Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 3310 Review : Για την νοσταλγία…

Nokia 3310 Review : Για την νοσταλγία…

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εποχή που η Nokia επικρατούσε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, όπως και από τότε που σταμάτησε να κατασκευάζει κάθε είδους Smartphone με την δική της ονομασία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το όνομα της εταιρείας δεν παραμένει γνωστό στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. Ακόμα και για όσους λόγω… ηλικίας, δεν είχαν καν κινητό τηλέφωνο τα χρόνια που η Nokia βρίσκονταν στην κορυφή της αγοράς, είναι δεδομένο ότι θυμούνται από το περιβάλλον τους κάποιον με ένα Nokia κινητό στο χέρι.

Τις πολλές και διαφορετικές εκδόσεις… νοσταλγίας ανάλογα με την ηλικία του καθενός, φαίνεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Nokia με την παρουσίαση του 3310.

Για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, το παλιό Nokia 3310 ήταν το πρώτο, ή έστω ένα από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κράτησαν στα χέρια τους, και προφανώς το άκουσμα και μόνο του ονόματος του ξυπνάει ευχάριστες (λογικά) μνήμες.

Με την πάροδο των ετών, η φημισμένη ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης των περισσότερων Nokia αλλά του 3310 πιο συγκεκριμένα, του έδωσαν ένα χαρακτήρα «ήρωα» του παρελθόντος, που μπορούσε να αντέξει σε κακομεταχείριση που τα σημερινά Smartphones τρομάζουν και μόνο στην περιγραφή.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, η Nokia πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι το Nokia 3310 έρχεται και πάλι στην αγορά, σε μια αναβαθμισμένη έκδοση, σε σύγκριση πάντα με τον προκάτοχο του. Για τα σημερινά δεδομένα, ένα κινητό με μηχανικό πληκτρολόγιο, και οθόνη 2.4 ιντσών είναι μάλλον ασυνήθιστο, όμως υπήρξε μια εποχή που οι συσκευές αυτές θεωρούνταν απλά… τεχνολογικά επιτεύγματα.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Είναι προφανές ότι η Nokia δεν είχε την δυνατότητα να αντιγράψει πλήρως τον σχεδιασμό του πρώτου 3310, αφού για τα σημερινά δεδομένα, το μέγεθος εκείνης της οθόνης, το βάρος αλλά και οι συνολικές διαστάσεις θα ήταν απαγορευτικές. Ακόμα και για μια συσκευή που στοχεύει στην νοσταλγία και τις αναμνήσεις του παρελθόντος, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Έτσι λοιπόν, το «νέο» Nokia 3310 έχει διαφορετικό σχεδιασμό, στο μέτρο του δυνατού, αφού συνεχίζει να είναι ένα μικρό σε διαστάσεις, κινητό τηλέφωνο.

Η μπροστινή του όψη τονίζει ξεκάθαρα το στυλ των συσκευών της εταιρείας ειδικά την εποχή που αυτή ήταν στην κορυφή. Με κάποιον τρόπο (ιδιαίτερα επιτυχημένο) οι σχεδιαστές του Nokia 3310 κατάφεραν να το κάνουν να θυμίζει το σύνολο της τότε σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Nokia, ενώ ταυτόχρονα δείχνει όσο «σύγχρονο» μπορεί να είναι ένα σχέδιο σαν και αυτό.

Η μικρή σε διαγώνιο οθόνη του δεν αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής επιφάνειας, όπως σε ένα Smartphone, αλλά ουσιαστικά το πάνω μισό της. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το… μηχανικό πληκτρολόγιο, με τα διαφορετικά πλήκτρα χειρισμού και το αλφαριθμητικό τμήμα, στην διάταξη που είχαν σχεδόν όλες οι συσκευές εκείνη την εποχή.

 

Αν θέλει κάποιος να «κρίνει» την εργονομία μιας συσκευής που έχει σχεδιαστεί απλά για ιστορικούς λόγους, μπορεί να πει ότι το κενό ανάμεσα στα πλήκτρα χειρισμού είναι αρκετά μικρό και δυσκολεύει την πίεση τους χωρίς λάθη.

Η πίσω όψη τώρα είναι περισσότερο απλή αφού φιλοξενεί μόνο το λόγοτυπο της Nokia και την, για λόγους κάλυψης βασικών αναγκών, κάμερα που διαθέτει το Nokia 3310.

Πίσω στο κομμάτι της… νοσταλγίας, είναι πολύ εύκολο να νιώσει κάποιος περίεργα με το Nokia 3310 στα χέρια του. Την εποχή που αντικείμενο συζήτησης είναι πόσο «μικρό» μπορεί να είναι για παράδειγμα το Galaxy S8 της Samsung με οθόνη 5.8 ιντσών, το 3310 δείχνει και είναι… ασυνήθιστα μικρό.

Το να το κρατήσει κάποιος στο πρόσωπο του και να μιλήσει με αυτό (είναι άλλωστε μια συσκευή που κατά βάση κάνει… μόνο αυτό) είναι αρκετά περίεργο πλέον, με τρόπο όμως που καταφέρνει να πετύχει τον στόχο του να ξυπνήσει μάλλον ευχάριστες αναμνήσεις.

Σίγουρα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθούμε στην… ποιότητα των υλικών κατασκευής του Nokia 3310 και γιατί είναι πολύ «πεζό» για την συγκεκριμένη συσκευή, αλλά και γιατί στα μόλις 59 ευρώ που κοστίζει είναι μάλλον άδικο. Παρόλα αυτά, η συναρμολόγηση του έχει γίνει σχεδόν άριστα. Το πίσω καπάκι που αφαιρείται, κουμπώνει σε πολλά διαφορετικά σημεία, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να βγει.

Οθόνη.

Καθαρά για λόγους αναφοράς, αφού δεν έχει κάποια πρακτική χρησιμότητα, θα αναφέρουμε ότι η οθόνη του 3310 έχει διαγώνιο 2.4 ιντσών και ανάλυση που θυμίζει έντονα το παρελθόν, στα μόλις 240 x 320 pixels.

Είναι προφανώς έγχρωμη, με την απόδοση που της επιτρέπει να έχει η μικρή της διαγώνιος. Ακριβώς από πάνω από την ίδια την οθόνη υπάρχει ένα … χοντρό κρύσταλλο που την προστατεύει. Με δεδομένο ότι η αντανάκλαση του ήλιου σε τόσο μικρό μέγεθος δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αλλά και το ότι δεν είναι ευαίσθητη στην αφή, το κρύσταλλο αυτό φροντίζει ώστε να μην σπάσει απλά η οθόνη του Nokia 3310.

Κάμερα.

Συνέχεια της τυπικής αναφοράς χαρακτηριστικών, αφού η 2 Mpixels κάμερα του Nokia 3310 υπάρχει περισσότερο απλά γιατί μπορούσε η εταιρεία να την «χωρέσει» στα 59 ευρώ.

Οι φωτογραφίες προφανώς και είναι αστείες σε ποιότητα για τα σημερινά δεδομένα, αν όμως κάποιος θυμάται την εποχή των πρώτων κινητών με κάμερα (και ειδικά αν έχει ακομα φωτογραφίες από εκείνη την εποχή) θα ανακαλύψει ότι οι φωτογραφίες του Nokia 3310 δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου.

Για κάποιον άγνωστο λόγο, η κάμερα μπορεί να καταγράψει και Video, σε ανάλυση 240 x 320, όσο δηλαδή και η οθόνη της συσκευής. Την εποχή των κινητών με πληκτρολόγιο, η κάθετη λήψη Video ήταν συνηθισμένη, και το Nokia 3310 δεν έχει σχεδιαστεί για την λήψη βίντεο «Στο πλάι».

Λειτουργικό σύστημα.

Συνήθως στις συσκευές που δοκιμάζουμε δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε «τυπικές» λειτουργίες όπως η πραγματοποίηση κλήσεων και η αποστολή και λήψη μηνυμάτων.

Στην περίπτωση του Nokia 3310 όμως, αυτά είναι δύο από τα βασικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό, ανάμεσα σε μια λίστα που περιλαμβάνει λίγες ακόμα δυνατότητες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται φυσικά και το … φιδάκι, ένα παιχνίδι που έχει αφήσει ιστορία, την εποχή που δεν ήταν τόσο δεδομένο το να έχει παιχνίδια ένα κινητό τηλέφωνο.

Δυστυχώς όμως πρόκειται για μια αρκετά διαφορετική έκδοση που βασίζεται σε υλοποίηση της Gameloft και απέχει σημαντικά από το παιχνίδι που πιθανότατα θυμόμαστε εμείς οι … παλαιότεροι.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Μάλλον δεν εχει την παραμικρή σημασία να αναζητήσει κανείς το… είδος του επεξεργαστή στο εσωτερικό του Nokia 3310. Αυτό που αρκεί είναι να αναφέρουμε ότι το απλό από κάθε άποψη λειτουργικό του σύστημα τρέχει πολύ καλά και χωρίς… καθυστερήσεις .

Ο αποθηκευτικός χώρος… εντυπωσιάζει στα 16 MB (και όμως ! ) που παρόλα αυτά αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του χρήστη. Την εποχή του πρώτου Nokia 3310 οι κάρτες μνήμης δεν είχαν λόγο ύπαρξης στα περισσότερα κινητά, πλέον όμως η νέα έκδοση διαθέτει την ανάλογη υποδοχή για όσους θέλουν να… φωτογραφιζουν ή να ακούν μουσική με αυτό.

Μπαταρία

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πλέον μια εποχή που μόλις 1.200 mAh μπαταρίας έφταναν για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα μια συσκευή. Για λόγους αναφοράς πάντως θα θυμίσουμε ότι το… πρώτο Galaxy S της Samsung περιορίζονταν σε μόλις 1.600 mAh που και πάλι έφταναν για την χρήση του χωρίς πρόβλημα για έως δύο ημέρες.

Το Nokia 3310 υπόσχεται χρόνους αναμονής και λειτουργίας που ακούγονται… αστείοι, αφού το 20 ημέρες πλέον έχει απλά ξεχαστεί στον κόσμο των Smartphones (μαζί με το… 1 ημέρα σε κάποιες περιπτώσεις).

Ουσιαστικά σε αναμονή το Nokia 3310 δεν τρέχει εφαρμογές, δεν έχει Social Media να ενημερώνουν τον χρήστη μαζί με Instant Messaging εφαρμογές να δέχονται μηνύματα, και μόνο η σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας καταναλώνει μικρά ποσά ενέργειας.

20 ημέρες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα κρατήσει η μπαταρία του Nokia 3310, σίγουρα όμως με την απλή χρήση που μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό θα θεωρεί απλά δεδομένο ότι πάντα αυτό θα έχει μπαταρία.

Συμπέρασμα.

Πολλοί θα πουν ότι η νεοσύστατη HMD που κατασκευάζει συσκευές με την ονομασία της Nokia, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την νοσταλγία του κόσμου στο άκουσμα του ονόματος Nokia 3310 (αλλά και της Nokia γενικότερα). Σίγουρα η εταιρεία «ποντάρει» σε αυτή, και ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Η HMD γνωρίζει ότι δεν πρόκειται κανένας να αφήσει το κάθε είδους και κατηγορίας Smartphone του για μια συσκευή που δεν έχει Wi-fi αλλά ούτε καν 3G πόσο μάλλον 4G συνδεσιμότητα. Όμως ταυτόχρονα το Nokia 3310 δεν τα χρειάζεται κιόλας αφού η περιορισμένη λειτουργικότητα του Opera Browser που διαθέτει είναι φτωχή ακόμα και για την πιο βασική χρήση.

Πολλοί όμως θα βρούν το κόστος των 59 ευρώ αποδεκτό για να έχουν κάτι που θα τους θυμίσει το τηλεπικοινωνιακό και όχι απαραίτητα μόνο αυτό παρελθόν τους. Αυτός είναι πρακτικά και ο λόγος ύπαρξης του νέου Nokia 3310, και ακόμα και αν η εταιρεία βασίζεται στην νοσταλγία μας, τουλάχιστον το κάνει με σχετικά «όμορφο» τρόπο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights