Camera Test: Τα Mpixels (δεν) κάνουν την διαφορά

Camera Test: Τα Mpixels (δεν) κάνουν την διαφορά

Εισαγωγή

Στον κόσμο των Smartphones οι επιδόσεις κάθε συσκευής στον τομέα της φωτογραφίας είναι σημαντικές για τον τελικό χρήστη και σε μεγάλο βαθμό αποτελούν τομέα εξέλιξης για τον κάθε κατασκευαστή που θέλει οι συσκευές του να «ξεχωρίζουν».

Στην συγκεκριμένη παρουσίαση λοιπόν θα ασχοληθούμε με το πώς ο τομέας της φωτογραφίας «εκπροσωπείται» από τρεις διαφορετικές συσκευές και πως το τελικό αποτέλεσμα σε κάθε μια από αυτές μπορεί (κατά την γνώμη μας πάντα) να καθορίσει το πόσο καλή είναι η κάθε μια από αυτές.

Η λογική πίσω από την επιλογή των συσκευών.

Είναι βέβαιο πως οι τρεις συσκευές της παρουσίασης μας δεν αποτελούν ότι νεότερο έχει να προσφέρει κάθε ένας από τους κατασκευαστές τους. Για κάθε μια από αυτές υπάρχει όμως συγκεκριμένο σκεπτικό για την επιλογή τους.

Το G4 της LG αποτελεί την πρόταση της εταιρείας με την καλύτερη κάμερα που έχει τοποθετήσει σε συσκευή μέχρι και σήμερα. Έχοντας ήδη αρκετούς μήνες στην αγορά η τιμή πώλησης της είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι αρχικά, κάτι που την κάνει πιο «προσβάσιμη» για μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. Η απόδοση της κάμερας του είναι μέχρι και σήμερα εντυπωσιακή και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια που έγινε από την LG στον σχεδιασμό του.

DSC_0025

Το Galaxy S6 Edge με την σειρά του, δεν έχει «αντικατασταθεί» από το S6 Edge Plus αφού θεωρητικά και πρακτικά το δεύτερο αποτελεί μια πρόταση με απλά μεγαλύτερη οθόνη. Οι διαφορές στην απόδοση της κάμερας είναι ελάχιστες και υπάρχουν μόνο στο πως λειτουργεί το “Pro Mode” της κάμερας, που στο Edge Plus προσφέρει επιπλέον την επιλογή της ταχύτητας του κλείστρου. Σε μέγεθος το S6 Edge είναι πιο «κοντά» στο μέσο όρο των συσκευών και απευθύνεται σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό, ενώ όπως και για το G4 η τιμή πώλησης του είναι πλέον χαμηλότερη από ότι κατά την έναρξη της κυκλοφορίας του.

20151121_215550

Το Xperia Z5 Compact τέλος είναι μια πιο «ιδιαίτερη» επιλογή. Η Sony ισχυρίζεται πως η απόδοση της κάμερας του είναι ίδια με αυτή του Xperia Z5 και το μικρότερο μέγεθος του προσφέρεται σε αυτούς που αναζητούν μια πιο εύκολη στην μεταφορά συσκευή. Η επιλογή έγινε λοιπόν κυρίως ώστε να διαπιστωθεί αν στην απόδοση της κάμερας του έχει γίνει κάποιος «συμβιβασμός» όπως έχει γίνει αντίστοιχα στο μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης του.

20151121_215506

Οι συνθήκες φωτογράφισης.

Πολλές από τις φωτογραφίες στο συγκριτικό μας έχουν επιλεχθεί όχι τόσο με κριτήριο το «εντυπωσιακό» τους τοπίο ή αντικείμενο. Η λογική πίσω από αυτό έχει να κάνει με το ότι ο καθένας από εμάς φωτογραφίζει μεν κάτι το «εντυπωσιακό», αλλά χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής του και για πιο… καθημερινές φωτογραφίες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συγκριθεί η απόδοση και σε αυτές τις συνθήκες, ακόμα και αν πολλές φορές σε αυτές δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η απόλυτη διαφορά στην λεπτομέρεια.

Οι ιδιαιτερότητες κάθε συσκευής.

Όπως είναι φυσικό, κάθε μια από τις τρεις συσκευές της παρουσίασης μας προσφέρει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες. Η λογική πίσω από την δημιουργία τους είναι φυσικά η λογική «ανάγκη» κάθε κατασκευαστή να κάνει την δική του πρόταση να ξεχωρίζει. Το θετικό είναι πως συνήθως οι αυτόματες συνθήκες φωτογράφισης περιλαμβάνουν τις ίδιες δυνατότητες σε όλες τις συσκευές, ενώ έχουν σχεδιαστεί ώστε οι συσκευές να βγάζουν την καλύτερη δυνατή φωτογραφία με την μικρότερη προσπάθεια. Στο τέλος της παρουσίασης / σύγκρισης υπάρχει ένα μικρό κομμάτι αφιερωμένο στις μοναδικές δυνατότητες κάθε συσκευής καθώς και το αν αυτές αλλάζουν σημαντικά το αποτέλεσμα της σύγκρισης.

Η τεχνολογία

Οι προτάσεις της LG και της Samsung παρά την ονομαστικά χαμηλότερη ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας τους έχουν συνολικά περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες από αυτή του Xperia Z5 που ουσιαστικά βασίζεται στην αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα του. Εκτός από την ίδια την κάμερα όμως και την ποιότητα του φακού και του αισθητήρα της, στην ψηφιακή φωτογραφία μεγάλο ρόλο παίζει και η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από την συσκευή πριν την αποθήκευση κάθε φωτογραφίας. Η μείωση του ψηφιακού θορύβου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η ζωντάνια των χρωμάτων και η λεπτομέρεια που τελικά αποθηκεύεται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον «αλγόριθμο» αυτόν που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των δεδομένων από την κάμερα.

Το G4 και το S6 Edge διαθέτουν Optical Image Stabilization, μια τεχνολογία που αλλάζει την μηχανική συναρμολόγηση της κάμερας τους σε σύγκριση με αυτή του Xperia Z5 Compact. Η λειτουργία του εστιάζει στο να μπορεί η κάμερα να μείνει περισσότερο σταθερή όταν οι συνθήκες φωτογράφισης απαιτούν την αυξημένη σε χρόνο έκθεση του φακού στο φως. Αυτό συνήθως είναι απαραίτητο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με αποτέλεσμα σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το Optical Image Stabilization να μην χρησιμοποιείται. Ακόμα όμως και σε φωτισμό δωματίου, πολλές φορές η λειτουργία του βελτιώνει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, προσφέροντας εξ’αρχής ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις δύο συσκευές σε σύγκριση με το Xperia Z5 Compact.

Με ονομαστική ανάλυση 16 Mpixels λοιπόν για το G4 και το S6 Edge και 23 Mpixels για το Xperia Z5 Compact, το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση βασίζεται σε πολλούς ακόμα παράγοντες εκτός από την ανάλυση της κάθε κάμερας.

Λεπτομέρεια.

Σε κάθε φωτογραφία, σημαντικό ρόλο παίζει η λεπτομέρεια που περιέχεται σε αυτή. Η λεπτομέρεια καθορίζει το πόσο μπορεί κανείς να «ζουμάρει» σε κάθε φωτογραφία μέχρι το αντικείμενο της να πάψει να είναι ευδιάκριτο. Συνήθως παίζει μεγαλύτερο ρόλο όταν ο χρήστης προσπαθεί να φωτογραφίσει ένα τοπίο ή γενικά ένα σχετικά μακρινό πλάνο.

Στη συγκεκριμένη δοκιμή, όπως και σε όλες γενικά τις συνθήκες φωτογράφισης, το Z5 Compact έχει σημαντικά μεγαλύτερο κάδρο φωτογράφισης από ότι οι άλλες δύο συσκευές. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στην συσκευή ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάλυση της κάμερας του, κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην πράξη. To “κάδρο» της φωτογραφίας είναι σίγουρα μεγαλύτερο όμως η λεπτομέρεια είναι η χαμηλότερη ανάμεσα στις τρεις συσκευές. Εκτός αυτού όμως οι γωνίες της φωτογραφίας παρουσιάζονται «αλλοιωμένες» με τα αντικείμενα να έχουν μια μικρή παραμόρφωση.

Το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απόδοση της κάμερας του G4. Σε ανοιχτό πλάνο, η διαφορά ανάμεσα σε αυτό και το S6 Edge είναι ελάχιστη, υπαρκτή όμως, σε κοντινές φωτογραφίες όμως είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το S6 Edge και το g4 κάνουν χρήση του Optical Image Stabilization που διαθέτουν, με το Z5 Compact να στηρίζεται στην ψηφιακή αύξηση της ευαισθησίας του αισθητήρα του προκειμένου να δει όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Σε αυτή την περίπτωση το S6 Edge της Samsung έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, αφού χάρη στη σημαντικά μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ του, καταφέρνει να αποθηκεύσει περισσότερη λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία. Παρόλα αυτά, το G4 καταφέρνει να έχει το ίδιο καλή χρωματική απεικόνιση στις συγκεκριμένες συνθήκες ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία του Optical Image Stabilization είναι έστω και λίγο καλύτερα ρυθμισμένη με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες από αυτό να περιέχουν περισσότερο φως χωρίς να βγαίνουν «κουνημένες». Το αποτέλεσμα του Z5 Compact είναι για μια ακόμα φορά μάλλον απογοητευτικό, αφού οι φωτογραφίες περιέχουν ελάχιστη λεπτομέρεια, και ανάλογα με το περιεχόμενου τους έχουν και απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ψηφιακού θορύβου.

 

Χρωματική απεικόνιση.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας στην λήψη φωτογραφιών είναι το κατά πόσο μια κάμερα μπορεί να αποδώσει σωστά τα χρώματα που βλέπει ο χρήστης. Σε περιπτώσεις ειδικά έντονων χρωματικών διαφορών στο αντικείμενο της φωτογραφίες, οι τρεις συσκευές της δοκιμής έχουν την δυνατότητα χρήσης του HDR (High Dynamic range). Η συγκεκριμένη λειτουργία υπόσχεται στην θεωρία την αναγνώριση των έντονων χρωματικών διαφορών σε μια φωτογραφία και την σωστή καταγραφή όλων των χρωμάτων.

Κάθε μια από τις τρεις κάμερες μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα το HDR ανάλογα με το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Στην περίπτωση του G4 η ενεργοποίηση του δεν απαιτεί καμία παρέμβαση από τον χρήση. Στο S6 Edge υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης του ή και χειροκίνητα από τον χρήστη. Το «περίεργο» είναι ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα ανάμεσα στην αυτόματη λειτουργία του HDR και την χειροκίνητη. Στη δεύτερη περίπτωση η λειτουργία του είναι πιο έντονη, ακόμα και αν στην αυτόματη ρύθμιση η συσκευή έχει ανιχνεύσει σωστά το αντικείμενο της φωτογραφίας και το έχει ενεργοποιήσει. Για μια ακόμα φορά, η απόδοση της κάμερας του Z5 Compact είναι η λιγότερο αποδοτική. Το HDR δυστυχώς δεν ενεργοποιείται πάντα όταν είναι απαραίτητο.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, για μια ακόμα φορά, η κάμερα του Ζ5 Compact δεν μπορεί να συνδυάσει σωστά την ψηφιακή αύξηση της ευαισθησίας του φακού του με την χρωματική απεικόνιση ενώ και η λεπτομέρεια της φωτογραφίας είναι η χαμηλότερη από τις τρεις. Το G4 καταφέρνει να έχει το ίδιο χρωματικό αποτέλεσμα με το S6 Edge, για μια ακόμα φορά όμως οι φωτογραφίες του περιέχουν περισσότερη λεπτομέρεια.

Η LG φαίνεται να έχει βρει την ιδανική ισορροπία στην περίπτωση που η κάμερα του G4 χρησιμοποιεί ταυτόχρονα όλες τις δυνατότητες της. Η ενεργοποίηση του Optical Image Stabilization, με την ταυτόχρονη χρήση του HDR δίνει το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα αφού συνδυάζεται και με το υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας.

Κοντινές λήψεις.

Στην λήψη φωτογραφιών με μικρή απόσταση από το αντικείμενο, έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο μια κάμερα μπορεί να εστιάσει σωστά όσο πιο κοντά πλησιάζει ο χρήστης τη συσκευή του στο αντικείμενο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και οι τρεις συσκευές λειτουργούν με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο. Το S6 Edge και το G4 μπορούν να εστιάσουν αρκετά πιο κοντά σε ένα αντικείμενο από ότι το Z5 Compact. Η διαφορά είναι πως για μια ακόμα φορά η κάμερα του G4 δείχνει να είναι λίγο καλύτερη στην λειτουργία της. Αρχικά ακόμα και σε αρκετά κοντινή λήψη, μπορεί να εστιάσει ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα σημεία δημιουργώντας τελικά ένα καλύτερο αποτέλεσμα με περισσότερη λεπτομέρεια.

Η κάμερα του S6 Edge από την πλευρά της καταφέρνει να συνδυάσει καλύτερα τις κοντινές λήψεις με την λειτουργία του Optical Image Stabilization όταν αυτό χρειάζεται με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες του να είναι πιο φωτεινές.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, η κάμερα του Z5 Compact δείχνει ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που θεωρητικά έχει ο αισθητήρας της. Το μεγαλύτερο κάδρο του φακού της σημαίνει πως ο χρήστης πρέπει να πλησιάσει πιο κοντά την κάμερα στο αντικείμενο που θέλει να φωτογραφίσει. Σε αυτή την περίπτωση όμως η κάμερα δεν μπορεί να εστιάσει σωστά, με αποτέλεσμα να πρέπει και πάλι να αυξηθεί η απόσταση προκειμένου να βγει τελικά μια έστω αποδεκτή φωτογραφία.

Εσωτερικός φωτισμός.

Σε κλειστό εσωτερικό χώρο η απόδοση μιας κάμερας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της να αναγνωρίζει σωστά την «απόχρωση» του φωτισμού. Το ζητούμενο είναι φυσικά στην συνέχεια να μπορεί η συσκευή να αποδώσει σωστά και το χρώμα των αντικειμένων που θέλει να φωτογραφίσει ο χρήστης. Η συγκεκριμένη δοκιμή είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η κάμερα του Z5 Compact δείχνει να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Στην πρώτη φωτογραφία έχει καταφέρει να αναγνωρίσει έστω και λίγο πιο «σωστά» το άσπρο χρώμα στο πίσω μέρος του Note 4.

Στην δεύτερη φωτογραφία δυστυχώς το Z5 Compact επανέρχεται στην Τρίτη θέση αφού του είναι αδύνατον να ξεχωρίσει σωστά όλες τις λεπτομέρειες. Για μια ακόμα φορά, το G4 δείχνει πως έχει την συνολικά καλύτερη κάμερα αφού το αποτέλεσμα είναι με μικρή έστω διαφορά καλύτερο από αυτό του S6 Edge.

Ιδιαιτερότητες κάθε συσκευής.

LG G4

Η κάμερα του G4 εκτός από την εντυπωσιακή της απόδοση στην χρήση των αυτόματων ρυθμίσεων διαθέτει και ένα πολύ αποδοτικό και γεμάτο ρυθμίσεις Manual Mode. Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια την ελευθερία που προσφέρει το Manual Mode αφού οι διαθέσιμες επιλογές πλησιάζουν αυτές που μπορεί να βρει κανείς σε μια DSLR φωτογραφική μηχανή και είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που προσφέρει μια απλή Compact φωτογραφική. Μάλιστα η οθόνη της συσκευής προσαρμόζει την προβολή από την κάμερα ανάλογα με τις ρυθμίσεις που αλλάζει ο χρήστης προκειμένου να του δώσει μια καλή ιδέα για το πώς τελικά θα είναι η φωτογραφία που θα βγάλει.

Screenshot_2015-11-21-22-15-31 Screenshot_2015-11-21-22-15-42 Screenshot_2015-11-21-22-16-00 Screenshot_2015-11-21-22-16-36

Το σημαντικό όμως είναι το πώς αυτό το Manual Mode δίνει στον χρήστη που έχει την διάθεση, την υπομονή και την εμπειρία να βγάλει ακόμα καλύτερες φωτογραφίες. Η δυνατότητα επιλογής της ταχύτητας του κλείστρου επιτρέπει στον χρήστη να βγάλει φωτεινές φωτογραφίες ακόμα και σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Φυσικά όπως και σε όλες τις φωτογραφικές μηχανές με ανάλογη δυνατότητα από ένα σημείο και μετά η χρήση της απαιτεί την τοποθέτηση του G4 σε μια σταθερή επιφάνεια αφού είναι αδύνατη η λήψη με τη συσκευή στο χέρι.

 

Δύο ακόμα ξεχωριστές δυνατότητες της κάμερας του G4 είναι το Laser Focus και ο Color Spectrum Sensor. Το Laser Focus επιτρέπει στην κάμερα του G4 να χρησιμοποιεί μια μικρή δέσμη φωτός (αόρατου στο μάτι) ώστε να υπολογίσει καλύτερα την απόσταση ανάμεσα στην κάμερα και το αντικείμενο της φωτογραφίας και μέχρι ένα σημείο βοηθά και στον υπολογισμό του βάθους.

Ο Color Spectrum Sensor με την σειρά του, αναλαμβάνει να ξεχωρίσει τα διαφορετικά χρώματα που υπάρχουν στο πλάνο της κάμερας και να εντοπίσει και την ένταση τους ώστε στην συνέχεια η συσκευή να τα τονίσει αναλόγως και στην φωτογραφία που θα βγάλει. Η λειτουργία του στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πραγματικά χρήσιμη αφού επιτρέπει στο G4 να βγάζει φωτογραφίες με εντυπωσιακή χρωματική αντίθεση, πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη συσκευή είναι διαθέσιμη στην αγορά.

S6 Edge.

Η κάμερα στο πίσω μέρος του S6 Edge (αλλά και των S6 και Edge Plus) είναι η καλύτερη κάμερα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα η Samsung σε κινητό τηλέφωνο. Η διαφορά στην απόδοση της σε σύγκριση με τις προηγούμενες συσκευές της εταιρείας είναι σημαντική και είναι η πρώτη φορά που ένα Smartphone της εταιρείας έχει μια κάμερα με καλύτερη συνολική απόδοση από τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού. Η Samsung θεωρεί πως οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν την αυτόματη ρύθμιση της για την λήψη φωτογραφιών και έχει εστιάσει την προσοχή της στην σωστή λειτουργία αυτής.

Screenshot_2015-11-21-22-12-22 Screenshot_2015-11-21-22-13-17

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το S6 Edge είναι σχεδόν το ίδιο καλές με αυτές του G4 και «χάνει» μόνο όταν η συσκευή της LG χρησιμοποιεί τις επιπλέον δυνατότητες που διαθέτει (και που η Samsung θα μπορούσε επίσης να έχει προσθέσεις στις συσκευές της αλλά δεν το έχει κάνει).

 

Το Pro Mode διαθέτει σημαντικά λιγότερες επιλογές από ότι αυτό της LG και δείχνει περισσότερο σχεδιασμένο απλά για να υπάρχει. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως παρότι η Samsung προσέθεσε στο S6 Edge μερικές από τις δυνατότητες του νέου Edge Plus με αναβάθμιση του λειτουργικού του, σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η επιλογή ρύθμισης της ταχύτητας του κλείστρου που υπάρχει στην νεότερη συσκευή της εταιρείας.

Screenshot_2015-11-21-22-12-50 Screenshot_2015-11-21-22-12-45 Screenshot_2015-11-21-22-12-42 Screenshot_2015-11-21-22-12-39

 

Εκτός του «μειωμένης λειτουργικότητας» Pro Mode της κάμερας, το S6 Edge προσφέρει υπερβολικά πολλές διαφορετικές συνθήκες λήψης που αναλαμβάνουν να προσαρμόζουν αυτόματα την λειτουργία της κάμερας του.

Screenshot_2015-11-21-22-13-54 Screenshot_2015-11-21-22-13-36

Κάποιες από αυτές όπως η «πανοραμική λήψη» λειτουργούν σχετικά σωστά και προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες (που όμως υπάρχουν και στις δύο άλλες συσκευές του συγκριτικού μας). Κάποιες άλλες τώρα όπως το «Food Mode» έχουν περισσότερο «Social» χαρακτήρα και επιτρέπουν την λήψη φωτογραφιών με τονισμένα συγκεκριμένα είδη.

Z5 Compact

Αν και είναι μάλλον προφανές από το μέχρι τώρα κείμενο, η κάμερα της νέας συσκευής της Sony (όπως και αυτή του κανονικού Z5) δεν καταφέρνει για μια ακόμα φορά να προσφέρει αυτό που υπόσχεται η Sony στις συσκευές της. Η αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα δεν προσφέρει πρακτικά κάποια διαφορά, αφού το μεγαλύτερο μέρος της «χάνεται» στο μεγαλύτερο κάδρο των φωτογραφιών. Ακόμα όμως και με αυτό, δεν δικαιολογείται η απόδοση της και το σημαντικότερο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα άκρα των φωτογραφιών παρουσιάζονται αλλοιωμένα.

Screenshot_2015-11-21-22-18-26 Screenshot_2015-11-21-22-18-31 Screenshot_2015-11-21-22-18-39 Screenshot_2015-11-21-22-18-46

Η εφαρμογή της κάμερας στην αυτόματη λειτουργία της προσφέρει θεωρητικά την μεγαλύτερη ευκολία στην φωτογράφιση αφού αναγνωρίζει σωστά σχεδόν πάντα τις συνθήκες λήψης, μόνο που η κάμερα της συσκευής δεν μπορεί να ακολουθήσει με την απόδοση της. Η χειροκίνητη ρύθμιση της προσφέρει τις λιγότερες επιλογές, ενώ πολλές από αυτές είναι πραγματικά «θαμμένες» σε υπο-μενού και ουσιαστικά αποτρέπουν τον χρήστη από την επιλογή τους.

Screenshot_2015-11-21-22-18-52 Screenshot_2015-11-21-22-18-55 Screenshot_2015-11-21-22-18-59 Screenshot_2015-11-21-22-19-10 Screenshot_2015-11-21-22-19-14 Screenshot_2015-11-21-22-19-19

Το σημαντικότερο όμως μειονέκτημα είναι πως για μια ακόμα φορά, το Manual αυτό Mode επιτρέπει την χρήση των διαθέσιμων ρυθμίσεων μόνο όταν είναι επιλεγμένη κάποια χαμηλότερη ανάλυση από την μέγιστη των 23 Mpixels. Η Sony έχει υποσχεθεί (και έχει αρχίσει να κάνει διαθέσιμη με αργό ρυθμό) μια αναβαθμισμένη και επανασχεδιασμένη εφαρμογή για την κάμερα των συσκευών της σειράς Xperia Z5. Δυστυχώς όμως αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην χώρα μας το κυριότερο όμως είναι ότι δεν διορθώνει τα προβλήματα με την απόδοση της κάμερας.

Συμπέρασμα.

Αν πρέπει να διαλέξουμε έναν απόλυτο «νικητή» στην συγκεκριμένη δοκιμή τότε αυτός είναι χωρίς αμφιβολία το G4 της LG. Η κάμερα του διαθέτει ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε κινητό τηλέφωνο σε ποιότητα αισθητήρα και φακού ενώ ταυτόχρονα οι επιπλέον δυνατότητες της δεν είναι μόνο «διαφημιστικά τρικ» αλλά βελτιώνουν την απόδοση της στην πράξη.

Το S6 Edge βρίσκεται στην δεύτερη θέση περισσότερο επειδή δείχνει πως η Samsung δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με τον τομέα της φωτογραφίας όσο η LG και στηρίζει την επιτυχία της συσκευής της σε άλλους τομείς (όπως η ξεχωριστή του οθόνη).

Το Z5 Compact (όπως και οι δύο άλλες συσκευές της ίδιας σειράς) δυστυχώς είναι για μια ακόμα φορά πολύ κατώτερη των προσδοκιών αλλά και του ανταγωνισμού της. Με το G4 και το S6 Edge να έχουν ήδη αρκετούς μήνες στην αγορά, θα περίμενε κανείς πως η νεότερη πρόταση της Sony θα ήταν έστω το ίδιο καλή με αυτές, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Το ενοχλητικό όμως είναι πως η Sony σε μια από τις τελευταίες της προσπάθειες να αυξήσει τις πωλήσεις της στην κατηγορία των High End συσκευών, υπόσχεται απόδοση που η συσκευή δεν μπορεί να «παραδώσει», κάτι που είναι σίγουρο ότι θα ενοχλήσει τους χρήστες που θα την επιλέξουν με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

5 σχολια

 1. Stauros 78

  Kalimera
  Anamesa se lg H650ZERO (16giga)
  kai lg G4S H736(8giga)
  Poio na protimiso….yparxei kai to P8Lite huawie os triti lisi
  I kamera 13megapixel(p8) einai kaliteri apo ta ypoloipa 2…8megapixel…


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλημέρα !

   Το G4s δεν έχει τύχει να το πάρω στα χέρια μου και δεν μπορώ να σου πω πόσο καλή ή όχι είναι η κάμερα του. Το Zero από την άλλη πλευρά έχει πολύ καλή κάμερα για την κατηγορία του, το P8 Lite όμως είναι συνολικά καλύτερο, αφού εκτός από την μεγαλύτερη ανάλυση έχει συνολικά κάμερα που βγάζει έστω και λίγο καλύτερες φωτογραφίες.

   Δεν είναι μόνο θέμα ανάλυσης, απλά η κάμερα του P8 Lite είναι πρακτικά ίδια με αυτή του “κανονικού” P8 με εξαίρεση το Optical Image Stabilization που δεν έχει !

 2. Theano Serafimidi

  Θα μπορούσατε να μου πείτε εάν το lg g4 έχει καλύτερη κάμερα από το microsoft lumia 950 και το sony xperia M5;


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Ξεκινόντας από το Μ5, όπως και όλες οι συσκευές της Sony, απλά δεν έχει την κάμερα που υπόσχεται και διαφημίζει η εταιρεία. Οι φωτογραφίες είναι πολύ χειρότερες όχι από αυτές που θα περίμενε κανείς από μια κάμερα με αυτή την ανάλυση, αλλά ακόμα και από κατώτερες από αυτή.

   Ανάμεσα στο 950 τώρα και το G4, θεωρώ ότι η σύγκριση έχει να κάνει με το τι ψάχνεις περισσότερο. Το G4 έχει συνολικά πιο εύχρηστη κάμερα που μπορεί να βγάλει εύκολα και γρήγορα πολύ καλά αποτελέσματα. Το 950 στις ίδιες συνθήκες θα βγάλει επίσης πολύ καλή φωτογραφία που όμως δεν θα έχει ακριβώς την ίδια λεπτομέρεια, θα είναι όμως σημαντικά μεγαλύτερη σε διαστάσεις και με αρκετά μεγαλύτερο “πλάνο” ή οπτικό πεδίο.
   Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν έχεις “πρόβλημα” με την χρήση ενός Windows Phone, το 950 είναι κατά την γνώμη μου ίσως καλύτερη επιλογή.

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.