Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo Vibe K5 Plus Review: Ενδιαφέρον Mid-Range

Lenovo Vibe K5 Plus Review: Ενδιαφέρον Mid-Range

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Δεν έχει περάσει ιδιαίτερα πολύς καιρός από τότε που δημοσιεύσαμε την παρουσίαση του Vibe K5 Note της Lenovo, ένα μοντέλο για το οποίο καταλήγαμε λέγοντας πως «…Με το K5 Note, η Lenovo καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση στην μεσαία κατηγορία, η οποία θεωρούμε ότι θα ικανοποιήσει με αρκετή ευκολία όσους επιθυμούν μια συσκευή με μεγάλη και ευκρινή οθόνη».

Επειδή πάντα θεωρούμε ότι η μεσαία κατηγορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και ο καταναλωτής μπορεί να βρει πολύ αξιόλογες συσκευές σε αρκετά προσιτό κόστος, στο κείμενο που ήδη διαβάζετε έχουμε την ευχαρίστηση να σας… γνωρίσουμε από κοντά ένα άλλο μοντέλο της «Vibe οικογένειας» της γνωστής κινέζικης εταιρείας, το K5 Plus.

lenovo-k5-plus-in2mobile-3

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια συσκευή που θα κάνει αρκετούς χρήστες να ενδιαφερθούν, μιας και σε ιδιαίτερα προσιτό κόστος προσφέρει οθόνη 5 ιντσών με Full HD ανάλυση, κάμερα με φακό 13 MP, Android, 16 GB χώρου αποθήκευσης με δυνατότητα επέκτασης και ενδιαφέρουσες επιλογές όσον αφορά τα υλικά κατασκευής του. Ενδιαφέροντα όλα αυτά; Ας το διαπιστώσουμε μαζί…

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Ο σχεδιασμός του Vibe K5 Plus αποπνέει κατά τη γνώμη μας έναν «αέρα σοβαρότητας» καθώς ακολουθεί μια «ουδέτερη» φιλοσοφία. Ως εκ του αποτελέσματος, μπορεί να προτιμηθεί από σχεδόν κάθε ηλικιακή ομάδα χρηστών, καθώς απουσιάζει οποιαδήποτε σχεδιαστική επιλογή που θα μας έκανε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα «νεανικό» ή «αυστηρά business» smartphone. Είναι εμφανές ότι η Lenovo ήθελε να δημιουργήσει μια συσκευή που να προτιμηθεί τόσο από τον 20άρη όσο και από τον σύγχρονο 40χρονο και είμαστε της άποψης ότι το πέτυχε.

lenovo-k5-plus-in2mobile-6

Στα παραπάνω συντελούν τα υλικά κατασκευής του Vibe K5 Plus, καθώς το (αφαιρούμενο) καπάκι της μπαταρίας είναι μεταλλικό, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε αυτή την κατηγορία τιμής. Παράλληλα, τα υπόλοιπα μέρη του κινητού είναι από πλαστικό ιδιαίτερα καλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν παντελώς οποιαδήποτε… ενοχλητικά φαινόμενα (π.χ. τριξίματα) τα οποία θα έδιναν την εντύπωση «φτηνής» κατασκευής.

Όπως ήδη αναφέραμε το καπάκι αφαιρείται και, όπως συνηθίζεται, κάτω από αυτό θα βρούμε την (επίσης αποσπώμενη) μπαταρία της συσκευής, καθώς και τις υποδοχές για τις κάρτες μας SIM, μιας και μιλάμε για Dual συσκευή. Παράλληλα, τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς υπάρχει και υποδοχή για κάρτες μνήμης, ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η υποστηριζόμενη χωρητικότητα σταματάει στα 32 GB.

Επανερχόμενοι στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Vibe K5 Plus, κάτι που θα σας τραβήξει την προσοχή είναι τα dual speakers που υπάρχουν στην βάση του καπακιού, κάτι που και πάλι δεν βλέπουμε συχνά σε όλες τια κατηγορίες συσκευών και πιστεύουμε ότι θα εκτιμηθεί από αρκετό κόσμο.

lenovo-k5-plus-in2mobile-33

Προχωρώντας στα πλήκτρα χειρισμού της συσκευής, σε ό,τι αφορά τα πλευρικά, είναι τοποθετημένα στο  δεξί μέρος ενώ, ερχόμενοι στην εμπρόσθια όψη, κάτω από την οθόνη θα συναντήσουμε τα μηχανικά soft keys τα οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν φωτίζονται.

Κάτι άλλο που θα θέλαμε να σχολιάσουμε εδώ, είναι η «συμπεριφορά» του multitasking πλήκτρου (το αριστερό) καθώς η Lenovo έχει επιλέξει με το πάτημά του να εμφανίζονται οι τυχόν  διαθέσιμες ρυθμίσεις εάν βρισκόμαστε σε κάποια εφαρμογή ή στο περιβάλλον χρήστη του ίδιου του λειτουργικού, ενώ για να εμφανιστούν οι ανοιχτές εφαρμογές και να περάσουμε από την μία στην άλλη απαιτείται παρατεταμένη πίεση.

lenovo-k5-plus-in2mobile-9

Πρόκειται για μια ρύθμιση την οποία δεν βρήκαμε ιδιαίτερα βολική, μιας και η μεταπήδηση από app σε app είναι κάτι που οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν αρκετά συχνότερα, οπότε κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο.

49 50 51

Κλείνοντας την εξωτερική περιήγησή μας, πάνω από την οθόνη θα βρούμε την εμπρόσθια κάμερα της συσκευής καθώς και διάφορους αισθητήρες, ενώ στην πάνω δεξιά γωνία βρίσκεται το – πάντα καλοδεχούμενο – LED ειδοποιήσεων.

Τέλος, στην κορυφή θα βρούμε τόσο την microUSB θύρα όσο και την υποδοχή για τα ακουστικά μας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και ορισμένα… νούμερα όσον αφορά τις διαστάσεις του smartphone της Lenovo, οι οποίες ανέρχονται σε 142 x 71 x 8 χιλιοστά όπως και το βάρος του που φτάνει τα 142 γραμμάρια, επιδόσεις που κρίνονται αποδεκτές για μια συσκευή με 5ιντση οθόνη.

Οθόνη

lenovo-k5-plus-in2mobile-30

Η LCD οθόνη του Vibe K5 Plus μας εξέπληξε αρκετά (έως πολύ) ευχάριστα καθώς όπως ήδη αναφέραμε ανήκει στην κατηγορία των 5 ιντσών και η ανάλυσή της φτάνει τα 1080p (1080 x 1920 pixels). Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα 441 pixels ανά ίντσα (ppi) και στην πράξη όντως το οπτικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για μια συσκευή στην κατηγορία τιμής που ανήκει το νέο smartphone της Lenovo.

Τα χρώματα είναι όσο «ζωντανά» και «πλούσια» χρειάζεται να είναι χωρίς να κουράζουν το μάτι του χρήστη, ενώ οι γωνίες θέασης επίσης ικανοποιητικότατες χωρίς ευδιάκριτες χρωματικές αλλοιώσεις.

Παράλληλα, η οθόνη του Vibe K5 Plus μας «κέρδισε» και όσον αφορά την απόδοσή της τόσο σε καθεστώς ηλιοφάνειας όσο και σε συνθήκες έλλειψης φωτός καθώς είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη. Επίσης, κάτι άλλο ευπρόσδεκτο είναι η προσθήκη αισθητήρα φωτισμού ο οποίος επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή της ανάλογα με το περιβάλλον.

Στις Ρυθμίσεις της συσκευής υπάρχουν ορισμένες επιλογές που μας επιτρέπουν να επέμβουμε σε μικρό βαθμό και σε κάθε περίπτωση θα σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με αυτές ώστε να πετύχετε το καλύτερο για εσάς αποτέλεσμα.

52 53 54

Γενικά μιλώντας, η οθόνη του Vibe K5 Plus θεωρούμε ότι θα ικανοποιήσει με άνεση τον αγοραστή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες που έχουμε δει σε αυτή την κατηγορία τιμής και είμαστε της άποψης πως είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι πλέον βλέπουμε τέτοιες υλοποιήσεις ακόμα και σε οικονομικές συσκευές.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Vibe K5 Plus έρχεται στα χέρια του χρήστη με προεγκατεστημένη την έκδοση 5.1.1 του Android και προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν θα πάρει στο μέλλον την έκδοση 6 (Marshmallow).

1 2 3

Όσον αφορά το περιβάλλον χρήστη που θα συναντήσετε, είναι το VIBEUI που έχει αναπτύξει η Lenovo και πριν δούμε πως έχει υλοποιηθεί στην συσκευή, θα αναφέρουμε πως σε ότι αφορά την ύπαρξη ή μη του μενού εφαρμογών (App Drawer), αυτή καθορίζεται από την επιλογή που θα κάνουμε στο μενού «Προτίμηση».

4 5 6

Εάν επιλέξουμε λοιπόν το «VIBEUI» τότε δεν θα υπάρχει το εν λόγω μενού και τα πάντα θα βρίσκονται στις Αρχικές Οθόνες μας. Παράλληλα, αλλάζει λίγο ο τρόπος παρουσίασης των ταπετσαριών και των widgets που θέλουμε να επιλέξουμε προς χρήση.

7 8 9 10 11 12

Από την άλλη, εάν επιλέξουμε το «Android», τότε θα υπάρχει App Drawer και η γενικότερη λογική διαχείρισης των Οθονών, των widgets και των ταπετσαριών μας, ακολουθεί την… πεπατημένη.

13 14 15 16 17 18

Το πιο «μονοπάτι» θα διαλέξει ο χρήστης είναι προφανώς θέμα προτίμησης και του τι τον εξυπηρετεί καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό το ότι δίδεται η ελευθερία να αποφασίσουμε εμείς πως θα λειτουργεί η συσκευή μας και αυτό είναι κάτι που το επικροτούμε. Από το  σημείο αυτό και μετά, ό,τι και να έχουμε επιλέξει, η εμπειρία χρήσης του Vibe K5 Plus είναι ακριβώς η ίδια.

19 20 21 22 23 24

Μια μικρή… παραφωνία για εμάς, υπήρξε ο Πίνακας Ειδοποιήσεων ο οποίος από την μία είναι ιδιαίτερα «φορτωμένος» με συντομεύσεις που οι περισσότεροι χρήστες δύσκολα θα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει δυνατότητα αναδιάταξής τους ή να επιλέξουμε εμείς ποιες θα εμφανίζονται.

25 26 27

Όσον αφορά το μενού των Ρυθμίσεων, είναι αρκετά «συμπαγές» χωρίς… περιττές ενότητες, κάτι που εμάς τουλάχιστον μας βρίσκει σύμφωνους μιας και συχνά η απλότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα… ευπρόσδεκτη.

28 29 30

Κάτι άλλο που θα εκτιμηθεί από αρκετούς, είναι η ύπαρξη Ραδιοφώνου, καθώς επίσης η ύπαρξη του λεγόμενου «Κέντρου Θεμάτων», μέσω του οποίου προφανώς μας επιτρέπεται να αλλάζουμε την μορφή των εικονιδίων κτλ.

31 32 33

Κλείνοντας, οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι πραγματικά ελάχιστες κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν είναι αρνητικό καθώς η ύπαρξη του Play Store της Google εγγυάται πως θα βρούμε… οτιδήποτε θελήσουμε.

34 35 36 37 38 39

Κάμερα

lenovo-k5-plus-in2mobile-32

Όπως ήδη αναφέραμε, η βασική κάμερα Lenovo Vibe K5 Plus ανήκει στην κατηγορία των 13 MP και θα προσθέσουμε εδώ ότι διαθέτει HDR, λειτουργία αυτόματης εστίασης, αναγνώρισης προσώπου κτλ. Παράλληλα, η μπροστινή έχει φακό με ανάλυση 5 MP για όσους… αρέσκονται στην λήψη selfies και στην πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων.

Κατά την διάρκεια της μέρας, η απόδοση της βασικής κάμερας κινείται στα πλαίσια του αποδεκτού για τα δεδομένα της κατηγορίας τιμής της συσκευής. Στα πλαίσια αυτά, τα χρώματα αποδίδονται αρκετά «φυσικά», ενώ η διαχείριση του φωτός και η απεικόνιση των λεπτομερειών δεν θα δυσαρεστήσει τον μη απαιτητικό χρήστη.

Μια σχετική «υστέρηση» διαπιστώσαμε στην λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες απουσίας επαρκούς φωτισμού ή κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς το παραγόμενο αποτέλεσμα απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί επαρκές. Η ύπαρξη «θαμπάδας» καθώς και ο αρκετά έντονος «θόρυβος» σε αρκετές περιπτώσεις, αποτρέπουν το Vibe K5 Plus να πάρει… καλό βαθμό. Παρόλαυτά, η χρήση LED flash μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην φωτογράφηση κοντινών αντικειμένων.

Τέλος, το UI της κάμερας είναι αρκετά απλό και θεωρούμε ότι ο μέσος χρήστης δεν θα αντιμετωπίσει κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες μαζί του, ενώ η δυνατότητα καταγραφής video φτάνει τα 1080p με 30 fps.

40 41 42 43 44 45

Επεξεργαστής – Μνήμη

Ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του Vibe K5 Plus αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του στα χαρτιά, που όμως δεν προσφέρει την απόδοση που περιμένει κανείς στην πράξη.

screenshot_2016-11-18-21-04-44 screenshot_2016-11-18-21-04-51 screenshot_2016-11-18-21-04-57

Ο Snapdragon 615 της Qualcomm, σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται την ίδια εποχή με τον «φημισμένο» για τα προβλήματα του, Snapdragon 810 της εταιρείας. Η μοναδική διαφορά του 615 είναι ότι απλά δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όσες συσκευές, διαφόρων κατασκευαστών θα μπορούσε θεωρητικά, ακριβώς επειδή αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα απλά σε σχετικά μικρότερο βαθμό.

Οι 8 συνολικά πυρήνες στο εσωτερικό του, είναι αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM, και ο χρονισμός τους είναι στο 1.5 GHz για τους 4 από αυτούς και στο μόλις 1.2 GHz για τους υπόλοιπους. Η επιλογή της χαμηλής αυτής συχνότητας δεν έχει γίνει τυχαία, αφού ο Snapdragon 615 έχει και αυτός προβλήματα με την θερμοκρασία που παράγεται κατά την έντονη λειτουργία του.

screenshot_2016-11-12-14-41-28 screenshot_2016-11-12-14-48-07 screenshot_2016-11-12-14-48-18

Η «λύση» της Lenovo στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να περιορίσει το πόσο συχνά και για πόση ώρα λειτουργεί σε υψηλή συχνότητα ο Snapdragon 615 στο εσωτερικό του Vibe K5 Plus. Αυτό όπως είναι φυσικό, έχει σαν αποτέλεσμα η συσκευή να παρουσιάζει έστω και όχι πολύ συχνά, ενοχλητικές καθυστερήσεις στην ταχύτητα λειτουργίας της. Αρκετές φορές, ειδικά όταν ο χρήστης του «ξυπνήσει» το Vibe K5 Plus από κατάσταση αναμονής, τα πρώτα δευτερόλεπτα χρήσης υπάρχει μια έντονη… αργοπορία.

screenshot_2016-11-19-00-56-25 screenshot_2016-11-19-00-56-29 screenshot_2016-11-19-00-56-32

Τα 2 GB μνήμης RAM που έχει το Vibe K5 Plus βοηθούν όσο είναι δυνατόν στο να διατηρούνται ενεργές οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί συχνά ο χρήστης ώστε η μετάβαση από την μια στην άλλη να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

screenshot_2016-11-19-01-21-11 screenshot_2016-11-19-01-21-28 screenshot_2016-11-19-01-21-33

Στον τομέα των γραφικών η Adreno 405 του Snapdragon 615 είναι απλά μια «βελτιωμένη» έκδοση της μάλλον απαράδεκτης αμέσως κατώτερης Adreno 306 της εταιρείας.

Το Vibe K5 Plus έχει οθόνη ανάλυσης 1080p, που είναι πρακτικά και το όριο ώστε η Adreno 405 να μπορεί να παράγει το γραφικό περιβάλλον της συσκευής χωρίς κολλήματα και εμφανείς καθυστερήσεις. Για παιχνίδια τώρα, ανάλογα με τις απαιτήσεις αυτών αλλά και του χρήστη, το Vibe K5 Plus μπορεί να καλύψει τις πιο απλές και βασικές από αυτές.

screenshot_2016-11-19-01-34-40 screenshot_2016-11-19-01-34-50 screenshot_2016-11-19-01-35-04

Τέλος, ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Vibe K5 Plus ειδικά στην κατηγορία τιμής όπου ανήκει, είναι ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος των 16 GB. Από αυτά, στον χρήστη είναι πραγματικά διαθέσιμα περίπου 11 GB, μετά την πρώτη ενεργοποίηση του. Η υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι ξεχωριστή από αυτή για την δεύτερη κάρτα SIM, και μπορούν να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, κάτι που πλέον δεν είναι «Δεδομένο» στις Dual SIM συσκευές.

screenshot_2016-11-20-17-30-16 screenshot_2016-11-20-17-30-27 screenshot_2016-11-20-17-30-37

Μπαταρία

Η μπαταρία του Lenovo Vibe K5 Plus διαθέτει χωρητικότητα 2.750 mAh η οποία – στα χαρτιά τουλάχιστον – ακούγεται επαρκής ώστε να προσφέρει αποδεκτούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας. Στην πράξη όμως, για τα δεδομένα της συσκευής θεωρούμε ότι η απόδοσή της θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς κατά την διάρκεια των δοκιμών που κάναμε καταλήξαμε ως πιθανότερο σενάριο την μία με μιάμιση μέρα ως χρόνο λειτουργίας και αναμονής, με μεσαία προς έντονη χρήση.

Εάν είσαστε χρήστης που δεν ασχολείται με ενεργοβόρες εφαρμογές όπως π.χ. αυτές της κοινωνικής δικτύωσης, το Vibe K5 Plus θα φτάσει και τις δύο μέρες πριν σας… ζητήσει να το συνδέσετε με την πλησιέστερη πρίζα. Πιθανόν μελλοντικές αναβαθμίσεις να βελτιώσουν τον τομέα αυτό, προς το παρόν πάντως θα επιλέξουμε να… γκρινιάξουμε λίγο.

46 47 48

Για όσους αρέσκονται να… πειραματίζονται, στις Ρυθμίσεις υπάρχουν ορισμένες επιλογές ώστε να καθορίσουμε σε κάποιο βαθμό ποιες εφαρμογές θα μένουν ανοιχτές όταν είναι σβηστή η οθόνη, να ενεργοποιήσουμε το power saving mode της συσκευής κτλ, οπότε αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε την απόδοση της συσκευής σας θα σας προτείνουμε να κάνετε μια… επίσκεψη.

Συμπέρασμα

Κάνοντας έναν απολογισμό, το Lenovo Vibe K5 Plus μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Ερχόμενο στην αγορά με μια αρκετά δελεαστική τιμή, προσφέρει μια πολύ καλή οθόνη, η ποιότητα κατασκευής του παραπέμπει σε ακριβότερες συσκευές, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μνήμης ενώ η κάμερά του σε γενικές γραμμές κινείται μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας του αν και θα την θέλαμε κάπως καλύτερη κατά την διάρκεια της νύχτας.

Υπάρχουν φυσικά και κάποιες… ατέλειες, όπως η υποστήριξη καρτών μνήμης μόνο μέχρι τα 32 GB ή το hardware το οποίο δεν είναι όσο γρήγορο θα θέλαμε, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο μέσος χρήστης θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά την διάρκεια της καθημερινότητάς του.

55 56 57

Είμαστε της γνώμης ότι το Vibe K5 Plus είναι μια… αρκούντως ανταγωνιστική συσκευή, συνεπώς εάν η τιμή του είναι μέσα στα πλαίσια των χρημάτων που θα θέλατε να δαπανήσετε για τι επόμενο smartphone σας, θα σας προτρέψουμε να το δείτε από κοντά σε κάποιο μαγαζί, καθώς είναι αρκετά πιθανό να το προτιμήσετε.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights