Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi RedMi Note 3 Review: Δυναμικό και ενδιαφέρον

Xiaomi RedMi Note 3 Review: Δυναμικό και ενδιαφέρον

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η Xiaomi είναι μια ιδιαίτερα γνωστή κινέζικη εταιρεία, με την οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα, κυρίως λόγω του ότι μέχρι και πρόσφατα δεν αντιπροσωπευόταν επίσημα στην χώρα μας. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και, πλέον, η γνωστή Quest έσπευσε να  καλύψει το… παραπάνω κενό οπότε και εμείς με την σειρά μας είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά το Redmi Note 3, ένα μοντέλο που απευθύνεται στην μεσαία κατηγορία τιμής, έχοντας τιμή πώλησης που κυμαίνεται στα 200 ευρώ.

Φυσικά, η έκδοση που έφτασε στα χέρια μας είναι αυτή που προορίζεται για την ελληνική αγορά και έχει τον Snapdragon 650, κάτι σημαντικό καθώς ως γνωστόν υπάρχει και η αντίστοιχη με τον Helio X10 της Mediatek. Συνεπώς, οι αλλαγές που θα διαπιστώσετε όσοι ήδη κατέχετε την παραπάνω έκδοση, οφείλονται καθαρά στο διαφορετικό hardware.

Πριν περάσουμε στα ενδότερα, θα αναφέρουμε περιληπτικά ότι το Xiaomi Redmi Note 3 διαθέτει οθόνη 5,5 ιντσών, μνήμη 2 ή 3GB με αντίστοιχο αποθηκευτικό χώρο 16 ή 32 GB, δέχεται κάρτες επέκτασης μνήμης, ενώ η κάμερά του διαθέτει φακό με ανάλυση 16 MP. Θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς είχαμε στα χέρια μας την έκδοση με τα 3 GB RAM / 32 GB (η εταιρεία την ονομάζει «Special Edition»), οπότε ας γνωρίσουμε… καλύτερα την συσκευή.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Οι εποχές που για το να έχει κανείς μια συσκευή με premium ποιότητα κατασκευής έπρεπε να δαπανήσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, φαίνεται ότι έχουν περάσει… ανεπιστρεπτί και το Redmi Note 3 αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, καθώς η μεταλλική του κατασκευή δίνει πραγματικά την αίσθηση (αρκετά) ακριβότερης συσκευής.

Είμαστε της άποψης ότι ο χρήστης που θα το επιλέξει θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος σε σχέση με τα χρήματα που κοστίζει, ιδιαίτερα εάν τον ελκύσει και ο σχεδιασμός του, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σοβαρός» και «κλασσικός».

Κάτι που συνιστούμε να προσέξετε όσοι επιλέξετε το Redmi Note 3, είναι ότι η «πλάτη» του είναι ιδιαίτερα γλιστερή, συνεπώς η αγορά μιας θήκης είναι, κατά τη γνώμη μας, επιβεβλημένη. Παράλληλα, για όσους το θεωρούν σημαντικό, θα αναφέρουμε ότι το καπάκι της μπαταρίας είναι μη-αφαιρούμενο, συνεπώς εάν χρειαστεί να την αλλάξετε θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service point.

Κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς, είναι ότι το Redmi Note 3 διαθέτει αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την βασική κάμερα της συσκευής, μια θέση αρκετά βολική, ενώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει ορίσει κάποιο αποτύπωμα, λειτουργεί και ως «πλήκτρο» ξεκλειδώματος της οθόνης.

Ερχόμενοι στην εμπρόσθια όψη της συσκευής, κάτω από την οθόνη θα βρούμε τα (φωτιζόμενα) μηχανικά soft-keys, ενώ πάνω από αυτήν εκτός της δευτερεύουσας κάμερας υπάρχει τόσο αισθητήρας φωτεινότητας όσο και LED ειδοποιήσεων για να μην μας… ξεφεύγει τίποτα.

Στην αριστερή πλευρά του Redmi Note 3 βρίσκεται το καπάκι των υποδοχών για τις SIM μας, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που τοποθετήσετε κάρτα μνήμης θα πρέπει να «θυσιάσετε» την μία SIM, καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστό slot.

Στην δεξιά πλευρά του κινητού βρίσκονται τόσο το volume rocker όσο και το πλήκτρο κλειδώματος και ξεκλειδώματος της οθόνης, ενώ στην βάση του θα βρούμε την κλασσική microUSB θύρα. Τέλος, στην κορυφή συναντάμε την υποδοχή για τα ακουστικά μας.

Κλείνοντας, όσον αφορά την φορητότητα του Redmi Note 3, οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 150 x 76 x 8,7 χιλιοστά, ενώ το βάρος του φτάνει τα λογικά επίπεδα των 164 γραμμαρίων. Παρότι τα bezels της συσκευής δεν είναι τα… μικρότερα που έχουμε δει, εν τούτοις η χρήση της με ένα χέρι είναι δυνατή αρκεί – όπως πάντα – να διαθέτουμε την… ανάλογη παλάμη.

Οθόνη

Όπως ήδη αναφέραμε, η οθόνη του Xiaomi Redmi Note 3 έχει διαγώνιο 5,5 ιντσών και θα συμπληρώσουμε λέγοντας ότι είναι τεχνολογίας LCD με ανάλυση 1080 x 1920 pixels. Βάσει αυτών, η πυκνότητα pixels ανά ίντσα φτάνει τα 403, επίδοση οπωσδήποτε επαρκέστατη και… παραπάνω από δικαιολογημένη για την κατηγορία τιμής της συσκευής.

Οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές καθώς δεν διαπιστώσαμε κάποια αλλοίωση των χρωμάτων και, ταυτόχρονα, κάτι άλλο που μας ικανοποίησε ήταν η αρκετά «βαθιά» απεικόνιση του μαύρου χρώματος, φυσικά μην ξεχνώντας ποτέ ότι μιλάμε για μη-AMOLED υλοποίηση.

Εάν υπάρχει κάτι που μας άφησε μέτριες εντυπώσεις, αφορά την απόδοσή της κάτω από το φως του ήλιου η οποία κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Γενικότερα, η οθόνη του Redmi Note 3 σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις φωτεινότερες που έχουμε δει, παρόλαυτά σε κάθε περίπτωση ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Όπως αναφέραμε και πριν, η συσκευή διαθέτει και αισθητήρα αυτόματης ρύθμισης της φωτισμού της οθόνης, ενώ στις Ρυθμίσεις μπορούμε να βρούμε διάφορες επιλογές ώστε να ορίσουμε την «συμπεριφορά» της.

Σαν γενικό συμπέρασμα, είμαστε της άποψης ότι δύσκολα η οθόνη του Redmi Note 3 θα αφήσει παραπονεμένο τον χρήστη και αποτελεί ένα από τα «ατού» της συσκευής.

Λειτουργικό Σύστημα

To Redmi Note 3 ήρθε στα χέρια μας με την έκδοση 6.0.1 του Android (Marshmallow) και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα πάρει και την  Nougat.  Όσον αφορά το περιβάλλον χρήστη, αυτό… ακούει στο όνομα MIUI το οποίο – αισίως – η Xiaomi έχει φτάσει στην έκδοση 8.1.1.0.

Για όσους δεν έχουν εμπειρία με το εν λόγω UI, θα αναφέρουμε αρχικά ότι όπως συνηθίζεται με την… πεπατημένη των κινέζικων εταιρειών, έχουν γίνει μεγάλες επεμβάσεις με αποτέλεσμα η εμπειρία χρήσης να απέχει πραγματικά πολύ από εκείνη του stock Android. Για παράδειγμα, η οθόνη κλειδώματος έχει  την δυνατότητα να αλλάζει αυτόματα προβάλλοντας ανά τακτά διαστήματα κάποια διαφορετική εικόνα. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή να ορίσουμε εμείς κάποια σταθερή, εάν δεν θέλουμε τόση… ποικιλία.

Στο ίδιο μοτίβο, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής Θεμάτων με τα οποία αλλάζουμε τόσο τις ταπετσαρίες όσο και τα εικονίδια συστήματος. Όπως είναι ευνόητο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε επιπρόσθετα, πέραν των βασικών.

Ακολουθώντας την… μόδα, στο MIUI δεν υπάρχει App Drawer. Τα πάντα είναι τοποθετημένα στις Αρχικές Οθόνες μας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον στην αρχή ο χρήστης που έχει συνηθίσει την «λογική» του stock Android θα χρειαστεί λίγο καιρό ώστε να συνηθίσει τα… νέα δεδομένα. Στα πλαίσια αυτά, η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων είναι κάτι πραγματικά χρήσιμο καθώς μας επιτρέπει να οργανώσουμε την συσκευή μας όπως επιθυμούμε. Παράλληλα, η απεγκατάσταση εφαρμογών γίνεται με απλό «σύρσιμο» του ανάλογου εικονιδίου στον «Κάδο».

Όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων Αρχικών Οθονών, διαχείρισης των widgets μας, των ταπετσαριών, των εφέ μετάβασης κτλ.

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων έχει και αυτός υποστεί το ανάλογο… «λίφτινγκ» σε σχέση με το stock Android και μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε 11 συντομεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούμε να έχουμε λιγότερες καθώς είναι «κλειδωμένος». Πάντως με το πρώτο «σύρσιμο» ξεδιπλώνονται οι 4 βασικές που θέλουμε να έχουμε, ενώ με ένα δεύτερο θα εμφανιστούν και οι υπόλοιπες 7. Πάντως, είναι θετικό ότι μπορούμε να ορίσουμε εμείς την σειρά τους, ενώ κάτι… ενδιαφέρον είναι ότι οι χρωματισμοί αλλάζουν κατά  την διάρκεια της μέρας.

Προχωρώντας στο μενού των Ρυθμίσεων, είμαστε της γνώμης ότι ο μέσος χρήστης θα το βρει αρκετά «φορτωμένο» και ίσως πιο πολύπλοκο απ’όσο πραγματικά χρειάζεται. Βέβαια, όσοι αρέσκονται στο να… σκαλίζουν την συσκευή τους είναι δεδομένο ότι θα βρουν την εν λόγω διάταξη άκρως ενδιαφέρουσα μιας και υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά την παραμετροποίηση της συσκευής.

Κάτι που αξίζει προσοχής για όσους επιθυμούν την… απλότητα, είναι η «Απλή Λειτουργία» η οποία εφόσον ενεργοποιηθεί «μεταμορφώνει» την συσκευή επιτρέποντας την πραγματοποίηση βασικών εργασιών.

Ο dialer, η αποστολή και λήψη μηνυμάτων, η διαχείριση των επαφών μας κτλ χαρακτηρίζονται από ευχρηστία και παραμετροποίηση όπως θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο smartphone.

Σχετικά με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της Xiaomi, άξια αναφοράς είναι η «Ασφάλεια» η οποία μας επιτρέπει να έχουμε μια συνολική επισκόπηση της συσκευής ώστε να την βελτιστοποιούμε όποτε το θεωρούμε σκόπιμο. Παράλληλα, το multitasking μας επιτρέπει να βλέπουμε πόση RAM είναι δεσμευμένη ώστε να επεμβαίνουμε… αναλόγως.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε πως είναι παραπάνω από αντιληπτό ότι το MIUI βρίθει από παραμετροποίηση και λειτουργίες. Κάποιοι μπορεί να βρουν την εν λόγω υλοποίηση «κουραστική» ενώ, από την άλλη μεριά, αν κάποιος έχει το… μεράκι ώστε να ασχοληθεί με την συσκευή του, δύσκολα θα βρει κάτι που θα τον αφήσει ανικανοποίητο, οπότε προφανώς είναι θέμα… γούστου. Το σίγουρο είναι ότι η Xiaomi έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον χρήστη με την δική της «σφραγίδα», το οποίο ήδη μετράει αρκετούς υποστηρικτές.

Δαχτυλικό αποτύπωμα

Ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο Xiaomi Redmi Note 3 είναι οπωσδήποτε άλλη μια ευχάριστη προσθήκη την οποία συνήθως συναντάμε σε συσκευές που ανήκουν σε υψηλότερες κατηγορίες τιμής.

Κατά την διάρκεια της… συμβίωσής μας με την συσκευή, δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα κατά την χρήση του, καθώς το ξεκλείδωμά της γίνεται ακαριαία. Θέλουμε μόνο να επαναλάβουμε ότι αν δεν έχετε ορίσει κάποιο αποτύπωμα, ο εν λόγω αισθητήρας λειτουργεί ουσιαστικά και σαν δεύτερο πλήκτρο ξεκλειδώματος, το οποίο λειτουργεί με κάθε δάχτυλό σας.

Κάμερα

Όπως ήδη επισημάναμε, η κάμερα του Xiaomi Redmi Note 3 διαθέτει φακό με ανάλυση 16 MP. Λειτουργίες όπως αυτόματη εστίαση, HDR και panorama είναι διαθέσιμες, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε την μπροστινή η οποία κυμαίνεται στα 5 MP.

Κρίνοντας την συνολική απόδοση της βασικής κάμερας, θα την χαρακτηρίσουμε ως «μέτρια». Κατά την διάρκεια της μέρας ή σε συνθήκες δυνατού φωτισμού, το αποτέλεσμα κινείται στα πλαίσια του αποδεκτού με αρκετά φυσικά χρώματα και καλή απεικόνιση των λεπτομερειών.

Εκεί που το Redmi Note 3 φαίνεται να… «υποφέρει» είναι σε συνθήκες νυχτερινής φωτογράφησης, καθώς υπάρχει αρκετός «θόρυβος», ενώ οι λεπτομέρειες εμφανίζονται με υστέρηση. Η ύπαρξη Dual Led Flash είναι θετική όταν θέλουμε να αποθανατίσουμε ένα κοντινό αντικείμενο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι δεδομένο ότι ο απαιτητικός χρήστης θα επιθυμούσε καλύτερες επιδόσεις.

Κλείνοντας, το μενού της κάμερας διαθέτει αρκετές επιλογές και λειτουργίες, ενώ η δυνατότητα καταγραφής video φτάνει την Full HD ανάλυση.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Η έκδοση του Redmi Note 3 που εισάγεται επίσημα στη χώρα μας, βασίζεται στον Snapdragon 650 της Qualcomm.

Ο επεξεργαστής αυτός χρησιμοποιεί συνολικά… 6 πυρήνες επεξεργασίας, οι δύο εκ των οποίων είναι οι αρκετά αποδοτικοί Α-72 της ARM. Οι υπόλοιποι… 4 είναι οι πιο απλοί και συνηθισμένοι πλέον Α-53 της ARM και αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις απλές καθημερινές εργασίες που κάνει ο καθένας με την συσκευή του.  Ο χρονισμός τους είναι μάλλον συντηρητικός αφού περιορίζεται στο 1.4 GHz για τους μικρούς Α-53 και στο 1.8 GHz για τους δύο Α-72

Το Redmi Note 3 είναι αρκετά καλά «ρυθμισμένο» ώστε να αναγνωρίζει πότε είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των δύο Α-72 για πιο απαιτητικές εργασίες, ενώ η ενεργοποίηση τους αυτή γίνεται χωρίς κάποια εμφανή καθυστέρηση στην απόκριση του.

Η έκδοση με τα 32 GB αποθηκευτικού χώρου, συνδυάζεται και με 3 GB μνήμης RAM. Για την κατηγορία του Redmi Note 3 είναι περισσότερο από αρκετή για την άνετη λειτουργία του και την εκτέλεση αρκετών εφαρμογών ταυτόχρονα.

Στον τομέα των γραφικών, ο Snapdragon 650 χρησιμοποιεί την δεύτερη καλύτερη κάρτα γραφικών που έχει η Qualcomm αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στην αγορά, την Adreno 510. Η απόδοση της είναι περισσότερο από απλά καλή, για όλες σχεδόν τις συνθήκες χρήσης.

Στην 1080p οθόνη του Redmi Note 3, το γραφικό περιβάλλον παράγεται με χαρακτηριστική άνεση, ενώ και τα περισσότερα παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς στο Play Store της Google παίζουν χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Ο Snapdragon 650 τέλος διαθέτει το απαραίτητο Hardware για την αναπαραγωγή και εγγραφή αρχείων βίντεο (την οποία εγγραφή δεν προσφέρει το Redmi Note 3….) σε ανάλυση 4k, ενώ υποστηρίζει και το H265 HEVC.

Μπαταρία

Μια συσκευή με οθόνη 5,5 ιντσών, καλό είναι να… συνοδεύεται και από μια επαρκή μπαταρία. Κάτι πολύ θετικό, είναι ότι η Xiaomi φρόντισε να εξοπλίσει το Redmi Note 3 με μια χωρητικότητας 4.050 mAh, η οποία προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αυτονομίας και χρήσης, καθώς με μέση χρήση η συσκευή θα «αντέξει» περίπου 3 μέρες πριν σας ζητήσει να την επαναφορτίσετε.

Στο μενού των Ρυθμίσεων, όπως συνηθίζεται πλέον από τους περισσότερους κατασκευαστές, θα βρούμε διάφορες επιλογές οι οποίες μας επιτρέπουν να ελέγχουμε την απόδοσή της, να βελτιστοποιούμε την λειτουργία της κτλ.

Συμπέρασμα

Με το Redmi Note 3 η Xiaomi καταφέρνει να κυκλοφορήσει μια άκρως ανταγωνιστική συσκευή στην αγορά, η οποία έχοντας κατά νου τα χρήματα που κοστίζει δύσκολα θα αφήσει… παραπονεμένο τον χρήστη που θα την επιλέξει.

Η μεταλλική κατασκευή, η αρκετά καλή οθόνη, η απόδοση της μπαταρίας και το αρκετά γρήγορο hardware αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματά του. Από την άλλη μεριά, η κάμερα είναι ένας τομέας που σίγουρα υστερεί, ωστόσο εάν το κρίνουμε ως ένα smartphone με τιμή πώλησης που κυμαίνεται στα 200 ευρώ περίπου, πιστεύουμε ότι είναι μια αποδεκτή παραχώρηση, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν αποτελεί για όποιον ενδιαφέρεται κριτήριο αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά θα σας προτείνουμε να το δείτε από κοντά σε κάποιο κατάστημα, καθώς εάν ψάχνετε για συσκευή με οθόνη 5,5 ιντσών θα αποτελέσει σίγουρα μια από τις πιθανές επιλογές σας.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights