Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Microsoft Lumia 950 XL Review

Microsoft Lumia 950 XL Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η πορεία της Microsoft στην αγορά των Smartphones σαν κατασκευαστή μετράει μόλις ένα χρόνο περίπου από την ημέρα που η εταιρεία απέκτησε και επίσημα και στην συνέχει απορρόφησε το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Nokia. Η πορεία αυτή καλώς ή κακώς (σίγουρα πάντως δικαιολογημένα) δεν είναι αυτή  που ίσως θα ήθελε η εταιρεία, αφού οι πωλήσεις συσκευών με το λειτουργικό της σύστημα, τα Windows Phone και πλέον απλά Windows μειώνονται συνεχώς. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πτωτική πορεία έχει η σχετικά μικρή «γκάμα» συσκευών της εταιρείας. Μέχρι πριν μερικούς μήνες, αυτή αποτελούνταν από συσκευές που είχαν ήδη σχεδιαστεί από την Nokia κατά την εποχή της εξαγοράς της από την Microsoft, και μόνο οι τελευταίες από αυτές όπως το Lumia 830 έφτασαν τελικά στην αγορά με το λογότυπο της Αμερικάνικης εταιρείας. Η «ηλικία» των συσκευών αυτών τις έκανε λιγότερο ανταγωνιστικές τεχνολογικά σε σύγκριση με τον άμεσο ανταγωνισμό τους στον χώρο του Android με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι χρήστες να τις επιλέγουν σαν την επόμενη συσκευή τους.

lumia-950-xl-in2mobile-design (3)

Πριν λίγο καιρό η Microsoft αποφάσισε να αλλάξει σημαντικά την πολιτική της στην αγορά των Smartphones, και μαζί σχεδόν με την επίσημη διάθεση των Windows 10 για υπολογιστές, παρουσίασε και την πρώτη νέα «γενιά» συσκευών με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος για Smartphones. Το Lumia 950 (που έχουμε ήδη γνωρίσει από κοντά) και το Lumia 950 XL απευθύνονται σε μια αρκετά διαφορετική κατηγορία, αφού με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αλλά και την τιμή πώλησης τους, ανταγωνίζονται περισσότερο τις ακριβές High End Android συσκευές και το iPhone της Apple. Έχοντας πλέον ανταγωνιστικό Hardware και την νεότερη και καλύτερη έκδοση των Windows για Smartphones η εταιρεία είχε και θεωρητικά έχει ακόμα, αρκετές πιθανότητες να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της.

Στην συγκεκριμένη παρουσίαση (και με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια) θα γνωρίσουμε από κοντά την ακριβότερη και καλύτερη συσκευή της εταιρείας, το Lumia 950 XL που με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και τις δυνατότητες του δεν έχει να «ζηλέψει» κάτι από τον ανταγωνισμό του. Όπως όμως θα δούμε στην συνέχεια, η θεωρία ως συνήθως διαφέρει από την πράξη και ενώ σε κάποιους τομείς το Lumia 950 XL καταφέρνει να είναι ανταγωνιστικό, ακόμα και ξεχωριστό, σε κάποιους άλλους δυστυχώς δεν είναι αντίστοιχα «καλό».

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να «κληρονόμησε» η Microsoft από την Nokia στον σχεδιασμό των Smartphones είναι η απλότητα που χαρακτήριζε τις συσκευές της Φινλανδικής εταιρείας. Η βασική διαφορά όμως είναι ότι ενώ οι συσκευές της Nokia συνδύαζαν την απλή εμφάνιση και λειτουργικότητα με την χρήση υλικών που ήταν τουλάχιστον ενδιαφέροντα και ίσως ξεχωριστά σε μερικές περιπτώσεις, η Microsoft για τους δικούς της λόγους επέλεξε να περιοριστεί στην χρήση πλαστικού για το Lumia 950 XL (και το Lumia 950).

Το «πρόβλημα» με αυτή την επιλογή είναι ότι δεν συνδυάζεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο με την πολυτέλεια και την «στιβαρότητα» που περιμένει κανείς στην κατασκευή μιας συσκευής αυτής της κατηγορίας χρημάτων. Το Lumia 950 XL είναι μια πλαστική συσκευή στο σύνολο του, που παρά την χρήση πολύ καλού σε ποιότητα και υφή πλαστικού δεν δίνει την αίσθηση πολυτέλειας που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή σαν και αυτό.

lumia-950-xl-in2mobile-design (1)

Στην προσπάθεια της να προσφέρει πρόσβαση στην μπαταρία στο εσωτερικό του Lumia 950 XL, κάτι που πλέον δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατηγορία και όχι μόνο, η Microsoft επέλεξε να κάνει αφαιρούμενο το πίσω μέρος της συσκευής. Η επιλογή αυτή θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί πολύ καλύτερα, αφού το πλαστικό αυτό «καπάκι» δεν έχει την ποιότητα που θα έπρεπε, ενώ στην συσκευή που είχαμε στα χέρια μας για τις ανάγκες της παρουσίασης είχε και μικρά προβλήματα στην εφαρμογή του στην υπόλοιπη συσκευή.

Επανερχόμενοι στον σχεδιασμό του Lumia 950 XL, η μπροστινή του όψη είναι σχεδόν «αδιάφορή» αφού εκτός από την εντυπωσιακή AMOLED οθόνη των 5.7 ιντσών, το μόνο που ξεχωρίζει είναι το λογότυπο της Microsoft πάνω από αυτή. Στην δεξιά άκρη της μπροστινής επιφάνειας είναι εμφανής και η μπροστινή κάμερα του Lumia 950 XL, ενώ ο αισθητήρας ανάγνωσης της ίριδας του ματιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα του είναι κρυμμένος κάτω από το μαύρο πλαστικό πλαίσιο γύρω από την οθόνη.

20160225_120128

Το πλαίσιο αυτό τώρα έχει διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα με αποτέλεσμα το Lumia 950 XL να είναι τουλάχιστον αρκετά «μαζεμένο» για μια συσκευή με οθόνη 5.7 ιντσών. Για την ακρίβεια, η συσκευή της Microsoft είναι από τις πιο εύκολες στην μεταφορά συσκευές με αυτό το μέγεθος οθόνης, με το χαμηλό του βάρος να βοηθά σημαντικά σε αυτό.

 

Στο πίσω μέρος τώρα, εκτός από την ποιότητα και την υφή του πλαστικού (που όμως είναι ιδιαίτερα όμορφο σε άσπρο χρώμα) αυτό που ξεχωρίζει είναι η κάμερα του Lumia 950 XL που αποτελεί έτσι και αλλιώς ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του.

lumia-950-xl-in2mobile-design (5)

Στο σύνολο του, το Lumia 950 XL είναι ένας «περίεργος» συνδυασμός απλής κατασκευής για όσους αναζητούν ακριβώς αυτό από μια συσκευή και υλικών που μάλλον δεν ταιριάζουν με την κατηγορία τιμής του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Microsoft είχε την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Nokia στην χρήση καλύτερων υλικών κατασκευής, που όμως για τους δικούς της λόγους δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει. Η επιλογή αυτή είναι και το μοναδικό ουσιαστικό μειονέκτημα του Lumia 950 XL αφού στην κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει, οι περισσότεροι χρήστες (καλώς) αναζητούν εκτός από κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και μια ανάλογη κατασκευή.

Οθόνη

lumia-950-xl-in2mobile-screen (6)

Ο τομέας στον οποίο «αποζημιώνει» το Lumia 950 XL τον χρήστη του για τα μειονεκτήματα της κατασκευής του, είναι χωρίς καμία αμφιβολία αυτός της οθόνης του. Η Microsoft δεν έκανε την παραμικρή παραχώρηση σε ότι αφορά την οθόνη της συσκευής, και εφοδίασε το Lumia 950 XL με μια καταπληκτική σε απόδοση AMOLED οθόνη 5.7 ιντσών με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση των 2560 x 1440 pixels.

Η χρωματική ποιότητα της οθόνης του Lumia 950 XL είναι ακριβώς αυτή που περιμένει να βρει κανείς σε μια High End συσκευή, ενώ εκμεταλλεύεται πλήρως και τα πλεονεκτήματα της AMOLED τεχνολογίας στην προβολή ζωντανών και έντονων χρωμάτων.

 

Οι γωνίες θέασης είναι κορυφαίες όπως είναι φυσικό, ενώ η υψηλή ανάλυση της οθόνης προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία στον χρήστη.

Στο μενού των ρυθμίσεων, έστω και πρακτικά «κρυμμένη» υπάρχει η επιλογή ρύθμισης της χρωματικής απόδοσης ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Η Microsoft αναγνωρίζει ότι τα έντονα χρώματα μιας AMOLED οθόνης μπορεί να είναι «υπερβολικά» για κάποιους χρήστες και προσφέρει ένα σύνολο από προκαθορισμένες ρυθμίσεις αλλά και την επιλογή της χειροκίνητης ρύθμισης για όσους το επιθυμούν.

Λειτουργικό Σύστημα.

Με την παρουσίαση των Windows 10 για κάθε διαφορετική συσκευή, η Microsoft έκανε ξεκάθαρο πως σκοπός της ήταν η εμπειρία χρήσης να είναι όσο το δυνατόν ίδια, άσχετα με το που «τρέχει» το νεότερο της λειτουργικό σύστημα.

Η προσπάθεια της εταιρείας να ενοποιήσει σχεδιαστικά και λειτουργικά τις εκδόσεις των Windows 10 για υπολογιστές και Smartphones στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αλλάξει σημαντικά την εμφάνιση αλλά και την λειτουργικότητα του Lumia 950 XL.

Η εταιρεία δείχνει ότι έχει ακούσει τις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού, και έχει κάνει μικρές αλλαγές προς το καλύτερο, προκειμένου τα Windows 10 να προσφέρουν εκείνες τις βασικές ευκολίες που θέλει ο χρήστης από ένα Smartphone.

 

Η δυνατότητα παραμετροποίησης των Live Tiles στην οθόνη αναμονής έχει βελτιωθεί σημαντικά, με την δυνατότητα αλλαγής της εικόνας στο Background, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής της «διαφάνειας» αυτής ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Η οθόνη ειδοποιήσεων με την σειρά της, πλέον προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές από ότι οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows Phone, ενώ κάθε ειδοποίηση μπορεί να διαγραφεί ξεχωριστά.

Τα Windows 10 δεν έχουν την δυνατότητα εναλλαγής θέματος εμφάνισης, όμως προσφέρουν συγκεκριμένες δυνατότητες που αλλάζουν αρκετά την εμφάνιση και την λειτουργία τους. Η δυνατότητα επιλογής του χρώματος της γραμματοσειράς έχει αρκετό ενδιαφέρον, αφού μπορεί ο χρήστης να βρει το χρώμα με την καλύτερη για τον ίδιο αντίθεση με το μαύρο κατά κύριο λόγο φόντο του λειτουργικού συστήματος. Το μαύρο αυτό φόντο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι συνδυάζεται ιδανικά με το πλεονέκτημα που έχουν οι AMOLED οθόνες στην προβολή του για την δημιουργία ενός αρκετά όμορφου συνόλου.

Οι δυνατότητες του Outlook στην διαχείριση και την δημιουργία ενός e-mail, δείχνουν το πώς η Microsoft έχει πετύχει σχεδόν τέλεια τα Windows 10 να προσφέρουν την ίδια λειτουργικότητα με την αντίστοιχη εφαρμογή για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Εκεί όμως που φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο η ενοποίηση των διαφορετικών εκδόσεων των Windows 10 είναι στις εφαρμογές του Office που όπως είναι φυσικό υπάρχουν στο Lumia 950 XL. Η εφαρμογή του Word για παράδειγμα προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες που δεν μπορεί να βρει κανείς σε καμία άλλη φορητή έκδοση της εφαρμογής για λειτουργικά όπως το Android και το iOS.

Τα Windows 10 στην φορητή έκδοση τους είναι μια προσπάθεια της εταιρείας να προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήσης με αυτή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν σε μια συσκευή με οθόνη αφής μόλις 5.7 ιντσών. Το αποτέλεσμα είναι το Lumia 950 XL να προσφέρει σχεδόν όλες τις δυνατότητες και εφαρμογές ενός σύγχρονου Smartphone, ενώ για τους χρήστες των υπηρεσιών και των εφαρμογών της Microsoft είναι πιθανότατα η ιδανική επιλογή.

Το κατάστημα εφαρμογών των Windows 10 προσφέρει πλέον και σχεδόν όλες τις εφαρμογές που έχει «συνηθίσει» να έχει κάποιος στο Smartphone του, με αποτέλεσμα με ελάχιστες εξαιρέσεις να μην υπάρχει κάτι που να του λείπει στην καθημερινότητα του.

Κάμερα.

Από την εποχή της Nokia, οι συσκευές της σειράς Lumia έχουν μια πολύ καλή παράδοση στον τομέα της φωτογραφίας, και το Lumia 950 XL όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, αλλά πηγαίνει ένα βήμα πιο μακριά το τι μπορεί να περιμένει κανείς από την κάμερα ενός Smartphone.

20160225_120159

Η ανάλυση των 20 Mpixels της κάμερας του Lumia 950 XL είναι ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά της, που στην συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάζεται σχεδόν άριστα με τις υπόλοιπες δυνατότητες της. Η ύπαρξη του Optical Image Stabilization δίνει στην κάμερα της συσκευής την δυνατότητα να βγάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες ακόμα και σε συνθήκες με αρκετά χαμηλό φωτισμό.

Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Lumia 950 XL είναι το λιγότερο εντυπωσιακές στην λεπτομέρεια που περιέχουν αλλά και την χρωματική πιστότητα τους. Η Microsoft έχει επιλέξει να αντικαταστήσει το «συνηθισμένο» HDR με την λειτουργία “Rich Capture” που πρακτικά προσφέρει ακριβώς την ίδια δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

 

Σε χαμηλό φωτισμό τώρα, το Lumia 950 XL δείχνει τον καλύτερο του εαυτό, αφού οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι αρκετά εντυπωσιακές. Η λειτουργία του Optical Image Stabilization είναι σχεδόν άριστη, με μοναδικό ίσως μειονέκτημα το ότι πολλές φορές οι φωτογραφίες είναι περισσότερο «φωτεινές» από αυτό που βλέπει ο χρήστης εκείνη την στιγμή.

Η εφαρμογή της κάμερας διακρίνεται για την ευκολία χρήσης της με την συσκευή να μπορεί σχεδόν πάντα να αναγνωρίσει σωστά τις συνθήκες φωτογράφισης αυτόματα. Για τους χρήστες που το επιθυμούν όμως, η Microsoft έχει προσθέσει και ένα ιδιαίτερα απλό στην ρύθμιση του Manual Mode με το οποίο μπορεί κάποιος να επιλέξει ακριβώς τις ρυθμίσεις που θέλει για την ταχύτητα του κλείστρου, την ευαισθησία του ISO κλπ.

Επεξεργαστής Μνήμη

Σε αντίθεση με το Lumia 950, στην περίπτωση του 950 XL η Microsoft επέλεξε να χρησιμοποιήσει το γνωστό για τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του Snapdragon 810 της Qualcomm. Η προφανής επιλογή του καλύτερου διαθέσιμου επεξεργαστή της εταιρείας σημαίνει ότι το 950 XL αντιμετωπίζει σε μικρό έστω βαθμό τα ίδια προβλήματα με την λειτουργία του που προέρχονται από αυτή ακριβώς την αύξηση της θερμοκρασίας του Snapdragon 810. Η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει ένα είδος «Liquid Cooling» για να περιορίσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, που ανάλογα με τις συνθήκες και το πόσο απαιτητικός είναι ο χρήστης με το 950 XL καταφέρνει είτε να περιορίσει είτε να «κρύψει» εντελώς το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η απόδοση τώρα του Snapdragon 810 είναι σχεδόν αυτή που περιμένει κανείς, και χαρίζει στο 950 XL την ταχύτητα απόκρισης που περιμένει κανείς σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας. Όλες οι εφαρμογές εκκινούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ενώ και η εκτέλεση τους στην συνέχεια γίνεται με χαρακτηριστική άνεση.

Τα Windows 10 διακρίνονται για το πόσο μη απαιτητικό λειτουργικό είναι, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός του Snapdragon 810 με 3 GB μνήμης RAM στο 950 XL να επιτρέπουν την πολύ γρήγορη εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών χωρίς καθυστερήσεις.

Μέχρι στιγμής τα διαθέσιμα παιχνίδια και γενικά απαιτητικές εφαρμογές για τα Windows 10 της Microsoft είναι σχετικά περιορισμένα, με αποτέλεσμα η Adreno 430 στο εσωτερικό του Snapdragon 810 να έχει ουσιαστικά να «αντιμετωπίσει» μόνο την υψηλή ανάλυση της οθόνης του Lumia 950 XL για την παραγωγή του γραφικού περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη και την «ψυξη» του επεξεργαστή, ο χρήστης της συσκευής δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με την απόδοση της Adreno 430.

Στον τομέα του αποθηκευτικού χώρου τώρα, το Lumia 950 XL διαθέτει 32 GB ονομαστικού χώρου, από τα οποία περίπου 24 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη. Η συσκευή έχει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD με μέγιστο μέγεθος τα … 200 GB επιτρέποντας την αύξηση του χώρου για όσους το επιθυμούν.

Μπαταρία.

Ο μοναδικός τομέας στον οποίο το Lumia 950 XL «απογοητεύει» με την απόδοση του είναι αυτός της μπαταρίας. Η Microsoft μπορεί να έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του Snapdragon 810, η υψηλή κατανάλωση ενέργειας του όμως δεν έχει περιοριστεί σημαντικά. Σε συνδυασμό με την μεγάλη, υψηλής ανάλυσης οθόνη του Lumia 950 XL δεν «επιτρέπουν» στην 3.340 mAh μπαταρία του να προσφέρει κάτι περισσότερο από απλά καλούς χρόνους αναμονής.

Σε εντατική χρήση των δυνατοτήτων του και ειδικά την χρήση της κάμερας για την λήψη φωτογραφιών, η μπαταρία του Lumia 950 XL είναι απλά αρκετή ώστε ο χρήστης να βγάλει μια ημέρα λειτουργίας, με την συσκευή να μένει από μπαταρία σχετικά αργά το βράδυ.

Οι λιγότερο απαιτητικοί χρήστες θα καταφέρουν να βγάλουν μια ημέρα λειτουργίας χωρίς προβλήματα, όμως και πάλι το ποσοστό του περίπου 30 % που θα έχει μείνει στο τέλος αυτής σημαίνει ότι θα πρέπει να το φορτίσουν και πάλι για την επόμενη ημέρα.

20160225_120154

Το Lumia 950 XL έχει στο κάτω μέρος του τη σχετικά νέα Type-C USB θύρα επικοινωνίας, που τεχνικά επιτρέπει την ταχεία φόρτιση του, με τον φορτιστή να μπορεί σε περίπου μισή ώρα να φορτίσει το 50% της μπαταρίας του. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι προς τιμήν της η Microsoft έχει συμπεριλάβει στο πακέτο του Lumia 950 XL εκτός από τον απαραίτητο φορτιστή και ένα ξεχωριστό USB καλώδιο με Type-C βύσμα που επιτρέπει την σύνδεση της συσκευής σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Συμπέρασμα.

Το Lumia 950 XL είναι όπως και το Lumia 950 ένα μάλλον «περίεργο» Smartphone, που απευθύνεται σε πιο συγκεκριμένο κοινό από ότι ίσως θα έπρεπε. Η Microsoft έχει φροντίσει ώστε αυτό να έχει όλες τις δυνατότητες και χαρακτηριστικά μιας High End συσκυεής, με τον τομέα της κάμερας και αυτόν της οθόνης να «ανταγωνίζονται» ευθέως τις καλύτερες Android συσκευές της αγοράς και το iPhone 6s της Apple.

Η νεότερη έκδοση των Windows 10 προσφέρει πλέον κάθε δυνατότητα και λειτουργία που περιμένει ο χρήστης από ένα Smartphone, και το γραφικό τους περιβάλλον έχει καταφέρει εκτός από διαφορετικό, να είναι πλέον και όμορφο αλλά το βασικότερο λειτουργικό.

Το μόνο… πρόβλημα είναι ότι αυτό το σχεδόν τέλειο πακέτο, βρίσκεται μέσα σε μια πλαστική κατασκευή που δεν «εμπνέει» τον αέρα πολυτέλειας που θα έπρεπε, αλλά κυρίως δεν συμβαδίζει με την αρκετά υψηλή τιμή πώλησης του 950 XL. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σαν συσκευή απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη ένα Windows Phone και θέλουν να το αντικαταστήσουν με την νεότερη και καλύτερη έκδοση του. Για τους υπόλοιπους που θέλουν να έρθουν στον κόσμο των Windows 10 από το Android της Google ή το iOS της Apple, πιθανότατα αυτή του η κατασκευή είναι αρκετά αποτρεπτικός παράγοντας. Είναι κρίμα που μια συσκευή με τις δυνατότητες του 950 XL δεν «ταιριάζει» κατασκευαστικά στην κατηγορία που ανήκει.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

10 σχολια

Ιασων 15/04/2016 - 14:02

Πολύ καλή εξέλιξη είναι το Continuum, το οποία χρίζει αναφορας.
Το μοναδικό ψεγάδι μάλλον είναι το περιορισμένο Store. Λείπουν κάποιες βασικές εφαρμογές (instagram, youtube, imdb, pinterest) όμως υπάρχουν άλλες παραπλήσιες που κάνουν τη δουλειά που θέλουμε.
Το δίλημμα είναι εάν αξίζει κάποιος να μεταφερθεί από Android σε win10 ή να περιμένει από το επόμενο έτος όταν το λειτουργικό θα έχει ρολαρει.

Προσωπικά είμαι σε δίλημμα μεταξύ Lumia 950, Sony Z3, Nexus 5X, LG G4 (αν και μάλλον απορρίπτεται λόγω bootware problem).

Τι θα προτεινατε εσείς που έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω τηλέφωνα;

Reply
Kostas Gliatiotis 15/04/2016 - 14:25

Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι εύκολο να δώσω μια αντικείμενικη απάντηση στην επιλογή λειτουργικού. Σε καθημερινή χρήση τα Windows 10 είναι πλέον καταπληκτικά για εμένα. Είναι εύχρηστα είναι γρήγορα είναι εμφανισιακά πολύ ωραία (εντελώς υπικειμενικη αποψη). Τα λίγα πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν η δεν υπάρχουν σαν εφαρμογές δεν με 2χουν απασχολήσει γιατί πάντα έχω τουλάχιστον άλλη μια συσκευή διαθέσιμη για να τα κάνω.
Αν έπρεπε να επιλέξω μόνο ένα κινητό για καθημερινή μου συσκευή χωρίς αυτή την εναλλακτική δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα ήταν μια Windows 10 συσκευή. Ακόμα όμως και αυτό δεν οφείλεται στην λειτουργικότητα η τις δυνατότητες του ίδιου του λειτουργικού αλλά σε ελλείψεις τρίτων εφαρμογών και services. Αυτό Είναι υποκειμενικο σε μεγάλο βαθμό και μπορεί κάποιος άλλος χρήστης να μην έχει αντίστοιχο πρόβλημα αφού αυτά που θέλει να κάνει να υπάρχουν κανονικά σαν εφαρμογές.

Η τελευταία και βασικότερη έλλειψη που έχουν κατά την γνώμη μου είναι η έλλειψης υποστήριξη των υπηρεσιών της Google. Η επιλογή “τρίτης εφαρμογης” για την χρήση του Google Drive δεν είναι λύση για εμένα όπως και για άλλες υπηρεσίες της που δεν υπάρχει κανένα εναλλακτική με αποδέκτη λειτουργικό τητα όπως για παράδειγμα για το Google analytics.
Καταλαβαίνω ότι η Microsoft 3χει κάθε λόγο να θέλει οι χρήστες μιας Windows 10 συσκευής να χρησιμοποιούν τις δικές της ανάλογες υπηρεσίες και εφαρμογές θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε έστω να προσφέρει έναν εύκολο και άμεσο τρόπο να μεταφερθεί σε αυτές.

Τώρα στην επιλογή συσκευής δεν έχω εύκολη και άμεση απάντηση. Το G4 για εμένα είναι η καλύτερη συσκευή της εποχής του λόγω της εντυπωσιακης του κάμερας και της πολύ καλής LCD οθόνης του. Προβλήματα σε βάθος χρόνου που δεν λύνονται δεν υπάρχουν και το συγκεκριμένο που αναφέρεις ακόμα και αν η συσκευή που θα πάρει κάποιος το έχει θα εμφανιστεί μέσα στα δύο χρόνια που έχει εγγύηση και θα διορθωθεί άμεσα από την εταιρεία.

Το 950 εμπιπτει στους ενδοιασμούς που έχω για τα Windows 10 γενικότερα που ανέφερα πιο πάνω παρόλα αυτά θα ήταν με για φορά η δεύτερη μου επιλογή !

Reply
Iάσων 17/04/2016 - 01:35

Σύμφωνα απόλυτα για το λειτουργικό της Microsoft. Είναι εξαιρετικό αλλά έχει περιορισμούς στο Store (αν και μπιστευω ότι θα εμπλουτίζεται συνέχεια).
Μάλλον όμως θα πάω σε λύση android. Ποια η γνώμη σας για Nexus 5X (τώρα έχω Nexus 4 – πολύ ποιοτικό τηλέφωνο) και Sony Z3 (νομίζω έχει εξαιρετική ποιότητας κατασκευής – έχει θέμα με φωτογραφική που τραβάει στο auto με 8 mpixels αλλά αυτό δεν με απασχολεί);

Reply
Kostas Gliatiotis 17/04/2016 - 02:04

Το μόνο “θέμα” που έχω σε προσωπικό επίπεδο με το Nexus 5x είναι ότι η πλαστική κατασκευή του δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα της συσκευής, αλλά και με την τιμή πώλησης του. Επίσης η οθόνη του, χωρίς να είναι κακή δεν είναι αντίστοιχα και από τις καλύτερες LCD οθόνες που έχει κατασκευάσει η LG. Το Android 6.0 στην Stock μορφή του είναι αρκετά “ελαφρύ” ώστε να λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις η συσκευή, και έχει σχεδόν όλες τις δυνατότητες που θέλει κάποιος. Η εμφάνιση του πλέον μου φαίνεται πολύ απλή σε σύγκριση με όλες τις συσκευές των υπολοίπων που το τροποποιούν σημαντικά, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.

Για το Z3 θα συμφωνήσω σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με την πολυτέλεια που έχει σε εμφάνιση και το ότι τουλάχιστον τα υλικά κατασκευής του δείχνουν πολυτελή και ποιοτικά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όπως όλα τα Sony, δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή την εμφάνιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πλαστικό με εμφάνιση γυαλιού στο πίσω μέρος του δεν έχει προστασία από γρατζουνιές κλπ με αποτέλεσμα να φθείρεται ενοχλητικά γρήγορα.
Σε ότι έχει να κάνει με την κάμερα του, η λειτουργία σε 8 Mpixels στο SUPERIOR AUTO mode με ενοχλεί που δεν αναφέρεται επίσημα από την Sony, που διαφήμιζε την συσκευή σαν μια με κάμερα των 20 Mpixels που δεν είναι πρακτικά εκμεταλλεύσιμα σε καμία σχεδόν περίπτωση. Το θέμα όμως είναι ότι σε οποιαδήποτε ανάλυση, η ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να βγάλει, απλά δεν είναι αποδεκτή για συσκευή της κατηγορίας του.

Είχαμε κάνει πριν αρκετό καιρό πλέον Review της συσκευής, το οποίο μπορείς να δεις εδώ

https://in2mobile.gr/2014/10/15/sony-xperia-z3-review/

Reply
Ιασων 23/04/2016 - 07:37

Στο παιχνίδι επιλογής συσκευής έχει μπει απροσδόκητα το Lumia 640XL. Με εντυπωσίασε η οθόνη του, με προβληματισε παράλληλα ο μεγάλος όγκος του κινητού αλλά μαθαίνω ότι έχει αναβαθμιστεί σε win10.
Επιπλέον η τιμή του 3G μοντέλου είναι στα 150€ δηλαδή στην μισή τιμή από το Sony Z3 που είναι η επιλογή android.
Θα ήθελα την γνώμη σας για αυτό το κινητό μιας και δεν βρήκα κάποιο review.
Κουβαλιεται σε τσέπη άραγε; Ή χρήση φυσικά είναι με τα δυο χέρια.

Reply
Kostas Gliatiotis 23/04/2016 - 15:51

Δεν θεωρώ ότι μια παλιά πλέον συσκευή με τόσο αδύναμο Hardware όσο το 640 XL έχει κάποιο ενδιαφέρον, ακόμα και με την μεγάλη σε διαστάσεις οθόνη του. Μια τόσο μεγάλη οθόνη είναι περισσότερο χρήσιμη όταν ο ιδιοκτήτης του μπορεί να κάνει με αυτή περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα. Το ταυτόχρονα είναι κάτι που έτσι και αλλιώς δεν είναι εύκολο με τα Windows 10, αφού έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για χρήση μιας εφαρμογής κάθε φορά (σε επίπεδο UI πάντα). Το 640 XL (όπως και το απλό 640 αλλά και το νέο 650) είναι το ίδιο γρήγορα και αποδοτικά με συσκευές όπως το φτηνό J3 της Samsung, και τα Lenovo Vibe. Ανήκουν σε μια κατηγορία συσκευών που προσφέρεται για πολύ απλή καθημερινή χρήση, και απλά λόγω του ότι είναι στην αγορά πολύ καιρό μετά την παρουσίαση τους, είναι ελκυστικά λόγω της χαμηλής τους τιμής και μόνο !

Reply
Ιασων 23/04/2016 - 18:59

Από την εμπειρία σου, σε πόσο καιρό πιστεύεις ότι το Lunia 950 μπορεί να πέσει στα 300€; Μιλάω για ευρωπαϊκής αντιπροσωπειας και όχι ελληνικής.
Με τα παραπάνω καταλαβαινω ότι θεωρείς άνευ ιδιαίτερης σημασίας το δέλεαρ της τόσο μεγάλης οθόνης και ότι με ένα κινητό περίπου 5′-5.5′ είναι καλυτερα.Σωστά;
Σκέφτομαι το Sony Ζ3 αν και ξέρω ότι δεν το έχεις σε εκτιμηση (270).

Reply
Kostas Gliatiotis 24/04/2016 - 00:51

Για το 950 δεν έχω κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Συνήθως δεν υπάρχει και “μπούσουλας” για το πως και πότε μειώνεται η τιμή μιας συσκευής σε Ευρωπαϊκή εισαγωγή. Πάντως και σε αυτά τα χρήματα που είναι τώρα το 950 το θεωρώ πολύ καλή συσκευή για το είδος της. Η κάμερα και η οθόνη του είναι απλά κορυφαία χαρακτηριστικά του, και αν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει windows phone και δεν σε “ενοχλεί” σε κάτι είναι σίγουρα πλέον τα windows 10 ακόμα καλύτερα.

Η μεγάλη οθόνη σίγουρα είναι πλεονέκτημα σε μια συσκευή, και αυτές με οθόνη από 5.5 ίντσες και πάνω έχουν ένα ξεχωριστό “χαρακτήρα” και προσφέρουν ευκολία σε όποιον είναι διατεθιμένος να τις χρησιμοποιεί λόγω μεγέθους.

Η ένσταση μου έχει να κάνει συγκεκριμένα με το 640 XL αφού σαν hardware είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά μια πολύ καλή low end συσκευή πλέον. Για το Ζ3 και γενικά για τις συσκευές της Sony η γνώμη μου ναι δεν είναι η καλύτερη δυνατή, όμως δεν έχω την δυνατότητα να εκφραστώ ελεύθερα για λόγους που δεν αφορούν το Site 🙂 Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη τιμή πώλησης είναι τουλάχιστον μια αξιόλογη πρόταση, αν και με τα ίδια περίπου λεφτά μπορείς να πάρεις π.χ. ένα Α5 2016 που είναι συνολικά καλύτερη συσκευή 🙂

Reply
ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ 15/02/2018 - 19:52

Αγόρασα το Microsoft lumia 950 XL, κινητό δηλαδή 500 ευρώ, τον Αύγουστο 2016. Σε λιγότερο από ένα χρόνο άλλαξα μπαταρία, την οποία η εγγύηση κάλυπτε μόνο για 6 μήνες και πλήρωσα 30 ευρώ. Τώρα που το τηλέφωνο είναι στον 1,5 χρόνο ζωής κάηκε η οθόνη του και η αγορά οθόνης στοιχίζει 190 ευρώ και η εγγύηση δεν καλύπτει την οθόνη. Να προσέξει ΠΟΛΥ όποιος θέλει να το αγοράσει, ή να αγοράσει μια μεγάλη εγγύηση.

Reply
Kostas Gliatiotis 16/02/2018 - 11:26

Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να δικαιολογήσω την Microsoft θα πρέπει να κάνω μερικές παρατηρήσεις.
Η μπαταρία σε όλες σχεδόν τις εταιρείες έχει μικρότερη εγγύση από την υπόλοιπη συσκευή, η Samsung για παράδειγμα δίνει ένα χρόνο εγγύηση για την μπαταρία, τον φορτιστή το καλώδιο και τα ακουστικά και δύο χρόνια για την υπόλοιπη συσκευή. Οι 6 μήνες συνήθως είναι λίγο, όμως η γενικότερη λογική είναι ότι μια μπαταρία αν έχει κατασκευαστικό πρόβλημα θα το εμφανίσει σχετικά σύντομα και συνήθως σε λιγότερο από 6 μήνες.

Για την οθόνη τώρα, το “κάηκε” δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο. Συνήθως η οθόνη δεν καλύπτεται από εγγύηση αν έχει σπάσει, αν έχει σπάσει το τζάμι πάνω από αυτη και αν γενικά έχει προκληθεί κάποιου είδους ζημιά. Η συσκευή έχει υποχρεωτικά 2 χρόνια εγγύηση από την νομοθεσία σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Πιθανότατα το πρόβλημα είναι κάπου αλλού στην οθόνη ή στο ίδιο το σέρβις που δεν θέλει να την καλύψει με εγγύση. Πάντα αν η οθόνη δεν έχει πρόβλημα που προκλήθηκε από τον ιδιοκτήτη.

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights