Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η Apple παρουσίασε το μοναδικό iPhone X

Η Apple παρουσίασε το μοναδικό iPhone X

απο Kostas Gliatiotis

Όπως ακριβώς αναμενόταν, και μετά από περισσότερες διαρροές από ότι συνήθως, η Apple αποκάλυψε πριν λίγη ώρα, μαζί με τα δύο iPhone 8, το σημαντικά διαφορετικό και καλύτερο από αυτά, iPhone X.

Η ονομασία του αρχικά δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για μια… επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου τότε iPhone από τον Steve Jobs.

Οι αλλαγές που φέρνει το iPhone X σε σύγκριση με τα προηγούμενα, αλλά ακόμα και τα δύο iPhone 8 είναι πολλές, άλλες σημαντικές και άλλες όχι τόσο.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι προφανώς η οθόνη του, που πλέον καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την μπροστινή επιφάνεια της συσκευής, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Xiaomi στα δύο Mi Mix.

Η διαφορά είναι ότι η Apple επέλεξε ένα σημείο στο πάνω μέρος, στο κέντρο της οθόνης για να τοποθετήσει τους διαφορετικούς αισθητήρες που χρειάζονται για την λειτουργία του iPhone X. Η οθόνη όμως έρχεται και με δύο ακόμα σημαντικές βελτιώσεις. Η πρώτη από αυτές είναι η τεχνολογία … OLED όπως την ονομάζει η Apple, ή πρακτικά AMOLED όπως τις ονομάζει η Samsung η οποία και τις κατασκευάζει για το iPhone X. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι αρκετά, όμως είναι νέα μόνο για την Apple αφού σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει OLED οθόνη στο παρελθόν σε τουλάχιστον μια συσκευή.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του νέου iPhone X. Αυτός είναι ο Α11 της Apple, που έρχεται με 6 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας. Οι δύο από αυτούς είναι η βελτιωμένη κατά 25% έκδοση των αντίστοιχα “μεγάλων” του προηγούμενου Α10 της εταιρείας, ενώ οι άλλοι 4 είναι σχεδιασμένοι για πιο απλές εργασίες, παρόλα αυτά εκτός του ότι… αυξήθηκαν σε σύγκριση με τους 2 του Α10 είναι και κατά 70% (!) ισχυρότεροι.

Σύμφωνα με την Apple, θεωρητικά είναι πλέον δυνατή η ταυτόχρονη λειτουργία και των 6 πυρήνων ή τουλάχιστον αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Ο A11 είναι ο πρώτος επεξεργαστής της Apple που χρησιμοποιεί κάρτα γραφικών σχεδιασμένη από την ίδια την εταιρεία και όχι κάποια της Imagination Technologies. Δυστυχώς η Apple συνήθως δεν δίνει πολλές τεχνικές πληροφορίες και περιορίστηκε στην αναφορά ενός 30% καλύτερης απόδοσης σε σύγκριση με την έτσι και αλλιώς ισχυρή κάρτα γραφικών του Α10, καταναλώνοντας όμως την μισή ενέργεια.

Οι δύο κάμερες στο πίσω μέρος του iPhone X έχουν και αυτές υποστεί αλλαγές, Η ανάλυση είναι στα 12 Mpixels και για τις δύο, με το διάφραγμα σε f/1.8 για την κύρια που διαθέτει και Optical Image Stabilization και f/2.4 για την δεύτερη κάμερα με τον τηλεφακό. Η Apple βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του “επεξεργαστή εικόνας” στο εσωτερικό του Α11 προκειμένου εκτός από την καλύτερη κάμερα, να γίνεται και σημαντικά καλύτερη επεξεργασία κατά την δημιουργία κάθε φωτογραφίας.

Με την οθόνη να καταλαμβάνει ολοκληρη την μπροστινή επιφάνεια, η Apple αποχωρίζεται πλέον μόνιμα το πλήκτρο κάτω από την οθόνη του iPhone X, και μαζί με αυτό και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην θέση του η εταιρεία προσφέρει ένα είδος αναγνώρισης προσώπου που ονομάζει face ID και σύμφωνα με την ίδια έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με όλα τα αντίστοιχα συστήματα μέχρι σήμερα. Το iPhone X χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα, μια δεύτερη κάμερα υπερύθρων, έναν αισθητήρα “βάθους” προκειμένου να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο από το πρόσωπο του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά πάντα, το αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση προσώπου να γίνεται με ακρίβεια, και να μην επιρρεάζεται από μικρές αλλαγές στην εμφάνιση του χρήστη του iPhone X.

Τέλος, το iPhone X είναι γυάλινο στο πίσω μέρος του, κάτι που εκτός από σημαντική σχεδιαστική αλλαγή, δίνει στην Apple και τεχνικά την δυνατότητα να προσφέρει πλέον ασύρματη φόρτιση, τελευταία ουσιαστικά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό της. Το iPhone X είναι συμβατό με το πρώτυπο Qi όπως και οι περισσότερες συσκευές, και η Αpple ήταν ξεκάθαρη στο ότι μπορεί να φορτίσει με ασύρματους φορτιστές άλλων εταιρειών χωρίς προβλήματα και περιορισμούς.

Τέλος, το iPhone X είναι προφανώς αδιάβροχο, όπως και τα δύο iPhone 8. Η Apple πάντως δεν αναφέρει πρώτυπο πιστοποίησης και αναφέρει απλά ότι είναι αδιάβροχο σε “μικροσκοπικό επίπεδο”.

Η τιμή του iPhone X είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό όμως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινάει από τα 999 δολάρια για την βασική έκδοση των 64GB. Πιθανότατα στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα θα έρθει με ακόμα μεγαλύτερη τιμή, που θεωρητικά θα το κάνει ακόμα πιο… δύσκολο στην απόκτηση του.

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights