Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ1 Compact Review : Μικρότερο αλλά όχι “μικρό”

Sony Xperia XZ1 Compact Review : Μικρότερο αλλά όχι “μικρό”

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Το XZ1 Compact έρχεται εξοπλισμένο με την καλύτερη κάμερα που έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη η Sony για Smartphones. Το «πρόβλημα» όμως είναι ότι για μια ακόμα φορά, η εταιρεία αρνείται να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της αγοράς εκεί που χρειάζεται.

Έτσι λοιπόν, η Motion Eye Camera έχει αισθητήρα ανάλυσης 19 Mpixels, που λόγω περιορισμού στο μέγεθος μέσα σε ένα Smartphone έρχεται με μικρότερο μέγεθος για το σύνολο του αισθητήρα. Αυτό έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα, ειδικά στην λήψη φωτογραφιών σε χαμηλό φωτισμό, όπου επίσης η Sony επέλεξε να μην εξοπλίσει το XZ1 Compact με Optical Image Stabilization.

Οι ίδιες οι φωτογραφίες τώρα, σε συνθήκες καλού φωτισμού ημέρας, είναι τουλάχιστον σημαντικά βελτιωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες συσκευές της εταιρείας. Η λεπτομέρεια είναι κοντά στο μέγιστο δυνατό για ένα Smartphone, το χρωματικό εύρος είναι σωστό, λίγο όμως  πιο μικρό από ότι θα θέλαμε σε συνθήκες με πολλές χρωματικές διαφορές.

Η αυτόματη λειτουργία αναλαμβάνει να αναγνωρίσει τις συνθήκες φωτογράφησης και να επιλέξει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Μοναδικό παράπονο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν ενεργοποιείται το HDR ακόμα και όταν χρειάζεται.

Το Manual Mode, για πρώτη φορά περιέχει και περισσότερες ρυθμίσεις αλλά και μια διάταξη που να τις κάνει χρήσιμες και πιο άμεσα προσβάσιμες από τον χρήστη. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου, που όμως λόγω απουσίας του OIS έχει σαν μέγιστη τιμή το μόλις 1 δευτερόλεπτο.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το XZ1 Compact αποδίδει το καλύτερο που μπορεί με δεδομένους τους περιορισμούς του. Το όχι ιδιαίτερα φωτεινό f/2.0 διάφραγμα και η απουσία του Optical Image Stabilization περιορίζουν την συνολική ποιότητα και λεπτομέρεια των φωτογραφιών.

Παρόλα αυτά, με σταθερό χέρι, ο χρήστης μπορεί να βγάλει σχετικά φωτεινές φωτογραφίες, με αποδεκτά επίπεδα λεπτομέρειας. Αυτό που ευτυχώς έχει εξαλειφθεί πλήρως πλέον, είναι ο ψηφιακός θόρυβος που ήταν εμφανείς σε πολλές παλαιότερες συσκευές της Sony.

Στο Video τώρα, η Sony δίνει ίσως μεγαλύτερη έμφαση από ότι είναι απαραίτητο. Ο λόγος για αυτό είναι φυσικά το Super Slow Motion Video που μπορεί να καταγράψει η Motion Eye Camera, με 960 καρέ το δευτερόλεπτο.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι σίγουρα εντυπωσιακή, αποτελεί τεχνικά «επίτευγμα» της Sony, τουλάχιστον σε Smartphone, όμως είναι σπάνια χρήσιμη και εξαρτάται πολύ από το αντικείμενο λήψης.

Το XZ1 Compact μπορεί να καταγράψει έως 0.2 περίπου δευτερόλεπτα με 960 καρέ το δευτερόλεπτο και στην συνέχεια να τα αναπαράγει με κανονική ταχύτητα και εντυπωσιακα αργή κίνηση. Αν ο ιδιοκτήτης του XZ1 Compact  βρει ένα αντικείμενο λήψης που να «ταιριάζει» στις συνθήκες αυτές, θα βγάλει ένα όντως εντυπωσιακό βίντεο που αξίζει να το μοιραστεί και να το κρατήσει.

Στις πιο φυσιολογικές δυνατότητες τώρα περιλαμβάνεται φυσικά η εγγραφή σε ανάλυση 4k, κάτι που επιτέλους δεν αποτελεί ξεχωριστό Mode φωτογράφισης σε σύγκριση με το 1080p και τις μικρότερες αναλύσεις.

Η ποιότητα των αρχείων είναι εντυπωσιακή, κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον η Motion Eye Camera έχει σχεδιαστεί σωστά, άσχετα από την υλοποίηση στην περίπτωση του XZ1 Compact.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights