Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 5 Review : Ποιότητα και απλότητα σε λογικό κόστος

Nokia 5 Review : Ποιότητα και απλότητα σε λογικό κόστος

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Είναι αρκετά παράξενο να έρχεται κανείς σε επαφή με μια συσκευή που έχει την ονομασία «Nokia». Μπορεί μεν οι εποχές να έχουν αλλάξει και σαν εταιρεία να μην έχει την πρωτοκαθεδρία που είχε κάποτε, ωστόσο ακόμα και σήμερα πρόκειται για ένα brandname που πολύς κόσμος το έχει σε εκτίμηση.

Για όσους τυχαίνει να μην το γνωρίζουν, μετά την… περιπέτεια που είχε με τα Windows Phone και την Microsoft, η φινλανδική εταιρεία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχει επαναδραστηριοποιηθεί επίσημα ως Nokia στην αγορά των smartphones και ουσιαστικά κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Όπως αναμενόταν οι συσκευές της ανήκουν στην «οικογένεια» του Android της Google και, σε ό,τι αφορά εμάς, ήδη παρουσιάσαμε τα Nokia 3 και 6.

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει λοιπόν, θα γνωρίσουμε από κοντά έναν ακόμη εκπρόσωπό της, ο οποίος ανήκει στην μεσαία κατηγορία. Ο λόγος για το Nokia 5, το οποίο διαθέτει LCD οθόνη 5,2 ιντσών, 16 GB ROM / 2 GB RAM, βασική κάμερα 13 MP (εμπρόσθια 8 MP) με dual-LED flash καθώς και αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ βασίζεται στον Snapdragon 430 της Qualcomm. Η τιμή πώλησής του κυμαίνεται στα 200 ευρώ, οπότε θα αποτελέσει έναν βασικό «παίχτη» των Φινλανδών σε μια αρκετά δύσκολη κατηγορία τιμής στην οποία ο ανταγωνισμός είναι εντονότατος.

Σχεδιασμός

Μένοντας μόνο στη… νεώτερη ιστορία, ήδη από την εποχή που η Nokia κυκλοφορούσε Windows Phone συσκευές, η ποιότητα κατασκευής τους ήταν από τις καλύτερες και, με μεγάλη μας ευχαρίστηση, διαπιστώσαμε πως συνεχίζει να τηρεί την… παράδοση.

Λέγοντας τα παραπάνω, εννοούμε απλά ότι το Nokia 5 πολύ δύσκολα θα αφήσει παραπονεμένο τον αγοραστή, καθώς πρόκειται για μεταλλική υλοποίηση που θα μπορούσε άνετα να παραπέμψει σε υψηλότερες κατηγορίες τιμής.

Στα πλαίσια αυτά, η «μονοκόμματη» και «ενιαία» κατασκευή του Nokia 5 σε συνδυασμό με το «business» σχεδιασμό του, δημιουργούν ένα σύνολο που τραβάει εύκολα την προσοχή και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη καλαισθησία.

Κάτι που, ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι ακριβώς λόγω της εξολοκλήρου μεταλλικής κατασκευής, η – μη αφαιρούμενη –  «πλάτη» του Nokia 5 είναι ιδιαίτερα γλιστερή. Συνεπώς, θα συστήσουμε σε όσους το επιλέξουν προσοχή τουλάχιστον μέχρι να το συνηθίσουν και, ταυτόχρονα, ίσως η αγορά μιας θήκης να είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα, λόγω του ότι το τζάμι που περικλείει την κάμερα και το LED flash προεξέχει, καλό θα ήταν να προσέχουμε που ακουμπάμε την συσκευή ώστε να αποφύγουμε… ανεπιθύμητες γρατζουνιές.

Περνώντας στην εμπρόσθια επιφάνεια του Nokia 5, κάτω από την οθόνη θα βρούμε τα μηχανικά πλήκτρα αφής χειρισμού της, τα οποία διαθέτουν και εσωτερικό φωτισμό. Αυτό που διαφοροποιείται είναι το κεντρικό το οποίο λειτουργεί και ως αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων και, παράλληλα, ως πλήκτρο ξεκλειδώματος της συσκευής ακόμα και εάν δεν έχουμε ορίσει κάποιο αποτύπωμα. Επίσης, θέλουμε να σημειώσουμε ότι όπως και στο Nokia 6 δεν πατιέται, απλά ουσιαστικά πρόκειται για επιφάνεια ευαίσθητη στην αφή.

Πάνω από την οθόνη του Nokia 5, είναι τοποθετημένος ο αισθητήρας φωτισμού που διαθέτει καθώς και η εμπρόσθια κάμερά του, η οποία θυμίζουμε ότι διαθέτει φακό με ανάλυση 8 MP. Κάτι που απουσιάζει – και θα προτιμούσαμε να είχε προστεθεί – είναι κάποιο LED ειδοποιήσεων, ένα χαρακτηριστικό που θεωρούμε πάντα χρήσιμο.

Στην αριστερή πλευρά του Nokia 5 θα συναντήσουμε το καπάκι της SIM καθώς και της κάρτας μνήμης μας, ενώ στην δεξιά είναι τοποθετημένα τα κλασσικά πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης καθώς και το κεντρικό lock/unlock button.

Παράλληλα, στην βάση βρίσκεται η microUSB θύρα για να συνδέσουμε τον φορτιστή μας καθώς και το ηχείο της συσκευής, ενώ στην κορυφή θα βρούμε την… all time classic 3.5mm υποδοχή για τα ακουστικά μας.

Θα κλείσουμε την παρούσα ενότητα αναφερόμενοι στις διαστάσεις του Nokia 5 οι οποίες φτάνουν τα 149,7 x 72,5 x 8 χιλιοστά, ενώ το βάρος του αγγίζει τα 160 γραμμάρια. Δεδομένης της οθόνης η οποία όπως ήδη αναφέραμε ανήκει στην κατηγορία των 5,2 ιντσών, το νέο μοντέλο της φινλανδικής εταιρείας παίρνει αρκετά καλό βαθμό στον τομέα της φορητότητας.

Τα bezels δεν είναι από τα μικρότερα που έχουμε δει, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Επί της ουσίας πάντως, ο μέσος χρήστης δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα κατά την χρήση της συσκευής.

Οθόνη

Όπως ήδη καταστήσαμε γνωστό από την αρχή του κειμένου μας, το Nokia 5 «φοράει» μια LCD οθόνη με διαγώνιο 5,2 ιντσών. Η ανάλυσή της είναι της τάξεως των 1280 x 720 pixels (720p) η οποία είναι αρκετά συνηθισμένη σε αυτή την κατηγορία τιμής, αν και ήδη έχουμε να βλέπουμε συσκευές με υψηλότερες αναλύσεις.

Ο αριθμός των pixels ανά ίντσα φτάνει τα 282, το οποίο σημαίνει ότι τα γραφικά απεικονίζονται με ικανοποιητική λεπτομέρεια, χωρίς φυσικά να… ενθουσιάζεται το μάτι του απαιτητικού χρήστη που θέλει κάτι παραπάνω. Παρόλαυτά, σε επίπεδο καθημερινής χρήσης η οθόνη του Nokia 5 δεν θα προβληματίσει σε κάτι τον μέσο αγοραστή.

Τα χρώματα αποδίδονται αρκετά καλά χωρίς υπερβολές ή αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα, η απόδοσή της ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού κινείται στον μέσο όρο που περιμένει κανείς από μια υλοποίηση σε αυτή την κατηγορία τιμής και σε αυτό συμβάλλει η ύπαρξη του αισθητήρα φωτισμού ο οποίος αναλαμβάνει την αυτόματη ρύθμιση της «συμπεριφοράς» της.

Όπως συνηθίζουμε να αναφέρουμε, στις Ρυθμίσεις υπάρχουν ορισμένες επιλογές για όσους θέλουν να προσαρμόσουν την οθόνη του Nokia 5 περισσότερο στα μέτρα τους. Ομολογούμε πάντως ότι θα θέλαμε μεγαλύτερη… ποικιλία στο τι μπορεί να «πειράξει» ο χρήστης.

Γενικά μιλώντας, η οθόνη του Nokia 5 δεν ενθουσιάζει και, παράλληλα, δεν απογοητεύει. Εάν θέλαμε να την χαρακτηρίσουμε με μόνο μία λέξη, θα επιλέγαμε το λήμμα «αξιοπρεπής», κάτι που άλλωστε είναι και το βασικό ζητούμενο στην κατηγορία τιμής που ανήκει η συσκευή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights