Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Alcatel Pop 4 (6) Review: 6 ίντσες οθόνη στην μεσαία κατηγορία

Alcatel Pop 4 (6) Review: 6 ίντσες οθόνη στην μεσαία κατηγορία

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η τάση της εποχής που διανύουμε όσον αφορά την εξέλιξη των smartphones, είναι να διατίθενται στην αγορά συσκευές με μέγεθος οθόνης το οποίο λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν αχρείαστο και μη πρακτικό. Έτσι, πλέον ένα τηλέφωνο με οθόνη 5 ιντσών για τον περισσότερο κόσμο θεωρείται «φυσιολογικό», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που… γλυκοκοιτάζουν ακόμα και τις 5,5 ίντσες ή και παραπάνω.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς με τα χρόνια φάνηκε ξεκάθαρα ότι το μέγεθος της οθόνης παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία χρήσης μιας συσκευής. Παράλληλα, το «μάζεμα» των bezels που βλέπουμε σε διάφορα μοντέλα κάνει όλο και περισσότερο εφικτό το να μπορούν οι κατασκευαστές να προσφέρουν υλοποιήσεις που να μην δημιουργούν προβλήματα λόγω του συνολικού μεγέθους. Τρανή απόδειξη αποτελούν συσκευές όπως το Samsung S8, το LG G6 ή το Xiaomi Mi Mix – για να αναφέρουμε απλά μερικά παραδείγματα – οι οποίες και δείχνουν ανάγλυφα τι θα ακολουθήσει στο προσεχές μέλλον.

«Bigger is better» λοιπόν και στα πλαίσια αυτά στο κείμενο που ήδη διαβάζετε θα ασχοληθούμε με το Alcatel Pop 4 (6), το οποίο όπως σωστά θα υποθέτετε χαρακτηρίζεται από την μεγάλη οθόνη που διαθέτει, η οποία ανήκει στην κατηγορία των 6 ιντσών. Πρόκειται για συσκευή που κινείται στην μεσαία κατηγορία όσον αφορά την  τιμή πώλησής της, η οποία και κυμαίνεται περίπου στα 300 ευρώ, έχει μεταλλική κατασκευή, βασίζεται στο Android της Google, διαθέτει κάμερα 13 MP, καθώς και αποθηκευτικό χώρο 16 GB με δυνατότητα επέκτασης. Προφανώς, απευθύνεται σε όσους ένα smartphone με… «αρχοντική» οθόνη και καλή ποιότητα κατασκευής, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν πολλά χρήματα, οπότε ας κάνουμε μια… καλύτερη γνωριμία μαζί του.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Όπως συχνά βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία τιμής πλέον, το Alcatel Pop 4 (6) διαθέτει όμορφο και «κλασσικό» σχεδιασμό χωρίς… εξάρσεις. Αυτό μπορεί να του στερεί ίσως την δυνατότητα να προσελκύσει όσους θα ήθελαν κάτι «ασυνήθιστο», από την άλλη πλευρά όμως είναι μια συσκευή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα.

Το πλαίσιο μαζί με την «πλάτη» του Pop 4 (6) αποτελούν μια ενιαία μεταλλική κατασκευή η οποία το «αγκαλιάζει», ενώ τα μοναδικά πλαστικά σημεία του βρίσκονται στην κορυφή και στην βάση, όπου και προφανώς είναι τοποθετημένες οι κεραίες της συσκευής.

Όπως είναι προφανές, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην μπαταρία, πράγμα το οποίο με την σειρά του σημαίνει ότι σε περίπτωση αντικατάστασής της θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο εξουσιοδοτημένο service point. Κάτι που μας άρεσε αρκετά, είναι ότι παρόλο που η πλάτη είναι μεταλλική, δεν είναι όσο γλιστερή θα περίμενε κανείς. Παράλληλα, εκεί θα βρούμε και τον αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων της συσκευής, μια θέση η οποία προτιμάται από αρκετούς κατασκευαστές στις μέρες μας.

Ερχόμενοι τώρα στην αριστερή πλευρά του Alcatel Pop 4 (6), θα συναντήσουμε την υποδοχή για την SIM μας καθώς επίσης και για κάρτες μνήμης, ενώ στην δεξιά είναι τοποθετημένο το volume rocker και, φυσικά, το πλήκτρο κλειδώματος και ξεκλειδώματος της οθόνης.

Όσον αφορά τις κλασσικές υποδοχές για τον φορτιστή και τα ακουστικά, θα τις βρούμε στην βάση και στην κορυφή, ενώ θέλουμε να επισημάνουμε για όσους ενδιαφέρονται ότι δεν υποστηρίζεται το Type C πρότυπο.

Όπως θα περίμενε κανείς, στην εμπρόσθια όψη του Alcatel Pop 4 (6) δεσπόζει η οθόνη του, ενώ πάνω από αυτήν είναι τοποθετημένη η δευτερεύουσα κάμερά του η οποία κινείται στα 5 MP. Κάτι θετικό για όσους αρέσκονται στις selfies, είναι η ύπαρξη ξεχωριστού LED flash μια προσθήκη η οποία θεωρούμε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει σε περισσότερες συσκευές στο μέλλον. Παράλληλα, με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το Alcatel Pop 4 (6) διαθέτει αισθητήρα φωτισμού καθώς και (μονόχρωμο) LED ειδοποιήσεων, στοιχεία πάντα χρήσιμα και… καλοδεχούμενα.

Μια συσκευή με 6ιντση οθόνη είναι επόμενο να έχει και αυξημένες διαστάσεις, παρόλο που στην περίπτωση του Alcatel Pop 4 (6) τα bezels κινούνται σε λογικά επίπεδα, αν και θα μπορούσαν ίσως να είναι ακόμα μικρότερα δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν μηχανικά πλήκτρα αφής.

Έτσι, αυτές κυμαίνονται στα 160,9 x 81,5 x 7,95 χιλιοστά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η χρήση με το ένα χέρι είναι δυνατή μόνο για άτομα με μεγάλες παλάμες. Κάτι θετικό όμως, είναι ότι το βάρος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τουλάχιστον εμείς δεν διαπιστώσαμε να… κουραζόμαστε κατά την χρήση του.

Οθόνη

Η οθόνη του Alcatel Pop 4 (6) ανήκει – όπως προαναφέραμε – στην κατηγορία των 6 ιντσών, ενώ είναι τεχνολογίας IPS LCD.

Η ανάλυσή της είναι 1080 x 1920 pixels (1080p) και, μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, ίσως να ήταν ακόμα καλύτερα αν είχε επιλεγεί κάποια υψηλότερη καθώς όλο και συχνότερα την συγκεκριμένη την συναντάμε σε μικρότερες διαστάσεις.

Παρόλαυτά, η πυκνότητα των pixels ανά ίντσα (ppi) φτάνει τα 367, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα γραφικά, οι εικόνες κτλ απεικονίζονται αρκετά καλά και σίγουρα πολύ… ξεκούραστα για τα μάτια του μέσου χρήστη. Παράλληλα, τα χρώματα απεικονίζονται – με την σειρά τους – σε ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς αλλοιώσεις.

Η ύπαρξη αισθητήρα φωτισμού επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητάς της καθώς και της αντίθεσης και στην πράξη λειτουργεί αρκετά καλά, ενώ η απόδοσή της κάτω από το φως του ήλιου κρίνεται ικανοποιητική. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε το ότι στις Ρυθμίσεις θα βρείτε διάφορες επιλογές που θα σας επιτρέψουν να καθορίσετε σε κάποιο βαθμό την «συμπεριφορά» της, εάν το επιθυμείτε φυσικά.

Εάν θέλουμε να αναφέρουμε ένα γενικό συμπέρασμα για την οθόνη του Alcatel Pop 4 (6), είναι δεδομένο ότι δεν εντυπωσιάζει αλλά παράλληλα δεν απογοητεύει. Ο μη απαιτητικός χρήστης που επιθυμεί μια συσκευή με τέτοια οθόνη θα κάνει την δουλειά του εύκολα και ξεκούραστα και, σε επίπεδο καθημερινής χρήσης, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Alcatel Pop 4 (6) ήρθε στα χέρια μας με την έκδοση 6.0 του Android και τουλάχιστον αυτή την στιγμή δεν μας είναι γνωστό εάν θα αναβαθμιστεί στο μέλλον στην έκδοση 7 (Nougat).

Οι επεμβάσεις που  έχει κάνει η Alcatel στο λειτουργικό σύστημα της Google δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και στα πλαίσια αυτά η εμπειρία χρήσης που προσφέρει είναι αρκετά κοντά στην stock έκδοσή του.

Όπως έχουμε συνηθίσει, μπορούμε να διαχειριστούμε τις ταπετσαρίες,  τα widgets καθώς και τις συντομεύσεις των εφαρμογών μας, ενώ όσον αφορά τις Οθόνες μας έχουμε την δυνατότητα να ορίσουμε την διάταξή τους αλλά όχι και την δημιουργία ή την διαγραφή τους, κάτι που γίνεται αυτόματα.

Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων για καλύτερη ομαδοποίηση, ενώ όσον αφορά το μενού των εφαρμογών, δεν είναι ιδιαίτερα «φορτωμένο».

Ενδιαφέρον έχουν οι εφαρμογές «Αρχεία» και «Ενίσχυση», με την τελευταία να είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει η Alcatel για βελτιστοποίηση της λειτουργίας της συσκευής, μια… μόδα που συναντάμε πλέον σε πολλούς κατασκευαστές.

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι ο «κλασσικός» της stock έκδοσης του Android. Κάτι που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι μπορούμε μεν να αλλάξουμε την διάταξη των συντομεύσεών μας, ωστόσο ο αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 8.

Οι Ρυθμίσεις είναι αρκετά «μαζεμένες» και θεωρούμε ότι ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία αν χρειαστεί να καταφύγει σε αυτές.

Κάτι ενδιαφέρον είναι ότι μπορούμε να ορίσουμε συντομεύσεις εφαρμογών στην Οθόνη Κλειδώματος. Παράλληλα, μια άλλη λειτουργία που μας άρεσε, είναι η δυνατότητα επανακαθορισμού των «on screen» πλήκτρων χειρισμού της συσκευής.

Ο dialer, η διαχείριση των επαφών μας καθώς και η εφαρμογή για την αποστολή και λήψη SMS κινούνται στα γνωστά πλαίσια του Android.

Θυμίζουμε ότι το Alcatel Pop 4 (6) διαθέτει και αναγνώστη δαχτυλικού αποτυπώματος, κατά την χρήση του οποίου δεν διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα.

Κλείνοντας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, η ύπαρξη Ραδιοφώνου είναι κάτι που θα εκτιμηθεί από αρκετούς χρήστες.

Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία χρήσης που προσφέρει το 6ιντσο μοντέλο της Alcatel κρίνεται ως αρκετά απλή και εύχρηστη. Ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθημερινότητά του. Μπορεί να λείπουν επιπρόσθετες… φαντεζί λειτουργίες που μπορεί κανείς να βρει σε UI άλλων κατασκευαστών, από την άλλη όψη όμως το ότι η Alcatel έχει περιορίσει τον βαθμό της επέμβασής στης στο OS της Google έχει αποτέλεσμα το Pop 4 (6) να «ρολάρει» αρκετά καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Κάμερα

Όπως ήδη αναφέραμε, η βασική κάμερα του Alcatel Pop 4 (6) διαθέτει φακό 13 MP, ενώ θυμίζουμε ότι η μπροστινή είναι της τάξεως των 5 MP με ξεχωριστό LED flash.

Κρίνοντας την απόδοση της βασικής κάμερας, θα δηλώσουμε αρκετά ικανοποιημένοι για την απόδοσή της κατά την διάρκεια της μέρας, καθώς η συσκευή εστιάζει αρκετά σωστά, ενώ η απόδοση των λεπτομερειών και των χρωμάτων κινείται σε αποδεκτά επίπεδα.

Όσον αφορά την φωτογράφηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή και κατά την διάρκεια της νύχτας, όπως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα υπολείπεται αρκετά καθώς η ύπαρξη «θορύβου» είναι εμφανής. Βεβαίως δεν μπορούμε να μιλάμε για… απογοητευτικά αποτελέσματα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι το Pop 4 (6) δεν αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει τον απαιτητικό χρήστη.

Τέλος, το interface της κάμερας κρίνεται ως αρκετά απλό, εύχρηστο και λειτουργικό, ενώ η δυνατότητα καταγραφής video ανέρχεται στα 1080p.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Περισσότερο λόγω της «Κινέζικης» καταγωγής του και λιγότερο για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, το Alcatel Pop 4 (6) βασίζεται σε επεξεργαστή της Mediatek και πιο συγκεκριμένα τον Helio P10.

Με σχεδόν δύο χρόνια ύπαρξης πλέον στην αγορά, ο Helio P10 είναι απλά «ικανοποιητικός» για τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας στην οποία ανήκει και το Alcatel Pop 4 (6).

Οι συνολικά 8 πυρήνες Α-53 έχουν το 1.8 GHz σαν την μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους, και όχι τα 2 GHz που είναι το θεωρητικό μέγιστο για τον Helio P10. Η μικρή αυτή διαφορά δεν έχει κάποια επίπτωση σε καθημερινή χρήση, και ακόμα και δοκιμάζοντας την απόδοση σε κάποιο Benchmark, τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν σημαντικά.

Αυτό που έχει σημασία είναι το πως ο χρήστης του Alcatel Pop 4 (6) «αντιλαμβάνεται» σε καθημερινή χρήση την απόδοση του Helio p10. Για την μάλλον απλή χρήση που έχει σχεδιαστεί και ο επεξεργαστής αλλά και η συσκευή, η απόδοση αυτή είναι ικανοποιητική.

Όλες οι εφαρμογές ξεκινούν και στην συνέχεια εκτελούνται χωρίς κολλήματα και σημαντικές καθυστερήσεις. Η ταυτόχρονη χρήση πολλών από αυτές περιορίζεται περισσότερο από τα 2 GB μνήμης RAM του Alcatel Pop 4 (6) παρά από την απόδοση του Helio P10.

Αντίστοιχα και στον τομέα των γραφικών, η Mali T860 του Helio P10 έχει 2 μόνο «πυρήνες» παραγωγής γραφικών, με συνολική απόδοση απλά αποδεκτή για την 1080p οθόνη του Alcatel Pop 4 (6). Το γραφικό περιβάλλον της Alcatel παράγεται χωρίς προβλήματα, και σχεδόν ποτέ οι έτσι και αλλιώς λίγες καθυστερήσεις στην λειτουργία του, δεν οφείλονται στην κάρτα γραφικών. Παρόλα αυτά, η απόδοση της είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για απαιτητικά παιχνίδια, κάτι που είναι κρίμα σε συσκευές με τόσο μεγάλη οθόνη που πραγματικά ταιριάζει σε αυτού του είδους χρήση.

Τέλος, ο αποθηκευτικός χώρος έχει ονομαστικό μέγεθος 16 GB από τα οποία, περίπου 9.5 GB είναι διαθέσιμα στον ιδιοκτήτη του Alcatel Pop 4 (6).

Μπαταρία

Η μπαταρία του Alcatel Pop 4 (6) διαθέτει χωρητικότητα 3.500 mAh, η οποία με αρκετά έντονη χρήση (κλήσεις, SMS, εφαρμογές IM, κοινωνικά δίκτυα κτλ) κρίνεται επαρκής για να «βγάλει» μία τουλάχιστον μέρα προτού χρειαστεί να επαναφορτίσετε την συσκευή σας.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι το θέμα της απόδοσης των μπαταριών γενικότερα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς εκτός του ότι είναι πολυπαραγοντικό, έχει να κάνει και με το τι θεωρεί «λογική» ή «βαριά» χρήση ο καθένας. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το Alcatel Pop 4 (6) θεωρούμε ότι θα ωφελούνταν από μια μεγαλύτερη μπαταρία, καθώς είναι γεγονός ότι μια οθόνη 6 ιντσών (ακόμα και με 1080p ανάλυση) έχει τις δικές της… απαιτήσεις.

Τέλος, στις Ρυθμίσεις θα βρούμε τις κλασσικές επιλογές που μας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσουμε το ενεργειακό προφίλ της συσκευής μας και τις οποίες θα σας προτρέψουμε να τις «ψάξετε».

Συμπέρασμα

Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς μια συσκευή σαν το Alcatel Pop 4 (6). Είναι γεγονός ότι στην κατηγορία τιμής του δεν υπάρχουν πολλές συσκευές με 6ιντσες οθόνες, από την άλλη όμως εάν σταθούμε στο hardware και στην κάμερα, δύσκολα μπορούμε να πούμε ότι δικαιολογείται η αρχική τιμή πώλησής του.

Εάν είσαστε χρήστης που θέλει οπωσδήποτε συσκευή με οθόνη αυτού του μεγέθους, τότε μπορεί να σας κινήσει το ενδιαφέρον καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και την καλή ποιότητα κατασκευής του. Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι στα χρήματα αυτά μπορεί κανείς να βρει ισχυρότερες συσκευές, οπότε για άλλη μια φορά είναι θέμα του ποια κριτήρια έχει ο καθένας.

Σε κάθε περίπτωση, το Alcatel Pop 4 (6) είναι μια «ιδιαίτερη» συσκευή η οποία χωρίς να «βάζει φωτιά» σε κανένα τομέα, μπορεί να προσελκύσει όσους επιθυμούν το επόμενο smartphone τους να διαθέτει οθόνη 6 ιντσών και δεν θέλουν να κινηθούν σε υψηλότερες κατηγορίες τιμής. Συνεπώς, θα σας προτείνουμε να το δείτε από κοντά σε κάποιο κατάστημα, ώστε να βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights