανέρχεται στα 1280×720 pixels, κάτι που μεταφράζεται σε πυκνότητα 294 pixels ανά ίντσα (ppi). Το γεγονός αυτό την κατατάσσει στην «αποδεκτή» κατηγορία, έχοντας σαν κριτήριο τον ανταγωνισμό και την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει.

xperia-m4-aqua-in2mobile (10)

Σε συνθήκες καθημερινής χρήσης δεν αναμένεται να αντιμετωπίσετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά της σε καθεστώς αυτόματης ρύθμισης φωτεινότητας, καθώς η ευκρίνειά της προσαρμόζεται αρκετά καλά ανάλογα με το επίπεδο φωτισμού του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε.

xperia-m4-aqua-in2mobile (12) xperia-m4-aqua-in2mobile (13)

Η  χρωματική της απόδοση  κινείται στα πλαίσια που θα περιμέναμε από μια LCD οθόνη, καθώς τα χρώματα είναι αρκετά φυσικά και δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις υπό διαφορετικές γωνίες θέασης. Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση με AMOLED οθόνες ούτε με ανώτερες LCD υλοποιήσεις που έχουμε κατά καιρούς δει ακόμα και από την ίδια την Sony, αλλά δεν πρέπει (και πάλι) να ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντοτε για ένα mid-range μοντέλο.

Το γενικό συμπέρασμα, είναι ότι η οθόνη του Xperia M4 Aqua δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει τον χρήστη, αλλά δεν πρόκειται επίσης να του δημιουργήσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή παράπονο.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Sony Xperia M4 Aqua είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας που έρχεται με out-of-the-box εγκατεστημένη την έκδοση 5.0 του δημοφιλούς Android (Lollipop). Όσοι έχουν ήδη κάποια σχετικά πρόσφατη συσκευή του ίδιου κατασκευαστή με εγκατεστημένη την έκδοση 4.4.4 ή την 4.4.2 (KitKat) δεν θα συναντήσουν ιδιαίτερες διαφορές, καθώς το περιβάλλον χρήστη έχει διατηρηθεί στα γνώριμα επίπεδα ευχρηστίας,  προσαρμοστικότητας και ευχρηστίας που μας έχει συνηθίσει η Sony.

1 2 3

Μια αλλαγή αφορά τον πίνακα ειδοποιήσεων, ο οποίος σχεδιαστικά έχει παραμείνει όπως… ορίζει η Google. Έτσι, σύροντας ένα δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω «ξεδιπλώνεται» το μισό κομμάτι του το οποίο εμφανίζει την ώρα, την ημερομηνία, την γραμμή κατάστασης της συσκευής (μπαταρία, ισχύς σήματος κτλ), τις μόνιμες ειδοποιήσεις που μπορεί να έχουμε ορίσει εμείς να εμφανίζονται (π.χ. εμείς τοποθετήσαμε μια εφαρμογή για τον καιρό, το AccuWeather) και, φυσικά, διάφορα έκτακτα συμβάντα όπως αναπάντητες κλήσεις, μηνύματα, ειδοποιήσεις εφαρμογών κ.ο.κ.

4 5 6

Εάν ξανασύρουμε το δάχτυλό μας προς τα κάτω και πάλι, τότε ο πίνακας ειδοποιήσεων θα «ανοίξει» σε όλο του το… μεγαλείο, εμφανίζοντάς μας και τα διάφορα shortcuts που έχουμε επιλέξει, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 9. Εάν, πάλι, θέλουμε ο πίνακας να εμφανιστεί ολόκληρος με μία κίνηση, τότε αρκεί να σύρουμε δύο δάχτυλα προς τα κάτω. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των 9 συντομεύσεων που μπορούμε να βάλουμε, άλλες 2 που αφορούν την συνδεσιμότητα της συσκευής (Wi-Fi και Bluetooth) δεν μπορούν να απομακρυνθούν.

7 8 9

Κατά τ’άλλα, με παρατεταμένο πάτημα ή «κλείσιμο» δύο δαχτύλων μας σε κάποια από τις κεντρικές οθόνες μας, μπορούμε να διαχειριστούμε το πλήθος τους, την διάταξή τους, τις ταπετσαρίες, τις εφαρμογές, τα widgets μας κτλ. Βεβαίως, δεν λείπει η υποστήριξη για θέματα καθώς υπάρχουν αρκετά προεγκατεστημένα, ενώ μπορούμε πάντοτε να προσθέσουμε καινούργια από το γνωστό μας Play Store.

10 11 12 13 14 15

Η δημιουργία φακέλων είτε μέσα στο App Drawer είτε σε κάποια κεντρική οθόνη είτε ακόμα και στην γραμμή συντομεύσεων πάνω από τα εικονικά πλήκτρα αφής είναι πραγματικά εύκολη, καθώς αρκεί να μετακινήσουμε ένα εικονίδιο πάνω σε κάποιο άλλο, ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του χρώματος τους.

16 17 18

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι  αυτές που συνηθίζει να τοποθετεί η Sony (Playstation, Walkman, Socialife κτλ), ενώ πιθανόν σε κάποια Μ4 να βρείτε και δοκιμαστική έκδοση του Garmin για όσους θέλουν πλοήγηση μέσω του κινητού τους (υπάρχει φυσικά παντοτε η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε το Here Maps της Nokia από το Store, το οποίο είναι πιθανότατα η καλύτερη λύση για δωρεάν, offline πλοήγηση με φωνητική καθοδήγηση).

19 20 21

Το μενού των ρυθμίσεων είναι αρκετά απλό και «συμμαζεμένο» και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, ενώ σε ό,τι αφορά το καθαρά τηλεφωνικό κομμάτι, δεν θα συναντήσετε κανένα απολύτως πρόβλημα στην καθημερινή σας επικοινωνία με τον… έξω κόσμο.

22 23 24 25 26 27 28 29 30

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι το UI της Sony αποτελεί μια από τις πιο εύχρηστες προτάσεις στην αγορά αυτή την στιγμή, καθώς είναι αρκετά εύκολο να εξοικειωθεί ο μέσος χρήστης μαζί του. Είτε προέρχεστε από άλλο μοντέλο της ίδιας εταιρείας είτε έχετε μια Android συσκευή ή ακόμα και κάποιο κινητό με άλλο λειτουργικό σύστημα, δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο ώστε να συνηθίσετε τον τρόπο λειτουργίας του: η δόμησή του είναι λογική και οι δυνατότητες παραμετροποίησης αρκετές.

Κάμερα

Η Sony επέλεξε να εφοδιάσει το Xperia M4 Aqua με κάμερα της τάξεως των 13MP, η οποία διαθέτει παράλληλα αυτόματη εστίαση, ανίχνευση χαμόγελου/προσώπου και led flash.

xperia-m4-aqua-in2mobile (21)

Για τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει η συσκευή, η απόδοσή της κρίνεται αρκετά καλή καθώς τα χρώματα αποτυπώνονται με ζωντάνια αν και θα θέλαμε ίσως κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την λεπτομέρεια.

 

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι κατά την διάρκεια των νυχτερινών… δοκιμών που κάναμε, τόσο με χρήση flash όσο και χωρίς. Ιδιαίτερα όταν δεν χρησιμοποιούμε το flash, το Μ4 καταφέρνει να αξιοποιήσει αρκετά καλά τις πηγές φωτισμού του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να φαίνονται «φυσικές» σε επαρκές επίπεδο. Δεν πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι η απόδοση του led είναι αρκετά δυνατή, κάτι που θα βοηθήσει αρκετά εάν βρεθείτε σε ιδιαίτερα… σκοτεινό χώρο.

Κλείνοντας, το interface της κάμερας κρίνεται «μαζεμένο» μεν, αρκετά λειτουργικό δε, πάντως σίγουρα βρίσκεται αρκετά μακριά από αντίστοιχες υλοποιήσεις όπως π.χ. της Microsoft (Lumia Camera) που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες με την πλειάδα ρυθμίσεων που διαθέτουν.

34 35 36 37 38 39

Επεξεργαστής – Μνήμη

Σε αντίθεση με πολλές συσκευές του ανταγωνισμού που περίπου στην ίδια τιμή με το M4 Aqua συνεχίζουν να “επιμένουν” στην χρήση του Snapdragon 410, η συσκευή προσφέρει μια διαφορετική λύση της Qualcomm που δυστυχώς δεν έχει βρει την θέση της σε περισσότερες συσκευές της αγοράς.

Ο Snapdragon 615 όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του αποτελεί μια αρκετά καλύτερη λύση της Qualcomm που χωρίς να “εντυπωσιάζει” με την απόδοση του, τουλάχιστον αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις του M4 Aqua. Συνολικά στο εσωτερικό του βρίσκονται 8 πυρήνες επεξεργασίας αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM, χωρισμένοι όμως σε δύο διαφορετικές “ομάδες” των 4 με διαφορετική συχνότητα λειτουργίας. Οι 4 από αυτούς λειτουργούν στο 1 GHz και είναι μονίμως ενεργοί, ενώ οι άλλοι 4 έχουν μέγιστη συχνότητα λειτουργίας το 1.5 GHz και ενεργοποιούνται όταν ο χρήστης είναι πιο απαιτητικός με την συσκευή του.

Το M4 Aqua έχει ήδη μερικούς μήνες στην αγορά, και ο Snapdragon 615 στο εσωτερικό του δυστυχώς έχει ήδη κάνει γνωστό στους χρήστες ότι αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα θερμοκρασίας στην λειτουργία του χωρίς να φτάνει όμως στο ενοχλητικό επίπεδο του Snapdragon 810. Στο διάστημα που είχαμε στα χέρια μας το M4 Aqua, η Sony έκανε διαθέσιμη μια αναβάθμιση λογισμικού που βελτίωσε σημαντικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα αύξησε και τον χρόνο αναμονής και λειτουργίας του. Οι δύο αυτές βελτιώσεις φυσικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς κάποια παραχώρηση σε βάρος της απόδοσης του Snapdragon 615. Οι συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας του αρνούνται πλέον να “ανέβουν” στην μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους στις περισσότερες περιπτώσεις, και η Sony εκμεταλλεύεται τον αριθμό τους προκειμένου να προσφέρει στην συσκευή την απόδοση που περιμένει ο χρήστης από αυτή. Σε καθημερινή χρήση δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές αφού πριν την συγκεκριμένη αναβάθμιση η πτώση της απόδοσης του M4 Aqua ήταν αισθητή όταν ανέβαινε σημαντικά η θερμοκρασία λειτουργίας του, ενώ πλέον μπορεί να μην αποδίδει το ίδιο συνολικά, διατηρεί όμως μια πιο σταθερή ταχύτητα.

Για μια ακόμα φορά όμως, το σημαντικό πρόβλημα είναι η κάρτα γραφικών που βρίσκεται στο εσωτερικό του και συγκεκριμένα η Adreno 405. Μπορεί η ονομασία της να υπόσχεται ανώτερη απόδοση από αυτή της Adreno 306 του Snapdragon 410, η διαφορά όμως μεταξύ τους δεν είναι σημαντική και σίγουρα όχι όσο θα περίμενε κανείς με δεδομένη την διαφορά και στην επεξεργαστική ισχύ. Στην οθόνη του M4 Aqua των 1280 x 720 pixels η απόδοση της Adreno 405 είναι σημαντικά καλύτερη χωρίς όμως και πάλι να μην φτάνει και πάλι εύκολα στο όριο της.

Μπαταρία

Η μη αποσπώμενη μπαταρία του Sony Aqua M4 έχει χωρητικότητα 2.400 mAh, τα οποία κρίνονται αρκετά ώστε να πετύχει η συσκευή αρκετά (έως πολύ) καλούς χρόνους αναμονής, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ακόμα και  σε 3-4 μέρες με «συνετή» χρήση.

Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται κυρίως λόγω της αρκετά οικονομικής σε κατανάλωση οθόνης της συσκευής, για την οποία θα προτείνουμε να χρησιμοποιείτε την αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας ώστε να αποφύγετε… άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχουν τα modes «STAMINA», «Ultra STAMINA» και «Λειτουργία χαμηλής μπαταρίας», μέσω των οποίων μπορείτε να καθορίσετε ποιες διεργασίες θα εκτελεί το τηλέφωνό σας, ποιες εφαρμογές θα τρέχουν στο παρασκήνιο, την χρήση των data, του Wi-Fi κτλ, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση μπαταρίας. Τα αποτελέσματα, ειδικά στην λειτουργία «Ultra STAMINA» μπορούν να είναι αρκετά… εντυπωσιακά, με την προϋπόθεση φυσικά να… δεχτείτε ότι το τηλέφωνό σας θα επιτελεί ορισμένες βασικές λειτουργίες μόνο.

31 3233

Συμπέρασμα

Το Sony M4 Aqua αποτελεί μια «all around» επιλογή στην μεσαία κατηγορία η οποία μπορεί να καλύψει με ευκολία τις ανάγκες του χρήστη που επιζητεί την «χρυσή τομή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όπως ακριβώς δεν αριστεύει σε κάποιον τομέα (με εξαίρεση την απόδοση της μπαταρίας η οποία είναι άνω του μέσου όρου), ταυτόχρονα σε κανένα σημείο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι κάτω του μετρίου.

40 41 42

Στα θετικά του, μπορούμε να επισημάνουμε την καλή ποιότητα κατασκευής που νοιώθει κανείς όταν το κρατάει, το όμορφο και λειτουργικό UI της Sony, την αρκετά καλή ταχύτητά του όσον αφορά τις εφαρμογές και, βεβαίως-βεβαίως, την αδιαβροχοποίηση που παρέχει.

43 44 45

Στα αρνητικά, θα μπορούσαμε επίσης να τονίσουμε το ότι η μπαταρία δεν είναι αποσπώμενη (κάτι που συναντάμε σε πολλές συσκευές και στην περίπτωση του M4 Aqua έχει να κάνει και με το ότι είναι αδιάβροχο) και τα μεγάλα bezels τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα σχετικά αυξημένες διαστάσεις. Ακόμα πιο σημαντικό, θεωρούμε το ότι η έκδοση που κατά βάση κυκλοφορεί στην χώρα μας είναι αυτή με τα 8 GB αποθηκευτικού χώρου, από τα οποία είναι διαθέσιμα στον χρήστη τα 2,5 GB κάτι που θεωρούμε ανεπαρκές. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε την έκδοση με τα 16 GB, εάν φυσικά καταφέρετε να την… πετύχετε σε κάποιο κατάστημα.

Ένα ερωτηματικό με το οποίο αξίζει να ασχοληθούμε πριν κλείσουμε την παρουσίασή μας, αφορά το ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία του M4 Aqua έχοντας σαν δεδομένο ότι πολύ σύντομα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του, θα αρχίσουμε να βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων το Sony M5, το οποίο και προφανώς είναι ο αντικαταστάτης του. Θεωρούμε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τιμή τόσο του ενός όσο και του άλλου μοντέλου και το κατά πόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα δικαιολογήσει ή όχι τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν για το Μ5.

47 48 49

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε της άποψης ότι εάν θέλετε ένα Android κινητό που να ανήκει στην μεσαία κατηγορία που να είναι σε θέση να επιτελέσει αξιοπρεπώς ό,τι του ζητήσετε να κάνει, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά από κοντά στο αδιάβροχο κινητό της Sony. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να… σας κερδίσει!

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

8 σχολια

Stauros 78 10/02/2016 - 10:48

Καλημερα
Αξιζει να παρω το m4 λοιπον η να προτιμησω καποια αλλη συσκευη οπως το P8η ακομη και το vodafone ultra 6 που ειναι και πιο φτηνα….(239m4) με (199) τα υπολοιπα 2

Reply
George Voulgarelis 10/02/2016 - 16:03

Καλησπέρα.

Καταρχήν, όπως γράψαμε και στο κείμενό μας, έχει σημασία για ποιο M4 Aqua μιλάς, για το 8άρι ή το 16άρι; Μιλώντας σε προσωπική βάση, για ευνόητους λόγους θα προτιμούσα το 16άρι.

Από κει και πέρα, για άλλη μια φορά, όλα έχουν να κάνουν με το ποια κριτήρια έχεις. Το κάθε μοντέλο από αυτά που αναφέρεις έχει τα δικά του συν και πλην. Π.χ., το Μ4 είναι αδιάβροχο, το P8 και το Ultra 6 όχι. To M4 έχει μια μέτρια 720p οθόνη, το P8 έχει 1080p με λίγο μεγαλύτερη οθόνη, ενώ το Ultra 6 έχει και αυτό μια οθόνη 1080p, στις 5,5 ίντσες όμως. Ακόμα και οι διαστάσεις μεταξύ των συσκευών που αναφέρεις διαφέρουν, για να μη μιλήσουμε για κάμερες και UI που είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Άρα, θα σου προτείνουμε – αν δεν το χεις κάνει ήδη – να διαβάσεις τα άλλα δύο σχετικά reviews τα οποία θα βρεις εδώ:

https://in2mobile.gr/2015/05/11/huawei-p8-review/

https://in2mobile.gr/2016/01/31/vodafone-smart-ultra-6-review/

…και αν μπορούμε να σου απαντήσουμε σε κάτι επιπλέον, θα το κάνουμε με χαρά.

Reply
Stauros 78 10/02/2016 - 23:06

To m4 einai 8giga telika mou fainetai pos tha katalixo sto P8 (16 giga) aporipto to ultra 6 logo poiotitas(;;;;;)…ta reviews me mperdexane perisotero…eyxaristo pantos…..
Ta sony mou eipane pos xalane poio eukola se sxesi me ta huavei alitheuei;;;

Reply
Kostas Gliatiotis 11/02/2016 - 03:23

Σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα κατασκευής, όλες οι συσκευές έχουν σχεδόν την ίδια αξιοπιστία. Αυτό που διαφέρει σημαντικά, είναι τα κάθε έιδους “μικρά” προβλήματα που υπάρχουν με το λογισμικό κάθε εταιρείας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή δεν είναι τυπικά σωστό να αναφέρω τι γνωρίζω, θα περιοριστώ στο να πω απλά πως με βάση την αξιοπιστία τους,καλό θα είναι να μην επιλέξεις κάποια συσκευή της Sony.

Reply
Kostas Gliatiotis 11/02/2016 - 03:13

Με βάση την τιμή που αναφέρεις, υποθέτω ότι μιλάς για το P8 Lite και όχι το “κανονικό” P8. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ειδικά το P8 Lite είναι σημαντικά καλύτερη συσκευή από το Μ4 της Sony. Σε απόλυτα χαρακτηριστικά είναι το ίδιο καλό με το Μ4 και το Ultra 6 της Vodafone, με μοναδικό μειονέκτημα την κατασκευή του, όμως είναι και σημαντικά φθηνότερο.

Ανάμεσα σε αυτά τα τρία, κρίνοντας με βάση και την εμφάνιση και την ποιότητα κατασκευής, θεωρώ ότι το P8 Lite είναι η καλύτερη συσκευή. Σαν δεύτερη επιλογή κυρίως λόγω του ότι είναι το ίδιο καλό σε γενικές γραμμές αλλά σημαντικά φθηνότερο, θεωρώ το Ultra 6 της Vodafone.

Reply
Stauros 78 11/02/2016 - 10:48

Eyxaristo poly me voithisate para poly!!!!

Reply
Kyriakos Boukouv 29/04/2016 - 13:02

ο αποθηκευτικός χώρος λέει ότι ειναι 8 gb και μόνο από τις εφαρμογές τις προεγκατεστημένες ο ελεύθερος χώρος μου είναι 400mb, έχω βάλει κάρτα μνήμης κι έχω βάλει εκεί τις 6 εφαρμογές που εχω κατεβάσει(facebook, mail, viber κτλ). Τι να κάνω να ελευθερώσω αποθηκευτικό χωρο στη συσκευή; κάθε μια μέρα μου λέει οτι δεν εχω χωρο……

Reply
Kostas Gliatiotis 29/04/2016 - 17:06

Σε όλες τις συσκευές, ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος είναι πάντα μικρότερος από την ονομαστική του χωρητικότητα. Στο M4 ο πραγματικά διαθέσιμος στον χρήστη χώρος είναι περίπου ο μισός, δηλαδή 4 GB. Από αυτά, προ-εγκατεστημένες εφαρμογές καταλαμβάνουν αρκετό χώρο όταν αναβαθμιστούν (συνήθως αυτόματα οι περισσότερες) και ο χώρος που μένει μειώνεται ακόμα περισσότερο περίπου στα 2 GB.

Από αυτά τώρα, πολλές εφαρμογές όπως τα μηνύματα, η λίστα κλήσεων, η προσωρινή μνήμη του Chrome κλπ δεν μπορούν να μεταφερθούν στην κάρτα μνήμης και καταλαμβάνουν αντίστοιχα χώρο στη συσκευή.

Μπορείς να κοιτάξεις αν έχεις φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αποθηκευθεί στον χώρο της συσκευής και να τα μεταφέρεις, και στην συνέχεια η μόνη άλλη επιλογή είναι από την διαχείριση εφαρμογών να δεις ποιες έχουν κατέβει σε νεότερη έκδοση, να σβήσεις αυτή την έκδοση και να ελευθερώσεις τον αντίστοιχο χώρο.

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights