Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Apple iPhone 8 Review : Παλιό και νέο ταυτόχρονα

Apple iPhone 8 Review : Παλιό και νέο ταυτόχρονα

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Το μέγεθος του iPhone 8 αλλά και η ανάγκη διαχωρισμού από το μεγαλύτερο iPhone 8 Plus επιβάλουν την χρήση μιας μοναδικής κάμερας στο πίσω μέρος του. Σύμφωνα με την Apple η κάμερα αυτή έχει δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις παρά την ίδια ονομαστική ανάλυση των 12 Mpixels.

Το διάφραγμα του φακού παραμένει στο αρκετά φωτεινό f/1.8 που πλέον πάντως δεν είναι κορυφαίο όπως πριν περίπου 2 χρόνια. Μαζί με αυτό, ο ίδιος ο αισθητήρας έχει μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου κάθε pixel να αποδίδει καλύτερα σε χαμηλό φωτισμό, ενώ φυσικά υπάρχει και Optical Image Stabilization.

Το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες να πλησιάζουν το άριστο για ένα smartphone, σε σχεδόν όλους τους τομείς. Το χρωματικό εύρος είναι εντυπωσιακά μεγάλο, ενώ η Apple έχει κάνει αυτόματη πλέον την λειτουργία του HDR. Για όσους θέλουν, η απενεργοποίηση της αυτόματης λειτουργίας εμφανίζει και πάλι την επιλογή χειροκίνητης ενεργοποίησης του στο μενού της κάμερας.

Σε χαμηλο φωτισμό τώρα, το iPhone 8 εκμεταλλεύεται τον καινούριο αισθητήρα με τον καλύτερο τρόπο. Σε συνδυασμό με το OIS αλλά και τις αρκετά καλύτερες δυνατότητες επεξεργασίας του A11 Bionic, οι φωτογραφίες περιέχουν αρκετό φως, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που βλέπει ο χρήστης. Ταυτόχρονα η λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή για φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό. Το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο, σε σημείο που πολλές συσκευές του ανταγωνισμού μοιάζουν «φτωχές» ακόμα και αν κοστίζουν τα ίδια χρήματα.

Τέλος, όπως η Apple χαίρεται να τονίζει, το iphone 8 έχει βελτιωμένες δυνατότητες εγγραφής βίντεο. Η μέγιστη ανάλυση είναι όπως πάντα το 4k, με 60 καρέ το δευτερόλεπτο, κάτι προς το παρόν μοναδικό για Smartphone. Εδώ όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρήση του γίνεται υποχρεωτικά με το νεότερο και καλύτερο H265/HEVC Codec, που όμως ακόμα έχει περιορισμένη συμβατότητα.

Επεξεργαστής

Όπως και στο μεγαλύτερο iPhone 8 plus, η Apple χρησιμοποιεί και εδώ τον νεότερο και καλύτερο A11 bionic, έναν επεξεργαστή σχεδιασμένο από την ίδια.

Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο Α10 Fusion, ο νεότερος επεξεργαστής έχει συνολικά… 6 πυρήνες επεξεργασίας, κάτι που φέρνει την Apple και επίσημα στην αγορά των mutli-core επεξεργαστών. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι πλέον μπορούν θεωρητικά να «τρέξουν» και οι 6 πυρήνες ταυτόχρονα, αυξάνοντας σημαντικά την συνολική απόδοση.

Πιο αναλυτικά, οι 2 ισχυρότεροι από αυτούς αποτελούν βελτιωμένη κατά 25% έκδοση αυτών στο εσωτερικό του Α10, ενώ οι 4 πλέον μικρότεροι προσφέρουν ούτε λίγο ούτε πολύ, 75% καλύτερη απόδοση. Το iOS φαίνεται να κατανέμει πάντα σωστά τις εργασίες στην «ομάδα» πυρήνων που χρειάζεται, προκειμένου να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

O μέγιστος χρονισμός φτάνει τα 2.1 GHz για τους δύο «ισχυρούς» πυρήνες, ενώ η Apple δεν φαίνεται να δίνει επίσημα στοιχεία για την ταχύτητα λειτουργίας των μικρότερων πυρήνων. Η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται χωρίς αντιληπτή καθυστέρηση από τον χρήστη, δυστυχώς όμως η Apple δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για το αν μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ένας πυρήνας από το κάθε… είδος.

Πρακτικά όμως, αυτό που έχει και την μεγαλύτερη σημασία, είναι ο τρόπος που ο A11 Bionic αποδίδει σε καθημερινή χρήση. Όπως κάθε iPhone, έτσι και ο 8, είναι άριστα γρήγορο και εντυπωσιακά άνετο σε κάθε τι που του ζητάει ο χρήστης του.

Η νεότερη έκδοση του iOS έχει προφανώς σχεδιαστεί με τον Α11 σαν «βάση» και τα πάντα γίνονται με ενοχλητική για τον ανταγωνισμό, αμεσότητα και ευκολία. Στον κόσμο του Android τα 2 GB μνήμης RAM είναι κάτι που ανήκει πλέον στην μεσαία κατηγορία τιμής, όμως για το iOS είναι περισσότερο από αρκετά για άνετη λειτουργία. Το iPhone 8 λοιπόν δεν μπαίνει στη «διαμάχη» του μεγέθους της RAM, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η πραγματική απόδοση έχει σημασία και όχι το ονομαστικό… μέγεθος.

Ο τρόπος που το iOS ελέγχει και περιορίζει τον τρόπο που οι εφαρμογές «τρέχουν» στο background επιτρέπει την άνετη λειτουργία με 2 GB RAM. Οι εφαρμογές περιορίζουν την λειτουργικότητα τους σε αυτά που είναι όντως απαραίτητα όταν βρίσκονται σε αναμονή, ενώ η Apple «επιβάλλει» αυστηρά αυτούς τους κανόνες, σε πλήρη δυστυχώς αντίθεση με την Google και το Android.

Στον τομέα των γραφικών τώρα, η Apple έχει σχεδιάσει για πρώτη φορά την δική της κάρτα γραφικών. Αυτή είναι πάντα σύμφωνα με την εταιρεία, κατά 40% πιο ισχυρή από αυτή της Imagination Technologies στο εσωτερικό του A10 Fusion στα δύο iPhone 7. Ταυτόχρονα θεωρητικά καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια.

Η πραγματική απόδοση τώρα είναι απλά εξωπραγματική σε σύγκριση με οποιδήποτε smartphone της αγοράς. Ειδικά στην χαμηλότερης ανάλυσης οθόνη του iPhone 8, η Apple GPU είναι τόσο ισχυρή που πρακτικά δεν υπάρχει κάποια εφαρμογη ή παιχνίδι ικανά να την φτάσουν στο όριο της απόδοσης της.

Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, η εταιρεία  αύξησε και πάλι την βασική έκδοση στα 64 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 55 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη. Παραδοσιακά η Apple δεν προσφέρει υποδοχή για κάρτα μνήμης microSD (ή οποιουδήποτε άλλου είδους). Αυτό αφήνει τον χρήστη με μια μόνο εναλλακτική, το iPhone 8 στην έκδοση με 256 GB χώρου, χωρίς να υπάρχει η λογικά ενδιάμεση έκδοση των 128 GB. Το κόστος όμως εκτοξεύεται ακόμα πιο ψηλά από την ήδη υψηλή τιμή της βασικής έκδοση των 64 GB και πιθανότατα απευθύνεται σε πολύ λίγους χρήστες με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

Δημητρα Λυκιαρδοπουλου 26/03/2018 - 15:07

Ωραίο. Δώρο!!!!!

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights