Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ1 Review : Ένα μεγάλο βήμα μπροστά

Sony Xperia XZ1 Review : Ένα μεγάλο βήμα μπροστά

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Κατά την παρουσίαση του XZ Premium και στη χώρα μας, οι υπεύθυνοι της Sony ήταν απόλυτα ξεκάθαροι στην αλλαγή πολιτικής σε ότι αφορά την παροχή της τεχνολογίας τους σε τρίτους. Πλέον η εταιρεία θα διατηρεί τις καλύτερες κάμερες που σχεδιάζει, για τα δικά της Smartphones πριν τις διαθέσει και στις αρκετές εταιρείες του ανταγωνισμού που τις επιλέγουν για τις δικές τους συσκευές.

Πρακτικά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια, ελάχιστοι ανταγωνιστές της και για λίγες συσκευές τους επέλεγαν τους αισθητήρες της εταιρείας με ανάλυση πάνω ή κοντά στα 20 Mpixels. Οι υπόλοιπο απλά επέλεγαν αισθητήρες της Sony με χαμηλότερη ανάλυση, στα 12 Mpixels συνήθως, και απλά κατάφερναν να έχουν καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Η νεότερη και τεχνολογικά καλύτερη κάμερα που έχει κατασκευάσει όμως η εταιρεία περιέχει τον αισθητήρα με τον κωδικό IMX400 και την εμπορική ονομασία Motion Eye Camera. H βασικότερη διαφορά του είναι η δυνατότητα εγγραφής βίντεο με 960 καρέ το δευτερόλεπτο, κάτι που γίνεται τεχνικά εφικτό με την τοποθέτηση μιας μικρής μνήμης RAM στον ίδιο τον αισθητήρα.

Στην περίπτωση του XZ1 η Sony φαίνεται να συνδύασε την Motion Eye Camera μόνο με όσες από τις δημοφιλείς τεχνολογίες αυτή ήθελε (και προφανώς όχι με όλες…). Σε αυτές περιλαμβάνεται το Laser Focus αλλά και ένας υπέρυθρος αισθητήρας για την μέτρηση της ισορροπίας του λευκού χρώματος. Αναμενόμενα πάντως, ο IMX400 έρχεται δυστυχώς χωρίς optical Image Stabilization, μια από τις τελευταίες και πιο ενοχλητικές «εμμονές» της εταιρείας στον τομέα της φωτογραφίας.

Αυτό που όμως έχει πραγματικά σημασία από όλες αυτές τις τεχνικές και μη λεπτομέρειες είναι το πως αποδίδει στην πραξη η κάμερα του XZ1. Η εύκολη απάντηση που είναι ταυτόχρονα και ευχάριστη, είναι πολύ καλύτερα από ότι οι συσκευές της εταιρείας στο άμεσο παρελθόν. Ακόμα και σε σύγκριση με το XZ premium που έχει τεχνικά την ίδια κάμερα, η Sony δείχνει να έχει κάνει σημαντικά βήματα προς το καλύτερο.

Οι φωτογραφίες έχουν άριστη χρωματική πιστότητα, εντυπωσιακό εύρος χρωμάτων και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν υπάρχει αλλοίωση των σχημάτων στις άκρες του κάδρου. Μοναδική παραφωνία αποτελεί το επιπεδο λεπτομέρειας, που παρότι πολύ καλό, είναι αντίστοιχο με αυτό του ανταγωνισμού με κάμερες χαμηλότερης ανάλυσης.

Το αυτόματο Mode φωτογράφισης των κινητών της Sony έχει αλλάξει αρκετές ονομασίες τα τελευταία χρόνια (με πιο υπερβολική το… SuperiorAuto) αλλά ευτυχώς μαζί έχει αλλάξει προς το καλύτερο και η απόδοση του. Πλέον αναγνωρίζει σωστά το σκηνικό της φωτογράφισης αλλά καταφέρνει να διαλέξει και τις σωστές ρυθμίσεις για την λήψη της καλύτερης δυνατής φωτογραφίας.

Το Manual Mode έχει επιτέλους αλλάξει, και η διάταξη των διαθέσιμων επιλογών πλέον γίνεται άμεσα από την οθόνη, και όχι μέσα από ξεχωριστά μενού ρυθμίσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επιλογή της ταχύτητας του κλείστρου, που έλλειπε αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα.

Παρόλα αυτά, η απουσία του Optical image Stabilization περιορίζει την χρησιμότητα του, και έτσι ο μέγιστος χρόνος είναι το 1 δευτερόλεπτο, αφού πάνω από αυτό ακόμα και αν στηρίζει κάπου το XZ1 ο χρήστης του είναι αδύνατον να μη βγει «κουνημένη» μια φωτογραφία (εξαίρεση προφανώς αποτελεί το τρίποδο).

Σε χαμηλό φωτισμό τώρα, το XZ1 πληρώνει την επιλογή της Sony στο να μην έχει ακόμα υιοθετήσει το Optical Image stabilization στις συσκευές της. Αναπόφευκτα λοιπόν, η κάμερα επιλέγει γρήγορη ταχύτητα κλείστρου και υποχρεωτικά αυξημένο ISO, με αποτέλεσμα η λεπτομέρεια να χάνεται και να αυξάνεται ο ψηφιακός θόρυβος. Αυτός στην συνέχεια αφαιρείται από το λογισμικό, κάτι που έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στα επίπεδα λεπτομέρειας της φωτογραφίας.

Η Sony δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα του βίντεο, κυρίως επειδή εκεί η κάμερα του XZ1 έχει το πλεονέκτημα της εγγραφής με 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Το «πρόβλημα» είναι ότι σαν χαρακτηριστικό δεν είναι απαραίτητα χρήσιμο στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του XZ1, ενώ ταυτόχρονα είναι και σχετικά δύσκολο στην χρήση του.

Θεωρητικά, το XZ1 μπορεί να καταγράψει 0.2 δευτερόλεπτα εικόνας με 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Σε κανονική αναπαραγωγή στην συνέχεια, αυτό μεταφράζεται σε μερικά δευτερόλεπτα εντυπωσιακά αργής κίνησης.

Η πράξη όμως απέχει από την θεωρία με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, εξ ορισμού το βίντεο σε αργή κίνηση απαιτεί πολύ καλό φωτισμό. Στην περίπτωση του Super Slow Motion της Sony, ακόμα και οι συνθήκες φωτισμού που είναι «καλές» για ένα κανονικό βίντεο με το XZ1 πολλές φορές δεν είναι αρκετές για την λήψη σε αργή κίνηση. Στην συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να πετύχει ακριβώς την στιγμή που θέλει, και η εγγραφή ξεκινά περίπου 1 δέκατο του δευτερολέπτου μετά.

Το να πετύχεις μια σκηνή σε ακρίβεια περίπου 0.3 δευτερολέπτων συνολικά είναι αρκετά δύσκολο και ουσιαστικά περιορίζει την καταγραφή μόνο συνεχώς κινούμενων αντικειμένων για σίγουρη λήψη. Τέλος, το λιγότερο σημαντικό είναι ότι η εγγραφή γίνεται σε 720p κάτι που παρόλα αυτά δεν ενοχλεί όταν ο χρήστης καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει, και το τελικό βίντεο είναι εντυπωσιακό.

Στην φυσιολογική χρήση για εγγραφή βίντεο τώρα, το XZ1 προσφέρει φυσικά εγγραφή σε ανάλυση 4k, με πολύ καλά αποτελέσματα σε λεπτομέρεια και ποιότητα εικόνας. Σε άμεση σύγκριση με συσκευές του ανταγωνισμού, είναι εμφανής η απουσία του Optical Image Stabilization, με την «κίνηση» να καταγράφεται παρά τις προσπάθειες του SteadyShot της Sony.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights