Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Grand Prime Value Edition Review ( SM-G531F )

Samsung Galaxy Grand Prime Value Edition Review ( SM-G531F )

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η αγορά θα «αναθερμανθεί» σε κάποιο… βαθμό τουλάχιστον, μιας και κάποιοι καταναλωτές θα ενδιαφερθούν να προβούν στην αγορά της επόμενης συσκευής τους. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει πάντοτε ενδιαφέρον να εξετάζουμε ποιες προτάσεις υπάρχουν στην κατηγορία των 150-200 ευρώ, όπου και συνήθως στρέφονται πολλοί υποψήφιοι αγοραστές.

Έτσι, εμείς από την μεριά μας θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να σας παρουσιάσουμε έναν από τους εκπροσώπους της Samsung στην κατηγορία αυτή, ο οποίος… ακούει στο όνομα Galaxy Grand Prime Value Edition (G531f). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «λίφτινγκ» του γνωστού Grand Prime το οποίο και συνοδεύεται από μια μικρή μείωση της τιμής του σε σχέση με τον προκάτοχό του και φιλοδοξεί να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία του. Συνεπώς, χωρίς άλλη καθυστέρηση θα περάσουμε ευθύς αμέσως στο review μας, το οποίο για άλλη μια φορά ελπίζουμε ότι θα βρείτε ενδιαφέρον.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

20151212_155419

Το ότι η σειρά Alpha γενικά και, ειδικότερα, η εμφάνιση του Galaxy A3 καθώς και των υπολοίπων έχει επαναπροσδιορίσει την σχεδιαστική γραμμή της Samsung σε πολλά από τα επόμενα μοντέλα της, είναι κάτι που φαίνεται ανάγλυφα και στην περίπτωση του Grand Prime Value Edition. Τόσο το – σχεδόν – τετραγωνισμένο του σχέδιο, όσο και το πίσω μέρος του, θυμίζουν αρκετά τα A3, A5, A7 κτλ, κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι θετικό.

Οι καλές εντυπώσεις συνεχίζονται και στην αίσθηση των πλαστικών που έχουν επιλεγεί, καθώς σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την αίσθηση «φτηνής» συσκευής αλλά, αντιθέτως, στιβαρής κατασκευής η οποία δεν δείχνει ότι θα απασχολήσει με… ενοχλητικούς τριγμούς τον χρήστη.

Όσον αφορά τον τομέα της φορητότητας, οι διαστάσεις και το βάρος του Grand Prime Value Edition είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές του «προγόνου» του, ήτοι 144,8 x 72,1 x 8,6 χιλιοστά και 156 γραμμάρια αντίστοιχα, στοιχεία που κρίνονται αποδεκτά έχοντας κατά νου ότι πρόκειται για συσκευή με οθόνη 5 ιντσών.

Το καπάκι της μπαταρίας αφαιρείται πολύ εύκολα και μας δίνει πρόσβαση στην (επίσης) αφαιρούμενη μπαταρία του κινητού, ενώ εκτός από την υποδοχή για την SIM μας θα βρούμε και αντίστοιχη για microSD κάρτες μνήμης με υποστηριζόμενη χωρητικότητα έως και 64 GB.

Περνώντας, τέλος, στην εμπρόσθια όψη του Grand Prime Value Edition, στο κάτω μέρος θα συναντήσουμε τα μηχανικά πλήκτρα αφής του, τα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν φωτίζονται, κάτι το οποίο δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους αν και δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην χρηστικότητα της συσκευής.

Παράλληλα, για όσους τους απασχολούν οι selfies θα αναφέρουμε ότι η εμπρόσθια κάμερα του κινητού είναι της τάξης των 5 MP, θα αναφέρουμε όμως ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει LED ειδοποιήσεων, όπως και κάποιος αισθητήρας που να αναλαμβάνει να ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης.

Σαν γενικό συμπέρασμα, θα πούμε ότι το Grand Prime Value Edition κερδίζει πόντους με την εμφάνιση και την αίσθηση που αφήνει στο χέρι, ωστόσο θα κέρδιζε ακόμα… περισσότερους αν δεν είχε τις παραπάνω ελλείψεις  οι οποίες δεν είναι άγνωστες σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Οθόνη

20151212_155604

Όπως ήδη αναφέραμε, η LCD οθόνη του Grand Prime Value Edition έχει διαγώνιο 5 ιντσών, κάτι που θα χαροποιήσει όσους θέλουν ένα – σχετικά –  οικονομικό κινητό με αυτό το χαρακτηριστικό. Η ανάλυσή της όμως, είναι σχετικά χαμηλή για τα δεδομένα των διαστάσεών της και περιορίζεται στα 540 x 960 pixels (220 ppi), μένοντας έτσι ακριβώς η ίδια με αυτήν του αρχικού Grand Prime.

