Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Vero W120i Review: Αποδοτικό Tablet με πληκτρολόγιο

Vero W120i Review: Αποδοτικό Tablet με πληκτρολόγιο

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Είναι γεγονός ότι η αγορά των Tablets διανύει μια δύσκολη εμπορικά περίοδο τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι όποιος έχει ήδη ένα Tablet στην κατοχή του, δεν έχει λόγο να το αλλάξει σύντομα, με τον ίδιο τρόπο που αν ένας υπολογιστής «κάνει τη δουλειά του» δεν χρειάζεται αντικατάσταση. Τα Tablet με Windows 10 της Microsoft είναι μια πιο «ειδική» κατηγορία, αφού συνήθως προσφέρουν αυξημένη λειτουργικότητα, και ένα συνολο από εφαρμογές που είναι ακριβώς ίδιες με αυτές ενός υπολογιστή.

 

Αν το σύνολο τώρα προσφέρει και αποσπώμενο πληκτρολόγιο αλλά και χαμηλή τιμή πώλησης, τα «υβριδικά» αυτά Tablets είναι μια από τις λίγες κατηγορίες που έχουν πλέον ενδιαφέρον τεχνικά, αλλά και εμπορικά… μέλλον. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το W120i που η Oktabit φέρνει στην Ελληνική αγορά. Με χαμηλή και ανταγωνιστική τιμή πώλησης, ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και αποσπώμενο πληκτρολόγιο, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

Με την περιορισμένη σχεδιαστική ελευθερία και χρήση υλικων που του επιτρέπει ο στόχος της ελκυστικής τιμής πώλησης, το W120i βασίζεται σε ένα «σοβαρό» και σχετικά απλό εξωτερικό σχεδιασμό. Στην κατηγορία των Netbooks που ανήκει άλλωστε, η εξωτερική εμφάνιση είναι λιγότερο σημαντική σε σύγκριση με τομείς όπως η φορητότητα, η ποιότητα συναρμολόγησης και η ευκολία στην μεταφορά.

Ο διπλός του χαρακτήρας επιτρέπει στον χρήστη να το χρησιμοποιεί σαν κανονικό Tablet όταν δεν χρειάζεται το πληκτρολόγιο του, ένα Mode στο οποίο το χαμηλό βαρος του βοηθάει ιδιαίτερα. Χάρη και στην πολύ καλή σε χρωματική απόδοση αλλά και υψηλής ανάλυσης οθόνη του, το W120i είναι ιδανικό για την προβολή ταινιών. Μάλιστα, με τα Windows 10 αν κάποιος έχει την …. Όρεξη και την υπομονή, μπορεί να κατεβάσει την ταινία στο ίδιο το Vero.

Το αποσπώμενο πληκτρολόγιο τώρα, δεν διαθέτει ξεχωριστή μπαταρία, αφού έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στο μικρό του μέγεθος και βάρος. Παρόλα αυτά, η «ισορροπία» ανάμεσα στο Tablet στο πάνω μέρος, και το πληκτρολόγιο στο κάτω, είναι σωστή, ώστε όταν το χρησιμοποιεί κάποιος να μην υπάρχει το ενοχλητικό φαινόμενο που το ίδιο το Tablet «τραβάει» το πληκτρολόγιο προς τα πίσω.

Σαν μηχανικό πληκτρολόγιο είναι αρκετά εύχρηστο, με δεδομένο πάντα το μέγεθος του ίδιου του Tablet, με το οποίο πρέπει για λόγους ομοιομορφίας να είναι αντίστοιχο. Τα μηχανικά πλήκτρα έχουν σωστή επαναφορά και αρκετό «βαθος» κατά την πίεση τους, και προς έκπληξη μας κάνουν το Vero αρκετά άνετο για πληκτρολόγηση κειμένου.

Ακριβώς από κάτω βρίσκεται στο επίσης μεγάλο σε διαστάσεις touchpad του Vero που και αυτό με την σειρά του έχει σχεδιαστεί με κύριο γνώμονα την άνετη χρήση. Πρακτικά πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Touchpad που μπορεί να βρει κανείς σε μηχάνημα με οθόνη 11 ιντσών, πόσο μάλλον σε ένα που το πληκτρολόγιο είναι αφαιρούμενο.

Ουσιαστικά η Oktabit κατάφερε με το Vero να πετύχει μια σχεδόν ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην χρηστικότητα και τις περιορισμένες διαστάσεις. Το Notebook είναι άνετο στην καθημερινή του χρήστη, ενώ σαν Tablet το μικρό του βάρος το κάνει εύχρηστο ακόμα και σε σύγκριση με λύσεις που βασίζονται στο Android της Google.

Οθόνη.

Η 11 ιντσών οθόνη του Vero διακρίνεται και για την υψηλή της ανάλυση που φτάνει τα 1920 x 1200 pixels. Για Notebook αυτής της κατηγορίας τιμής η ανάλυση αυτή είναι σίγουρα καλοδεχούμενη, αφού κάνει τα ίδια τα Windows οπτικά ευχάριστα, πόσο μάλλον την προβολή ταινιών και κάθε είδους πολυμέσων.

Το χρωματικό εύρος είναι άριστο, ενώ ειδικά τα «βασικά» χρώματα όπως το άσπρο, προβάλλονται χωρίς ενοχλητικές αποχρώσεις και διαβαθμίσεις. Μοναδικό ουσιαστικό μειονέκτημα είναι οι μικρές γωνίες θέασης, θυσία που έχει γίνει προφανώς για περιορισμό του κόστους της οθόνης.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι μιλάμε πάντα για Notebook, η οθόνη του Vero είναι απόλυτα ικανοποιητική. Η υψηλή της ανάλυση την κάνει εύχρηστη για το γραφικό περιβάλλον των Windows, ενώ η διαγώνιος των 11 ιντσών κάνει την επαγγελματική χρήση του Vero δυνατή, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα κάθε φορά.

Απόδοση στην πράξη.

Το Vero έχει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων προκειμένου να προσφέρει στον χρήστη του την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης στην κατηγορία τιμής του. Εκτός του πληκτρολογίου, το ίδιο το Tablet έχει δύο κανονικού μεγέθους USB θύρες επικοινωνίας, μια στο αριστερό και μια στο δεξί μέρος.

Με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να προσφέρονται ήδη, οι 2 αυτές USB είναι «Αρκετές» για κάθε άλλου είδους χρήση, όπως USB Sticks ή ακόμα και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται και η mini HDMI θύρα για την σύνδεση του Vero σε τηλεόραση ή Monitor. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ίσως και το μοναδικό αρνητικό «στοιχείο» που είναι η θύρα φόρτισης του Vero. Αυτή είναι ένα…. Παλαιού τύπου βύσμα αντί για κάποιο νεότερο MicroUSB ή και Type C USB βύσμα. Το μειονέκτημα είναι ότι το Vero μπορεί να φορτίσει μόνο με τον δικό του φορτιστή, κάτι συνηθισμένο στον χώρο των υπολογιστών, όχι όμως και σε αυτόν των Tablets.

Προφανώς, το Vero διαθέτει και Wi-fi για την ασύρματη σύνδεση του στο Internet αλλά και Bluetooth. Οι δύο UBS θύρες κανονικού μεγέθους είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του, αφού με αυτές το Vero δεν απαιτεί την χρήση κάθε είδους ξεχωριστού «αντάπτορα» για την σύνδεση συσκευών, κάτι δυστυχώς συνηθισμένο σε ακριβότερες από αυτό προτάσεις.

Λειτουργικό Σύστημα.

Το Vero έρχεται με τα Windows 8.1 της Microsoft προ-εγκατεστημένα, κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει ο χρήστης του. Με δεδομένο ότι πρόκειται για «νόμιμη» έκδοση των Windows 8.1, είναι δυνατή η δωρεάν αναβάθμιση τους σε windows 10.

Αυτή ήταν και η πρώτη μας ενέργεια μετά την ενεργοποίηση τους, αφού τα Windows 8.1 μάλλον αδικούν το μηχάνημα, σε πλήρη αντίθεση με το νεότερο λειτουργικό της Microsoft. Βασιζόμενο σε επεξεργαστή της Intel, το Vero προσφέρει την πλήρη και κανονική έκδοση των Windows 10, με μοναδικό περιορισμό τις δυνατότητες του Hardware στο εσωτερικό του.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης του μπορεί να εγκαταστήσει κάθε είδους εφαρμογή από το κατάστημα της Microsoft αλλά και από εξωτερικές πηγές, ακριβώς όπως και σε κάθε άλλο υπολογιστή.

 

Επεξεργαστής Μνήμη.

Στο εσωτερικό του Vero βρίσκεται ο Atom Z3735F επεξεργαστής της Intel. Ο βασικός λόγος ύπαρξης του, και ο λόγος που έχει σχεδιαστεί από την Intel είναι για να προσφέρει τον καλύτερο δυνατο συνδυασμό απόδοσης (για τα δεδομένα ενός Atom…) Με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Στην περίπτωση του Vero σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Z3735F λειτουργεί χωρίς ανεμιστήρα, κάτι που δείχνει ότι και ο ίδιος π επεξεργαστής αλλά και ο σχεδιασμός του μηχανήματος δεν παράγουν υψηλές θερμοκρασίες.

Το W120i έρχεται με 2 GB μνήμης RAM, που αποτελούν και το μοναδικό «περιορισμό» για πραγματικά αποδοτικό Multitasking. Με τα ίδια τα Windows 10 να έχουν τις δικές τους απαιτήσεις σε RAM, ο χρήστης του W120i μπορεί με άνεση να «τρέξει» ακόμα και βαριές εφαρμογές αρκεί να είναι λογικός στο πόσες θέλει να έχει ανοιχτές ταυτόχρονα.

Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές τυχόν καθυστερήσεις, είναι μέσα στα όρια του αποδεκτού, ειδικά όταν μιλάμε για ένα Notebook που κοστίζει λιγότερα από 250 ευρώ.

Στον τομέα των γραφικών, η HD Graphics όπως την ονομάζει η Intel, κάρτα γραφικών του Z3735F είναι απλά αποδεκτή για την καθημερινή χρήση του W120i. Ο λογικός χρήστης δεν θα επιλέξει ένα μηχάνημα σαν και αυτό για Gaming χρήση, για την οποία δεν έχει σχεδιαστεί.

Για τις Multimedia ανάγκες των Windows 10, ο Z3735F έχει την ξεχωριστό Hardware για την αποκωδικοποίηση αρχείων Video, κάτι που επιτρέπει την χωρίς προβλήματα χρήση του W120i. Mάλιστα, σαν Media Player, η μπαταρία του προσφέρει πολύ καλούς χρόνους λειτουργίας για την προβολή ταινιών.

Τα 32 GB αποθηκευτικού χώρου, είναι απλά αρκετά για την βασική χρήση του W120i. Ο χρήστης του θα βρεθεί με περίπου τα μισά από αυτά διαθέσιμα μετά την αναβάθμιση σε Windows 10, που και πάλι είναι αρκετά για την εγκατάσταση των απαραίτητων εφαρμογών. Για πιο απαιτητικές συνθήκες, το W120i προσφέρει θύρα για κάρτες μνήμης microSD. Εδώ θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι σε αυτή την περίπτωση η κάρτα μνήμης είναι εξ ορισμού αποδοτική κυρίως για αρχεία εικόνας και video. Η εγκατάσταση εφαρμογών και η εκτέλεση τους από αυτή, μειώνει σημαντικά τις επιδόσεις του W120i

Μπαταρία.

Στο εσωτερικό του Vero βρίσκεται μια μπαταρία με ονομαστική χωρητικότητα 7.000 mAh.

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αρχικά, όμως τα Windows 10 διακρίνονται για την πολύ καλή διαχείριση ενέργειας που κάνουν. Σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση του Atom επεξεργαστή βοηθούν το W120i να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους λειτουργίας.

Η απλή κατά βάση χρήση για την οποία έχει σχεδιαστεί, είναι και αυτή στην οποία η μπαταρία προσφέρει την καλύτερη απόδοση, που πλησιάζει τις 5 ώρες χρήσης.

Στην προβολή ταινιών σαν Tablet, το W120i μπορεί να βγάλει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με μια κανονική ταινία να αφαιρεί περίπου 25% από την μπαταρία του.

Συμπέρασμα.

Το W120i της Vero έχει σχεδιαστεί για απλή χρήση, και για να καλύψει τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης «κατηγορίας» χρηστών. Σε αυτή ανήκουν όσοι θεωρούν ότι ένα απλό Tablet είναι περιοριστικό λόγω του λειτουργικού και των δυνατοτήτων του, και θεωρούν ότι ένα κανονικό Laptop (πόσο μάλλον επιτραπέζιος υπολογιστής) είναι υπερβολή.

Για αυτό ακριβώς το αγοραστικό κοινό, το W120i προσφέρει την λειτουργικότητα που θέλουν, σε χαμηλή τιμή πώλησης για τα δεδομένα ενός tablet μαζί με πληκτρολόγιο.

Τα Windows 10 είναι πλέον αρκετά εύχρηστα και απλά στην δομή τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και χωρίς το αποσπώμενο πληκτρολόγιο, προσθέτοντας «πόντους» στον διπλό χαρακτήρα του W120i.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights