Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 3 Review : Επιστροφή σε σωστή πορεία

Nokia 3 Review : Επιστροφή σε σωστή πορεία

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Στον ιδιαίτερα σκληρό κόσμο της τεχνολογίας και ειδικά στο κομμάτι των Smartphones, είναι ελάχιστες οι εταιρείες που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επανέλθουν εμπορικά, ειδικά μετά από απουσία αρκετών ετών.

Ακόμα και για την Nokia, η επάνοδος στην συγκεκριμένη αγορά έπρεπε να γίνει με «ανορθόδοξο» τρόπο, αφού η εταιρεία δεν εμπλέκεται άμεσα στην κατασκευή και την διάθεση των συσκευών που… φοράνε το όνομα και το λογότυπο της. Η Φινλανδική HMD έχει αποκτήσει το δικαίωμα κατασκευής Smartphones με την ονομασία της Nokia, θεωρητικά ελέγχεται για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την «άδεια» αυτή, και κατασκευάζει τις συσκευές στην Κινέζικη FoxConn.

Αυτό ειδικά το τελευταίο μέρος του… παζλ είναι και το πιο ενδιαφέρον, αφού το χαμηλότερο κόστος κατασκευής επιτρέπει στην HMD να διαθέτει τις Nokia προτάσεις της σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές πώλησης. Το ζητούμενο όμως είναι να καταφέρει να επανέλθει έστω και πλαγίως η Nokia στην αγορά που πριν αρκετά πλέον χρόνια ήταν ο βασιλιάς, και όχι να «καταστρέψει» το όνομα της με συσκευές που δεν θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της.

Η ανανέωση στηρίζεται και σε διαφορετικές βάσεις, αφού πλέον τα Nokia Smartphones βασίζονται στο Android Της Google, μια επιλογή που αν είχε γίνει εξ αρχής αντί του λειτουργικού της Microsoft, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είχε βοηθήσει την Nokia να αποφύγει πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Το δύσκολο για την HMD είναι να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα (και περισσότερα) Smartphone που να θυμίζει τις συσκευές με τις οποίες η Nokia ξεχώριζε κατασκευαστικά πριν μερικά χρόνια.

Η Φινλανδική εταιρεία είχε πάντα την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται με ξεχωριστό τρόπο ακόμα και τα πιο συνηθισμένα υλικά, όπως το πλαστικό, για την δημιουργία πολυτελών και ποιοτικά ανώτερων συσκευών. Το Nokia 3 λοιπόν, πρέπει σχεδιαστικά να θυμίζει κινητό της Nokia, όσο αυτό είναι δυνατόν σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος ενός Smartphone είναι η οθόνη του. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι αρκετά οικονομικό στην κατασκευή του ώστε να επιτευχθεί η χαμηλή τιμή πώλησης που θα το κάνει ανταγωνιστικό και ελκυστικό για το αγοραστικό κοινό.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, η HMD έχει πετύχει σχεδόν τέλεια τον συνδυασμό αυτό. Το Nokia 3 είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες σε σχεδιασμό συσκευές που μπορεί να βρει κανείς κάτω από τα 200 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα να διατηρεί τον χαρακτήρα ενός Nokia. Στα 159 ευρώ της τιμής του Nokia 3, η HMD κατάφερε να «χωρέσει» και ένα πλαίσιο στο πλαϊνό μέρος του που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Αυτό έχει προφανή πλεονεκτήματα στην αίσθηση που αφήνει η συσκευή στο χέρι του χρήστη, αλλά και στην στιβαρότητα και την ποιότητα συναρμολόγησης. Σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι η βαφή του αλουμινένιου πλαισίου στο κάθε διαφορετικό χρώμα του Nokia 3, κάτι ασυνήθιστό σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Στο πίσω μέρος της συσκευής συναντάμε ένα πλαστικό «καπάκι» που δεν μπορεί να αφαιρεθεί, αποτρέποντας τον χρήστη από το να έχει πρόσβαση στην μπαταρία του Nokia 3.

Η υφή του πλαστικού αυτού όμως είναι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Η HMD κατάφερε να πετύχει ακριβώς την αίσθηση αφής που είχαν οι συσκευές της Nokia πριν από χρόνια, με μια μικρή «ματ» επίστρωση. Με κάποιον… περίεργο τρόπο, πολλοί θα είναι οι χρήστες που θα καταλάβουν ότι κρατούν συσκευή της Nokia στα χέρια τους, απλά και μόνο από την αίσθηση που αυτή αφήνει.

Η μπροστινή επιφάνεια τώρα, φιλοξενεί προφανώς την 5 ιντσών οθόνη του Nokia 3, μαζί με αυτή όμως και μια από τις μεγαλύτερες… παραφωνίες και εργονομικές ατέλειες του.

Τα πλήκτρα χειρισμού βρίσκονται ακριβώς κάτω από την οθόνη, δεν φωτίζονται και στο μαύρο ειδικά χρώμα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κάποιος ακόμα και οπτικά. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι και ένα από τα λίγα σημεία που δείχνουν τους «συμβιβασμούς» που έπρεπε να γίνουν ώστε να είναι οικονομική συσκευή το Nokia 3 (και απουσιάζουν από τα αμέσως ακριβότερα Nokia 5 και 6…).

Παρόλα αυτά, οι συνολικές διαστασεις είναι σχετικά περιορισμένες, με το Nokia 3 να παραμένει μια αρκετά εύκολη στην μεταφορά συσκευή. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και το περιορισμένο βάρος του, αλλά και οι «ευγενικές» γωνίες του σχεδιασμού του.

Συνολικά, η HMD προφανώς και ήθελε να ξυπνήσει αναμνήσεις, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες, με μια συσκευή που να θυμίζει το παρελθόν της Nokia κατασκευαστικά. Στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν μπορούμε να πούμε ότι το έχει πετύχει και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Για μια συσκευή των 159 ευρώ, τα υλικά κατασκευής και ο τρόπος που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι σχεδόν άριστος.

Οθόνη.

Όσο καλός και αν θέλει κανείς να είναι με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Nokia 3, είναι σχεδόν αδύνατον να κάνει το ίδιο και με την οθόνη του. Η προφανώς χαμηλή ανάλυση των 1280 x 720 pixels είναι αναμενόμενη και αποδεκτή στην κατηγορία τιμής του, όπως άλλωστε και η διαγώνιος των 5 ιντσών.

Αυτό που κάνει την οθόνη του Nokia 3 όμως να δείχνει … φτηνή είναι η χρωματική της απόδοση. Με κάποιον περίεργο τρόπο, η HMD έχει πετύχει μια «μπλέ» απόχρωση στο σύνολο της οθόνης άσχετα με το περιεχόμενο που προβάλλεται, είτε είναι απλά το Stock Android Μενού ή κάποια φωτογραφία/βίντεο.

Η περίεργη αυτή απόχρωση συνδυάζεται με τον χαμηλότερο σε ένταση φωτισμό που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής και όχι μόνο. Ακόμα και στην μέγιστη ένταση του είναι χαμηλός για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά κάτω από έντονο ηλιακό φως. Προς τιμήν του πάντως, το Nokia 3 διαθέτει αισθητήρα αυτόματης προσαρμογής της φωτεινότητας, κάτι που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο σε συσκευές κάτω των 200 ευρώ για όλους τους κατασκευαστές.

Για την… απλή καθημερινή χρήση που είναι και ο κύριος «στόχος» του Nokia 3 η οθόνη του είναι μάλλον αποδεκτή. Το πρόβλημα είναι περισσότερο εμφανές σε άμεση σύγκριση με συσκευές του ανταγωνισμού, ειδικά σε μια εποχή που η Samsung έχει καταφέρει να φέρει σε αυτή την κατηγορία τις σημαντικά καλύτερες σε χρωματική απόδοση SUPER AMOLED οθόνες της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights