Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ LG K4 Review: Οικονομικό 4G για όλους

LG K4 Review: Οικονομικό 4G για όλους

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Αρκετά συχνά, η low-end κατηγορία δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας όσο ίσως θα έπρεπε. Κατά τη γνώμη μας, κάτι τέτοιο είναι από μια άποψη άδικο, καθώς υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια συσκευή που να κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Παράλληλα, δεν είναι σπάνιο το να βρίσκει κανείς «διαμαντάκια» καθώς οι κατασκευαστές συχνά προσπαθούν να φτιάξουν αξιόλογες συσκευές σε αυτά τα λεφτά, είτε επειδή η «πίτα» της αγοράς είναι αρκετά σημαντική, είτε επειδή τα δίκτυα τους ζητούν τέτοια μοντέλα ώστε να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους.

lg-k4-in2mobile-desing (6)

Κάπου εδώ λοιπόν, έρχεται το LG K4, το οποίο είναι ένα νέο μοντέλο που εκπληρώνει τα παραπάνω: είναι πολύ οικονομικό, υποστηρίζει δίκτυα 4G και, περιληπτικά, διαθέτει οθόνη 4,5 ιντσών, κάμερα 5 MP, ραδιόφωνο και καλή αυτονομία. Πολύ σύντομα θα αρχίσετε να το βλέπετε στα καταστήματα, οπότε προχωράμε χωρίς άλλη καθυστέρηση στην παρουσίασή μας κατά την οποία θα γνωρίσουμε καλύτερα την πρόταση των Κορεατών για όσους θέλουν ένα budget phone.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Το design του K4 μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κλασσικό» και «ουδέτερο» και, όπως και με το Bello II που πρόσφατα παρουσιάσαμε, δεν θυμίζει μοντέλο της LG .

Αυτό σημαίνει ότι ούτε το καπάκι της μπαταρίας είναι… καμπυλωτό (μια τάση που είδαμε σε ορισμένα από τα τελευταία μοντέλα της) και, πολύ περισσότερο, απουσιάζει το trademark των Κορεατών να τοποθετούν πάνω του τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης και το lock key. Έχοντας λοιπόν πιο… συμβατική σχεδίαση, τα πλήκτρα αυτά βρίσκονται στην αριστερή και δεξιά πλευρά του κινητού, αντίστοιχα.

Μένοντας λίγο ακόμα στο πίσω καπάκι, θα αναφέρουμε ότι είναι αφαιρούμενο και, όπως είναι φυσιολογικό, κάτω από αυτό θα βρούμε την – επίσης αποσπώμενη – μπαταρία του κινητού, καθώς επίσης και τις υποδοχές για την SIM μας και κάρτες μνήμης (έως 32 GB). Κάτι θετικό που θέλουμε να επισημάνουμε εδώ, είναι ότι η υφή του είναι αρκετά «άγρια», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το κινητό να μην μπορεί να γλιστρήσει εύκολα από το χέρι μας.

Όπως είναι ευνόητο, το μεγαλύτερο μέρος της εμπρόσθιας όψης του Κ4 καταλαμβάνεται από την οθόνη του, στην πάνω μεριά της οποίας θα συναντήσουμε και την δευτερεύουσα κάμερά του που διαθέτει φακό 2 MP. Αισθητήρας φωτισμού και LED ειδοποιήσεων δεν υπάρχουν, κάτι συνηθισμένο στην κατηγορία τιμής που ανήκει η συσκευή της LG.

Οι διαστάσεις και το βάρος του Κ4 είναι σε απόλυτα αποδεκτά επίπεδα (131,9 x 66,7 x 8,9 χιλιοστά και 120 γραμμάρια) δίνοντάς του έτσι πολύ καλό βαθμό στον τομέα της φορητότητας και της χρήσης με ένα χέρι. Με άλλα λόγια, πρόκειται για αρκετά «ευχάριστη» και εύχρηστη συσκευή η οποία δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα

Οθόνη

Η 4,5 ιντσών οθόνη με την οποία εφοδίασε η LG το Κ4, είναι τεχνολογίας LCD και διαθέτει ανάλυση 480 x 854 pixels (480p). Η πυκνότητα των pixels ανά ίντσα φτάνει τα 218, αριθμός που κρίνεται επαρκής για τα δεδομένα του κινητού.

lg-k4-in2mobile-screen (1)

Η «ζωντάνια» των χρωμάτων κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις υπό συγκεκριμένες γωνίες θέασης, κάτι ενοχλητικό μεν συνηθισμένο σε αυτή την κατηγορία τιμής, δε.

lg-k4-in2mobile-screen (2)

Η «συμπεριφορά» της οθόνης του Κ4 κάτω από το φως του ήλιου είναι αυτή που περιμένει κανείς από μια low-end συσκευή, ωστόσο με «πείραγμα» της φωτεινότητας η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά. Πιθανόν η ύπαρξη κάποιου ανάλογου αισθητήρα να αναβάθμιζε αρκετά την εμπειρία χρήσης στον τομέα αυτό, ωστόσο είναι γεγονός ότι σπάνια συναντάμε μια τέτοια προσθήκη σε συσκευές των 100 ευρώ.

Γενικά, είναι δεδομένο ότι η οθόνη του Κ4 σίγουρα δεν ανήκει στα «δυνατά σημεία» του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο μέσος χρήστης δεν θα κάνει την δουλειά του. Όπως είναι ευνόητο, περικοπές στα κόστη σημαίνουν και… ανάλογες παραχωρήσεις, και την συγκεκριμένη μπορούμε να την δικαιολογήσουμε αρκετά εύκολα στην περίπτωση αυτή.

Λειτουργικό Σύστημα

Σε αντίθεση με το Bello II το οποίο μας εξέπληξε καθώς κυκλοφόρησε με Stock Android, το Κ4 – παρ’ότι φτηνότερο – μας επανέφερε… στην τάξη καθώς ήρθαμε ξανά σε επαφή με το UI της LG (το γνωστό UX).

1 2 3

Παράλληλα, το Κ4 διαθέτει την έκδοση 5.1.1 του Android, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό εάν θα πάρει την 6.0 (Marshmallow).

4 5 6

Το περιβάλλον χρήστη της LG είναι αρκετά εύχρηστο και προσφέρει άνετη διαχείριση των αρχικών οθονών μας, των widgets, των ταπετσαριών κτλ.

7 8 9 10 11 12

Το Κ4 δεν έρχεται με πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές, κάτι που κατά την γνώμη μας είναι θετικό. Επίσης, υποστηρίζεται η δημιουργία φακέλων η οποία είναι αρκετά εύκολη.

13 14 15

Το ίδιο ισχύει και για το μενού των Ρυθμίσεων, το οποίο είναι εύχρηστο και δύσκολα θα δυσκολέψει σε κάτι ακόμα και τον μη έμπειρο χρήστη. Παράλληλα, κάτι που πάντα μας αρέσει στα μοντέλα της LG είναι η δυνατότητα αναδιάταξης των πλήκτρων αφής στην αρχική οθόνη.

16 17 18 19 20 21

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων κινείται στα γνώριμα επίπεδα ευχρηστίας και παραμετροποίησης που θα περίμενε κανείς από μια Android συσκευή, έχοντας φυσικά πάντοτε την… πινελιά της κορεάτικης εταιρείας.

22 23 24

Στα θετικά θα προσθέσουμε την ύπαρξη ραδιοφώνου, ενώ η διαχείριση επαφών, η πραγματοποίηση κλήσεων, η αποστολή SMS κτλ καλύπτουν με ευκολία τις ανάγκες του μέσου χρήστη.

25 26 27 28 29 30

Γενικά, θεωρούμε ότι δύσκολα ο χρήστης θα έχει κάποια δυσκολία ή παράπονο κατά την συμβίωσή του με το Κ4. Οι διάφορες εφαρμογές εκτελούνται αρκετά καλά και είμαστε της άποψης ότι η γενικότερη εμπειρία χρήσης σε καθημερινή βάση είναι αυτή που αρμόζει στην κατηγορία που ανήκει: δεν ενθουσιάζει, αλλά ταυτόχρονα δεν απογοητεύει.

31 32 33

Κάμερα

Η βασική κάμερα του LG K4 διαθέτει φακό με ανάλυση 5 MP, ενώ η δευτερεύουσα – όπως ήδη αναφέραμε – κινείται στα 2 MP.

lg-k4-in2mobile-desing (5)

Σε ό,τι αφορά την βασική, η απόδοσή της μας «εξέπληξε» ευχάριστα βάσει των δυνατοτήτων του κινητού: τα χρώματα αποδίδονται αρκετά «φυσικά» χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Φυσικά, υπάρχει υστέρηση στην απεικόνιση των λεπτομερειών, κάτι αναμενόμενο όμως.

Ακόμα και σε συνθήκες νυχτερινής φωτογράφησης το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι μέσα στα πλαίσια του αποδεκτού, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε την ύπαρξη LED flash το οποίο λειτουργεί αρκετά καλά.

Τέλος, η εφαρμογή της κάμερας είναι αρκετά «λιτή» χωρίς πολλές ρυθμίσεις και σίγουρα ακολουθεί την λογική ότι θα χρησιμοποιηθεί από κάποιον που απλά θέλει να τραβήξει μια φωτογραφία χωρίς να το… ψάχνει πολύ. Έτσι, αν είσαστε φίλος της… απλότητας, τότε το Κ4 είναι σίγουρα μια συσκευή για εσάς.

37 36 35 34

Επεξεργαστής – Μνήμη

Το Κ4 είναι μια σχετικά «ευχάριστη» έκπληξη σε ότι αφορά τον επεξεργαστή που κρύβει στο εσωτερικό του, αφού δεν διαφέρει σημαντικά από συσκευές της αμέσως επόμενης κατηγορίας τιμής από αυτό. Ο MT6735 της Mediatek διαθέτει συνολικά 4 πυρήνες αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM που απλά στην περίπτωση του Κ4 είναι σχετικά χαμηλά χρονισμένοι στο 1 GHz.

Screenshot_2016-02-14-15-17-12 Screenshot_2016-02-14-15-17-17 Screenshot_2016-02-14-15-17-22

Μεγαλύτερος ίσως περιορισμός είναι η μικρή μνήμη RAM που φτάνει το μόλις 1 GB και περιορίζει ουσιαστικά τον χρήστη στην εκτέλεση μιας μόνο εφαρμογής κάθε φορά. Ακόμα και έτσι όμως, το Κ4 είναι αρκετά «δυνατό» ώστε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα και ενοχλητικές καθυστερήσεις, αρκεί ο χρήστης του να θυμάται σε ποια κατηγορία ανήκει η συσκευή.

Screenshot_2016-02-14-15-19-28 Screenshot_2016-02-14-15-19-37 Screenshot_2016-02-14-15-19-41 Screenshot_2016-02-14-15-20-01 Screenshot_2016-02-14-15-20-14 Screenshot_2016-02-14-15-20-21

Η κάρτα γραφικών είναι για μια ακόμα φορά η Mali T720 της ARM, σε έκδοση με μόλις 2 «πυρήνες» παραγωγής γραφικών. Έτσι και αλλιώς το Κ4 δεν είναι μια συσκευή σχεδιασμένη για παιχνίδια, κυρίως λόγω της μικρής σε μέγεθος και ανάλυσης οθόνη του. Η χαμηλή αυτή ανάλυση όμως επιτρέπει στην Mali T720 να παράγει με ευκολία το γραφικό περιβάλλον της συσκευής.

Screenshot_2016-02-14-15-56-35 Screenshot_2016-02-14-15-56-39

Ο αποθηκευτικός χώρος έχει ονομαστικό μέγεθος 8 GB, στον χρήστη όμως είναι πρακτικά διαθέσιμα περίπου 4 GB. Από αυτά μετά την «αναβάθμιση» πολλών από των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών και την εγκατάσταση από τον χρήστη των βασικών που χρειάζεται στην καθημερινότητα του, μένουν ουσιαστικά περίπου 2 GB διαθέσιμου χώρου. Η υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD που διαθέτει το K4 είναι χρήσιμη σε όσους θέλουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο για φωτογραφίες και μουσική.

Μπαταρία

Δεδομένων των χαμηλών απαιτήσεων του hardware του Κ4, η μπαταρία του η οποία έχει χωρητικότητα 1.940 mAh κρίνεται αρκετή για να προσφέρει καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.

70 71 72

Βάσει των δοκιμών που κάναμε, θεωρούμε ότι κατά μέσο όρο θα περάσουν περίπου 3 μέρες προτού ο μέσος χρήστης χρειαστεί να… σπεύσει προς την πλησιέστερη πρίζα. Εάν, μάλιστα, έχουμε την φωτεινότητα της οθόνης σχετικά χαμηλά και χρησιμοποιούμε με μέτρο εφαρμογές που απαιτούν κίνηση δεδομένων, τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο.

Συμπέρασμα

Με το Κ4, η LG πέτυχε αυτό που ήθελε εξαρχής: μια οικονομική 4G συσκευή, η οποία μπορεί εύκολα να προωθηθεί από τα δίκτυα και είναι σε θέση να ικανοποιήσει αρκετά εύκολα τις ανάγκες ενός αγοραστή που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις από το κινητό του.

Η ποιότητα κατασκευής του είναι αρκετά καλή παρότι έχει χαμηλό κόστος, οι διαστάσεις του είναι βολικές, μπορεί να εκτελέσει με σχετική άνεση και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πολλές από τις πιο γνωστές εφαρμογές και, παράλληλα, διαθέτει αρκετά καλή αυτονομία.

43 44 45

Υπάρχουν αρκετά μοντέλα στα μαγαζιά με τα οποία το Κ4 θα «αναμετρηθεί». Η γνώμη μας είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά «»τίμια» πρόταση, η οποία αξίζει την προσοχή εκείνου του αγοραστή που θέλει μια απλή και οικονομική συσκευή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights