Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Moto Z Play Review: Διαφορετικό και ενδιαφέρον

Motorola Moto Z Play Review: Διαφορετικό και ενδιαφέρον

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Μπορεί η Motorola να ανήκει πλέον στην Lenovo, μια εταιρεία που κατασκευάζει και διαθέτει στην αγορά τα δικά της Smartphones, αυτό όμως δεν την «εμποδίζει» να διατηρεί όσο είναι δυνατόν, τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα.

Η καλύτερη απόδειξη για αυτό, είναι η σειρά Moto Z της εταιρείας, μια σειρά συσκευών που σχεδιάστηκε ακριβώς για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες συσκευές της Motorola, αλλά και από τον ανταγωνισμό εντός και εκτός Lenovo.

Οι μέχρι σήμερα τρεις διαφορετικές συσκευές της σειράς Moto Z, προσεγγίζουν την ιδέα των Modules με διαφορετικό τρόπο από ότι η LG, σαν «πρόσθετα» στην ίδια τη συσκευή και όχι σαν αφαιρούμενα τμήματα της.

Με το ακριβότερο και σημαντικά πιο “ισχυρό” Moto Z να πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και αυτό στη χώρα μας, θα γνωρίσουμε πρώτα τον… μικρό του αδερφό και το πως η ίδια εξωτερική εμφάνιση και υλικά κατασκευής, μπορεί να συνδυαστεί με χαμηλότερη τιμή πώλησης

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Η εξωτερική σχεδίαση του Moto Z Play αλλά και των Moto Z και Moto Z Force, καλύπτει με αρκετά επιτυχημένο τρόπο, δύο διαφορετικές απαιτήσεις. Συνδυάζει την δυνατότητα «σύνδεσης» των Modules στο ίδιο το Smartphone, με μια αρκετά πολυτελή και σχεδιαστικά «όμορφη» εξωτερική εμφάνιση.

Στην βασική συσκευασία του Moto Z Play περιλαμβάνεται το πιο «απλό» Moto Mod που θα μπορούσε να προσφέρει η εταιρεία. Πρακτικά πρόκειται για ένα επιπλέον… πίσω καπάκι, με διαφορετική υφή που προσομοιώνει αυτή των ανθρακονημάτων.

Το κατά πόσο είναι όμορφο το συγκεκριμένο Moto Mod είναι υποκειμενικό, αλλάζει όμως σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση στο πίσω μέρος του Moto Z Play. Ταυτόχρονα «προστατευει» το πίσω μέρος του, ενώ…. Εξαφανίζει και την προεξοχή της κάμερας.

Η Motorola έχει θεωρητικά διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία από αυτά τα «καπάκια», από αρκετά διαφορετικά υλικά και σε πολλούς χρωματισμούς. Το αρνητικό είναι ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα μας.

Αφήνοντας στην άκρη τώρα την Modular ιδιαιτερότητα του Moto Z Play, το υπόλοιπο Smartphone καταφέρνει να είναι πολυτελές, όμορφο (έστω και υποκειμενικά) και κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά όπως το γυαλί και το αλουμίνιο.

Ο συνδυασμός αυτών των υλικών με το πίσω μέρος της συσκευής να είναι ένα κομμάτι γυαλί (όπως και η οθόνη αντίστοιχα στο μπροστινό μέρος), και το πλαίσιο κατασκευασμένο από αλουμίνιο, σίγουρα δεν είναι κάτι νέο στην αγορά των Smartphones.

H Motorola έχει προσθέσει τις δικές της «πινελιές» ώστε να κάνει διαφορετικό και αναγνωρίσιμο σαν δική της συσκευή το Moto Z Play. Στο πίσω μέρος του, και συγκεκριμένα στο άνω άκρο του, η κάμερα περιβάλλεται από ένα κυκλικό πλαίσιο στο οποίο αναγράφεται και το λογότυπο «Moto». Δυστυχώς η συγκεκριμένη «λεπτομέρεια» αποτελεί και το μοναδικό αρνητικό σημείο, αφου προεξέχει σημαντικά από το υπόλοιπο Smartphone.

Ακριβώς κάτω από την οθόνη του Moto Z Play η εταιρεία έχει προσθέσει τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το «περίεργο» όμως είναι ότι δεν λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν μηχανικό πλήκτρο επιστροφής στην οθόνη αναμονής, και είναι χρήσιμο μόνο για το ξεκλείδωμα του Moto Z Play.

Το πλήκτρο αυτό, και ο χώρος που απαιτεί για την τοποθέτηση του, είναι και ο λόγος που το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του Moto Z Play  είναι μεγαλύτερο από ότι σε πολλές συσκευές του ανταγωνισμού. Τον χώρο αυτό πάνω από  την οθόνη, η Motorola τον εκμεταλλεύτηκε αρκετά έξυπνα με την τοποθέτηση ενός LED Flash για την μπροστινή κάμερα.

Το Moto Z Play αποτελεί την «οικονομική» εναλλακτική για όσους θεωρούν ότι τα χρήματα για το Moto Z ή ακόμα περισσότερο το Moto Z Force ( με την εντυπωσιακά μεγάλη μπαταρία του…) είναι απλά… πολλά. Προς τιμήν της Motorola πάντως, το Moto Z Play δεν κάνει καμία παραχώρηση στον εξωτερικό σχεδιασμό του, την Modular συνδεσιμότητα αλλά και τα υλικά κατασκευής, προκειμένου να πετύχει την χαμηλότερη τιμή του.

Για να το πετύχει αυτό η Motorola, επέλεξε να μην κάνει κάποιο μέρος του Moto Z Play αφαιρούμενο ώστε να αλλάζει με διαφορετικά Modules, αλλά να σχεδιάσει στο πίσω μέρος του μια… επιφάνεια με ακρόδέκτες επικοινωνίας. Σε αυτό το σημείο «εφάπτεται» κάθε ένα από τα διαθέσιμα Modules ώστε να επικοινωνεί με το Moto Z Play, ενώ ισχυροί μαγνήτες στο πίσω μέρος του αναλαμβάνουν να το κρατήσουν σταθερό πάνω στη συσκευή.

Αισθητικά, το συγκεκριμένο κομμάτι του Moto Z Play είναι διαφορετικό, ενώ για κάποιους χρήστες ίσως να είναι και «περίεργο», όμως με δεδομένη την χρησιμότητα του, σίγουρα είναι μια απόδεκτή… παραχώρηση.

Οθόνη.

Το Moto Z Play διατηρεί την διαγώνιο των 5.5 ιντσών που διαθέτουν και οι δύο ακριβότερες συσκευές της ίδιας σειράς, έχοντας όμως «μειωμένη» ανάλυση.

Το μειωμένη είναι μια μάλλον… σχετική έννοια, αφού τα 1920 x 1080 pixels ή αλλιώς 1080p κάθε άλλο παρά χαμηλή ανάλυση μπορούν να θεωρηθούν. Αντί λοιπόν της QHD ανάλυσης των δύο ακριβότερων συσκευών, που είναι σχεδόν «απαραίτητη» εμπορικά στην High End κατηγορία, το Moto Z Play προσφέρει μια οθόνη με ανάλυση και ποιότητα απεικόνισης που καλύπτει με το παραπάνω τις απαιτήσεις στην δική του κατηγορία.

Η ποιότητα της είναι δεδομένη, αφού είναι και αυτή τεχνολογίας SUPER AMOLED, με όλα τα πλεονεκτήματα στην χρωματική απόδοση που αυτή προσφέρει. Τα πάντα εμφανίζονται ζωντανά και με έντονα χρώματα στην οθόνη του Moto Z Play, ενώ η αντίθεση της πλησιάζει το θεωρητικό μέγιστο που συνήθως μπορεί να βρει κανείς μόνο σε συσκευές της… Samsung.

Οι γωνίες θέασης με την σειρά τους είναι προφανώς άριστες, αφου η χρωματική αλλοίωση δεν είναι εμφανής παρά μόνο σχεδόν στις 90 μοίρες όπου είναι και πρακτικά αδύνατη η χρήση του Moto Z Play.

Τα 1920 x 1080 pixels είναι περισσότερα από απλά αρκετά ώστε στις 5.5 ίντσες τα 403 pixels ανά ίντσα να προσφέρουν πολύ καλή λεπτομέρεια απεικόνισης. Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο (και θεωρείται πλέον και δεδομένο…), το Moto Z Play διαθέτει αισθητήρα για την αυτόματη ρύθμιση του φωτισμού ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ρύθμισης της χρωματικής απόδοσης της οθόνης, για όσους θεωρούν ότι η SUPER AMOLED τεχνολογία παράγει πιο έντονα και ζωντανα χρώματα από ότι θα ήθελαν.

Συνολικά η οθόνη του Moto Z Play είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του. Η διαγώνιος των 5.5 ιντσών την κάνει ιδανική για άνετη χρήση κάθε είδους εφαρμογής, ενώ η SUPER AMOLED τεχνολογία την κάνει αντίστοιχα πολύ καλή στην προβολή βίντεο και φωτογραφιών.

Κάμερα.

Στο πίσω μέρος του Moto Z Play βρίσκεται μια κάμερα με ονομαστική ανάλυση 16 Mpixels. Αυτή συνδυάζεται με έναν αρκετά ευαίσθητο στο φώς φακό με f/2.0 μπροστά από τον αισθητήρα, δυστυχώς όμως όχι και με Optical Image Stabilization. Το Moto Z Play είναι στο «όριο» της κατηγορίας τιμής όπου η ύπαρξη του OIS είναι επιβεβλημένη εμπορικά, οπότε σημασία έχει περισσότερο η απόδοση του χωρίς αυτό.

Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η συσκευή είναι σχεδόν άριστες, και κοντά στο όριο του τι μπορεί να κάνει μια κάμερα αυτής της κατηγορίας τιμής.

Η λεπτομέρεια που περιέχουν είναι αρκετά υψηλή, το χρωματικό τους εύρος σχεδόν τέλειο, με το αυτόματο HDR να αναγνωρίζει σχεδόν πάντα σωστά τις συνθήκες όπου απαιτείται η ενεργοποίηση του.

Σε χαμηλό φωτισμό τώρα, το Moto Z Play περιορίζεται μόνο στην χρήση του σχετικά ευαίσθητου στο φωτισμό φακού του, και την χρήση του έξυπνα ρυθμισμένου ψηφιακού σταθεροποιητή εικόνας προκειμένου να βγάλει καλές φωτογραφίες.

Το επίπεδο λεπτομέρειας «μειώνεται» στο μέτρο που είναι αναμενόμενο προκειμένου να εξαλειφθεί ο ψηφιακός θόρυβος. Το σημαντικό πάντως είναι ότι το Moto Z Play μπορεί να βγάλει σχετικά «φωτεινές» φωτογραφίες χωρίς ο χρήστης του να φοβάται ότι θα βγούν…. Κουνημένες.

Στην εγγραφή βίντεο, το Moto Z Play εκπλήσσει ευχάριστα, αφού προσφέρει την δυνατότητα εγγραφής σε 4k, κάτι ασυνήθιστο για την κατηγορία στην οποία ανήκει το Hardware στο εσωτερικό του (λεπτομέρειες στο αντίστοιχο κομμάτι).

Η ποιότητα των αρχείων είναι πολύ καλή με δεδομένη την ανάλυση της κάμερας του, ενώ και εδώ ο ψηφιακός σταθεροποιητής εικόνας κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για σχετικά σταθερή εικόνα. Απουσιάζει δυστυχώς η δυνατότητα λήψης βίντεο με 60 καρέ το δευτερόλεπτο σε οποιαδήποτε ανάλυση.

Η εφαρμογή της κάμερας, αρχικά δίνει την εντύπωση ότι δεν διαθέτει παρά μόνο τις απαραίτητες και βασικές επιλογές για την λειτουργία της. Η Motorola έχει “κρύψει” περισσότερο από ότι θα έπρεπε τις διαθέσιμες επιλογές για την χειροκίνητη ρύθμιση της, όπως και τα διαφορετικά Modes φωτογράφισης

Λειτουργικό Σύστημα

Το Moto Z Play έρχεται στην αγορά με την 6.0.1 έκδοση του Android της Google, και κατά την παράδοση της Motorola, διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την εμφάνιση και την λειτουργικότητα της Stock έκδοσης του.

Οι συσκευές της εταιρείας είναι εδώ και χρόνια από τις καλύτερες επιλογές για όσους θέλουν μια Stock έκδοση του Android, με όσα πλεονεκτήματα αυτή έχει.

Το Moto Z Play προσθέτει ελάχιστες δυνατότητες, όπως η εφαρμογή Moto που αναλαμβάνει να διαχειρίζεται τις «έξυπνες» λειτουργίες της συσκευής, και φυσικά την εφαρμογή για την διαχείριση των Moto Mods.

Τα πρακτικά πλεονεκτήματα της Stock έκδοσης του Android είναι προφανή, αφού το γραφικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα απλό και οι απαιτήσεις σε «πόρους συστήματος» οι ελάχιστες δυνατές.

Στα μειονεκτήματα του Stock Android είναι η απουσία εφαρμογών της Motorola για την διαχείριση φωτογραφιών, βίντεο αλλά και μουσικής. Ο χρήστης του Moto Z Play θα πρέπει να αρκεστεί στις εφαρμογές της ίδιας της Google, που δυστυχώς συνεχίζουν να υπολείπονται σημαντικά σε λειτουργικότητα.

Το πιο «ενοχλητικό» όμως στοιχείο των εφαρμογών αυτών, είναι η (λογική από την πλευρά της) επιμονή της Google στην διασύνδεση των εφαρμογών αυτών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της.

Έτσι η εφαρμογή μουσικής επιμένει να θέλει να συνδέσει τον χρήστη του Moto Z Play στην Online υπηρεσία μουσικής της Google, όπως αντίστοιχα και αυτή για την προβολή φωτογραφιών επιμένει να θέλει να τον πείσει να τις ανεβάσει στο Google Photos.

Προφανώς και το Moto Z Play δεν απευθύνεται σε όσους επιθυμούν η συσκευή τους να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες, λειτουργίες και προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Η λογική της Motorola (με την οποία δεν διαφωνούμε σε γενικές γραμμές), είναι ότι με την διατήρηση της σχεδόν Stock μορφής του Android, οι συσκευές της μπορούν εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα να αναβαθμίζονται σε κάθε μια από τις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το Moto Z Play είναι μια από τις λίγες συσκευές «επώνυμων» κατασκευαστών που χρησιμοποιεί τον Snapdragon 625 στο εσωτερικό του. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής αποτελεί την «φυσιολογική» εξέλιξη του Snapdragon 615 που πριν ένα χρόνο αποτελούσε την καλύτερη πρόταση της Qualcomm στην μεσαία κατηγορία.

Οι βελτιώσεις του Snapdragon 625 είναι πολύ συγκεκριμένες, και παρότι ασυνήθιστό για την Qualcomm, έχουν γίνει στους τομείς που είναι πραγματικά απαραίτητο.

Ξεκινώντας από τους συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του, αυτοί είναι και πάλι αρχιτεκτονικής A-53 της ARM, με αρκετά βελτιωμένη όμως απόδοση. Ο μέγιστος χρονισμός και για τους 8 συνολικά, μπορεί να φτάσει τα 2 GHz, ενώ είναι χωρισμένοι σε δύο «λογικές ομάδες» των τεσσάρων.

Ο διαχωρισμός γίνεται ώστε ο Snapdragon 625 να χρησιμοποιεί μόνο την μια «ομάδα» όταν ο χρήστης του δεν του ζητάει κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό. Παρόλα αυτά, όταν είναι απαραίτητο, και οι 8 πυρήνες μπορούν να φτάσουν τον μέγιστο χρονισμό των 2 GHz αλλά και να διατηρηθούν σε αυτή την ταχύτητα για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία λειτουργίας του Moto Z Play.

Η βελτιωμένη απόδοση του Snapdragon 625 συνδυάζεται με 3 GB μνήμης RAM, που είναι αρκετά για την άνετη εκτέλεση διαφορετικών εφαρμογών ταυτόχρονα αλλά και την εναλλαγή μεταξύ αυτών με χαρακτηριστική άνεση και ταχύτητα.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές όμως του Snapdragon 625 είναι κάρτα γραφικών του. Αντί της γνωστής (και όχι ιδιαίτερα καλής σε απόδοση) Adreno 405 του αμέσως προηγούμενου 615, ο νέος επεξεργαστής χρησιμοποιεί την Adreno 506. Όπως δηλώνει και η ονομασία της, είναι κάρτα γραφικών διαφορετικής «γενιάς», με προσθήκες αλλά και συνολικά καλύτερη απόδοση στην πράξη. Στην 1080p Οθόνη του Moto Z Play, η Adreno 506 παράγει το σχεδόν Stock γραφικό περιβάλλον του Android 6.0 με χαρακτηριστική άνεση, ενώ διαθέτει και αρκετή ισχύ ώστε να παίξει και σχετικά απαιτητικά παιχνίδια.

Τέλος, πιθανόν αντίστοιχα σημαντική για την εποχή είναι και η προσθήκη του απαραίτητου Hardware για την αναπαραγωγή και εγγραφή βίντεο σε 4k, χαρακτηριστικό που εκμεταλλεύεται και η κάμερα του Moto Z Play.

Μαζί με τον Exynos 7870 της Samsung, ο Snapdragon 625  είναι ο δεύτερος επεξεργαστής της μεσαίας κατηγορίας στα 14nm. Η συγκεκριμένη τεχνική κατασκευής προσφέρει αυξημένη απόδοση με ταυτόχρονα μειωμένη κατανάλωση ενέργειας αλλά και θερμοκρασία λειτουργίας.

Ο αποθηκευτικός χώρος έχει ονομαστική χωρητικότητα 32 GB, από τα οποία περίπου 25 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του Moto Z Play. Στην κατηγορία τιμής του, αυτή η χωρητικότητα θεωρείται πλέον δεδομένη, όμως στην περίπτωση των τριών Moto Z, η Motorola αποφάσισε να αλλάξει την όχι ιδιαίτερα λογική πολιτική της, και πλέον το Moto Z Play διαθέτει και υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD.

Μπαταρία

Στο εσωτερικό του Moto Z Play βρίσκεται μια εντυπωσιακά μεγάλη μπαταρία (για το πάχος της συσκευής) με χωρητικότητα 3.510 mAh.

Σε συνδυασμό με τον άριστο σε κατανάλωση ενέργειας Snapdragon 625 και την AMOLED οθόνη του Moto Z Play, η μπαταρία αυτή προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.

Το Moto Z Play μπορεί να διατηρηθεί ενεργό με χαρακτηριστική άνεση για το εργάσιμο κομμάτι της ημέρας. Μάλιστα στο τέλος αυτής, η μπαταρία του θα έχει ακόμα ένα αρκετά καλό ποσοστό φόρτισης κοντά στο 20-25% που απλά δεν είναι αρκετό για μια ακόμα ημέρα λειτουργίας. Το πλεονέκτημα είναι ότι με την απόδοση αυτή της μπαταρίας, ο χρήστης του Moto Z Play μπορεί να είναι σίγουρος ότι η συσκευή του θα του «βγάλει» την ημέρα χωρίς προβλήματα.

Ο χρόνος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε δύο ή και περισσότερες ημέρες λειτουργίας για τους χρήστες που είναι λιγότερο απαιτητικοί με την συσκευή τους.

Συμπέρασμα.

Το Moto Z Play αποτελεί μια «ιδιαίτερη» συσκευή για την Motorola αλλά και για την κατηγορία του.

Στην μάλλον υψηλή τιμή πώλησης του, προσφέρει ένα εντυπωσιακό εξωτερικό σχεδιασμό, με άριστη ποιότητα κατασκευής και υλικά. Με βάση αυτά, η συσκευή είναι σίγουρα αρκετά ενδιαφέρουσα για όσους αναζητούν κάτι ανάλογο, και ειδικά για όσους θέλουν να το συνδυάσουν με μια πολύ καλή σε απόδοση μπαταρία.

Το «πρόβλημα» είναι ότι στην τιμή αυτή, μπορεί να βρει κανείς πολλές συσκευές αρκετα ισχυρότερες σε απόδοση από το Moto Z Play. Ο Snapdragon 625 αποτελεί την καλύτερη πρόταση της Qualcomm στην μεσαία κατηγορία, όμως το Moto Z Play με την τιμή του ξεφεύγει αρκετά από αυτή. Το «παρήγορο» είναι ότι η απόδοση της κάμερας του είναι τουλάχιστον αρκετά καλή ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα, ενώ η συσκευή διαθέτει και μια πολύ καλή οθόνη.

Η Motorola πιθανότατα αναζητούσε έναν τρόπο να προσφέρει μια εναλλακτική του Moto Z (πόσο μάλλον του Moto Z Force) σε χαμηλότερη τιμή πώλησης, με τον ίδιο βασικό σχεδιασμό. Προς τιμήν της, έχει διατηρήσει ακριβώς τα ίδια υλικά κατασκευής, όμως φαίνεται ότι αυτό αυξάνει σημαντικά και το κόστος κατασκευής του Moto Z Play.

Το σίγουρο είναι ότι για αυτούς που η εξωτερική εμφάνιση και η ποιότητα κατασκευής έχει μεγαλύτερη σημασία, και θέλουν η συσκευή τους να είναι απλά αρκετά γρήγορη για καθημερινή χρήση χωρίς κανενός είδους κολλήματα και καθυστερήσεις, το Moto Z Play αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights