Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Alcatel Pop 4S Review: Μια ακόμα εναλλακτική

Alcatel Pop 4S Review: Μια ακόμα εναλλακτική

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η Alcatel είναι μια αρκετά γνωστή γαλλική εταιρεία η οποία, εδώ και καιρό έχει πουλήσει το τμήμα κατασκευής κινητών τηλεφώνων στην TCL. Στην χώρα μας – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δεν έχει έντονη παρουσία, παρόλαυτά υπάρχει κάποιος όγκος πωλήσεων κυρίως μέσω των δικτύων.

Στα πλαίσια αυτά, στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με το Pop 4S, μια συσκευή που εκπροσωπεί την εταιρεία στην μεσαία κατηγορία και η τιμή της κυμαίνεται στα 200 ευρώ. Παρόλο που δεν πρόκειται για νέα προσθήκη στην αγορά και δεν πωλείται σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων, θεωρούμε ότι αξίζει να προβούμε σε μια αναλυτική παρουσίαση, καθώς αποτελεί ακόμα μια επιλογή για τον καταναλωτή.

Επιγραμματικά, θα αναφέρουμε ότι το Pop 4S διαθέτει οθόνη 5,5 ιντσών, 16 GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασης, 2 GB RAM, αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπως επίσης και κάμερα 13 MP, ενώ η μπροστινή διαθέτει και LED flash. Όσον αφορά το OS, βασίζεται  στο γνωστό Android της Google, οπότε ας το… γνωρίσουμε καλύτερα.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Κατά την – σίγουρα υποκειμενική – άποψή μας, ο σχεδιασμός του Alcatel Pop 4S μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά κομψός, καθώς ιδιαίτερα στο μαύρο χρώμα (το οποίο και είχαμε) δίνει την εντύπωση «μονοκόμματης» κατασκευής καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε διακριτικό, όπως π.χ. το λογότυπο του κατασκευαστή.

Υπό συνθήκες, μπορεί να θυμίζει συσκευές της Samsung καθώς κάτω από την οθόνη δεσπόζει το Home Key (το οποίο χρησιμεύει και ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων) ενώ εκατέρωθεν βρίσκονται τα μηχανικά soft-keys τα οποία διαθέτουν οπίσθιο φωτισμό.

Πάνω από την οθόνη βρίσκεται η δευτερεύουσα κάμερα της συσκευής (η οποία όπως ήδη είπαμε διαθέτει και LED flash), όπως επίσης και αισθητήρας φωτισμού. Ταυτόχρονα, υπάρχει LED ειδοποιήσεων το οποίο πάντοτε αποτελεί μια χρήσιμη προσθήκη αν και στην περίπτωση του Pop 4S είναι μονόχρωμο (συγκεκριμένα, λευκό).

Μια σχεδιαστική ιδιαιτερότητα αποτελεί η καμπυλωτή κατασκευή του καπακιού της μπαταρίας, κάτι κατά τη γνώμη μας ενδιαφέρον και, σε πρακτικό επίπεδο, αρκετά χρήσιμο καθώς η συσκευή «κάθεται» καλά στην παλάμη μας, ενώ είναι επίσης αρκετά βολικό όταν θέλουμε να την πιάσουμε από μια επίπεδη επιφάνεια.

Κάτι άλλο που θέλουμε να αναφέρουμε είναι ότι η υφή του δεν είναι ιδιαίτερα γλιστερή και ότι είναι αφαιρούμενο, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει και με την μπαταρία της συσκευής η οποία μπορεί να αλλαχτεί μόνο με την επίσκεψή σας σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service point.

Παρόλαυτά, κάτω από αυτό θα βρούμε τις υποδοχές για τις SIM μας (είχαμε την Dual έκδοση), ενώ κάτι θετικό είναι η ύπαρξη ξεχωριστής υποδοχής για κάρτες επέκτασης μνήμης (υποστηρίζονται χωρητικότητες έως και 64 GB).

Κλείνοντας την εξωτερική περιήγησή μας στο Pop 4S, η αριστερή πλευρά είναι παντελώς κενή, ενώ στην δεξιά θα βρούμε τόσο το πλήκτρο κλειδώματος – ξεκλειδώματος της οθόνης όσο και το volume rocker.

Τέλος, στην βάση είναι τοποθετημένη η κλασσική microUSB θύρα στην οποία μπορούμε να συνδέσουμε τον φορτιστή ή το καλώδιο σύνδεσης με τον Η/Υ μας, ενώ στην κορυφή θα συναντήσουμε την… επίσης κλασσική 3.5mm υποδοχή για τα ακουστικά μας.

Όσον αφορά το θέμα της φορητότητας, τα bezels του Pop 4S δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, γεγονός που επιτρέπει ακόμα και την χρήση με ένα χέρι, παρόλο που πρόκειται για συσκευή με οθόνη 5,5 ιντσών.

Κάνοντας έναν απολογισμό, η σχεδίαση και η ποιότητα κατασκευής του Alcatel Pop 4S μας άφησαν αρκετά ικανοποιημένους. Σίγουρα δεν είναι μια συσκευή που εντυπωσιάζει, ταυτόχρονα όμως μπορεί να ταιριάξει στον οποιονδήποτε και θεωρούμε ότι για τον μέσο χρήστη η… συμβίωση μαζί του δεν θα τον προβληματίσει σε κάτι.

Δαχτυλικό Αποτύπωμα

Το κλείδωμα του smartphone μας με χρήση δαχτυλικού αποτυπώματος είναι μια λειτουργία που ενδιαφέρει αρκετό κόσμο και το ευτυχές – πλέον – γεγονός είναι ότι διατίθεται όλο και περισσότερο σε χαμηλότερες κατηγορίες τιμής σε σχέση με το παρελθόν.

Το Alcatel Pop 4S αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα, λοιπόν, καθώς διαθέτει ανάλογο reader που βρίσκεται – όπως αναφέραμε και παραπάνω – κάτω από την οθόνη. Ύστερα από διάφορες δοκιμές που κάναμε κατά το διάστημα που είχαμε την συσκευή στα χέρια μας, διαπιστώσαμε ότι λειτουργεί χωρίς προβλήματα και το ξεκλείδωμα  γίνεται ακαριαία. Όσοι θέλουν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω κλείδωμα ασφαλείας, προφανώς το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να… επισκεφτούν την ανάλογη ενότητα στις Ρυθμίσεις για τα περαιτέρω.

Οθόνη

Η οθόνη του Pop 4S είναι τεχνολογίας LCD και κάτι πολύ ευχάριστο είναι ότι η ανάλυσή της ανέρχεται στα 1080 x 1920 pixels (1080p – FullHD).

Η πυκνότητα των εικονοστοιχείων ανά ίντσα (ppi) φτάνει τα 401, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα γραφικά να απεικονίζονται ικανοποιητικότατα και οπωσδήποτε ως επίδοση κρίνεται επαρκέστατη για τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει η συσκευή.

Τα χρώματα αποδίδονται αρκετά καλά και κάτι επίσης θετικό είναι ότι δεν παρατηρήσαμε χρωματικές αλλοιώσεις υπό διάφορες γωνίες θέασης. Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η οθόνη του Pop 4S σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις φωτεινότερες που έχουμε δει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο χρήστης θα έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθημερινότητά του.

Στο ίδιο μοτίβο, θα χαρακτηρίσουμε ως «αποδεκτή» την συμπεριφορά της στο φως του ήλιου και θα επαναλάβουμε την ύπαρξη αισθητήρα φωτισμού ο οποίος αναλαμβάνει την αυτόματη προσαρμογή της ανάλογα με τις συνθήκες. Τέλος, στις Ρυθμίσεις, όπως συνηθίζεται πλέον, υπάρχουν ορισμένες επιλογές με τις οποίες έχουμε την δυνατότητα να «πειράξουμε» το χρωματικό προφίλ, την αντίθεση κτλ.

Σε γενικές γραμμές, η οθόνη του Alcatel Pop 4S είναι δεδομένο ότι δεν απευθύνεται στον απαιτητικό χρήστη. Ταυτόχρονα όμως, δεν θα σας αποτρέψει σε καμία περίπτωση από το να επιτελέσετε τις καθημερινές σας ασχολίες, καθώς η απόδοσή της κυμαίνεται στα επίπεδα που περιμένει κανείς από μια συσκευή στην κατηγορία τιμής που ανήκει η συσκευή.

Λειτουργικό Σύστημα

Όπως προαναφέραμε, το Alcatel Pop 4S βασίζεται στο Android της Google και θα συμπληρώσουμε ότι κυκλοφορεί με την έκδοση 6.0  (Marshmallow). Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό (τουλάχιστον σε εμάς) εάν στο μέλλον θα αναβαθμιστεί στην έκδοση 7 (Nougat).

Οι επεμβάσεις που έχει κάνει η Alcatel είναι πραγματικά… μηδαμινές και, ως εκ τούτου, η εμπειρία χρήσης είναι πολύ κοντά στην stock έκδοση της Google.

Ενδιαφέρον έχει η εφαρμογή «Ενίσχυση», η οποία μας επιτρέπει μια συνολική επόπτευση της συσκευής καθώς επίσης και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας της, εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο.

Μια άλλη επιπρόσθετη εφαρμογή, η «Αντιστοίχηση Χρώματος», μας επιτρέπει να αλλάξουμε το θέμα ή ακόμα και να δημιουργήσουμε κάποιο δικό μας.

Φυσικά, όπως πάντα, μπορούμε να διαχειριστούμε τα widgets και τις ταπετσαρίες μας, ενώ η δημιουργία φακέλων είναι δυνατή μόνο σε κάποια Αρχική Οθόνη μας. Επίσης, να σημειώσουμε ότι η δημιουργία νέων Οθονών γίνεται αυτόματα εφόσον μετακινήσουμε κάποιο εικονίδιο ή widget προς τα δεξιά. Μπορούμε όμως να καθορίσουμε εμείς την «Home» οθόνη μας, αλλάζοντας την διάταξη.

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι ο… γνώριμος της stock έκδοσης, στον οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα καθορισμού των συντομεύσεων.

Το ίδιο ισχύει και για τον dialer, την εφαρμογή για τα SMS, την διαχείριση των επαφών μας κτλ. Να αναφέρουμε επίσης ότι στην συσκευή θα βρείτε προεγκατεστημένο το γνωστό πληκτρολόγιο «Swiftkey».

Κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς, είναι η ύπαρξη ραδιοφώνου, ενώ υπάρχουν προεγκατεστημένες demo εκδόσεις διάφορων παιχνιδιών.

Κάνοντας έναν απολογισμό της ενότητας του UI, η ύπαρξη της stock έκδοσης του Android μπορεί «οπτικά» να μην… συμβαδίζει με τα γούστα κάποιων χρηστών καθώς απουσιάζουν επιλογές παραμετροποίησης που μπορούμε να βρούμε σε αντίστοιχες υλοποιήσεις άλλων κατασκευαστών. Από την άλλη πλευρά όμως, με την επιλογή αυτή διασφαλίζεται ομαλή και γρήγορη λειτουργία και, σε κάθε περίπτωση, ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα στην καθημερινότητά του.

Τέλος, το μενού των Ρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα απλό και δεν θα δυσκολέψει ακόμα και χρήστες που ως τώρα δεν είχαν εμπειρία από το λειτουργικό σύστημα της Google.

 

Κάμερα

Ξεκινώντας από κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς, μια ιδιαιτερότητα του Alcatel Pop 4S που ήδη επισημάναμε, είναι ότι η εμπρόσθια κάμερα (η οποία είναι της κατηγορίας των 5 MP) διαθέτει ξεχωριστό LED flash ώστε να διευκολύνεται η λήψη selfies σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Περνώντας τώρα στην βασική, ο φακός της ανέρχεται μεν στα 13 MP, ωστόσο η συνολική της απόδοση απέχει αρκετά από το να ικανοποιήσει τον απαιτητικό χρήστη. Έτσι, κατά την διάρκεια της μέρας οι φωτογραφίες που βγαίνουν μπορούν να χαρακτηριστούν «αποδεκτές» στο μέτρο που επιτρέπεται βάσει της κατηγορίας τιμής της συσκευής.

Όπως είναι αναμενόμενο όμως, σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού, το Pop 4S δυσκολεύεται να εστιάσει σωστά, με αποτέλεσμα αρκετή «θαμπάδα» και «θόρυβο».

Όσον αφορά το interface της εφαρμογής της κάμερας είναι ιδιαίτερα απλό και εύχρηστο, ενώ η δυνατότητα καταγραφήςς video ανέρχεται στα 1080p.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Στο εσωτερικό του Pop 4S βρίσκεται ο ΜΤ6755 της Mediatek ή αλλιώς Helio P10 όπως είναι η εμπορική του ονομασία.

Διαθέτει συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM, χρονισμένους στο 1.8 GHz.

Το «ενδιαφέρον» με τον Helio P10 (όπως και τους περισσότερους επεξεργαστές της Mediatek) είναι ότι μπορεί να διαχειρίζεται κάθε έναν από τους 8 πυρήνες ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας όσους χρειάζεται κάθε φορά για να εκτελέσει αυτό που του ζητά ο χρήστης.

Στην θεωρία αυτό φαίνεται καλό, όμως στην πράξη έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μειονέκτημα. Ο χρόνος που απαιτείται για την «ενεργοποίηση» περισσότερων… πυρήνων μεταφράζεται σε μικρά κολλήματα και καθυστερήσεις, σε άσχετες στιγμές, που όμως είναι αισθητά από τον χρήστη του Pop 4S.

Ακόμα όμως και έτσι, η συνολική ταχύτητα λειτουργίας της συσκευής, ο τρόπος και το πόσο γρήγορα ξεκινά τις περισσότερες εφαρμογές, είναι αυτός που περιμένει κανείς από μια συσκευή των 200 ευρώ περίπου.

Σε κάθε περίπτωση η «δύναμη» του Pop 4S είναι αρκετή για να λειτουργεί χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις και κολλήματα, ενώ τα 2 GB μνήμης RAM κάνουν την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών μια σχετικά γρήγορη διαδικασία.

Στον τομέα των γραφικών, ο Helio P10 χρησιμοποιεί μια Mali T860 κάρτα γραφικών της ARM. Το γραφικό περιβάλλον της Alcatel παράγεται χωρίς προβλήματα στην 1080p οθόνη του Pop 4S, και η ισχύς της Mali T860 είναι αρκετή για τα περισσότερα απλά παιχνίδια που μπορεί να περιμένει κανείς να παίξει σε μια συσκευή της κατηγορίας.

Στον αποθηκευτικό χώρο τέλος, το Pop 4S διαθέτει ονομαστικά 16 GB από τα οποία είναι διαθέσιμα στον χρήστη 10.5 περίπου. Η υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD είναι ξεχωριστή από την δεύτερη υποδοχή για κάρτες SIM, ένα πλεονέκτημα που πολλές συσκευές του ανταγωνισμού του Pop 4S δεν διαθέτουν.

Μπαταρία

Η μπαταρία του Alcatel Pop 4S διαθέτει χωρητικότητα 2.960 mAh, η οποία με μέση και… συνετή χρήση θα αρκέσει ώστε να περάσουν περίπου δύο ημέρες πριν αναγκαστείτε να επαναφορτίσετε την συσκευή σας. Εάν μάλιστα είσαστε χρήστης που δεν χρησιμοποιεί εφαρμογές που απαιτούν κίνηση δεδομένων ο χρόνος αναμονής και λειτουργίας της μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι παράγοντες όπως η κάλυψη του δικτύου μας, η ρύθμιση της οθόνης κτλ παίζουν, όπως πάντα, τον ρόλο τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ότι το hardware του smartphone της Alcatel δεν είναι ιδιαίτερα… απαιτητικό, έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση της μπαταρίας να είναι ικανοποιητική. Κλείνοντας, για άλλη μια φορά θα προτείνουμε για όσους ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με τις σχετικές Ρυθμίσεις ώστε να βελτιστοποιήσουν την λειτουργία της.

Συμπέρασμα

Το Alcatel Pop 4S είναι μια συσκευή η οποία χωρίς να… βάζει φωτιά σε κανέναν τομέα, εν τούτοις δεν θα απογοητέψει όσους θέλουν ένα smartphone με μεγάλη οθόνη και να είναι αρκετά γρήγορο ώστε να μπορεί να τρέξει όλες τις γνωστές εφαρμογές.

Εάν θέλουμε να αναφέρουμε κάτι στο οποίο θα θέλαμε έστω και λίγο καλύτερες επιδόσεις αυτό θα ήταν η κάμερα της συσκευής, ωστόσο είναι γεγονός ότι στην κατηγορία των 200 ευρώ δεν υπάρχουν πολλές προτάσεις οι οποίες θα κάνουν όσους θέλουν το κάτι παραπάνω να… αναφωνήσουν με ενθουσιασμό.

Στην πραγματικότητα, το Pop 4S είναι μια συσκευή που μπορεί να καλύψει με αρκετή ευκολία τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών, οπότε το μόνο που μένει εάν σας ενδιαφέρει μια πιθανή αγορά του, είναι να το δείτε από κοντά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το να υπάρχει άλλη μια επιλογή στα ράφια των καταστημάτων, μόνο εις όφελος του καταναλωτή μπορεί να αποβεί και είναι πραγματικά ευχάριστο να βλέπουμε διαρκώς νέες υλοποιήσεις από τους κατασκευαστές.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights