Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei Y5 Review: 4G σε χαμηλή τιμή.

Huawei Y5 Review: 4G σε χαμηλή τιμή.

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Σε μια οικονομικά δύσκολη εποχή, είναι φυσιολογικό πολύς κόσμος να ενδιαφέρεται για μια συσκευή που να κοστίζει περίπου 100 (ή και λιγότερα) ευρώ και όπως γράψαμε πρόσφατα στην παρουσίαση του LG K4, είναι κρίμα που η εν λόγω κατηγορία κινητών συχνά δεν προβάλλεται όσο πρέπει.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με το Huawei Y560 το οποίο είναι αρκετά πιθανό ότι θα το βρείτε σε τιμές ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ. Σαν συσκευή έχει αρκετό ενδιαφέρον μιας και διαθέτει οθόνη 4,5 ιντσών, κάμερα 5 MP, ραδιόφωνο, μνήμη 1 GB, αποθηκευτικό χώρο 8 GB, την τελευταία έκδοση του Android και, βεβαίως-βεβαίως, το ανάλογο περιβάλλον χρήστη της κινέζικης εταιρείας που αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τα πιο γνωστά.

20160225_122823

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι συσκευές σαν το Y560 δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθηθεί από τους κατασκευαστές στην low-end κατηγορία, οπότε… ας το γνωρίσουμε από κοντά.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Το Huawei Y560 κερδίζει πόντους από την αρχή με την εμφάνισή του, καθώς η απλότητα που χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό του φέρνει στο νου εκφράσεις όπως «κλασσικό» και «ουδέτερο».

20160225_122713

Πλαίσιο γύρω από την οθόνη δεν υπάρχει, καθώς πρόκειται για κατασκευή δύο κομματιών,  της οθόνης και του καλύμματος της μπαταρίας, το οποίο είναι αφαιρούμενο.

20160225_122802

Το τελευταίο είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο πλαστικό που έχει αρκετά ευχάριστη αίσθηση στο χέρι. Παράλληλα, δεν είναι ιδιαίτερα ολισθηρό, ωστόσο καλό είναι όσοι το αγοράσουν να έχουν λίγο… το νου τους.

20160225_122813

Τα lock και volume keys βρίσκονται στην δεξιά πλευρά της συσκευής, ενώ το βύσμα για τα ακουστικά μας καθώς και η υποδοχή για φορτιστές βρίσκονται στην πάνω. Οι υπόλοιπες είναι εντελώς κενές και η σχεδιαστική αυτή επιλογή επιτρέπει πολύ άνετο κράτημα του κινητού, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα… πατήσουμε κάτι κατά λάθος.

20160225_122805

Τα bezels του Y560 είναι σχετικά μεγάλα και στο γεγονός αυτό παίζει ρόλο το ότι τα πλήκτρα αφής είναι μηχανικά και όχι ενσωματωμένα στην οθόνη. Με την ευκαιρία, εδώ θα αναφέρουμε ότι δυστυχώς δεν φωτίζονται, κάτι που – στην αρχή τουλάχιστον – ενδεχομένως θα δυσκολέψει τον χρήστη στον χειρισμό, τουλάχιστον μέχρι να το συνηθίσει.

20160225_122729

Όπως συνηθίζεται, πάνω από την οθόνη θα βρούμε την δευτερεύουσα κάμερα του κινητού που διαθέτει φακό 2 MP ωστόσο το ευχάριστο – και αρκετά ασυνήθιστο στην low-end κατηγορία – είναι ότι υπάρχει αισθητήρας φωτισμού που αναλαμβάνει προφανώς να ρυθμίζει αυτόματα το πως συμπεριφέρεται η οθόνη.

20160225_122736

Στον τομέα της φορητότητας και της χρήσης με ένα χέρι, το Y560 παίρνει καλό βαθμό, καθώς οι διαστάσεις και το βάρος του (135,9 x 67,7 x 10 χιλιοστά και 141,5 γραμμάρια) κινούνται σε λογικά επίπεδα. Τέλος, παρόλο το χαμηλό κόστος του, το κινητό δίνει καλή εντύπωση όσον αφορά την στιβαρότητα που… αποπνέει και σίγουρα δεν θα δυσαρεστήσει τον χρήστη.

Οθόνη

20160225_122848

Σε μια συσκευή σαν το Y560 οπωσδήποτε δεν περιμένει κανείς… θαύματα όσον αφορά την οθόνη, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι στο θέμα αυτό το νέο μοντέλο της Huawei μας εξέπληξε αρκετά ευχάριστα. Η ανάλυση 480p που διαθέτει και τα 218ppi είναι παραπάνω από αποδεκτές για μια οθόνη 4,5 ιντσών και για μια τόσο οικονομική συσκευή και τα χρώματα καθώς και τα γραφικά αποδίδονται αρκετά καλά.

Αν έχουμε να  αναφέρουμε κάτι αρνητικό, είναι το σύνηθες στην κατηγορία αυτή φαινόμενο της αλλοίωσης των χρωμάτων υπό συγκεκριμένη γωνία θέασης, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάτι πολύ… έντονο και δυσλειτουργικό.

20160225_122850

Αυτό που πάντως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι ότι σε συνθήκες καθημερινής χρήσης ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Για τα δεδομένα του, το Y560 διαθέτει μια αξιοπρεπή οθόνη και θεωρούμε πολύ θετικό το ότι οι εποχές που low-end συσκευή σήμαινε και… σοβαρές παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα, φαίνεται πως πέρασαν… ανεπιστρεπτί.

Λειτουργικό Σύστημα

Δοκιμάσαμε το Y560 με την έκδοση 5.1.1 του Android και θα πρέπει να αναφέρουμε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν θα αναβαθμιστεί και στην 6 (Marshmallow) στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πραγματικά ενδιαφέρον είναι το περιβάλλον χρήστη της Huawei, το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν είναι γνωστό με την ονομασία Emotion. Και λέμε «πραγματικά ενδιαφέρον» διότι το συγκεκριμένο UI διαφέρει αρκετά από τα… τετριμμένα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Καταρχήν, μια «καινοτομία», είναι ότι δεν υπάρχει Μενού Εφαρμογών (App Drawer). Όλη η διαχείριση του τηλεφώνου μας γίνεται μέσω των Αρχικών Οθονών μας, κάτι που κάποιους μπορεί να ξενίσει και κάποιους να… βολέψει, καθώς το όλο σύστημα είναι ιδιαίτερα απλό και η ίδια η ταξινόμηση των οθονών, των widgets κτλ γίνεται με την κλασσική μέθοδο που γνωρίζουμε στο OS της Google.

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων χωρίζεται σε δύο μέρη και όταν τον ανοίγουμε η προεπιλεγμένη ενέργεια είναι να μας εμφανίζει τις συντομεύσεις μας, εφόσον δεν έχουμε κάποια ειδοποίηση.

Φυσικά, υποστηρίζεται η δημιουργία φακέλων, ενώ η απεγκατάσταση των εφαρμογών είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη.

Ακόμα και στην Οθόνη Κλειδώματος η Huawei έχει επέμβει, καθώς έχει προσθέσει ένα δεύτερο μενού συντομεύσεων, για άμεση πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσουμε το τηλέφωνό μας.

Υπάρχει επίσης ξεχωριστή εφαρμογή που επιτρέπει την εναλλαγή θεμάτων, ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης. Παράλληλα, στις Ρυθμίσεις έχουμε την δυνατότητα στην επιλογή «Στυλ αρχικής οθόνης» να κάνουμε το Y560 να μοιάζει ακόμα και με… Windows Phone.

Φυσικά, ο τομέας των τηλεφωνικών κλήσεων,  των επαφών μας, της ανταλλαγής SMS κτλ, κινείται στα γνώριμα επίπεδα που έχουμε συνηθίσει στις Android συσκευές.

Γενικά, θεωρούμε ότι για κάποιον χρήστη που αρέσκεται στο να έχει πληθώρα επιλογών ώστε να φέρει το τηλέφωνό του στα μέτρα του, το UI της Huawei είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, ενώ η ύπαρξη Ραδιοφώνου προσμετράται στα θετικά.

 

Κάμερα

20160225_122817

Όπως αναφέραμε ήδη, η κάμερα με την οποία έχει εφοδιάσει η Huawei το Y560 έχει φακό με ανάλυση 5 MP και για τα δεδομένα του κινητού, μπορούμε να πούμε ότι η απόδοσή της κρίνεται αξιοπρεπέστατη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι ο απαιτητικός χρήστης θα… αναφωνήσει με ενθουσιασμό, σημαίνει όμως ότι εκείνος που γνωρίζει τι έχει πάρει και τι περιορισμούς έχει, θα κάνει την δουλειά του.

Ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας, το Y560 καταφέρνει να ανταποκριθεί αρκετά καλά στο να χρησιμοποιεί τις όποιες πηγές φωτισμού υπάρχουν ώστε να πετύχει κάποιο αποδεκτό αποτέλεσμα, ενώ η απόδοση του flash για κοντινές λήψεις είναι καλή.

Τέλος, το interface της κάμερας είναι η… προσωποποίηση της απλότητας

 

Επεξεργαστής – Μνήμη

H Κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το Y5 δεν «επιτρέπει» την χρήση επεξεργαστή καλύτερου από αυτό που είναι απλά… απαραίτητο για να προσφέρει τις δυνατότητες που έχει η συσκευή.

Έτσι λοιπόν, η οικονομικότερη επιλογή με υποστήριξη δικτύων 4G που είχε στην διάθεση της η Huawei είναι ο Snapdragon 210 τη Qualcomm.

Οι τέσσερις Α-7 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του είναι χρονισμένοι στο 1.1 GHz και μαζί με το 1 GB μνήμης RAM που διαθέτει η συσκευή είναι απλά αρκετά για την χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις λειτουργία του. Με δεδομένη την κατηγορία στην οποία ανήκει το Y5, ο Snapdragon 210 υπάρχει για να προσφέρει την βασική λειτουργικότητα που πρέπει να έχει ένα Smartphone. Η ταυτόχρονη χρήση πολλών εφαρμογών είναι μάλλον αδύνατη χωρίς αισθητή καθυστέρηση, όμως οι περισσότερες εφαρμογές «μόνες» τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προβλήματα.

Ο αποθηκευτικός χώρος έχει ονομαστικό μέγεθος 8 GB από τα οποία περίπου 4.6 GB είναι διαθέσιμα στον χρήστη. Το Y5 διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD.

Μπαταρία

Η μπαταρία του Y560 έχει χωρητικότητα 2.000 mAh, η οποία είναι αρκετή για να προσφέρει περίπου 2 μέρες χρόνου λειτουργίας. Με ακόμα πιο «οικονομική» χρήση, το αποτέλεσμα μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο, θεωρούμε πάντως ότι ο χρήστης εκείνος που χρησιμοποιεί και κάποια σύνδεση με δεδομένα ή Wi-Fi θα κινηθεί στην παραπάνω εκτίμηση.

Στις Ρυθμίσεις υπάρχουν και 2 επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες αναλαμβάνουν να περιορίσουν τις εκτελούμενες διεργασίες ή την γενικότερη λειτουργία του κινητού, για όσους θέλουν όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

Φυσικά, ανάλογες λειτουργίες που έχουμε γνωρίσει από ακριβότερα μοντέλα της Huaweu εδώ απουσιάζουν, κάτι φυσιολογικό άλλωστε.

Συμπέρασμα

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου μας, το Huawei Y560 πιθανότατα θα το βρείτε στα μαγαζιά σε τιμές ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε θετική άποψη για μια συσκευή η οποία έχει καλή ποιότητα κατασκευής, είναι εύχρηστη και, παρόλο το μικρό της κόστος δεν αποτρέπει τον μη απαιτητικό χρήστη από το κάνει ό,τι… συνηθίζεται.

Ακόμα και βαριές εφαρμογές (π.χ. Facebook, Messenger κτλ) «τρέχουν» χωρίς προβλήματα και θεωρούμε πραγματικά ευχάριστο το ότι ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει μεγάλα ποσά.

Εάν λοιπόν, ενδιαφερόσαστε να πάρετε μια συσκευή στην κατηγορία του Huawei Y560, δεν θα σας εκπλήξουμε με αυτό που θα προτείνουμε: δείτε το από κοντά!

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

5 σχολια

filippos vasilopoulos 22/03/2016 - 02:25

Ποσο έχει;

Reply
Kostas Gliatiotis 02/04/2016 - 15:55

Στην Ελλάδα, επίσημα η τιμή της συσκευής είναι περίπου στα 78 ευρώ !

Reply
Ιωάννα 05/05/2016 - 23:41

Εγώ το αγόρασα πριν δυο μέρες και μου έκλεισε τρεις φορές… Οπότε βγάλτε συμπέρασμα

Reply
Kostas Gliatiotis 06/05/2016 - 03:42

Αν και σίγουρα το να σβήνει μια συσκευή δεν είναι ποτέ καλό, για να βγάλει κανείς ένα σωστό συμπερασμα, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερες πληροφορίες από αυτές ! 🙂

Reply
KYRIAKOS 15/07/2016 - 12:53

Το εχω παρει 70euro, για την τιμη του ειναι φοβερο,μπαταρια πολυ καλη,εχω κατεβασει 50 εφαρμογες(facebook,viber,skype +++++)δεν κολλαει ΠΟΥΘΕΝΑ

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights