Samsung Galaxy S7 Edge Review: Η κυρτή πολυτέλεια

Samsung Galaxy S7 Edge Review: Η κυρτή πολυτέλεια

Εισαγωγή

Όταν πριν ένα χρόνο περίπου η Samsung παρουσίαζε το S6 Edge μαζί με την κανονική «επίπεδη» έκδοση του, η εταιρεία δεν περίμενε σε καμία περίπτωση την θετική αποδοχή που θα είχε η συσκευή από το αγοραστικό κοινό. Οι αρχικές προβλέψεις της Samsung για τις πωλήσεις του S6 Edge ήταν απλά «συντηρητικές» και η εταιρεία για τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του… πάσχιζε να καλύψει την ζήτηση. Η αναμενόμενη επιτυχία του S6 Edge είχε όμως και ένα… αρνητικό, την μείωση των πωλήσεων του ίδιου του Galaxy S6, χωρίς απαραίτητα όμως αυτό να μπορεί να θεωρηθεί κακό για την ίδια τη Samsung αλλά και τους καταναλωτές.

galaxy-s7-edge-in2mobile (44)

Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία προκειμένου να «αποφύγει» αυτόν τον εσωτερικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο διαφορετικές εκδόσεις του Galaxy S7, ακολούθησε μια μάλλον έξυπνη και αρκετά διαφορετική προσέγγιση. Το Galaxy S7 Edge είναι πλέον μεγαλύτερο, με αντίστοιχα μεγαλύτερη οθόνη σε σύγκριση με το «κανονικό» Galaxy S7 και οι δύο συσκευές μοιάζουν να είναι περισσότερο διαφορετικές μεταξύ τους από ότι πριν ένα χρόνο οι δύο προκάτοχοι τους.

galaxy-s7-edge-in2mobile (7)

Ο «ελέφαντας» όμως που κρύβεται πίσω από το νέο Galaxy S7 Edge είναι ότι η συσκευή υπάρχει για να αντικαταστήσει όχι μια αλλά δύο διαφορετικές προηγούμενες συσκευές, το Galaxy S6 Edge (προφανώς) αλλά και το Galaxy S6 Edge Plus. Η δεύτερη από αυτές τις συσκευές, για τον γράφων και όχι μόνο, αποτελεί ίσως το καλύτερο «επίτευγμα» της Samsung στον τομέα του σχεδιασμού και των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Το Galaxy S7 Edge έχει ακριβώς το μέγεθος και την οθόνη ώστε να το διαχωρίσει από το κανονικό Galaxy S7 και ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Samsung να αποφύγει την δημιουργία μιας ακόμα τρίτης έκδοσης. Όσο καταπληκτικό και εντυπωσιακό και αν ήταν (και συνεχίζει να είναι) το Galaxy S6 Edge Plus, η Samsung γνωρίζει πολύ καλά ότι η αγορά στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής δεν «χωράει» τρεις διαφορετικές συσκευές. Για τους χρήστες του Galaxy S6 Edge, το Galaxy S7 Edge είναι ίσως για συγκεκριμένους λόγους αρκετά διαφορετικό ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη του, για όσους όμως πριν μερικούς μόνο μήνες επέλεξαν να αγοράσουν το Galaxy S6 Edge Plus η σύγκριση είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

galaxy-s7-edge-in2mobile (2)

Η παρουσίαση που ακολουθεί έχει λοιπόν μια ασυνήθιστη «δυσκολία» στο να προσπαθήσει να συγκρίνει το Galaxy S7 Edge όχι με μια, αλλά με δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους «παλαιότερες» συσκευές της εταιρείας. Τεχνικά και σχεδιαστικά σίγουρα αποτελεί το επόμενο βήμα των Edge συσκευών της Samsung όμως αυτό από μόνο του ίσως να μην είναι «αρκετό» τουλάχιστον για τους χρήστες του Galaxy S6 Edge Plus.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

Όπως και στην περίπτωση του «επίπεδου» Galaxy S7, έτσι και στην «κυρτή» έκδοση του, η Samsung έχει κάνει συγκεκριμένες και περιορισμένες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση της συσκευής. Οι «καθαρές» γραμμές και οι έντονες γωνίες του Galaxy S6 Edge και του Edge Plus έχουν αντικατασταθεί από μια συνολικά πιο… ομαλή εμφάνιση και συναρμολόγηση στο Galaxy S7 Edge.

galaxy-s7-edge-in2mobile (8)

Το σημείο που η οθόνη συναντά το μεταλλικό πλαίσιο της συσκευής «τονίζεται» περισσότερο με μια μικρή καμπύλη που κάνει η οθόνη (πέραν του κυρτού τμήματος της).

Η οθόνη των 5.5 ιντσών έχει γύρω της ένα όσο το δυνατόν μικρότερο σε μέγεθος πλαίσιο, ενώ ακριβώς κάτω από αυτή υπάρχουν και τα πλήκτρα χειρισμού του Galaxy S7 Edge. Το κεντρικό μηχανικό πλήκτρο φιλοξενεί και τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ ως συνήθως τα δύο πλήκτρα αριστερά και δεξιά από αυτό είναι ευαίσθητα στην αφή.

Στο πίσω μέρος τώρα του Galaxy S7 Edge συναντάμε ακριβώς τις ίδιες αλλαγές που το κάνουν να δείχνει περισσότερο «πολυτελές». Το γυάλινο… καπάκι έχει μια μικρή, σχεδόν ανεπαίσθητη καμπύλη στο σημείο που ενώνεται με το αλουμινένιο πλαίσιο.

galaxy-s7-edge-in2mobile (34)

Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει γίνει ώστε όταν ο χρήστης κρατά στα χέρια του την συσκευή να μην «νιώθει» τις μεταλλικές γωνίες του πλαισίου της.

Το ίδιο το αλουμινένιο πλαίσιο τώρα στο πλαϊνό μέρος του Galaxy S7 Edge έχει υποστεί διαφορετική κατεργασία και βαφή στην συνέχεια.

galaxy-s7-edge-in2mobile (46)

Η επιφάνεια του είναι λιγότερο «άγρια» και δίνει λιγότερο την αίσθηση γυμνού μέταλλου στο χέρι του χρήστη. Απουσιάζει επίσης και η μικρή γωνία που υπήρχε σε αυτό σε όλες τις Edge συσκευές της σειράς Galaxy S6.

Οι βελτιώσεις που έχει κάνει στον σχεδιασμό του Galaxy S7 Edge η Samsung είναι όπως ήδη αναφέραμε ελάχιστες και σκοπό έχουν να «τελειοποιήσουν» ένα ήδη πολύ καλό σχέδιο. Ταυτόχρονα ήταν και μάλλον απαραίτητες προκειμένου το Galaxy S7 Edge να δείχνει διαφορετικό από τους δύο προκατόχους του.

Δεν θα πρέπει τέλος να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι όπως και η «επίπεδη» έκδοση, έτσι και το Galaxy S7 Edge είναι ανθεκτικό στο νερό διαθέτοντας πιστοποίηση IP68. Με μικρή καθυστέρηση σε σύγκριση με τις (έτσι και αλλιώς ελάχιστες) προτάσεις του ανταγωνισμού με αντίστοιχη προστασία, το Galaxy S7 Edge την προσφέρει χωρίς να χρειάζεται προστατευτικές τάπες. Η MicroUSB θύρα φόρτισης είναι απλά προστατευμένη και δεν επιτρέπει στο νερό να μπει στο εσωτερικό της συσκευής, ενώ αντίστοιχη προστασία έχει και το βύσμα των ακουστικών.

galaxy-s7-edge-in2mobile (51)

Για τους χρήστες του Galaxy S6 Edge, το Galaxy S7 Edge αποτελεί σχεδιαστικά μια απλά διαφορετική έκδοση της ίδιας συνολικά φιλοσοφίας. Το βασικότερο πλεονέκτημα της νέας συσκευής είναι το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης του, που όμως συνδυάζεται και με συνολικά μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις. Για τους χρήστες του S6 Edge Plus από την άλλη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

galaxy-s7-edge-in2mobile (28)

Η οθόνη του Galaxy S7 Edge είναι μικρότερη, ενώ η συσκευή συνεχίζει να έχει ελαφρώς μεγαλύτερο πάχος, δύο στοιχεία που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελούν πλεονέκτημα. Οι τεχνολογικές βελτιώσεις που έχει το Galaxy S7 Edge μπορεί να αποτελούν πλεονέκτημα της νέας συσκευής, ο σχεδιασμός της όμως είναι καθαρά υποκειμενικό στο αν προσφέρει κάτι πραγματικά νέο.

Οθόνη.

Η επιλογή της διάστασης των 5.5 ιντσών για την οθόνη του Galaxy S7 Edge είναι όπως ήδη αναφέραμε, κάθε άλλο παρά τυχαία. Η Samsung θέλει για προφανείς και σωστούς θεωρητικά λόγους να προσφέρει μια συσκευή μόνο που να συνδυάζει όσο το δυνατόν καλύτερα τα πλεονεκτήματα των δύο διαφορετικών μεταξύ τους προηγούμενων εκδόσεων.

galaxy-s7-edge-in2mobile (10)

Έτσι λοιπόν, με την διαγώνιο πλέον στις 5.5 ίντσες, η ανάλυση έχει παραμείνει στα 2560 x 1440 pixels, που έτσι και αλλιώς είναι πρακτικά ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς στην αγορά. Φυσικά η οθόνη αυτή είναι τεχνολογίας SUPER AMOLED και προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην ζωντάνια και την ένταση των χρωμάτων.

Αντίστοιχα και οι γωνίες θέασης είναι απλά κορυφαίες, ενώ και η μέγιστη ένταση του φωτισμού της είναι εντυπωσιακή και ουσιαστικά απαραίτητη μόνο σε εξωτερικούς χώρους με έντονη ηλιοφάνεια.

Σε ότι αφορά το κυρτό της κομμάτι τώρα, το απλό Galaxy S6 Edge είχε ένα συγκεκριμένο «μειονέκτημα» αφού η κυρτή του επιφάνεια αλλοίωνε έστω και ελάχιστα την προβολή τουλάχιστον συγκεκριμένων χρωμάτων. Στο Galaxy S6 Edge Plus η Samsung διόρθωσε πλήρως το συγκεκριμένο πρόβλημα και φυσικά οι βελτιώσεις αυτές έχουν μεταφερθεί και στο Galaxy S7 Edge.

Για τους χρήστες που συνεχίζουν (πλέον χωρίς να έχουν ιδιαίτερο δίκιο) να θεωρούν ότι οι SUPER AMOLED οθόνες της Samsung έχουν υπερβολικά «αφύσικα» χρώματα, το Galaxy S7 Edge προσφέρει όπως και όλες οι προηγούμενες συσκευές της εταιρείας, την επιλογή διαμόρφωσης της απόδοσης ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Screenshot_20160315-033614 Screenshot_20160315-033618 Screenshot_20160315-033622 Screenshot_20160315-033630 Screenshot_20160315-033635 Screenshot_20160315-033642

Η οθόνη του Galaxy S7 Edge στο σύνολο της αποτελεί μια σημαντική βελτίωση τουλάχιστον σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο Galaxy S6 Edge που αντικαθιστά. Η χρωματική της απόδοση έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ το μεγαλύτερο μέγεθος της κάνει περισσότερο «εύκολη» στο μάτι την κυρτή επιφάνεια χωρίς να μειώνει σημαντικά και τον πρακτικά εκμεταλλεύσιμο χώρο.

Για τους χρήστες όμως του Galaxy S6 Edge Plus όμως, για μια ακόμα φορά η σύγκριση έχει ένα αρκετά διαφορετικό αποτέλεσμα. Η οθόνη του Galaxy S7 Edge είναι ίσως πιο «φυσιολογική» σε μέγεθος, χωρίς όμως η χρωματική της απόδοση να παρουσιάζει κάποια βελτίωση. Ταυτόχρονα, για κάποιον λόγο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, η Samsung ενώ είχε μειώσει σημαντικά το «πάχος» του κρύσταλλου πάνω από την οθόνη του S6 Edge Plus με αποτέλεσμα ο χρήστης να νιώθει ότι ακουμπάει την ίδια την οθόνη, στο Galaxy S7 Edge επέλεξε να αυξήσει και πάλι το «πάχος» αυτό με αποτέλεσμα η αίσθηση αυτή να μειωθεί και πάλι.

Λειτουργικό σύστημα.

Η Samsung χρησιμοποιεί όπως είναι λογικό την νεότερη διαθέσιμη έκδοση του Android Της Google για το Galaxy S7 Edge και πάνω από αυτή υπάρχει και το νεότερο σε σχεδιασμό και δυνατότητες γραφικό περιβάλλον της εταιρείας.

Ουσιαστικά σε σχεδόν όλους τους τομείς, το Galaxy S7 Edge είναι πρακτικά ίδιο με το «κανονικό» Galaxy S7, ενώ εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι προς τιμήν της, η Samsung ξεκίνησε την διάθεση της αναβάθμισης σε Android 6.0 για τα αμέσως προηγούμενα Galaxy S6 προσθέτοντας και σε αυτά πολλές από τις νέες δυνατότητες των Galaxy S7.

Screenshot_20160314-174703 Screenshot_20160314-174912 Screenshot_20160314-174916 Screenshot_20160314-174928 Screenshot_20160315-034150 Screenshot_20160315-034155

Αυτό που όμως κάνει το Galaxy S7 Edge να διαφέρει από τον «επίπεδο» αδερφό του είναι η μπάρα εργαλείων που διαθέτει η συσκευή και που σε σύγκριση με το παρελθόν έχει σημαντικά αυξημένη λειτουργικότητα. Αντί της σχετικά «απλής» δυνατότητας προβολής πέντε διαφορετικών επαφών από τον κατάλογο του χρήστη που στην συνέχεια επεκτάθηκε με την επίσης «απλή» δυνατότητα προσθήκης συντομεύσεων για εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο χρήστης, η συγκεκριμένη μπάρα έχει πλέον πολλές και διαφορετικές δυνατότητες.

Screenshot_20160313-183332 Screenshot_20160313-183339 Screenshot_20160313-183344

Η πρώτη από αυτές επιτρέπει την προσθήκη συντομεύσεων για συγκεκριμένες λειτουργίες όπως είναι η δημιουργία ενός νέου μηνύματος αλλά και η προβολή συγκεκριμένου φακέλου από την «Συλλογή» φωτογραφιών του χρήστη. Σε προσωπικό επίπεδο, η δυνατότητα αυτή αποτελεί ουσιαστικά και μια από τις πιο χρήσιμες που προσφέρει η συσκευή.

Screenshot_20160313-183521 Screenshot_20160313-183536 Screenshot_20160313-183612

Στην προσπάθεια τώρα να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την λειτουργικότητα της «μπάρας Edge» που δικαιολογημένα πολλοί χρήστες θεωρούσαν περιορισμένη, η Samsung έχει προσθέσει μερικές ακόμα δυνατότητες.

Screenshot_20160313-183811 Screenshot_20160313-183820 Screenshot_20160313-183850

Μια από αυτές επιτρέπει την επιλογή της «τοποθεσίας» στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και προσφέρει την δυνατότητα συγκεκριμένων επιλογών και συντομεύσεων ανάλογα με το που βρίσκεται η συσκευή (και ο χρήστης της). Στην συνέχεια, το Galaxy S7 Edge μπορεί να «προσαρμόζεται» ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει ο χρήστης του, όταν ανιχνεύει ότι βρίσκεται σε μια από αυτές τις τοποθεσίες.

Screenshot_20160313-183922 Screenshot_20160313-183930 Screenshot_20160313-183936 Screenshot_20160313-183957 Screenshot_20160313-184004

Σε κάθε περίπτωση οι επιπλέον δυνατότητες που προσέθεσε η Samsung στην συγκεκριμένη «μπάρα» μπορεί να μην έχουν όλες πρακτική χρησιμότητα, δικαιολογούν όμως πλέον την ύπαρξη της και την κάνουν να δείχνει πιο «απαραίτητη». Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι η επιπλέον αυτή λειτουργικότητα, προστέθηκε στο σύνολο της και στο Edge Plus αλλά και το «απλό» S6 Edge με την αναβάθμιση των δύο συσκευών σε Android 6.0 μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες σταδιακά για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Όπως και στο κανονικό Galaxy S7, έτσι και στην Edge έκδοση του, η Samsung έχει προσθέσει την λειτουργία “Always On Display” που όπως ξεκάθαρα αναφέρει και η ονομασία της, επιτρέπει στην οθόνη του S7 Edge (ή τουλάχιστον σε ένα τμήμα αυτής) να παραμένει μονίμως ενεργό. Ένα μέρος της οθόνης λοιπόν, παραμένει μονίμως ενεργό και προβάλει την ώρα και την ημερομηνία, καθώς και τυχόν ειδοποιήσεις από εφαρμογές, αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα.

galaxy-s7-edge-in2mobile (55)

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το είδος του ρολογιού που προβάλλεται στην οθόνη, αν θα περιέχεται και το ημερολόγιο, ενώ μπορεί τέλος αν το επιθυμεί, να επιλέξει την προβολή απλά μιας εικόνας.

Screenshot_20160315-034011 Screenshot_20160315-034017 Screenshot_20160315-034022 Screenshot_20160315-034029 Screenshot_20160315-040141 Screenshot_20160315-040146

Η SUPER AMOLED οθόνη του Galaxy S7 Edge επιτρέπει την λειτουργία του “Always On Display” με περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας, αφού μόνο το κομμάτι της οθόνης που εμφανίζει τις πληροφορίες αυτές είναι ενεργό με την υπόλοιπη οθόνη να είναι απενεργοποιημένη. Φυσικά, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στην οθόνη από την “στατική” προβολή του ίδιου περιεχομένου, το κομμάτι που προβάλει τις πληροφορίες αυτές μετακινείται στην οθόνη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάμερα.

Η επιλογή της Samsung να μειώσει την ανάλυση της κάμερας του Galaxy S7 Edge βασίστηκε στην απόφαση της εταιρείας να βελτιώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην απόδοση της.

galaxy-s7-edge-in2mobile (36)

Τεχνολογικά, τα λιγότερα «pixels» στην κάμερα των 12 Mpixels επιτρέπουν το καθένα από αυτά να είναι μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος όταν η συνολική επιφάνεια του αισθητήρα παραμένει η ίδια με αυτή ενός άλλου με μεγαλύτερη ανάλυση. Παρότι συνεχίζουμε να μιλάμε για μεγέθη μερικών nanometers, η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει την διαφορετική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, που ήταν και το ζητούμενο πίσω από την συγκεκριμένη επιλογή της Samsung. Τα μεγαλύτερα σε φυσικό μέγεθος Pixels της κάμερας του Galaxy S7 Edge έχουν καλύτερη «ευαισθησία» στο φως και επιτρέπουν την λήψη πιο φωτεινών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς να έχουν υψηλά επίπεδα ψηφιακού θορύβου.

18f520huylqk0png

Η Samsung επέλεξε να συνδυάσει αυτά τα πλεονεκτήματα του νέου αισθητήρα με την χρήση ενός φακού που επιτρέπει να εισέλθει περισσότερο φως στον αισθητήρα της κάμερας, αλλά φυσικά και την χρήση του πολύ καλού σε απόδοση Optical Image Stabilization.

Οι αλλαγές αυτές βελτιώνουν την απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κυρίως, όμως η Samsung δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές. Η κάμερα του Galaxy S7 Edge έχει μια επιπλέον δυνατότητα με την μάλλον «παραπλανητική» ονομασία Dual Pixel που της χαρίζει μια μοναδική για Smartphone (σχεδόν μοναδική αφού υπάρχει και στο Galaxy S7) δυνατότητα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία «χαρίζει» σε κάθε ένα από τα σχεδόν 12 εκατομμύρια Pixels της κάμερας την δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει το σημείο στο οποίο θα εστιάσει η κάμερα, και στο Galaxy S7 Edge την δυνατότητα να επιλέγει όσα από αυτά χρειάζονται κατά την διαδικασία της εστίασης.

galaxy_s7_camera_dual_pixel_t04032016

Το πρακτικό αποτέλεσμα της τεχνολογίας Dual Pixel είναι η δραματική μείωση του χρόνου εστίασης, που στην περίπτωση του Galaxy S7 Edge είναι πρακτικά μηδενικός. Όπως αναφέραμε και στην παρουσίαση του «επίπεδου» Galaxy S7, ο χρόνος που χρειάζεται ώστε να εστιάσει η κάμερα είναι ουσιαστικά μηδενικός με αποτέλεσμα αυτή να είναι έτοιμη να βγάλει μια φωτογραφία κάθε φορά που ο χρήστης την «κεντράρει» κάπου.

Η τεχνολογική θεωρία όμως έχει ελάχιστη σημασία αν η κάμερα δεν έχει και στην πράξη τα αποτελέσματα που υπόσχεται. Στην πράξη λοιπόν η κάμερα του Galaxy S7 Edge έχει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση, τουλάχιστον σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η συσκευή εντυπωσιάζουν με την λεπτομέρεια που διαθέτουν, αφού οι τεχνικές αυτές βελτιώσεις επιτρέπουν την αύξηση της ευαισθησίας στο φως χωρίς να αυξάνεται το επίπεδο του ψηφιακού θορύβου. Αυτό στην συνέχεια επιτρέπει στο Galaxy S7 Edge να «επεξεργαστεί» λιγότερο την φωτογραφία μια διαδικασία που προκειμένου να μειώσει ψηφιακά τον θόρυβο αυτό μειώνει αντίστοιχα και την λεπτομέρεια κάθε φωτογραφίας.

Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού τώρα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η μείωση της ανάλυσης του αισθητήρα της κάμερας που έγινε «αναγκαστικά» ώστε να επιτευχθούν οι συγκεκριμένες βελτιώσεις, δεν επιτρέπουν στην κάμερα του Galaxy S7 Edge να προσφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις σε συνθήκες φωτισμού που δεν απαιτούν την χρήση των βελτιώσεων αυτών. Κατά την διάρκεια της ημέρας λοιπόν, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy S7 Edge έχουν το μέγιστο αριθμό λεπτομέρειας που μπορεί να προσφέρει η κάμερα των 12 Mpixels.

Το «πρόβλημα» στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το αμέσως προηγούμενο Galaxy S6 Edge Plus κατάφερνε να εκμεταλλευτεί αντίστοιχα πλήρως την ανάλυση του μεγαλύτερου αισθητήρα των 16 Mpixels που διέθετε. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες του Galaxy S7 Edge έχουν αντίστοιχα κορυφαία λεπτομέρεια, σε μικρότερη όμως συνολική ανάλυση και μέγεθος.

Η «παραχώρηση» αυτή για πολλούς χρήστες είναι πιθανόν λογική και αποδεκτή αφού επιτρέπει την λήψη σημαντικά καλύτερων φωτογραφιών όταν το Galaxy S7 Edge δεν βρίσκεται κάτω από αρκετά καλό φυσικό φωτισμό. Για τους χρήστες του Galaxy S6 Edge Plus (και λιγότερο του Galaxy S6 Edge) πιθανότατα δεν είναι όμως λόγος να αλλάξουν την συσκευή τους με το Galaxy S7 Edge.

Screenshot_20160315-042113 Screenshot_20160315-042118 Screenshot_20160315-042125 Screenshot_20160315-042130 Screenshot_20160315-042138 Screenshot_20160315-042142

Η εφαρμογή της κάμερας τέλος παραμένει πρακτικά ίδια σε εμφάνιση και λειτουργικότητα με τις προηγούμενες συσκευές της εταιρείας. Προφανώς η Samsung καλώς θεώρησε ότι η εφαρμογή αυτή είναι ήδη πρακτικά «αρκετή» για την εύκολη χρήση της κάμερας του Galaxy S7 Edge. Το Manual Mode της κάμερας ξεχωρίζει για τις επιλογές που προσφέρει στον χρήστη, δίνοντας του την δυνατότητα να ρυθμίσει το ISO, την ταχύτητα του κλείστρου της κάμερας αλλά και το βάθος εστίασης του φακού.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Όπως ήδη μάλλον έχουμε κάνει αρκετά ξεκάθαρο στην παρουσίαση του «απλού» Galaxy S7, το Galaxy S7 Edge αποτελεί προς το παρόν πάντα, ότι καλύτερο σε επιδόσεις μπορεί να βρει κανείς στην αγορά. Η Samsung έχει κάνει σημαντικά βήματα στην χρήση επεξεργαστών κατασκευασμένων από την ίδια, και στην περίπτωση του Galaxy S7 Edge ο Exynos 8890 που βρίσκεται στο εσωτερικό του χρησιμοποιεί και πυρήνες επεξεργασίας που αποτελούν σχέδιο της ίδιας της Samsung. Οι πυρήνες με την ονομασία Mongoose (ή M1 ) μέχρι και σήμερα αποτελούν «μυστήριο», αφού η Samsung κατά την πάγια τακτική της δεν δημοσιεύει αναλυτικές πληροφορίες για αυτούς. Αυτό που όμως μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει είναι πραγματική τους απόδοση και το τι αυτή προσφέρει.

Screenshot_20160314-223425 Screenshot_20160314-223431 Screenshot_20160314-223437

Στο εσωτερικό του Exynos 8890 οι συνολικά 4 Mongoose συνδυάζονται με επίσης 4 Α-53 που αναλαμβάνουν να εκτελούν τις πιο «απλές» εργασίες. Ο χρονισμός των Α-53 είναι στο 1.5 GHz, ενώ οι 4 Mongoose διαφέρουν και σε αυτόν τον τομέα. Ο μέγιστος χρονισμός τους φτάνει τα 2.6 GHz όταν λειτουργούν οι δύο μόνο από αυτούς (σε συνδυασμό συνήθως με τους Α-53) ενώ όταν ενεργοποιηθούν και οι 4 ο χρονισμός τους «μειώνεται» στα 2.3 GHz. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την «αναζήτηση» από την Samsung της ιδανικής ισορροπίας ανάμεσα στην απόδοση, την κατανάλωση ενέργειας αλλά και την θερμοκρασία λειτουργίας.

Screenshot_20160314-223545 Screenshot_20160314-223550 Screenshot_20160314-223557

Στην πράξη, οι δύο MonGoose στα 2.6 GHz είναι περισσότερο από αρκετοί για να προσφέρουν στο Galaxy S7 Edge εκπληκτική ταχύτητα λειτουργίας, εκτέλεσης κάθε εφαρμογής και απόκρισης σε κάθε εντολή του χρήστη. Η ενεργοποίηση και των 4 γίνεται μόνο για μερικά δευτερόλεπτα κατά την εκκίνηση μιας εφαρμογής και συνήθως όταν αυτή είναι αρκετά απαιτητική προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Screenshot_20160314-223358 Screenshot_20160314-223406 Screenshot_20160314-223415

Τα 4 GB μνήμης RAM είναι το μέγιστο που μπορεί να βρει κανείς σε Smartphone αυτή την στιγμή και βοηθούν το Galaxy S7 Edge να επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση ακόμα και αρκετών ιδιαίτερα απαιτητικών εφαρμογών.

Screenshot_20160314-224021 Screenshot_20160314-224120 Screenshot_20160314-224515 Screenshot_20160314-230624 Screenshot_20160314-230632 Screenshot_20160314-230636

Στον τομέα των γραφικών, η Samsung βελτίωσε αντίστοιχα την απόδοση του Exynos 8890 με την χρήση της Mali T880 κάρτας γραφικών σε διάταξη με 12 πυρήνες παραγωγής γραφικών. Η απόδοση της Mali T880 είναι αρκετή για την χωρίς προβλήματα παραγωγή γραφικών στην QHD οθόνη του Galaxy S7 Edge ενώ επιτρέπει στον χρήστη να παίξει και αρκετά απαιτητικά παιχνίδια.

Σε ότι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, είναι πλέον γνωστό ότι η εταιρεία επανέφερε την υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD που είχε αφαιρέσει από την σειρά Galaxy S6. Η λογική της εταιρείας πριν ένα χρόνο ήταν απόλυτα σωστή, αφού στην αγορά δυστυχώς κυκλοφορούν αρκετές κάρτες μνήμης με μεγαλη μεν χωρητικότητα που όμως δεν έχουν και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που απαιτείται για την χωρίς προβλήματα λειτουργία τους. Στην περίπτωση του Galaxy S7 Edge η Samsung φαίνεται ότι «συμβιβάστηκε» θεωρώντας ότι οι χρήστες που θα αγοράσουν μια έτσι και αλλιώς αρκετά ακριβή συσκευή σαν και αυτό θα επιλέξουν και μια αντίστοιχα ακριβή και καλή σε απόδοση κάρτα μνήμης.

Screenshot_20160315-043507 Screenshot_20160315-043521 Screenshot_20160315-043525

Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος πάντως, με ονομαστικό μέγεθος 32 GB από τα οποία περίπου 25 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη είναι αρκετά για την άνετη λειτουργία του Galaxy S7 Edge χωρίς πρακτικά προβλήματα.

Μπαταρία.

Στον τομέα της μπαταρίας, η σύγκριση και πάλι πρέπει να γίνει ξεχωριστά για το Galaxy S6 Edge και για το Galaxy S6 Edge Plus. Το Galaxy S7 Edge έχει σίγουρα αρκετά μεγαλύτερη μπαταρία και από τις δύο συσκευές, όμως η διαφορά σε σχέση με αυτή του Galaxy S6 Edge Plus είναι μικρότερη και όχι το ίδιο σημαντική.

Σε άμεση σύγκριση με το S6 Edge, η μπαταρία του Galaxy S7 Edge έχει 1.000 ολόκληρα mAh μεγαλύτερη χωρητικότητα, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής και λειτουργίας είναι σημαντικά αυξημένος. Σε σύγκριση με το Edge Plus τώρα, η μπαταρία είναι κατά 600 mAh μεγαλύτερη έχοντας και πάλι βελτιωμένη απόδοση στην πράξη.

Το Galaxy S7 Edge όμως είναι σημαντικά πιο «παχύ» από τις δύο αυτές συσκευές προκειμένου να χωρέσει στο εσωτερικό του αυτή η μεγαλύτερη μπαταρία.

Screenshot_20160315-043808 Screenshot_20160315-043814 Screenshot_20160315-043826

Σε καθημερινή εντατική χρήση, η απόδοση της μπαταρίας του Galaxy S7 Edge προσφέρει σημαντικά καλύτερους χρόνους αναμονής και λειτουργίας. Η συσκευή μπορεί να παραμείνει ενεργή χωρίς προβλήματα για μια ολόκληρη ημέρα ακόμα και ιδιαίτερα εντατικής και απαιτητικής χρήσης, κάτι που δεν ίσχυε για τον προκάτοχο του.

Ο χρόνος αυτός για τους λιγότερο απαιτητικούς (που μάλλον όμως δεν έχουν λόγο να επιλέξουν το Galaxy S7 Edge) μπορεί να επεκταθεί σε δύο ημέρες πιο… ήπιας χρήσης.

Screenshot_20160315-044203 Screenshot_20160315-044213 Screenshot_20160315-044221

Η Samsung έχει εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τις επιπλέον δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει το Android 6.0 συνδυάζοντας τες με τις αντίστοιχες που διαθέτει ο Smart Manager της εταιρείας.

Screenshot_20160315-043834 Screenshot_20160315-043838 Screenshot_20160315-043848

Τέλος υπάρχουν και οι συνηθισμένες επιλογές περιορισμού της απόδοσης του Galaxy S7 Edge προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος χρήσης του ακόμα περισσότερο.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy S7 Edge αποτελεί μια «ιδιαίτερη» δημιουργία για την Samsung, αφού προσπαθεί να την βγάλει από την δύσκολη θέση που η ίδια βρέθηκε με την δημιουργία δύο διαφορετικών συσκευών που και οι δύο μπορούν να θεωρηθούν προκάτοχοι του.

Η διαγώνιος της οθόνης του έχει επιλεχθεί ώστε να μην είναι πλέον άμεσα συγκρίσιμο με το «απλό» Galaxy S7 σε μέγεθος, ενώ εξυπηρετεί και μερικούς ακόμα… σκοπούς. Ο ένας από αυτούς είναι να επιτρέψει στην εταιρεία να μην δημιουργήσει έναν αντικαταστάτη του Galaxy S6 Edge Plus. Είναι σίγουρο ότι η αγορά των High End Smartphones δεν είναι αρκετά μεγάλη για τρεις διαφορετικές συσκευές και με αυτό σαν δεδομένο, η απόφαση της Samsung είναι μάλλον σωστή.

galaxy-s7-edge-in2mobile (30)

Το «πρόβλημα» είναι όμως ότι το Galaxy S7 Edge προσπαθεί να αντικαταστήσει δύο διαφορετικές συσκευές που και μεταξύ τους απέχουν σημαντικά σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Σαν αντικαταστάτης του «απλού» Galaxy S6 Edge το νέο Galaxy S7 Edge προσφέρει όλα όσα πρέπει προκειμένου να δικαιολογεί την ύπαρξη του. Σαν αντικαταστάτης του Galaxy S6 Edge Plus όμως που άλλωστε έχει μόνο μερικούς μήνες στην αγορά, το Galaxy S7 Edge προσπαθεί να αντικαταστήσει τα πλεονεκτήματα της μεγαλύτερης οθόνης με την αυξημένη ταχύτητα του και ίσως την αντοχή στο νερό και την σκόνη. Οι χρήστες του πρώτου πιθανόν θα βρουν αρκετούς λόγους να αντικαταστήσουν την συσκευή τους με το νέο Galaxy S7 Edge, οι χρήστες του S6 Edge Plus όμως πιθανότατα θα επιλέξουν να κρατήσουν την μέχρι και σήμερα εντυπωσιακή και πολύ καλή συσκευή τους.

4 σχολια

 1. Vasileios tzortzis

  Καλησπερα. Ειμαι σχετικα καινουργιος αναγνωστης σας,απο αρχες του ετους περιπου. Αυτο που με κερδισε σχετικα με τις παρουσιασεις σας ειναι πως περα απο ολοκληρωμενες και κατανοητες για ολους,παραμενετε αντικειμενικος και ουσιαστικος διχως εμπαθειες η συμπαθειες για καποια μαρκα. Για αυτο και τα συγχαρητηρια μου. Αποφασισα να παρω μια συσκευη μετα απο αρκετα χρονια και θα ηθελα την συμβουλη σας. Ειμαι μεταξυ των samsung s7 edge και huawei mate 8. Σας ευχαριστω εκ των προτερων και συγχωρεστε με για το μεγαλο κειμενο. Φιλικα,βασιλης.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Αρχικά σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !

   Η επιλογή έχει να κάνει περισσότερο με το τι είναι πιο “σημαντικό” για εσένα σε ένα κινητό τηλέφωνο αλλά και από το αν έχεις πρόβλημα με το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό.
   Το Mate 8 είναι άριστη συσκευή, λίγο παλαιότερη όμως πλεόν, που έχει ήδη αντικατασταθεί από το Mate 9 που πρόκειται να ξεκινήσει να πωλείται στις αρχές του επόμενου χρόνου. Για αυτόν και μόνο τον λόγο, ίσως το S7 είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη επιλογή. Σε αυτό που είπα για το μέγεθος έχει μεγάλη σημασία, αφού το Mate 8 με το μέγεθος οθόνης που έχει είναι λίγο δύσκολο για τον μέσο χρήστη σε καθημερινή συμβίωση μαζί του.

 2. Vasileios tzortzis

  Καλημερα και σε ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση. Θα ακολουθησω την συμβουλη σου. Εξαλλου,ξεχασα να αναφερω πως τα εχω βρει με μολις 100€ διαφορα. Το s7 ακριβοτερο. Ευχαριστω και παλι.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Παρακαλώ !

   Το S7 Edge είναι μάλλον λογικό μέχρι ένα βαθμό να είναι ακριβότερο, σαν νεότερη και συνολικά πιο “δυνατή” συσκευή.

   Σε καθημερινή χρήση προσωπικά έχω επιλέξει ένα Huawei μεν, το P9 Plus ομως, κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών του και της AMOLED οθόνης του. Μπορείς αν θες να δεις πως σου φαίνεται και αυτό σαν επιλογή, αφού έχει οθόνη στο μέγεθος αυτης του S7 Edge

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.