Galaxy J5 2017 Review (SM-J530F) : Μεταλλικό και καλύτερο

Galaxy J5 2017 Review (SM-J530F) : Μεταλλικό και καλύτερο

Λειτουργικό Σύστημα

Όπως ήδη αναφέραμε, το Galaxy J5 2017 κυκλοφορεί στην αγορά με την έκδοση 7.0 του Android, ενώ το Περιβάλλον Χρήστη έχει μετονομαστεί σε «Samsung Experience» (έκδοση 8.1) το οποίο είναι η εξέλιξη του παλιού TouchWiz και του πρόσφατου Grace UX.

Για όσους δεν έχουν εμπειρία τόσο από την έκδοση 7 όσο και από το νέο UI της Samsung, θα αναφέρουμε καταρχήν ότι τα εικονίδια έχουν ανασχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν μια πιο…  «elegant» σχεδίαση.

Η διαχείριση των ταπετσαριών, των widgets μας και των Οθονών μας γίνεται με ευκολία, ενώ υπάρχει παράλληλα η υποστήριξη Θεμάτων.

Κάτι που προσφέρει ευελιξία στον χρήστη, είναι η δυνατότητα ύπαρξης ή όχι του App Drawer, ενώ υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων οπουδήποτε.

Το ίδιο το App Drawer εμφανίζεται με σύρσιμο του δαχτύλου μας από την βάση της οθόνης και κάτι που μας άρεσε είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των εφαρμογών μας μέσα από αυτό με αρκετές επιλογές, είτε ακόμα και από τις συντομεύσεις τους σε κάποια Οθόνη.

Το λεγόμενο «bloatware» κινείται σε αποδεκτά επίπεδα και ξεχωρίζει η γνωστή εφαρμογή της Samsung «Διαχείριση Συσκευής» που επιτρέπει την συνολική διαχείριση του J5. Σε αντίθεση με παλαιότερα, δεν θα την βρείτε στο Μενού Εφαρμογών αλλά στις Ρυθμίσεις, κάτι που τουλάχιστον εμείς δεν βρίσκουμε ιδιαίτερα χρηστικό.

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων έχει και αυτός ανασχεδιαστεί, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των συντομεύσεων.

Οι Ρυθμίσεις είναι αρκετά «συμμαζεμένες» και έχουν πλέον αρκετά λογική δομή όσον αφορά την διάταξή τους.

Θυμίζουμε ότι υπάρχει πλέον σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων, κατά την χρήση του οποίου δεν διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα. Η ταχύτητα λειτουργίας του είναι εντυπωσιακή για την κατηγορία τιμής του Galaxy J5 2017. Ταυτόχρονα είναι «μονίμως» ενεργός και αρκεί να ακουμπήσει απλά πάνω του το δάκτυλο ο χρήστης ώστε να ξεκλειδώσει την οθόνη, χωρίς να πιέσει το μηχανικό πλήκτρο πρώτα για να «ξυπνήσει» τη συσκευή

Ο dialer, η εφαρμογή αποστολής και λήψης SMS καθώς και η διαχείριση των επαφών μας προσφέρουν πολλές επιλογές και ευχρηστία.

Τέλος, όπως πάντα, επικροτούμε την ύπαρξη Ραδιοφώνου καθώς είναι κάτι  που αρκετοί χρήστες επιζητούν.

Κάνοντας έναν απολογισμό, είναι εμφανές ότι η Samsung έχει εξελίξει αρκετά το UI της και η εμπειρία χρήσης έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με τις προηγούμενες υλοποιήσεις. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, ενώ ο μέσος χρήστης δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κατά την χρήση της συσκευής.

18 σχολια

 1. George

  Ποιο είναι καλύτερο το j5 2017 ή το j7 2017? Ευχαριστώ!

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Η τιμή του J7 2017 θα είναι αρχικά κοντά στα 350 ευρώ, όμως προφανώς και σύντομα θα μειωθεί σε πιο “λογικα” επίπεδα.
   Το 7 2017 έχει καλύτερη οθόνη, με μεγαλύτερο μέγεθος και ανάλυση, έχει την ίδια επεξεργαστική ισχύ με το J5 2017 αλλά έχει και 3 GB RAM αντί για τα 2 του J5.
   Συνολικά είναι η καλύτερη συσκευή από τις δύο

 2. ΝΙΚΟΣ

  Καλησπέρα,

  Ανάμεσα στο j5 2017 και το P10 lite 2017, ποιο να διαλέξω ?

  Ευχαριστώ

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Παρότι συμπαθώ ιδιαίτερα το νέο J5 2017 συνολικά το P10 Lite είναι μάλλον η καλύτερη συσκευή. Είναι λίγο πιο γρήγορο, έχει οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση, που είναι όμως LCD, και έχει οριακά καλύτερη κάμερα.
   Το J5 2017 έχει κατά την γνώμη μου καλύτερο σχεδιασμό και υλικά κατασκευής, από μόνα τους όμως δεν πιστευω ότι είναι ικανά να το κάνουν συνολικά καλύτερο 🙂

 3. George

  Γεια σας και πάλι! Ανάμεσα στο j5 2017 και το a5 2016 ποιο να διαλέξω?
  Ευχαριστώ!

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Το A5 2016 έχει μέχρι και σήμερα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Η οθόνη του είναι καλύτερη και έχει υψηλότερη 1080p ανάλυση αντί της 720p Οθόνης του J5 2017. Επίσης η κάμερα έχει Optical Image Stabilization, κάτι που δεν μπορείς να βρεις πλέον σε καμία συσκευή της εταιρείας εκτός από τα Galaxy S και τα Galaxy Note. Σκέψου ότι ακόμα και από το Α5 2017 έχει αφαιρεθεί σαν δυνατότητα.

 4. 'Ιλια

  Γεια σας
  λετε οτι το j5 (2017) δεν εχει ois οπως δεν εχει και το α5 (2017) .. το j7 (2017) εχει?
  απο αποψη καμερας ποιο θεωρειται καλυτερο?
  Ευχαριστω !!

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Όντως, καμία από τις 3 συσκευές δεν έχει OIS στην κάμερα. ΕΙδικά για το Α5 2017 δεν υπάρχει λογική, αφού το αμέσως προηγούμενο είχε, αλλά δεν γνωρίζω για ποιον ακριβώς λόγο έγινε η αφαίρεση του.
   Το Α5 2017 έχει ελάχιστα καλύτερη κάμερα συνολικά από το J7 2017, που έχει ουσιατικά την ίδια με το j5 2017. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά υπάρχει.

 5. Χρήστος

  Γεια σας και πάλι! Ανάμεσα στο j5 2017 το Lenovo Moto g5 και το Huawei p8/p9 lite 2017, ποιο να διαλέξω με πρωτο κριτήριο την κάμερα ?
  Ευχαριστώ!

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Δυστυχώς το G5 δεν το έχω δει από κοντά για να σου πω με σιγουριά για την απόδοση της κάμερας του. Ανάμεσα στις υπόλοιπες συσκευές τώρα, το P9 Lite 2017 έχει έστω και λίγο, καλύτερη συνολικά κάμερα από το J5 2017. Σε λεπτομέρεια και ποιότητα δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους, όμως το Huawei βγάζει λίγο πιο “ζωντανές” και ευχάριστες στο μάτι φωτογραφίες !

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Παρότι συμπαθω ιδιαίτερα το Nokia 5, το J5 2017 είναι συνολικά καλύτερη συσκευη. Έχει εντυπωσιακά καλύτερη SUPER AMOLED οθόνη, με πολύ πιο ζωντανά και έντονα χρώματα. Επειδή έχουμε το Nokia 5 για Review αυτή τη στιγμή, η κάμερα του επίσης δυστυχώς δεν είναι αντίστοιχη με αυτή του J5 2017. Tέλος, είναι και αρκετά πιο γρήγορο σε καθημερινή χρήση.

   Το σοβαρό πλέονέκτημα του nokia 5 πάντως είναι το Stock Android, αν το προτιμάς πάντα, αλλιώς το γραφικό περιβάλλον της Samsung έχει σημαντικά περισσότερες επιλογές και δυνατότητες.

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Το Α3 2017 είναι σε προσωπικό επίπεδο πιο όμορφο ενώ έχει και την αδιαβροχοποίηση που δεν έχει το J5 2017. Από εκεί και πέρα, έχει έστω και λίγο μικρότερη οθόνη, αν σε ενοχλεί αυτό, από τις 4.7 ίντσες του Α3 2017 μέχρι τις 5.2 του J5 υπάρχει μια αισθητή διαφορά.

   Σε απόδοση δεν θα δεις κάποια σημαντική διαφορά, βασίζονται ουσιαστικά στο ίδιο hardware με μικρές παραλλαγές. Από εκεί και πέρα, το J5 έρχεται με Android 7.0 Nougat, ενώ το Α3 2017 παραδόξως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να αναβαθμίζεται.

   Αν δεν σε ενοχλεί το ότι δεν είναι “αδιάβροχο”, πιστεύω ότι το J5 2017 είναι η καλύτερη επιλογή.

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλημέρα !

   Εξαρτάται πάντα από τις προτιμήσεις του καθενός. Το J5 2017 έχει σημαντικά καλύτερη οθόνη, και μεταλλική κατασκευή που δεν έχει το P9 lite 2017. Από την άλλη, η συσκευή της Huawei έχει καλύτερη κάμερα, και λίγο πιο εύκολο και γρήγορο στη χρήση γραφικό περιβάλλον. Αν μιλάμε για την παλαιότερη έκδοση του P9 Lite 2016 τότε το J5 2017 είναι σίγουρα καλύτερη συσκευή.

 6. ILIAS GIAKOUMAKIS

  Καλησπέρα! Μέχρι τώρα είχα χαμηλού κόστους κινητό (80 €) και φυσικά δεν είμαι ικανοποιημένος. Έχω αποφασίσει να αγοράσω το J5 2017 (single) αφού με ικανοποιούν οι δυνατότητες του. Σε γενικές γραμμές θέλω ένα γρήγορο σερφάρισμα στο Internet, καλή κάμερα, γρήγορη πρόσβαση με το δαχτυλικό αποτύπωμα και γρήγορες εναλλαγές. Βλέποντας όμως τα χαρακτηριστικά άλλων κινητών όπως το Huaewi P10 lite διαπιστώνω ότι με 40 € ακόμα αγοράζω μεγάλη μνήμη (32g RAM – 3g RAM) και καλύτερη ανάλυση οθόνης. Να επιμείνω στην ¨”ποιότητα” της samsung ή απλά πληρώνω φίρμα;; Ποιά είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ!

  1. Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Στα 200-300 ευρώ, οι συσκευές έχουν μια σίγουρα καλύτερη ταχύτητα λειτουργίας και απόδοσης, που και πάλι όμως δεν συγκρίνεται με αυτη ακόμα ακριβότερων συσκευών. Παράδειγμα, θα είναι γρήγορο στο browsing στο Internet, θα έχει σχετικά καλή κάμερα, αλλά όλα εξαρτόνται από τις απαιτήσεις του καθενός, αφού ένα τηλέφωνο της μεσαίας κατηγορίας προσφέρει αυτά που “ταιριάζουν” σε αυτή. Είναι σχετικό λοιπόν το “γρήγορο”. Παρόλα αυτά, για την χρήση που περιγράφεις, και με δεδομένο το ότι ξεκινάς από αρκετά κατώτερη συσκευή, σίγουρα θα σε καλύψουν οι δυνατότητες αυτών των συσκευών.

   Τώρα για την σύγκριση με το P10 Lite, όλα έχουν να κάνουν με τις προτιμήσεις του καθενός. Το J5 2017 έχει σημαντικά καλύτερη οθόνη, πιο όμορφο σχεδιασμό (υποκειμενικά) και μονοκόμματη κατασκευή από αλουμίνιο. Το P10 Lite όμως έχει καλύτερη κάμερα, υψηλότερη ανάλυση σε λιγότερο “ζωντανή” και έντονη σε χρώμα οθόνη, και είναι έστω και οριακά πιο γρήγορο. Αν τα 40 ευρώ της διαφοράς δεν είναι θέμα, αποφασίζεις τι είναι πιο σημαντικό σαν χαρακτηριστικό για εσένα, και επιλέγεις αναλόγως 🙂

Γραψτε ενα σχολιο