Sony Xperia M5 Review: Επιτυχία με καθυστέρηση

Sony Xperia M5 Review: Επιτυχία με καθυστέρηση

Εισαγωγή

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που παρουσιάσαμε τα τελευταία high-end μοντέλα της Sony, δηλαδή τα Xperia Z5, Z5 Compact και Z5 Premium, τα οποία βρίσκονται ήδη στην… αρένα της αγοράς. Σε ό,τι αφορά την μεσαία κατηγορία όμως, η τελευταία προσθήκη της ιαπωνικής εταιρείας ακούει στο όνομα Xperia M5 και το λογικό είναι να υποθέσει κανείς ότι είναι ο αντικαταστάτης του γνωστού M4 Aqua που επίσης παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Έχει υπάρξει – για διάφορους λόγους – μια σχετική καθυστέρηση στο να κυκλοφορήσει το νέο μοντέλο της Sony στα μαγαζιά μιας και ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετά από τα reviews που ήδη κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο βασίστηκαν σε συσκευές που πιθανόν δεν είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο πριν την κυκλοφορία του, με αποτέλεσμα οι αναφορές και τα συμπεράσματα να είναι συχνά αντικρουόμενα.

xperia-m5-in2mobile-design (2)

Εν πάση περιπτώσει, από την μεριά μας είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε με την σειρά μας το νέο mid-range της Sony, φιλοδοξώντας για ακόμα μια φορά το κείμενο που θα ακολουθήσει να το βρείτε τουλάχιστον… διαφωτιστικό, ιδιαίτερα σε περίπτωση που είσαστε σε αναζήτηση της επόμενης συσκευής σας και το  Xperia M5 είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητές σας.

Πριν ξεκινήσουμε, περιληπτικά θα αναφέρουμε ότι πρόκειται για κινητό με αδιάβροχη κατασκευή, κάμερα 21,2 MP, μνήμη 3GB, οθόνη 5 ιντσών με ανάλυση 1080p και δυνατότητα επέκτασης μνήμης. Βάσει χαρακτηριστικών και μόνο, πρόκειται για μοντέλο-killer, οπότε μένει να διαπιστώσουμε μαζί εάν όντως… είναι!

Άποψη Αρχισυντάκτη

Πριν σχεδόν 7 μήνες πλέον, κατά την επίσημη παρουσίαση του Xperia M5 από την Sony, η συσκευή αποτελούσε μια εντυπωσιακή πρόταση για την κατηγορία του και όχι μόνο. Η τότε ανάγκη της εταιρείας να «καλύψει» το κενό που είχε αφήσει η εμπορική και τεχνική αποτυχία του Xperia Z3+ / Z4 την ανάγκασε ουσιαστικά να δημιουργήσει μια συσκευή τόσο καλή όσο το Xperia M5 στην μεσαία κατηγορία τιμής προκειμένου να το καλύψει.

Στην συνέχεια η σχετικά σύντομη παρουσίαση της σειράς Xperia Z5, αλλά και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Sony στην κατασκευή του Xperia M5 καθυστέρησαν σημαντικά την ευρεία κυκλοφορία του. Σημαντικό είναι επίσης το ότι το Xperia M5 θεωρητικά τουλάχιστον με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν είναι «κατώτερο» από τις κορυφαίες προτάσεις της εταιρείας.

Αρκετούς μήνες μετά λοιπόν, και όσο ακόμα τεχνικά θεωρείται ανταγωνιστικό, το Xperia M5 ξεκινά να διατίθεται ευρέως στην Ευρώπη, με την Sony να έχει λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα του. Αυτό που πραγματικά είναι «κρίμα» είναι ότι μια συσκευή σαν και αυτό που μήνες μετά την παρουσίαση του θεωρείται ακόμα άριστο τεχνικά για την κατηγορία του, καθυστέρησε τόσο πολύ ενώ θα μπορούσε να έχει βοηθήσει σημαντικά την πορεία της Sony αρκετά νωρίτερα.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Αν κάτι χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Sony, είναι το σχεδόν απόλυτα «τετραγωνισμένο» και «λιτό» design τους, το οποίο για αρκετούς χρήστες (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) είναι από τα ομορφότερα. Ιδιαίτερα σε μαύρο χρώμα, το Xperia M5 αποπνέει έναν «αέρα» κομψότητας και σοβαρότητας και, γενικότερα, το σχέδιό του ακολουθεί σαφώς εκείνο της σειράς «Ζ».

xperia-m5-in2mobile-design (3)

Σε αντίθεση όμως με τα πιο ακριβά… αδέρφια του, το Μ5 είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, το οποίο εν τούτοις είναι καλής ποιότητας και δίνει την αίσθηση στιβαρότητας. Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε εδώ, είναι ότι το πίσω κάλυμμα (το οποίο δεν αφαιρείται, παρεμπιπτόντως) έχει πιο «μαλακή» υφή, θυμίζει γυαλί (χωρίς να είναι) και είναι πολύ… επιρρεπές στις δαχτυλιές. Συνεπώς, εάν κάτι τέτοιο σας ενοχλεί, θα σας προτείνουμε να προτιμήσετε το λευκό χρώμα ώστε το φαινόμενο αυτό να μην είναι ορατό.

xperia-m5-in2mobile-design (13)

Κάτι άλλο το οποίο τραβάει την προσοχή σχεδόν αμέσως στην εμπρόσθια όψη του Μ5, είναι η selfie κάμερα που βρίσκεται δίπλα στο λογότυπο της Sony, ο φακός της οποίας είναι αρκετά μεγάλος, κάτι λογικό αφού φτάνει τα 13 MP. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι υπάρχει και κάτι άλλο που δεν… τραβάει την προσοχή με τον ίδιο τρόπο και αυτό είναι το LED ειδοποιήσεων της συσκευής.

xperia-m5-in2mobile-design (6)

Στην πάνω και στην κάτω πλευρά του Μ5 συναντάμε αντίστοιχα τις υποδοχές για ακουστικά και φορτιστές, ενώ για άλλη μια φορά στην δεξιά είναι παρούσα η… ιδιαίτερη συνήθεια της Sony να τοποθετεί το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης κάτω από το πλήκτρο κλειδώματος, που βρίσκεται στην μέση. Παράλληλα, υπάρχει και πλήκτρο για την κάμερα, το οποίο με την σειρά του βρίσκεται στην γωνία.

Δεδομένου του ότι, όπως ήδη αναφέραμε, το Μ5 είναι αδιάβροχο (διαθέτει την πιστοποίηση IP68 για αντοχή σε νερό, υγρασία και σκόνη), είναι φυσιολογικό τα καλύμματα για τις υποδοχές τόσο της SIM όσο και της κάρτας μνήμης να… κλείνουν ερμητικά με ανάλογες τάπες.

Από την άλλη, δεν ισχύει το ίδιο και για την υποδοχή του φορτιστή, ωστόσο σύμφωνα με την Sony αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τον χρήστη καθώς η στεγανοποίηση είναι εσωτερική. Βεβαίως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που εισέλθει νερό στο συγκεκριμένο σημείο, συστήνεται να αφήνουμε να στεγνώσει τελείως πριν συνδέσουμε το κινητό με τον φορτιστή μας.

xperia-m5-in2mobile-design (5)

Κλείνοντας, οι διαστάσεις του Xperia M5 φτάνουν τα 145 x 72 x 7,6 χιλιοστά και το βάρος του τα 142,5 γραμμάρια. Σε όρους φορητότητας, αυτό σημαίνει ότι η συσκευή κινείται σε αποδεκτά πλαίσια δεδομένου ότι διαθέτει 5ιντση οθόνη και παρόλο που τα bezels είναι σχετικά μεγάλα πάνω και κάτω από αυτήν, εν τούτοις η χρήση με ένα χέρι είναι αρκετά εύκολη.

xperia-m5-in2mobile-design (10)

Τέλος, ένα ακόμα θετικό του Μ5 είναι ότι τα πλαστικά του είναι τέτοια ώστε να μην γλιστράει εύκολα από το χέρι του χρήστη, παρόλο που θα  πρέπει πάντοτε να υπάρχει μια προσοχή λόγω του ότι πρόκειται για αρκετά λεπτό κινητό.

Οθόνη

Σε σχέση με την 720p οθόνη του Μ4 Aqua, η Sony επέλεξε να ανεβάσει ένα «σκαλί» το Μ5, εφοδιάζοντάς το με μια που διαθέτει ανάλυση 1080 x 1920 pixels. Η πυκνότητα των pixels ανά ίντσα φτάνει έτσι τα 441, αριθμός απόλυτα ικανοποιητικός, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι μιλάμε για μοντέλο που ανήκει στην μεσαία κατηγορία.

xperia-m5-in2mobile-screen (1)

Η απόδοση της εν λόγω οθόνης κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς τα χρώματα είναι αρκετά ζωντανά χωρίς να «κουράζουν» και ταυτόχρονα δεν αλλοιώνονται όταν αλλάζουμε γωνίες θέασης. Κάτι επίσης θετικό είναι η ύπαρξη αισθητήρα φωτεινότητας ο οποίος αναλαμβάνει να ρυθμίζει αυτόματα την συμπεριφορά της οθόνης ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και που στην πράξη λειτουργεί αρκετά καλά, τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, στις Ρυθμίσεις υπάρχει η επιλογή «Βελτίωση Εικόνων» μέσω της οποίας οι εικόνες, οι φωτογραφίες και τα βίντεο φαίνονται πιο ποιοτικά εάν θέλουμε πιο… εντυπωσιακά αποτελέσματα.

1 2 3

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν έχουμε να κάνουμε με AMOLED οθόνη ώστε να έχουμε… παράλογες απαιτήσεις, η οθόνη του Xperia M5 θα ικανοποιήσει με ευκολία τον μέσο χρήστη.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Xperia M5 κυκλοφόρησε αρχικά με την έκδοση 5.0 του Android, ωστόσο εδώ και λίγο καιρό διαθέτει την 5.1 με την οποία και το δοκιμάσαμε. Η λογική λέει ότι θα πάρει και την 6.0 (Marshmallow) κάποια στιγμή στο μέλλον καθώς το hardware μπορεί να την υποστηρίξει. Προς το παρόν πάντως, δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα συμβεί.

4 5 6

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές κατά το  παρελθόν, θεωρούμε το περιβάλλον χρήστη της Sony ως ένα από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα, ιδιαίτερα στην διαχείριση των οθονών μας, των widgets, των ταπετσαριών κτλ, ενώ υπάρχει πάντα και η δυνατότητα εναλλαγής θεμάτων και, φυσικά, το να «κατεβάσουμε» περισσότερα από το Play Store.

7 8 9 10 11 12

Η διαχείριση του – αρκετά φορτωμένου – App Drawer γίνεται με το κλασσικό υπο-μενού που εμφανίζεται με «σύρσιμο» του δαχτύλου από τα αριστερά. Παράλληλα, η δημιουργία φακέλων γίνεται πολύ εύκολα, μετακινώντας ένα εικονίδιο πάνω σε κάποιο άλλο, τόσο μέσα σε αυτό, όσο και σε κάποια αρχική οθόνη μας.

13 14 15 16 17 18

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι ο γνωστός που υπάρχει από την έκδοση 5.0 του stock Android, ο οποίος με ένα «σύρσιμο» εμφανίζει τυχόν ειδοποιήσεις, ενώ με δεύτερο «ξεδιπλώνονται» και τα διαθέσιμα shortcuts τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε πλην εκείνα των Wi-Fi και Bluetooth. Ταυτόχρονα, εάν τον «κατεβάσουμε» χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα δύο δάχτυλα, ανοίγει κατευθείαν όλος.

19 20 21

Το μενού των Ρυθμίσεων είναι αρκετά «μαζεμένο» και λειτουργικό. Θεωρούμε ότι δύσκολα ο χρήστης θα αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία είτε έχει, είτε δεν έχει σχετική εμπειρία.

22 23 24 25 26 27

Η πραγματοποίηση κλήσεων, η αποστολή SMS, η διαχείριση των επαφών μας κτλ, γίνονται με μεγάλη ευχρηστία, όπως θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο smartphone.

28 29 30 31 32 33

Κλείνοντας, στα θετικά του Xperia M5 θα αναφέρουμε την ύπαρξη Ραδιοφώνου, ενώ όπως πάντα η ύπαρξη του Play Store της Google διασφαλίζει ότι θα βρούμε επιπλέον εφαρμογές… παντός επιστητού.

34 35 36 37 38 39 40 41 42

Κάμερα

Το κομμάτι της φωτογράφησης, αποδείχτηκε το πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά το κείμενο που διαβάζετε. Και αυτό, διότι για λόγους που δεν κατανοούμε πλήρως, το Μ5 κατάφερνε σε αρκετές περιπτώσεις να εμφανίζει διαφορετικά αποτελέσματα φωτογραφίζοντας το ίδιο αντικείμενο, με τις ίδιες ρυθμίσεις και συνθήκες, με διαφορά δευτερολέπτων.

xperia-m5-in2mobile-design (17)

Πιθανολογούμε ότι η Sony ακόμα δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο ώστε το hardware της συσκευής να «συνεννοείται» όπως πρέπει με την κάμερα. Πιθανόν μελλοντικές αναβαθμίσεις να βελτιώσουν την απόδοσή της, πάντως εμείς αποφασίσαμε να ανεβάσουμε εδώ τις… διάφορες εκδοχές των φωτογραφιών που βγάζει το Μ5, ώστε να κρίνετε ιδίοις όμμασι.

Ακόμα και με τα καλύτερα αποτελέσματα όμως, για ακόμα μια φορά δεν μπορούμε να πούμε ότι ικανοποιηθήκαμε για τα δεδομένα μιας κάμερας με φακό 21 MP, καθώς πολλές φορές υστερεί στην απεικόνιση των λεπτομερειών, ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν συχνά αλλοιώσεις στο περίγραμμα των φωτογραφιών (blurring).

Σε νυχτερινές συνθήκες φωτογράφησης, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι σχετικά ικανοποιητικό, αλλά και πάλι συχνά παρατηρείται «θόρυβος» που δεν θα έπρεπε. Πάντως, όταν χρησιμοποιούμε flash για να φωτογραφήσουμε κάποιο κοντινό αντικείμενο, η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά.

Το interface της κάμερας είναι το γνωστό της Sony, το οποίο διαθέτει αρκετές επιλογές και ρυθμίσεις. Επίσης, η δυνατότητα καταγραφής βίντεο φτάνει τα 2160p με 30 fps, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σίγουρα θα χρειαστείτε κάρτα μνήμης εάν επιδίδεστε συχνά στο… σπορ.

43 44 45 46 47 48

Τέλος, θυμίζουμε ότι το Μ5 διαθέτει μπροστινή κάμερα με φακό 13 MP, στοιχείο που θα εκτιμηθεί… δεόντως από τους λάτρεις των selfies.

DSC_0055

Επεξεργαστής – Μνήμη

Το Xperia M5 είναι μια από τις σχετικά λίγες συσκευές της Sony που δεν χρησιμοποιεί κάποιον επεξεργαστή της Qualcomm στο εσωτερικό του. Την λειτουργία της συσκευής έχει αναλάβει ο Helio X10 της Mediatek (με τον κωδικό μοντέλου MT6795) και στην πράξη προσφέρει από λίγο έως αρκετά καλύτερη απόδοση από τις αντίστοιχες λύσεις της Qualcomm στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Screenshot_2016-02-09-01-47-45 Screenshot_2016-02-09-01-47-50 Screenshot_2016-02-09-01-48-00

Ο Helio X10 έχει συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM, με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 2.0 GHz. Η υλοποίηση της Mediatek διαφέρει σημαντικά στον τρόπο λειτουργίας της σε σύγκριση με τον Snapdragon 615 της Qualcomm και τον Exynos 7580 της Samsung που επίσης βασίζονται σε 8 συνολικά πυρήνες Α-53. Η βασική του διαφορά είναι ότι δεν «χωρίζει» τους 8 πυρήνες του σε ομάδες των τεσσάρων με διαφορετική (ή ίδια στην περίπτωση του Exynos 7580) συχνότητα λειτουργίας, και το Xperia M5 μπορεί να επιλέγει ακριβώς πόσους από αυτούς χρειάζεται ώστε να εκτελέσει κάθε εργασία ανάλογα με τις απαιτήσεις της.

Screenshot_2016-02-09-00-44-34 Screenshot_2016-02-09-00-44-39 Screenshot_2016-02-09-00-44-51

Στην πράξη ο τρόπος που λειτουργεί στο εσωτερικό του Xperia M5 πιθανότατα χρειάζεται λίγη ακόμα δουλειά ώστε να τελειοποιηθεί, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η συσκευή παρουσιάζει αισθητή καθυστέρηση στην απόκριση της. Σε κατάσταση αναμονής ο Helio X10 διατηρεί μόνο έναν από τους 8 πυρήνες του ενεργό, και η μετάβαση σε περισσότερους προκειμένου να εκτελέσει μια εργασία είναι κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις έχει μεγαλύτερη καθυστέρηση από ότι θα έπρεπε.

Screenshot_2016-02-06-21-18-35 Screenshot_2016-02-06-21-18-48 Screenshot_2016-02-06-21-18-58

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Xperia M5 να παρουσιάζει σε «άσχετες» στιγμές και χωρίς απαραίτητα ο χρήστης να του ζητάει κάτι απαιτητικό, καθυστερήσεις που μειώνουν την συνολικά πολύ καλή εικόνα που έχει η συσκευή. Εκτός αυτής της αρχικής καθυστέρησης όμως που πιθανότατα θα βελτιωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον μέσω αναβάθμισης, ο Helio X10 χαρίζει στο Xperia M5 επιδόσεις που βρίσκονται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας του.

Screenshot_2016-02-07-21-06-51 Screenshot_2016-02-07-21-11-26

Screenshot_2016-02-06-21-15-23 Screenshot_2016-02-06-21-16-41

Όταν η συσκευή λειτουργεί σωστά, συμπεριφέρεται σχεδόν σαν High End συσκευή, αφού η ταχύτητα απόκρισης του είναι κορυφαία για την κατηγορία του και όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές, η «εξομάλυνση» της λειτουργίας του Helio X10 πιθανότατα ήταν και είναι ακόμα μέχρι και σήμερα ένας από τους βασικότερους λόγους που η Sony καθυστέρησε σημαντικά την διάθεση του Xperia M5 στην αγορά, πολλούς μήνες πλέον μετά την επίσημη παρουσίαση του το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Το Xperia M5 διαθέτει 3 GB μνήμης RAM, κάτι που δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα σε συσκευή της κατηγορίας του. Παρότι θεωρητικά τα 2 GB είναι συνήθως αρκετά για την λειτουργία μιας συσκευής χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, η επιπλέον χωρητικότητα στο Xperia M5 βοηθάει σημαντικά στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών και σχετικά απαιτητικών εφαρμογών.

Screenshot_2016-02-06-22-36-45 Screenshot_2016-02-06-22-36-50 Screenshot_2016-02-06-22-36-55 Screenshot_2016-02-06-22-37-00 Screenshot_2016-02-06-22-37-07

Στον τομέα των γραφικών, φαίνεται πως η Mediatek δεν θέλησε να κάνει την «υπέρβαση» και η επιλογή της Power VR Rogue G6200 της Imagination Technologies είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά αποδεκτή για την 1080p οθόνη του Xperia M5. Οι επιδόσεις της είναι αρκετές για την αναπαραγωγή παιχνιδιών με φυσιολογικές απαιτήσεις, όμως δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από αυτό.

Screenshot_2016-02-09-01-57-39 Screenshot_2016-02-09-01-57-45 Screenshot_2016-02-09-01-57-48

Ο αποθηκευτικός χώρος τέλος έχει χωρητικότητα 16 GB από τα οποία περίπου 11 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη. Το Xperia M5 διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD που επιτρέπουν την επιπλέον αύξηση του ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Μπαταρία

Η μπαταρία του Xperia M5 είναι χωρητικότητας 2.600 mAh, δηλαδή λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με το M4 Aqua, το οποίο μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις όσον αφορά την αυτονομία του. Η καλύτερη οθόνη που διαθέτει το M5 και το αρκετά ισχυρότερο hardware έκαναν λογική την απόφαση να το εξοπλίσει η Sony με μια μεγαλύτερη μπαταρία. Παρόλαυτά, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν αρκετές αναφορές σε δημοσιεύματα και reviews οι οποίες μιλούσαν για κάτω του αναμενόμενου απόδοσή της.

Εμείς είχαμε την τύχη να  δοκιμάσουμε το Μ5 μετά τα τελευταία updates και κατά τα φαινόμενα τα όποια προβλήματα υπήρχαν φαίνεται πως κατά μεγάλο βαθμό έχουν διορθωθεί. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία χρήσης που είχαμε με το νέο μοντέλο της Sony, είναι δεδομένο ότι μπορεί να βγάλει ένα 24ωρο χωρίς προβλήματα και, με λογική χρήση πάντα, το σενάριο των 2 ημερών δεν είναι απίθανο.

Παρόλαυτά, είναι επίσης σίγουρο ότι κάποιος που έχει κάποιο παλαιότερο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας όπως π.χ. το Z3 Compact ή κάτι παρεμφερές, θα διαπιστώσει ότι το Μ5 δεν κινείται στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες τις δοκιμές μας τις κάναμε με ενεργοποιημένη την γνωστή λειτουργία «Stamina» της Sony, η οποία αναλαμβάνει να… κοιμίζει το τηλέφωνο όταν η οθόνη του είναι σβηστή, δίνοντάς μας την δυνατότητα να εξαιρέσουμε διάφορες εφαρμογές από τις οποίες θέλουμε παρόλαυτά να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις. Παράλληλα, μπορούμε να περιορίσουμε την συνολική απόδοση του τηλεφώνου, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

49 50 51

Φυσικά, υπάρχουν επίσης οι λειτουργίες «Ultra Stamina» και «Λειτουργία Χαμηλής Μπαταρίας», οι οποίες αυξάνουν θεαματικά την αυτονομία, επιτρέποντας στην συσκευή να επιτελεί βασικές μόνο λειτουργίες.

52 53 54

Συμπέρασμα

Το Xperia M5 είναι ένα μοντέλο το οποίο, όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου μας, έχει όλα τα φόντα ώστε να θεωρηθεί «killer», δηλαδή μια συσκευή που να είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κάποιος στην κατηγορία που ανήκει. Διαθέτει όμορφο σχέδιο, είναι αδιάβροχο, έχει αρκετά καλή οθόνη, πολλά υποσχόμενο hardware και ένα από τα καλύτερα UI που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Υπό συνθήκες, μπορεί ακόμα και να αποτρέψει κάποιον από το να αγοράσει ακριβότερα μοντέλα της Sony όπως το Ζ5 ή το Ζ5 Compact καθώς δεν διαφέρει σημαντικά στο τι μπορεί να κάνει και αν κάποιος δεν δίνει σημασία στο να είναι το τηλέφωνό του μεταλλικό ή λίγο πιο γρήγορο, δεν έχει λόγο να μην προτιμήσει το Μ5.

55 56 57

Εάν μιλήσουμε για τομείς που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, ο ένας είναι σίγουρα η κάμερα η οποία μας προβλημάτισε με την «συμπεριφορά» της και, υπό συνθήκες, ο άλλος αφορά την απόδοση της μπαταρίας που κατά τα φαινόμενα δεν πετυχαίνει τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε βάσει της προϊστορίας αρκετών παλαιότερων μοντέλων της Sony.

58 59 60

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία που θα έχει στην αγορά. Εάν μελλοντικές αναβαθμίσεις και η έλευση της έκδοσης 6.0 του Android βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την απόδοση του Μ5 όπου αυτή την στιγμή υστερεί με βάση τις προδιαγραφές του, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα mid-range μοντέλα της αγοράς. Ακόμα και στην παρούσα φάση μπορεί να ικανοποιήσει αρκετούς δυνητικούς αγοραστές, ανάλογα με τα κριτήρια που έχουν. Συνεπώς θα σας προτείνουμε να επιδιώξετε να το δείτε από κοντά σε κάποιο μαγαζί, καθώς οι πιθανότητες να σας κερδίσει είναι αρκετές.

35 σχολια

 1. Dimitris

  Καλησπερα, το M5 σε συγκριση με το καινουργιο Α5 (2016) της samsung αν εχουμε σαν κυριως κρητηριο την καμερα και τις επιδοσεις του επεξεργαστη ποια απο τις 2 συκευες ειναι η καλυτερη επιλογη για την μεσσαια κατηγορια ?

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλημέρα !

   Ανάμεσα σε αυτές τις δύο συσκευές, με κριτήριο την απόδοση της κάμερας το Α5 είναι καλύτερο. Η ονομαστικά υψηλή ανάλυση της κάμερας του Μ5 δυστυχώς δεν σημαίνει ότι βγάζει καλές φωτογραφίες στην πράξη. Μάλιστα η κάμερα του Μ5 είναι σχεδόν απογοητευτική στην απόδοση της. Σε καμία περίπτωση οι φωτογραφίες δεν έχουν την ποιότητα που περιμένει κάποιος με βάση την ανάλυση της.

   Σε ότι έχει να κάνει με την ταχύτητα, οι δύο συσκευές είναι πρακτικά ίδιες στην πράξη. Και εδώ το Μ5 έχει στα χαρτιά πιο γρήγορο επεξεργαστή, όμως μέχρι και σήμερα, η Sony δεν έχει καταφέρει να κάνει τον επεξεργαστή της Mediatek να δουλεύει αξιόπιστα καλά, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζει μικρά αδικαιολόγητα κολλήματα στην λειτουργία του.

   Η άποψη μου είναι ότι συνολικά σε σταθερότητα, ταχύτητα, κάμερα αλλά και εμφάνιση και πολυτέλεια, το Galaxy A5 2016 είναι καλύτερη συσκευή 🙂

  2. Dimitris

   Καλησπερα,

   Ευχαριστω πολυ για την γρηγορη απαντηση απο δικη μου ερευνα σε ξενα sites επεσα και εγω πανω κατω σε αυτα τα συμπερασματα, εχω παραγγειλει ηδη το Α5 συνεχιστε τν καλη δουλεια! 🙂

  3. Kostas Gliatiotis

   Καλημέρα !

   Σε ευχαριστούμε καταρχήν για τα καλά σου λόγια 🙂

   Πιστεύω και εγώ ότι το Α5 είναι η καλύτερη επιλογή αυτή την στιγμή !

 2. Viktor

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site σας!
  Ψάχνοντας για νέα συσκευή είχα καταλήξει μεταξύ Samsung S5 neo και του Sony Xperia M5. Φυσικά, μετά το ανωτέρω σχόλιο νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξω και το Samsung A5. Η χρήση που κάνω, συνίσταται σε emails, web browsing, συνομιλία με viber, whatsapp κλπ, αλλά με ενδιαφέρει η φωτογραφία και τα videos. Από τις ως άνω συσκευές, μου φαινόταν ότι ο επεξεργαστής του Sony ήταν δελεαστικός, αλλά τα προβλήματα με την κάμερα με έκαναν διστακτικό. Ποια θα ήταν η επιλογή σας? Σας ευχαριστώ πολύ

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Όπως μπορείς να δεις και από το ίδιο το Review, η άποψη που έχουμε για τα Sony είναι πως σε καμία περίπτωση δεν είναι πλέον αντάξια του ανταγωνισμού τους. Δεν θεωρώ ότι το M5 έχει κάποια σχέση συνολικά σαν συσκευή με το A5 2016. Η συσκευή της Samsung έχει καλύτερη κατασκευή, πολύ πιο πολυτελή υλικά, οθόνη που δεν έχει καμία σχέση σε απόδοση και φυσικά παρά τα 21 Mpixels που διαφημίζει η Sony, η κάμερα του Α5 2016 είναι και αυτή καλύτερη 🙂

   Σε ότι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες εφαρμογές που αναφέρεις ότι θες να χρησιμοποιείς, το Μ5 και πάλι δεν είναι πιο γρήγορο, σε καμία περίπτωση.

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Δεν είμαι “φίλος” των συσκευών της Sony, όμως σε γενικές γραμμές, το Μ5 είναι τεχνικά καλύτερη συσκευή. Έχει μεγαλύτερη 1080p οθόνη αντί για την 720p οθόνη του Α3 2016. Η κάμερα δεν έχει την ποιότητα που υπόσχεται η υψηλή ανάλυση της, όμως δεν είναι κακή συνολικά.

   Αν η μεγάλη οθόνη και η ταχύτητα λειτουργίας είναι πιο σημαντικά από την εξωτερική εμφάνιση μιας συσκευής, τότε το Μ5 παραδόξως είναι καλύτερη επιλογή.

 3. mary

  Γεια σας μια ερωτηση θελω να κανω. Προεκυψε ενα θεμα με τη συσκευη z3 που εχω και η sony προτεινει να μου το αντικαταστησει με το m5 . Να δεχτω ή οχι? Ειναι καλυτερο το m5 ή να επιμεινω στο z3?

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Καλύτερο απαραίτητα δεν είναι, όμως δεν μπορείς να το πεις και χειρότερο. Τυπικά στα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι περίπου το ίδιο σαν συσκευή.

   Πιθανότατα όμως για να σου προτείνουν την συγκεκριμένη αντικατάσταση, δεν έχουν έτσι και αλλιώς Ζ3 για να σου δώσουν.

 4. Δημήτρης

  Γεια σας, επειδή έχουν ακουστεί διάφορα για το m5 οπως οτι κλεινει μονο του και αλλα σοβαρα bug και δεδομένου οτι η τιμη επεσε πολυ και γρηγορα μου φαινεται “too good too be true”. Τι αποψη εχετε;

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Όλες σχεδόν οι συσκευές της Sony, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία τους έχουν σημαντική πτώση στην τιμή πώλησης τους. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα τους, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να συζητήσω και το γιατί συμβαίνει.

   Παρόλα αυτά, σαν επιλογή συσκευής στα χρήματα που κοστίζει αυτή την στιγμή είναι πολύ καλή επιλογή. Προσωπικά, ακόμα και αν δεν είναι High end συσκευή τυπικά για τα δεδομένα της αγοράς πλέον, είναι πολύ καλό, πολύ γρήγορο, όμορφο και μοναδικό μειονέκτημα κατά την γνώμη μου είναι η όχι άριστη κάμερα του.

 5. Γρήγορης

  Καλησπέρα σας και συχαρητηρια για το εκπληκτικό και προσεγμένο άρθρο σας.. Ήμουν από μικρός φανατικός με τα κινητά της Sony.. Και σκοπεύω αυτή την στιγμή να αγοράσω το Μ5.. Όμως μετά το άρθρο σας, δεν μπορώ να το πω με σιγουριά.. Λόγω των προβλημάτων που αναφέρατε στην κάμερα του.. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η κάμερα του είναι πρακτικά καλύτερη από το M4 aqua ?Και επίσης για εσάς, περίπου στην ίδια τιμή με το Μ5 ποιο κινητό θα μου προτείνατε να αγοράσω και να είναι πιο ανταγωνιστικο από το Μ5?

 6. Μανιάτης

  Καλησπέρα σας.. Είμαι ανάμεσα σε Sony xperia M5 και Sony xperia Z3+…Συγκρίνοντας μπρος -πίσω κάμερα, επεξεργαστή, λειτουργίες και απόδοση ποιο θα μου προτείνατε ?Ευχαριστώ πολύ

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Οι συσκευές είναι όντως πολύ όμοιες μεταξύ τους. Ουσιαστικά, αυτό που πριν μερικά χρόνια ( το Ζ3 ) ήταν κορυφαία συσκευή, πλέον θεωρείται ένα πολύ καλό τηλέφωνο της μεσαίας κατηγορίας. Η διαφορά είναι ότι το Μ5 έχει συγκεκριμένες βελτιώσεις σε τομείς που έχουν σημασία. Για εμένα προσωπικά, η αντοχή στο νερό χωρίς τις ενοχλητικές τάπες προστασίας στο βύσμα του φορτιστή και των ακουστικών είναι η σημαντικότερη. Το Ζ3 πάντως έχει έστω και λίγο καλύτερη κάμερα στις περισσότερες συνθήκες φωτογράφισης.

   Προσωπικά θα επέλεγα το Μ5 κυρίως όμως επειδή η Sony σταματά αρκετά νωρίς την υποστήριξη για τις συσκευές της. Το Ζ3 έχει ήδη αρχίσει και δεν υποστηρίζεται σωστά στο σύνολο του, και είναι κρίμα να χαλάσεις χρήματα για μια συσκυεή που αν χαλάσει υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Sony να σου το αντικαταστήσει με Μ5

 7. ΧΡΙΣΤΙΝΑ Τ.

  Καλησπέρα! Εχω αγοράσει το Sony M5… Θα ήθελα να ρωτήσω πώς συνδέομαι στο δίκτυο 3G/4G. Ποια είναι η επιλογή; Ευχαριστώ.

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Στις ρυθμίσεις, στο δίκτυο και πιο συγκεκριμένα στο “περισσότερα δίκτυα” υπάρχει η επιλογή για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Εκεί μπορείς να βρεις και την ρύθμιση για το αν θα είναι ενεργό το 4G. Θα πρέπει όμως και η κάρτα SIM σου να έχει ενεργή την υπηρεσία του 4G στο νούμερο σου !

 8. Sofia

  Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι για το Sony m5 όμως έχω μια απορία. Η μπροστινή κάμερα διαθέτει φλας για νυχτερινες λήψεις? Ανάμεσα σε αυτό και το Huawei P9 lite ποιο θα προτεινατε?

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Το Μ5 είναι από τις λίγες συσκευές της Sony που πραγματικά “πληρώνουν” κρίμα την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η εταιρεία εμπορικά.
   Παρόλα αυτά, σαν συσκευή είναι από τις καλύτερες που έχει βγάλει σε αυτή την κατηγορία και όχι μόνο.
   Η μπροστινή κάμερα δεν έχει δικό της LED flash για νυχτερινές λήψεις δυστυχώς.

   Ανάμεσα σε αυτό και το P9 Lite, η συσκευή της Huawei είναι νεότερη, γρηγορότερη, με πολύ καλύτερη σε φωτισμό και χρώματα οθόνη και αρκετά πιο εντυπωσιακή μεταλλική κατασκευή 🙂

 9. nikosHSV

  Καλησπέρα!
  Είμαι ανάμεσα στο Μ5 και στο XA ultra.Αν και το Μ5 μου φαίνεται πιο δυνατό από το ΧΑ ultra.
  Ποιό θα μου προτείνατε?

  1. Kostas Gliatiotis

   Το M5 είναι κατά τη γνώμη μου η τελευταία συσκευή της Sony που αξίζει τα χρήματα της στην τιμή που πωλείται . Είναι πολύ δυνατό έτσι και αλλιώς και ιδιαίτερα όμορφο.

   Αν και δεν προτεινω γενικά σε κάποιον να αγοράσει Sony κινητό, αν επιμένεις στη συγκεκριμένη εταιρεία, το Μ5 είναι μονόδρομος !

 10. Habman

  Καλημέρα,
  μήπως έχετε δοκιμάσει την έκδοση 6.0 του Android με το M5 της Sony, βελτιώνει την απόδοση του καθόλου επιλύοντας ίσως κάποια από τα παραπάνω προβλήματα που αναφέρετε στο review? Με ενδιαφέρει να έχει το κινητό IP προδιαγραφές και να είναι αδιάβροχο και νομίζω στα 240€ που έχει τώρα καινούργιο ότι δεν έχει κάποιο ανταγωνιστή η συσκευή, το S5 Neo έχει ξεπεράσει τα 300€ πλέον και δεν είναι τόσο ελκυστικό. Από την άλλη το A5 (2016) δεν είναι δυστυχώς αδιάβροχο αλλιώς θα ήταν μονόδρομος σίγουρα στα 260€.

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Δεν το έχω δοκιμάσει με την Marshmallow, όμως πολλά από τα προβλήματα του δεν είναι θέμα λογισμικού γενικότερα. Η απόδοση της κάμερας για παράδειγμα είναι πρόβλημα της ποιότητας του αισθητήρα αλλά και του φακού μπροστά από αυτόν. Δεν μπορεί κανείς με αναβάθμιση λογισμικού να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του.
   Συνολικά ίσως η απόδοση του να έχει βελτιωθεί μέχρι ένα σημείο, όμως ακόμα και έτσι δεν παύει να είναι μια από τις πιο “περίεργες” συσκευές που έχει βγάλει η Sony.
   “Στα χαρτιά” είναι πολύ καλό το Μ5, στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει ο χρήστης του να είναι προετοιμασμένος να κάνει παραχψρήσεις

 11. Habman

  Σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση!
  Στα 250€ περίπου έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο με IP προδιαγραφές? Αδιάβροχο δηλαδή με ενδιαφέρει κυρίως και παραπλήσια χαρακτηριστικά με το M5, γιατί έχω την εντύπωση ότι οι καλύτερες εναλλακτικές ξεπερνούν κατά πολύ τα 300€.

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Σε αυτά τα χρήματα, αν η αντοχή σε νερό και σκόνη είναι απαραίτητη για εσένα, δυστυχώς μόνο οι συσκευές της Sony έχουν ενδιαφέρον. Το S5 Neo είναι κατά την άποψη μου συνολικά καλύτερη συσκευή, κυρίως λόγω της οθόνης του και της σίγουρα πιο αξιόπιστης λειτουργίας του αλλά αυτό είναι υποκειμενικό 🙂

 12. costas

  καλημερα! μολις ενα μηνα αγορασα το μ5 σονυ εκανα την αναβαθμιση που ειχε μεσα αλλα η μνημη ενω λεει οτι ειναι 3 gb εμενα μου δειχνει 2.5 και κατι αλλο η οθονη ολη την ωρα μια ανοιγει το φως απο μονο του και μια χαμηλωνει με αποτελεσμα στο χαμηλο φωτισμο να μην φαινεται καλη η αναλυση ξερει κανεις γιατο κανει αυτο ? μηπως πρεπει να κανω κατι στις ρυθμισεις

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Τα 3 GB RAM ποτέ δεν ειναι στο σύνολο τους διαθέσιμα στον χρήστη, σε καμία συσκευή. Πάντα ένα κομμάτι είναι δεσμευμένο από το λειτουργικό σύστημα και δεν φαίνεται διαθέσιμο στον χρήστη.

   Σε αυτο με τον φωτισμό, όντως το Μ5 έχει αρκετά χαμηλό φωτισμό γενικά η οθόνη του, και η αυτόματη ρύθμιση της προκαλεί αυτά τα πρόβληματα. Δεν έχει κάποιο πρόβλημα το κινητό σου, απλά προσπαθεί μονίμως να ρυθμίσει τον φωτισμό χαμηλότερα από ότι πρέπει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ρυθμίσεις χειροκίνητα την ένταση του λίγο πιο ψηλά.

 13. costas

  σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου! αν μπορουσες να μου πεις απο που θα ανεβασω την ενταση του φωτισμου και αν μπορω να βαλω ποιο πολυ χρωμα στην καμερα γιατι οι φωτωγραφιες μου βγαινουν πολυ νωθρες σε χρωμα σε ευχαριστω!

  1. Kostas Gliatiotis

   H ένταση του φωτισμού, ακόμα και στην μέγιστη ρύθμιση της δυστυχώς είναι λίγο χαμηλή. Επίσης η απόδοση της κάμερας του δεν είναι και αυτή με την σειρά της ιδιαίτερα καλή και σίγουρα όχι αυτή που “υπόσχεται” η υψηλή ανάλυση της κάμερας.

   Για τον φωτισμό μπορείς απλά να δοκιμάσεις να τον έχεις μονίμως στην μέγιστη ένταση του, για την κάμερα δεν πιστεύω ότι υπαρχει κάτι που μπορείς να κάνεις δυστυχώς.

 14. κωνσταντινος κουτρουμπας

  τελικα βρηκα τι φταιει φιλε μου! σε ευχαριστω για ολα που ασχοληθηκες μαζι μου αλλα τελικα δεν εχει να κανει με το κινητο ειναι ολα απο τις ρυθμισεις χειρικινητες βρηκα πως ανεβαζω χρωμα αντι στην μεση που ειναι το εικονακι το εβαλα στον ηλιο και αμεσως ανεβηκε το χρωμα και οσο για την φωτεινοτητα το ανεβασα εκει που τα εικονιδια ηλιος συνεφια κτλπ το ανεβασα 3 γραμμες ποιο πανω και τωρα ειναι σουπερ! παντως σε ευχαριστω πολυ!

  1. Kostas Gliatiotis

   Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που βρήκες λύση στο πρόβλημα σου 🙂

   Συγνώμη που δεν κατάφερα να βοηθήσω περισσότερο !

 15. costas

  εγω συγνωμη που σε ενωχλησα! σε ευχαριστω για ολα! καλο σου βραδυ!

 16. Διονυσης

  Λογο που ειχε ατυχημα το lumia 950 που εχω , και λογο μη υπαρχοντος μεγαλο budget, ημουν αναμεταξυ του m5 και του p9. Eπελεξα το m5 , βασικος παραγοντας επιλογης ηταν ο χαμηλος δεικτης ακτινολογιας(sar), τελικα σαν συσκευη το m5 πως ειναι. Ακομα και για την καμερα , απο οτι διαβασα στο site της sony, μαλλον πρεπει να ασχοληθεις μαζι της. Πιστευω σημερα αυριο θα το εχω στα χερια μου.

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.