 

Παρόλαυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρωματική της απόδοση κρίνεται αρκετά καλή και τα χρώματα δεν ξεθωριάζουν ιδιαίτερα όταν αλλάζουμε γωνία θέασης. Η προαναφερθείσα απουσία αισθητήρα φωτεινότητας σημαίνει ότι όποτε χρειάζεται ο χρήστης θα πρέπει να καταφεύγει στην σχετική ρύθμιση στον Πίνακα Ειδοποιήσεων.

Είναι σίγουρο ότι η οθόνη του Grand Prime Value Edition δεν θα εντυπωσιάσει τον χρήστη με την απόδοσή της (κάτι αναμενόμενο λίγο-πολύ σε αυτή την κατηγορία τιμής) αλλά, επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά του: οι πληροφορίες απεικονίζονται αρκετά ξεκούραστα και ο καταναλωτής που θέλει απλά μια συσκευή ώστε να κάνει την δουλειά του δεν θα απογοητευτεί.

Λειτουργικό Σύστημα

Μια αλλαγή που έχει επέλθει σε σχέση με τον προκάτοχό του, είναι ότι το Grand Prime διατίθεται με προεγκατεστημένη της έκδοση 5.1.1 του Android ενώ, όπως θα περίμενε κανείς, το περιβάλλον χρήστη είναι το γνωστό TouchWiz της Samsung.

1 2 3

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι αρκετά «συμμαζεμένος», όπως συνηθίζει πλέον η Samsung με τα νεώτερα μοντέλα της, και εμφανίζεται σε σύρσιμο ενός δαχτύλου. Στις Ρυθμίσεις, δε, έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε τις σχετικές συντομεύσεις με την σειρά που μας εξυπηρετεί.

4 5 6

Φυσικά, για να ρυθμίσουμε τις ταπετσαρίες μας, τα widgets και την διάταξη των οθονών μας, αρκεί να πατήσουμε παρατεταμένα πάνω στην οθόνη, ενώ το αριστερό πλήκτρο αφής επιτελεί χρέη task manager επιτρέποντάς μας να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις εφαρμογές που «τρέχουν» στο παρασκήνιο.

7 8 9 10 11 12

Η δημιουργία φακέλων υποστηρίζεται μόνο στις αρχικές οθόνες μας, ενώ η διαχείριση του μενού των εφαρμογών είναι αρκετά απλοποιημένη. Το ίδιο ισχύει και για το μενού των Ρυθμίσεων, το οποίο δεν θα… πονοκεφαλιάσει τον χρήστη και δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο αριθμός των προεγκατεστημένων εφαρμογών που έχει τοποθετήσει ο κατασκευαστής περιορίζεται αρκετά σε σχέση με παλαιότερα.

13 14 15 16 17 18

Γενικά, είτε έχετε ήδη μια εξοικείωση με το UI της Samsung είτε όχι, δεν θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα κατά την χρήση του καθώς το μενού έχει απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Για τον μέσο χρήστη το Grand Prime Value Edition κρίνεται ως μια αρκετά απλή και εύχρηστη συσκευή, η οποία δεν θα τον προβληματίσει σε κάτι στην καθημερινότητά του.

19 20 21

Κάμερα

20151212_155500(0)

Η βασική κάμερα του Grand Prime Value Edition διαθέτει φακό 8 MP, LED flash και διάφορες πρόσθετες λειτουργίες όπως ανίχνευση προσώπου, πανόραμα κτλ. Optical Image Stabilization δεν υπάρχει, κάτι που κατά την γνώμη μας θα βελτίωνε την απόδοσή της, την οποία θα χαρακτηρίσουμε απλά ως αποδεκτή. Παρόλαυτά, η απόδοση του flash είναι αρκετά καλή και βοηθάει τα μέγιστα σε συνθήκες παντελούς έλλειψης φωτισμού.

Η εφαρμογή  της κάμερας είναι αρκετά εύχρηστη και προσφέρει, για όσους το επιθυμούν αρκετές ρυθμίσεις, ενώ η καταγραφή video μπορεί να φτάσει στα 1080p με 30 fps.

25 26 27

Σε γενικές γραμμές, η κάμερα του Grand Prime Value Edition δεν θα ενθουσιάσει όσους απαιτούν το… κάτι παραπάνω αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται δυσαρεστήσει με τις επιδόσεις της. Για τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει η συσκευή, κινείται στον μέσο όρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Συνήθως οι “value edition” συσκευές της Samsung χρησιμοποιούν διαφορετικό επεξεργαστή από την αρχική έκδοση, και το Grand Prime δεν αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον… κανόνα.

Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας επεξεργαστής της Marvel και συγκεκριμένα ο PXA1908. Tα χαρακτηριστικά του δεν διαφέρουν από το “συνηθισμένο” στην κατηγορία του Grand Prime Value edition, και έτσι ο PXA1908 κρύβει στο εσωτερικό του συνολικά τέσσερις Α-53 της ARM χρονισμένους στο 1.25 GHz. Μοναδικό ουσιαστικό μειονέκτημα της συσκευής είναι η σχετικά μικρή μνήμη RAM που περιορίζεται στο 1 GB. Για την κατηγορία του, το Grand Prime Value Edition προσφέρει την απόδοση που περιμένει κανείς, και σε καθημερινή φυσιολογική χρήση λειτουργεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η εκκίνηση των συνηθισμένων εφαρμογών όπως τα μηνύματα, ο Dialler και εφαρμογές όπως το Facebook γίνεται χωρίς καθυστερήσεις και η ταχύτητα εκτέλεσης τους δεν ενοχλεί τον χρήστη. Η μικρή μνήμη RAM περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα του χρήστη να εκτελεί ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές και να εναλλάσσεται μεταξύ τους, όμως το Grand Prime Value Edition δεν σχεδιάστηκε ποτέ για αυτό τον σκοπό.

37 38 39

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί όμως η κάρτα γραφικών του PXA1908. Η σχετικά άγνωστη Vivante GC7000 έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση από την Adreno 400 και την Adreno 410 που συνήθως συναντά κανείς στο εσωτερικό λύσεων της Qualcomm στην συγκεκριμένη κατηγορία. Χωρίς να μπορεί να συγκριθεί με σημαντικά καλύτερες κάρτες γραφικών σε συσκευές με μεγαλύτερη τιμή πώλησης, η Vivante GC7000 καλύπτει με άνεση τις απαιτήσεις της χαμηλής ανάλυσης οθόνης του Grand Prime Value Edition, ενώ υπό συνθήκες μπορεί να προσφέρει και αρκετά καλή Gaming εμπειρία στον χρήστη του.

Screenshot_2015-12-12-17-48-26 Screenshot_2015-12-12-17-49-39 Screenshot_2015-12-12-17-49-51 Screenshot_2015-12-12-17-50-05 Screenshot_2015-12-12-17-50-11 Screenshot_2015-12-12-17-50-20

Ο αποθηκευτικός χώρος δυστυχώς δεν ξεφεύγει από αυτό που είναι πλέον το “δεδομένο” στην κατηγορία του Grand Prime Value Edition. Με ονομαστική χωρητικότητα 8 GB, στην πραγματικότητα είναι διαθέσιμα σχεδόν τα μισά στον χρήστη μετά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής. Αναβαθμίζοντας στην νεότερη έκδοση τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής, ο χώρος αυτός μειώνεται σε περίπου 2.5 GB πραγματικά διαθέσιμου χώρου, κάνοντας σχεδόν απαραίτητη την χρήση μιας κάρτας μνήμης microSD.

Screenshot_2015-12-12-18-00-42 Screenshot_2015-12-12-18-00-45 Screenshot_2015-12-12-18-00-52

Μπαταρία

Ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό του Grand Prime Value Edition είναι το γεγονός ότι για τα δεδομένα της οθόνης και του όχι ιδιαίτερα… ενεργοβόρου hardware του, διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα 2.600 mAh, η οποία κρίνεται επαρκέστατη και προσφέρει καλούς χρόνους αναμονής.

Η εκτίμηση που κάνουμε σύμφωνα με την εμπειρία μας σε σχέση με την συσκευή λέει ότι με… συνετή χρήση, μπορεί να φτάσει αρκετά άνετα ακόμα και τις 4 μέρες αναμονής, ενώ – όπως είναι λογικό – εάν χρησιμοποιούμε εφαρμογές που απαιτούν σύνδεση δεδομένων, Wi-Fi κτλ, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα περάσουν 2 μέρες  πριν επαναφορτίσουμε το κινητό μας. Φυσικά, είναι νομίζουμε περιττό να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται να ισχύσουν εάν… δεν το αφήνουμε σε ησυχία, παίζοντας συνεχώς παιχνίδια ή χρησιμοποιώντας κάποια εγαρμογή για chat.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει στις Ρυθμίσεις η γνωστή λειτουργία της Samsung που ακούει στο όνομα «Ultra Εξοικονόμηση Ενέργειας» η οποία αναλαμβάνει να μετατρέψει το smartphone μας σε… dumbphone με αποτέλεσμα (πολύ) σημαντική βελτίωση του χρόνου αναμονής και λειτουργίας της συσκευής.

22 23 24

Συμπέρασμα

Μετουσιώνοντας σε κείμενο την εμπειρία που είχαμε με το Samsung Galaxy Grand Prime Value Edition, όλο και περισσότερο μας ερχόταν στο νου ο χαρακτηρισμός «workhorse». Πιστεύουμε ότι το να το… βαφτίσουμε έτσι, αντικατοπτρίζει αρκετά ρεαλιστικά την πραγματικότητα, καθώς είναι μια συσκευή με καλή ποιότητα κατασκευής, πολύ καλή αυτονομία και το hardware του χωρίς να εντυπωσιάζει εν τούτοις δεν προβληματίζει σε κάτι, ούτε θα κάνει τον χρήστη να… δυσανασχετήσει κατά την χρήση του.

28 29 30

Θεωρούμε ότι για τον αγοραστή εκείνο που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, θέλει μια συσκευή που να κινείται στον μέσο όρο και να κοστίζει 150-200 ευρώ, είναι μια καλή επιλογή, αρκεί φυσικά να μην τον ενοχλούν οι ελλείψεις που αναφέραμε παραπάνω.

31 32 33 34 35 36

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε της άποψης ότι μια πιο… κοντινή επαφή μαζί του σε κάποιο κατάστημα ίσως να σας κάνει να το επιλέξετε ως το επόμενο κινητό σας. Άλλωστε, εσείς και μόνο εσείς έχετε την τελική απόφαση!

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

4 σχολια

Mariostanak 07/04/2016 - 16:57

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ… Exω ενα μεγαλο δηλειμα για δυο smartphones.Το Samsung galaxy grand prime value edition και το sasmung galaxy j5.Και τα δυο ειναι πολυ καλα σε καλη τιμη.Αλλα δεν ξερω πιο ειναι το καλυτρο.Αμα μπορειτε απαντηστε και δωστε με συμβουλες για το πιο ειναι καλυτερο.Αμα μπορειτε δωστε απαντηση λιγο γρηγορα
Ευχαρηστω..

Reply
Kostas Gliatiotis 07/04/2016 - 21:02

Καλησπέρα !

Ανάμεσα στις δύο αυτές συσκευές, το J5 είναι συνολικά καλύτερη σε συγκεκριμένους μόνο τομείς. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι πρακτικά ίδια, αφού και τα δύο χρησιμοποιούν ίδιας απόδοσης επεξεργαστή. Το J5 υπερέχει όμως στον τομέα της οθόνης καθώς και σε αυτόν της κάμερας. Η οθόνη του είναι SUPER AMOLED αντί της LCD οθόνης του galaxy grand prime value edition και έχει αρκετά πιο “ζωντανά” και έντονα χρώματα. Αντίστοιχα και η κάμερα έχει αισθητήρα 13 Mpixels στο J5.

Reply
Κωνσταντίνα Μπεκιάρη 17/04/2016 - 15:45

Καλησπέρα, σε σχέση με το samsung galaxy grand prime στο συγκεκριμένο δεν αναφέρεται ο δείκτης sar.Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τι δείκτη sar έχει το Grand Prime Value Edition και αν διαφέρει από το προαναφερόμενο μοντέλο.

Reply
Kostas Gliatiotis 17/04/2016 - 16:22

Καλησπέρα !

Παρά την εξωτερική τους ομοιότητα, οι δύο συσκευές είναι διαφορετικές μεταξύ τους σαν κατασκευές και hardware οπότε είναι σίγουρο ότι έχουν και διαφορετικό SAR. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζω ποια ακριβώς είναι η τιμή του 🙂

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights