Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 8 Review : Η προσπάθεια επιστροφής στην κορυφή

Nokia 8 Review : Η προσπάθεια επιστροφής στην κορυφή

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Συμπλέοντας με την… τάση της εποχής, η Nokia εξόπλισε το νέο της high-end μοντέλο με μια διπλή κάμερα και, πιο συγκεκριμένα με δύο αισθητήρες των 13 MP, εκ των οποίων ο ένας είναι έγχρωμος και ο άλλος ασπρόμαυρος, με διάφραγμα f/2.0 και για τους δύο φακούς.

Οι εν λόγω φακοί προέρχονται από την γνωστή εταιρεία Carl Zeiss, με την οποία η φινλανδική εταιρεία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν για την δημιουργία  Smartphones με πολύ καλές φωτογραφικές επιδόσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες προσθήκες όπως Optical Image Stabilization (OIS) στην έγχρωμη μόνο κάμερα, laser & phase detection autofocus, καθώς και dual LED flash για κοντινές νυχτερινές λήψεις.

Στην πράξη, θα δηλώσουμε «σχετικώς ικανοποιημένοι» από την απόδοση της κάμερας του Nokia 8. Κατά την διάρκεια της μέρας και ιδιαίτερα σε συνθήκες με ευνοϊκό φωτισμό, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι αρκετά καλές και λεπτομερείς, με καλή  απόδοση των χρωμάτων και σωστή φωτομέτρηση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις (π.χ. όταν έχει συννεφιά) κατά τις οποίες τα χρώματα είναι σχετικά «άτονα». Θεωρητικά, το Nokia 8 συνδυάζει τα δεδομένα και από τις δύο κάμερες, προκειμένου η τελική φωτογραφία να έχει υψηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας και ιδανικά, πιο υψηλή αντίθεση και “τόνο”, δύο δεδομένα που μπορεί να εκμεταλλευτεί από τον ασπρόμαυρο αισθητήρα. Με δεδομένο το ότι μπορει να χρησιμοποιηθεί και μόνη της η έγχρωμη κάμερα, και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα, ο συνδυασμός των δεδομένων και από τις δύο δεν φαίνεται να έχει κάποια επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα.

Το HDR παρότι υπάρχει ρύθμιση για την αυτόματη ενεργοποίηση του, χρειάζεται λίγη ακόμα δουλειά μέχρι το Nokia 8 να “μάθει” πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσει. Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενεργοποίησης του χειροκίνητα, κάτι που σε συγκεκριμένες συνθήκες φωτογράφισης αλλάζει σημαντικά το αποτέλεσμα.

Η δεύτερη κάμερα στο πίσω μέρος του Nokia 8 έχει έναν ασπρόμαυρο αισθητήρα με την ίδια ονομαστική ανάλυση των 13 Mpixels. Το όχι ιδιαίτερα φωτεινό διάφραγμα f/2.0 είναι και εδώ ίδιο, ενώ σε αντίθεση με την «βασική» έγχρωμη δεν έχει OIS. Όπως και σε συσκευές του ανταγωνισμού, έτσι και εδώ, η δεύτερη κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξεχωριστά για την λήψη φωτογραφιών χωρίς χρώμα.

Ανάλογα με τις συνθήκες φωτογράφισης, αυτό μπορεί να έχει αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα και να παράγει «καλλιτεχνικές» φωτογραφίες. Σαν πρώτη προσπάθεια της Nokia στον τομέα αυτό, η ασπρόμαυρη κάμερα έχει λιγότερο «εντυπωσιακά» αποτελέσματα από ότι οι αντίστοιχες συσκευές της Huawei, με τις φωτογραφίες να έχουν μειωμένη οξύτητα και λίγο μειωμένη λεπτομέρεια. Η απουσία του OIS δεν ενοχλεί απαραίτητα, αφού εξ ορισμού ο ασπρόμαυρος αισθητήρας δεν παράγει ψηφιακό θόρυβο και οι φωτογραφίες έχουν αυξημένη έκθεση χωρίς να μειώνεται η λεπτομέρεια τους.

Κατά την διάρκεια της νύχτας τώρα, η ύπαρξη OIS βοηθάει αρκετά στο να μπορεί ο χρήστης να βγάλει φωτογραφίες με αρκετά καλή εστίαση, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα επίπεδα των λεπτομερειών δεν είναι αυτά που θα θέλαμε να είναι από μια high-end συσκευή. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όσα αναφέρουμε δεν σημαίνουν σε καμιά περίπτωση ότι η κάμερα του Nokia 8 θα σας… απογοητέψει. Απλά, είναι ένα «κλικ» κάτω από άλλες προτάσεις του ανταγωνισμού, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για… χαώδεις αποστάσεις.

Τέλος, σε αντίθεση με όσα αναφέραμε στο κομμάτι του OS, η εφαρμογή της κάμερας δεν είναι αυτή του stock Android και χαρακτηρίζεται από απλότητα και ευχρηστία.

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε την δυνατότητα καταγραφής video, η οποία φτάνει τα 4K. Όπως και στις συσκευές της Huawei, έτσι και στο Nokia 8, η δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της για την εγγραφή… ασπρόμαυρων βίντεο. Η περιορισμένη χρησιμότητα της δυνατότητας αυτής, δεν την κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα για τις έστω και λίγες περιπτώσεις που ο χρήστης θα βγάλει ένα “διαφορετικό” βίντεο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights