Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Creative SoundBlaster JAM review : Ασύρματη ευκολία

Creative SoundBlaster JAM review : Ασύρματη ευκολία

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η αγορά των ασύρματων ακουστικών περιλαμβάνει κυρίως ακριβές λύσεις που σε μεγάλο βαθμό προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τιμή πώλησης τους με την υπόσχεση μιας κορυφαίας ηχητικής εμπειρίας. Το «πρόβλημα» με αυτή την προσέγγιση είναι ότι ο μέσος χρήστης θέλει ένα ζευγάρι ακουστικά απλά για να ακούει την μουσική που του αρέσει με την επιπλέον ευκολία του να μην … μπλέκει με καλώδια.

Το αγοραστικό κοινό που έχει πραγματικά την δυνατότητα να εντοπίσει την διαφορά στην ποιότητα του ήχου σε ένα τέτοιο ζευγάρι ακουστικά είναι σίγουρα αρκετά περιορισμένο, ενώ πιθανότατα δεν θα τα επιλέξει απλά για να ακούσει μουσική με το … Smartphone του.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους όμως, φαίνεται ότι η Creative είναι μια από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να καλύψουν τις λιγότερο «εξειδικευμένες» απαιτήσεις σε ηχητική απόδοση, χωρίς φυσικά να θυσιάσουν την ποιότητα (σε ήχο και όχι μόνο ) που όλοι μας θεωρούμε δεδομένη πλέον.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί τα SoundBlaster JAM, ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών, σχεδιασμένων ακριβώς για τον μέσο χρήστη. Η ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα, την τεχνολογία και την τιμή πώλησης είναι έτσι και αλλιώς κάτι δύσκολο, και ο τρόπος που το πετυχαίνει η Creative με τα JAM έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

Σχεδιασμός.

Τα SoundBlaster JAM έχουν σχεδιαστεί με προφανή έμφαση στην ευκολία και την άνεση στην χρήση τους. Ένα ασύρματο σετ ακουστικών έχει πάντα αυξημένο βάρος προκειμένου να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του το απαραίτητο Hardware αλλά και την μπαταρία για την λειτουργία του. Με αυτό σαν δεδομένο, η Creative έχει βρει μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στις μικρές συνολικές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τον πολύ καλό συνολικό χρόνο αναπαραγωγής.

Το μικρό βάρος βοηθάει σημαντικά τον χρήστη να τα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κεφάλι του χωρίς ποτέ να τον ενοχλήσουν, ακόμα και περπατώντας ή… τρέχοντας για τους πιο αθλητικούς τύπους. Στην καθημερινή μας χρήση για περισσότερο από ένα μήνα, τα SoundBlaster JAM δεν διέφεραν σχεδόν καθόλου από ένα ποιοτικά κατασκευασμένο ενσύρματο σετ ακουστικών σε άνεση και παρατεταμένη χρήση.

Το απλό «μαξιλαράκι» που έχει κάθε ένα από τα δύο ακουστικά, προφανώς και δικαιολογείται απόλυτα από την τιμή πώλησης, θα θέλαμε απλά να είναι λίγο πιο χοντρό ώστε να μην αισθάνεται ο χρήστης στο αυτί του το σκληρό πλαστικό από κάτω.

Αυτό αποτελεί ουσιαστικά και την μοναδική «ατέλεια» στον σχεδιασμό και την άνεση στη χρήση των ακουστικών, που και πάλι δεν είναι τόσο έντονο σαν φαινόμενο ώστε να αποτρέψει κάποιον από την επιλογή τους.

Εργονομία

Αυτό που η Creative έχει πετύχει σε πολύ καλό βαθμό για την κατηγορία τιμής και όχι μόνο, είναι η εργονομία και η ευκολία στην χρήση των πλήκτρων στο δεξί ακουστικό.

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος πλήκτρο ξεκινά και σταματά την αναπαραγωγή, ενώ με παρατεταμένη πίεση ενεργοποιεί και αντίστοιχα απενεργοποιεί τα ακουστικά. Το να το βρει κάποιος με το χέρι του όταν έχει τα ακουστικά στο κεφάλι του (και προφανώς δεν μπορεί να τα… δει) είναι εντυπωσιακά εύκολο και άμεσο, προσθέτοντας πόντους εργονομίας. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος απλά με την αφή να «εντοπίσει» και τα δύο μεγάλα σε μέγεθος πλήκτρα έντασης, που με παρατεταμένη πίεση αλλάζουν και το τραγούδι που αναπαράγεται, αρκεί αυτή η δυνατότητα να υποστηρίζεται από το Smartphone του χρήστη.

Για το κόστος των περίπου 50 ευρώ, εκτός όλων των άλλων, τα JAM σίγουρα προσφέρουν την ευκολία χρήσης που περιμένει κανείς από ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών, που κατά κανόνα επιλέγεται ακριβώς για αυτή την αυξημένη ευκολία που προσφέρουν.

Ηχητική απόδοση

Κάθε είδος Bluetooth ακουστικών εξορισμού διαφέρει σημαντικά από τα αντίστοιχα κάθε είδος ενσύρματων ακουστικών. Η διαφορά προφανώς και βρίσκεται στο ότι η ασύρματη μετάδοση ήχου πρέπει να ακολουθεί κάποια πρότυπα, που σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν ή/και καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα σε ποιότητα.

Στην περίπτωση των JAM η Creative έχει επιλέξει την πιο διαδεδομένη λύση για την μετάδοση ήχου μέσω Bluetooth, που για την μετάδοση μουσικής είναι η χρήση του SBC Codec. Αυτό είναι εξαρχής σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις που έχει η λειτουργία του Bluetooth με μικρά πακέτα δεδομένων, σε μικρές αποστάσεις και με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η μέγιστη θεωρητικά ποιότητα στερεοφωνικού ήχου φτάνει τα 345 kbit/s που είναι λίγο πάνω από τα 320 kbit/s. Το δεύτερο νούμερο δεν είναι τυχαίο, αφού είναι η μέγιστη ποιότητα κωδικοποίησης αρχείων mp3 και όχι μόνο, στην πιο διαδεδομένη μορφή τους για τον μέσο χρήστη.

Ουσιαστικά λοιπόν, τα SoundBlaster JAM προσφέρουν την μέγιστη ποιότητα ήχου που μπορεί να προσφέρει ένα σετ Bluetooth ακουστικών στην κατηγορία τιμής τους. Το SBC Codec διασφαλίζει την συμβατότητα με θεωρητικά όλες τα σύγχρονα Smartphones και ότι ο χρήστης τους θα έχει μια συγκεκριμένη απόδοση από αυτά.

Στο δεξί ακουστικό υπάρχει μεταξύ των υπολοίπων, και το πλήκτρο Bass που όπως ξεκάθαρα δηλώνει, αυξάνει την ένταση του «μπάσου» κατά την αναπαραγωγή μουσικής.

Η διαφορά που έχει η ενεργοποίηση του εξαρτάται κυρίως από το είδος της μουσικής, όμως σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής και ανάλογα με τα … γούστα του χρήστη βελτιώνει ή απλά αλλάζει το αποτέλεσμα. Η Creative σωστά έχει περιορίσει την μέγιστη ένταση των JAM σε επίπεδα που να μην αλλοιώνεται η μουσική, με ή και χωρίς την χρήση της ενίσχυσης των μπάσων. Παρόλα αυτά, η μέγιστη αυτή ένταση είναι αρκετά δυνατή ώστε ο χρήστης να μην ακούει ενοχλητικούς θορύβους από το περιβάλλον γύρω του, χωρίς να «κουράζεται».

Η έκπληξη των JAM είναι το ενσωματωμένο μικρόφωνο, που αναλαμβάνει την μετάδοση της φωνής του χρήστη τους. Όταν είναι συνδεδεμένα σε Smartphone, το μικρόφωνο αυτό προσφέρει την δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων, μια σίγουρα καλοδεχούμενη ευκολία.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights